Telekoopwijzer september 2013

Het is tijd voor de tweemaandelijkse telekoopwijzer van All About Phones. In deze koopwijzer proberen we je advies te geven voor een nieuwe smartphone of tablet in een aantal categorieën.

Telekoopwijzer intro 

De telekoopwijzer is een koopgids met informatie over de huidige telecommarkt. Deze koopwijzer verschijnt één keer per twee maanden en laat zien welke toestellen wij de beste vinden in de drie verschillende prijssegmenten. Daarnaast zullen we per besturingssysteem het beste toestel en het toestel met de beste prijs/kwaliteitverhouding aangeven en kijken we even vooruit naar wat er op de markt gaat komen. Ook tablets komen terug in de koopwijzer, in een eigen categorie. De koopwijzer is bedoeld om de keuze voor een telefoon of tablet te vergemakkelijken, als aanvulling op onze reviews en ervaringen.

Om het allemaal lekker overzichtelijk te houden, hebben we de koopwijzer opgedeeld in drie categorieën: low-end, midrange en high-end. Dat wil zeggen: toestellen onder de €200, toestellen tussen de €200 en €400 en toestellen duurder dan €400. Zo kun je dus makkelijk zoeken in de prijscategorie waar je een toestel in wilt uitzoeken. Daarnaast zullen we je nog vertellen wat in onze ogen de beste smartphone voor elk platform is, waarbij we niet kijken naar de prijs van dat toestel. En ook is er een hoofdstuk waarin per platform het toestel voorbij komt dat je de beste ervaring biedt voor het minste geld. In de categorie pre-order behandelen we toestellen die nog niet op de markt zijn, maar wel het bekijken waard. Om het af te ronden is er de tabletcategorie, die we in ieder geval voorlopig nog niet zullen opsplitsen.

Zoals jullie van ons gewend zijn zullen we lintjes uitdelen aan de winnaars van iedere categorie en zullen we al onze keuzes onderbouwen en waar mogelijk ook links geven naar onze review van het betreffende toestel. Om het lekker overzichtelijk te maken komt elke categorie op een aparte pagina terecht en zullen in de loop van de tijd onder iedere categorie de bijbehorende filmpjes worden geplaatst. Kooplinks zijn te vinden bij elk toestel, zodat je een toestel makkelijk ook daadwerkelijk kunt kopen. Kortom, genoeg te lezen. Enjoy!

Low-end

In de low-end categorie vallen toestellen die minder dan tweehonderd euro kosten. Dat kunnen zowel oudgedienden zijn die nu voor een zacht prijsje verkrijgbaar zijn, als toestellen die ook daadwerkelijk in deze categorie uitgebracht zijn. Het gaat hier niet perse om smartphones, maar in de praktijk is dat gezien de lage prijs van smartphones tegenwoordig wel zo. Over het algemeen kijken we voor de selectie van smartphones in deze categorie naar de losse prijs, maar vaak zal het ook om telefoons gaan die in een prepaidpakket verkrijgbaar zijn.

Op de derde plaats: Samsung Galaxy Young

Samsung Galaxy Young

“Wij vinden het toestel rond de honderd euro waard,” was onze conclusie over de Galaxy Young op het afgelopen Mobile World Congress. Daar werd de Young aangekondigd met een adviesprijs van €170. Inmiddels kost de Galaxy Young ongeveer honderd euro en is voor dat bedrag best een leuke deal. Een HVGA-scherm van 3,2″ groot, een 1GHz-processor en 768MB RAM. Het toestel draait er niet bepaald vloeiend mee, maar de eerste telefoon van €100 die dat wel doet moeten wij nog ontmoeten. Deze Galaxy Young biedt alles wat je van een Androidtelefoon kunt verwachten, inclusief Wi-Fi, GPS, 3G, een 3,2-megapixelcamera en een volledige muziekspeler. Niets mis mee dus en een erg goede keuze voor wie een smartphone wil voor zo weinig mogelijk geld.

Als je meer wilt weten over de Samsung Galaxy Young dan kan dat in onze hands-on die we tijdens het Mobile World Congress maakten. Zowel in geschreven vorm als in beeld en geluid.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Op de tweede plaats: HTC Desire X

HTC Desire X

De HTC Desire X is inmiddels lekker in prijs gezakt en gaat voor zo’n €180 over de toonbank. De telefoon biedt voor die prijs niet alleen een leuke Android-ervaring, maar ook iets dat veel toestellen voor dat geld niet bieden. Het design van de Desire X is een van de betere telefoondesigns die je in deze prijsklasse kunt vinden en zodoende voelt de Desire X niet aan als een goedkoop toestelletje. Functioneel is het ook allemaal dik in orde: de Desire X heeft een dualcore 1GHz-processor, 768MB RAM, een 4″ WVGA Super LCD-scherm en een 5-megapixelcamera. Een ander voordeel van de Desire X is dat hij op de mooie Sense-interface van HTC draait. Nadelen van het toestel omvatten onder andere het beperkte geheugen van 4GB, de slechte VGA-video-opname en de matige batterij.

Lees voor ons volledige oordeel over de Desire X onze review.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Op de eerste plaats: Nokia Lumia 520

Nokia Lumia 520 koopwijzer lowend

Nokia’s Lumia 520 is de eerste low-end-telefoon ooit die met een score van 5 sterren door onze review heen is gekomen. Een eerste plaats in onze telekoopwijzer lijkt dan bijna niet meer dan logisch. Die verdient het toestel ook zeker, aangezien hij in onze ogen in dit segment gewoon de beste gebruikservaring biedt. Waar goedkope Androidtelefoons nog weleens haperen en traag worden, heeft dit toestel daar dankzij zijn Windows Phone-besturingssysteem helemaal geen last van. Het toestel is uitgerust met een snelle dualcore Qualcomm Snapdragon S4 Plus-processor en 512MB RAM-geheugen. Verder heeft hij een 5-megapixelcamera die best goede plaatjes aflevert en heeft het toestel een mooi design met verwisselbare covers. Het 4″ WVGA-scherm klinkt op papier beter dan het is, maar dat het lekker groot is valt weinig op af te dingen. Het toestel biedt kortom heel erg veel voor de €150 die hij kost.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Midrange

Midrange toestellen zijn eigenlijk de optimale smartphones voor iedereen die iets meer te besteden hebben. Deze toestellen, in de prijscategorie tussen de 200 en 400 euro, zijn qua gebruikservaring vaak bijna gelijk aan de high-end-smartphones, maar bieden net wat minder luxe en snelheid. Dat neemt echter niet weg dat je zo goed als alles kunt doen met de gemiddelde midrangetelefoon. Ook komen in deze categorie vaak oude vlaggenschepen die inmiddels in prijs gedaald zijn en zo een erg goede deal vormen.

Op de derde plaats: Google Nexus 4

Google Nexus 4

Door zijn beperkte verkrijgbaarheid heeft de Nexus 4 nooit een kans gehad in onze Telekoopwijzer toen het nog een high-endmodel was. Tijdens zijn release was de Nexus 4 tot onze grote spijt niet verkrijgbaar in Nederland tijdens zijn release en toen dat eindelijk wel zo was, was de Nexus 4 aan de dure kant. Zeker gezien hij in de Amerikaanse Google Play Store maar $299 kostte. Inmiddels komt de Nederlandse prijs, op het moment zo’n €350, daar een beetje in de buurt en is de Nexus 4 een goede deal. Voor die €350 krijg je een prachtig 720p-scherm, een snelle Snapdragon S4 Pro-chipset, een mooi afgewerkt design en altijd de nieuwste Androidversie. Alleen het geheugen van de telefoon is wat beperkt en de camera is niet geweldig, maar de voordelen wegen daar ruim tegenop.

Onze review van de Nexus 4 kun je hier vinden.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Op de tweede plaats: Samsung Ativ S

Samsung Ativ S

De Ativ S van Samsung is eigenlijk een soort Galaxy S III, maar dan met Windows Phone erop. Dat is misschien niet voor iedereen een voordeel, maar je portemonnee wordt er in ieder geval beter van. Waar je voor de Galaxy S III nog ruim €350 moet neertellen, is de Ativ S ongeveer €220. En daarvoor krijg je hetzelfde prachtige scherm, dezelfde prima camera en een design dat in onze ogen zelfs nog een stukje mooier is. Onder de motorkap zit het ook wel goed: de Ativ S heeft een dualcore Snapdragon S4 Plus-processor en 1GB RAM.

Ons grootste bezwaar tijdens onze review was dat de Ativ S een beetje saai was. Maar als je deze specs kunt krijgen voor zo weinig geld, dan zijn wij meer dan bereid met die saaiheid te leven.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Op de eerste plaats: LG Optimus 4X HD

LG Optimus 4X HD koopwijzer midrange

Een ex-high-endtelefoon voor €250 staat garant voor een goede deal, en dat is bij deze LG Optimus 4X HD zeker het geval. LG was met de 4X HD de derde grote speler op de markt met een quadcore-smartphone. En zeker geen slechte. Het is vooral de naam die de Optimus 4X HD tegen heeft. Want hoewel LG nog steeds niet de beste naam heeft in de smartphonemarkt, is de Optimus 4X HD qua processorkracht erg goed, is het scherm prachtig en is de bouw niet slecht. Ook de interface die LG over het toestel heeft gelegd wist ons tijdens onze review te bekoren. Alleen de camera van de 4X HD is niet geweldig en het updatebeleid van LG is ronduit slecht.

Desondanks heb je met de LG Optimus 4X HD een Androidtelefoon met een 1,5GHz-quadcoreprocessor, een mooi 720p HD-scherm met een diameter van 4,7″, een prima design en bovenal een heel erg lage prijs. Voldoende voor een eerste plaats en een dikke vette kooptip, wat ons betreft.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

High-end

In de high-endcategorie valt alles boven de 400 euro: alleen de crème de la crème van de smartphonemarkt komt hier terecht. Het gaat dan ook niet om toestellen met een goede prijs-kwaliteitsverhouding, maar om telefoons die zo veel mogelijk proberen te bieden aan de veeleisende gebruiker.

Op de derde plaats: Sony Xperia Z

Sony Xperia Z

De Sony Xperia Z staat dan wel op het punt opgevolgd te worden, voorlopig is het nog even de ster van Sony op de smartphonemarkt. Het toestel is goed gespecificeerd. Hij heeft bijvoorbeeld een Full HD-scherm met een diameter van 5″, een flinke 13-megapixelcamera en een snelle processor. Daarnaast is hij erg strak ontworpen en als mooie bonus volledig waterdicht. Dat laatste lijkt zijn grootste troef te zijn in de strijd met de Galaxy S4 van Samsung en de HTC One, waar hij het van verliest met een slechter scherm en een iets tragere processor. Maar dat slechtere scherm en die tragere chip zijn dus zeker niet het hele verhaal: de Xperia Z heeft ook zo zijn eigen voordelen. Naast zijn strakke waterdichte design is hij voorzien van mooie cleane software met wat handige snufjes van Sony zelf. En dat alles voor ongeveer €50 minder dan zijn concurrenten.

Voor meer informatie over de Xperia Z kun je terecht bij onze review.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Op de tweede plaats: Samsung Galaxy S4

Samsung Galaxy S4

De Galaxy S-lijn van Samsung wordt al jaren beschouwd als misschien wel de beste lijn aan Android-telefoons en de Galaxy S4 moet die reputatie hooghouden. Een andere reputatie die Samsung heeft opgebouwd, is die van een fabrikant die al zijn toestellen van ‘goedkoop’ plastic maakt. En dat is meteen de grootste manco van deze S4: ondanks zijn hoge prijs voelt de telefoon gewoon niet luxueus aan. Maar verder is er weinig mis met het toestel. De software heeft schijnbaar oneindig veel mogelijkheden, de camera is voorzien van een erg goede 13-megapixelsensor en de hardware is prima. Met zijn Qualcomm Snapdragon 600-processor geklokt op 1,9GHz en zijn 2GB aan RAM-geheugen is de S4 een van de krachtigste smartphones van dit moment. Ook het scherm is indrukwekkend: ondanks dat de S4 niet veel groter is dan zijn voorganger de Galaxy S III heeft Samsung er een 5′”-scherm in weten te proppen. Dit Super Amoled-paneel met Full HD-resolutie ziet er buitengewoon goed uit.

Onze volledige review over de Samsung Galaxy S4 kun je hier lezen.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Op de eerste plaats: HTC One

HTC One koopwijzer highend

HTC heeft met de One een juweeltje van een smartphone op de markt gezet. Het ontwerp van de One is erg indrukwekkend en zorgt ervoor dat het toestel het wint van de Galaxy S4. Maar de One heeft ook de technische achtergrond om zijn concurrent bij te blijven. Het scherm van de One is prachtig met zijn Full HD-resolutie en 4,7″ diameter. De prestaties zijn erg goed: de One beschikt over een Qualcomm Snapdragon 600-series quadcoreprocessor geklokt op 1,7GHz gekoppeld met 2GB aan RAM. En ook de ingebouwde speakers, die aan de voorkant gepositioneerd zijn, hebben heel wat in hun mars. BoomSound, noemt HTC dat. Alleen de UltraPixel-camera viel ons een beetje tegen, maar is voor de gemiddelde smartphongebruiker nog steeds ruim voldoende. Leuke functies als Zoe en Blinkfeed maken de mooie Sense-software van het toestel helemaal af.

Onze review van de HTC One kun je hier vinden.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Beste smartphones

In deze categorie kiezen we de beste smartphones van de drie grootste platforms: Android, Windows Phone en iOS. Daarin speelt prijs geen rol en het kan dan ook zijn dat de toestellen in deze categorie qua prijs-kwaliteitsverhouding juist heel slecht zijn. Maar als je écht alles uit je telefoon wilt halen en daar alles voor over hebt, dan is dit de plek waar je moet zijn.

Android: HTC One

HTC One koopwijzer beste smartphone

HTC heeft met de One een juweeltje van een smartphone op de markt gezet. Het ontwerp van de One is erg indrukwekkend en zorgt ervoor dat het toestel het wint van de Galaxy S4. Maar de One heeft ook de technische achtergrond om zijn concurrent bij te blijven. Het scherm van de One is prachtig met zijn Full HD-resolutie en 4,7″ diameter. De prestaties zijn erg goed: de One beschikt over een Qualcomm Snapdragon 600-series quadcoreprocessor geklokt op 1,7GHz gekoppeld met 2GB aan RAM. En ook de ingebouwde speakers, die aan de voorkant gepositioneerd zijn, hebben heel wat in hun mars. Alleen de UltraPixel-camera viel ons een beetje tegen, maar is voor de gemiddelde smartphongebruiker nog steeds ruim voldoende.

Onze review van de HTC One kun je hier vinden.

Windows Phone: Nokia Lumia 920

Nokia Lumia 920 koopwijzer beste windows phone

Nokia heeft op dit moment twee toptoestellen in de aanbieding, de Lumia 920 en de Lumia 925. De keuze daartussen is een lastige: beiden hebben hun voordelen. De Lumia 920 biedt draadloos opladen en 32GB intern geheugen, de Lumia 925 heeft een Amoled-scherm en een iets betere lens in zijn camera. Qua design is de Lumia 920 een echte tank: zwaar en dik maar oerdegelijk. De Lumia 925 is een stuk dunner en lichter, maar mist de unibody die de 920 heeft. Maar het grootste nadeel van de Lumia 925 is nog wel dat hij maar 16GB geheugen heeft en geen MicroSD-slot. Om die reden vinden we de Lumia 920 nog even de beste Windows Phone.

De Lumia 920 wint het verder van zijn rivalen van andere fabrikanten met een betere camera die prachtige low-light-foto’s maakt, een wat beter scherm dat ook met handschoenen aan te bedienen en de mogelijkheid draadloos te laden. En ook de software die Nokia toegevoegd heeft is niet verkeerd. Meer over de Lumia 920 lees je in onze review.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

iOS: Apple iPhone 5

Apple iPhone 5 koopwijzer beste iOS

Dat de iPhone 5 van Apple de beste iOS-telefoon is moge duidelijk zijn. Het is de nieuwste iPhone en daarmee is eigenlijk alles al gezegd. Hij staat hier dus ook vooral voor de volledigheid. De iPhone 5 heeft een groter scherm dan de andere iPhones en draait op een razendsnelle processor die bijna alle andere telefoons achter zich laat in de benchmarks. Door de hogere resolutie is het grotere scherm niet minder scherp geworden en daarmee is het nog altijd een van de scherpste en mooiste schermen in de smartphonemarkt. Kortom: de iPhone 5 heeft genoeg in zijn mars om met recht de beste iPhone tot nu toe te zijn.

Overigens moet daarbij wel opgemerkt worden dat de nieuwe iPhone, die nu in ieder geval bekend staat als iPhone 5S, binnenkort aangekondigd zal worden. Als je naar het beste van het beste op iOS-gebied op zoek bent, kun je daar dus beter even op wachten.

Meer over de iPhone 5 lees je in onze review.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Beste prijs-kwaliteitverhouding

Heb je niet zo veel geld, maar wil je wel een optimale smartphone-ervaring? Dan moet je hier zijn. In deze categorie kiezen we toestellen die een bijna perfecte platformbelevenis bieden, maar zo min mogelijk kosten. Dat doen we voor de besturingssystemen Android, Windows Phone en iOS. Vaak zullen hier toestellen terugkomen die je ook in de categorie midrange kunt vinden.

Android: HTC Desire X

HTC Desire X koopwijzer prijskwaliteit

De HTC Desire X is inmiddels lekker in prijs gezakt en gaat voor zo’n €180 over de toonbank. De telefoon biedt voor die prijs niet alleen een leuke Android-ervaring, maar ook iets dat veel toestellen voor dat geld niet bieden. Het design van de Desire X is een van de betere telefoondesigns die je in deze prijsklasse kunt vinden en zodoende voelt de Desire X niet aan als een goedkoop toestelletje. Functioneel is het ook allemaal dik in orde: de Desire X heeft een dualcore 1GHz-processor, 768MB RAM, een 4″ WVGA Super LCD-scherm en een 5-megapixelcamera. Een ander voordeel van de Desire X is dat hij op de mooie Sense-interface van HTC draait. Nadelen van het toestel omvatten onder andere het beperkte geheugen van 4GB, de slechte VGA-video-opname en de matige batterij.

Lees voor ons volledige oordeel over de Desire X onze review.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Windows Phone: Samsung Ativ S

Samsung Ativ S koopwijzer prijskwaliteit

De Ativ S van Samsung is eigenlijk een soort Galaxy S III, maar dan met Windows Phone erop. En aangezien dat niet gigantisch aan blijkt te slaan, is de Ativ S een stuk goedkoper dan zijn Androidbroertje. Waar je voor de Galaxy S III nog ruim €350 moet neertellen, is de Ativ S ongeveer €220. En daarvoor krijg je hetzelfde prachtige scherm, dezelfde prima camera en een design dat in onze ogen zelfs nog een stukje mooier is. Onder de motorkap zit het ook wel goed: de Ativ S heeft een dualcore Snapdragon S4 Plus-processor en 1GB RAM. Daarmee wint hij het wat ons betreft zelfs van super goedkope modellen als de Nokia Lumia 520 qua prijs-kwaliteitverhouding terwijl de 520 ook een prima gebruikerservaring biedt voor €150.

Meer over de Ativ S lees je in onze review.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

iOS: Apple iPhone 5

Apple iPhone 5 koopwijzer prijskwaliteit ios

Dat de iPhone 5 van Apple de beste iOS-telefoon is moge duidelijk zijn. Maar ook op het gebied van prijs-kwaliteitverhouding doet de iPhone 5 het wat ons betreft beter dan zijn oudere broertjes. Hij is maar zo’n 100 euro duurder dan de iPhone 4S en heeft wel een aantal voordelen. De iPhone 5 heeft een groter scherm dan de 4S en draait op een razendsnelle processor die bijna alle andere telefoons achter zich laat in de benchmarks. Door de hogere resolutie is het grotere scherm niet minder scherp geworden en daarmee is het nog altijd een van de scherpste en mooiste schermen in de smartphonemarkt. Kortom: de iPhone 5 heeft genoeg in zijn mars om met recht de beste iPhone tot nu toe te zijn, maar ook om zijn oudere broertje te verslaan met prijs-kwaliteitverhouding.

Meer over de iPhone 5 lees je in onze review.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Tablets

In deze categorie gaan we op zoek naar de beste tablets. Dat kunnen zowel high-end-tablets zijn die eruit springen om hun snelheid, scherm, design of functies als midrange-apparaten die juist een erg goede prijs-kwaliteitsverhouding hebben. Hierbij worden in principe alle besturingssystemen en prijsklassen in overweging genomen.

Op de derde plaats: Google Nexus 7 (2012)

Google Nexus 7

De Google Nexus 7 was de eerste tablet van Google die het hele tabletgebeuren voor Android een broodnodig steuntje in de rug heeft gegeven. Inmiddels is er een opvolger die eveneens Nexus 7 heet, maar die is in Nederland nog niet goed verkrijgbaar en tevens wat duurder. De ‘oude’ Nexus 7 blijft echter een goede deal. Het is nog altijd een handzame tablet die een prettige gebruikerservaring biedt. De Nexus 7 2012-editie heeft een best mooi scherm, een Tegra 3-processor en de complete Google-ervaring. Een groot nadeel van de tablet is dat hij beperkt intern geheugen heeft en dat de diensten die er zijn om dat te ondervangen alleen in Amerika werken. Maar voor nog geen tweehonderd euro heb je nog altijd een fijne en complete tablet.

Onze review van de tablet kun je hier lezen.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Op de tweede plaats: Apple iPad 4

Apple iPad 4

Als het gaat om tablet OS’en blijft iOS nog altijd het besturingssysteem dat onze voorkeur geniet gezien het feit dat het wat volwassener is en meer echte tablet apps heeft. Het verschil wordt echter steeds kleiner en dat is ook de reden dat deze Apple iPad 4 het niet tot de eerste plaats gehaald heeft. Maar dat wil zeker niet zeggen dat de iPad 4 een slechte tablet is. Het scherm van deze tablet is fenomenaal en de prestaties hebben we niets op aan te merken. Andere voordelen komen met iOS mee, namelijk dat hij niet alleen stabiel is en een simpele interface heeft, maar ook een gigantische hoeveelheid aan applicaties tot zijn beschikking heeft. Verder is het design van de iPad 4 dik in orde en heeft de tablet een relatief goede camera tot zijn beschikking.

Onze videoreview van de tablet kun je hier bekijken.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Op de eerste plaats: Sony Xperia Tablet Z

Sony Xperia Tablet Z koopwijzer tablets

De Sony Xperia Tablet Z is een erg goede tablet van binnen, maar een nog veel betere tablet van buiten. Deze Sony Xperia Tablet Z is namelijk ondanks zijn 10″-formaat ontzettend licht en handzaam. En dat is iets dat de gebruiksvriendelijkheid van het apparaat ontzettend ten goede komt. Net als het feit dat hij waterdicht is, trouwens. Want dat betekent dat je de Xperia Tablet Z bijvoorbeeld ook tijdens het koken, in bad of op het strand kunt gebruiken. Verder heeft de Xperia Tablet Z een goed setje specs. Zo is hij gebaseerd op de Qualcomm Snapdragon S4 Pro-chip, heeft hij een 8-megapixelcamera en is hij uitgerust met Android Jelly Bean. Het scherm heeft een Full HD-resolutie en opvallend genoeg betere kleuren en kijkhoeken dan de smartphones van Sony.

In onze review, waar de tablet overigens de volle score van vijf sterren heeft gekregen, kun je meer over de Xperia Tablet Z lezen.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Pre-order

In deze categorie kun je de drie interessantste telefoons die nog de winkels moeten bereiken vinden. Het enige criterium daarvoor is dat de toestellen al aangekondigd moeten zijn en dus nog niet beschikbaar. Verder kan het alles zijn, zowel goedkope als dure telefoons en zowel telefoons die over een paar weken in de winkels komen als telefoons die nog een half jaar op zich laten wachten.

Op de derde plaats: Nokia Lumia 1020

Nokia Lumia 1020

De Nokia Lumia 1020 brengt de fenomenale camera van de Nokia 808 PureView eindelijk naar Windows Phone. De telefoon is gebaseerd op de Lumia 920, maar heeft de 8-megapixelcamera ingeruild voor een 41-megapixelexemplaar. Naast de oversampling van de Nokia 808, heeft de Lumia 1020 ook de optische beeldstabilisatie van de Lumia 920 meegekregen. Op cameragebied is deze smartphone dan ook een beest. Verder is het een vrij standaard Windows Phone, met een dualcore Krait-processor, een 4,5″ 720p Amoled-scherm en 2GB RAM. De telefoon heeft een kleurrijke polycarbonaat body met een flinke verdikking op de achterkant waar de camera zit, maar het is goed binnen de perken gehouden. We zijn benieuwd wat dit toestel met de cameratelefoonmarkt gaat doen en of het eindelijk het succes dat Nokia nodig heeft kan brengen.

Op de tweede plaats: Sony Xperia Z Ultra

Sony Xperia Z Ultra

Sony gaat met de Xperia Z Ultra all-in op grote schermen. Het toestel verhoudt zich tot de Xperia Z als de Note-serie van Samsung tot de Galaxy S-serie, maar dan wel met een volledige inch er bovenop. Ander interessant punt: de Xperia Z Ultra is samen met LG’s G2 de krachtigste smartphone die op dit moment aangekondigd is en de eerste smartphone die met zijn processor over de 2GHz aan kloksnelheid heen gaat. Twee punten die de Xperia Z Ultra uitermate interessant maken. En verder is het gewoon een erg goede smartphone die waterdicht is, een strak design heeft, een scherm heeft dat met pennen en potloden te beschrijven is en een 8-megapixelcamera heeft die helaas een LED-flitser moet missen.

Wij kunnen alvast niet wachten om hem te reviewen. Tot die tijd kun je hier onze preview lezen.

Op de eerste plaats: LG G2

LG G2 koopwijzer preorder

De LG G2 is het nieuwe topmodel van LG met een aantal interessante features. De G2 heeft bijvoorbeeld een 5,2″ Full HD-scherm met nauwelijks randen er omheen, net als de hiervoor genoemde Sony Xperia Z Ultra een supersnelle Qualcomm Snapdragon 800-chip en een stel knoppen op de achterkant van het apparaat. Hoe dat laatste gaat werken moeten we nog zien, maar zelfs als het slecht werkt zal het maar een kleine smet zijn op een verder prima toestel. Net als de HTC One en de Nokia Lumia 920 heeft deze G2 een optisch gestabiliseerde camera, dit keer met een resolutie van 13 megapixels. De telefoon loopt op Android 4.2 Jelly Bean met een eigen schil van LG er overheen.

De LG G2 moet over niet al te lange tijd verkrijgbaar zijn en dan zullen we hem natuurlijk ook volledig aan de tand gaan voelen. Tot die tijd kun je hier onze eerste ervaringen lezen.

Tot slot

Hieronder vind je nog een keer van elke categorie welke telefoon als winnaar uit de bus is gekomen.

Categorie Winnaars maand september 2013
Low-end Nokia Lumia 520
Midrange LG Optimus 4X HD
High-end HTC One
Tablets Sony Xperia Tablet Z
Pre-order LG G2

Deze koopwijzer is tot stand gekomen aan de hand van onze ideeën over de huidige smartphonemarkt. Natuurlijk zijn die niet perfect en, hoewel zo objectief mogelijk, tot op zekere hoogte subjectief. Mocht je aanmerkingen hebben over onze keuzes, dan horen wij dat graag in de reacties onder dit artikel. Ook suggesties voor de volgende versie van deze koopwijzer kun je daar kwijt.

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Telekoopwijzer uitgelicht

Telekoopwijzer: de beste smartphones van deze zomer lees verder

Android P 9.0

Deze smartphones krijgen allemaal Android P lees verder

Telekoopwijzer video uitgelicht

Telekoopwijzer: dit zijn de beste high-endsmartphones van deze zomer lees verder

Officieel: Samsung Galaxy Note 9 wordt op 9 augustus onthuld lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters