Reisverslag CeBIT 2008

Vorige week was CeBIT. CeBIT is één van de grootste consumenten elektronica beursen van de wereld. Op CeBIT tonen bedrijven hun nieuwste producten en toekomstige producten. Er staan allerlei verschillende soorten bedrijven op de beurs (van kleine onbekende Taiwanese bedrijfjes tot de grootmachten als Microsoft, Samsung etc.).

CeBIT bestaat uit zo’n 20 beurshallen met de grote van gemiddeld 3 voetbalvelden per hal! In iedere hal staan bedrijven die tot een bepaalde doelgroep horen. Eén van de doelgroepen is telecom. In deze hal staan vrijwel alle telecomfabrikanten. Het perfecte moment voor All About Phones om langs te gaan en te kijken wat we in 2008 kunnen verwachten.

Van de crew van All About Phones zijn DaannO, Domipost en ik (adewidt) afgereisd naar Duitsland, Hannover. DaannO en Domipost zijn zaterdagochtend zeer vroeg vertrokken met de auto naar Hannover om diezelfde zaterdag nog de beurs te bezoeken. Dit werd mij te druk waardoor ik gekozen had om met een oom een dag eerder per vliegtuig naar Hannover te gaan.

cebit1 

Vrijdag rond vijf uur (na kleine vertraging) vertrok onze Fokker 70 van KLM Cityhopper naar Hannover. In het vliegtuig kregen we nog een sandwich en drankje aangeboden. Na een vlucht van ongeveer een uur landde het vliegtuig op Hannover.

cebit2 

Nadat we onze koffers hadden gingen we naar het hotel. Het hotel (luxe Holiday Inn) lag op loopafstand van het vliegveld. In het hotel binnengekomen lag er op de kamer wat fruit en ander eten als welkomshapje klaar. Na het avondeten hadden we een lijst van alle bedrijven die op CeBIT stonden erbij gepakt. Tot onze schrik waren dit zo%u2019n 6000 bedrijven. Om niet te verdwalen op de CeBIT hadden we een mooi plan opgesteld om zo efficiënt mogelijk de beurs te bezoeken.

cebit3 

De volgende ochtend (zaterdag 8 maart) was het vroeg opstaan. Eigenlijk te vroeg voor in het weekend. Na een uitgebreide lunch gingen we naar de S-Bahn om met de trein naar CeBIT te gaan. Gelukkig waren ze zo slim geweest om vanaf het vliegveld een directe trein naar CeBIT te laten rijden.

cebit4 

Na een ritje van een half uur kwamen we aan op CeBIT. Ik schrok van de hoeveelheid mensen die de trein uitstapte. Gelukkig ging het kopen van een toegangskaartje wel erg snel. Na binnenkomst zijn we direct naar de telecomhal gegaan (hal 26).

cebit5

 

cebit6

 

Gelukkig waren we erg vroeg waardoor het nog erg rustig was. Als eerst kwamen we langs HTC.
Helaas had HTC niets bijzonders om te tonen. De nieuw aangekondigde HTC P3470 was te bezichtigen. Op het toestel zat geen TouchFlo wat ik wel had verwacht.

cebit7 

Ook had HTC de P6500 tentoongesteld. Op het apparaat zit een vingerprint scanner en de mogelijkheid voor twee SD-slots. Het toestel is alleen extreem groot.

cebit8 

Naast nieuw aangekondigde modellen waren ook alle bestaande modellen opgesteld. Helaas waren er nog geen Android toestellen van HTC.

cebit9 

Na een bezoek aan HTC vervolgende ons bezoek langs Nokia. Nokia was aanwezig via één van zijn distributeurs. Op de Nokia stand was niks bijzonders te zien. Alleen bekende Nokia toestellen waren te bezichtigen. Ook was er de mogelijkheid enkele geluidsproducten (koptelefoons en headsets) te beluisteren. Persoonlijk had ik meer van Nokia verwacht. Helaas was er geen Nokia N96 of ander nieuw toestel aanwezig voor het grote publiek.

Net als Nokia had ook LG weinig bijzonders om te laten zien. LG had maarliefst een stand van zo%u2019n drie bij vijf meter. Alle LG toestellen stonden in een vitrine opgesteld.

Zo goed als naast Nokia zat Sony Ericsson. Sony Ericsson had het groots aangepakt. Vrijwel alle aangekondigde toestellen voor 2008 waren aanwezig. Onder andere de Sony Ericsson Xperia X1 was aanwezig. Helaas waren vele nieuwe toestellen niet aan te krijgen en was alleen het uiterlijk te bezichtigen.

cebit10

 

cebit11

 

cebit12

 

cebit13

 

cebit14

 

cebit15

 

Zelf wou ik graag de Sony Ericsson Xperia X1 zien. Overal liepen leuke Sony Ericsson boothbabes rond die helaas niet al teveel wisten van de toestellen. Na even wachten en wat aandringen had ik het geluk dat ik met een PR-persoon van Sony Ericsson kon praten over de Xperia X1. Dit moest wel in mijn beste Duits. Hieronder staat een samenvatting van mijn vragen met zijn antwoorden.

Vraag: kunnen we de Xperia X1 dit jaar nog verwachten?
Ja! De tweede helft van dit jaar. Waarschijnlijk rond september oktober.

Vraag: wat gaat de Xperia X1 kosten?
Het toestel valt in het hoge prijssegment. Ga uit van een prijs rond de 600 tot 700 euro.

Vraag: Ondersteund de Xperia X1 3d acceleratie?
Jazeker!

Vraag: Heeft de Xperia X1 een cybershot camera en heeft deze een Xenon flits?
Nee, de camera is geen cybershot. Wel zal het de best verkrijgbare camera in Windows Mobile toestellen zijn. De camera heeft geen Xenon flits, maar een led flits.

cebit16 

Na het gesprek had ik de Xperia X1 nog even opgepakt. Het apparaat voelt zeer degelijk aan. Ook de toetsen op het toetsenbord zijn goed te bedienen. De Sony Ericsson Xperia X1 zal een van de kleinere Windows Mobile toestellen worden. Ik heb het toestel naast mijn P3600 gehouden en de Xperia was een stuk smaller en dunner. Persoonlijk kan ik eigenlijk maar één ding zeggen: ik wil hem hebben!

De Xperia X1 komt in twee kleuren. Een zwarte en zilveren variant. Het verschil in de kleuren is niet bijzonder goed te zien.

cebit17 

Na een bezoek aan Sony Ericsson vervolgde het bezoek richting Samsung. Samsung had zijn aandacht meer gericht op nieuwe printers en televisies. Op het gebied van telecom had Samsung het niet al te groot aangepakt. De meeste nieuwe toestellen stonden opgesteld achter glas. De Samsung Adidas telefoon was wel beschikbaar om uit te proberen. In de korte tijd dat ik dit toestel in me hand heb gehad kan ik eigenlijk alleen maar negatieve punten over dit toestel opnoemen. Het toestel was traag, lag niet lekker in de hand en voelde zeer goedkoop aan. Erg veel spannends was er verder niet, maar de nieuwe Soul serie viel ons wat tegen. De toestellen waren wat lomp en groot en vooral de U900 was lelijk van binnen.

cebit18

 

cebit19

 

cebit20

 

Na Samsung ging de tocht verder langs Asus. Asus had veel aandacht gegeven aan de nieuwe Lamborghini serie. Voor de Lamborghini serie heeft Asus ook een speciale telefoon ontworpen. Het toestel bevat een snelle 450Mhz met UMTS, GPS, WiFi, 128mb RAM etc. De specificaties en uiterlijk zijn goed, al vind ik het persoonlijk niet een verkoopprijs van boven de 700 euro waard. Voor deze prijs krijg je gelukkig nog wel een luxe leren hoesje er bij. De afmetingen van het toestel vielen mij tegen. Het toestel is vrij groot (vooral breed).

cebit21

 

cebit22

 

cebit23

 

cebit24

 

cebit25

 

cebit26

 

Naast de Lamborghini telefoon had Asus ook andere nieuwe Windows Mobile telefoons. Hieronder staan de afbeeldingen met specificaties van deze telefoons.

cebit27

 

cebit28

 

cebit29

 

cebit30

 

cebit31

 

T-Mobile had in de zelfde hal als Samsung en Sony Ericsson een mega decor opgebouwd wat de helft van hal 24 in bezet nam. De telefoons hadden jammer genoeg niet een prominente rol in het geheel van T-Mobile, maar de producent probeerde vooral de nadruk te leggen op PC’s en internet mogelijkheden daar omheen. Ergens aan de zijkant hadden we dan toch de T-Mobile toestellen gevonden en daar vonden we de nieuwe Ameo 16gb en de mysterieuze MDA Compact 4.

cebit32 

Er is nog erg weinig over dit toestel bekend en de standmederwerkers waren niet erg spraakzaam over dit toestel. Wat we wel weten is dat er GPS in zal zitten en dat hij waarschijnlijk geproduceerd zal worden door HTC. Vooral de afmetingen en de beoogde specs die op het kaartje staan spraken ons erg aan en we denken dat dit een mooie opvolger kan worden voor de Trinity en de Touch Cruise.

cebit33

 

cebit34

 

cebit35

 

Na de telecom hal vervolgende de reis naar de navigatiehal. Bij binnenkomst kwamen we direct bij Mio. Wat mij opviel was dat geen van de apparaten was uitgerust met MioMap. Op de Mio navigatie apparaten draaide andere software. Achter de Mio stand stond Nav N Go. Nav N Go had het zeer groots aangepakt. Er was een zeer groot LED-scherm opgehangen over de breedte van de stand. Daarnaast stond er een mooie limousine en sportwagen met een knappe dame er naast. Op computerzuilen werd de nieuwste iGo versie gedemonstreerd.

cebit36

 

cebit37

 

Door alle aandacht die Nav N Go opeiste verdween TomTom vrijwel in het niets. TomTom had weinig bijzonders. Ook deed een groot deel van de producten het niet. Naast TomTom stond Navigon. De Navigon producten voelde zo langzaam aan dat ik geen zin had om er al te lang mee te spelen.

Na de navigatiehal was het tijd voor een middag lunch. Na de lunch zijn we nog langs andere hallen geweest welke niets te maken hebben met telecom of navigatie. Hier ga ik dus ook niet verder over vertellen.

Rond half vijf gingen we met de trein terug na het hotel. Het hotel binnengekomen waren we zwaar vermoeid van een dag lopen. Zondag 9 maart zijn we via een omweg langs Parijs teruggevlogen naar Amsterdam.

Het was een druk weekend, maar zeker de moeite waard om een keer langs de CeBIT beurs te zijn geweest. Volgend jaar hoop ik doordeweeks te kunnen met een perskaart zodat we wat meer detail informatie kunnen brengen.

Telekoopwijzer uitgelicht

Telekoopwijzer: de beste smartphones van deze zomer lees verder

WANT is op zoek naar een nieuwe redactiestagiaire! lees verder

Telekoopwijzer september staat klaar lees verder

telekoopwijzer

Telekoopwijzer juli staat klaar lees verder

telekoopwijzer

Telekoopwijzer juni staat klaar lees verder

Telekoopwijzer mei staat klaar lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters