Telekoopwijzer smartphones april 2015

De drukste maanden in de telecomwereld zijn weer aangebroken: de maanden na het Mobile World Congress waarin veel smartphones op de markt komen. In deze nieuwe Telekoopwijzer maken we je wegwijs in de veelheid aan nieuwe smartphones op de markt.

Telekoopwijzer intro 

Begin maart werd ’s werelds grootste telecombeurs gehouden in de vorm van het Mobile World Congress en dat betekent dat er rond deze tijd heel wat nieuwe smartphones op de markt komen. Dat betekent veel nieuwe keuze en een groot aantal afprijzingen bij de oudere toestellen. Vooral dat laatste domineert de lijst deze maand. Toch zijn er zeker ook een aantal nieuwe smartphones in de lijst te vinden, zoals bijvoorbeeld de Motorola Moto E 2015. Twee belangrijke nieuwe smartphones, de HTC One M9 en Samsung Galaxy S6, kunnen we deze maand niet in de lijst verwelkomen. Dat heeft er in het geval van de HTC mee te maken dat hij toch enigszins tegenvalt. Voor de Samsung geldt dat hij nog niet in de winkels ligt en het dus deze maand nog even moet doen met een plekje in de pre-orderlijst.

Zoals altijd laat deze koopwijzer zien welke toestellen wij de beste vinden in de drie verschillende categorieën. Daarnaast hebben we een lijstje met een aantal goede deals voor toestellen met een abonnement en kijken we alvast vooruit op wat er komen gaat in de markt in de pre-ordercategorie. De koopwijzer is bedoeld om de keuze voor een telefoon te vergemakkelijken, als aanvulling op onze reviews, hands-ons en video’s.

De drie categorieën zijn als volgt: compacte smartphones, smartphones en phablets. Dat wil zeggen: toestellen met een schermdiagonaal van 4,6 inch of kleiner, toestellen met een schermdiagonaal tussen de 4,7 en 5,4 inch en toestellen met een schermdiagonaal van 5,5 inch of groter. Verder bespreken we toestellen die je met een zogenaamd ‘budget abonnement’ kunt kopen, waaronder we een abonnement van maximaal €25 inclusief internet verstaan. Tot slot is er de pre-ordercategorie waarin toestellen terecht komen die nog niet op de markt zijn, maar inmiddels wel aangekondigd zijn. Tablets nemen we niet mee in deze koopwijzer, die kun je vinden in de telekoopwijzer tablets.

In alle categorieën worden in verschillende prijssegmenten kooptips gegeven, gesorteerd van goedkoop naar duur. Zo kun je dus aan de hand van je budget eenvoudig bekijken welke telefoon voor jou het beste is. Alle toestellen in deze koopwijzer zijn goede deals in onze ogen, een beste toestel uitroepen is vanwege de uiteenlopende voorkeuren per persoon erg lastig en doen we dan ook niet.

Zoals jullie van ons gewend zijn zullen we al onze keuzes onderbouwen en waar mogelijk ook links geven naar onze review of hands-on van het betreffende toestel. Om het lekker overzichtelijk te maken komt elke categorie op een aparte pagina terecht. Kooplinks zijn te vinden bij elk toestel, zodat je een toestel makkelijk ook daadwerkelijk kunt kopen. Kortom, genoeg te lezen. Enjoy!

Compacte smartphones

De categorie van de compacte smartphones is er voor iedereen die wel een smartphone wil, maar niet met een gigantisch scherm in zijn broekzak wil lopen. We hebben deze categorie gedefinieerd tot een schermformaat van 4,7 inch. Toestellen met dat schermformaat zijn nog goed draagbaar en er is voorlopig voldoende aanbod in dit segment.

Drie nieuwe toestellen in de lijst deze maand: de Nokia Lumia 530, Motorola Moto E 2015 en Samsung Galaxy A3. De Lumia 530 is nu prijstechnisch aantrekkelijk geworden naast de Lumia 630, waardoor hij in de lijst terugkeert. De Moto E 2015 is net op de markt gekomen en meteen al een erg goede deal. Ook de Galaxy A3 is nog relatief nieuw, maar nu pas aantrekkelijk door zijn wat gezakte prijs. Overigens is al het MWC-kruid in deze categorie inmiddels een beetje verschoten, wat er simpelweg mee te maken heeft dat er steeds minder interessante kleine smartphones op de markt komen.

Nokia Lumia 530

Nokia Lumia 530 koopwijzer

Voor wie een goedkope smartphone wil zonder daar al teveel mee te willen doen, is de Lumia 530 een uitstekende keuze. Voor zo’n €75 krijg je een toestel met een 4-inch scherm, een 5-megapixelcamera en een quadcore Snapdragon 200-processor. Vanwege het vrij lichte Windows Phone werkt de telefoon soepel en heb je met deze Lumia 530 vooral een betrouwbare, eenvoudige smartphone. Nadelen zijn er ook: het apparaat heeft 512MB werkgeheugen en 4GB interne opslag. In combinatie met het wat beperkte app-aanbod betekent dat dat deze Lumia 530 zeker niet geschikt is voor mensen die een uitgebreide set apps op hun toestel willen zetten. Maar als je dat niet wilt, heb je met de Lumia 530 wel een prettig werkende telefoon waarmee je prima kunt WhatsAppen, Facebooken en browsen. Overigens bestaat er voor de liefhebber ook een dualsim-versie van deze Nokia.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Nokia Lumia 630

Nokia Lumia 630 koopwijzer

Net iets boven de Lumia 530 staat de Lumia 630; ook zeker een aanrader. Het toestel kost zo’n €100 en voor dat geld krijg je heel wat. De Lumia 630 is een vrij complete Windows Phone met een 4,5″-display, 5-megapixelcamera, Snapdragon 400-quadcore-processor en de bekende stevige Nokia-bouw. Tegenover de Lumia 530 heeft hij met 8GB meer interne opslag, is het scherm groter en kwalitatief beter en heeft hij een snellere processor. Nadeel dat blijft is het beperkte werkgeheugen van 512MB, wat de multitask-skills van het toestel niet ten goede komt. Maar los van het multitasken werkt Windows Phone er niet verkeerd op. Het OS is daarnaast prettig in gebruik en is voorzien van het bekende setje apps. Bijvoorbeeld een volledige versie van Here Drive met offline navigatie over de hele wereld en een fijne Office-suite.

Onze review van de Lumia 630 kun je hier lezen.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Motorola Moto E 2015

Motorola Moto E 2015 koopwijzer

Er is een nieuwe Motorola Moto E op de markt, die net als zijn voorganger erg competitief is in de low-endmarkt. De Motorola Moto E 2015, zoals wij hem voor het gemak gedoopt hebben, beschikt over een schone Android Lollipop-build aangedreven door een Snapdragon 410-processor. Goede prestaties voor dit segment zijn daardoor gegarandeerd. De smartphone heeft verder een 4,5-inch qHD-display, 5-megapixelcamera en 1GB werkgeheugen. De opslagruimte, een groot manco van veel goedkope telefoons, bedraagt 8GB en is daarmee gewoon goed. Als kers op de taart ondersteunt de Moto E 2015 4G en heeft hij leuke verwisselbare zijkanten. Al met al een uitstekende deal voor zijn prijs van zo’n €125. Iedereen die op zoek is naar een goedkope Androidtelefoon raden we aan zeker even naar deze Motorola te kijken.

Meer informatie over de Moto E 2015 kun je vinden in onze hands-on.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Samsung Galaxy A3

Samsung Galaxy A3 koopwijzer

De Samsung Galaxy A3 is een van de eerste metalen telefoons van Samsung en blijkt een erg goede smartphone te zijn geworden. De specificaties zijn weliswaar niet top voor de prijs, maar de gebruikservaring is wel erg goed. De Galaxy A3 kost op het moment zo’n €230 en voor dat geld krijg je een smartphone met een Snapdragon 410-processor, 4,5-inch qHD-scherm dat gebruik maakt van super amoled-techonologie en een 8-megapixelcamera achter vergezeld door een 5-megapixelexemplaar voor. Samsung vertaalt dat naar de praktijk met een snelle werking, prima kleurweergave en behoorlijk mooie foto’s. Alleen bij de scherpte van het display en de capaciteit van de batterij hebben we onze bedenkingen. Maar mede door de hoogwaardig aanvoelende body is het totaalplaatje van deze Galaxy A3 ruim voldoende. Als het je te doen is om goede specs voor weinig kun je beter voor honderd euro minder de Motorola Moto E 2015 kopen. Maar als je iets meer geld over hebt en een erg fijne smartphone wilt is deze Galaxy A3 zeker de moeite waard.

In onze review kun je alles over de Galaxy A3 lezen. De telefoon is voor €229 verkrijgbaar bij The Phone Store.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Sony Xperia Z1 Compact

Sony Xperia Z1 Compact koopwijzer

Een Snapdragon 800-processor, 2GB ram, een 20-megapixelcamera en een 4,3-inch 720p-scherm in een waterdichte body. Dat is in een notendop wat de Sony Xperia Z1 Compact biedt voor ongeveer €270. Nadelen heeft het toestel eigenlijk maar weinig, het grootste probleem waar we tijdens onze review tegenaan liepen was dat de prestaties van de camera niet altijd even goed zijn. Dat maakt de Xperia Z1 Compact een prima deal en een goed voordelig alternatief voor de nieuwere Z3 Compact. Die laatste biedt een iets snellere Snapdragon 801-processor, groter 4,6-inch scherm in een evengrote body en een ontwerp dat vernieuwd is en nog waterdichter. Dat de Z3 Compact een beter toestel is, dat zullen we niet ontkennen. Maar als je op zoek bent naar een goede prijs-kwaliteitverhouding dan moet je zeker bij deze Z1 Compact zijn.

Meer informatie? Lees hier onze review van de Sony Xperia Z1 Compact.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Sony Xperia Z3 Compact

Sony Xperia Z3 Compact koopwijzer

De Sony Xperia Z3 Compact is de beste compacte Androidtelefoon die je op dit moment kan krijgen. De smartphone heeft een 4,6-inch scherm in een relatief kleine body. Zowel dat scherm als die body zien er ook nog eens erg goed uit. Onder de motorkap liggen een Snapdragon 801 ac-processor, 2GB werkgeheugen en Android KitKat. Dat zorgt ervoor dat de werking van het toestel bijna feilloos is. Het scherm heeft een 720p-resolutie, dat zal voor sommigen een nadeel zijn. De 20,7-megapixelcamera klinkt op papier leuk en schiet ook goede foto’s, maar behoort net niet tot de top van de markt. Hoe dan ook is het totaalplaatje van deze waterdichte smartphone erg goed. Overigens komt er wel een update naar Android Lollipop aan voor de Z3 Compact, maar die laat wel lang op zich wachten. Wat dat betreft scoort Sony geen punten. Met zijn €390 is de Z3 Compact wel een stuk duurder dan de redelijk gelijkwaardige Z1 Compact, maar als je op zoek bent naar het beste van het beste moet je zeker hier zijn.

Voor meer informatie over het toestel kun je terecht in onze review.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Apple iPhone 5s

Apple iPhone 5s koopwijzer

De Apple iPhone 5s is een goed compact alternatief voor de iPhone 6. Hij is wat gedateerd, maar als je met een niet te grote iPhone wilt rondlopen wel de beste keuze. Hij heeft een snelle dualcoreprocessor, die ook met iOS 8 nog goed werkt. De vingerafdrukscanner is een handige manier om het toestel te beveiligen. Zoals we van Apple gewend zijn, bezit de iPhone 5s een erg goede camera, hoewel de resolutie met 8 megapixel wat aan de lage kant is. Het toestel is zoals alle recente iPhones uitgerust met een erg mooi Retina-scherm en het design is erg mooi en premium. iOS is wat beperkt, maar werkt wel heel erg prettig. Het grootste nadeel is dat de iPhone 5s erg duur is. De smartphone kost namelijk zo’n €490 en voor dat geld krijg je slechts 16GB opslagruimte. Voor een verdubbeling van die ruimte ben je nog eens zo’n €70 kwijt.

Meer informatie over de Apple iPhone 5s kun je vinden in onze review. De telefoon is voor €489 verkrijgbaar bij The Phone Store.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Smartphones

In de smartphonecategorie komen alle smartphones uit het drukste gedeelte van de markt: die met een schermformaat tussen de 4,7 en 5,4 inch. Alles daaronder classificeren we als compacte smartphone, terwijl alles vanaf 5,5 inch in onze ogen een phablet is. In deze categorie brengen de meeste merken hun topmodellen uit en is er veel keuze in alle prijssegmenten. Het is dan ook niet voor niets de meest populaire categorie in de smartphonemarkt.

In deze categorie zijn er nog erg weinig verschuivingen geweest. Enerzijds omdat een aantal belangrijke toestellen van het MWC nog niet op de markt zijn en anderzijds omdat HTC’s One M9 ons een beetje tegenviel en het dus niet tot de lijst geschopt heeft. Overigens zijn de aanwezige toestellen hier en daar wel goed in prijs gezakt, dat is natuurlijk altijd positief.

Microsoft Lumia 535

Microsoft Lumia 535 koopwijzer

De Lumia 535 is een wat voorzichtige keuze van Microsoft als debuut op de smartphonemarkt onder eigen naam. Het is namelijk een typische Lumiatelefoon, in het segment waar de toestellen de meeste populariteit kennen. Niet erg spannend dus, maar het voordeel is dat de telefoon net als veel andere goedkope Lumia’s een prima deal is. Voor zo’n €110 krijg je een telefoon met een 5-inch scherm, een 1,2GHz-quadcoreprocessor en een 5-megapixelcamera aan de achter- én voorkant. De schermresolutie is met 960×540 pixels niet verkeerd en de combinatie van 1GB werkgeheugen en 8GB intern geheugen is ook prima voor deze prijsklasse. Het ontwerp is, zoals we dat gewend zijn van de Lumialijn, stevig en kleurrijk. Kortom: de Lumia 535 is een prima debuut van Microsoft en een goede deal voor iedereen die niet geeft om een oneindige keuze aan applicaties. Het beperkte app-aanbod van Microsoft is namelijk ook voor dit toestel weer een probleem.

Voor meer informatie over deze telefoon kun je terecht in onze review van de Lumia 535.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Huawei Ascend G620s

Huawei Ascend G620s koopwijzer

Als je wel 4G-ondersteuning wilt in je goedkope smartphone, dan moet je bij de Huawei Ascend G620s zijn. Die smartphone is voorzien van een snelle en toekomstbestendige Snapdragon 410-processor, mét ondersteuning voor 4G. Ook de rest van de specificaties is netjes. Zo heeft hij een 5-inch HD-scherm, een 8-megapixelcamera aan de achterkant en dus een quadcoreprocessor. Het werkgeheugen bedraagt 1GB en de smartphone heeft 8GB opslagruimte. De software op dit toestel is Huawei’s Emotion UI over Android KitKat heen. Dat is prima, maar niet een van zijn stekere punten. Dat neemt echter niet weg dat de G620s voor iedereen die naar een goedkope smartphone op zoek is een erg goede keuze is. Voor €140 krijg je simpelweg erg veel waar voor je geld; meer dan bij zijn populaire broertje de Honor 3C wat ons betreft.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Motorola Moto G 2014

Motorola Moto G 2014 koopwijzer

Qua specificaties redelijk gelijk aan de Ascend G620s, maar qua gebruikservaring onverslaanbaar is de Moto G 2014. Voor zo’n €170 biedt de telefoon een erg goed gebalanceerd pakket. De smartphone heeft een 5 inch groot 720p-scherm, een 8-megapixelcamera, een 2-megapixel selfiecamera en een Snapdragon 400-processor. Daarnaast is de smartphone mooi en ergonomisch ontworpen en zitten er op de voorkant twee speakers die samen een goed geluid voortbrengen. De Motorola Moto G heeft daarnaast een schone Androidbuild en draait inmiddels als een van de weinige smartphones op Android 5.0 Lollipop. De smartphone slikt standaard twee simkaarten en dat is erg handig, bijvoorbeeld op vakantie. De smartphone kent overigens ook zijn gebreken: de batterij is niet verwisselbaar en niet zo heel goed en de optimalisatie van de software had beter gekund. 4G-ondersteuning mist in dit model, maar als je wilt kun je voor €30 extra een 4G-variant kopen.

Meer informatie kun je lezen in onze review van de Motorola Moto G 2014.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Nokia Lumia 735

Nokia Lumia 735 koopwijzer

Wie geen Android wil, kan in de vorm van de Nokia Lumia 735 een erg goed alternatief krijgen voor niet al teveel geld. De smartphone kost zo’n €220 en voor dat geld krijg je een vrij compleet totaalplaatje in een leuke behuizing. De typische Lumia-bouw is ook hier weer aanwezig en komt in leuke kleurtjes. Nokia heeft de Lumia 735 voorzien van een oled-scherm, wat betekent dat de weergave van het display erg spetterend is. De Snapdragon 400-chipset is niet de nieuwste meer, maar zoals we gewend zijn van Windows Phone draait hij soepeltjes. De Lumia 735 heeft een 5-megapixelcamera aan de voorkant om mooie selfies mee te maken en is aan de achterkant voorzien van een cameraresolutie van 6,7 megapixel. Al met al een compleet pakket voor een goede prijs, maar je moet wel met de beperktere app-catalogus van Windows Phone kunnen leven.

Meer informatie over de smartphone kun je vinden in onze hands-on.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

LG G2

LG G2 koopwijzer

De LG G2 is het voormalige vlaggenschip van fabrikant LG en hoewel hij al ruim een jaar oud is, kan hij nog goed meekomen. De smartphone gaat voor zo’n €280 over de toonbank en daarvoor krijg je een smartphone met een groot, goed scherm, een snelle processor en een prima camera. Ondanks zijn goede specificaties kent de LG G2 wel een aantal nadelen. Zo had bijvoorbeeld het materiaalgebruik beter gekund en missen we een micro sd-ingang. De positieve punten zijn echter duidelijk in de meerderheid. De smartphone heeft een goede batterij, prachtig scherm en snelle Snapdragon 800-processor. Ook de 13-megapixelcamera met optische beeldstabilisatie kon ons erg bekoren en de filmfunctie van het toestel presteert eveneens prima.

Voor meer informatie over de LG G2 kun je terecht in onze review.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Nokia Lumia 930

Nokia Lumia 930 koopwijzer

De Lumia 930 is het, inmiddels wat gedateerde, vlaggenschip van Microsoft Mobile. Hij loopt nu op Windows Phone 8.1 maar ook Windows 10 zal op dit toestel van de partij zijn tegen de tijd dat het uitkomt. De Lumia 930 is weer voorzien van een erg fraai en opvallend ontwerp. Het oled-scherm ziet er goed uit en de Snapdragon 800-processor is snel genoeg om het toestel soepel te laten werken. Bovendien zit er ook een uitstekende PureView-camera in de Lumia 930, die foto’s schiet in 20 megapixel. Een van de voordelen van Windows Phone is dat het goed met de batterij omgaat en die gaat in dit toestel inderdaad lang mee. Zijn er dan ook nadelen? Jazeker: het beperkte app-aanbod van Windows Phone, maar ook het flinke gewicht. Alles bij elkaar is de Lumia 930 een mooie en capabele smartphone die een prima alternatief kan bieden voor de vele Androidtelefoons die het topsegment bevolken. De telefoon kost momenteel zo’n €350.

Als je meer wilt weten over de Lumia 930, kun je terecht in onze review.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Sony Xperia Z2

Sony Xperia Z2 koopwijzer

Hoewel de Xperia Z2 inmiddels niet meer de nieuwste is, is het wel nog steeds een erg goede telefoon. In de tijd dat hij uitkwam was het in onze ogen de beste Androidtelefoon en we gaven hem in onze review dan ook vijf sterren. Sindsdien is de markt niet heel sterk vooruit gegaan en dus kan de Z2 nog lekker meekomen. Het scherm is een 5,2 inch groot ips-paneel met full HD-resolutie. De processor is een Snapdragon 801-chip, die lekker snel is. Op de achterkant is een 20,7-megapixelcamera te vinden, met een 4K-videofunctie. De Xperia Z2 is gebouwd van glas en aluminium en komt zodoende erg luxueus over. Als kers op de taart is de Xperia Z2 waterdicht tot 1,5 meter diep. Nadeel is wel dat de smartphone redelijk fors qua formaat en gewicht is. Groot voordeel is weer de prijs: die ligt nu rond de €360 en dat is erg schappelijk.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Sony Xperia Z3

Sony Xperia Z3 koopwijzer

De Sony Xperia Z3 is voorlopig nog even het topmodel van Sony, maar kan niet meer mee met de huidige Androidtoppers. Vooral de Galaxy S6 die binnenkort op de markt komt wint het duidelijk van deze Sony, maar dat neemt niet weg dat de Xperia Z3 een absolute aanrader is. Voor een prijs van op het moment zo’n €475 krijg je nog steeds heel aardige specs. Een Snapdragon 801-processor, 3GB werkgeheugen en 5,2-inch full HD-scherm, bijvoorbeeld. En met zijn 20,7-megapixelcamera en front facing speakers is de smartphone erg sterk op multimediavlak. De telefoon heeft natuurlijk weer een waterdichte body en is gebouwd van glas en aluminium, wat er erg goed uitziet. Als je wat wilt besparen tegenover de nieuwe topmodellen, die met prijzen rond de €700 significant duurder zijn, dan heb je aan deze Xperia Z3 nog steeds een erg goede keuze.

Onze review van de Xperia Z3 kun je hier vinden.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Apple iPhone 6

Apple iPhone 6 koopwijzer

De Apple iPhone 6, het huidige topmodel van fabrikant Apple, brengt eindelijk een groot scherm naar iOS. De smartphone heeft een 4,7-inch scherm en dat zal voor velen een goed formaat zijn. Verder is het vooral een typische iPhone. Het apparaat heeft een erg goed scherm, een mooie camera en natuurlijk de gebruiksvriendelijkheid die we van iOS kennen. Het besturingssysteem, iOS 8, kent helaas ook zijn beperkingen, vooral op het gebied van flexibiliteit. Daarnaast is het instapgeheugen van de iPhone 6, 16GB, vrij beperkt en betaal je een flink bedrag om er meer opslag in te krijgen. Voor wie die twee punten geen probleem zijn, is de iPhone 6 een erg goede smartphone. Daar hangt trouwens wel een prijskaartje aan: hij wordt verkocht vanaf zo’n €610 voor de goedkoopste versie.

Onze uitgebreide review van de nieuwe iPhone kun je hier lezen. De iPhone 6 is voor €609 verkrijgbaar bij The Phone Store.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Phablets

In de phabletcategorie bespreken we de grootste categorie van de smartphonemarkt. Hoewel er geen eenduidige definitie van een phablet is, gaat het duidelijk om toestellen met een groot scherm en met een belfunctie. Wij hebben deze categorie gedefinieerd als toestellen met een schermformaat tussen de 5,5 en 6,9 inch. Alles vanaf 7 inch is een tablet en komt in onze speciale tabletkoopwijzer terug.

Ook in de phabletcategorie zijn deze maand vooral wat prijsdalingen geweest en is er geen nieuwe binnenkomer. Overigens is er wel een erg interessant nieuw toestel verkrijgbaar in deze klasse: de LG G Flex 2. Vanwege onze niet bijzonder goede ervaringen met de Snapdragon 810-processor die daarin ligt en de relatief hoge prijs heeft hij het net niet tot deze lijst geschopt, maar het is zeker een interessante optie voor als je naar een wat minder gebruikelijke phablet opzoek bent.

Huawei Ascend G7

Huawei Ascend G7 koopwijzer

De afgelopen maanden stond de Huawei Ascend G7 ook al op deze plaats, maar moest hij het niet van zijn specs hebben. Inmiddels is het toestel verkrijgbaar voor slechts €215 en voor die prijs doet de G7 het ook op papier niet verkeerd. Hij heeft een Snapdragon 410-processor, 5,5-inch HD-scherm, 3000mAh-accu en 13-megapixelcamera. De reden dat hij eerder ook al in de lijst stond was dat hij een uitmuntende indruk achterliet in de praktijk en daar is natuurlijk niets aan veranderd. Dat komt vooral door de aluminium unibody, waardoor de G7 een erg hoogwaardige uitstraling heeft. De telefoon werkt in de praktijk snel, heeft een stevige batterijduur en het scherm ziet er erg mooi uit. De Emotion UI van Huawei is inmiddels bij de derde versie beland en die ziet er een stuk beter uit dan voorheen, hoewel het nog steeds niet moeders mooiste is.

Meer informatie over de Huawei Ascend G7 is te vinden in onze review. De telefoon is voor €215 verkrijgbaar bij D5Avenue.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

OnePlus One

OnePlus One koopwijzer

Het verkoopmodel van de OnePlus One is altijd al vreemd geweest en dat is het nog steeds. Maar de One is inmiddels wel zonder invite verkrijgbaar, mits het dinsdag is. Daarnaast zul je hem nog steeds via de site van OnePlus moeten importeren wat vooral met garantie net iets lastiger kan zijn, maar daar krijg je wel een erg goede telefoon voor weinig geld voor terug.

Voor €299 (€349 voor de 64GB versie) krijg je een smartphone die zich prima onder de topmodellen van vorig jaar kan scharen en dat is erg netjes. De smartphone draait standaard op CyanogenMod, een populaire custom rom voor Androidsmartphones. Hij is gebaseerd op een Snapdragon 801-processor, heeft een 5,5 inch groot full HD-scherm en op de achterkant prijkt een 13-megapixelcamera. Met 3GB werkgeheugen en een 3100mAh-batterij wordt het setje specs goed afgerond. De bouw van de One is netjes met een speciale finish aan de achterkant die erg goed aanvoelt.

Onze review van de OnePlus One kun je hier nalezen.

LG G3

LG G3 koopwijzer

Wat de LG G3 vooral uniek maakt in de phabletmarkt, is zijn formaat. Ondanks dat het toestel met zijn 5,5-inch scherm een echte phablet is, is hij net zo handzaam als sommige ‘gewone’ smartphones. De specs van het toestel zijn ook nog eens uitstekend. De G3 is een van de weinige toestellen met een QHD-scherm, wat trouwens op papier mooier klinkt dan het in de praktijk is. Hoe dan ook is het scherm gewoon erg mooi. Verder is de smartphone voorzien van een nieuwe modernere interface, inmiddels over Android Lollipop. De G3 heeft een snelle Snapdragon 801-processor en afhankelijk van de versie 2GB of 3GB werkgeheugen. De body is gebouwd van plastic, maar heeft een soort metallic coating meegekregen waardoor hij beter aanvoelt dan de gemiddelde plastic telefoon. De 13-megapixelcamera heeft optische beeldstabilisatie en laser-autofocus en zet goede resultaten neer. Nadelen zijn er helaas ook, zoals bijvoorbeeld de wat mindere accu en prestaties die net niet top zijn. Maar dat willen we voor zijn prijs van €340 wel door de vingers zien.

In onze review kun je meer over de LG G3 lezen.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Huawei Ascend Mate 7

Huawei Ascend Mate 7 koopwijzer

De Galaxy Note 4 van Samsung en de iPhone 6 Plus van Apple voeren de phabletmarkt aan, maar ook Huawei’s Ascend Mate 7 doet leuk mee. De topsmartphone van Huawei heeft geen Snapdragon 805-processor of QHD-display, maar dat betekent wel dat je in de prijs flink kunt besparen tegenover de Note 4 van Samsung. En de Mate 7 heeft zeker ook zijn eigen positieve punten. De goed werkende vingerafdrukscanner aan de achterkant bijvoorbeeld en de mooie aluminium unibody. En hoewel het scherm en de processor op papier niet de besten zijn, presteren ze in de praktijk gewoon erg goed. De Mate 7 heeft aan de achterkant een 13-megapixelcamera, aan de voorkant prijkt een 5-megapixelcamera. Die doen beiden goed hun ding, hoewel ze niet tot de top van de markt behoren. Dat geldt eigenlijk voor alles aan de Ascend Mate 7, waardoor het apparaat het beste te omschrijven is als een erg goede net-niet-top-phablet. Dat zie je terug in het vriendelijke prijskaartje van zo’n €400.

In onze review van de Ascend Mate 7 kun je meer informatie vinden. Bij The Phone Store betaal je €395 voor het toestel.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Samsung Galaxy Note 4

Samsung Galaxy Note 4 koopwijzer

De Samsung Galaxy Note 4 heeft een Snapdragon 805-processor en een verbluffend mooi 5,7 inch groot QHD-amoledscherm. Hij heeft verder een 16-megapixelcamera met optische beeldstabilisatie die goede resultaten neerzet en aan de voorkant een 3,7-megapixel selfiecamera. De S Pen is weer aanwezig om het phablet-karakter van de smartphone nog wat kracht bij te zetten. De software is zoals we van Samsung mogen verwachten ongekend uitgebreid en begint ook grafisch steeds meer ergens op te lijken. Het uiterlijk van het toestel is ook goed door onze keuring heen gekomen en het totaalplaatje van de Note 4 is daarmee erg goed.

Er zijn momenteel twee versies van de Note 4 in omloop: de N910F en de N910C. De eerste is de officieel in Nederland geleverde versie met een Snapdragon 805-processor, de tweede wordt geleverd met een Exynos 7 Octa processor, die iets minder zuinig maar wel wat sneller is volgens informatie op verschillende fora. De N910F gaat momenteel over de toonbank vanaf zo’n €540, voor de N910C tel je ongeveer €600 neer.

Voor meer informatie over de Galaxy Note 4 kun je in onze review terecht. De smartphone is voor €539 verkrijgbaar bij The Phone Store.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Apple iPhone 6 Plus

Apple iPhone 6 Plus koopwijzer

De Apple iPhone 6 Plus is de eerste phablet van Apple en tevens de grote broer van de iPhone 6. De smartphone heeft een 5,5-inch scherm en is daarmee qua scherm een vrij kleine phablet. Het formaat van het toestel zelf is helaas nog steeds erg groot vanwege de grote randen rond het scherm. Los van het formaat is het vooral een typische iPhone. Het apparaat heeft een erg goed scherm, een mooie camera en natuurlijk de gebruiksvriendelijkheid die we van iOS kennen. Het besturingssysteem, iOS 8, kent helaas ook zijn beperkingen, vooral op het gebied van flexibiliteit. Daarnaast is het instapgeheugen van de iPhone 6 Plus, 16GB, vrij beperkt en betaal je een flink bedrag om er meer opslag in te krijgen. Voor wie die twee punten geen probleem zijn, is de iPhone 6 Plus een erg goede smartphone. De iPhone 6 Plus is met zijn prijs van ongeveer €730 trouwens wel duur.

Onze uitgebreide review van de iPhone 6 Plus kun je hier lezen.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Budget-abonnementen

Voor iedereen die een abonnement met internet erbij wil, kan het erg voordelig zijn om geen sim-only te nemen maar zijn toestel erbij te kopen. Voor een sim-only met internet ben je namelijk al snel 10 tot 15 euro kwijt en voor een tientje meer heb je een prima toestel erbij. Die toestellen bespreken we in deze categorie, uiteraard in combinatie met een abonnement. Het gaat dan om abonnementen tot 25 euro met een toestel erbij dat gratis is of maximaal vijftig euro kost.

Een volle lijst met budget-abonnementen deze maand. Het aanbod aan goede abonnements-deals was bijzonder groot en dus hadden we veel keuzeruimte. Enkele toppertjes als de LG G3 en Sony Xperia Z2 zijn nu voor minder dan €25 per maand verkrijgbaar en voor als je gewoon goedkoop wilt bellen, sms’en en internetten hebben we ook een interessante deal voor je in de vorm van de Lumia 630.

Nokia Lumia 630

Nokia Lumia 630 koopwijzer

Bellen, sms’en en internetten voor een prijs die hoger ligt dan de meeste sim only’s en dan ook nog een toestel erbij. Dat klinkt als een bijzonder goede deal en dat is het ook. In combinatie met een hollandsnieuwe-abonnement met 275 minuten, sms’jes of MB’s van €9 per maand kun je de Nokia Lumia 630 gratis krijgen.

De Lumia 630 is een vrij complete Windows Phone met een 4,5″-display, 5-megapixelcamera, Snapdragon 400-quadcore-processor en de bekende stevige Nokia-bouw. Leuk is dat je de achterkant van de Lumia 630 eenvoudig kunt vervangen om zo het toestel in een nieuwe kleur te hullen. Het Windows Phone-besturingssysteem is eenvoudig in gebruik en werkt soepel. Nadeel is wel dat de Lumia 630 maar 512MB werkgeheugen heeft, waardoor multitasken soms wat lastiger gaat. Maar voor dit geld moet je dat maar voor lief nemen.

Onze review van de Lumia 630 kun je hier lezen.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

LG G2

LG G2 koopwijzer

Een andere erg goede deal is de LG G2, in combinatie met hetzelfde abonnement van hollandsnieuwe. Voor 275 minuten, sms’jes of MB’s betaal je in dit geval €18 per maand, maar dan krijg je er wel een betere smartphone bij. Deze deal kun je hier aanschaffen. Het is vooral een aanrader als je tegen lage maandlasten een goede telefoon wilt en niet zoveel onderweg op internet hoeft.

De smartphone doet qua specificaties nog altijd leuk mee en kreeg in onze review zelfs vijf sterren. Het toestel heeft een 13-megapixelcamera met optische beeldstabilisatie, een Snapdragon 800-processor en een 5,2 inch groot full hd-scherm. Daarbij komt een ontwerp met ontzettend dunne randen rond het scherm, waardoor het toestel toch redelijk compact is.

Voor de liefhebbers is de LG G2 ook verkrijgbaar in combinatie met een aantal andere goedkope abonnementen die meer MB’s bieden. Die kun je via het blokje hieronder bekijken.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Acer Liquid Jade S en Iconia One 7

Acer Liquid Jade S koopwijzer

Een nieuwe binnenkomer in de lijst is de Acer Liquid Jade S. Dit is de eerste 4G-smartphone van Acer die meteen met een 64bit-octacoreprocessor is uitgerust en dus prima specificaties belooft te hebben. Het ontwerp van de telefoon is erg dun en licht, wat hem prettig in gebruik maakt. De rest van de specificaties is ook niet verkeerd: de Jade S heeft een 13-megapixelcamera, 5-inch HD-scherm, 8GB opslagruimte en een geheugenkaartslot. Het werkgeheugen van de telefoon bedraagt 1GB en dat is wel een beetje aan de krappe kant.

Bij Miky kun je deze telefoon gratis krijgen bij een abonnement van €20 per maand. Dat is een Ben-abonnement met 100 minuten en 1GB internet. Het leuke is dat je daarbij ook nog eens een gratis tablet krijgt, de Acer Iconia One 7. Dat is niet de meest briljante tablet, maar het is zeker mooi meegenomen.

Voor meer informatie over de Acer Liquid Jade S kun je terecht in onze hands-on.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Sony Xperia Z1 Compact

Sony Xperia Z1 Compact koopwijzer

De Sony Xperia Z1 Compact is een prima smartphone met een goede prijs. De Snapdragon 800-processor, 2GB ram, 20-megapixelcamera en het 4,3-inch 720p-scherm zorgen ervoor dat de smartphone prima werkt en nog vrij up to date is. Mooi meegenomen is verder dat de smartphone een mooi en waterdicht ontwerp heeft. De software is vrij minimalistisch en Sony heeft een update naar Android 5.0 al beloofd.

De Xperia Z1 Compact kun je nu in combinatie met een Tele2-abonnement met 500MB data en 150 minuten of sms’jes kopen. Dan betaal je €21 per maand, wat een erg nette prijs is voor een dergelijk abonnement met zo’n goed toestel. Als je deze deal wilt kopen, kun je hier terecht. Net als de G2 is deze Xperia Z1 Compact ook met een aantal andere aantrekkelijke abonnementen verkrijgbaar via het blokje hieronder.

Meer informatie over het toestel? Lees hier onze review van de Sony Xperia Z1 Compact.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

LG G3

LG G3 koopwijzer

Hoewel de LG G3 het huidige topmodel van fabrikant LG is, is hij inmiddels erg goedkoop verkrijgbaar. De specs van het toestel zijn gewoon nog steeds uitstekend en dat maakt de G3 een erg goede deal. De telefoon heeft een mooi QHD-scherm en verder heeft de smartphone een snelle Snapdragon 801-processor en afhankelijk van de versie 2GB werkgeheugen. De 13-megapixelcamera heeft optische beeldstabilisatie en laser-autofocus en zet goede resultaten neer. Nadelen zijn er helaas ook, zoals bijvoorbeeld de wat mindere accu en prestaties die net niet top zijn.

Voor een erg schappelijke €23 per maand kun je de LG G3 al kopen. Je hebt dan een abonnement van Tele2 met daarbij 150 minuten of sms’jes en 500MB data. De telefoon krijg je er gratis bij als je voor twee jaar een contract tekent en dat lijkt ons een erg goede deal.

In onze review kun je meer over de LG G3 lezen.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Sony Xperia Z2

Sony Xperia Z2 koopwijzer

Een andere bijzonder goede deal is de Sony Xperia Z2, die Miky aanbiedt bij een abonnement van €24 per maand. Dat is een abonnement van Ben met 1000MB en 100 minuten of sms’jes. Als je voor twee jaar tekent doen ze je de Xperia Z2 cadeau.

De Xperia Z2 werd halverwege vorig jaar door ons uitgeroepen tot de beste high-end smartphone op dat moment. De beste smartphone is de Xperia Z2 al lang niet meer, maar erg goed is hij nog altijd wel. We gaven hem in onze review dan ook vijf sterren. Het scherm is een 5,2 inch groot ips-paneel met full HD-resolutie. De processor is een Snapdragon 801-chip, die lekker snel is. Op de achterkant is een 20,7-megapixelcamera te vinden, met een 4K-videofunctie. De Xperia Z2 is gebouwd van glas en aluminium en komt zodoende erg luxueus over.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Pre-order

In de pre-ordercategorie bespreken we toestellen die wel aangekondigd zijn door hun fabrikant, maar nog niet in de winkels liggen. We bieden dus een kijkje in de toekomstige smartphonemarkt, met toestellen die de moeite waard zijn om in de gaten te houden. Als je abonnement dus binnenkort afloopt en je alvast op zoek bent naar een toestel, kun je hier wellicht iets leuks vinden. Overigens komen in deze categorie allerlei opvallende toestellen terecht en hoeft het niet per se zo te zijn dat een hier genoemd toestel ook daadwerkelijk de aankoop waard zal worden. Daarover kunnen we simpelweg nog geen definitief oordeel vellen voordat een smartphone op de markt is.

Het moge geen verrassing heten dat de pre-ordercategorie deze maand bevolkt wordt door een aantal toestellen van het Mobile World Congress. Hoewel er in Barcelona niet heel veel interessante smartphones aangekondigd werden, hebben we toch een aantal leuke voor je gevonden. Als je benieuwd bent naar alle smartphones die eraan zitten te komen en op de beurs aangekondigd werden, kun je terecht in ons overzicht van het MWC 2015.

Sony Xperia M4 Aqua

Sony Xperia M4 Aqua koopwijzer

De Xperia M4 Aqua van Sony brengt het ontwerp van de Xperia Z3 naar een goedkoper prijspunt. Sony belooft de smartphone binnenkort voor €299 in de winkels te leggen en voor dat geld krijg je een leuk toestel. De M4 Aqua is zoals de naam doet vermoeden waterdicht en lijkt dus erg op de Xperia Z3. Hij is alleen wel van plastic gemaakt en heeft een iets kleiner 5-inch scherm. De specificaties van het toestel zijn vanzelfsprekend iets minder dan die van zijn grote broer, maar de M4 Aqua is geenszins een matige telefoon. Hij heeft een Snapdragon 615-processor met acht kernen, is voorzien van 2GB werkgeheugen en heeft een 5-inch HD-scherm. De camera heeft een 13-megapixelresolutie en aan de voorkant zit een 5-megapixelcamera. De Xperia M4 Aqua draait als eerste Sonytelefoon op Android Lollipop. Sony’s implementatie daarvan viel ons in onze hands-on niet tegen.

Honor 6+

Honor 6+ koopwijzer

De Honor 6+ is eigenlijk niet nieuw, maar de informatie dat hij ook naar Nederland zal komen is dat wel. Wanneer precies en voor welk bedrag is nog niet bekend, maar in ieder geval zal Honor het toestel hier gaan voeren. Je kunt de smartphone zien als de phabletversie van de Honor 6 die een aantal nieuwigheden met zich meebrengt. De belangrijkste daarvan is de camera. Of liever gezegd: zijn de camera’s. De Honor 6+ heeft namelijk een tweetal lenzen en sensoren achterop zitten, beiden goed voor 8 megapixels. Samen levert dat 13-megapixelplaatjes op en moet het onder andere resulteren in betere foto’s in het donker. Het ontwerp van de Honor 6+ is van glas en metaal en de smartphone is voorzien van een 5,5 inch groot full HD-scherm. Onder de motorkap ligt de Kirin 925-chip van Huawei gekoppeld aan 3GB werkgeheugen. De Honor 6+ is voorzien van de EMUI 3.0 over Android KitKat heen.

In onze hands-on kun je meer lezen over de Honor 6+.

Samsung Galaxy S6 Edge

Samsung Galaxy S6 Edge koopwijzer

Met de Galaxy S6 en Galaxy S6 Edge zet Samsung over ruim een week zijn nieuwe paradepaardjes op de markt. De Galaxy S6 zal door zijn €150 lagere adviesprijs de betere deal worden, maar de Galaxy S6 Edge is wat ons betreft de meest interessante van de twee. Zijn aan twee kanten gekromde display biedt een aantal leuke extraatjes maar ziet er bovenal gewoon erg mooi uit. Dat ontwerp is sowieso sterk verbeterd tegenover de vorige iteraties in de Galaxy S-lijn en ook TouchWiz is een stuk beter dan eerst. Los daarvan is de Galaxy S6 Edge voorzien van topspecificaties. Hij heeft een 64bit Exynos 7 Octa-chip van Samsung, is voorzien van een 5,1-inch QHD-scherm en heeft een optisch gestabiliseerde 16-megapixelcamera. Natuurlijk zijn er allerlei extra’s aanwezig, zoals een IR-blaster, vingerafdrukscanner, hartslagmeter en draadloze laadtechnologie. De telefoon kent één groot nadeel: het geheugen is niet uitbreidbaar en voor extra opslag betaal je flink.

De Galaxy S6 Edge zal op 10 april verkrijgbaar zijn voor een adviesprijs vanaf €849. Meer informatie over de Samsung Galaxy S6 Edge vind je in onze review die later vandaag live zal gaan.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Tot slot

Deze koopwijzer is tot stand gekomen aan de hand van onze ideeën over de huidige smartphonemarkt. Hoewel we ons uiterste best doen om deze zo objectief mogelijk te houden, wordt deze lijst ook in zekere mate beïnvloed door de voorkeuren van onze redactie. Mocht je opmerkingen hebben over onze keuzes, dan horen wij dat graag in de reacties onder dit artikel. Ook suggesties voor de volgende versie van deze koopwijzer kun je daar kwijt.

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Telekoopwijzer uitgelicht

Telekoopwijzer: de beste smartphones van deze zomer lees verder

Android P 9.0

Deze smartphones krijgen allemaal Android P lees verder

Telekoopwijzer video uitgelicht

Telekoopwijzer: dit zijn de beste high-endsmartphones van deze zomer lees verder

Officieel: Samsung Galaxy Note 9 wordt op 9 augustus onthuld lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters