Telekoopwijzer februari 2014

Het is tijd voor de tweemaandelijkse telekoopwijzer van All About Phones. In deze koopwijzer proberen we je advies te geven voor een nieuwe smartphone of tablet in een aantal categorieën.

Telekoopwijzer intro 

De telekoopwijzer is een koopgids met informatie over de huidige telecommarkt. Deze koopwijzer verschijnt één keer per twee maanden en laat zien welke toestellen wij de beste vinden in de drie verschillende prijssegmenten. Daarnaast zullen we per besturingssysteem het beste toestel en het toestel met de beste prijs/kwaliteitverhouding aangeven en kijken we even vooruit naar wat er op de markt gaat komen. Ook tablets komen terug in de koopwijzer, in een eigen categorie. De koopwijzer is bedoeld om de keuze voor een telefoon of tablet te vergemakkelijken, als aanvulling op onze reviews en ervaringen.

Om het allemaal lekker overzichtelijk te houden, hebben we de koopwijzer opgedeeld in drie categorieën: low-end, midrange en high-end. Dat wil zeggen: toestellen onder de €200, toestellen tussen de €200 en €400 en toestellen duurder dan €400. Zo kun je dus makkelijk zoeken in de prijscategorie waar je een toestel in wilt uitzoeken. Daarnaast zullen we je nog vertellen wat in onze ogen de beste smartphone voor elk platform is, waarbij we niet kijken naar de prijs van dat toestel. En ook is er een hoofdstuk waarin per platform het toestel voorbij komt dat je de beste ervaring biedt voor het minste geld. In de categorie pre-order behandelen we toestellen die nog niet op de markt zijn, maar wel het bekijken waard. Om het af te ronden is er de tabletcategorie, die we in ieder geval voorlopig nog niet zullen opsplitsen.

Zoals jullie van ons gewend zijn zullen we lintjes uitdelen aan de winnaars van iedere categorie en zullen we al onze keuzes onderbouwen en waar mogelijk ook links geven naar onze review van het betreffende toestel. Om het lekker overzichtelijk te maken komt elke categorie op een aparte pagina terecht en zullen in de loop van de tijd onder iedere categorie de bijbehorende filmpjes worden geplaatst. Kooplinks zijn te vinden bij elk toestel, zodat je een toestel makkelijk ook daadwerkelijk kunt kopen. Kortom, genoeg te lezen. Enjoy!

Low-end

In de low-end categorie vallen toestellen die minder dan tweehonderd euro kosten. Dat kunnen zowel oudgedienden zijn die nu voor een zacht prijsje verkrijgbaar zijn, als toestellen die ook daadwerkelijk in deze categorie uitgebracht zijn. Het gaat hier niet perse om smartphones, maar in de praktijk is dat gezien de lage prijs van smartphones tegenwoordig wel zo. Over het algemeen kijken we voor de selectie van smartphones in deze categorie naar de losse prijs, maar vaak zal het ook om telefoons gaan die in een prepaidpakket verkrijgbaar zijn.

Op de derde plaats: Huawei Ascend G510

Huawei Ascend G510

De Huawei Ascend G510 is een van de goedkopere Androidtelefoons met een dualcoreprocessor. De Snapdragon S4 Play-chip in de G510 is misschien niet de snelste op de markt, maar de chipset is snel genoeg om het toestel soepeltjes te laten draaien. Verder is het 4,5″ IPS-scherm in dit prijssegment een welkome uitzondering. Het grotere scherm zorgt ervoor dat je makkelijker kunt browsen, gamen en video’s kijken en daarmee heeft het toestel een flink voordeel tegenover zijn concurrenten. De telefoon is misschien een beetje simpel ontworpen, maar zeker niet lelijk. Ook het RAM-geheugen is wat beperkt: 512MB is voor een Androidtelefoon tegenwoordig aan de krappe kant. Desondanks is de Ascend G510 een erg interessant toestel voor iedereen die niet teveel aan een smartphone wil uitgeven.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Op de tweede plaats: Nokia Lumia 520

Nokia Lumia 520

Nokia’s Lumia 520 is de eerste low-end-telefoon ooit die met een score van 5 sterren door onze review heen is gekomen. Waar goedkope Androidtelefoons nog weleens haperen en traag worden, heeft dit toestel daar dankzij zijn Windows Phone-besturingssysteem helemaal geen last van. Het toestel is uitgerust met een snelle dualcore Qualcomm Snapdragon S4 Plus-processor en 512MB RAM-geheugen. Verder heeft hij een 5-megapixelcamera die best goede plaatjes aflevert en heeft het toestel een mooi design met verwisselbare covers. Het 4″ WVGA-scherm klinkt op papier beter dan het is, maar dat het lekker groot is valt weinig op af te dingen. Het toestel biedt kortom heel erg veel voor de €130 die hij kost. Ondanks dat hij inmiddels van de eerste plek in de low-endcategorie gestoten is, is deze Lumia 520 wat ons betreft nog steeds hét toestel voor iedereen die een smartphone wil kopen voor minder dan €150.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Op de eerste plaats: Motorola Moto G

Motorola Moto G koopwijzer lowend

Voor iets minder dan €200 valt de Moto G op het randje van het low-end-segment, maar dat is aan de specificaties zeker niet af te lezen. De Moto G blinkt vooral uit met zijn 4,5″ grote 720p-scherm, iets dat we in deze prijsklasse niet vaak tegenkomen. Ook de quadcoreprocessor in het toestel is vrij uniek, ook al gaat het om een wat minder krachtige Snapdragon 400-variant. Het design van de Moto G is losjes gebaseerd op de in Nederland niet verkrijgbare Moto X en ziet er zeker niet verkeerd uit. De mindere punten zijn er zeker ook: de Moto G heeft een matige camera en het geheugen van 8- of 16GB is niet uitbreidbaar. Voor multimediafanaten is de telefoon dus niet geschikt, maar voor mensen die een goedkope Androidsmartphone willen die niet goedkoop overkomt zeer zeker wel. Tot die conclusie kwamen we dan ook in onze review.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Midrange

Midrange toestellen zijn eigenlijk de optimale smartphones voor iedereen die iets meer te besteden hebben. Deze toestellen, in de prijscategorie tussen de 200 en 400 euro, zijn qua gebruikservaring vaak bijna gelijk aan de high-end-smartphones, maar bieden net wat minder luxe en snelheid. Dat neemt echter niet weg dat je zo goed als alles kunt doen met de gemiddelde midrangetelefoon. Ook komen in deze categorie vaak oude vlaggenschepen die inmiddels in prijs gedaald zijn en zo een erg goede deal vormen.

Op de derde plaats: Google Nexus 5

Google Nexus 5

De Nexus 5 is de goedkoopste telefoon met echte high-endspecificaties op het moment. Zo goedkoop zelfs dat hij inmiddels in onze midrangecatogrie terecht gekomen is. De Nexus 5 introduceerde Android 4.4 KitKat en is gebaseerd op de LG G2. De Nexus 5 is zeker niet de beste smartphone, bijvoorbeeld doordat de camera niet top is en de batterij niet geweldig. Ook het feit dat het geheugen niet uitbreidbaar is is jammer. Echter zijn de specs voor deze prijscategorie ongeëvenaard. Een Qualcomm Snapdragon 800-chip houdt de boel draaiende en een 5″ Full HD-scherm biedt een heldere kijk op al je content. Daarom is het zeker een toestel om te overwegen en als je rond de €400 een smartphone zoekt misschien wel de beste. De reden dat hij het niet verder heeft geschopt dan een derde plaats in deze categorie is dat de prijs voor een midrangetelefoon wel fors is.

In onze review kun je meer over deze Nexus 5 lezen.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Op de tweede plaats: Huawei Ascend G700

Huawei Ascend G700

De Huawei Ascend G700 is een erg capabel toestel dat bijna voor bodemprijzen verkocht wordt. De smartphone is met een prijs van €230 een van de goedkoopste midrangetelefoons en toch uitgerust met een quadcoreprocessor en 5 inch groot 720p-scherm. Ook de 2GB aan werkgeheugen is geen slechte prestatie in dit segment en het design van het toestel is prima, hoewel een beetje saai. Als leuke extra ondersteunt de telefoon twee simkaarten en verder is de batterij van de G700 erg goed. Als klap op de vuurpijl wordt het toestel tijdelijk met een cashback van €50 geleverd waardoor hij helemaal goedkoop wordt. Tijdens onze review kwamen we eigenlijk maar twee nadelen van het toestel tegen: de camera valt een beetje tegen en de stabiliteit van de software is niet top, hoewel dat laatste natuurlijk nog makkelijk opgelost kan worden met een update. De Ascend G700 is kortom zeker een goede keus als je een goede smartphone voor weinig wilt.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Op de eerste plaats: HTC Butterfly

HTC Butterfly koopwijzer midrange

Als je het over een telefoon met een mooi scherm en goede prestaties voor relatief weinig hebt, dan moet je bij de HTC Butterfly zijn. De Butterfly, die eerst niet naar Nederland zou komen maar nu toch verkrijgbaar is, is met zijn 320 euro inmiddels relatief goedkoop maar bied toch redelijk premium specs. Het 5″ Full HD-scherm wist ons tijdens onze hands-on erg te bekoren en ook de Snapdragon S4 Pro-processor die in de Butterfly verwerkt zit doet zijn werk goed. Andere highlights van de Butterfly zijn de 2GB aan RAM, de mooie Sense-interface en de prima audio-output. De huidige high-endtelefoons houdt de Butterfly inmiddels niet meer bij, vooral de processor moet het ontgelden. Maar nog steeds is de Butterfly voorzien van een prachtig 5″ Full HD-scherm en is hij snel zat, en dat is in een midrangetelefoon vrij uniek.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

High-end

In de high-endcategorie valt alles boven de 400 euro: alleen de crème de la crème van de smartphonemarkt komt hier terecht. Het gaat dan ook niet om toestellen met een goede prijs-kwaliteitsverhouding, maar om telefoons die zo veel mogelijk proberen te bieden aan de veeleisende gebruiker. Overigens wordt er met het kiezen van de lijst zeker wel rekening gehouden met die prijs-kwaliteitsverhouding. De telefoons in deze categorie komen dan ook niet noodzakelijk overeen met de toestellen die we als beste smartphone van een platform kiezen.

Op de derde plaats: Sony Xperia Z1

Sony Xperia Z1

De Sony Xperia Z1 is een high-end-smartphone met een aantal unieke features. Het toestel is allereerst een van de weinige top-Androids die gebruikt maakt van hoogwaardige materialen; de voor- en achterkant zijn van glas en de zijkant van het toestel is gemaakt van aluminium. De Z1 is verder voorzien van een design dat volledig waterdicht is en dus ideaal om overal mee naartoe te nemen. Qua specificaties lever je er niets op in: de telefoon is voorzien van een Snapdragon 800-processor, 20-megapixelcamera en 5″ full hd-scherm. Overigens moet wel opgemerkt worden dat het scherm niet zo goed is als die van veel concurrenten en dat de camera niet in alle omstandigheden de beste plaatjes schiet, maar desondanks is deze Xperia Z1 een erg interessante smartphone. Voor meer informatie kun je bij onze review terecht.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Op de tweede plaats: Samsung Galaxy Note 3

Samsung Galaxy Note 3

De Samsung Galaxy Note 3 is qua specificaties de beste Androidtelefoon op het moment. De telefoon heeft een 5,7″ Full HD amoledscherm, een dikke Qualcomm Snapdragon 800-processor en maar liefst 3GB RAM. De camera heeft een resolutie van 13 megapixels en kan als eerste smartphonecamera 4K video’s opnemen. Natuurlijk is de Note 3 voorzien van de S Pen die karakteristiek is voor de Note-serie en is de functionaliteit daarvan opnieuw uitgebreid. Het ontwerp van de Note 3 is geïnspireerd op een leren notitieblokje en of je het nou mooi vind of niet, het voelt in ieder geval een stuk beter dan dat van vorige Samsungtelefoons. De reden dat de Galaxy Note 3 niet op de eerste plek in onze koopwijzer staat heeft er vooral mee te maken dat de LG G2 door zijn formaat wat toegankelijker is.

Alles over de Note 3 kun je vinden in onze review.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Op de eerste plaats: LG G2

LG G2 koopwijzer high-end

“Al met al zijn we meer dan tevreden met de G2. Met zijn strakke design, mooie scherm, prima camera en snelle ingewanden is het een telefoon die zich makkelijk kan meten met de concurrentie en als we de adviesprijs van het toestel meenemen heeft de G2 simpelweg de beste prijs-kwaliteitverhouding voor een high-endtelefoon van het moment.” Niet vaak sluiten we een review zo positief af, en niet vaak geven we vijf sterren aan een telefoon. Maar deze LG G2 kreeg ze door zijn uitmuntende prestaties, goede prijs en prachtige scherm. Dat betekent natuurlijk niet dat de G2 perfect is, want perfectie bestaat in de telecomwereld nou eenmaal niet. Zo waren we niet erg tevreden met de knoppen op de achterkant en had ook het materiaalgebruik beter gekund. Verder missen we een MicroSD-ingang. Echter blijft de G2 ook ondanks die punten een uitmuntende telefoon die wat ons betreft de beste smartphone is en dus zijn eerste plaats in deze categorie zonder twijfel verdient.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Beste smartphones

In deze categorie kiezen we de beste smartphones van de drie grootste platforms: Android, Windows Phone en iOS. Daarin speelt prijs geen rol en het kan dan ook zijn dat de toestellen in deze categorie qua prijs-kwaliteitsverhouding juist heel slecht zijn. Maar als je écht alles uit je telefoon wilt halen en daar alles voor over hebt, dan is dit de plek waar je moet zijn.

Android: LG G2

LG G2 koopwijzer beste Android

“Al met al zijn we meer dan tevreden met de G2. Met zijn strakke design, mooie scherm, prima camera en snelle ingewanden is het een telefoon die zich makkelijk kan meten met de concurrentie en als we de adviesprijs van het toestel meenemen heeft de G2 simpelweg de beste prijs-kwaliteitverhouding voor een high-endtelefoon van het moment.” Niet vaak sluiten we een review zo positief af, en niet vaak geven we vijf sterren aan een telefoon. Maar deze LG G2 kreeg ze door zijn uitmuntende prestaties, goede prijs en prachtige scherm. Dat betekent natuurlijk niet dat de G2 perfect is, want perfectie bestaat in de telecomwereld nou eenmaal niet. Zo waren we niet erg tevreden met de knoppen op de achterkant en had ook het materiaalgebruik beter gekund. Verder missen we een MicroSD-ingang. Echter blijft de G2 ook ondanks die punten een uitmuntende telefoon die wat ons betreft de beste smartphone is.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Windows Phone: Nokia Lumia 1520

Nokia Lumia 1520 koopwijzer beste windows phone

De Nokia Lumia 1520 is de eerste Windows Phone phablet en tevens de eerste Windows Phone met een quadcoreprocessor en full hd-scherm. Dat eerste is trouwens zeker niet voor iedereen een voordeel en zorgt ervoor dat het toestel wat minder geschikt is voor de massamarkt. De grote voorsprong die het toestel qua specs heeft op zijn Windows Phone-broertjes maakt hem echter wel duidelijk de beste Windows Phone op dit moment. Een Snapdragon 800-processor, een erg mooi 6 inch groot full hd-scherm en een 20-megapixelcamera, deze Lumia 1520 heeft het allemaal. Het toestel is natuurlijk weer gebouwd van een stevige polycarbonaat unibody zoals we van Nokia gewend zijn en heeft een aantal nuttige apps van Nokia standaard geïnstalleerd staan. Een echte top Windows Phone dus, maar wel met een formaat waar je van moet houden.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

iOS: Apple iPhone 5s

Apple iPhone 5s koopwijzer beste iOS

Dat de iPhone 5s van Apple de beste iOS-telefoon is moge duidelijk zijn. Het is de nieuwste iPhone en daarmee is eigenlijk alles al gezegd. Hij staat hier dus ook vooral voor de volledigheid. De iPhone 5s heeft een nieuwe, razendsnelle processor die volgens sommigen zelfs de snelste is die op dit moment überhaupt in een telefoon zit. Daarnaast heeft hij een vingerafdrukscanner gekregen voor gebruiksvriendelijke beveiliging en is de camera verbeterd ten opzichte van andere iPhones. Daarnaast is het toestel zoals alle recente iPhones uitgerust met een erg mooi Retina-scherm dat wel aan de kleine kant is, is het design erg mooi en strak en is de telefoon met iOS 7 erg prettig in gebruik. De app-catalogus is gigantisch en de stabiliteit en gebruiksvriendelijkheid van het OS liggen wat hoger dan bij Android.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Beste prijs-kwaliteitverhouding

Heb je niet zo veel geld, maar wil je wel een optimale smartphone-ervaring? Dan moet je hier zijn. In deze categorie kiezen we toestellen die een bijna perfecte platformbelevenis bieden, maar zo min mogelijk kosten. Dat doen we voor de besturingssystemen Android, Windows Phone en iOS. Vaak zullen hier toestellen terugkomen die je ook in de categorie midrange kunt vinden.

Android: Huawei Ascend G510

Huawei Ascend G510 koopwijzer prijskwaliteit Android

De Huawei Ascend G510 is een van de goedkopere Androidtelefoons met een dualcoreprocessor. De Snapdragon S4 Play-chip in de G510 is misschien niet de snelste op de markt, maar de chipset is snel genoeg om het toestel soepeltjes te laten draaien. Verder is het 4,5″ IPS-scherm in dit prijssegment een welkome uitzondering. Het grotere scherm zorgt ervoor dat je makkelijker kunt browsen, gamen en video’s kijken en daarmee heeft het toestel een flink voordeel tegenover zijn concurrenten. De telefoon is misschien een beetje simpel ontworpen, maar zeker niet lelijk. Ook het RAM-geheugen is wat beperkt: 512MB is voor een Androidtelefoon tegenwoordig aan de krappe kant. Desondanks is de Ascend G510 voor zijn prijs erg goed en ook het goedkoopste toestel dat echt een goede Androidervaring biedt op het moment.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Windows Phone: Nokia Lumia 520

Nokia Lumia 520 koopwijzer prijskwaliteit

De Nokia Lumia 520 biedt een leuk design en prima features voor een schappelijke prijs. De telefoon draait op het Windows Phone 8-besturingssysteem en is uitgerust met een bijbehorend kleurrijk design. Verwisselbare covers zorgen ervoor dat je je toestel altijd in een nieuw jasje kunt steken en de dualcore Krait-processor zorgt ervoor dat de Lumia 520 lekker snel en soepel draait. De 8GB geheugen is precies genoeg om Windows Phone 8 goed draaiende te houden, iets dat concurrenten van HTC en Huawei met hun 4GB niet goed lukt. Verder is de telefoon voorzien van een 5-megapixelcamera, WVGA-scherm met 4″ diameter en 512MB RAM. En voor zo’n €120 is dat iets dat lastig te evenaren is. Vandaar ook dat de Nokia Lumia 520 de volle vijf sterren scoorde in onze review en nu ook als Windows Phone met beste prijs-kwaliteitverhouding uit de bus komt.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

iOS: Apple iPhone 5c

Apple iPhone 5c koopwijzer prijskwaliteit

De Apple iPhone 5c is de kleurvolle versie van Apple’s iPhone, die nagenoeg dezelfde specificaties heeft als de oude iPhone 5. Dat maakt het dus sowieso een prima smartphone, met een Apple A6-processor, 4″ Retina-scherm en 8-megapixelcamera. Voordeel tegenover de iPhone 5 is dat het toestel meer lte-banden ondersteunt dan zijn ‘voorganger’ en dus beter van de Nederlandse 4G-netwerken gebruik kan maken. Het materiaalgebruik en de afwerking van het toestel kunnen zich overigens niet met de iPhone 5 en iPhone 5s meten. Dat brengt echter wel als voordeel met zich mee dat de iPhone 5c inmiddels flink goedkoper is dan de iPhone 5 ondanks dat hij dezelfde specificaties heeft. Zo is het nog steeds geen goedkope telefoon, maar als je het hebt over goede prijs-kwaliteitverhouding op iOS een absolute winnaar.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Tablets

In deze categorie gaan we op zoek naar de beste tablets. Dat kunnen zowel high-end-tablets zijn die eruit springen om hun snelheid, scherm, design of functies als midrange-apparaten die juist een erg goede prijs-kwaliteitsverhouding hebben. Hierbij worden in principe alle besturingssystemen en prijsklassen in overweging genomen.

Op de derde plaats: Google Nexus 7 2013 editie

Google Nexus 7 2013

De Google Nexus 7 was de eerste tablet van Google die het hele tabletgebeuren voor Android een broodnodig steuntje in de rug heeft gegeven. Inmiddels is er een opvolger die eveneens Nexus 7 heet, de 2013 editie om precies te zijn. Die Nexus 7 brengt een aantal mooie updates ten opzichte van zijn oude broer en is eveneens erg goed geprijsd. Zodoende is de Nexus 7 voor iedereen die op zoek is naar een wat kleinere tablet in onze ogen de beste keuze. De tablet is uitgerust met een snelle S4 Pro-processor van Qualcomm en heeft een Full HD-scherm meegekregen. Verder heeft de Nexus 7 een 5-megapixelcamera, een nette bouw en omdat het een Nexus-product is natuurlijk altijd de nieuwste Androidversie. Het grootste nadeel is een bekende bij Nexus-producten: het geheugen is niet uitbreidbaar. Dat heeft ermee te maken dat Google zijn cloud-diensten wil promoten, maar daar kunnen we in Nederland nog altijd niet volledig gebruik van maken.

Op de tweede plaats: Samsung Galaxy Note 10.1 2014 editie

Samsung Galaxy Note 10.1 2014 editie

De Samsung Galaxy Note 10.1 2014 editie is de nieuwste versie van Samsung’s Galaxy Note-tablet met, zoals de naam zegt, een 10.1″-scherm. De Note 10.1 2014 editie is voorzien van de beste specificaties die een tablet op dit moment kan hebben, die overigens hetzelfde zijn als de Note 3-telefoon van Samsung. Daarnaast is de tablet uiteraard voorzien van de S Pen die zeker op dit grote scherm het nodige toevoegt qua productiviteit van de tablet. Ook het nieuwe design van de Note 10.1 is netjes, met een nep lederen achterkant die prettig aanvoelt en een vrij compacte en lichte behuizing. Een ander speerpunt van de tablet is het scherm, die met zijn WQXGA-resolutie erg scherp is en ook verder goed beeld weergeeft. Dat maakt de Galaxy Note 10.1 2014 editie tot een van de beste Android-tablets op het moment, zo niet de beste.

Voor meer informatie over de tablet kun je in onze review terecht.

Op de eerste plaats: Apple iPad Air

Apple iPad Air koopwijzer tablets

Als het gaat om tablet OS’en blijft iOS nog altijd het besturingssysteem dat onze voorkeur geniet gezien het feit dat het wat volwassener is en meer echte tablet apps heeft. Het verschil wordt steeds kleiner, maar de iPad Air is wel dusdanig verbeterd dat Apple’s tablet weer op de eerste plaats van onze koopwijzer staat. Zo is de iPad Air bijvoorbeeld erg licht en dun, wat voor grote 10″-tablets een groot voordeel is in onze ogen. Het scherm is weliswaar niet verbeterd, maar nog steeds verbluffend. En de razendsnelle A7-processor die deze iPad Air meegekregen heeft zorgt ervoor dat hij op het gebied van prestaties weer aan de top van de tabletmarkt staat. We vinden dan ook dat de iPad Air zijn eerste plaats in de koopwijzer zeker weer verdient.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Pre-order

In deze categorie kun je de drie interessantste telefoons die nog de winkels moeten bereiken vinden. Het enige criterium daarvoor is dat de toestellen al aangekondigd moeten zijn en dus nog niet beschikbaar. Verder kan het alles zijn, zowel goedkope als dure telefoons en zowel telefoons die over een paar weken in de winkels komen als telefoons die nog een half jaar op zich laten wachten.

Op de derde plaats: LG G Flex

LG G Flex

De LG G Flex is inmiddels ook voor Nederland aangekondigd en daarmee kunnen we binnenkort onze eerste flexibele telefoon op de markt verwelkomen. De G Flex is qua specificaties een directe afgeleide van de LG G2 en zodoende gewoon een toptoestel. Enige grote verschil is dat het toestel een scherm met een lagere 720p-resolutie heeft, wat direct te maken heeft met het feit dat hij buigbaar is. Het zogenaamde plastic-oled-scherm dat LG hier gebruikt is blijkbaar nog niet op grote schaal met een full hd-resolutie te produceren. Dat scherm is overigens sowieso niet het sterkste punt van de telefoon, zo bleek uit onze hands-on. Een kaskraker zal de G Flex ook zeker niet worden, maar door zijn nieuwe techniek wel een interessant toestel om te volgen. De G Flex zal ergens deze maand in de winkels verschijnen.

Op de tweede plaats: Hauwei Ascend G750

Huawei Ascend G750

De Huawei Ascend G750 is een van de eerste smartphones van een grote fabrikant met een ‘echte’ octacoreprocessor met acht kernen die daadwerkelijk samen kunnen werken. Daarmee is het toestel een leuke first voor de markt, maar belangrijker is nog wel dat het de opvolger van de G700 is. Die smartphone is in Nederland bijzonder populair en ook in de midrangecategorie van deze koopwijzer terug te vinden. En als we uit mogen gaan van de prijs-kwaliteitverhouding die de G700 biedt kunnen we alleen maar hopen dat deze G750 ook weer een bijzonder interessante smartphone gaat worden in het goedkopere segment. Overigens het nog niet bekend wanneer de G750 in de Nederlandse winkels verschijnt en een daadwerkelijke toezegging dat hij komt is ook nog niet gedaan. We kunnen ons echter niet voorstellen dat dat niet gaat gebeuren.

Op de eerste plaats: Sony Xperia Z1 Compact

Sony Xperia Z1 Compact koopwijzer preorder

‘Compacte’ versies van high-endsmartphones zijn al een tijdje in opkomst, maar een model dat dat concept zo goed uitbaat als de Xperia Z1 Compact van Sony hebben we nog niet gezien. De Xperia Z1 Compact is, in tegenstelling tot veel andere smartphones met een kleiner scherm, uitgerust met zo’n beetje de beste specificaties die je op dit moment op de markt kunt vinden. Een Snapdragon 800-processor, 2GB ram, een 20-megapixelcamera en een 720p-scherm zijn allemaal van de partij. De smartphone draait op Android 4.3 maar zal weldra een update krijgen naar 4.4 als we Sony mogen geloven. Hoe dan ook belooft het een erg interessante telefoon te worden als hij in de loop van deze maand in de winkels belandt. We hebben de Xperia Z1 Compact inmiddels binnen voor een review en onze preview kun je alvast hier zien.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Tot slot

Hieronder vind je nog een keer van elke categorie welke telefoon als winnaar uit de bus is gekomen.

Categorie Winnaars maand februari 2014
Low-end Motorola Moto G
Midrange HTC Butterfly
High-end LG G2
Tablets Apple iPad Air
Pre-order Sony Xperia Z1 Compact

Deze koopwijzer is tot stand gekomen aan de hand van onze ideeën over de huidige smartphonemarkt. Natuurlijk zijn die niet perfect en, hoewel zo objectief mogelijk, tot op zekere hoogte subjectief. Mocht je aanmerkingen hebben over onze keuzes, dan horen wij dat graag in de reacties onder dit artikel. Ook suggesties voor de volgende versie van deze koopwijzer kun je daar kwijt.

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Telekoopwijzer uitgelicht

Telekoopwijzer: de beste smartphones van deze zomer lees verder

Android P 9.0

Deze smartphones krijgen allemaal Android P lees verder

Telekoopwijzer video uitgelicht

Telekoopwijzer: dit zijn de beste high-endsmartphones van deze zomer lees verder

Officieel: Samsung Galaxy Note 9 wordt op 9 augustus onthuld lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters