Van iPhone-kopieën tot OnePlus: maak kennis met Shenzen, het mekka der smartphones

SHENZHEN – Mocht je al eens van Shenzhen gehoord hebben, dan is het waarschijnlijk omdat je toevallig opgevangen hebt dat Apple’s iPhones daar in elkaar gedraaid worden door Foxconn. Of heel misschien weet je dat het de thuisbasis van Huawei is. Shenzhen is echter veel meer dan dat. In dit artikel lees je daar meer over.

Miljoenenstad

Eerst maar eens even de basics, om een beetje een beeld te geven van Shenzhen. Met zo’n 10 miljoen inwoners is Shenzhen de vijfde stad van China en bovendien is het naast Shanghai de enige Chinese stad met een effectenbeurs in China. Het centrum van Shenzhen bestaat dan ook uit een flink aantal wolkenkrabbers, waaronder de op drie na hoogste ter wereld: het 599 meter hoge Ping An Finance Centre. Shenzhen is dus een stuk meer dan alleen het hoofdkantoor van Huawei en de megafabriek van Foxconn.

Toch is technologie waarschijnlijk het belangrijkste in Shenzhen, en natuurlijk ook datgene waar ik me in dit artikel op zal richten. In de buitenwijken van Shenzhen wisselen fabrieken en grote appartementengebouwen elkaar af en dat is natuurlijk de plek waar het eigenlijk allemaal gebeurt. Maar in het stadscentrum zit het interessantere gedeelte voor techfans: Huaqiangbei. Dat is het technologiecentrum van Shenzhen, waar je een veelheid aan winkels, groothandels en straatverkopers tegenkomt. Ik ging een dagje op ‘smartphonesafari’ in Huaqiangbei en daarvan zal ik in een aantal blogs verslag doen, te beginnen met dit algemene artikel.

Shenzhen downtown
Het stadscentrum van Shenzhen

Shenzhen voor techfreaks

Mocht je, net als ik, een techfreak zijn – en dat ben je waarschijnlijk als je dit artikel leest – dan is Shenzhen leuk om eens doorheen te lopen. De gebouwen in Huaqiangbei bestaan veelal uit relatief ‘normale’ smartphonewinkels op de begane grond, waar je vooral Chinese toestellen tegenkomt. Merken als Vivo, Huawei, Meizu en Oppo hebben de overhand, maar je komt er ook toestellen tegen waar je zelfs als doorgewinterde techfreak waarschijnlijk nog nooit van gehoord hebt. Daarover in een latere blog meer. Ook leuk om te bekijken zijn trouwens de vele iPhones. Sommigen echt, sommigen goede kopieën en sommigen wat minder goede kopieën. In ieder geval kun je als regel aanhouden dat je geen echte iPhone met een flinke korting kunt kopen. Niet in Shenzhen en ook niet ergens anders ter wereld. Daar zorgt Apple wel voor; ze hebben immers een merk en de bijbehorende high-end status hoog te houden.

Het voelt alsof je door een offline versie van AliExpress loopt

Interessanter is om wat dieper in een van de gebouwen te duiken, waar je vooral accessoires en soms onderdelen tegenkomt. Het SEG gebouw is het grootste en bekendste waarschijnlijk, en daar kun je uren doorheen dwalen als je wilt. Hoewel de meeste standjes in gebouwen als deze vooral bedoeld zijn als groothandel – ze representeren vaak een fabriek – kun je er ook als individu goedkope elektronica kopen. Het voelt een beetje alsof je door een offline versie van AliExpress loopt. Naast smartphones en accessoires is het goed zichtbaar welke productcategorieën hot zijn in techland. Hoverboards, wearables en VR dus, op het moment.

Shenzhen SEG building
Het SEG gebouw

Ook als je iets wilt laten maken moet je hier zijn. Het is even zoeken, maar zodra je op de goede verdieping in het goede gedeelte van het SEG gebouw bent aangekomen kun je alles laten repareren. iPhones en Galaxy’s zijn binnen een paar uur gefixt; daarvan zijn de onderdelen overal aanwezig. Ik kwam met een minder bekend apparaat aanzetten en dat ging een aantal dagen duren, volgens de vriendelijke Chinees achter de soldeerbout. Toen ik vertelde dat ik dan weer in Hong Kong zou zitten, begon de beste man binnen het gebouw voor het juiste onderdeel te shoppen zodat hij het toch meteen kon doen. Zonder resultaat, helaas. Overigens schijnt hier ook ergens te man rond te lopen die voor zo’n €50 je 16GB-iPhone voorziet van 128GB opslagruimte. Ik heb hem alleen niet kunnen vinden.

Shenzhen voor entrepreneurs

Waar Shenzhen voor ‘gewone’ techfreaks een leuke stad is om een keer doorheen te lopen, is het voor entrepreneurs die iets met technologie willen een waar walhalla. Omdat er zoveel gaande is in en rond de stad op technologiegebied, zijn de resources binnen handbereik. Wie een beetje Chinees kan en zijn weg weet in Huaqiangbei, kan waarschijnlijk zo de hardware voor welk net bedacht apparaat dan ook bij elkaar sprokkelen. Een paar stuks om lekker te prutsen met je prototype, maar ook enkele duizenden per week om je massaproductie op gang te krijgen. Nog even snel de goede oplader met je eigen logootje erop toevoegen en de boel in een leuk doosje stoppen als het klaar is? Shenzhen’s got you covered.

Shenzhen’s got you covered

Shenzhen verzending
Naast drukke standjes vind je hier ook overal stapels dozen die staan te wachten op verzending

Die vruchtbare grond voor startups trekt natuurlijk ook bedrijven en instellingen die ondernemers helpen om op te starten aan. Seeed Studio, bijvoorbeeld, een platform dat naar eigen zeggen “inspiraties uitgroeit tot onderscheidende producten”. Hoewel Seeed origineel uit de San Francisco Bay area – bij Silicon Valley – komt, heeft het inmiddels ook een afdeling in Shenzhen en opereert het ook als toegangspoort tot Shenzhen voor startups in Silicon Valley. Als handig tooltje bracht Seeed de Shenzhen Map for Makers uit; een overzicht van wat je waar kunt krijgen in het doolhof van Huaqiangbei. Een korte blik op die kaart – die trouwens ook diende als mijn gids door de techjungle van Shenzhen – leert dat je inderdaad zo’n beetje alles kunt krijgen binnen die halve vierkante kilometer.

Ben je nou niet zo technisch ingesteld, heb je geen goed idee of heb je simpelweg geen zin om iets nieuws te ontwikkelen? Ook dan kun je prima in Shenzhen terecht om je eigen tech-business op te starten. Maar daar zal ik in een later artikel op terugkomen.

Telekoopwijzer uitgelicht

Telekoopwijzer: de beste smartphones van deze zomer lees verder

WANT is op zoek naar een nieuwe redactiestagiaire! lees verder

Telekoopwijzer september staat klaar lees verder

telekoopwijzer

Telekoopwijzer juli staat klaar lees verder

telekoopwijzer

Telekoopwijzer juni staat klaar lees verder

Telekoopwijzer mei staat klaar lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters