Telekoopwijzer januari 2013

Het is tijd voor de tweemaandelijkse telekoopwijzer van All About Phones. In deze koopwijzer proberen we je advies te geven voor een nieuwe smartphone of tablet in een aantal categorieën.

Telekoopwijzer intro 

De telekoopwijzer is een koopgids met informatie over de huidige telecommarkt. Deze koopwijzer verschijnt één keer per twee maanden en laat zien welke toestellen wij de beste vinden in de drie verschillende prijssegmenten. Daarnaast zullen we per besturingssysteem het beste toestel en het toestel met de beste prijs/kwaliteitverhouding aangeven en kijken we even vooruit naar wat er op de markt gaat komen. Ook tablets komen terug in de koopwijzer, in een eigen categorie. De koopwijzer is bedoeld om de keuze voor een telefoon of tablet te vergemakkelijken, als aanvulling op onze reviews en ervaringen.

Om het allemaal lekker overzichtelijk te houden, hebben we de koopwijzer opgedeeld in drie categorieën: low-end, midrange en high-end. Dat wil zeggen: toestellen onder de €200, toestellen tussen de €200 en €400 en toestellen duurder dan €400. Zo kun je dus makkelijk zoeken in de prijscategorie waar je een toestel in wilt uitzoeken. Daarnaast zullen we je nog vertellen wat in onze ogen de beste smartphone voor elk platform is, waarbij we niet kijken naar de prijs van dat toestel. En ook is er een hoofdstuk waarin per platform het toestel voorbij komt dat je de beste ervaring biedt voor het minste geld. In de categorie pre-order behandelen we toestellen die nog niet op de markt zijn, maar wel het bekijken waard. Om het af te ronden is er de tabletcategorie, die we in ieder geval voorlopig nog niet zullen opsplitsen.

Zoals jullie van ons gewend zijn zullen we lintjes uitdelen aan de winnaars van iedere categorie en zullen we al onze keuzes onderbouwen en waar mogelijk ook links geven naar onze review van het betreffende toestel. Om het lekker overzichtelijk te maken komt elke categorie op een aparte pagina terecht en zullen in de loop van de tijd onder iedere categorie de bijbehorende filmpjes worden geplaatst. Kooplinks zijn te vinden bij elk toestel, zodat je een toestel makkelijk ook daadwerkelijk kunt kopen. Kortom, genoeg te lezen. Enjoy!

Low-end

In de low-end categorie vallen toestellen die minder dan tweehonderd euro kosten. Dat kunnen zowel oudgedienden zijn die nu voor een zacht prijsje verkrijgbaar zijn, als toestellen die ook daadwerkelijk in deze categorie uitgebracht zijn. Het gaat hier niet perse om smartphones, maar in de praktijk is dat gezien de lage prijs van smartphones tegenwoordig wel zo. Over het algemeen kijken we voor de selectie van smartphones in deze categorie naar de losse prijs, maar vaak zal het ook om telefoons gaan die in een prepaidpakket verkrijgbaar zijn.

Op de derde plaats: Sony Xperia U

Sony Xperia U

Sony heeft met de Xperia U de ondergrens van zijn eerste telefoonserie afgebakend, en meteen een mooie statement gemaakt met de prijs. Dit toestel is momenteel misschien wel de goedkoopste dualcore-telefoon, terwijl hij op twee andere belangrijke vlakken niets inlevert. Het design van het toestel komt zo over uit de high-endtelefoons van Sony, met zelfs een leuke extra. En ook het WVGA-reality display is niet de minste. Er zijn twee punten die deze Xperia U ontnemen de perfecte budget-telefoon te zijn, namelijk het feit dat er 8GB geheugen in zit dat je niet kunt uitbreiden, en het relatief kleine 3,5″-scherm. Maar ook met die nadelen, heb je voor €180 een erg goede telefoon die zijn plaatsje in onze koopwijzer zeker verdiend heeft.

Onze eerste ervaringen met de Xperia U kun je hier vinden.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Op de tweede plaats: Vodafone Smart II

Vodafone Smart II

Vodafone heeft met de Smart II één van de goedkoopste smartphones op de markt gezet. Het toestel is al voor €60 in een prepaidpakket verkrijgbaar en voor dat geld krijg je eigenlijk heel veel terug. Het toestel heeft niet de beste specificaties, maar is wel een volledige en complete Android-smartphone. Dat wil zeggen dat je er bijvoorbeeld mee kunt navigeren, mee op Wi-Fi kunt en een flink aantal van de Play Store-applicaties op kunt installeren. Het 3,2″ HVGA-scherm is best aardig en zorgt ervoor dat je alle bekende applicaties kunt installeren. Vooral op snelheid lever je het nodige in, maar voor €60 mag dat ook wel. Deze Smart II is dus veel voor weinig.

Meer informatie over de Smart II kun je vinden in onze videoreview van het apparaat.

De Smart II is hier het goedkoopst verkrijgbaar.

Op de eerste plaats: Nokia Lumia 800

Nokia Lumia 800 koopwijzer lowend

De Nokia Lumia 800 heeft misschien geen duizend en één functies en honderdduizenden beschikbare applicaties. Maar het is wel een toestel dat snel, stabiel en geweldig mooi om te zien is. En er zijn heel veel mensen die daar meer waarde aan hechten dan aan de snelste processor, het grootste scherm of de nieuwste Androidversie. Nou is het Windows Phone 7.5-platform waar deze telefoon op draait inmiddels verouderd, wat onder andere betekent dat de Lumia 800 niet zo veel nieuwe apps meer krijgt. Maar daar tegenover staat dat hij inclusief cashback al voor €150 als prepaidpakket verkrijgbaar is, en voor €220 los over de toonbank gaat. En daarmee is het een erg goede telefoon voor een zo mogelijk nog betere prijs.

Meer informatie over de Nokia Lumia 800 kun je lezen in onze review.

De Nokia Lumia 800 is hier het goedkoopst verkrijgbaar. Via de volgende site kun je tot eind januari een cashback krijgen op dit prepaidpakket.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Midrange

Midrange toestellen zijn eigenlijk de optimale smartphones voor iedereen die iets meer te besteden hebben. Deze toestellen, in de prijscategorie tussen de 200 en 400 euro, zijn qua gebruikservaring vaak bijna gelijk aan de high-end-smartphones, maar bieden net wat minder luxe en snelheid. Dat neemt echter niet weg dat je zo goed als alles kunt doen met de gemiddelde midrangetelefoon. Ook komen in deze categorie vaak oude vlaggenschepen die inmiddels in prijs gedaald zijn en zo een erg goede deal vormen.

Op de derde plaats: HTC 8S

HTC Windows Phone 8S

De Windows Phone 8S van HTC is op het moment de goedkoopste Windows Phone die verkrijgbaar is. Dat is sowieso al leuk voor iedereen die het platform wil proberen. Maar los daarvan biedt de 8S een gaaf design en erg leuke specs voor een erg schappelijke prijs van €270. Zo is het een van de goedkoopste telefoons met een Krait-processor erin. En, ook niet onbelangrijk, het is een van de weinige Windows Phones die een MicoSD-kaartje slikt. Aan geheugen zul je dus geen gebrek hebben bij dit toestel.

We kunnen niet wachten tot de 8S bij ons binnenkomt om te reviewen, maar tot die tijd moet je het even doen met onze eerste ervaringen met het toestel.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Op de tweede plaats: LG Optimus 4X HD

LG Optimus 4X HD

De Optimus 4X HD van LG schopte het een half jaar geleden nog tot een hoge notering in de high-endcategorie van onze koopwijzer. Inmiddels is de prijs gezakt naar €350 en daarmee is het toestel in de midrangecategorie beland. LG was met de Optimus 4X HD de derde grote speler op de markt met een quadcore-smartphone. En dat doet het toestel eigenlijk verrassend goed. Het is vooral de naam die de Optimus 4X HD tegen heeft. Want hoewel LG nog steeds geen goede naam heeft in de smartphonemarkt, is de Optimus 4X HD qua processorkracht erg goed, is het scherm prachtig en is de bouw eigenlijk niet slecht. Ook de interface die LG over het toestel heeft gelegd wist ons tijdens onze review te bekoren. Alleen de camera van de 4X HD is niet geweldig. Maar voor zijn lage prijs op het moment is de 4X HD nog steeds een koopje.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Op de eerste plaats: Panasonic Eluga

Panasonic Eluga koopwijzer midrange

Hoewel de LG Optimus 4X HD al een erg goede deal was, is er een toestel dat wint van deze LG. Dit toestel, de Panasonic Eluga, komt van een fabrikant die vooral buiten de telecommarkt bekend is. En heel lang zal hij wellicht niet meer verkrijgbaar zijn: Panasonic heeft volgens de geruchten besloten zich terug te trekken van de Europese telecommarkt. Maar zolang dat nog niet het geval is kun je nog even mooi profiteren van de aanwezigheid van dit merk. Voor zo’n €220 krijg je met de Eluga specificaties die vorig jaar nog tot de absolute top van de markt zouden horen. Deze Eluga heeft ongeveer dezelfde specificaties als de Motorola Razr, maar dan voor veel minder geld. Een dualcoreprocessor, qHD-scherm en ontzettend plat design zijn allen van de partij. En de Eluga is nog eens waterdicht ook. Een verdiende eerste plaats dus.

Voor meer informatie over de Eluga kun je terecht bij onze hands-on die we tijdens het Mobile World Congress maakten.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

High-end

In de high-endcategorie valt alles boven de 400 euro: alleen de crème de la crème van de smartphonemarkt komt hier terecht. Het gaat dan ook niet om toestellen met een goede prijs-kwaliteitsverhouding, maar om telefoons die zo veel mogelijk proberen te bieden aan de veeleisende gebruiker. Overigens wordt er met het kiezen van de lijst zeker wel rekening gehouden met die prijs-kwaliteitsverhouding. De telefoons in deze categorie komen dan ook niet noodzakelijk overeen met de toestellen die we als beste smartphone van een platform kiezen.

Op de derde plaats: Apple iPhone 5

Apple iPhone 5

De iPhone 5 zal voor niemand onopgemerkt gebleven zijn. Nou zijn de iPhones niet heel vaak terug te vinden in onze koopwijzer vanwege hun slechte prijs-kwaliteitverhouding, maar met zijn nieuwe up-to-date specificaties en grotere scherm is de iPhone 5 toch doorgedrongen tot de lijst. Hij is nog steeds aan de prijzige kant, waardoor hij niet hoger dan de derde plaats komt. Maar het is op veel vlakken wel een toestel dat zich met gemak kan meten met andere highend-telefoons, en heel veel duurder is hij gelukkig niet op het moment.

Meer informatie over de iPhone 5 kun je vinden in onze review van het toestel.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Op de tweede plaats: Samsung Galaxy Note II

Samsung Galaxy Note II

De Galaxy Note II blijft een vreemde eend in de bijt met zijn grote scherm en pennetje. Maar het toestel heeft wel een setje specificaties waar je u tegen zegt en is daarmee misschien wel de beste smartphone van dit moment. Het toestel heeft een razendsnelle quadcoreprocessor, een prachtig 720p-scherm en een prima camera. Alleen de bouw van dit toestel valt vies tegen, ondanks dat de Note II wel mooi en stevig is. Het toestel voelt alleen niet premium aan. Verder is het bij dit toestel wel belangrijk je te realiseren dat hij te groot zal zijn voor veel broekzakken en ook niet goed met een hand te bedienen is.

Onze review van de Galaxy Note II kun je hier vinden.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Op de eerste plaats: HTC One X

HTC One X koopwijzer highend

De HTC One X is wat betreft ons een van de beste smartphones op dit moment, en met de steeds zakkende prijzen van de telefoon is hij inmiddels ook nog eens goed op het gebied van prijs/kwaliteitverhouding. De One X+, de grote broer van dit toestel, is natuurlijk nog beter, maar die is op dit moment te duur om op deze plek in onze koopwijzer terecht te komen. Het prachtige grote scherm van de One X, de quadcoreprocessor en het interne geheugen van 32GB maken hem tot de beste telefoons op de markt, met ook nog eens een heel mooi design. En met de prijs van €430 op het moment is de telefoon relatief betaalbaar. Een verdiende eerste plek dus.

Meer informatie over de One X vind je in onze uitgebreide review.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Beste smartphones

In deze categorie kiezen we de beste smartphones van de drie grootste platforms: Android, Windows Phone en iOS. Daarin speelt prijs geen rol en het kan dan ook zijn dat de toestellen in deze categorie qua prijs-kwaliteitsverhouding juist heel slecht zijn. Maar als je écht alles uit je telefoon wilt halen en daar alles voor over hebt, dan is dit de plek waar je moet zijn.

Android: HTC One X+

HTC One X+ koopwijzer beste android

De HTC One X+ is wat ons betreft de beste Android-smartphone van dit moment. Hij verbetert op een aantal puntjes net zijn voorganger, de HTC One X. Alleen daarmee kost hij wel ruim honderd euro meer. Daarvoor krijg je een goede headset, 64GB geheugen en een wat snellere processor. En ook de rode accenten in het design zijn leuk. Verder is het een smartphone met een prachtig scherm, een heel snelle processor en een prima interface, met ook nog eens een heel mooi design. En vooral dat design en scherm zetten hem voor ons boven de Galaxy S III en Galaxy Note II van Samsung. Maar dat is ook vooral gebaseerd op persoonlijke voorkeuren, en het zou zomaar kunnen dat een van die toestellen voor jou persoonlijk beter is.

Onze review van de HTC One X+ kun je hier lezen.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Windows Phone: Nokia Lumia 920

Nokia Lumia 920 koopwijzer beste windows phone

Twee maanden geleden was de HTC 8X nog de beste Windows Phone in onze ogen. Beter dan de Lumia 920 van Nokia, dachten we toen. Inmiddels zijn we van gedachten veranderd: na het testen van de Lumia 920 bleek het formaat wel te doen te zijn en de extra functies erg handig. De Lumia 920 wint het van zijn rivaal met een betere camera die prachtige low-light-foto’s maakt, een scherm dat wat groter is en ook met handschoenen aan te bedienen en de mogelijkheid draadloos te laden. En ook de software die Nokia toegevoegd heeft is niet verkeerd. De Lumia 920 is wel wat lomper en zwaarder, maar dat weegt wat ons betreft niet op tegen de voordelen. En daarmee is de Lumia 920 dus de beste Windows Phone op het moment als je het ons vraagt.

Onze review van de Lumia 920 staat inmiddels online en kun je hier vinden.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

iOS: Apple iPhone 5

Apple iPhone 5 koopwijzer beste iOS

Dat de iPhone 5 van Apple de beste iOS-telefoon is moge duidelijk zijn. Het is de nieuwste iPhone en daarmee is eigenlijk alles al gezegd. Hij staat hier dus ook vooral voor de volledigheid. De iPhone 5 heeft een groter scherm dan de andere iPhones en draait op een razendsnelle processor die bijna alle andere telefoons achter zich laat in de benchmarks. Door de hogere resolutie is het grotere scherm niet minder scherp geworden en daarmee is het nog altijd een van de scherpste en mooiste schermen in de smartphonemarkt. Kortom: de iPhone 5 heeft genoeg in zijn mars om met recht de beste iPhone tot nu toe te zijn.

Meer over de iPhone 5 lees je in onze review.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Beste prijs-kwaliteitverhouding

Heb je niet zo veel geld, maar wil je wel een optimale smartphone-ervaring? Dan moet je hier zijn. In deze categorie kiezen we toestellen die een bijna perfecte platformbelevenis bieden, maar zo min mogelijk kosten. Dat doen we voor de besturingssystemen Android, Windows Phone en iOS. Vaak zullen hier toestellen terugkomen die je ook in de categorie midrange kunt vinden.

Android: Panasonic Eluga

Panasonic Eluga koopwijzer prijskwaliteit Android

Voor zo’n €220 krijg je met de Panasonic Eluga specificaties die vorig jaar nog tot de absolute top van de markt zouden horen. Deze Eluga heeft ongeveer dezelfde specificaties als de Motorola Razr, maar dan voor veel minder geld. Een dualcoreprocessor, qHD-scherm en ontzettend plat design zijn allen van de partij. En de Eluga is nog eens waterdicht ook. En daar kan momenteel geen enkele Androidtelefoon van 220 euro tengenop. Sterker nog: de goedkoopste Androidtoestellen die in de buurt van deze specs komen kosten nog ruim €300 op dit moment. En die zijn dan niet eens waterdicht. Het moge dus duidelijk zijn dat de Eluga binnen het Androidspectrum de beste prijs-kwaliteitverhouding heeft.

Voor meer informatie over de Eluga kun je terecht bij onze hands-on die we tijdens het Mobile World Congress vorig jaar maakten.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Windows Phone: HTC 8S

HTC 8S koopwijzer prijskwaliteit windows phone

De Windows Phone 8S van HTC is op het moment de goedkoopste Windows Phone die verkrijgbaar is. Dat is sowieso al leuk voor iedereen die het platform wil proberen. Maar los daarvan biedt de 8S een gaaf design en erg leuke specs voor een erg schappelijke prijs van €270. Zo is het een van de goedkoopste telefoons met een Krait-processor erin. En, ook niet onbelangrijk, het is een van de weinige Windows Phones die een MicoSD-kaartje slikt. Aan geheugen zul je dus geen gebrek hebben bij dit toestel.

We kunnen niet wachten tot de 8S bij ons binnenkomt om te reviewen, maar tot die tijd moet je het even doen met onze eerste ervaringen met het toestel.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

iOS: Apple iPhone 5

Apple iPhone 5 koopwijzer prijskwaliteit ios

Dat de iPhone 5 van Apple de beste iOS-telefoon is moge duidelijk zijn. Maar ook op het gebied van prijs-kwaliteitverhouding doet de iPhone 5 het wat ons betreft beter dan zijn oudere broertjes. Hij is maar zo’n 100 euro duurder dan de iPhone 4S en heeft wel een aantal voordelen. De iPhone 5 heeft een groter scherm dan de 4S en draait op een razendsnelle processor die bijna alle andere telefoons achter zich laat in de benchmarks. Door de hogere resolutie is het grotere scherm niet minder scherp geworden en daarmee is het nog altijd een van de scherpste en mooiste schermen in de smartphonemarkt. Kortom: de iPhone 5 heeft genoeg in zijn mars om met recht de beste iPhone tot nu toe te zijn, maar ook om zijn oudere broertje te verslaan met prijs-kwaliteitverhouding.

Meer over de iPhone 5 lees je in onze review.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Tablets

In deze categorie gaan we op zoek naar de beste tablets. Dat kunnen zowel high-end-tablets zijn die eruit springen om hun snelheid, scherm, design of functies als midrange-apparaten die juist een erg goede prijs-kwaliteitsverhouding hebben. Hierbij worden in principe alle besturingssystemen en prijsklassen in overweging genomen.

Op de derde plaats: Sony Xperia Tablet S

Sony Xperia Tablet S

De Xperia Tablet S van Sony kenmerkt zich vooral door zijn ontzettend mooie design. Het apparaat is net als zijn voorganger geïnspireerd op een boek met een omgevouwen bladzijde, maar dan wel veel beter uitgewerkt. De aluminium bouw maakt de Tablet S tot een sexy en tevens stevige tablet, die ook nog eens spatwaterbestendig is. Verder doet de Tegra 3-processor met zijn vier kernen prima werkt binnenin de tablet. Het scherm heeft helaas geen 1080p-resolutie, maar is toch best aardig en tot slot heeft Sony een aantal leuke aanpassingen in de software gemaakt. En ook de prijs van deze tablet is erg netjes.

Onze review van de Xperia Tablet S kun je hier lezen.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Op de tweede plaats: Google Nexus 7

Google Nexus 7

De Google Nexus 7 is de eerste tablet van Google en tevens een erg bijzondere. Ten eerste omdat het een van de eerste echt aantrekkelijke 7″-tablets is, maar ook omdat het verreweg het goedkoopste Nexus-apparaat is. Voor €200 krijg je een volledig uitgeruste tablet met een best mooi scherm, een Tegra 3-processor en de complete Google-ervaring. Een groot nadeel van de tablet is dat hij beperkt intern geheugen heeft en dat de diensten die er zijn om dat te ondervangen alleen in Amerika werken. Maar aan 16GB kun met een beetje zuinig gebruik wel genoeg hebben en voor de prijs is de ervaring die deze tablet biedt simpelweg ongeëvenaard.

Onze review van de tablet kun je hier lezen.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Op de eerste plaats: Apple iPad 4

Apple iPad 4 koopwijzer tablets

De onbetwiste koning van de tablets blijft voorlopig nog even de iPad van Apple. Het scherm van deze tablet is fenomenaal en de prestaties hebben we niets op aan te merken. Maar het grote voordeel van de iPad blijft natuurlijk dat hij niet alleen stabiel is en een simpele interface heeft, maar ook een gigantische hoeveelheid aan applicaties tot zijn beschikking heeft. En dat is iets dat bij Android nog steeds niet helemaal in orde is. En dat terwijl de prijs, in tegenstelling tot bij de iPhone, niet eens zo veel hoger ligt dan van een Androidtablet met vergelijkbare specs. Een verdiende winnaar dus. Zeker nu hij met zijn A6X-processor nog een stukje sneller is geworden.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Pre-order

In deze categorie kun je de drie interessantste telefoons die nog de winkels moeten bereiken vinden. Het enige criterium daarvoor is dat de toestellen al aangekondigd moeten zijn en dus nog niet beschikbaar. Verder kan het alles zijn, zowel goedkope als dure telefoons en zowel telefoons die over een paar weken in de winkels komen als telefoons die nog een half jaar op zich laten wachten.

Op de derde plaats: Nokia Lumia 620

Nokia Lumia 620

Nokia heeft met de Lumia 920 en Lumia 820 twee leuke Windows Phone 8-apparaten op de markt gezet, maar zit daarmee nog wel aan de bovenkant van de markt. Met de Lumia 620 komt daar binnenkort verandering in, het toestel gaat naar verwachting onder de €300 uitkomen qua prijs. Daarmee gaat hij direct de concurrentie aan met HTC’s 8S, die hij lijkt te winnen vanwege de software die Nokia biedt. Ook het design van de Lumia 620 is niet verkeerd, en geheel zoals het lijkt te horen bij Windows Phones zijn er verschillende opvallende kleuren beschikbaar van het toestel. Hoe alles precies in de praktijk gebracht zal worden blijft nog even gissen, maar in ieder geval is de 620 een toestel om in de gaten te houden.

Op de tweede plaats: Asus PadFone 2

Asus PadFone 2

De Asus PadFone was begin dit jaar een uitermate interessant concept. In veel markten is het apparaat op de markt gekomen en door velen bejubeld. Alleen er waren nog wel flinke problemen met het apparaat, bijvoorbeeld dat de tablet erg lomp was. In Nederland hebben we niets van deze problemen of de PadFone gezien. Met versie twee moet daar verandering in komen. Wanneer we de PadFone 2 kunnen verwachten is nog niet bekend, maar het belooft in ieder geval een interessant toestel te worden. Niet in de laatste plaats omdat hij op de quadcoreversie van Qualcomm’s Snapdragon S4-processor draait. En natuurlijk omdat het concept nog steeds heel gaaf is, en nu niet meer gepaard gaat met een veel te lompe tablet.

Op de eerste plaats: LG Optimus G

LG Optimus G telekoopwijzer preorder

De LG Optimus G is een beetje geheimzinnig. Het toestel werd voor de IFA-beurs afgelopen zomer aangekondigd, maar was daar niet aanwezig. Inmiddels ligt hij in sommige landen op de markt, maar in Nederland is er geen spoor van te bekennen. De eerste telefoon met een quadcore Krait CPU is de Optimus G inmiddels niet meer, maar nog steeds wel een van de eerste. En hoewel de chip in de Nexus 4 weinig wonderen verrichtte, zou dat ook aan de Nexus-status van de telefoon kunnen liggen. Nexustelefoons zijn nooit de snelsten geweest. Wellicht dat de Optimus G het dus beter doet met deze CPU. Verder zit er in deze Optimus G naar verluidt een erg goede batterij en een nieuw, verbeterd, 720p-scherm. Het grootste struikelblok voor de Optimus G lijkt de fabrikant te worden: LG staat niet bekend om zijn snelle updates en goede software. Maar desondanks zijn we erg benieuwd naar de telefoon en verdient hij derhalve een eerste plaats in onze pre-order-categorie.

Tot slot

Hieronder vind je nog een keer van elke categorie welke telefoon als winnaar uit de bus is gekomen.

Categorie Winnaars maand januari 2013
Low-end Nokia Lumia 800
Midrange Panasonic Eluga
High-end HTC One X
Tablets Apple iPad 4
Pre-order LG Optimus G

Deze koopwijzer is tot stand gekomen aan de hand van onze ideeën over de huidige smartphonemarkt. Natuurlijk zijn die niet perfect en, hoewel zo objectief mogelijk, tot op zekere hoogte subjectief. Mocht je aanmerkingen hebben over onze keuzes, dan horen wij dat graag in de reacties onder dit artikel. Ook suggesties voor de volgende versie van deze koopwijzer kun je daar kwijt.

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Telekoopwijzer uitgelicht

Telekoopwijzer: de beste smartphones van deze zomer lees verder

Android P 9.0

Deze smartphones krijgen allemaal Android P lees verder

Telekoopwijzer video uitgelicht

Telekoopwijzer: dit zijn de beste high-endsmartphones van deze zomer lees verder

Officieel: Samsung Galaxy Note 9 wordt op 9 augustus onthuld lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters