Telekoopwijzer smartphones april 2014

Het is weer tijd voor een nieuwe Telekoopwijzer van All About Phones. In deze maandelijkse koopwijzer geven we je kooptips voor smartphones in een aantal categorieën, dit keer in een vernieuwd format.

Telekoopwijzer intro 

De telekoopwijzer is een koopgids met informatie over de huidige telecommarkt. Deze koopwijzer verschijnt maandelijks en laat zien welke toestellen wij de beste vinden in de drie verschillende categorieën. Daarnaast hebben we een lijstje met een aantal goede deals voor toestellen met een abonnement en kijken we alvast vooruit op wat er komen gaat in de markt in de pre-ordercategorie. De koopwijzer is bedoeld om de keuze voor een telefoon te vergemakkelijken, als aanvulling op onze reviews, hands-ons en video’s.

Om het allemaal lekker overzichtelijk te houden, hebben we de koopwijzer opgedeeld in drie categorieën: compacte smartphones, smartphones en phablets. Dat wil zeggen: toestellen met een schermdiagonaal van 4,3 inch of kleiner, toestellen met een schermdiagonaal tussen de 4,4 en 5,4 inch en toestellen met een schermdiagonaal van 5,5 inch of groter. In alle categorieën worden in verschillende prijssegmenten kooptips gegeven, gesorteerd van laag naar hoog. Zo kun je dus aan de hand van het gewenste schermformaat en je budget eenvoudig bekijken welke telefoon voor jou het beste is. Alle toestellen in deze koopwijzer zijn goede deals in onze ogen, een beste toestel uitroepen is vanwege de uiteenlopende voorkeuren per persoon erg lastig en doen we dan ook niet.

Verder bespreken we toestellen die je met een zogenaamd ‘budget abonnement’ kunt kopen, waaronder we een abonnement van maximaal €25 inclusief internet verstaan. Tot slot is er de pre-ordercategorie waarin toestellen terecht komen die nog niet op de markt zijn, maar inmiddels wel aangekondigd zijn. Tablets nemen we niet mee in deze koopwijzer, die kun je vinden in de telekoopwijzer tablets.

Zoals jullie van ons gewend zijn zullen we al onze keuzes onderbouwen en waar mogelijk ook links geven naar onze review of hands-on van het betreffende toestel. Om het lekker overzichtelijk te maken komt elke categorie op een aparte pagina terecht en zullen in de loop van de tijd onder iedere categorie de bijbehorende filmpjes worden geplaatst. Kooplinks zijn te vinden bij elk toestel, zodat je een toestel makkelijk ook daadwerkelijk kunt kopen. Kortom, genoeg te lezen. Enjoy!

Compacte smartphones

De categorie van de kleine smartphones is er voor iedereen die wel een smartphone wil, maar niet met een gigantisch scherm in zijn broekzak wil lopen. We hebben deze categorie gedefinieerd tot een schermformaat van 4,3″. Toestellen met dat schermformaat zijn nog goed draagbaar en er is voorlopig voldoende aanbod in dit segment.

Nokia Lumia 520

Nokia Lumia 520

Nokia’s Lumia 520 is de eerste low-end-telefoon ooit die met een score van 5 sterren door onze review heen is gekomen. Waar goedkope Androidtelefoons nog weleens haperen en traag worden, heeft dit toestel daar dankzij zijn Windows Phone-besturingssysteem weinig last van. Het toestel is uitgerust met een nette dualcore Qualcomm Snapdragon S4 Plus-processor en 512MB ram-geheugen. Verder heeft hij een 5-megapixelcamera die best goede plaatjes aflevert en heeft het toestel een mooi design met verwisselbare covers. Het 4″ wvga-scherm klinkt op papier beter dan het is, maar dat moet je voor dit geld maar voor lief nemen. Het toestel kost namelijk maar €120 en bied voor die prijs gewoon heel erg veel. Als je niet per se het uitgebreide app-aanbod van Android nodig hebt dan is dit dus hét toestel om te kopen als je niet teveel geld wilt uitgeven aan een smartphone.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

BlackBerry Z10

BlackBerry Z10

De BlackBerry Z10 is het voormalige vlaggenschip van BlackBerry, dat inmiddels voor een erg lage prijs over de toonbank gaat. Gezien zijn voormalige high-endstatus heeft BlackBerry erg veel aandacht aan het toestel besteed en is hij goed in elkaar gezet. Ook qua specificaties heeft het toestel heel wat te bieden voor zijn prijs. De dualcore Krait-processor zorgt voor een soepele werking en het scherm is erg mooi. Ook de camera is voor deze prijs niet verkeerd en over het design van het toestel zijn we te spreken. Het besturingssysteem van deze smartphone is BlackBerry 10, wat twee kanten heeft. Aan de ene kant is het goed beveiligd en heeft het een prettige interface, aan de andere kant kent het ten opzichte van Android wel zijn beperkingen. Het ecosysteem is uiteraard nog niet zo ver als dat van Android, hoewel de mogelijkheid om Android-apps te draaien een hoop goed maakt. Houdt er daarbij echter wel rekening mee dat niet alle apps werken: de api’s van Google’s Play Services draaien namelijk niet op de smartphone.

Voor meer informatie over de BlackBerry Z10 kun je terecht in onze review.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Samsung Galaxy S4 mini

Samsung Galaxy S4 Mini

Samsung zette met de Galaxy S4 mini een minivariant van de Galaxy S4 op de markt, die ook qua specificaties wat achterloopt op zijn grote broer. Dat laatste merk je echter in de prijs en zorgt ervoor dat het toestel nu al voor zo’n €250 beschikbaar is. Voor die prijs krijg je een smartphone met een prima scherm, prima camera en redelijk rappe processor. Het design en de TouchWiz-interface zijn we wat minder fan van, maar functioneel en uitgebreid is het wel. Voordeel is ook dat je de de batterij kunt vervangen en een geheugenkaart in het toestel kunt steken. Als je een redelijk compact Androidtoestel wilt dan is dit er zeker eentje om in je verlanglijstje op te nemen.

Meer informatie over de Samsung Galaxy S4 mini kun je lezen in onze review.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Sony Xperia Z1 Compact

Sony Xperia Z1 Compact

‘Compacte’ versies van high-endsmartphones zijn al een tijdje in opkomst, maar een model dat dat concept zo goed uitbaat als de Xperia Z1 Compact van Sony hebben we nog niet gezien. De Xperia Z1 Compact is, in tegenstelling tot veel andere smartphones met een kleiner scherm, uitgerust met zo’n beetje de beste specificaties die je op dit moment op de markt kunt vinden. Een Snapdragon 800-processor, 2GB ram, een 20-megapixelcamera en een 720p-scherm zijn allemaal van de partij. Het haalt het net niet bij de nieuwe generatie grote high-endtelefoons, maar is desondanks erg netjes. Nadelen heeft het toestel eigenlijk maar weinig, het grootste probleem waar we tijdens onze review tegenaan liepen was dat de prestaties van de camera niet altijd even goed zijn. Al met al is deze Xperia Z1 Compact wat ons betreft een erg geslaagd toestel en simpelweg het toestel dat je moet hebben als je naar een compacte maar wel goede Androidtelefoon op zoek bent.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Apple iPhone 5s

Apple iPhone 5s

De iPhone 5s is de nieuwste iPhone en daarmee hét iOS toestel. Nou is dat natuurlijk geen garantie voor een plaatsje in onze koopwijzer. Sterker nog: door zijn matige prijs-kwaliteitverhouding heeft de iPhone het niet vaak in onze koopwijzer weten te schoppen. Echter is de iPhone 5s in een vrij unieke positie in de categorie van kleine smartphones: namelijk als high-endtelefoon. Net als de Xperia Z1 Compact is dit toestel ondanks zijn kleine schermformaat niet achtergesteld op het gebied van functionaliteit of kwaliteit en dat is wel zo prettig voor iedereen die geen gigantisch scherm in zijn zak wil hebben. De iPhone 5s heeft een razendsnelle dualcoreprocessor die volgens sommigen zelfs de snelste is die op dit moment überhaupt in een telefoon zit. Daarnaast heeft hij een vingerafdrukscanner gekregen voor gebruiksvriendelijke beveiliging en is de camera erg goed. Daarnaast is het toestel zoals alle recente iPhones uitgerust met een erg mooi Retina-scherm, is het design erg mooi en strak en is de telefoon met iOS 7 erg prettig in gebruik. De app-catalogus is gigantisch en de stabiliteit en gebruiksvriendelijkheid van het OS liggen wat hoger dan bij Android.

Meer informatie over de Apple iPhone 5s kun je vinden in onze review.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Smartphones

In de smartphonecategorie komen alle smartphones uit het drukste gedeelte van de markt: die met een schermformaat tussen de 4,4″ en 5,4″. Alles daaronder classificeren we als compacte smartphone, terwijl alles vanaf 5,5″ in onze ogen een phablet is. In deze categorie brengen de meeste merken hun topmodellen uit en is er veel keuze in alle prijssegmenten. Het is dan ook niet voor niets de meest populaire categorie in de smartphonemarkt.

Alcatel One Touch Pop C7

Alcatel One Touch Pop C7

Goedkope smartphones met een groot scherm zijn in opkomst en schermformaten van 5″ voor minder dan €150 behoren inmiddels tot de mogelijkheden. Die combinatie is op het moment alleen beschikbaar op de Alcatel One Touch Pop C7, een toestel dat verder ook prima specificaties biedt voor zijn lage prijs. Voor zo’n €140 krijg je een telefoon met een quadcoreprocessor, 1GB ram, een 5″ wvga-scherm en een 5-megapixelcamera. Het ontwerp van de telefoon is niet bepaald creatief, maar de smartphone zit voor zijn lage prijs opvallend goed in elkaar en biedt al met al veel voor weinig. Als je een goedkope Androidsmartphone wilt en het grote scherm is geen belemmering voor je, dan is dit het toestel dat je moet hebben op het moment.

De Alcatel One Touch Pop C7 is inmiddels bij ons binnen voor een review. Voordat die af is, kun je hier alvast onze preview bekijken voor meer informatie.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Motorola Moto G

Motorola Moto G

Dat de Motorola Moto G met zijn prijs van zo’n €170 in het low-endsegment valt, is iets dat je aan het toestel zelf in ieder geval niet afziet. De specs zijn prima en de daadwerkelijke prestaties van het toestel zijn ook niet verkeerd. De Moto G blinkt vooral uit met zijn 4,5″ grote 720p-scherm, iets dat we in deze prijsklasse niet vaak tegenkomen. Ook de quadcoreprocessor in het toestel is vrij uniek, ook al gaat het om een wat minder krachtige Snapdragon 400-variant. Het design van de Moto G is losjes gebaseerd op de Moto X en ziet er zeker niet verkeerd uit. De mindere punten zijn er zeker ook: de Moto G heeft een matige camera en het geheugen van 8- of 16GB is niet uitbreidbaar. Voor multimediafanaten is de telefoon dus niet geschikt, maar voor mensen die een goedkope Androidsmartphone willen die niet goedkoop overkomt zeer zeker wel. Tot die conclusie kwamen we dan ook in onze review.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

LG Optimus G

LG Optimus G

Lange tijd maakte de Nexusvariant van deze Optimus G, de LG Nexus 4, steevast uit van onze koopwijzer. Voor een prijs van zo’n €300 was het toestel een erg goede deal destijds. Inmiddels is de Nexus 4 van de markt en zodoende ook uit de Telekoopwijzer verdwenen, maar zijn LG-broertje is voorlopig nog gewoon verkrijgbaar. De prijs ligt inmiddels nog maar op €240 en voor dat geld krijg je een erg complete smartphone. De Optimus G is voorzien van een snelle Qualcomm Snapdragon S4 Pro-processor in de quadcorevariant en hij heeft een mooi design. Net als de Nexus 4 is de Optimus G van glas gemaakt aan zowel de voor- als achterkant en daardoor ziet hij er erg mooi uit. Verder is de Optimus G uitgerust met een erg mooi 720p HD-scherm en een dikke 13-megapixelcamera.

In onze review over de Optimus G kun je meer informatie over dit toestel vinden.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Sony Xperia Z

Sony Xperia Z

Sony’s Xperia Z is het toestel dat de fabrikant weer goed op de kaart zette in de smartphonemarkt en dat heeft een goede reden. Inmiddels is de telefoon niet de nieuwste meer, maar voor zijn prijs van ongeveer €330 biedt hij nog steeds heel veel. Hij heeft bijvoorbeeld een Full HD-scherm met een diameter van 5″, een flinke 13-megapixelcamera en een aardig snelle Snapdragon S4 Pro-processor. Daarnaast is hij erg strak ontworpen en als mooie bonus volledig waterdicht. Dat laatste is zijn grote voordeel ten opzichte van zijn directe concurrent: de Nexus 5. Die biedt voor hetzelfde bedrag een snellere Snapdragon 800-processor en een veel beter scherm, maar is dus niet waterdicht en heeft een slechtere camera dan de Xperia Z. De keuze tussen die twee is een lastige, maar de Xperia Z zal zeker voor sommigen het beste toestel in deze prijsklasse zijn.

Enige voorzichtigheid is overigens geboden als je dit toestel wilt hebben: het display van de telefoon blijkt relatief snel te barsten.Voor meer informatie over de Xperia Z kun je terecht bij onze review.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Google Nexus 5

Google Nexus 5

De Nexus 5 introduceerde Android 4.4 KitKat en is gebaseerd op de LG G2. Het toestel is zeker niet de beste smartphone, bijvoorbeeld doordat de camera niet top is en de batterij niet geweldig. Maar de specs zijn voor deze prijscategorie ongeëvenaard. Een Qualcomm Snapdragon 800-chip houdt de boel draaiende en een 5″ Full HD-scherm biedt een heldere kijk op al je content. Dat het toestel een Nexustelefoon is betekent dat je altijd de nieuwste Androidversie hebt, maar ook dat het geheugen niet uit te breiden is. Dat laatste is een klein nadeel, maar ondanks dat is de Nexus 5 zeker een toestel om te overwegen en als je rond de €350 een smartphone zoekt misschien wel de beste.

In onze review kun je meer over deze Nexus 5 lezen.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

LG G2

LG G2 koopwijzer

“Al met al zijn we meer dan tevreden met de G2. Met zijn strakke design, mooie scherm, prima camera en snelle ingewanden is het een telefoon die zich makkelijk kan meten met de concurrentie en als we de adviesprijs van het toestel meenemen heeft de G2 simpelweg de beste prijs-kwaliteitverhouding voor een high-endtelefoon van het moment.” Niet vaak sluiten we een review zo positief af, en niet vaak geven we vijf sterren aan een telefoon. Maar deze LG G2 kreeg ze door zijn uitmuntende prestaties, goede prijs en prachtige scherm. Dat betekent natuurlijk niet dat de G2 perfect is, want perfectie bestaat in de telecomwereld nou eenmaal niet. Zo waren we niet erg tevreden met de knoppen op de achterkant en had ook het materiaalgebruik beter gekund. Verder missen we een MicroSD-ingang. Echter blijft de G2 ook ondanks die punten een uitmuntende telefoon. Ondanks dat een nieuwe generatie high-endtelefoons op de loer ligt en de G2 weldra niet meer de beste Androidsmartphone op de markt zal zijn, is het toestel zeker een aanrader dat voor flink wat minder geld bijna dezelfde functionaliteit en prestaties biedt als de nieuwe toppers van Samsung, Sony en HTC.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Phablets

In de phabletcategorie bespreken we de zogenaamde ‘phablets’, een kruising tussen een smartphone en een tablet. Hoewel er geen eenduidige definitie aan deze term hangt, gaat het duidelijk om toestellen met een groot scherm en met een belfunctie. Wij hebben deze categorie gedefinieerd als toestellen met een schermformaat tussen de 5,5″ en 6,9″. Alles vanaf 7″ is een tablet en komt in onze speciale tabletkoopwijzer terug, terwijl alles tot 5,4″ in de smartphonecategorieën van deze koopwijzer valt.

Huawei Ascend Mate

Huawei Ascend Mate koopwijzer

De Huawei Ascend Mate is een bijzonder grote phablet die door de fabrikant voor een laag bedrag aangeboden wordt. De smartphone valt vooral op door zijn 6,1″-scherm, een formaat dat groter is dan het display van de meeste phablets. De Mate heeft verder een redelijke quadcoreprocessor van Huawei zelf, de K3V2-chip. Het scherm heeft een resolutie van 720×1280 pixels en is daarmee scherp genoeg, hoewel het zeker beter had gekund. De camera is met zijn 8 megapixel prima en de smartphone heeft een bijzonder dikke batterij met een capaciteit van 4050mAh. Al met al een prima smartphone die met zijn €240 erg schappelijk geprijsd is. Het scherm van de Mate is wel zo groot dat het raadzaam is om het toestel eerst even te proberen voordat je hem koopt en zal daarmee ook niet bij iedereen in de smaak vallen.

Meer informatie over de Huawei Ascend Mate kun je zien in onze hands-on video.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Samsung Galaxy Note II

Samsung Galaxy Note II

De Samsung Galaxy Note II is de directe opvolger van de oer-phablet, de Galaxy Note. Deze Note II is inmiddels niet meer het meest spannende of geavanceerde toestel, maar door zijn grote 5,5-inch-scherm en handige S Pen wel erg functioneel. Het toestel heeft verder een nette quadcoreprocessor, een mooi 720p-scherm en een prima camera. Alleen de bouw van dit toestel valt wat tegen. De telefoon is wel stevig en qua vormgeving niet eens verkeerd, maar het glanzende plastic dat Samsung gebruikt heeft voelt nogal goedkoop aan. Voor een phablet is het toestel inmiddels aan de kleine kant, maar hij is nog steeds vrij groot. Daar maakt Samsung middels de S Pen handig gebruik van, maar ook door bijvoorbeeld split-screen werken mogelijk te maken.

Onze review van de Galaxy Note II kun je hier vinden.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Sony Xperia Z Ultra

Sony Xperia Z Ultra

De Xperia Z Ultra is zelfs in phablet-land een nogal opvallende verschijning. Het toestel heeft een gigantisch display met een diagonaal van 6,44 inch en heeft daar nog eens fikse randen omheen gekregen. De Z Ultra is dus een erg groot toestel, waar je maar net van moet houden. Als dat formaat geen probleem is, dan krijg je wel een erg krachtig toestel terug voor niet zo heel veel geld. De Z Ultra heeft een Snapdragon 800-processor en 2GB werkgeheugen, wat voor €390 in geen enkele andere phablet te vinden is voorlopig.Verder is het gewoon een erg goede smartphone die waterdicht is, een strak design heeft, een mooi scherm heeft dat met pennen en potloden te beschrijven is en een 8-megapixelcamera heeft die helaas een LED-flitser moet missen.

Voor meer informatie over de Xperia Z Ultra kun je in onze review terecht.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Samsung Galaxy Note 3

Samsung Galaxy Note 3

Qua specificaties is de Galaxy Note 3 misschien wel de beste phablet op het moment en zelfs tegenover de nieuwe golf aan high-endtelefoons die op dit moment de markt bereikt doet de Note 3 het erg goed. De telefoon heeft een 5,7″ Full HD amoledscherm, een dikke Qualcomm Snapdragon 800-processor en maar liefst 3GB ram. De camera heeft een resolutie van 13 megapixel en kan als eerste smartphonecamera 4K-video’s opnemen. Natuurlijk is de Note 3 voorzien van de S Pen die karakteristiek is voor de Note-serie en is de functionaliteit daarvan opnieuw uitgebreid. Het ontwerp van de Note 3 is geïnspireerd op een leren notitieblokje en of je het nou mooi vind of niet, het voelt in ieder geval een stuk beter dan dat van vorige Samsungtelefoons. Voor een ieder die op zoek is naar een goede phablet, is de kans groot dat deze Note 3 voorlopig de beste keuze is.

Alles over de Note 3 kun je vinden in onze review.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Nokia Lumia 1520

Nokia Lumia 1520

De Nokia Lumia 1520 is de eerste Windows Phone-phablet en tevens de eerste Windows Phone met een quadcoreprocessor en full hd-scherm. Ondanks dat Windows Phone nog niet erg best voor phablets geoptimaliseerd is, is de 1520 wel een erg goede telefoon. Een Snapdragon 800-processor, een erg mooi 6 inch groot full hd-scherm en een prima 20-megapixelcamera, deze Lumia 1520 heeft het allemaal. Het toestel is natuurlijk weer gebouwd van een stevige polycarbonaat unibody zoals we van Nokia gewend zijn en heeft een aantal nuttige apps van Nokia standaard geïnstalleerd staan. Voor de meesten zal de Note 3, zeker gezien het prijsverschil van €100, een betere keuze zijn. Maar als je waarde hecht aan een goede Office-integratie, een stevige body, een geweldige camera of de handige software die Nokia meelevert, is deze Lumia 1520 zeker ook een goede keuze. Ook als je simpelweg Windows Phone boven Android prefereert moet je zeker bij de 1520 zijn.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Budget-abonnementen

Voor iedereen die een abonnement met internet erbij wil, kan het erg voordelig zijn om geen sim-only te nemen maar zijn toestel erbij te kopen. Voor een sim-only met internet ben je namelijk al snel €10 tot €15 kwijt en voor een tientje meer heb je een prima toestel erbij. Die toestellen bespreken we in deze categorie, uiteraard in combinatie met een abonnement. Het gaat dan om abonnementen tot €25 met een toestel erbij dat gratis is of maximaal €50 kost.

Huawei Ascend P6

Huawei Ascend P6 koopwijzer

De Huawei Ascend P6 is al en tijdje een van de beter verkopende toestellen in combinatie met een goedkoop abonnement en dat heeft zeker een reden. De P6 ziet er prachtig uit, heeft een redelijk snelle quadcoreprocessor en een mooi 720p-scherm. Dat scherm is 4,7 inch groot en daarmee is het formaat van de smartphone ook nog eens buitengewoon handig. Het feit dat deze P6 met zijn 6,18 millimeter lange tijd de dunste smartphone ter wereld was helpt daar overigens ook zeker aan mee.

Het is ook meteen de goedkoopste telefoon in deze categorie, voor een bedrag van slechts €19 per maand inclusief 500MB internet en 275 minuten of sms’jes. Het abonnement in kwestie is van Hollandsnieuwe en dat betekent dat je die 275 minuten of sms’jes als een soort beltegoed krijgt wat je ook voor andere zaken kunt gebruiken. De keerzijde is dat de service van de provider en de buitenlandtarieven die men rekent wat minder zijn. Je kunt het abonnement hier aanschaffen.

Voor meer informatie over de Ascend P6 kun je terecht in onze review.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Sony Xperia Z

Sony Xperia Z koopwijzer

Sony’s Xperia Z is het toestel dat de fabrikant weer goed op de kaart zette in de smartphonemarkt en dat heeft een goede reden. Inmiddels is de telefoon niet de nieuwste meer en kun je hem in combinatie met een goedkoop abonnement krijgen. De specs zijn desondanks niet verkeerd en het toestel heeft bijvoorbeeld een Full HD-scherm met een diameter van 5″, een flinke 13-megapixelcamera en een aardig snelle Snapdragon S4 Pro-processor. Daarnaast is hij erg strak ontworpen en als mooie bonus volledig waterdicht.

Het toestel is in combinatie met een Tele2 abonnement van €20 per maand voor een eenmalige prijs van €48 verkrijgbaar. Bij dat abonnement krijg je 200 minuten of sms’jes en 500MB data. Eventueel kun je voor €25 per maand de versie met 1GB data nemen, dan krijg je het toestel gratis. Dit abonnement is hier te bestellen.

Enige voorzichtigheid is overigens geboden als je dit toestel wilt hebben: het display van de telefoon blijkt relatief snel te barsten.Voor meer informatie over de Xperia Z kun je terecht bij onze review.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

LG Optimus G

LG Optimus G

De LG Optimus G is een erg complete smartphone die voor niets verkrijgbaar is in combinatie met een voordelig abonnement inclusief 4G. De Optimus G is voorzien van een snelle Qualcomm Snapdragon S4 Pro-processor in de quadcorevariant en hij heeft een mooi design. De Optimus G is van glas gemaakt aan zowel de voor- als achterkant en daardoor ziet hij er erg mooi uit. Verder is de Optimus G uitgerust met een erg mooi 720p HD-scherm en een dikke 13-megapixelcamera.

Het bijpassende abonnement is van T-Mobile en wordt verkocht door GSM Topdeal. Voor €21 per maand krijg je 200 belminuten en 500MB data, waar beschikbaar via het snelle 4G-netwerk. Sms’jes zitten helaas niet inbegrepen, maar zijn voor €1,25 per maand bij te kopen. Dan krijg je 250 stuks, als je onbeperkt wilt sms’en betaal je nog €1,25 meer. Ook extra data bijkopen kan: voor €2,50 per maand krijg je 250MB extra.

In onze review over de Optimus G kun je meer informatie over dit toestel vinden.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Google Nexus 5

Google Nexus 5

De Nexus 5 introduceerde Android 4.4 KitKat en is gebaseerd op de LG G2. Het toestel is zeker niet de beste smartphone, bijvoorbeeld doordat de camera niet top is en de batterij niet geweldig. Maar de specs zijn voor deze prijscategorie ongeëvenaard. Een Qualcomm Snapdragon 800-chip houdt de boel draaiende en een 5″ Full HD-scherm biedt een heldere kijk op al je content. Dat het toestel een Nexustelefoon is betekent dat je altijd de nieuwste Androidversie hebt, maar ook dat het geheugen niet uit te breiden is. Dat laatste is een klein nadeel, maar ondanks dat is de Nexus 5 zeker een toestel om te overwegen.

De Nexus 5 is net als de Xperia Z verkrijgbaar in combinatie met en Tele2-abonnement. Voor €25 per maand krijg je 200 minuten of sms’jes en een databundel van 1GB. Dan betaal je nog €18 voor het toestel, als je hem hier bestelt. Eventueel kun je kiezen voor een abonnement van €20 met 500MB data, dan kost het toestel nog €67.

In onze review kun je meer over deze Nexus 5 lezen.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Pre-order

In de pre-ordercategorie bespreken we toestellen die wel aangekondigd zijn door hun fabrikant, maar nog niet in de winkels liggen. We bieden dus een kijkje in de toekomstige smartphonemarkt, met toestellen die de moeite waard zijn om in de gaten te houden. Als je abonnement dus binnenkort afloopt en je alvast op zoek bent naar een toestel, kun je hier wellicht iets leuks vinden. Overigens komen in deze categorie allerlei opvallende toestellen terecht en hoeft het niet per se zo te zijn dat een hier genoemd toestel ook daadwerkelijk de aankoop waard zal worden. Daarover kunnen we simpelweg nog geen definitief oordeel vellen voordat een smartphone op de markt is.

Nokia XL

Nokia XL koopwijzer

De Nokia X-lijn is een erg opvallende verschijning op de markt aangezien de smartphones op Android draaien in plaats van Windows Phone waar Nokia zich aan gecommitteerd heeft. Het gaat wel om een aangepaste Androidversie die niet alle apps kan draaien omdat de Google Play Services niet aanwezig zijn, maar desondanks is de lijn erg interessant. Zeker ook omdat Nokia zijn eigen Here- en Music-software gewoon op de toestellen heeft staan. De leukste van de drie is wat ons betreft de Nokia XL, een toestel met een 5″-scherm, 768MB RAM en een 5-megapixelcamera. Uiteraard is het bekende stevige design van Nokia weer van de partij en ondanks dat alles kost de Nokia XL maar €110. Het is niet bekend of en wanneer de smartphone op de Nederlandse markt komt, maar Nokia heeft in ieder geval wel de intentie om hem wereldwijd te lanceren. Overigens bieden de eerste webshops ook al pre-orders voor het toestel aan.

Onze eerste ervaringen met de Nokia XL, en de rest van de X-lijn, kun je hier lezen.

Huawei Ascend G750

Huawei Ascend G750

De Huawei Ascend G750 is een van de eerste smartphones van een grote fabrikant met een ‘echte’ octacoreprocessor met acht kernen die daadwerkelijk samen kunnen werken. Daarmee is het toestel een leuke first voor de markt, maar belangrijker is nog wel dat het de opvolger van de G700 is. Die smartphone is in Nederland bijzonder populair. De G750 heeft op een aantal punten verbeteringen doorgemaakt. Behalve de achtkernige processor is het scherm gegroeid naar 5,5″ en is de camera nu voorzien van een 13-megapixelresolutie. Huawei vertelde ons tijdens het Mobile World Congress dat de G750 zo’n €200 gaat kosten, maar de eerste pre-orders wijzen op een hogere prijs van €300. Hoe dat uiteindelijk zal uitvallen is de vraag, maar in ieder geval is de G750 er een om in de gaten te houden.

Onze eerste ontmoeting met de G750 hebben we er inmiddels op zitten en in dit artikel kun je onze ervaringen met het toestel lezen.

Sony Xperia Z2

Sony Xperia Z2 koopwijzer

De Sony Xperia Z2 is de opvolger van de Xperia Z1 en biedt een aantal leuke updates. Zo is het scherm van de telefoon een ips-paneel geworden en is hij met 0,2″ gegroeid tot 5,2 inch. De processor in deze Xperia Z2 is een Snapdragon 801-chip, die lekker snel is. Op de achterkant is nog steeds een 20,7-megapixelcamera te vinden, maar de videofunctie is geüpdatet naar een 4K-resolutie. De Xperia Z2 is gebouwd van glas en aluminium en komt zodoende erg luxueus over, waarmee hij een duidelijke voorsprong heeft ten opzichte van zijn grote concurrent de Galaxy S5. Net als zijn voorgangers is de Xperia Z2 waterbestendig. Het toestel zal als het allemaal goed gaat op 7 april beschikbaar zijn en via de links hieronder kun je alvast een bestelling plaatsen.

Onze hands-on met de Xperia Z2 kun je hier vinden.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Samsung Galaxy S5

Samsung Galaxy S5 koopwijzer

Een nieuwe Galaxy S-smartphone van Samsung betekent altijd een kleine verschuiving in de smartphonemarkt en de Galaxy S5 moet dat opnieuw teweeg brengen. De smartphone komt zo goed als tegelijk met de Sony Xperia Z2 en de HTC One M8 op de markt en zal volgens planning op 11 april verkrijgbaar zijn. De S5 richt zich vooral op nieuwe sensoren, die overal op het toestel te vinden zijn. Op de achterkant van de Galaxy S5 prijkt een hartslagmeter en in de homeknop zit een vingerafdrukscanner verwerkt. De processor in het toestel is een Snapdragon 801-chip die net wat sneller is dan de versies in de Xperia Z2 en One M8. De Galaxy S5 heeft verder een 16-megapixelcamera en een waterdicht design meegekregen.

Onze eerste ervaringen met de Galaxy S5 kun je hier lezen. Als je de smartphone alvast wilt bestellen kun je de links hieronder gebruiken.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

HTC One M8

HTC One M8 koopwijzer

De HTC One M8 is de opvolger van de HTC One en zal over een aantal dagen als het goed is de winkels bereiken. Het toestel gooit het net als zijn voorganger vooral op design en premium gebruikservaring en ziet er dan ook prachtig uit. De smartphone heeft net als zijn grote concurrenten een Snapdragon 801-processor en is voorzien van een 5″ groot 1080p-scherm. Het toestel heeft net als zijn voorganger een ultrapixelcamera en is zelfs uitgerust met een tweede camera om diepte-informatie aan een foto te hangen. Ook de boomsound-speakers zijn weer aanwezig en de One M8 moet het dus goed doen op multimediavlak. Al met al dus een erg interessante smartphone, die binnenkort met de twee hierboven genoemde toestellen moet strijden om de titel van beste Androidsmartphone op de markt.

We hebben de HTC One M8 inmiddels binnen voor een review en die kun je dan ook zeer binnenkort van ons verwachten. Tot die tijd kun je hier onze eerste ervaringen met het toestel lezen.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Tot slot

Deze koopwijzer is tot stand gekomen aan de hand van onze ideeën over de huidige smartphonemarkt. Hoewel we ons uiterste best doen om deze zo objectief mogelijk te houden, wordt deze lijst ook in zekere mate beïnvloed door de voorkeuren van onze redactie. Mocht je opmerkingen hebben over onze keuzes, dan horen wij dat graag in de reacties onder dit artikel. Ook suggesties voor de volgende versie van deze koopwijzer kun je daar kwijt.

Dit was de eerste keer van onze koopwijzer in een nieuw format. Het is de bedoeling om hiermee zoveel mogelijk mensen van een goed advies te kunnen voorzien, in verschillende prijsklassen en schermformaten. Feedback op de nieuwe opzet en tips om hier eventueel nog iets aan te veranderen zijn welkom in de reacties op dit artikel.

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Telekoopwijzer uitgelicht

Telekoopwijzer: de beste smartphones van deze zomer lees verder

Android P 9.0

Deze smartphones krijgen allemaal Android P lees verder

Telekoopwijzer video uitgelicht

Telekoopwijzer: dit zijn de beste high-endsmartphones van deze zomer lees verder

Officieel: Samsung Galaxy Note 9 wordt op 9 augustus onthuld lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters