Super Mario Run: Nintendo’s nieuwe strategie

Nintendo heeft met Super Mario Run eindelijk de stap naar mobile gemaakt, precies op het juiste moment.

Super Mario Run

Super Mario Run is eindelijk beschikbaar op iOS. De Japanse gamefabrikant Nintendo onthulde het verslavende mobiele spelletje tijdens de presentatie van de iPhone 7. Het bedrijf stond er altijd bekend om dat het eigenwijs zijn eigen pad kiest. Waar Sony en Microsoft focusten op grafische kracht met de Playstation 3 en Xbox 360, kwam Nintendo juist met de opvallende en minder krachtige Wii. Door zijn unieke controllers en toegankelijkheid werd de Wii echter een gigantisch succes. Sterker nog, na het succes van de Wii en DS kan Nintendo nog tientallen jaren verlies draaien. Soms slaat het bedrijf ook de plank mis. Zo staan de verkoopcijfers van de WiiU in groot contrast tot die van de normale Wii. Door de naam dachten veel ouders dat het om dezelfde console ging, maar dan in een nieuw jasje. Of het nou goed afloopt of niet: Nintendo kiest voor zijn eigen weg en hardware. Daarom kopen veel gamers ook een Nintendo console: alleen daarop kun je alle ijzersterke Nintendo franchises spelen. Denk aan Mario, Smash Bros, maar ook Pokémon.

Nintendo

Juist daarom kwam het als een grote verrassing toen duidelijk werd dat Nintendo volledige mobiele games ging maken. Daarmee kannibaliseert het bedrijf toch zijn eigen handhelds? Dat valt om twee redenen erg mee. De mobiele games van de Japanse fabrikant draaien om simpele gameplay. Zo is Super Mario Run een versimpelde versie van de Mario games op Nintendo’s eigen hardware. Voor die spelervaringen zul je dus alsnog een Nintendo console of handheld moeten aanschaffen.

Daarnaast komt Nintendo volgend jaar met de Nintendo Switch, een console die je ook als handheld kunt gebruiken. Daarmee komt er waarschijnlijk een einde aan de serie die begon met de eerste Gameboys. Daardoor concurreert Nintendo niet meer direct met zichzelf. De Nintendo Switch is immers een stuk krachtiger dan je telefoon, met toegewijde knoppen en controllers die je los kunt koppelen.

Juiste moment

Nintendo Switch
De Nintendo Switch

Zo heeft Nintendo eindelijk de langverwachte stap naar mobile gemaakt, maar op zijn eigen manier. De iconische status van Nintendo franchises zorgt ervoor dat de spelletjes ongetwijfeld een groot succes zullen worden, zonder dat Nintendo zijn eigen hardware teniet doet. Voor die volledige solide en unieke Nintendo-ervaring zul je nog steeds de Nintendo Switch moeten kopen. Middels MyNintendo-accounts zal de gamefabrikant ongetwijfeld zijn mobiele games aan zijn volwaardige games koppelen, waarmee het bedrijf een zeer effectieve strategie te pakken heeft. Nintendo werd er altijd van beticht dat het ontzettend achterliep qua het gebruik maken van de mogelijkheden die internet biedt, maar het lijkt erop dat de Japanse fabrikant op het juiste moment een hoop goed gaat maken, en hoe!

Google Arts and culture selfie

Google vertelt je op welk schilderij je lijkt: hangt jouw selfie in het Rijksmuseum? lees verder

Samsung

Galaxy Note 9: Samsung, Xiaomi en Huawei zijn iets aan het bekokstoven lees verder

Xiaomi

Xiaomi producten liggen binnenkort gewoon in de Kruidvat lees verder

PUBG

Blijf als laatste overeind in PUBG Mobile met deze vijf tips lees verder

Huawei P20 Pro notch

Zo kom je van de notch af op je Android toestel lees verder

Playerunknown’s BattleGrounds, ook wel bekend als PUBG iOS Android Nederland

Zo installeer je gratis Playerunknown’s BattleGrounds in Nederland op je smartphone lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters