Telekoopwijzer november 2013

Het is tijd voor de tweemaandelijkse telekoopwijzer van All About Phones. In deze koopwijzer proberen we je advies te geven voor een nieuwe smartphone of tablet in een aantal categorieën.

Telekoopwijzer intro 

De telekoopwijzer is een koopgids met informatie over de huidige telecommarkt. Deze koopwijzer verschijnt één keer per twee maanden en laat zien welke toestellen wij de beste vinden in de drie verschillende prijssegmenten. Daarnaast zullen we per besturingssysteem het beste toestel en het toestel met de beste prijs/kwaliteitverhouding aangeven en kijken we even vooruit naar wat er op de markt gaat komen. Ook tablets komen terug in de koopwijzer, in een eigen categorie. De koopwijzer is bedoeld om de keuze voor een telefoon of tablet te vergemakkelijken, als aanvulling op onze reviews en ervaringen.

Om het allemaal lekker overzichtelijk te houden, hebben we de koopwijzer opgedeeld in drie categorieën: low-end, midrange en high-end. Dat wil zeggen: toestellen onder de €200, toestellen tussen de €200 en €400 en toestellen duurder dan €400. Zo kun je dus makkelijk zoeken in de prijscategorie waar je een toestel in wilt uitzoeken. Daarnaast zullen we je nog vertellen wat in onze ogen de beste smartphone voor elk platform is, waarbij we niet kijken naar de prijs van dat toestel. En ook is er een hoofdstuk waarin per platform het toestel voorbij komt dat je de beste ervaring biedt voor het minste geld. In de categorie pre-order behandelen we toestellen die nog niet op de markt zijn, maar wel het bekijken waard. Om het af te ronden is er de tabletcategorie, die we in ieder geval voorlopig nog niet zullen opsplitsen.

Zoals jullie van ons gewend zijn zullen we lintjes uitdelen aan de winnaars van iedere categorie en zullen we al onze keuzes onderbouwen en waar mogelijk ook links geven naar onze review van het betreffende toestel. Om het lekker overzichtelijk te maken komt elke categorie op een aparte pagina terecht en zullen in de loop van de tijd onder iedere categorie de bijbehorende filmpjes worden geplaatst. Kooplinks zijn te vinden bij elk toestel, zodat je een toestel makkelijk ook daadwerkelijk kunt kopen. Kortom, genoeg te lezen. Enjoy!

Low-end

In de low-end categorie vallen toestellen die minder dan tweehonderd euro kosten. Dat kunnen zowel oudgedienden zijn die nu voor een zacht prijsje verkrijgbaar zijn, als toestellen die ook daadwerkelijk in deze categorie uitgebracht zijn. Het gaat hier niet perse om smartphones, maar in de praktijk is dat gezien de lage prijs van smartphones tegenwoordig wel zo. Over het algemeen kijken we voor de selectie van smartphones in deze categorie naar de losse prijs, maar vaak zal het ook om telefoons gaan die in een prepaidpakket verkrijgbaar zijn.

Op de derde plaats: Acer Liquid E1

Acer Liquid E1

“De Liquid E1 is een goed mid-range toestel met enkele zwaktes. Het heeft een relatief groot en mooi scherm en kan gewoon volgen in je alledaagse bezigheden,” aldus onze review over de Liquid E1 van Acer. Toen kostte de E1 nog iets meer dan €200, nu zit het toestel rond de €160. En dat is een wel erg scherpe prijs voor deze mooie smartphone. De telefoon biedt een van de grootste schermen in zijn segment, dat ook nog eens mooie kleuren weergeeft. De dualcoreprocessor in het toestel is misschien niet de meest indrukwekkende mobiele chipset, maar staat goed zijn mannetje in dagelijks gebruik. Goedkopere Android’s zijn nou eenmaal vaak iets minder snel, maar de Liquid E1 zit aan de goede kant van het spectrum en is zodoende voor zijn prijs een van de betere deals op het moment.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Op de tweede plaats: Nokia Lumia 520

Nokia Lumia 520

Nokia’s Lumia 520 is de eerste low-end-telefoon ooit die met een score van 5 sterren door onze review heen is gekomen. Waar goedkope Androidtelefoons nog weleens haperen en traag worden, heeft dit toestel daar dankzij zijn Windows Phone-besturingssysteem helemaal geen last van. Het toestel is uitgerust met een snelle dualcore Qualcomm Snapdragon S4 Plus-processor en 512MB RAM-geheugen. Verder heeft hij een 5-megapixelcamera die best goede plaatjes aflevert en heeft het toestel een mooi design met verwisselbare covers. Het 4″ WVGA-scherm klinkt op papier beter dan het is, maar dat het lekker groot is valt weinig op af te dingen. Het toestel biedt kortom heel erg veel voor de nog niet eens €150 die hij kost.

De eerste plaats in deze categorie was lang eigendom van deze Nokia, maar die heeft hij nu toch moeten afstaan. Samsung’s Ativ S doet het toch net even beter, maar de Nokia Lumia 520 is en blijft een toppertje en dus nog altijd goed voor een zilveren medaille in de low-endcategorie.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Op de eerste plaats: Samsung Ativ S

Samsung Ativ S koopwijzer low-end

De Ativ S van Samsung is eigenlijk een soort Galaxy S III, maar dan met Windows Phone erop. Dat is misschien niet voor iedereen een voordeel, maar je portemonnee wordt er in ieder geval beter van. Waar je voor de Galaxy S III nog ruim €300 moet neertellen, valt de Ativ S met zijn €190 inmiddels in de low-endcategorie. En daarvoor krijg je hetzelfde prachtige scherm, dezelfde prima camera en een design dat in onze ogen zelfs nog een stukje mooier is. Onder de motorkap zit het ook wel goed: de Ativ S heeft een dualcore Snapdragon S4 Plus-processor en 1GB RAM. Hij zit aan de bovenkant van het low-endspectrum, maar voor iedereen die topspecificaties voor weinig geld wil is de Ativ S een toestel dat zeker het bekijken waard is.

Ons grootste bezwaar tijdens onze review was dat de Ativ S een beetje saai was. Maar als je deze specs kunt krijgen voor zo weinig geld, dan zijn wij meer dan bereid met die saaiheid te leven.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Midrange

Midrange toestellen zijn eigenlijk de optimale smartphones voor iedereen die iets meer te besteden hebben. Deze toestellen, in de prijscategorie tussen de 200 en 400 euro, zijn qua gebruikservaring vaak bijna gelijk aan de high-end-smartphones, maar bieden net wat minder luxe en snelheid. Dat neemt echter niet weg dat je zo goed als alles kunt doen met de gemiddelde midrangetelefoon. Ook komen in deze categorie vaak oude vlaggenschepen die inmiddels in prijs gedaald zijn en zo een erg goede deal vormen.

Op de derde plaats: HTC Butterfly

HTC Butterfly

Als je het over een telefoon met een mooi scherm en goede prestaties voor relatief weinig hebt, dan moet je bij de HTC Butterfly zijn. De Butterfly, die eerst niet naar Nederland zou komen maar nu toch verkrijgbaar is, valt met zijn 370 euro inmiddels in de midrange-categorie maar bied toch redelijk premium specs. Het 5″ Full HD-scherm wist ons tijdens onze hands-on erg te bekoren en ook de Snapdragon S4 Pro-processor die in de Butterfly verwerkt zit doet zijn werk goed. Andere highlights van de Butterfly zijn de 2GB aan RAM, de mooie Sense-interface en de prima audio-output. De huidige high-endtelefoons houdt de Butterfly inmiddels niet meer bij, vooral de processor moet het ontgelden. Maar nog steeds is de Butterfly voorzien van een prachtig 5″ Full HD-scherm en is hij snel zat, en dat is in een midrangetelefoon vrij uniek.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Op de tweede plaats: Sony Xperia T

Sony Xperia T

De Sony Xperia T is het vlaggenschip van Sony van het afgelopen jaar en inmiddels sterk in prijs gezakt. Dat is misschien niet zo’n goed teken voor de verkopen van het toestel, maar wel goed voor jou. De Xperia T is nu namelijk gewoon een ontzettend goede deal die nauwelijks geëvenaard is. De Xperia T is snel met zijn 1,5GHz Qualcomm Snapdragon S4 Plus-processor, heeft een groot en redelijk mooi 4,55″ 720p HD-scherm en een aardig ontwerp. De smartphone is wel een beetje lomp, maar met zijn arc in de achterkant ligt hij lekker in de hand en is hij erg herkenbaar. De camera van de Xperia T mag er met zijn dertien megapixels ook zijn en het totaalplaatje is al met al vrij indrukwekkend voor een prijs van €260.

Meer informatie over de Xperia T kun je vinden in onze review.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Op de eerste plaats: Google Nexus 4

Google Nexus 4 koopwijzer midrange

Door zijn beperkte verkrijgbaarheid heeft de Nexus 4 nooit een kans gehad in onze Telekoopwijzer toen het nog een high-endmodel was. Tijdens zijn release was de Nexus 4 tot onze grote spijt niet verkrijgbaar in Nederland tijdens zijn release en toen dat eindelijk wel zo was, was de Nexus 4 aan de dure kant. Zeker gezien hij in de Amerikaanse Google Play Store maar $299 kostte. Inmiddels komt de Nederlandse prijs, op het moment zo’n €280, daar redelijk in de buurt en is de Nexus 4 een erg goede deal. Voor die €280 krijg je een prachtig 720p-scherm, een snelle Snapdragon S4 Pro-chipset, een mooi afgewerkt design en altijd de nieuwste Androidversie. Alleen het geheugen van de telefoon is wat beperkt en de camera is niet geweldig, maar de voordelen wegen daar ruim tegenop.

Onze review van de Nexus 4 kun je hier vinden.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

High-end

In de high-endcategorie valt alles boven de 400 euro: alleen de crème de la crème van de smartphonemarkt komt hier terecht. Het gaat dan ook niet om toestellen met een goede prijs-kwaliteitsverhouding, maar om telefoons die zo veel mogelijk proberen te bieden aan de veeleisende gebruiker. Overigens wordt er met het kiezen van de lijst zeker wel rekening gehouden met die prijs-kwaliteitsverhouding. De telefoons in deze categorie komen dan ook niet noodzakelijk overeen met de toestellen die we als beste smartphone van een platform kiezen.

Op de derde plaats: Google Nexus 5

Google Nexus 5

Vers van de pers is de Nexus 5 direct verkrijgbaar, ook in Nederland. De telefoon introduceerde wederom een nieuwe Androidversie en is gebaseerd op LG’s G2. De reden dat we de Nexus 5 niet zo hoog in de lijst hebben staan als zijn LG-broertje heeft voornamelijk met de camera te maken: de optisch gestabiliseerde 13-megapixelcamera van de G2 is een erg sterk punt voor de LG. Ook het design van het LG-broertje van deze Nexus vinden we mooier en het scherm is net wat groter. Toch zijn er zeker ook redenen om voor de Nexus 5 te kiezen: de prijs ligt lager, de telefoon heeft altijd de nieuwste Androidversie en de Nexus 5 is standaard voorzien van draadloos opladen. De overige specificaties van de Nexus 5 zijn indrukwekkend. Een Qualcomm Snapdragon 800-chip houdt de boel draaiende en een 5″ Full HD-scherm biedt een heldere kijk op al je content. Een van de grote nadelen van de Nexus 5 ligt bij het geheugen, dat is niet uitbreidbaar en in de basisversie ook nog eens vrij beperkt.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Op de tweede plaats: Samsung Galaxy Note 3

Samsung Galaxy Note 3

De Samsung Galaxy Note 3 is qua specificaties de beste Androidtelefoon op het moment. De telefoon heeft een 5,7″ Full HD amoledscherm, een dikke Qualcomm Snapdragon 800-processor en maar liefst 3GB RAM. De camera heeft een resolutie van 13 megapixels en kan als eerste smartphonecamera 4K video’s opnemen. Natuurlijk is de Note 3 voorzien van de S Pen die karakteristiek is voor de Note-serie en is de functionaliteit daarvan opnieuw uitgebreid. Het ontwerp van de Note 3 is geïnspireerd op een leren notitieblokje en of je het nou mooi vind of niet, het voelt in ieder geval een stuk beter dan dat van vorige Samsungtelefoons. De reden dat de Galaxy Note 3 niet op de eerste plek in onze koopwijzer staat heeft er vooral mee te maken dat de LG G2 door zijn formaat wat toegankelijker is.

Alles over de Note 3 kun je vinden in onze review.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Op de eerste plaats: LG G2

LG G2 koopwijzer high-end

“Al met al zijn we meer dan tevreden met de G2. Met zijn strakke design, mooie scherm, prima camera en snelle ingewanden is het een telefoon die zich makkelijk kan meten met de concurrentie en als we de adviesprijs van het toestel meenemen heeft de G2 simpelweg de beste prijs-kwaliteitverhouding voor een high-endtelefoon van het moment.” Niet vaak sluiten we een review zo positief af, en niet vaak geven we vijf sterren aan een telefoon. Maar deze LG G2 kreeg ze door zijn uitmuntende prestaties, goede prijs en prachtige scherm. Dat betekent natuurlijk niet dat de G2 perfect is, want perfectie bestaat in de telecomwereld nou eenmaal niet. Zo waren we niet erg tevreden met de knoppen op de achterkant en had ook het materiaalgebruik beter gekund. Verder missen we een MicroSD-ingang. Echter blijft de G2 ook ondanks die punten een uitmuntende telefoon die wat ons betreft de beste smartphone is en dus zijn eerste plaats in deze categorie zonder twijfel verdient.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Beste smartphones

In deze categorie kiezen we de beste smartphones van de drie grootste platforms: Android, Windows Phone en iOS. Daarin speelt prijs geen rol en het kan dan ook zijn dat de toestellen in deze categorie qua prijs-kwaliteitsverhouding juist heel slecht zijn. Maar als je écht alles uit je telefoon wilt halen en daar alles voor over hebt, dan is dit de plek waar je moet zijn.

Android: LG G2

LG G2 koopwijzer beste Android

“Al met al zijn we meer dan tevreden met de G2. Met zijn strakke design, mooie scherm, prima camera en snelle ingewanden is het een telefoon die zich makkelijk kan meten met de concurrentie en als we de adviesprijs van het toestel meenemen heeft de G2 simpelweg de beste prijs-kwaliteitverhouding voor een high-endtelefoon van het moment.” Niet vaak sluiten we een review zo positief af, en niet vaak geven we vijf sterren aan een telefoon. Maar deze LG G2 kreeg ze door zijn uitmuntende prestaties, goede prijs en prachtige scherm. Dat betekent natuurlijk niet dat de G2 perfect is, want perfectie bestaat in de telecomwereld nou eenmaal niet. Zo waren we niet erg tevreden met de knoppen op de achterkant en had ook het materiaalgebruik beter gekund. Verder missen we een MicroSD-ingang. Echter blijft de G2 ook ondanks die punten een uitmuntende telefoon die wat ons betreft de beste smartphone is.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Windows Phone: Nokia Lumia 1020

Nokia Lumia 1020 koopwijzer beste Windows Phone

Op de echte revolutie in Windows Phoneland moeten we nog even wachten. Nokia kondigde inmiddels met de Lumia 1520 een nieuwe generatie Windows Phones aan met veel dikkere specs, maar die zijn voorlopig nog niet in de buurt van de winkels te vinden. De beste Windows Phone die verkrijgbaar is, is dus nog even gebaseerd op de oudere GDR2-versie van Windows Phone. Het gaat natuurlijk om de Nokia Lumia 1020, voorzien van een heel erg dikke 42-megapixelcamera, 2GB aan RAM en verder dezelfde specs als zijn voorgangers. Knap is dat Nokia het voor elkaar heeft gekregen om de telefoon niet uitzonderlijk groot te maken ondanks de grote PureView-camera. Dat maakt de Lumia 1020 niet alleen de beste cameratelefoon, maar ook de beste Windows Phone.

Benieuwd hoe die camera daadwerkelijk presteert? In onze review gaan we er uitgebreid op in.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

iOS: Apple iPhone 5S

Apple iPhone 5s koopwijzer beste iOS

Dat de iPhone 5s van Apple de beste iOS-telefoon is moge duidelijk zijn. Het is de nieuwste iPhone en daarmee is eigenlijk alles al gezegd. Hij staat hier dus ook vooral voor de volledigheid. De iPhone 5s heeft een nieuwe, razendsnelle processor die volgens sommigen zelfs de snelste is die op dit moment überhaupt in een telefoon zit. Daarnaast heeft hij een vingerafdrukscanner gekregen voor gebruiksvriendelijke beveiliging en is de camera verbeterd ten opzichte van andere iPhones. Daarnaast is het toestel zoals alle recente iPhones uitgerust met een erg mooi Retina-scherm dat wel aan de kleine kant is, is het design erg mooi en strak en is de telefoon met iOS 7 erg prettig in gebruik. De app-catalogus is gigantisch en de stabiliteit en gebruiksvriendelijkheid van het OS liggen wat hoger dan bij Android.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Beste prijs-kwaliteitverhouding

Heb je niet zo veel geld, maar wil je wel een optimale smartphone-ervaring? Dan moet je hier zijn. In deze categorie kiezen we toestellen die een bijna perfecte platformbelevenis bieden, maar zo min mogelijk kosten. Dat doen we voor de besturingssystemen Android, Windows Phone en iOS. Vaak zullen hier toestellen terugkomen die je ook in de categorie midrange kunt vinden.

Android: Acer Liquid E1

Acer Liquid E1 koopwijzer prijskwaliteit

“De Liquid E1 is een goed mid-range toestel met enkele zwaktes. Het heeft een relatief groot en mooi scherm en kan gewoon volgen in je alledaagse bezigheden,” aldus onze review over de Liquid E1 van Acer. Toen kostte de E1 nog iets meer dan €200, nu zit het toestel rond de €160. En dat is een wel erg scherpe prijs voor deze mooie smartphone. De telefoon biedt een van de grootste schermen in zijn segment, dat ook nog eens mooie kleuren weergeeft. De dualcoreprocessor in het toestel is misschien niet de meest indrukwekkende mobiele chipset, maar staat goed zijn mannetje in dagelijks gebruik. Goedkopere Android’s zijn nou eenmaal vaak iets minder snel, maar de Liquid E1 zit aan de goede kant van het spectrum en is zodoende voor zijn prijs een van de betere deals op het moment.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Windows Phone: Samsung Ativ S

Samsung Ativ S koopwijzer prijskwaliteit

De Ativ S van Samsung is eigenlijk een soort Galaxy S III, maar dan met Windows Phone erop. En aangezien dat niet gigantisch aan blijkt te slaan, is de Ativ S een stuk goedkoper dan zijn Androidbroertje. Waar je voor de Galaxy S III nog ruim €300 moet neertellen, is de Ativ S ongeveer €190. En daarvoor krijg je hetzelfde prachtige scherm, dezelfde prima camera en een design dat in onze ogen zelfs nog een stukje mooier is. Onder de motorkap zit het ook wel goed: de Ativ S heeft een dualcore Snapdragon S4 Plus-processor en 1GB RAM. Daarmee wint hij het wat ons betreft zelfs van super goedkope modellen als de Nokia Lumia 520 qua prijs-kwaliteitverhouding terwijl de 520 ook een prima gebruikerservaring biedt voor €130.

Meer over de Ativ S lees je in onze review.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

iOS: Apple iPhone 5

Apple iPhone 5 koopwijzer prijskwaliteit ios

Hoewel de iPhone 5 er inmiddels twee nieuwere broertjes bijgekregen heeft, is hij op het gebied van prijs-kwaliteitverhouding nog het beste wat ons betreft. De iPhone 5s is geen gigantische update en de iPhone 5c is zelfs qua design een downgrade. De iPhone 4s begint inmiddels erg outdated te raken en moet het ook duidelijk afleggen tegen de iPhone 5, die een groter scherm heeft, beter ontworpen is, een betere camera heeft en zo nog wel een aantal voordelen heeft tegenover de 4s. Het enige probleem van de iPhone 5 is dat hij binnenkort niet meer verkrijgbaar zal zijn omdat Apple hem op de markt wil vervangen door de iPhone 5c. Ben je dus op zoek naar een iPhone met de beste prijs-kwaliteitverhouding, dan moet je je slag slaan nu het nog kan met de iPhone 5.

Meer over de iPhone 5 lees je in onze review.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Tablets

In deze categorie gaan we op zoek naar de beste tablets. Dat kunnen zowel high-end-tablets zijn die eruit springen om hun snelheid, scherm, design of functies als midrange-apparaten die juist een erg goede prijs-kwaliteitsverhouding hebben. Hierbij worden in principe alle besturingssystemen en prijsklassen in overweging genomen.

Op de derde plaats: Google Nexus 7 (2013)

Google Nexus 7 2013

De Google Nexus 7 was de eerste tablet van Google die het hele tabletgebeuren voor Android een broodnodig steuntje in de rug heeft gegeven. Inmiddels is er een opvolger die eveneens Nexus 7 heet, de 2013 editie om precies te zijn. Die Nexus 7 brengt een aantal mooie updates ten opzichte van zijn oude broer en is eveneens erg goed geprijsd. Zodoende is de Nexus 7 voor iedereen die op zoek is naar een wat kleinere tablet in onze ogen de beste keuze. De tablet is uitgerust met een snelle S4 Pro-processor van Qualcomm en heeft een Full HD-scherm meegekregen. Verder heeft de Nexus 7 een 5-megapixelcamera, een nette bouw en omdat het een Nexus-product is natuurlijk altijd de nieuwste Androidversie. Het grootste nadeel is een bekende bij Nexus-producten: het geheugen is niet uitbreidbaar. Dat heeft ermee te maken dat Google zijn cloud-diensten wil promoten, maar daar kunnen we in Nederland nog altijd niet volledig gebruik van maken.

Op de tweede plaats: Sony Xperia Tablet Z

Sony Xperia Tablet Z

De Sony Xperia Tablet Z is een erg goede tablet van binnen, maar een nog veel betere tablet van buiten. Deze Sony Xperia Tablet Z is namelijk ondanks zijn 10″-formaat ontzettend licht en handzaam. En dat is iets dat de gebruiksvriendelijkheid van het apparaat ontzettend ten goede komt. Net als het feit dat hij waterdicht is, trouwens. Want dat betekent dat je de Xperia Tablet Z bijvoorbeeld ook tijdens het koken, in bad of op het strand kunt gebruiken. Verder heeft de Xperia Tablet Z een goed setje specs. Zo is hij gebaseerd op de Qualcomm Snapdragon S4 Pro-chip, heeft hij een 8-megapixelcamera en is hij uitgerust met Android Jelly Bean. Het scherm heeft een Full HD-resolutie en opvallend genoeg betere kleuren en kijkhoeken dan de smartphones van Sony.

In onze review, waar de tablet overigens de volle score van vijf sterren heeft gekregen, kun je meer over de Xperia Tablet Z lezen.

Op de eerste plaats: Apple iPad Air

Apple iPad Air koopwijzer tablets

Als het gaat om tablet OS’en blijft iOS nog altijd het besturingssysteem dat onze voorkeur geniet gezien het feit dat het wat volwassener is en meer echte tablet apps heeft. Het verschil wordt steeds kleiner, maar de iPad Air is wel dusdanig verbeterd dat Apple’s tablet weer op de eerste plaats van onze koopwijzer staat. Zo is de iPad Air bijvoorbeeld erg licht en dun, wat voor grote 10″-tablets een groot voordeel is in onze ogen. Het scherm is weliswaar niet verbeterd, maar nog steeds verbluffend. En de razendsnelle A7-processor die deze iPad Air meegekregen heeft zorgt ervoor dat hij op het gebied van prestaties weer aan de top van de tabletmarkt staat. We vinden dan ook dat de iPad Air zijn eerste plaats in de koopwijzer zeker weer verdient.

Pre-order

In deze categorie kun je de drie interessantste telefoons die nog de winkels moeten bereiken vinden. Het enige criterium daarvoor is dat de toestellen al aangekondigd moeten zijn en dus nog niet beschikbaar. Verder kan het alles zijn, zowel goedkope als dure telefoons en zowel telefoons die over een paar weken in de winkels komen als telefoons die nog een half jaar op zich laten wachten.

Op de derde plaats: Acer Liquid S2

Acer Liquid S2

De Acer Liquid S2 was misschien wel de grootste verrassing van de IFA. Acer staat bekend om zijn budgettoestellen, maar dat is de Liquid S2 zeker niet. Het toestel heeft een 6″ Full HD-scherm, een Snapdragon 800-processor en kan 4K filmen. Daarnaast is het de eerste telefoon met een flitser die helemaal rond de camera zit, heeft hij als een van de weinigen Gorilla Glass 3. Acer kennende zal de Liquid S2 wel goedkoper zijn dan concurrenten zoals de Xperia Z Ultra en Galaxy Note 3, maar natuurlijk moet je de prijs van dit toestel wel in de hogere regionen van de markt zoeken. De pre-order-prijs van dit toestel ligt op €499 en is daarmee voor de specs erg goedkoop. Overigens had de Liquid S2 al verkrijgbaar moeten zijn, dus wanneer het toestel uiteindelijk in de winkels komt te liggen is even afwachten.

Op de IFA konden we al even met de Liquid S2 spelen, waarvan je hier onze ervaringen kunt lezen.

Op de tweede plaats: HTC One max

HTC One max

De HTC One max is HTC’s eerste poging in de phabletmarkt en hoewel hij iets achterloopt qua specs lijkt het zeker een indrukwekkende telefoon te worden. De One max heeft een 5,9″ Full HD-scherm, de fenomenale bouw die we van de One kennen en dezelfde boomsound-speakers. Dat laatste zou weleens erg belangrijk kunnen worden, aangezien phablets natuurlijk bij uitstek apparaten zijn om multimedia op te consumeren. Dat de speakers dan duidelijk beter zijn dan de concurrentie, is een groot voordeel. Een punt waar we nog niet overtuigd zijn is de camera, de One max heeft net als de rest van zijn familie een UltraPixel-camera, waar we in de One en One mini niet erg over te spreken waren. Desondanks zijn we erg benieuwd wat de One max gaat doen op de markt en is het zeker een toestel om in de gaten te houden.

Op de eerste plaats: Nokia Lumia 1520

Nokia Lumia 1520 koopwijzer preorder

De Nokia Lumia 1520 heeft veel firsts in zijn mars. De telefoon is bijvoorbeeld de eerste phablet van Nokia en de eerste Windows Phone met versie GDR3 erop. Maar nog belangrijker: het is de eerste Windows Phone met specificaties die mee kunnen komen met de concurrentie. De Snapdragon 800-processor, het Full HD-scherm en de 2GB RAM lijken een goed recept te zijn voor een stevige smartphone. Dat Nokia daar ook nog een 20-megapixel PureView-camera in heeft gestopt is mooi meegenomen en laat nog maar eens zien dat Nokia erg serieus is over zijn camera’s. Of het genoeg is om de aanstaande telefoontak van Microsoft weer winstgevend te maken is natuurlijk de vraag, maar voor alle Windows Phone-fanaten is de Lumia 1520 in ieder geval een toestel om naar uit te kijken.

Tot slot

Hieronder vind je nog een keer van elke categorie welke telefoon als winnaar uit de bus is gekomen.

Categorie Winnaars maand november 2013
Low-end Samsung Ativ S
Midrange Google Nexus 4
High-end LG G2
Tablets Apple iPad Air
Pre-order Nokia Lumia 1520

Deze koopwijzer is tot stand gekomen aan de hand van onze ideeën over de huidige smartphonemarkt. Natuurlijk zijn die niet perfect en, hoewel zo objectief mogelijk, tot op zekere hoogte subjectief. Mocht je aanmerkingen hebben over onze keuzes, dan horen wij dat graag in de reacties onder dit artikel. Ook suggesties voor de volgende versie van deze koopwijzer kun je daar kwijt.

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Telekoopwijzer uitgelicht

Telekoopwijzer: de beste smartphones van deze zomer lees verder

Android P 9.0

Deze smartphones krijgen allemaal Android P lees verder

Telekoopwijzer video uitgelicht

Telekoopwijzer: dit zijn de beste high-endsmartphones van deze zomer lees verder

Officieel: Samsung Galaxy Note 9 wordt op 9 augustus onthuld lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters