Telekoopwijzer mei

Het is tijd voor de tweemaandelijkse, vernieuwde telekoopwijzer van All About Phones. In deze koopwijzer proberen we je advies te geven voor een nieuwe smartphone of tablet in een aantal categorieën.

Telekoopwijzer intro

 

De telekoopwijzer is een koopgids met informatie over de huidige telecommarkt. Deze koopwijzer verschijnt één keer per twee maanden en laat zien welke toestellen wij de beste vinden in de drie verschillende prijssegmenten. Daarnaast zullen we per besturingssysteem het beste toestel en het toestel met de beste prijs/kwaliteitverhouding aangeven. Ook tablets komen terug in de koopwijzer, in een eigen categorie. De koopwijzer is bedoeld om de keuze voor een telefoon of tablet te vergemakkelijken, als aanvulling op onze reviews en ervaringen.

In deze vernieuwde versie van de telekoopwijzer zullen we een aantal andere categorieën behandelen. Als aanvulling daarop zullen we de koopwijzer vanaf nu ook verfilmen, zodat je onze commentaren tevens als video kunt bekijken.

Om het allemaal lekker overzichtelijk te houden, hebben we de koopwijzer opgedeeld in drie categorieën: low-end, midrange en high-end. Dat wil zeggen: toestellen onder de €200, toestellen tussen de €200 en €350 en toestellen duurder dan €350. Zo kun je dus makkelijk zoeken in de prijscategorie waar je een toestel in wilt uitzoeken. Het onderscheid in functies is daarmee verdwenen, omdat we toch steeds meer zien dat men all-in-one-smartphones uitbrengt die minder uitgesproken op één functie zijn gericht. Daarnaast zullen we je nog vertellen wat in onze ogen de beste smartphone voor elk platform is, waarbij we niet kijken naar de prijs van dat toestel. En ook is er een hoofdstuk waarin per platform het toestel voorbij komt dat je de beste ervaring biedt voor het minste geld. Om het af te ronden is er de tabletcategorie, die we in ieder geval voorlopig nog niet zullen opsplitsen.

Zoals jullie van ons gewend zijn zullen we lintjes uitdelen aan de winnaars van iedere categorie en zullen we al onze keuzes onderbouwen en waar mogelijk ook links geven naar onze review van het betreffende toestel. Om het lekker overzichtelijk te maken komt elke categorie op een aparte pagina terecht en zullen in de loop van de tijd onder iedere categorie de bijbehorende filmpjes worden geplaatst. Kooplinks zijn te vinden bij elk toestel, zodat je een toestel makkelijk ook daadwerkelijk kunt kopen. Kortom, genoeg te lezen. Enjoy!

Low-end

In de low-end categorie vallen toestellen die minder dan tweehonderd euro kosten. Dat kunnen zowel oudgedienden zijn die nu voor een zacht prijsje verkrijgbaar zijn, als toestellen die ook daadwerkelijk in deze categorie uitgebracht zijn. Het gaat hier niet perse om smartphones, maar aangezien die voor iedereen die ten minste €100 over hebben voor een telefoon wel meestal de beste deal zijn, zal dat in de praktijk vaak zo zijn. Over het algemeen kijken we voor de selectie van smartphones in deze categorie naar de losse prijs, maar vaak zal het ook om telefoons gaan die in een prepaidpakket verkrijgbaar zijn.

Op de derde plaats: Samsung Galaxy Gio

SamsungGalaxy Gio

De Gio van Samsung is al tijden één van de bestverkochte prepaidtelefoons van Nederland, en dat is volkomen terecht. Samsung’s Galaxy Gio ontleent zijn naam aan een juweel en is ook een juweeltje van een telefoon. Het toestel is gericht op design en ziet er opvallend goed uit voor een telefoon van het prijssegment waar de Gio in valt. De Galaxy Gio draait op Android en is met zijn prijs van €120 lekker betaalbaar. De belangrijkste functies, waaronder Wi-Fi, GPS, een camera en natuurlijk een muziekspeler zijn aanwezig en met zijn HVGA-scherm is de telefoon in staat om een groot aantal applicaties te installeren, en dat lukt niet met ieder toestel uit dit prijssegment. De Galaxy Gio is uitgerust met Samsung’s TouchWiz-interface en die voldoet prima. Echte minpunten zijn we tijdens onze eerste ontmoeting met het toestel nog niet tegengekomen.

Op de tweede plaats: Sony Ericsson Xperia neo V

Sony Ericsson Xperia neo

Sony Ericsson’s Xperia neo V is een iets versimpelde versie van de vorig jaar bijna high-end Xperia neo. Het toestel heeft inmiddels een update gekregen naar Android Ice Cream Sandwich, heeft met Qualcomm’s MSM8255-chipset een prima stukje hardware onder de motorkap en is daarnaast uitgerust met een erg mooi scherm. Als je dan bedenkt dat het toestel voor nog geen tweehonderd euro in de winkels ligt, en daarmee nog net in onze low-endcategorie valt, heb je gewoon een erg mooie deal te pakken met de neo V. Het wat lompe uiterlijk en de wat mindere camera van de telefoon moet je dan maar voor lief nemen.

Als je meer wilt weten over de neo V, dan kun je terecht bij onze review over zijn grotere broer, de Xperia neo. Die is namelijk afgezien van de camera identiek aan de neo V.

       

           

           

       

           

           

       

           

           

Redcoon.nl Los toestel: €199,-       
Belsimpel.nl Vanaf €0,- Los toestel: €218,-       
Gsmstunter.nl Vanaf €0,- Los toestel: €230,-       

En op de eerste plaats: HTC Explorer

HTC Explorer telekoopwijzer lowend

De HTC Explorer ziet er op het eerste gezicht niet uit als een speciale smartphone voor het goedkopere marktsegment. Maar niets is minder waar: de Explorer is één van de goedkoopste telefoons met de ARMv7-processorarchitectuur. Dat maakt hem niet alleen sneller, maar zorgt er ook voor dat de Explorer meer apps ondersteunt dan zijn gemiddelde soortgenoot. En verder is de Explorer met Android 2,3, HTC Sense, een 3,2″ HVGA-scherm en het gebruikelijke pakket aan connectiviteitsopties ook zeker geen slecht apparaat voor zijn prijs. Een verdiende eerste plaats dus, voor deze kleine maar fijne HTC.

Midrange

Midrange toestellen zijn eigenlijk de optimale smartphones voor iedereen die iets meer te besteden hebben. Deze toestellen, in de prijscategorie tussen de twee- en driehonderd euro, zijn qua gebruikservaring vaak bijna gelijk aan de high-end-smartphones, maar bieden net wat minder luxe en snelheid. Dat neemt echter niet weg dat je zo goed als alles kunt doen met de gemiddelde midrangetelefoon. Ook komen in deze categorie vaak oude vlaggenschepen die inmiddels in prijs gedaald zijn en zo een erg goede deal vormen.

Op de derde plaats: HTC One V

HTC One V

‘The One you’ve been waiting for’, maar dan wat goedkoper. HTC heeft met de One-series ook het middensegment niet buiten schot gelaten in de vorm van de One V. Dat resulteert in een prima midragnetelefoontje dat vooral uitblinkt in zijn software, design en bouwkwaliteit. Het toestel heeft een aluminium unibody en is daarmee één van de goedkoopste telefoons met zo’n behuizing en is ontworpen naar voorbeeld van de legendarische HTC Legend. En daarmee ziet het toestel er lekker fris uit, ondanks dat het een typische HTC is. Dat het geheel niet helemaal soepel loopt op de in principe prima chipset die in het toestel zit is jammer, maar zeker geen reden om dit toestel niet op te nemen in onze telekoopwijzer.

Een review voor de HTC One V zijn we as we speak mee aan het werk, dus die zal binnenkort online komen. Tot die tijd kun je terecht bij onze eerste ervaringen voor wat meer info over het toestel.

       

           

           

       

Belsimpel.nl Vanaf €0,- Los toestel: €273,-
2Call.nl Vanaf €0,- Los toestel: €297,-
GSM Topdeal Vanaf €0,-

Op de tweede plaats: HTC Evo 3D

HTC Evo 3D

Ooit was de HTC Evo 3D één van de beste telefoons op de markt. Samen met de HTC Sensation was dit het vlaggenschip van HTC vorig jaar. Maar omdat 3D toch niet was wat HTC ervan verwachtte, ging de Evo 3D maar montjesmaat over de toonbank. En voor jou als consument is dat heel positief, want dat betekent dat de Evo 3D nu bijna niets meer kost. Voor iets meer dan driehonderd euro heb je een toestel dat een krachtige dualcoreprocessor heeft, uitgerust is met de uitgebreide Sense-interface van HTC en als extraatje ook nog eens de mogelijkheid heeft om 3D-foto’s te maken en 3D-content te bekijken. Feitelijk het enige dat je daarvoor inlevert, is dat het toestel wat lomper is.

Voor meer informatie over de Evo 3D kun je terecht bij onze review.

En op de eerste plaats: Sony Ericsson Xperia ray

Sony Ericsson Xperia Ray telekoopwijzer

Sony Ericsson pakt het met de Xperia ray net een beetje anders aan dan met de gemiddelde smartphone. Waar de trend tegenwoordig is om een zo groot mogelijk scherm in een telefoon te proppen en alleen relatief simpele smartphones met een klein schermpje uit te rusten, heeft Sony Ericsson de Xperia ray uitgerust met een relatief klein 3,3″-scherm en prima specificaties. Zo heeft het toestel een erg goede 8-megapixelcamera, een kwalitatief goed scherm en een processor met een kloksnelheid van 1GHz. En ook het design is bij deze smartphone dik in orde. En dus heb je voor €220,- een erg goede smartphone, mits je niet perse een gigantisch scherm hoeft te hebben. En omdat de prijs van het toestel verder gedaald is, klimt hij deze maand zelfs van een tweede plaats naar een eerste plaats in de categorie budget smartphones.

Meer over de Xperia ray kun je vinden in onze review van de telefoon.

High-end

In de high-endcategorie valt alles boven de 350 euro: alleen de crème de la crème van de smartphonemarkt komt hier terecht. Het gaat dan ook niet om toestellen met een goede prijs-kwaliteitsverhouding, maar om telefoons die zo veel mogelijk proberen te bieden aan de veeleisende gebruiker. Overigens wordt er met het kiezen van de lijst zeker wel rekening gehouden met die prijs-kwaliteitsverhouding. De telefoons in deze categorie komen dan ook niet noodzakelijk overeen met de toestellen die we als beste smartphone van een platform kiezen.

Op de derde plaats: Galaxy Nexus

Galaxy Nexus

Google heeft met de Galaxy Nexus een prima toestel op de markt gezet dat afgelopen november hoge ogen gooide. Nu de nieuwe generatie smartphones aangekondigd is, kunnen we zeggen dat het toestel nog steeds goed mee kan met de concurrentie. Het scherm is met zijn 720p-resolutie erg goed te noemen en komt overeen met het scherm in de Samsung Galaxy S III. Maar nog belangrijker is dat de Galaxy Nexus voor relatief weinig geld een erg goede Android Ice Cream Sandwich ervaring biedt. Waar oudere Nexustelefoons nog last hadden van een wat mindere interface dan de concurrentie, is dat bij de Galaxy Nexus eerder andersom. Want de nieuwe Androidinterface is gewoon erg goed en wordt helaas door veel fabrikanten gemaskeerd. Maar bij de Nexus heb je daar uiteraard geen last van, samen met het feit dat het toestel alle updates als eerste zal krijgen. De ondermaatse camera is jammer, maar dat kan de Galaxy Nexus niet wegkrijgen uit onze koopwijzer.

Een review van de Galaxy Nexus kun je hier vinden.

Op de tweede plaats: Sony Xperia S

Sony Xperia S

De Xperia S is de eerste smartphone die onder het Sonymerk op de markt gebracht wordt en is tevens de eerste smartphone van de producent met een dualcoreprocessor en de eerste met een 720p-scherm. Zoals we gewend zijn van Sony is het design erg mooi en voor de verandering heeft het merk de nieuwe smartphone eens voor een competitieve prijs in de markt gezet. Het toestel kost net zo veel als een Galaxy S II en biedt daarvoor een beter scherm, een betere camera en een opvallender, en in onze ogen ook mooier, design. Het enige nadeel dat de Xperia S ten opzichte van zijn grote rivaal heeft is de processor, die is niet zo krachtig als die van de Samsung. Maar als totaalplaatje streeft de Xperia S de telefoon zeker voorbij wat ons betreft. En daarmee heeft hij een mooie tweede plek weten te bemachtigen in onze koopwijzer.

Voor meer informatie over de Xperia S kun je terecht bij onze review, die je hier kunt vinden.

En op de eerste plaats: HTC One S

HTC One S telekoopwijzer

De HTC One S is bijna net zo goed als de One X qua prestaties en scherm, maar heeft een aantal belangrijke voordelen ten opzichte van het paradepaardje van HTC. Niet op de laatste plaats is dat de prijs, als je een One S wilt kopen dan hoef je een euro of vijftig minder neer te tellen dan voor de One X. Maar ook de aluminium unibody en vooral het formaat zijn ook significante voordelen van de One S. Het toestel voelt door zijn unibody erg goed aan, iets dat versterkt wordt door het speciale productieproces dat de One S ondergaan heeft. En ook het formaat is prettig. Waar de meeste high-endtelefoons richting de 4,7” gaan met hun schermen, blijft de One S hangen op een ‘bescheiden’ 4,3” waardoor hij een stukje handzamer is dan bijvoorbeeld zijn grote broer de One X. Samen met het feit dat de One S met zijn Snapdragon S4-chip net zo snel is als de huidige quadcoretelefoons, zorgt dat ervoor dat hij op een verdiende eerste plaats uitkomt in onze koopwijzer.

Onze review van de HTC One S vind je hier.

Beste smartphones

In deze categorie kiezen we de beste smartphones van de drie grootste platforms: Android, Windows Phone en iOS. Daarin speelt prijs geen rol en het kan dan ook zijn dat de toestellen in deze categorie qua prijs-kwaliteitsverhouding juist heel slecht zijn. Maar als je écht alles uit je telefoon wilt halen en daar alles voor over hebt, dan is dit de plek waar je moet zijn.

Android: HTC One X

HTC One X telekoopwijzer

Waar de HTC One S nog won in onze high-endcategorie waar de prijs wel telt, is de One X toch wel de beste Androidtelefoon op dit moment. Zijn prachtige grote scherm, quadcoreprocessor en 32GB geheugen maken hem toch net een stukje beter dan de One S, hoewel de One S vanwege zijn formaat wellicht voor velen toch een betere keuze is. Kortom, de verschillen zijn klein maar de absolute winnaar van de Androidmarkt op dit moment blijft toch de HTC One X. Hoe lang dat nog zal duren, is met de komst van de Samsung Galaxy S III en een aantal andere sterke smartphones overigens nog maar de vraag.

Meer informatie over de One X vind je in onze uitgebreide review.

Windows Phone: Nokia Lumia 800

Nokia Lumia 800 telekoopwijzer

Het Windows Phonelandschap is een stuk minder vol dan het Androidlandschap, maar toch zijn er zeker een aantal toestellen die strijden voor de titel beste Windows Phone. Als onbetwiste winnaar komt daar op dit moment de Nokia Lumia 800 uit, een toestel dat inmiddels al even op de markt is. Het toestel staat op het punt om afgelost te worden, maar is in Nederland in ieder geval nog even het paradepaardje van Nokia. Een paradepaardje dat niet zo zeer opvalt om zijn functies of processorkracht, als wel om design en eenvoud. Het toestel heeft een prachtig ontwerp en een uitmuntende bouwkwaliteit, gecombineerd met de mooie Metro UI van Windows Phone. En dat levert een toestel op dat bovenal erg prettig in gebruik is. Verder zetten de redelijk goede camera en prima extra Nokiasoftware dit toestel boven de Windows Phone draaiende concurrentie.

Voor een review van de Lumia 800 kun je hier terecht.

iOS: Apple iPhone 4S

Apple iPhone 4S telekoopwijzer

Wat de beste telefoon op het iOS-platform is moge natuurlijk duidelijk zijn. Voor de volledigheid staat deze categorie in onze vernieuwde telekoopwijzer, maar eigenlijk geeft Apple natuurlijk zelf al aan wat de beste telefoon is op hun platform. Op dit moment is dat de iPhone 4S. Heel veel beter dan de iPhone 4 is het toestel niet, maar de sterkere processor en betere camera geven hem toch zeker genoeg extra om zijn oudere broer te overwinnen.

Mocht je meer willen weten over de iPhone 4S, dan kun je terecht bij onze review van het toestel die je hier kunt vinden.

Beste prijs-kwaliteitverhouding

Heb je niet zo veel geld, maar wil je wel een optimale smartphone-ervaring? Dan moet je hier zijn. In deze categorie kiezen we toestellen die een bijna perfecte platformbelevenis bieden, maar zo min mogelijk kosten. Dat doen we voor de besturingssystemen Android, Windows Phone en iOS. Vaak zullen hier toestellen terugkomen die je ook in de categorie midrange kunt vinden.

Android: Sony Ericsson Xperia neo V

Sony Ericsson Xperia neo V telekoopwijzer

Sony Ericsson’s Xperia neo V is een iets versimpelde versie van de vorig jaar bijna high-end Xperia neo. Het toestel heeft inmiddels een update gekregen naar Android Ice Cream Sandwich, heeft met Qualcomm’s MSM8255-chipset een prima stukje hardware onder de motorkap en is daarnaast uitgerust met een erg mooi scherm. Als je dan bedenkt dat het toestel voor nog geen tweehonderd euro in de winkels ligt je gewoon een erg mooie deal te pakken met de neo V. Want ondanks het wat lompe uiterlijk en de wat mindere camera van dit toestel, heb je wel gewoon een erg goede Androidervaring voor weinig geld als je dit toestel op de kop tikt.

Als je meer wilt weten over de neo V, dan kun je terecht bij onze review over zijn grotere broer, de Xperia neo. Die is namelijk afgezien van de camera identiek aan de neo V.

       

           

           

       

           

           

       

           

           

Redcoon.nl Los toestel: €199,-       
Belsimpel.nl Vanaf €0,- Los toestel: €218,-       
Gsmstunter.nl Vanaf €0,- Los toestel: €230,-       

Windows Phone: Nokia Lumia 710

Nokia Lumia 710 telekoopwijzer

Als je het hebt over een goede platformervaring voor weinig geld, dan is de Lumia 710 van Nokia een toestel dat er alles aan doet om dat te bereiken. Het toestel is volledig uitgerust met alle speciale Windows Phonesoftware van Nokia en doet eigenlijk maar weinig onder voor de Lumia 800. De processor is nog steeds goed, het scherm is ook prima te doen en de interface van Windows Phone blijft hetzelfde. Alleen de camera, het design en de hoeveelheid meegeleverd geheugen zetten deze Lumia 710 onder de verschillende Windows Phonevlaggenschepen. Dat is echter iets dat je ook zeker in de prijs van het toestel terug kan vinden. Al met al heb je dus voor zo’n €250 een prima Windows Phone die je de hele platformervaring biedt.

Dat laatste bleek ook uit onze review, die je hier kunt vinden.

iOS: Apple iPhone 4

Apple iPhone 4 telekoopwijzer

Al een tijdje heeft Apple de strategie ook de oudere iPhones nog even in leven te houden terwijl de nieuwe modellen al op de markt zijn. Dat heeft geresulteert in het feit dat je nu voor wat minder dan de hoofdprijs ook een prima iOS-toestel kunt krijgen. De iPhone 4 loopt namelijk maar op een beperkt aantal vlakken achter op zijn vervanger, maar kost een stuk minder. Als je niet perse een topcamera en een snellere processor wilt en er ook niet veel voor voelt om tegen je telefoon te praten, kun je met de iPhone 4 een flink bedrag uitsparen. En dan heb je toch een prima iPhone te pakken.

Meer over de iPhone 4 is te vinden in onze review over het toestel.

Tablets

In deze categorie gaan we op zoek naar de beste tablets. Dat kunnen zowel high-end-tablets zijn die eruit springen om hun snelheid, scherm, design of functies als midrange-apparaten die juist een erg goede prijs-kwaliteitsverhouding hebben. Hierbij worden in principe alle besturingssystemen en prijsklassen in overweging genomen.

Op de derde plaats: Asus Transformer Prime

Asus Transformer Prime

Bij de Androidtablets is de beste fabrikant er eentje die in de wereld van Androidtelefoons niet meer voor elkaar krijgt dan een beetje aanmodderen. Asus heeft met zijn Transformer Prime ongetwijfeld de beste Androidtablet van het moment op de markt staan. Een prachtscherm, een quadcoreprocessor en een toetsenborddock dat de functionaliteit van de tablet uitbreidt naar die van een laptop maakt dit apparaat tot de beste Androidtablet die we momenteel op de markt kunnen vinden. Daar betaal je wel voor, maar dan heb je ook wat.

Een review van deze tablet zullen we niet maken, maar als je er meer over wilt weten kun je wel terecht bij onze eerste ervaringen van de Transformer Prime.

Op de tweede plaats: Asus Transformer Pad TF300

Asus Transformer Pad TF300

Voor wie de Transformer Prime een slagje te duur is heeft Asus nog niet zo lang geleden de Transformer Pad TF300 op de markt gezet. Een tablet die net als zijn grotere broer een quadcoreprocessor bezit en in combinatie met een toetsenborddock getransformeert kan worden tot een heuse Androidnetbook. Maar dan met een wat minder scherm, een design dat wat achterloopt op dat van de Transformer Prime en een wat hoger gewicht. Maar verder ontloopt de TF300 zijn grotere broer eigenlijk maar weinig.

Het sterke punt van deze tablet is dan ook dat de prijs opvallend laag ligt voor een tablet met een quadcoreprocessor die verder eigenlijk ook niets mist qua functies. Dat het hier gaat om een heuse ‘trasformer’ met toetsenborddock, is dan natuurlijk altijd mooi meegenomen.

En op de eerste plaats: De nieuwe Apple iPad

De nieuwe Apple iPad telekoopwijzer

De onbetwiste koning van de tablets blijft voorlopig nog even de iPad van Apple. Zeker nu die met versie 3, ofwel ‘the new iPad’, weer wat beter geworden is. Het scherm van deze tablet is fenomenaal en de prestaties hebben we niets op aan te merken. Maar het grote voordeel van de iPad blijft natuurlijk dat hij niet alleen stabiel is en een simpele interface heeft, maar ook een gigantische hoeveelheid aan applicaties tot zijn beschikking heeft. En dat is iets dat bij Android nog steeds niet helemaal in orde is. En dat terwijl de prijs, in tegenstelling tot bij de iPhone, niet eens zo veel hoger ligt dan van een Androidtablet met vergelijkbare specs. Een verdiende winnaar dus.

Voor onze review van de nieuwe iPad kun je hier terecht.

Tot slot

Hieronder vind je nog een keer van elke categorie welke telefoon als winnaar uit de bus is gekomen.

Low-end HTC Explorer
Midrange Sony Ericsson Xperia ray High-end HTC One S Tablets De nieuwe Apple iPad

Deze koopwijzer is tot stand gekomen aan de hand van onze ideeën over de huidige smartphonemarkt. Natuurlijk zijn die niet perfect en, hoewel zo objectief mogelijk, tot op zekere hoogte subjectief. Mocht je aanmerkingen hebben over onze keuzes, dan horen wij dat graag in de reacties onder dit artikel. Ook suggesties voor de volgende versie van deze koopwijzer kun je daar kwijt.

Telekoopwijzer uitgelicht

Telekoopwijzer: de beste smartphones van deze zomer lees verder

WANT is op zoek naar een nieuwe redactiestagiaire! lees verder

Telekoopwijzer september staat klaar lees verder

telekoopwijzer

Telekoopwijzer juli staat klaar lees verder

telekoopwijzer

Telekoopwijzer juni staat klaar lees verder

Telekoopwijzer mei staat klaar lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters