Revoluties in de techwereld: normaal eens in de tien jaar, in 2017 al twee

Eens in de zoveel tijd wordt de techwereld verrast met een revolutionair apparaat. Denk aan de eerste computermuis, de eerste mobiele telefoon en de iPhone. Die laatste was tien jaar geleden. Als we de smartphonefabrikanten mogen geloven, is 2017 het nieuwe revolutionaire jaar. De teller staat al op twee. Of toch niet?

Edge Sense

De meest recente is Edge Sense. Die feature van de HTC U11 zorgt ervoor dat je bepaalde acties kunt uitvoeren door in het toestel te knijpen. HTC vergeleek het met de computermuis en het touchscreen. Kortom: een vermeende revolutie in hoe je je gadgets bedient.

Revolutionair? Dat zeker niet

Er zijn wat handige use-cases te bedenken, zo bleek uit onze HTC U11 review. Je zou het bijvoorbeeld als snelkoppeling voor de camera kunnen gebruiken. Zo heb je ‘m altijd makkelijk bij de hand. Of voor als snelkoppeling voor de zaklamp. Pak je telefoon van je nachtkastje, knijp erin et voila, je hebt ’s nachts licht.

HTC U11 Edge Sense

HTC heeft inmiddels extra functionaliteit aangekondigd, waarmee het laat zien Edge Sense niet te vergeten. Kortom: Edge Sense is een aardige toevoeging waar HTC serieus mee bezig is. Maar revolutionair? Dat zeker niet.

Full Vision Display

LG claimde bij de lancering van de G6 óók de nieuwe innovatie in de techmarkt gevonden te hebben. Het Full Vision Display moet het gebruiksgemak van een smartphone sterk vergroten. Dat kan door het scherm te verlengen tot een beeldverhouding van 18:9 en de randen er omheen weg te trimmen. Zo wordt het toestel handzamer en komt allerlei content beter tot zijn recht, volgens LG.

Inmiddels zijn er meer smartphones met een dergelijk scherm en lijkt het een blijvertje te zijn. Daar zijn wij van WANT best happy mee. Onlangs schreven we nog een blog waarin de OnePlus 5 ervan langs kreeg, onder andere vanwege het gebrek aan een randloos scherm. Maar uiteindelijk is het vooral gewoon een mooi groot scherm. Geen revolutie.

Next big thing

Het is wel duidelijk dat de smartphonewereld naarstig op zoek is naar the next big thing. De innovatie gaat niet zo hard meer de laatste tijd en dus is men op zoek naar wat nieuws. Dat wordt versterkt doordat je tegenwoordig ook prima overweg kunt met een goedkope smartphone. Alles wat je normaalgesproken met een smartphone doet, kan ook prima met een budgettoestel van zo’n €200.

De echte revolutie moet duidelijk nog komen

Fabrikanten móeten dus wel (een poging doen tot) innoveren. En natuurlijk is het goed en bewonderenswaardig dat fabrikanten die probeersels dan ook op de markt brengen. Zeker als het om relatief kleine spelers als LG en HTC gaat.

Maar om knijpen in je telefoon nou in hetzelfde rijtje als de muis en het touchscreen te scharen… Dat gaat wel een beetje ver. Kleinere schermranden dan? Mwah. Zoals hierboven genoemd zijn die erg prettig, maar niet revolutionair.

De echte revolutie in de smartphonemarkt moet duidelijk nog komen. Gezien die cyclus van grofweg tien jaar kan het nooit heel lang meer duren. Wat het wordt? Ik heb geen idee en laat me graag verrassen. Het bedrijf dat dat bedenkt kan zich in ieder geval rijk rekenen.

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Doogee S55

Deze robuuste smartphone heb je nodig voor je wilde avonturen lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters