Overzicht Android L: Material Design

Een standaardisering van een app voor meerdere platforms, een design met diepte en een verbeterd notificatiescherm: Android L, Google’s nieuwe besturingssysteem, staat bol van de noviteiten. In dit blog gaan wij dieper in op het vernieuwde design.

Met veel trots kondigde Google gisteren op ontwikkelaarsconferentie I/O haar nieuwe Android-versie aan. Het lijkt erop dat Android L, waar de L waarschijnlijk voor Lollipop staat, in de ogen van Google een allesomvattend, overkoepelend besturingssysteem moet worden voor meerdere soorten apparaten. De tijd dat Android puur een mobiel besturingssysteem was lijkt voorbij te zijn. In de toekomstplannen van Android L moet je smartphone de spil worden in een spinnenweb van apparaten. Van smartwatches tot tablets en van je televisie tot je auto.

Bijvoorbeeld: je Android Wear-smartwatch staat via bluetooth in contact met je telefoon, terwijl je telefoon weer de boordcomputer overneemt van je Android Auto-systeem die spraakgestuurd te werk gaat. In de toekomst zullen daar ongetwijfeld nog huishoudelijke artikelen bijkomen, zodat je op de bank wat kunt roepen tegen je Android Wear-smartwatch waardoor de vaatwasser gaat draaien en jij op de bank kunt blijven hangen.

De stap naar zo’n allesomvattend Android-besturingssysteem is echter niet zomaar genomen. Volgens Google moet er aan een aantal belangrijke voorwaarden worden voldaan om het Android-spinnenweb een kans van slagen te geven. Naast goede synchronisatietechnieken is een van de belangrijkste voorwaarden het design van zo’n allesomvattend besturingssysteem.

Met Android L is Google van mening dat het niet moet uitmaken of je een mail in Gmail op je tablet, computer of smartphone typt. En dus moet het design van alle Gmail-apps identiek zijn, zodat je ook je weg in Gmail gelijk weet te vinden op een toestel waar je minder goed bekend mee bent.

De zoekmachinegigant heeft zelfs een naam bedacht voor het vernieuwde ontwerp: Material Design, waarvan de achterliggende gedachte dus de standaardisering van het design van Android-apps voor meerdere platformen lijkt te zijn. Wij houden er rekening mee dat het ontwerp van meerdere Google-applicaties flink overhoop is gegooid.

Dit vertaalt zich bijvoorbeeld in een mooi afgeslankte versie van Gmail, waarvan Google gisteren op I/O een voorproefje gaf. Met een aardige metafoor sprak de Amerikaanse firma haar intentie uit: pixels moeten niet alleen beeld weergeven, maar ook diepte.

Android L uitgelicht: Material Design google presenteert android l en android one op i o screen shot 2014 06 25 at 183138
Rechtsonder de ‘drijvende’ knop

Daarmee doelt Google niet op een 3D-functie. Android moet met ‘drijvende’ pictogrammen gaan werken die boven de rest van een app hangen. Goed voorbeeld is de belapplicatie voor Android. Je kunt scrollen door je contacten en laatste gesprekken. Allemaal verschillende schermen, maar rechtsonder blijft het ronde pop-up-icoontje voor de beltoetsen boven de achterliggende pagina’s ‘drijven’. Druk je hierop, dan ga je gelijk naar de beltoetsen om een nummer in te vullen.

Met Android L zal er ook meer gewerkt worden met de kaarten die al bekend zijn van Google Now, om nog maar een keer de diepte aan te geven die Google aan Android wilt toevoegen. Om Android L nog meer tot ‘leven’ te wekken, worden vensters stukken interactiever. Een scherm binnen een app die gebruik wordt, wordt groter als je erop klikt. Tegelijkertijd verdwijnen andere onderdelen naar de achtergrond of slinken ze. Zonder 3D-schermen te gebruiken wil Google toch diepte toevoegen aan Android.

Android L uitgelicht: Material Design screen shot 2014 06 26 at 134136 
Het vernieuwde Gmail

Nieuwe notificaties

Ten slotte, maar zeker niet minder onbelangrijk: Google gooit het roer om met haar notificatiescherm. Android L gaat je notificaties, en wat jij er mee doet, analyseren en aan de hand daarvan alleen de relevantie meldingen voor je tonen. Deze worden prominent getoond als je telefoon vergrendeld is, waarmee Google aan een wens voldoet van veel Android-bezitters. Ook wordt een applicatie niet abrupt onderbroken wanneer je gebeld wordt. Als iemand je belt verschijnt er bovenaan een pop-up waarin je kunt beslissen op je de telefoon wel of niet opneemt.

Android L uitgelicht: Material Design lockscreennotifications 
Lockscreen notificaties
Android L uitgelicht: Material Design bellen 
Pop-up voor bellen

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Telekoopwijzer uitgelicht

Telekoopwijzer: de beste smartphones van deze zomer lees verder

Android P 9.0

Deze smartphones krijgen allemaal Android P lees verder

Telekoopwijzer video uitgelicht

Telekoopwijzer: dit zijn de beste high-endsmartphones van deze zomer lees verder

Officieel: Samsung Galaxy Note 9 wordt op 9 augustus onthuld lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters