Start je eigen smartphonemerk in Shenzhen

SHENZHEN – China’s technologiecentrum Shenzhen is de plek waar veel smartphonemerken begonnen zijn. In principe zijn daar dan ook alle faciliteiten aanwezig om een eigen merk te beginnen. In deze blog leg ik uit hoe.

Vooruit, zelfs in Shenzhen is het starten van een smartphonemerk iets kapitaalintensiever, ingewikkelder en tijdrovender dan jij en ik redelijkerwijs kunnen hanteren. De kans is dus klein dat ik met het schrijven van dit artikel aan de wieg van veel ook maar een nieuw smartphonemerk sta. Toch kom je in Shenzhen aardig in de buurt van je eigen smartphonemerk en is het interessant om te zien hoe dat in zijn werk zou kunnen gaan.

Huaqiangbei

Huaqiangbei is het technologie centrum van Shenzhen en bestaat uit een groot aantal gebouwen waar van alles verkocht wordt. iPhones, nep-iPhones, Androidtelefoons, computers, onderdelen, randapparatuur, nog meer onderdelen; noem maar op. De voedingsbodem voor een innovatieve tech-startup, zoals ik in mijn eerdere artikel meldde, maar ook een prima plek voor als je zonder al te veel moeite een merk uit de grond wilt stampen.

Shenzhen Mingtong building
Zo zit het Mingtong gebouw dus in elkaar

De place to be in dat geval is het Mingtong gebouw. Dat is een gebouw van vier verdiepingen waar veel smartphone-fabrieken uit de omgeving een standje hebben. Of dumbphone-fabrieken, zo je wilt. Vooral in het centrale deel van het gebouw lijken die populair. Daar zijn wat lagere standjes waar hier en daar mensen aan het prutsen zijn met flinke hoeveelheden eenvoudige Nokia- of Samsungtelefoons. Misschien om ze te refurbishen, misschien om een Chinese binnenkant in een Westerse body te schroeven; wie zal het zeggen.

Hoger en meer aan de randen van het gebouw vind je iets luxere standjes die puur op verkoop gericht zijn. Ieder standje toont een veelheid aan merkloze toestellen en is uitgerust met een mannetje dat je er ongetwijfeld alles over kan vertellen. Mits je Chinees kunt, want van Engels hebben ze hier nog nooit gehoord. Er was een stand waar ik wel Engelssprekend personeel vond, en die heren waren zo vriendelijk mij te vertellen wat ze daar doen. Het doel is om grote partijen telefoons of accessoires te verkopen, en de koper kan daarmee doen wat hij wil. Dus ook de toestellen onder zijn eigen merk aangeleverd krijgen, of bijvoorbeeld als Nokia. “Any brand. You name it, we make it.”

Any brand. You name it, we make it

AAP Mobile

Zo kun je dus in een mum van tijd het merk AAP Mobile, of wat je ook wilt, uit de grond stampen. Bedenk een leuk logo, neem een zak met geld mee, zoek bij de verschillende standjes wat aansprekende toestellen uit die uiterlijk een beetje op elkaar lijken et voila. Daar is je smartphonemerk inclusief ‘samenhangend’ portfolio. Overigens heb je op die manier nog geen succesvolle producten te pakken: het kan zomaar gebeuren dat de kwaliteit van een aantal gekozen modellen een beetje tegenvalt. En bovendien hoef je niet te verwachten dat je met de software die men standaard levert wegkomt op de Westerse markt. De weg naar succes is dus wat ingewikkelder dan het plaatje dat ik hier schets.

De weg naar succes is dus wat ingewikkelder

Toch is deze werkwijze helemaal zo gek nog niet. In grote lijnen is het zelfs hoe sommige fabrikanten werken. Bedrijven als HTC en Sony kloppen bijvoorbeeld weleens bij een Chinese toko aan voor hun low-endmodellen en merken als Kazam en Blu shoppen hun hele lineup in China bij elkaar. Ik denk dat dat niet in het Mingtong gebouw gebeurt, maar voor een gewone sterveling is dat wel de beste plek om te beginnen. Je moet ook niet vergeten dat die bedrijven nog altijd een flinke engineeringslag maken en serieus investeren in marketing, distributie en aftersales. Ook dat is echter allemaal een kwestie van een goede uitwerking.

Accessoires

Shenzhen powerbank
Deze meneer kon mij wel aan een All About Phones powerbank helpen

Misschien een wat laagdrempeliger begin is een eigen accessoirelijn. Misschien zie je wel een markt voor Hello Kitty-branded smartphonehoesjes of oordopjes, of wil je graag je eigen hoofd op een VR-bril. Of, in mijn geval, een All About Phones-powerbank. Het kan allemaal. Als experiment ging ik op zoek naar een bedrijf dat wel All About Phones-powerbanks voor me wil produceren. In het nabijgelegen SEG gebouw vond ik Hamedata, dat een veelheid aan powerbanks, speakers en netwerkkastjes in het assortiment heeft. Het plastic 5000mAh-model dat ik op het oog heb, volledig gecertificeerd volgens de verkoper, kost ongeveer 4 euro. Dan moet ik wel een partij van 2000 stuks afnemen, dus dat moet ik nog maar even intern overleggen. Maar als jullie nou genoeg interesse tonen dan komt die AAP-powerbank er wel.

Mocht je het liever simpeler houden en er met een ander merk vandoor willen gaan, dan kan dat natuurlijk ook. Copyright betekent in China immers ‘the right to copy’ en dus kun je in hetzelfde gebouw probleemloos met grote partijen accessoires met een bekende merknaam erop weglopen. De Samsung-, Huawei- en Oppo-laders hingen netjes op een rijtje en onlangs kreeg ik nog een mailtje in mijn inbox of ik interesse heb in een partij featurephones. Mag ik zelf kiezen of er een Nokia- of Blu-logo opstaat. Waar je die rotzooi allemaal kwijt wilt raken is me een raadsel, maar er zijn tientallen partijen die het aanbieden dus blijkbaar is er vraag naar. Leuk voor op de lokale straatmarkt, of zo.

Shenzhen laders
‘Merkladers’ voor het uitkiezen
OnePlus 6

We zijn verhuisd naar WANT.nl ⚠︎ lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters