OnePlus 5: Never Settle met dikke schermranden?

Never Settle. Neem nooit genoegen met de status quo. Een mooie slogan voor een merk dat de afgelopen jaren de smartphonemarkt heeft laten zien dat je écht goede smartphones kunt maken voor weinig geld. Maar is Never Settle nog wel actueel voor OnePlus na de lancering van de wat behoudende OnePlus 5? Dominick denkt van niet en legt je in deze blog uit waarom.

OnePlus 5 overzicht

Klassiek ontwerp

Dat de OnePlus 5 het nodige weg heeft van een iPhone 7 Plus zullen we maar even vergeten. Dat is niet het punt hier. Smartphones lijken wel vaker op elkaar, en dat is ook niet zo gek als de voorkant voornamelijk uit een groot scherm bestaat. Hóe groot dat scherm precies is ten opzichte van die voorkant, dat is wel het punt. Randloze schermen zijn hip en veel belangrijke high-end smartphones hebben of krijgen ze. Denk aan de strakke LG G6 of de futuristische Samsung Galaxy S8. Ook Apple’s iPhone 8 krijgt ze volgens de geruchten. Het ziet er tof uit, en zorgt er bovenal voor dat je ondanks het grote scherm nog een beetje een handzaam toestel hebt.

OnePlus 5 preview design

OnePlus heeft voor de 5 gekozen voor een klassieker ontwerp. De schermranden zijn zeker niet overdreven groot, vooral aan de zijkanten zijn ze vrij bescheiden. Maar een match voor de G6 of S8 is het geenszins. Volgens OnePlus was dat geen bewuste keuze, maar konden ze simpelweg niet anders. Toen de 5 ontwikkeld werd hadden ze niet de resources om er zo’n scherm in te stoppen. Jammer, maar nog enigszins begrijpelijk.

Never Settle? Daar stel ik me toch wat anders bij voor

Dat de OnePlus 5 ook niet waterdicht is snap ik minder goed. Dat had OnePlus best kunnen regelen; ik vermoedt dat het wegbezuinigd is. Valt wat voor te zeggen omdat veel klanten er prima mee kunnen leven. Maar Never Settle? Daar stel ik me toch wat anders bij voor.

OnePlus Never Settle

Focus on what matters

Gelukkig heeft OnePlus nog een andere toepasselijke slogan voor de OnePlus 5: Focus on what matters. Ofwel: richt je op wat er toe doet. Die wordt vooral gebruikt met betrekking tot de dubbele camera. Maar eigenlijk is hij wel van toepassing op het hele toestel. De OnePlus 5 is razendsnel, heeft een goed scherm, fijne software en naar verluidt een goede camera. Toch belangrijke punten voor een smartphone.

Is het gebrek aan ‘poespas’ als een randloos scherm en waterdichte behuizing dan wel zo erg? Het antwoord daarop is denk ik persoonlijk. Waterdicht vind ik een serieus voordeel, het randloze scherm is vooral een nice to have. Maar wel een heel erg nice to have. En bovendien: het zou zomaar kunnen dat alle fabrikanten de komende tijd op een ontwerp met veel kleinere schermranden overstappen. Een toestel als de OnePlus 5 ziet er dan direct erg verouderd uit.

OnePlus volwassen

Het lijkt er in ieder geval op dat OnePlus volwassen aan het worden is. Dat zie je terug in de prijzen en langzaamaan ook in de bedrijfsvoering en verfijning van de toestellen. Dat er compromissen gesloten worden om een mooi totaalplaatje te bieden voor een nog steeds goede prijs, is logisch. In het geval van de OnePlus 5 lijkt dat over het algemeen ook goed gelukt te zijn.

De Flagship Killer verandert in een erg nette allrounder

Je zou bijna kunnen zeggen dat OnePlus gesetteld is. Het rebelse startup-karakter begint een beetje te verdwijnen en de Flagship Killer verandert in een erg nette allrounder. Misschien wordt het tijd om Never Settle maar eens te vervangen door Focus on what matters. Klinkt niet zo hip, maar past wel beter bij het volwassen bedrijf dat deze week de OnePlus 5 in de markt zette.

OnePlus 5 livestream

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Doogee S55

Deze robuuste smartphone heb je nodig voor je wilde avonturen lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters