Sony’s optische beeldstabilisatie alleen in de selfiecamera?

Optische beeldstabilisatie. Het is een van de beste dingen die de smartphonecamera de afgelopen jaren overkomen is. Sony was tot nu toe altijd terughoudend, maar heeft nu eindelijk ook OIS ingebouwd. Jammer dat ze ervoor gekozen hebben om hierbij de selfiecamera voorrang te geven.

Niet dat ik tegen een selfiecamera met OIS ben. In tegendeel. HTC voegde onlangs als eerste optische beeldstabilisatie toe in de selfiecamera van de HTC 10 en boekte daarmee goede resultaten. Ik ga er vanuit dat dat voor de Sony Xperia XA Ultra, de telefoon waar ik het hier over heb, ook zal gelden. Die heeft een 16-megapixelcamera met optische beeldstabilisatie en een flitsertje aan de voorkant. Dat zal ongetwijfeld voor mooie zelfportretten zorgen. En ja, selfies zijn belangrijk voor veel mensen. Zelfs ik kan niet ontkennen dat ik de frontcamera van mijn telefoon steeds meer begin te gebruiken. Maar waarom dan niet óók aan de achterkant?

Maar waarom dan niet óók aan de achterkant?

I can see in the dark

“I can see in the dark”, zo luidde de tagline van een recente reclamecampagne van Sony. Je kunt discussiëren over in hoeverre dat waar is. Maar hoe je het ook wendt of keert; low-light fotografie is niet een van de sterkste punten van Sony’s toestellen. Dat was zo bij de Xperia Z3-serie en ook de nieuwe camera van de Xperia Z5 was niet bepaald een ster in het donker. In lichte omgevingen gooit de camera echter wel weer hoge ogen. Over de Xperia X-lijn durf ik nog geen definitieve uitspraken te doen, maar eerlijk gezegd ben ik een beetje huiverig. Het gebrek aan optische beeldstabilisatie is daar, in ieder geval deels, voor verantwoordelijk.

Sony commercial
Een recente reclamecampagne van Sony

Dat Sony nu eindelijk met OIS is begonnen in zijn smartphones kan ik zeker toejuichen. Maar waarom Sony daarbij de frontcamera voorrang geeft is me een raadsel. Het mogelijke argument dat de achtercamera al goed genoeg was in het donker zonder optische beeldstabilisatie gaat wat mij betreft niet op. En daarin ben ik niet de enige; verre van zelfs. Laten we maar gewoon hopen dat Sony OIS snel in de primaire camera’s van zijn smartphones gaat integreren.

Optische beeldstabilisatie

Optische beeldstabilisatie aan vs uitOptische beeldstabilisatie, of OIS (van het Engelse Optical Image Stabilisation), heeft namelijk wel veel voordelen. De technologie zorgt ervoor dat de trillingen van bijvoorbeeld je hand op een hardwarematige manier uit de foto gehaald worden. HTC maakte er ooit het onderstaande plaatje over, dat aardig uitlegt hoe het werkt. Als je aan het filmen bent liggen de voordelen daarvan voor de hand: de video is minder schokkerig. De voordelen van OIS voor fotografie liggen misschien wat minder voor de hand, maar zijn zo mogelijk nog wel belangrijker. Doordat trillingen gecompenseerd worden kan de camera langer licht opvangen zonder dat foto’s last krijgen van bewegingsonscherpte. Afhankelijk van hoe de camerasoftware de instellingen kiest zorgt dat ervoor dat foto’s in het donker helderder zijn, minder bewegingsonscherpte hebben, minder ruis hebben of een combinatie van die drie. Dat zijn belangrijke factoren als je een goede foto wilt maken onder slechte lichtomstandigheden. Wikipedia, dat in een uitgebreid artikel dieper ingaat op OIS, illustreert dat met de foto aan de linkerkant. Of die getruct is of niet durf ik niet te zeggen, maar in ieder geval geeft hij een goed beeld van wat optische beeldstabilisatie doet voor je foto.

Optische beeldstabilisatie zou de standaard moeten worden in alle dure smartphones

Als je het mij vraagt zou optische beeldstabilisatie dan ook de standaard moeten worden in alle duurdere smartphones. Natuurlijk kost het geld om te implementeren en is er niet in ieder toestel budget daarvoor, maar van een high-endtelefoon mag je toch verwachten dat er een toereikend budget richting de camera gaat. Een optisch gestabiliseerde frontcamera is een leuke extra, maar komt wat mij betreft toch duidelijk op een tweede plaats. Om toch nog even met een positieve noot te eindigen: Sony heeft duidelijk het nut van optische beeldstabilisatie ingezien en die belangrijke eerste stap zorgt er hopelijk voor dat de optisch gestabiliseerde camera binnenkort ook op de achterkant van Sonytelefoons terecht komt.

Optische beeldstabilisatie uitleg
HTC legt in dit plaatje eenvoudig uit hoe OIS werkt
OnePlus 6

We zijn verhuisd naar WANT.nl ⚠︎ lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters