Roundup van herfst-telefoons

Het lijkt erop dat we binnenkort een hoop mooie nieuwe telefoons mogen verwelkomen op de telefoonmarkt. Heel veel fabrikanten hebben nieuwe telefoons aangekondigd die een geplande releasedatum hebben in oktober. All About Phones zet alle toestellen even op een rijtje zodat je weet wat je de komende maand kunt gaan verwachten in de winkels.

We zullen overigens niet alleen nieuwe mobieltjes zien. Microsoft heeft namelijk aangekondigd dat Windows Mobile 6.5 op 6 oktober zijn debuut zal maken op de telefoonmarkt. Erg interessant. Windows Mobile kan wel een update gebruiken. Na het succes van de iPhone en de opkomst van de Android-telefoons begint het een beetje een ondergeschoven kindje te worden. Wellicht dat we vanaf volgende maand Microsoft weer wat meer in de spotlights zien staan met hun mobiele besturingssysteem. Niet alleen Windows Mobile komt met een update. Onlangs is er ook van het Android OS een nieuwe versie uitgebracht. Deze versie 1.6 van Android is een release van de Donut-afdeling. Vorige versies, tot en met 1.5, waren onderdeel van Cupcake. Van versie 1.6 Donut is de SDK uitgebracht, en men verwacht dat de telefoonfabrikanten binnen afzienbare tijd deze Donut-uitgave in hun roms gaan opnemen. De eerste telefoons met de nieuwe versie van het Android OS zijn al aangekondigd.

Veel vuurwerk van Microsoft en Google dus. Maar er is meer. Het lijkt erop dat Palm ook in Europa om het hoekje komt kijken. En er zijn nog wat outsiders die de oktober- en novembermaand een heel spannende kunnen maken qua telefoonnieuws. We krijgen dus nieuwe smartphones en nieuwe versies van besturingssystemen voor smartphones. Een mooie combinatie. En dan is het natuurlijk wel leuk om een beetje een overzicht te krijgen van de interessantste telefoons die uit gaan komen en op welk besturingssysteem deze draaien. Tijd dus om een beetje duidelijkheid te scheppen.

Allereerst, een droge opsomming van de telefoons die we verwachten, op basis van het OS dat ze draaien:

Windows Mobile 6.5:

Sony Ericsson Xperia X2

 • De Acer F1
 • De HTC Imagio
 • De Samsung Omnia Pro B7330
 • De Sony Ericsson Xperia X2

Android:

HTC Tattoo

 • De Motorola Cliq (Dext)
 • De Motorola Sholes
 • De HTC Tattoo
 • De T-Mobile Pulse

WebOS:

Palm Pixi

 • De Palm Pre
 • De Palm Pixi

Overige:

Nokia N900

 • De LG BL20
 • De LG BL40
 • De Sony Ericsson Aino
 • De Sony Ericsson Satio
 • De Nokia N97 Mini
 • De Nokia N900

Een hele lijst dus. Als je een nieuw abonnement mag uitzoeken in de herfst, of mag verlengen, dan zit je dus wel goed. Keuze zat. Nu is het natuurlijk leuk om te weten of er iets interessants voor jou bij zit. Daarom zal ik een beknopt overzicht geven over welke telefoons we het nou precies hebben, en wat hun belangrijkste eigenschappen zijn. Laten we beginnen met de Windows Mobile-telefoons.

Windows Mobile-telefoons

De Acer F1

Acer F1Acer is geen bekende op de smartphonemarkt. Toch is dit wel degelijk een telefoon om in de gaten te houden. Je krijgt namelijk een hele hoop voor heel weinig. Voor een prijs van nog geen 400 euro krijg je een telefoon met een groot 3,8” scherm met een fatsoenlijke resolutie van 800×480. Plaatjes schieten kun je op 5Mp, en ook is het mogelijk om je eigen oordopjes in te pluggen door middel van de 3,5mm-aansluiting die zich op de telefoon bevindt. Het strak uitziende toestel wordt aangestuurd door de snelle 1GHz-processor van het Snapdragon-platform. Het toestel wordt verwacht op 6 oktober. Niet toevallig, want dat is ook de datum waarop Windows Mobile 6.5 uitkomt. Of het toestel ook direct in Nederland uitkomt is niet bekend.

De HTC Imagio

HTC Imagio

Uiteraard brengt ook HTC nieuwe telefoons uit. Een daarvan is de Imagio. Net als de Acer F1 wordt deze ook op 6 oktober verwacht. En ook de Imagio wordt standaard met Windows Mobile 6.5 geleverd. De processor in de Imagio valt wel een beetje tegen. Het toestel zal een 528MHz-processor krijgen. Niet slecht, maar ook zeker niet vooruitstrevend. De F1 heeft een twee keer zo snelle processor, dus de Imagio gaat het moeilijk krijgen om Acer’s toestel bij te houden qua snelheid. Qua scherm zit het wel goed; een 3,6″ scherm met een WVGA-resolutie. De prijs is nog niet bekend, maar het moet wel heel gek lopen als het HTC lukt om het bedrag lager dan 400 euro te krijgen. Het is inmiddels wel duidelijk, de HTC Imagio krijgt het zwaar.

De Samsung Omnia Pro B7330

Samsung Omnia Pro B7330

Weer een nieuwe telefoon in de Omnia-reeks. Het is inmiddels moeilijk bij te houden. Deze zoveelste Omnia-telefoon is wel de eerste die met Windows Mobile 6.5 meegeleverd zal worden. Echter, de oudere Omnia-telefoons zullen een upgrade ontvangen. Hoewel de Omnia-reeks al vrij uitgebreid bekend is, valt er nog wel wat te melden over deze telefoon. De B7330 heeft een qwerty-toetsenbord, maar is geen sliderphone. Dat is een combinatie die we weinig zien. Dat betekent automatisch ook dat het scherm wat aan de kleine kant is. Immers als het telefoonoppervlakte een qwerty-toetsenbord moet herbergen, blijft er weinig ruimte meer over voor het scherm. Het scherm heeft een ongebruikelijke diameter van 2,63″, met de teleurstellende resolutie van 320×320. Maar voor de mensen die een dergelijk qwerty-toetsenbord willen, is dit een mooie optie om in de gaten te houden. De verwachte releasedatum is uiteraard weer 6 oktober.

De Sony Ericsson X2

Sony Ericsson Xperia X2

De X2 is logischerwijs de opvolger van de X1. Hardwarematig is de X2 ook net een treetje hoger dan de X1. Alhoewel er dezelfde processor in zit, heeft de X2 meer werkgeheugen en meer grafische kracht. Ook zitten er meer megapixels op: 8,1 maar liefst. Interessant is ook het scherm. Sony Ericsson heeft op zijn nieuwste Xperia-telefoon een OLED-scherm gezet. Dit zit verpakt in een zeer strak jasje. In vergelijking met de X1 is de body van het toestel iets meer een geheel. Net als zijn voorganger beschikt het toestel over een uitschuifbaar qwerty-toetsenbord. De interface bestaat ook nog steeds uit panels. Veertien in totaal om precies te zijn. Als je daar niet genoeg aan hebt, kun je er nog zestien downloaden voor je X2. Aangezien deze telefoon met Windows Mobile 6.5 meegeleverd wordt, behoeft de releasedatum geen uitleg meer.

Overigens hebben deze telefoons natuurlijk allemaal basale functionaliteit zoals Wi-Fi, UMTS/HSDPA en Bluetooth. De details zijn allemaal nog niet bekend, maar zullen waarschijnlijk snel volgen zodra de eerste volledige reviews verschijnen.

Android-telefoons

De Motorola Cliq

Motorola Cliq

Van Motorola hebben we een tijdlang niets gehoord. Maar ze zijn terug. En hoe. Er zijn plannen om maar liefst tien Android-telefoons te lanceren. Maar laten we bij het begin beginnen. En dat begin wordt vormgegeven in de gestalte van de Motorola Cliq. Het scherm van het toestel meet 3,1″ met een resolutie van 320 x 480. Deze resolutie betekent waarschijnlijk dat de telefoon niet met versie 1.6 van het Android OS zal worden geleverd. Wat verder opvalt is de interface. Motorola levert zijn eigen schil om Android mee, genaamd MotoBlur. De focus ligt hierbij op het bijhouden van je sociale netwerken, zoals Facebook en Twitter. Verder valt op dat de Cliq een uitschuifbaar qwerty-toetsenbord heeft. Dit zagen we vooralsnog alleen nog maar op de T-Mobile G1. Deze gaat dus eindelijk concurrentie krijgen. Het toestel zal eerst uitkomen in de Verenigde Staten. Wanneer het hier uitkomt is nog niet bekend. Wel is bekend dat de Cliq buiten de Verenigde Staten een andere naam zal krijgen, namelijk de Dext. Verder zijn ook de prijzen nog niet bekend.

De Motorola Sholes

Motorola Sholes Android

De Cliq was de eerste, de Sholes zal waarschijnlijk de tweede worden. Ook deze beschikt over een uitschuifbaar Qwerty-toetsenbord. De verwachting is dat deze ook MotoBlur aan boord zal hebben. Verder is deze telefoon qua specificaties wat meer high end dan de Cliq. De schermgrootte en de resolutie zijn een stapje beter. Het schermdiagonaal is 3,7″, en de resolutie is 480×854. Het feit dat de Sholes een hogere resolutie heeft betekent automatisch dat de Sholes op een nieuwere versie van Android zal lopen. Het Android OS ondersteunt pas sinds versie 1.6 grotere resoluties dan 480×320. Gedetailleerde specificaties zijn niet bekend, maar het lijkt er wel op dat dit een high-endtoestel gaat worden, met bijbehorend prijskaartje.

De HTC Tattoo

HTC Tattoo

Natuurlijk kan HTC niet ontbreken met nieuwe Android-telefoons. Ze waren de eerste met een Android-telefoon, en hebben tevens de meeste telefoons welke draaien op het Android OS. En nu dus de Tattoo. Wat biedt dit toestel ons? Allereerst wederom een afwijkende resolutie. Wat weer betekent dat de Tattoo op Android versie 1.6 zal lopen. Helaas wijkt de schermresolutie niet in positieve zin af. Deze is slechts 320×240. Ook de schermgrootte is eigenlijk gewoon te klein met 2,8″. De rest van de specificaties zien er wel goed uit. De Tattoo heeft alles aan boord wat bij een smartphone hoort. Een 528MHz-processor, een 3,5mm-jack, 256MB RAM, kompas, accelerometer, GPS, Wifi, microSD-slot en bovendien HTC’s eigen grafische schil; Sense. Jammer dus, dat scherm. Het is echter wel begrijpelijk, aangezien de telefoon in de markt is gezet als budgettelefoon. Wellicht dus leuk voor de mensen die een klein budget hebben, maar toch een leuke Android-telefoon willen.

De T-Mobile Pulse

T-Mobile Pulse

T-Mobile heeft wel wat met Android-telefoons. Ze waren de eerste die een Android-telefoon onder hun naam uitbrachten, en blijven dit ook doen. Nu komen ze binnenkort met de Pulse. Of eigenlijk, Huawei komt met de Pulse. Zij hebben van T-Mobile de opdracht gekregen om de telefoon te produceren. Onder Huawei is de telefoon beter bekend als de U8220. Net als de HTC Tattoo is dit een budgettelefoon. Toch zitten ook hier de belangrijkste elementen voor een smartphone er gewoon op. De Pulse doet het zelfs nog een stapje beter dan de Tattoo. Het scherm meet 3,5″ diagonaal en heeft een resolutie van 480×320. Voor rond de 270 euro is het toestel aan te schaffen. De HTC Tattoo kan zijn borst dus nat maken. T-Mobile’s nieuwste Android-telg ziet er gedegen uit en kan met een scherpe prijs op veel belangstelling rekenen.

WebOS-telefoons

De Palm Pre

Palm Pre

Palm’s eerste telefoon op het zelfontwikkelde WebOS. Wie kent hem inmiddels niet. Het toestel heeft ontzettend veel in de media gestaan. Ook is het toestel al een tijdje uit in de Verenigde Staten, en heeft het Palm weer een beetje op de kaart gezet. In Europa hebben we het toestel echter nog niet mogen verwelkomen. Daar gaat deze herfst waarschijnlijk verandering in komen. De telefoon is in Duitsland en Engeland al gespot in webshops waar een release in oktober aangegeven werd. Interessant dus, voor de mensen die eens een ander smartphone-OS willen proberen dan degenen die er nu te krijgen zijn. Qua specificaties kan het toestel ook vrij aardig meekomen met de top. Het is echter het besturingssysteem wat de Pre zo interessant maakt. WebOS is een vernieuwend besturingssysteem, en heeft best kans om groot te worden als Palm het de kans geeft om door te groeien. Interessant om te vermelden aan de telefoon is het uitschuifbare Qwerty-toetsenbord, het 3,1″-scherm met 320×480-resolutie, en de 3Mp-camera met LED-flash. Verder natuurlijk alle basisfeatures die een smartphone moet hebben.

De Palm Pixi

Palm Pixi

Palm’s eerste WebOS-telefoon smaakt naar meer. Dat zal Palm ook gedacht hebben. Daarom komen ze binnenkort met hun tweede. Deze heeft als naam Pixi meegekregen. Net als de Pre heeft deze een Qwerty-toetsenbord. Deze is echter niet uitschuifbaar, en zit gewoon op het telefoonoppervlakte. Net als bij de Omnia Pro B7730 heeft dit gevolgen voor de schermgrootte. Deze is 2,63″ met een resolutie van 320 x 400. Naar mijn mening te mager voor een smartphone. Verder is WiFi een opvallende afwezige in de specificaties van de Pixi. Alhoewel de Pixi een leuk compact telefoontje is, zijn dit wel afknappers voor een smartphone. Wat dat betreft is het dus een beetje een slap aftreksel van de Pre. Hoe dan ook is het positief dat Palm doorzet met zijn WebOS. Wellicht dat de volgende telefoons ietwat meer high-end hardware kunnen bieden.

Overige telefoons

Alhoewel het hier niet om echte smartphones gaat, komt ook LG binnenkort met nieuwe interessante toestellen. We mogen er twee verwelkomen in de Chocolate-reeks.

De LG BL40

LG BL40

De meeste interessante van de twee nieuwe Chocolate-telefoons. En dan met name door de vorm van het scherm. Deze heeft namelijk een 21:9-verhouding en is daarom dus erg breed. Zoals bij de meeste nieuwe LG-telefoons, zal de BL40 gebruikmaken van de S-classinterface LG noemt zelf nog dat de BL40 een “active Flash UI” zal krijgen. Waarschijnlijk een duur woord voor een stijlvolle interface. Verder levert LG een heel volwaardig toestel af. Zo zit er WiFi, a-GPS en UMTS/HSDPA op. Foto’s zijn te nemen met een 5Mp-camera met autofocus. Het scherm is gefabriceerd van gehard glas. Het bijzonder brede scherm valt op, maar de rest van de specificaties mogen er ook zijn. Al dit moois zal overigens ook terug te vinden zijn in het prijskaartje. Naar verluid moet er 450 euro voor de breedbeeldtelefoon neergeteld worden.

De LG BL20

LG BL20

Zoals de naam het al doet vermoeden is dit min of meer het kleine broertje van de BL40. Ten eerste in letterlijke zin. De BL20 heeft namelijk geen breedbeeldscherm met 21:9-verhouding. Ten tweede qua specificaties. Zo moet de BL20 het zonder touchscreen doen. Wel heeft de telefoon touchgevoelige toetsen. Ook heeft de telefoon touchgevoelige volumetoetsen aan de zijkant van de telefoon. Dit houdt de telefoon bijzonder strak qua uiterlijk. Opvallend is verder dat de telefoon een hotkey heeft voor verscheidene functies van de telefoon. Met een druk op de knop kom je op je memo’s, kalender, het weer, alarm, contacten en kun je het nieuws bekijken. Net als zijn grotere broer heeft de BL20 een 5Mp-camera met LED-flash en maakt het toestel gebruik van LG’s eigen S-classinterface. Grappig detail is dat je met de ingebouwde camera tekst in kunt scannen. De telefoon zet dan automatisch het plaatje om naar tekst. De BL20 wordt ongeveer tegelijkertijd met de BL40 verwacht. Wat dat betreft is het goed mogelijk dat hij hier snel in de winkels ligt.

En dan is het nu weer de beurt aan Sony Ericsson. In oktober krijgen we twee nieuwe telefoons. Eentje draait op het eigen besturingssysteem van Sony Ericsson, en de andere op Symbian S60V5.

De Sony Ericsson Satio

Sony Ericsson Satio

Deze strak uitziende telefoon draait op Sony Ericsson’s Symbian OS. Wel moet er een prijs voor neergelegd worden welke bij een volwaardige smartphone hoort; het toestel zal voor ongeveer 600 euro in de winkel liggen. Vanaf begin oktober is de Satio te krijgen. Qua specificaties valt de 12Mp-camera meteen op. Zoveel megapixels zien we niet vaak op een telefoon. Het is uiteraard nog maar afwachten of de kwaliteit ook daadwerkelijk goed is. Maar de camerafunctie lijkt serieus onder handen te zijn genomen. Verder heeft de Satio een 3,5″-scherm . Voor de interface heeft Sony Ericsson goed gekeken naar de interface van de Sony Playstation 3. Het menu en de effecten lijken spreken op die op de console. Dit wordt gestuurd door een aparte grafische chip die speciaal bedoeld is voor de interface. Verder focust de telefoon zich vooral op multimedia- en social networking-gebied. Wie graag Twittert en op Facebook zit, en op zijn telefoon graag muziek afspeelt, moet deze telefoon zeker in de gaten houden.

De Sony Ericsson Aino

Sony Ericsson Aino

De Aino draait Sony Ericsson’s eigen OS. Maar de Aino is zeker geen derderangs telefoon. Hij biedt je een 3,0″ telefoon met een resolutie van 240 x 432. Plaatjes schieten doet de telefoon op 8,1Mp. Dat is dus wel een beetje minder dan de Satio, maar zeker niet slecht. Verder heeft Sony Ericsson ook hier de Playstation 3 betrokken. Opvallend is dat je met de Aino de console kunt besturen. Mocht je dus een keer uit frustratie je controller kapotgegooid hebben, heb je altijd je telefoon nog. Deze is echter wel wat te duur om ruig mee om te gaan. Naar verluid moet er 600 euro voor neergelegd worden. De release zal overigens net als de Satio begin oktober plaatsvinden.

En dan nu Nokia. Zij mogen natuurlijk ook niet ontbreken in de herfst. Dat doen ze dan ook niet. Twee telefoons die interessant genoeg zijn om te vermelden lees je hieronder.

De N97 Mini

Nokia N97 Mini

De naam zegt het eigenlijk al. De N97 Mini is het kleinere broertje van de N97. Het toestel is kleiner qua afmetingen, maar ook qua prijs. Voor de Mini hoef je 100 euro minder neer te leggen van voor zijn grote broer. Op het interne geheugen heeft Nokia ook bespaart. Je krijgt 8GB, waar je bij de gewone N97 maar liefst 32GB krijgt. De Mini krijgt wel gewoon een uitschuifbaar Qwerty-toetsenbord. Deze moet echter wel het D-pad missen wat op de grote N97 wel zit. Voor de mensen die de gewone N97 te groot vinden is dit een mooie optie. Voor andere mensen is dit toestel waarschijnlijk niet interessant, op de prijs na. Qua specificaties is het verder een verslechterde N97. De Nokia N97 Mini zal begin oktober uitkomen.

De Nokia N900

Nokia N900

In vele opzichten een interessante en unieke telefoon. Allereerst maar met het besturingssysteem beginnen. De N900 draait op het Maemo-platform. Een op Linux gebaseerd OS wat door Nokia voor smartphones ontworpen is. Een geheel nieuw besturingssysteem hier introduceren gaat natuurlijk te ver, maar gelukkig legt Nokia het allemaal uit op zijn website. Doordat het OS gebaseerd is op Linux, is het gemakkelijk om zelf zaken aan je telefoon aan te passen. Leuk voor de knutselaars onder ons dus. Het is dus te verwachten dat hier een levendige community voor gaat ontstaan, welke zich bezighoudt met het modificeren van het OS en de bijbehorende telefoons. Wat betreft de specificaties lijkt de N900 in vele opzichten op de N97. Zeker niet slecht dus. Zeker de bijgeleverde 32GB geheugen doet het goed. Voor deze eerste telefoon op het Maemo-platform hoeft niet eens zo’n heel gekke prijs betaald te worden. Voor ongeveer 550 euro is het toestel van jou. Begin oktober zou de N900 in de winkels moeten liggen.

Tot slot

Windows Mobile, Android of toch maar iets nieuws proberen met Palm’s WebOS. Of misschien zelfs uberhaubt geen smartphone, en gewoon een “domme” telefoon. Wat je voorkeur ook is, de komende tijd zal er waarschijnlijk voor iedereen wel een geschikte telefoon uitkomen. Concluderend kunnen we in ieder geval opmerken dat de intrede van Windows Mobile 6.5 niet onopgemerkt zal gaan. Ook het Android OS zal verder groeien met een groot aantal nieuwe toestellen, en een nieuwe versie van het besturingssysteem. Palm heeft dus een moeilijk moment uitgekozen om zijn Pre naar Europa te verschepen. De concurrentie is overduidelijk zeer zwaar. Maar dat maakt het voor ons als consument natuurlijk alleen maar leuker. Echt uniek is verder de breedbeeldtelefoon van LG. Iets dergelijks hebben we nog niet eerder gezien op de telefoonmarkt.

Het is inmiddels al wel duidelijk, we gaan een zeer interessante tijd tegemoet en uiteraard zullen wij van de meeste telefoons rondom hun launch een uitgebreide review plaatsen. Binnenkort is de eerste langverwachte telefoon aan de beurt waarvan de review binnen twee weken live zal komen.

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Telekoopwijzer uitgelicht

Telekoopwijzer: de beste smartphones van deze zomer lees verder

Android P 9.0

Deze smartphones krijgen allemaal Android P lees verder

Telekoopwijzer video uitgelicht

Telekoopwijzer: dit zijn de beste high-endsmartphones van deze zomer lees verder

Officieel: Samsung Galaxy Note 9 wordt op 9 augustus onthuld lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters