Overzicht Android L: Material Design

Een standaardisering van een app voor meerdere platforms, een design met diepte en een verbeterd notificatiescherm: Android L, Google’s nieuwe besturingssysteem, staat bol van de noviteiten. In dit blog gaan wij dieper in op het vernieuwde design.

Met veel trots kondigde Google gisteren op ontwikkelaarsconferentie I/O haar nieuwe Android-versie aan. Het lijkt erop dat Android L, waar de L waarschijnlijk voor Lollipop staat, in de ogen van Google een allesomvattend, overkoepelend besturingssysteem moet worden voor meerdere soorten apparaten. De tijd dat Android puur een mobiel besturingssysteem was lijkt voorbij te zijn. In de toekomstplannen van Android L moet je smartphone de spil worden in een spinnenweb van apparaten. Van smartwatches tot tablets en van je televisie tot je auto.

Bijvoorbeeld: je Android Wear-smartwatch staat via bluetooth in contact met je telefoon, terwijl je telefoon weer de boordcomputer overneemt van je Android Auto-systeem die spraakgestuurd te werk gaat. In de toekomst zullen daar ongetwijfeld nog huishoudelijke artikelen bijkomen, zodat je op de bank wat kunt roepen tegen je Android Wear-smartwatch waardoor de vaatwasser gaat draaien en jij op de bank kunt blijven hangen.

De stap naar zo’n allesomvattend Android-besturingssysteem is echter niet zomaar genomen. Volgens Google moet er aan een aantal belangrijke voorwaarden worden voldaan om het Android-spinnenweb een kans van slagen te geven. Naast goede synchronisatietechnieken is een van de belangrijkste voorwaarden het design van zo’n allesomvattend besturingssysteem.

Met Android L is Google van mening dat het niet moet uitmaken of je een mail in Gmail op je tablet, computer of smartphone typt. En dus moet het design van alle Gmail-apps identiek zijn, zodat je ook je weg in Gmail gelijk weet te vinden op een toestel waar je minder goed bekend mee bent.

De zoekmachinegigant heeft zelfs een naam bedacht voor het vernieuwde ontwerp: Material Design, waarvan de achterliggende gedachte dus de standaardisering van het design van Android-apps voor meerdere platformen lijkt te zijn. Wij houden er rekening mee dat het ontwerp van meerdere Google-applicaties flink overhoop is gegooid.

Dit vertaalt zich bijvoorbeeld in een mooi afgeslankte versie van Gmail, waarvan Google gisteren op I/O een voorproefje gaf. Met een aardige metafoor sprak de Amerikaanse firma haar intentie uit: pixels moeten niet alleen beeld weergeven, maar ook diepte.

Android L uitgelicht: Material Design google presenteert android l en android one op i o screen shot 2014 06 25 at 183138
Rechtsonder de ‘drijvende’ knop

Daarmee doelt Google niet op een 3D-functie. Android moet met ‘drijvende’ pictogrammen gaan werken die boven de rest van een app hangen. Goed voorbeeld is de belapplicatie voor Android. Je kunt scrollen door je contacten en laatste gesprekken. Allemaal verschillende schermen, maar rechtsonder blijft het ronde pop-up-icoontje voor de beltoetsen boven de achterliggende pagina’s ‘drijven’. Druk je hierop, dan ga je gelijk naar de beltoetsen om een nummer in te vullen.

Met Android L zal er ook meer gewerkt worden met de kaarten die al bekend zijn van Google Now, om nog maar een keer de diepte aan te geven die Google aan Android wilt toevoegen. Om Android L nog meer tot ‘leven’ te wekken, worden vensters stukken interactiever. Een scherm binnen een app die gebruik wordt, wordt groter als je erop klikt. Tegelijkertijd verdwijnen andere onderdelen naar de achtergrond of slinken ze. Zonder 3D-schermen te gebruiken wil Google toch diepte toevoegen aan Android.

Android L uitgelicht: Material Design screen shot 2014 06 26 at 134136 
Het vernieuwde Gmail

Nieuwe notificaties

Ten slotte, maar zeker niet minder onbelangrijk: Google gooit het roer om met haar notificatiescherm. Android L gaat je notificaties, en wat jij er mee doet, analyseren en aan de hand daarvan alleen de relevantie meldingen voor je tonen. Deze worden prominent getoond als je telefoon vergrendeld is, waarmee Google aan een wens voldoet van veel Android-bezitters. Ook wordt een applicatie niet abrupt onderbroken wanneer je gebeld wordt. Als iemand je belt verschijnt er bovenaan een pop-up waarin je kunt beslissen op je de telefoon wel of niet opneemt.

Android L uitgelicht: Material Design lockscreennotifications 
Lockscreen notificaties
Android L uitgelicht: Material Design bellen 
Pop-up voor bellen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  1. Quasimodo -

   Ik zou zeggen dat het er rustiger uit ziet. Op het GMail plaatje zie je dat er nu 6 ipv 7 berichten op de telefoon passen en dat er meer in kolommen gewerkt wordt. Meer whitespace zeg maar waardoor alles gestructureerder lijkt. De functies krijgen een soort van zwevende button. Je ziet direct waar je op moet klikken. Daarnaast is er eyecandy bij elke actie. Ik ben er iig enthousiast over.

 1. katinkakleur -

  Zal de Nexus 4 dit krijgen als (waarschijnlijk) laatste update? M'n N4 werkt nog soepel op 4.4.4 en heeft wel de specs om te werken op Android L denk ik maar in de herfst is hij wel weer > 18 maanden oud .. Zou zonde zijn van Google als ze hem niet meer updaten

   1. Danijel -

    Rustig aan! De kans is inderdaad groot dat alle huidige flagships van 2013/2014 een update zullen krijgen naar Android L.

   2. Quasimodo -

    Waarom vind je dat zo belangrijk om te weten, voor jou als consument maakt het niets uit toch?

    Het is afhankelijk van de updates die Google wilt doorvoeren.
    Het voelt als een major upgrade: ART + 64 bits + material design. Ik zou denken dat dit 5.0 wordt. Maar omdat ze het presenteren als Android L kun je veronderstellen dat Google daar zelf ook nog niet uit is.

    Ik denk dus dat Google nog aan het twijfelen is of bijvoorbeeld ART er nu al in moet en niet alleen als een ontwikkelaars optie. Er moet nog veel geoptimaliseerd worden om het maximale uit ART te halen. Als het alleen material design wordt, dan zal het 4.5 gaan worden. Material Design betreft overigens de hele user interface dus bepaald een lichte upgrade is het niet.

Android P 9.0

‘Android P 9.0 omarmt notch en redesign moet iPhone-gebruikers overhalen’ 🔥 lees verder

Samsung heeft eindelijk zijn belabberde emoji gefixt lees verder

Smartphones samsung IDC vlaggenschepen smartphonemarkt phoneswap

Zo maak je je Android toestel net zo snel als een iPhone lees verder

OnePlus 5T review design

Contacten van oude naar nieuwe Android smartphone overzetten: zo werkt het lees verder

Android Oreo

Slechts 1.1 procent van Android smartphones draait op Android Oreo lees verder

Google Location History Android

Android verzamelt veel meer informatie over je dan je denkt lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters