Samsung Galaxy S7 (Edge) en LG G5 vergeleken

Met de het Mobile World Congress in zicht vinden wij het tijd om de Galaxy S7 en de LG G5 alvast met elkaar te vergelijken. In de afgelopen weken zijn bijna alle details over de toestellen boven water gekomen en op papier kunnen we dus al gaan vergelijken. Let op! De gegevens in dit artikel zijn nog niet bevestigd door de fabrikanten, het meeste zal kloppen met de werkelijkheid maar niets is zeker. Over de LG G5 gaan al een hoop geruchten rond en ook over de Samsung Galaxy S7 is al flink wat bekend

Design

Galaxy S7
Samsung Galaxy S7

Zowel de LG G5 als de Samsung Galaxy S7 krijgen een behuizing van metaal en glas. Bij de G5 zal de hele achterkant van aluminium zijn met een uitzondering op de camera en vingerprintsensor. Aan de voorkant zal deze behuizing alleen aan de onderkant nog doorlopen. De rest van de voorkant zal bedekt worden met een gorilla glass-paneel. Het uiterlijk veranderd drastisch vergeleken met de G4 van vorig jaar. De Galaxy S7 daarentegen zal nauwelijks veranderen ten opzichte van zijn voorganger. De S7 zal weer een glazen voor-en achterkant bevatten met een aluminium rand

lg-g5-leak-3
LG G5

daaromheen die de panelen bij elkaar houdt. Daarnaast zal Samsung de kopers weer de optie geven om voor een Edge-variant te kiezen waarvan het glas aan de voorkant gebogen is.

Bij Samsung verandert er ook met de layout van de knoppen niets. Vanaf het begin van de Galaxy-telefoons is deze altijd hetzelfde gebleven en de verwachtingen zijn ook dat er dit jaar niets aan veranderd zal worden. Bij LG aan de andere kant gebeurt er wel veel met de layout. Het bedrijf stond altijd bekend om de iconische knoppen aan de achterkant van het toestel die zorgden voor extreem dunne randen om het scherm. Dit jaar lijkt LG daar verandering in te brengen door de knoppen aan de zijkant te plaatsen. Dit is waarschijnlijk vanwege de grote dubbele camera aan de achterkant die veel ruimte in beslag neemt.

Scherm

Bij LG is er een opvallende verschijning aan de voorkant. Naast het 5,6 inch qhd-scherm aan de voorkant zal er nog een scherm bijkomen. Net als bij de V10 krijgt de G5 een tweede scherm aan Samsung S6 Edgede bovenkant waar notificaties op zullen verschijnen. Verder zal het grote scherm aan de voorkant ook een altijd aan-functie krijgen waardoor meldingen altijd te zien zullen zijn. Of dit scherm ook een amoled-scherm wordt is nog niet bekend. Tot nu toe maakte de smartphonemaker altijd gebruik van lcd-panelen.

De Samsung Galaxy S7 en S7 Edge zullen geen ander scherm krijgen. De fabrikant heeft laten weten dat het formaat en de resolutie voor nu meer dan voldoende zijn. In de S7 en S7 Edge komt dus gewoon weer een 5,2 inch qhd amoled-scherm.

Prestaties

Uiteindelijk draait het in de Android-wereld alleen nog maar om specificaties. Ondanks dat andere fabrikanten allang hebben bewezen dat goede software ook al een wereld van verschil kan betekenen, blijven de vlaggenschepen betere specificaties krijgen. De grootste speler op de chipmarkt is Qualcomm. De verwachtingen zijn dat LG’s G5 een Snapdragon 820-processor krijgt. Samsungs S7 daarentegen krijgt een Exynos 8890-processor die het bedrijf zelf ontwikkelt. Er komt ook een Snapdragon 820-variant maar deze zal niet in Nederland verschijnen.

Het werkgeheugen zal bij beide toestellen 4 GB zijn wat vergeleken met de voorgangers 1 GB meer is. We zullen geen gigantische sprong vooruit zien bij de vlaggenschepen. Er zijn berichten over de Huawei P9 en Samsung Galaxy Note 6 die meer dan 6 GB werkgeheugen zouden krijgen. De vraag is of zoveel werkgeheugen echt nodig is op Android. Voor aankomend jaar spelen Samsung en LG nog even op safe.

In de praktijk blijkt dat de Exynos-chips van Samsung altijd sneller zijn dan de Snapdragon-processors. Toch is het dit jaar iets anders omdat Samsung de Snapdragon 820-chips gaat maken op basis van dezelfde structuur als de Exynos-chips. We zullen moeten afwachten of de Exynos-processor nog steeds beter presteert dan de Qualcomm-chips.

Bijzonderheden

Sony begint met het teasen van de waterdichte Xperia Z1Er zijn enkele bijzonderheden te vermelden voor beide toestellen. De LG G5 krijgt namelijk een dubbele camera aan de achterkant die 3D-foto’s kan maken en achteraf de focus kan aanpassen. Verder krijgt de G5 een verwisselbare batterij, de S7 zal dit niet hebben. Als de batterij van je toestel slechter wordt kun je die van de G5 nog vervangen zodat het toestel langer mee gaat, de S7 heeft deze optie niet tenzij je hem helemaal uit elkaar haalt.

Toch heeft de Samsung Galaxy S7 ook een paar trucs. Het toestel wordt namelijk waterdicht, net als de Galaxy S5 uit 2014. Dit betekent dat je er onderwaterfoto’s mee kunt maken. Daarnaast is de S7 ook een stuk minder kwetsbaar in bijvoorbeeld de regen. Verder hebben beide toestellen een micro sd-kaartslot. Deze zat wel in de G4 maar de S6 en S6 Edge hadden dit niet.

Conclusie

Beide toestellen liggen qua specificaties erg dicht bij elkaar. Ze bevatten gelijkwaardige processors en hebben evenveel werkgeheugen. De schermen hebben dezelfde resolutie, maar het scherm van de G5 is groter, daarom zal de S7 een hogere ppi hebben. Als laatste hebben we nog het design. De Galaxy S7 heeft wel een enorme voorsprong aangezien Samsung hetzelfde design hanteert als vorig jaar, en dat was een groot succes. Verder is de Edge-variant zeker een plus voor Samsung. Toch krijgt LG credits voor de verwisselbare batterij en het volledig aluminium design. Tijdens het Mobile World Congress zullen beide toestellen onthuld worden en kunnen we een volledig oordeel vellen over de smartphones. Tot die tijd kun je onze site en ons YouTube-kanaal in de gaten houden voor het laatste nieuws over de vlaggenschepen.MWC Galaxy S7

OnePlus 6

We zijn verhuisd naar WANT.nl ⚠︎ lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters