Stellar Data Recovery haalt belangrijke data terug uit kapotte smartphones

UTRECHT – Dankzij back up-diensten en cloudservices komt het gelukkig steeds minder vaak voor dat je belangrijke gegevens kwijtraakt als je smartphone het begeeft. Toch zal je net zien dat precies dat ene belangrijke bestand niet in die back-up van vorige week staat, omdat precies die file toen nog niet op je telefoon stond. Niet getreurd: ook dat soort bestanden kunnen vaak worden teruggehaald uit een kapotte smartphone. Stellar Data Recovery is daar in gespecialiseerd. All About Phones kreeg een rondleiding door het lab van het bedrijf in Utrecht.

Stellar Data Recovery haalt verloren gewaande data terug uit je smartphone 
De ‘clean room’ in het lab van Stellar Data Recovery

Sinds de zomer haalt Stellar Data Recovery data terug uit kapotte smartphones. Een nieuw bedrijf zonder ervaring is Stellar niet: het is opgericht in 1993 en haalt jaarlijks wereldwijd de data van tussen de 15 en 20 duizend harde schijven terug. Het Indiase bedrijf legt zich nu ook toe op het terughalen van data uit kapotte smartphones. “Het is logisch dat wij dat nu doen, omdat er vraag naar is”, stelt Kees Jan Meerman, directeur van Stellar Data Recovery Europa. “We halen dus geen data meer terug van bijvoorbeeld magneten tape, maar wel uit smartphones. Daar heeft men behoefte aan. Dat is precies hetzelfde met het terughalen van data uit kapotte SD-kaarten.”

“Sinds de zomer haalt Stellar ook data terug uit kapotte smartphones”

Stellar houdt zich alleen bezig met het terughalen van informatie. “We zijn er niet om de hardware te repareren”, vertelt Meerman. “Het kapotte toestel dat we van de klant binnenkrijgen slopen we verder om de data eruit te halen. Dat is waarvoor de klant bij ons komt. We zijn een nichebedrijf. Het gebeurt maar een enkeling dat zijn of haar telefoon stuk raakt en dat er data op staat dat teruggehaald moet worden. Daar zorgen wij voor, al kunnen ook wij niet alles.”

Het bedrijf is in staat om van heel wat verschillende telefoons de data terug te halen, beweert Meerman. “In principe zijn we in staat om de data van alle oudere mobiele telefoons terug te halen. Elke telefoon en chip is echter weer anders”, benadrukt hij. “Zo is bijna elke telefoon uitgerust met een andere NAND-chip, waar alle data op staat. Ook met nieuwe telefoons hebben we tijd nodig om erachter te komen hoe we de informatie kunnen terughalen. Dat kan soms lang duren, maar we doen ons best.”

No cure? No pay

Een kapotte iPhone 5s waaruit Stellar nu data probeert terug te halen
Een kapotte iPhone 5s waaruit Stellar nu data probeert terug te halen

Zo kan Stellar bijvoorbeeld wel al de informatie terughalen uit een iPhone 4, maar werkt het nog aan het terughalen van data uit een iPhone 5. Wel kan het bedrijf data ‘recoveren’ uit een HTC One. Stellar accepteert in ieder geval elke telefoon om data uit te redden. Het kan even duren voordat data teruggehaald is als de specialisten in het lab van Stellar nog niet eerder met zo’n telefoon hebben gewerkt. Dit kost je geen extra geld.

“Bij ons geldt: no cure, no pay”, aldus Meerman. Je betaalt dus niets als er geen data teruggehaald kan worden. “Het mes snijdt wat dat betreft op een positieve manier aan twee kanten. De klant weet dat we ons best doen om zijn data terug te halen. Anders krijgen we er immers geen geld voor.”

Het is Stellar al gelukt data terug te halen uit deze HTC One
Het is Stellar al gelukt data terug te halen uit deze HTC One

Goedkoop is het terughalen van data niet. De kosten van datarecovery kan al snel oplopen tot honderden euro’s. “We helpen verschillende soorten mensen”, vertelt Meerman. “Soms zijn het zakenmensen met bedrijfsinformatie, maar ook particulieren komen bij ons als ze foto’s van bijzondere gebeurtenissen terug willen. Denk aan trouwfoto’s of foto’s van geliefden die er niet meer zijn. Ook bewijsmateriaal, zoals een audiobestand waarop iets belangrijks wordt gezegd, kan een reden zijn om ons in te schakelen.”

Ga vooral niet zelf proberen data terug te halen als je telefoon stuk is, adviseert Meerman. “Installeer geen software op je telefoon. Eigenlijk moet je er gewoon niet meer aankomen en de telefoon naar ons opsturen”, vindt hij. “Bij binnenkomst van de telefoon stellen we eerst een diagnose. Dat is de eerste fase van het proces om data te halen en dat doen we waar mogelijk al gratis. We vertrouwen op de serieusheid van de klant. Na het stellen van een diagnose maken we een prijsopgave. Daarna kan de klant beslissen of hij dat bedrag ervoor overheeft om zijn data terug te halen.”

Wat er gebeurt als je je telefoon opstuurt naar Stellar?

“Apparaten gaan na de diagnose naar de clean room zodat datarecovery makkelijker wordt”

Stellar Data Recovery heeft ook haar eigen software voor het terughalen van data uit smartphones. In principe kan dat eerst worden gebruikt voordat je je kapotte smartphone opstuurt naar hun Europese hoofdkantoor in Utrecht. “Onze softwareprogramma’s om data terug te halen installeer je niet op je smartphone”, legt Meerman uit. “Het recoveryprogramma installeer je op een computer. De telefoon sluit je met een USB-kabeltje aan. Ook hebben we gespecialiseerde software voor het terughalen van foto’s. De zware gevallen komen bij ons terecht. De echte calamiteiten, dus.”

Als je je kapotte smartphone opstuurt naar Stellar komt ‘ie terecht in het lab van het bedrijf. Daar wordt dus eerst de diagnose gesteld. Het bedrijf neemt daarna contact met je op voor de kosten van het terughalen van je data. Geef je groen licht, dan gaat het bedrijf verder aan de slag in het lab. In het lab wordt een kapotte telefoon, USB-stick, SD-kaart of harde schijf vervolgens serieus onder handen genomen. In een aparte ‘clean room’ worden apparaten grondig schoongemaakt om de datarecovery eenvoudiger te maken. De verloren data kan op je smartphone op drie datadragers staan: je SIM-kaart, het interne geheugen en het externe geheugen, zoals een microSD-kaart. Vooral het terughalen van data uit het interne geheugen is lastig. Daarvan probeert Stellar een fysieke extractie te maken naar een dumpfile. De experts van Stellar proberen daarna uit de dumpfile de informatie terug te halen.

Stellar Data Recovery 20140915 114727 
Computers ontcijferen de beschadigde data en halen het terug
Stellar Data Recovery 20140915 114521 
Daarna wordt teruggehaalde data teruggestuurd naar de eigenaar

Klinkt eenvoudig. Is het niet. Dit stelt een van Stellars experts in het data recovery-lab, Dinesh Kumawat. “Op de NAND-chip staat vaak alle data. Je moet dus een manier vinden om de data uit die NAND-chip te halen”, zegt de Indiase Stellar-medewerker. Bij onbekende apparaten duurt het langer om informatie terug te halen dan bij bekende smartphones. “Bij elke telefoon die voor ons onbekend is, kan de indeling in de NAND-chip weer anders zijn. En dus moet je er vervolgens achter zien te komen wat de structuur is. Dat is het lastige”, aldus Kumawat.

“De NAND-chip is de bron van de data. Op de meeste op flash gebaseerde storage staat wel al de nodige informatie waaruit we kunnen opmaken met welke indeling de data op de kaart is opgeslagen”, vertelt Kumawat. Dat geldt niet voor alle NAND-chips. “Op heel veel Chinese chips staat helemaal geen informatie, zoals modelnaam of de fabrikant van de chip. Dat maakt het terughalen van data uit die SD-kaarten of USB-sticks tijdrovend en heel moeilijk.”

Demonstratie datarecovery van een USB-stick

Kumawat toont tijdens de rondleiding in het lab zijn kwaliteiten. In een mum van tijd opent hij een USB-stick. Vervolgens zet hij een apparaat aan waarmee hij de NAND-chip los smelt van de rest van de USB-drive. De rest van de drive is immers overbodig voor het terughalen van data. Na een paar minuten is de NAND-chip los gesmolten van de rest van de USB-stick. Een paar ‘tandjes’, waarmee de NAND-chip aangesloten is op de rest van de drive, zijn krom. Met uiterste precisie en zorgvuldigheid trekt Kumawat de scheve tandjes recht. De NAND-chip is vervolgens klaar voor verder gebruik. Tengewoordig zit er in een NAND vaak echter geen aparte NAND-chip meer, maar wordt er gebruik gemaakt van een monolitische constructie. Alles is daarbij in elkaar gesmolten en er zijn geen ‘tandjes’ meer t vinden. Stellar maakt voor dit soort chips vaak een eigen circuit van elektrodraadjes. Uit de kloon die van de monolitische chip wordt gemaakt, probeert Stellar vervolgens de data terug te halen.

Stellar Data Recovery 20140915 113132 
Kumawat bezig met het loskoppelen van de NAND-chip van de USB-drive
Stellar Data Recovery 20140915 113344 
De NAND-chip wordt losgesmolten van de USB-stick
Stellar Data Recovery 20140915 113435 
De NAND-chip is nu los van de flashdrive
Stellar Data Recovery 20140915 112549 
Stellar maakt een circuit om data te halen uit de NAND-dumpfile
Stellar Data Recovery 20140915 112619 
Een SD- en MicroSD-kaart
Stellar Data Recovery 20140915 112730 
Een uitgepakte SD-kaart met links 2 NAND-chips waarop dumpfiles staan

Stellar Data Recovery is van oorsprong een Nederlands bedrijf. In 2009 verkochten de oprichters Stellar aan Indiase ondernemers. Het hoofdkantoor zit in Delhi. Inmiddels heeft Stellar in vrijwel elk West-Europees land een filiaal, sinds kort zelfs ook in Marokko. Alle Europese data recovery-operaties worden echter uitgevoerd op het Europese hoofdkantoor in Utrecht, waar ook het lab zit. Dat heeft een reden.

“Hier zitten alle specialisten bij elkaar”, vertelt directeur Meerman op het hoofdkantoor in Utrecht. “Die moet je niet van elkaar gescheiden houden. Als ze bij elkaar zitten, leren ze van elkaar en zo wordt iedereen beter. Mensen vinden het alleen een fijn idee dat ze het naar een filiaal in hun eigen land kunnen opsturen. Maar het centrale lab waar de datarecovery plaatsvindt is dus hier in Utrecht. We zijn een klein bedrijf, en blijven dat ook. We moeten de kennis die we hebben dus bundelen.”

Stellar is er, zoals eerder geschreven, alleen voor de calamiteiten. “We bieden geen preventieve maatregelen of advies. Dat is aan andere bedrijven”, vindt Meerman. “Zo werken wij in Europa samen met ruim 3000 partners. Dat zijn de bedrijven die met de klanten in contact zijn. Die kunnen klantenservice bieden. Wij zijn puur gefocust op het terughalen van data. Via partners komen mensen vaak uiteindelijk bij ons terecht.”

Het Europese hoofdkantoor van Stellar Data Recovery in Utrecht 
Het Europese hoofdkantoor van Stellar Data Recovery in Utrecht

Stellar is pas net begonnen met het terughalen van data uit kapotte smartphones. Het lab van het Indiase bedrijf in Utrecht krijgt nu per week ongeveer een smartphone of tien binnen om data uit terug te halen. “We treden nu op het gebied van datarecovery voor smartphones naar buiten omdat we echt weten dat we het kunnen”, vertelt Meerman. “Het aantal telefoons waarvan we data terughalen kan groeien. Een voorspelling wil ik niet maken en we hebben ook geen doelstelling dat we op een bepaald moment een zeker aantal smartphones per week willen behandelen. Dat zou een gooi in de lucht zijn.”

Het is wel duidelijk dat Stellar niet zomaar een bedrijf is dat zich bezig gaat houden met het terughalen van data uit kapotte smartphones. De firma bestaat al sinds 1993 en heeft als enige in zijn branche een Third Party-audit laten doen naar alle interne bedrijfsprocessen om de veiligheid van de klantendata te waarborgen. Goedkoop is datarecovery niet, al wordt het steeds goedkoper omdat de kennis van Stellar groeit. De tarieven vind je op de website van Stellar.

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Telekoopwijzer uitgelicht

Telekoopwijzer: de beste smartphones van deze zomer lees verder

Android P 9.0

Deze smartphones krijgen allemaal Android P lees verder

Telekoopwijzer video uitgelicht

Telekoopwijzer: dit zijn de beste high-endsmartphones van deze zomer lees verder

Officieel: Samsung Galaxy Note 9 wordt op 9 augustus onthuld lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters