Telekoopwijzer smartphones augustus 2015

Het is volop zomer en de maand augustus is inmiddels aangebroken. Dat betekent tijd voor een nieuwe telekoopwijzer met de beste smartphones van deze maand. Leuk leesvoer als je op vakantie bent, of een handig hulpje voor de thuisblijvers die deze vakantie aanwenden om een nieuwe smartphone uit te zoeken.

Telekoopwijzer intro 

Ben je van plan binnenkort een nieuwe mobiel te kopen? Dan zit je goed bij deze Telekoopwijzer van All About Phones. We helpen je met het kiezen van je nieuwe smartphone door in verschillende categorieën de beste smartphones te benoemen. In de eerste drie categorieën, namelijk die van de compacte smartphones, smartphones en phablets, kijken we naar de losse prijzen van toestellen. Hier kun je dus terecht als je een losse telefoon wilt kopen. Ben je op zoek naar een smartphone met abonnement, dan kun je terecht in de vierde categorie. Hier bespreken we verschillende budget-abonnementen waar je gratis of voor weinig geld een telefoon bij krijgt. Het limiet stellen we op €25 per maand en €50 voor de telefoon. Tot slot behandelen we interessante verwachte smartphones in de pre-ordercategorie.

De Telekoopwijzer is bedoeld om de keuze voor een telefoon te vergemakkelijken, als aanvulling op onze reviews, hands-ons en video’s. Je kunt eenvoudig in dit artikel een aantal telefoons uitkiezen die je wel wat lijken. Vervolgens kun je deze telefoons vergelijken met behulp van onze uitgebreide reviews en video’s. Ook in de koopwijzer zelf proberen we je alvast te helpen met wat de beste smartphone voor jou is, door bij ieder toestel een korte omschrijving te geven en te onderbouwen waarom we juist dat apparaat in de lijst opgenomen hebben. Bij alle telefoons zijn kooplinks te vinden, zodat je eenvoudig je favoriete telefoon kunt kopen.

Goed om te weten is dat we tablets niet meenemen in deze koopwijzer, die kun je vinden in de telekoopwijzer tablets. Mocht je liever een video over de beste smartphone kijken, dan kun je onze laatste telekoopwijzer-video vinden bij ons redactie video overzicht.

Compacte smartphones

De categorie van de compacte smartphones is er voor iedereen die wel een smartphone wil, maar niet met een gigantisch scherm in zijn broekzak wil lopen. We hebben deze categorie gedefinieerd tot een schermformaat van 4,6 inch. Toestellen met dat schermformaat zijn nog goed draagbaar en er is voorlopig voldoende aanbod in dit segment.

Hoewel het aanbod van toestellen onder de 4,6 inch nog voldoende is, is de vernieuwing wel een beetje uit de markt. Steeds meer nieuwe toestellen kruipen richting de vijf inch of meer en dat betekent dat je het deze maand zult moeten doen met een ongewijzigde lijst in deze klasse.

Nokia Lumia 630

Nokia Lumia 630 koopwijzer

De Nokia Lumia 630 is inmiddels al wat ouder, maar nog zeker een aanrader. Het toestel kost zo’n €85 en voor dat geld krijg je heel wat. De Lumia 630 is een vrij complete Windows Phone met een 4,5″-display, 5-megapixelcamera, Snapdragon 400-quadcoreprocessor en de bekende stevige Nokia-bouw. Hij draait nu nog op Windows Phone 8.1, maar zal ook versie 10 gaan zien later dit jaar. Een nadeel van het toestel is het beperkte werkgeheugen van 512MB, wat de multitask-skills van de smartphone niet ten goede komt. Los van het multitasken werkt Windows Phone er gelukkig niet verkeerd op. Het OS is prettig in gebruik en is standaard voorzien van een handig setje apps. Bijvoorbeeld een volledige versie van Here Drive met offline navigatie over de hele wereld en een fijne Office-suite.

Onze review van de Lumia 630 kun je hier lezen.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Acer Liquid Z410

Acer Liquid Z410 koopwijzer

De Acer Liquid Z410 is een goedkope 4G-smartphone met uitstekende specificaties. De telefoon heeft een 4,5 inch groot scherm met een resolutie van 960×540 pixels en is daarmee scherper dan veel andere telefoons voor dit geld. Onder de motorkap ligt een 64bit-chipset van MediaTek die geklokt is op 1,3GHz en dit beestje prima weet aan te drijven. Het werkgeheugen bedraagt 1GB en je hebt de beschikking tot 8GB interne opslag, waardoor het installeren van veel apps probleemloos gaat. De cameraresolutie bedraagt 5 megapixel, dat is voldoende voor deze klasse. Daar maakt het toestel niet de meest indrukwekkende foto’s mee, maar we moeten niet vergeten dat het hier om een telefoon van €100 gaat. Voor dat geld is de Liquid Z410 allround een prima telefoon die voor een kleine meerprijs ook als dualsim-versie verkrijgbaar is.

Meer informatie over de Acer Liquid Z410 kun je vinden in onze hands-on.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Motorola Moto G 4G

Motorola Moto G koopwijzer

Ondanks zijn leeftijd is deze Motorola Moto G 4G nog steeds een erg goede smartphone voor een lage prijs. Voor ongeveer €160 krijg je een smartphone met aardige specificaties en een prettige gebruikservaring. Hij blinkt vooral uit met zijn 4,5 inch grote 720p-scherm, dat een stuk scherper is dan het display van veel gelijk geprijsde smartphones. De Snapdragon 400-processor die in dit toestel zit begint inmiddels op zijn retour te raken, maar is nog steeds gewoon prima. De Moto G is verder ergonomisch goed ontworpen en ziet er prima uit. De telefoon draait op een schone build van Android Lollipop en dat zorgt vor een prettige werking. Als we dan toch een minpunt moeten noemen dan is het de camera: die is met zijn 5-megapixelresolutie niet echt geweldig.

Voor meer informatie kun je terecht in onze review. Overigens is die van de niet-4G-versie. De enige verschillen zijn de toevoeging van 4G en een geheugenkaartlezer.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Samsung Galaxy A3

Samsung Galaxy A3 koopwijzer

De specificaties van de Samsung Galaxy A3 zijn misschien niet erg bijzonder voor zijn prijs van ongeveer €235, de gebruikservaring is wel gewoon top. De Galaxy A3 heeft een Snapdragon 410-processor, 4,5-inch qHD-scherm dat gebruik maakt van super amoled-techonologie en een 8-megapixelcamera achter vergezeld door een 5-megapixelexemplaar voor. Samsung vertaalt dat naar de praktijk met een snelle werking, prima kleurweergave en behoorlijk mooie foto’s. Alleen bij de scherpte van het display en de capaciteit van de batterij hebben we onze bedenkingen. De Galaxy A3 heeft een dunne body die deels van metaal is en er strak uitziet. Dat draagt bij aan de uitstekende gebruikservaring. In de praktijk is deze Galaxy A3 dus een erg geslaagde telefoon voor niet al teveel geld; een aanrader wat ons betreft.

In onze review kun je alles over de Galaxy A3 lezen.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Sony Xperia Z1 Compact

Sony Xperia Z1 Compact koopwijzer

Een Snapdragon 800-processor, 2GB ram, een 20-megapixelcamera en een 4,3-inch 720p-scherm in een waterdichte body. Dat is in een notendop wat de Sony Xperia Z1 Compact biedt voor ongeveer €280. Nadelen heeft het toestel eigenlijk maar weinig, het grootste probleem waar we tijdens onze review tegenaan liepen was dat de prestaties van de camera niet altijd even goed zijn. Maar nu de prijs zo laag ligt is dat eigenlijk een non-issue geworden. Dat maakt de Xperia Z1 Compact een erg goed voordelig alternatief voor de Xperia Z3 Compact, die nieuwer en duurder maar nauwelijks beter is. Hij biedt een iets snellere Snapdragon 801-processor, groter 4,6-inch scherm in een evengrote body en een ontwerp dat vernieuwd is en nog waterdichter. Dat de Z3 Compact een beter toestel is, dat zullen we niet ontkennen. Maar als je op zoek bent naar een goede prijs-kwaliteitverhouding dan moet je zeker bij deze Z1 Compact zijn.

Meer informatie? Lees hier onze review van de Sony Xperia Z1 Compact.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Sony Xperia Z3 Compact

Sony Xperia Z3 Compact koopwijzer

De Sony Xperia Z3 Compact is de beste compacte Androidtelefoon die je op dit moment kan krijgen. De smartphone heeft een 4,6-inch scherm in een relatief kleine body. Zowel dat scherm als die body zien er ook nog eens erg goed uit. Onder de motorkap liggen een Snapdragon 801ac-processor, 2GB werkgeheugen en inmiddels Android Lollipop. Dat zorgt ervoor dat de werking van het toestel bijna feilloos is. Het scherm heeft een 720p-resolutie, dat zal voor sommigen een nadeel zijn. De 20,7-megapixelcamera klinkt op papier leuk en schiet ook goede foto’s, maar behoort net niet tot de top van de markt. Hoe dan ook is het totaalplaatje van deze waterdichte smartphone erg goed. Met zijn €350 is de Z3 Compact wel een stuk duurder dan de redelijk gelijkwaardige Z1 Compact, maar als je op zoek bent naar het beste van het beste moet je zeker hier zijn.

Voor meer informatie over het toestel kun je terecht in onze review.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Smartphones

In de smartphonecategorie komen alle smartphones uit het drukste gedeelte van de markt: die met een schermformaat tussen de 4,7 en 5,4 inch. Alles daaronder classificeren we als compacte smartphone, terwijl alles vanaf 5,5 inch in onze ogen een phablet is. In deze categorie brengen de meeste merken hun topmodellen uit en is er veel keuze in alle prijssegmenten. Het is dan ook niet voor niets de meest populaire categorie in de smartphonemarkt.

Twee nieuwe binnenkomers in de lijst deze maand. De Motorola Moto G 2015 vervangt zijn voorganger uit 2014, met onder andere een nieuwe camera en een waterdichte body. Huawei heeft de P8 iets in prijs verlaagd en daardoor is het nu een interessant alternatief geworden dat tussen de topmodellen van vorig jaar en de beste smartphones van dit moment valt. Echt grote wijzigingen blijven nog even uit, die komen vermoedelijk na de IFA in september.

Microsoft Lumia 535

Microsoft Lumia 535 koopwijzer

Wie voor weinig geld een goede smartphone wil, kan uitstekend bij Microsoft terecht. De Lumia 535 is een uitstekend ‘full size’ alternatief. Voor zo’n €110 krijg je een telefoon met een 5-inch scherm, een 1,2GHz-quadcoreprocessor en een 5-megapixelcamera aan de achter- én voorkant. De schermresolutie is met 960×540 pixels niet verkeerd en de combinatie van 1GB werkgeheugen en 8GB intern geheugen is ook prima voor deze prijsklasse. Het ontwerp is, zoals we dat gewend zijn van de Lumialijn, stevig en kleurrijk. Kortom: de Lumia 535 is een goede deal voor iedereen die niet geeft om een oneindige keuze aan applicaties. Het beperkte app-aanbod van Microsoft is namelijk ook voor dit toestel weer een probleem. Kleine kanttekening op dit specifieke toestel is dat hij wat gevoeligheidsproblemen lijkt te hebben met zijn display. Die zouden inmiddels opgelost moeten zijn, maar we krijgen nog regelmatig reacties van mensen die er toch last van hebben.

Voor meer informatie over deze telefoon kun je terecht in onze review van de Lumia 535.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Huawei Ascend G620s

Huawei Ascend G620s koopwijzer

Wil je een goedkope Androidtelefoon, dan kun je beter net wat meer geld uittrekken. Dan kom je uit bij de Huawei Ascend G620s. Die is voorzien van een Snapdragon 410-processor, mét ondersteuning voor 4G. Ook de rest van de specificaties is netjes. Zo heeft hij een 5-inch HD-scherm, een 8-megapixelcamera aan de achterkant en dus een quadcoreprocessor. Het werkgeheugen bedraagt 1GB en de smartphone heeft 8GB opslagruimte. De software op dit toestel is Huawei’s Emotion UI over Android KitKat heen. Dat is oké, maar niet een van zijn sterkere punten. Dat neemt echter niet weg dat de G620s voor iedereen die naar een goedkope smartphone op zoek is een erg goede keuze is. Voor €140 krijg je simpelweg erg veel waar voor je geld.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Nokia Lumia 735

Nokia Lumia 735 koopwijzer

Wie geen Android wil, kan in de vorm van de Nokia Lumia 735 een erg goed alternatief krijgen voor niet al teveel geld. De smartphone kost zo’n €180 en voor dat geld krijg je een vrij compleet totaalplaatje in een leuke behuizing. De typische Lumia-bouw is ook hier weer aanwezig en het toestel komt in leuke kleurtjes. Nokia heeft de Lumia 735 voorzien van een oled-scherm, wat betekent dat de weergave van het display erg spetterend is. De Snapdragon 400-chipset is niet de nieuwste meer, maar zoals we gewend zijn van Windows Phone draait hij soepeltjes. De Lumia 735 heeft een 5-megapixelcamera aan de voorkant om mooie selfies mee te maken en is aan de achterkant voorzien van een cameraresolutie van 6,7 megapixel. Al met al een compleet pakket voor een goede prijs, maar je moet wel met de beperktere app-catalogus van Windows Phone kunnen leven. Voor de liefhebber is de Lumia 735 ook in dualsim-versie verkrijgbaar als de Lumia 730, die overigens geen LTE ondersteunt.

Meer informatie over de smartphone kun je vinden in onze hands-on.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Motorola Moto G 2015

Motorola Moto G 2015 koopwijzer

Motorola kondigde eind juli de nieuwste versie van de Moto G aan. Deze Motorola Moto G 3rd gen. of Moto G 2015 heeft een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding en schopt het daarmee direct tot onze koopwijzer. De Moto G 2015 is met zijn Snapdragon 410-processor weer helemaal up-to-date en heeft als mooie upgrades een 13-megapixelcamera en waterdichte behuizing gekregen. Het toestel heeft nog steeds een ijzersterk basisconcept. Om het 5-inch HD-display is een ergonomische body gebouwd. Het besturingssysteem is Android 5.1 Lollipop, relatief snelle updates zijn gegarandeerd en Motorola heeft slechts minimale aanpassingen gedaan aan de software. 4G is nu standaard aanwezig en het toestel kost nog steeds slechts €200. Op dit moment kun je alleen de versie met 1GB werkgeheugen en 8GB interne opslag krijgen, binnenkort zal er ook een versie met 2GB werkgeheugen en 16GB opslag uitkomen. Mocht je dus wat meer geheugen willen dan is het wellicht de moeite waard om even te wachten.

We hebben de Moto G 2015 inmiddels binnen voor een review, dus meer informatie over het toestel volgt binnenkort. Tot die tijd kun je terecht bij onze hands-on.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

LG G2

LG G2 koopwijzer

De LG G2 blijft een van de sterkste aanbiedingen in het middensegment. Deze oude topper van LG is inmiddels uitgerust met Android Lollipop en kan qua specificaties nog aardig meekomen. De smartphone gaat voor zo’n €280 over de toonbank en daarvoor krijg je een smartphone met een groot, goed scherm, een relatief snelle processor en een aardige camera. Toch kent de LG G2 wel een aantal nadelen. Zo had bijvoorbeeld het materiaalgebruik beter gekund en missen we een micro sd-ingang. De positieve punten zijn echter duidelijk in de meerderheid. Vooral de batterij van deze smartphone is een groot voordeel tegenover menig concurrent en ook het scherm en het compacte ontwerp zijn duidelijke pluspunten van deze telefoon.

Voor meer informatie over de LG G2 kun je terecht in onze review.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Motorola Moto X 2014

Motorola Moto X 2014 koopwijzer

De Motorola Moto X 2014 is inmiddels het goedkoopste vlaggenschip van 2014. Geen goed teken over de verkopen van deze smartphone, maar wel een goede zaak voor ons als consumenten. Voor €320 krijg je een snelle telefoon met een mooi ontwerp en een metalen frame. Binnenin de telefoon ligt een rappe Snapdragon 801-processor en 2GB werkgeheugen. Het 5,2-inch display is een mooi full HD-amoledexemplaar. De telefoon draait inmiddels op Android Lollipop en heeft een aantal leuke toevoegingen gekregen in de software. Spraakbediening bijvoorbeeld, waarmee je het apparaat allerlei dingen kunt vragen zonder hem te ontgrendelen of ook maar aan te raken. Verder leuk is dat de Moto X 2014 ook in leer en bamboe beschikbaar is, hoewel je voor die versies wel extra betaalt. Groot nadeel van het toestel is dat de opslagruimte beperkt is: 16GB en niet uitbreidbaar. Daar moet je mee kunnen leven, maar als dat zo is heb je met de Moto X 2014 wel een erg goede smartphone te pakken voor weinig geld.

Voor meer informatie over de smartphone kun je terecht in onze review.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Nokia Lumia 930

Nokia Lumia 930 koopwijzer

Hoewel een opvolger voor de Nokia Lumia 930 al in de coulissen staat, is ook dit wat oudere toestel nog steeds een goede deal. Zeker als je om welke reden dan ook niet van Android gediend bent is dit een mooi alternatief. Voor ongeveer €360 krijg je een toestel met een fraai ontwerp, een goed scherm en heel behoorlijke specificaties. De smartphone is voorzien van een 5-inch oled-scherm met full HD-resolutie en onder de motorkap liggen een Snapdragon 800-processor en 2GB werkgeheugen. Bovendien zit er ook een uitstekende PureView-camera in de Lumia 930, die foto’s schiet in 20 megapixel. Een van de voordelen van Windows Phone is dat het goed met de batterij omgaat en die gaat in dit toestel inderdaad lang mee. Zijn er dan ook nadelen? Jazeker: het beperkte app-aanbod van Windows Phone, maar ook het flinke gewicht.

Als je meer wilt weten over de Lumia 930, kun je terecht in onze review.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Huawei P8

Huawei P8 koopwijzer

De Huawei P8 is een mooie en capabele telefoon die net wat onder de top van de markt gepositioneerd is. Met zijn prijs van ongeveer €430 is hij wat goedkoper dan de andere vlaggenschepen, wat ons zijn iets mindere specificaties doet vergeven. De Huawei P8 heeft een 5,2-inch full HD-scherm, octacore Kirin 930-processor en 3GB werkgeheugen. Verzonken in de achterkant ligt een 13-megapixelcamera met optische beeldstabilisatie die aardige zaken doet. Op de voorkant prijkt een 8-megapixelcamera. Dat alles is verwerkt in een mooie en dunne body van aluminium. Hoewel de Huawei P8 zich niet kan meten met toestellen als de Samsung Galaxy S6 of LG G4, is het wel een erg nette smartphone. Hij valt precies tussen de beste smartphones van vorig jaar en de topmodellen van 2015 en heeft daarmee een goed plekje in de markt gevonden. Een aanrader als je niet de hoofdprijs wilt neerleggen voor je nieuwe smartphone.

In onze review kun je meer lezen over de Huawei P8.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Samsung Galaxy S6

Samsung Galaxy S6 koopwijzer

Het duo Samsung Galaxy S6 en Galaxy S6 Edge staat op dit moment duidelijk bovenaan de Android-voedselketen. De Galaxy S6 is door zijn €150 lagere adviesprijs de betere deal, maar wie echt iets unieks wil kan ook prima bij de Edge terecht. Het duo wordt gekenmerkt door een sterk verbeterd ontwerp tegenover de vorige iteraties in de Galaxy S-lijn. Daarnaast is TouchWiz, wat nog steeds op deze smartphones draait, gestroomlijnd en van een facelift voorzien. De Galaxy S6 is voorzien van topspecificaties. Hij heeft een 64bit Exynos 7 Octa-chip van Samsung, een 5,1-inch QHD-scherm en heeft een optisch gestabiliseerde 16-megapixelcamera. Natuurlijk zijn er allerlei extra’s aanwezig, zoals een IR-blaster, vingerafdrukscanner, hartslagmeter en draadloze laadtechnologie. De telefoon kent twee flinke nadelen: het geheugen is niet uitbreidbaar en de batterij presteert niet bijzonder goed. Ook kampt de telefoon momenteel met de nodige softwareproblemen. Desondanks is dit de smartphone waar je moet zijn als je het beste Androidtoestel van het moment wilt. Het prijskaartje dat daaraan hangt is €540.

Onze review van de Samsung Galaxy S6 kun je hier lezen. Het Edge-model hebben we eveneens gereviewd. Voor meer informatie over de softwareproblemen die het duo op het moment heeft kun je terecht in deze Telewiki.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Apple iPhone 6

Apple iPhone 6 koopwijzer

De Apple iPhone 6, de huidige lijsttrekker van fabrikant Apple, brengt eindelijk een groot scherm naar iOS. De smartphone heeft een 4,7-inch scherm en dat zal voor velen een goed formaat zijn. Verder is het vooral een typische iPhone. Het apparaat heeft een erg goed scherm, een mooie camera en natuurlijk de gebruiksvriendelijkheid die we van iOS kennen. Het besturingssysteem, iOS 8, kent helaas ook zijn beperkingen, vooral op het gebied van flexibiliteit. Daarnaast is het instapgeheugen van de iPhone 6, 16GB, vrij beperkt en betaal je een flink bedrag om er meer opslag in te krijgen. Voor wie die twee punten geen probleem zijn, is de iPhone 6 een erg goede smartphone. Daar hangt trouwens wel een prijskaartje aan: hij wordt verkocht vanaf zo’n €630 voor de goedkoopste versie.

Onze uitgebreide review van de Apple iPhone 6 kun je hier lezen.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Phablets

In de phabletcategorie bespreken we de grootste categorie van de smartphonemarkt. Hoewel er geen eenduidige definitie van een phablet is, gaat het duidelijk om toestellen met een groot scherm en met een belfunctie. Wij hebben deze categorie gedefinieerd als toestellen met een schermformaat tussen de 5,5 en 6,9 inch. Alles vanaf 7 inch is een tablet en komt in onze speciale tabletkoopwijzer terug.

De Snapdragon 810-chip is niet het succes waar fabrikanten en consumenten op gehoopt hadden. Dat heeft ook zo zijn positieve kanten: toestellen met die chip erin beginnen lekker goedkoop te worden. Deze maand heeft LG zijn G Flex 2 flink in de uitverkoop gedaan: voor €370 kun je er eentje krijgen en dat is een erg goede deal. Het is ook meteen de enige nieuwe binnenkomer in de lijst deze maand, in afwachting van toestellen als de OnePlus 2 en het Motorola Moto X-duo.

Honor 4X

Honor 4X koopwijzer

De Honor 4X is de eerste phablet van Honor en scoort, geheel zoals het de Huaweidochter betaamt, erg goed op prijs-kwaliteitverhouding. De smartphone kost €200 en voor dat geld krijg je een 64bit-octacoreprocessor, 13-megapixelcamera, 5,5-inch HD-scherm en flinke accu van 3000mAh. Als kers op de taart gaat het hier om een dualsimtelefoon, waardoor je flexibel bent met abonnementen of simkaartjes in het buitenland. Hoewel het 5,5-inch display voor phabletbegrippen niet zo groot is, is de Honor 4X wel een vrij lompe telefoon en dat is zeker een van zijn mindere punten. Ook de software is niet erg modern: de telefoon draait op Android KitKat en een update naar Lollipop zal in ieder geval voorlopig niet komen. Het totaalplaatje van de Honor 4X is echter erg goed en zodoende zien we deze telefoon als de goedkoopste goede phablet van dit moment.

Voor meer informatie over de Honor 4X kun je terecht in onze review, waar hij trouwens een nette 9 kreeg.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Microsoft Lumia 640 XL

Microsoft Lumia 640 XL koopwijzer

Microsoft lanceerde in de populaire 600-lijn niet één, maar twee nieuwe smartphones dit jaar. De komst van de Lumia 640 XL betekent dat er nu voor weinig geld een interessante phablet met Windows Phone beschikbaar is. Highlights zijn het 5,7 inch grote 720p-scherm en de 13-megapixelcamera met een Zeiss-lens. Ook het stevige en kleurrijke ontwerp is niet verkeerd, zoals we dat van de Lumia-lijn gewend zijn. De software is Windows Phone en dat kent zowel zijn goede als zijn slechte kanten. De software draait, ondanks de wat oudere Snapdragon 400-processor, soepel en werkt eenvoudig. Maar hij is slecht geoptimaliseerd voor het grote scherm van deze telefoon en biedt daarnaast een wat kleiner app-aanbod dan we van Android en iOS gewend zijn. Wat dit alles kost? €215. Erg netjes.

Voor meer informatie over de Lumia 640 XL kun je terecht in onze hands-on.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

OnePlus One

OnePlus One koopwijzer

De OnePlus 2 is inmiddels aangekondigd, maar dat betekent niet dat de One een slechte deal geworden is. Voor €249 (€299 voor de 64GB versie) krijg je een smartphone die zich prima onder de topmodellen van vorig jaar kan scharen en dat is erg netjes. De smartphone draait standaard op CyanogenMod, een populaire custom rom voor Androidsmartphones. Hij is gebaseerd op een Snapdragon 801-processor, heeft een 5,5 inch groot full HD-scherm en op de achterkant prijkt een 13-megapixelcamera. Met 3GB werkgeheugen en een 3100mAh-batterij wordt het setje specs goed afgerond. De bouw van de One is netjes met een speciale finish aan de achterkant die erg goed aanvoelt. Enig nadeel is dat de One niet de beste schermkwaliteit heeft en in sommige gevallen ook wat probleempjes heeft met dat scherm. Overigens kun je de OnePlus One alleen via de site van OnePlus kopen en is hij regelmatig uitverkocht.

Onze review van de smartphone kun je hier nalezen.

Sony Xperia Z Ultra

Sony Xperia Z Ultra koopwijzer

Inmiddels al wat ouder maar nog steeds erg goed is de Sony Xperia Z Ultra. Het toestel heeft een gigantisch display met een diagonaal van 6,44 inch en heeft daar nog eens fikse randen omheen gekregen. Daarmee is de Xperia Z Ultra een vreemde eend in de bijt en enigszins onhandig. Maar als je met het aparte formaat van de smartphone kunt leven krijg je wel een gigantisch schermoppervlak voor weinig geld. En de specificaties liegen er niet om. De Z Ultra heeft een Snapdragon 800-processor en 2GB werkgeheugen, wat voor de €280 die je voor dit toestel betaalt erg netjes is. Verder is het gewoon een erg goede smartphone die waterdicht is, een strak design heeft, een mooi scherm heeft dat met pennen en potloden te beschrijven is en een 8-megapixelcamera heeft die helaas een LED-flitser moet missen.

Voor meer informatie over de Xperia Z Ultra kun je in onze review terecht.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

LG G3

LG G3 koopwijzer

Wat de LG G3 vooral uniek maakt in de phabletmarkt, is zijn formaat. Hoewel het toestel met zijn 5,5-inch scherm een echte phablet is, is hij net zo handzaam als sommige ‘gewone’ smartphones. De specs van het toestel zijn ook nog eens prima. De G3 was het eerste toestel met een QHD-scherm. Hij heeft wat moeten inleveren qua kleurweergave en contrast, maar het display is erg scherp en ziet er over het algemeen mooi uit. De telefoon heeft een snelle Snapdragon 801-processor, Android Lollipop en afhankelijk van de versie 2GB of 3GB werkgeheugen. De body is gebouwd van plastic, maar heeft een soort metallic coating waardoor hij wat beter aanvoelt dan de gemiddelde plastic telefoon. De 13-megapixelcamera heeft optische beeldstabilisatie en laser-autofocus en zet goede resultaten neer. Nadelen zijn er helaas ook, zoals bijvoorbeeld de wat mindere accu en prestaties die net niet top zijn. Maar dat willen we voor zijn prijs van €330 wel door de vingers zien.

In onze review kun je meer over de LG G3 lezen.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

LG G Flex 2

LG G Flex 2 koopwijzer

Speerpunten van de LG G Flex 2 zijn vooral zijn gebogen design en zelfhelende achterkant. Maar misschien nog wel belangrijker is dat je met deze smartphone specificaties die een gemiddeld vlaggenschip niet zouden misstaan krijgt voor een prijs van slechts €375. De telefoon heeft een 5,5-inch full HD-scherm, een Snapdragon 810-processor, 3GB werkgeheugen en een goede 13-megapixelcamera. Hij wordt aangedreven door Android Lollipop met een fijne schil van LG er overheen. Hoewel de Snapdragon 810-processor modern en razendsnel is, heeft hij wel de nodige problemen. Hij wordt snel warm, waardoor de kloksnelheid teruggeschroefd wordt en de prestaties regelmatig teruglopen. Voor een vlaggenschip van €600 onacceptabel, maar voor de prijs van deze G Flex 2 kunnen we het wel door de vingers zien.

Meer informatie over de LG G Flex 2 kun je vinden in onze hands-on.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

LG G4

LG G4 koopwijzer

De LG G4 is een bijzondere telefoon. Niet alleen omdat het een phablet is met afmetingen die niet veel groter zijn dan die van een gemiddelde grote smartphone, maar vooral ook omdat LG dit toestel levert met een leren achterkant. Als je bereid bent daar drie tientjes extra voor neer te tellen, tenminste. De specificaties zijn netjes: de G4 heeft een 5,5-inch quad HD-scherm, 3GB werkgeheugen en een Snapdragon 808-processor en draait al op Android 5.1 Lollipop. Én hij heeft uitbreidbaar geheugen en een verwisselbare batterij voor de liefhebber. Daarnaast valt vooral de camera op. De 16-megapixelcamera die je achterop de G4 kunt vinden is op dit moment de beste camera in een Androidtelefoon en presteert vooral in het donker bijzonder goed. Nadelen van de G4 zijn de wat mindere prestaties en de slechte accuduur, maar die punten nemen niet weg dat de G4 een uitstekende telefoon is.

De LG G4 is verkrijgbaar voor zo’n €500. In onze review kun je meer info over het toestel lezen.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Samsung Galaxy Note 4

Samsung Galaxy Note 4 koopwijzer

Als je waarde hecht aan de extra functionaliteit van de S Pen en een relatief goede accu in je phablet, dan moet je bij Samsung zijn. De Galaxy Note 4 is nog even het topmodel in Samsung’s phabletportfolio en kan ondanks zijn leeftijd nog goed meekomen. De telefoon heeft een Snapdragon 805-processor en een mooi 5,7 inch groot QHD-amoledscherm. Het spec-lijstje wordt aangevuld door een 16-megapixelcamera met optische beeldstabilisatie die goede resultaten neerzet en aan de voorkant een 3,7-megapixel selfiecamera. De software is zoals we van Samsung mogen verwachten ongekend uitgebreid en begint ook grafisch steeds meer ergens op te lijken. Het uiterlijk van het toestel is ook goed door onze keuring heen gekomen en het totaalplaatje van de Note 4 is daarmee erg goed. De Samsung Galaxy Note 4 kost tegenwoordig nog ongeveer €540.

Voor meer informatie over de Galaxy Note 4 kun je in onze review terecht.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Apple iPhone 6 Plus

Apple iPhone 6 Plus koopwijzer

De Apple iPhone 6 Plus is de eerste phablet van Apple en tevens de grote broer van de iPhone 6. De smartphone heeft een 5,5-inch scherm en is daarmee qua scherm een vrij kleine phablet. Het formaat van het toestel zelf is helaas nog steeds erg groot vanwege de grote randen rond het scherm. Los van het formaat is het vooral een typische iPhone. Het apparaat heeft een erg goed scherm, een mooie camera en natuurlijk de gebruiksvriendelijkheid die we van iOS kennen. Het besturingssysteem, iOS 8, kent helaas ook zijn beperkingen, vooral op het gebied van flexibiliteit. Daarnaast is het instapgeheugen van de iPhone 6 Plus, 16GB, vrij beperkt en betaal je een flink bedrag om er meer opslag in te krijgen. Voor wie die twee punten geen probleem zijn, is de iPhone 6 Plus een erg goede smartphone. De iPhone 6 Plus is met zijn prijs van ongeveer €710 trouwens wel duur.

Onze uitgebreide review van de iPhone 6 Plus kun je hier lezen.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Budget-abonnementen

Voor iedereen die een abonnement met internet erbij wil, kan het erg voordelig zijn om geen sim-only te nemen maar zijn toestel erbij te kopen. Voor een sim-only met internet ben je namelijk al snel 10 tot 15 euro kwijt en voor een tientje meer heb je een prima toestel erbij. Die toestellen bespreken we in deze categorie, uiteraard in combinatie met een abonnement. Het gaat dan om abonnementen tot 25 euro met een toestel erbij dat gratis is of maximaal vijftig euro kost.

Onze keuze in budget-abonnementen is deze maand niet veranderd. Tenminste, de gekozen toestellen niet. De precieze abonnementen zijn hier en daar een klein beetje aangepast, maar echt noemenswaardige wijzigingen en goede nieuwe deals hebben we deze maand niet voor je gevonden.

Microsoft Lumia 640 XL

Microsoft Lumia 640 XL koopwijzer

Dat je bij Windows Phone moet zijn als je goedkoop uit wilt zijn, geldt ook in combinatie met een abonnement. In dit geval krijg je een Microsoft Lumia 640 XL voor niks bij een Ben-abonnement van €12,50 waarbij je 1GB internet en 100 belminuten krijgt. Dat is ongeveer hetzelfde maandbedrag als wat je voor een sim-only zou betalen, maar dan met gratis toestel. Bestellen doe je bij Miky.

De Lumia 640 XL is een voordelige phablet van Microsoft. Highlights zijn het 5,7 inch grote 720p-scherm en de 13-megapixelcamera met een Zeiss-lens. Ook het stevige en kleurrijke ontwerp is niet verkeerd, zoals we dat van de Lumia-lijn gewend zijn. De software is Windows Phone en dat kent zowel zijn goede als zijn slechte kanten. De software draait, ondanks de wat oudere Snapdragon 400-processor, soepel en werkt eenvoudig. Het app-aanbod is echter wat beperkt.

Voor meer informatie over de Lumia 640 XL kun je terecht in onze hands-on.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Sony Xperia M4 Aqua

Sony Xperia M4 Aqua koopwijzer

Voor €15 per maand krijg je de Sony Xperia M4 Aqua. Dan heb je een Ben-abonnement met 1GB en 300 minuten, wat voor de meeste gebruikers ruim voldoende zal zijn. Deze aanbieding kun je hier kopen.

De Sony Xperia M4 Aqua is zoals de naam doet vermoeden waterdicht en is mooi ontworpen en goed afgewerkt. Ook de specificaties van de telefoon zijn niet verkeerd. Hij heeft een Snapdragon 615-processor met acht kernen, is voorzien van 2GB werkgeheugen en heeft een 5-inch HD-scherm. De camera heeft een 13-megapixelresolutie en aan de voorkant zit een 5-megapixelcamera.

Voor meer informatie over de Xperia M4 Aqua kun je terecht in onze review.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

LG G3

LG G3 koopwijzer

Wil je liever een phablet bij je goedkope abonnement, dan moet je bij de LG G3 zijn. Voor een erg schappelijke €21 per maand kun je die al kopen. Je hebt dan een abonnement van Tele2 met 500MB en 150 minuten. De telefoon krijg je er gratis bij als je voor twee jaar een contract tekent. In het blokje hieronder kun je eventueel nog een aantal andere goede aanbiedingen vinden met de LG G3.

De LG G3 is inmiddels een jaar oud en kan qua snelheid en schermkwaliteit niet helemaal meer mee met de huidige markt, maar is verder erg goed. Hij heeft een 5,5-inch QHD-scherm in een compacte body en wordt aangedreven door een Snapdragon 801-processor en 2GB werkgeheugen. De 13-megapixelcamera heeft optische beeldstabilisatie en laser-autofocus en zet goede resultaten neer. Het geheugen is gewoon uitbreidbaar en de batterij van de G3 kun je verwisselen. Dat is trouwens maar goed ook, want de batterijprestaties zijn niet zo geweldig.

In onze review kun je meer over de LG G3 lezen.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Sony Xperia Z3 Compact

Sony Xperia Z3 Compact koopwijzer

De Sony Xperia Z3 Compact is de beste compacte Androidtelefoon die je op dit moment kan krijgen. In combinatie met een abonnement hoeft dat niet eens heel veel te kosten. Voor €23 per maand heb je hem in combinatie met een Hollandsnieuwe-abonnement met 500 minuten, sms’jes of MB. Dat abonnement kun je hier bestellen.

De Z3 Compact heeft een 4,6-inch 720p-scherm in een relatief kleine body. Zowel dat scherm als die body zien er ook nog eens erg goed uit. Onder de motorkap liggen een Snapdragon 801ac-processor, 2GB werkgeheugen en inmiddels Android Lollipop. Dat zorgt ervoor dat de werking van het toestel bijna feilloos is. De 20,7-megapixelcamera klinkt op papier leuk en schiet ook goede foto’s, maar behoort net niet tot de top van de markt. Hoe dan ook is het totaalplaatje van deze waterdichte smartphone erg goed.

Voor meer informatie over het toestel kun je terecht in onze review.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Pre-order

In de pre-ordercategorie bespreken we toestellen die wel aangekondigd zijn door hun fabrikant, maar nog niet in de winkels liggen. We bieden dus een kijkje in de toekomstige smartphonemarkt, met toestellen die de moeite waard zijn om in de gaten te houden. Als je abonnement dus binnenkort afloopt en je alvast op zoek bent naar een toestel, kun je hier wellicht iets leuks vinden. Overigens komen in deze categorie allerlei opvallende toestellen terecht en hoeft het niet per se zo te zijn dat een hier genoemd toestel ook daadwerkelijk de aankoop waard zal worden. Daarover kunnen we simpelweg nog geen definitief oordeel vellen voordat een smartphone op de markt is.

Ondanks de zomer zijn er de afgelopen maand een aantal interessante smartphones bekend gemaakt. De Motorola Moto G 2015 is per direct verkrijgbaar en al te vinden in de gewone lijst. Maar Motorola had ook twee Moto X-varianten in petto en daarnaast kwam OnePlus met zijn tweede smartphone. Allemaal interessante toestellen.

OnePlus 2

OnePlus 2 koopwijzer

De OnePlus 2 is misschien wel een van de meest besproken smartphones van de afgelopen tijd. Het goede nieuws is dat hij inmiddels officieel wereldkundig gemaakt is, het slechte nieuws is dat hij nog niet verkrijgbaar is. OnePlus zal nog deze maand de levering starten, maar hanteert net als bij zijn eerste smartphone een invite-systeem. Hoe lang het zal duren voordat je eenvoudig aan een exemplaar kunt komen is nog even de vraag.

Hoe dan ook is de smartphone wel interessant. Hij zal vanaf €339 verkocht gaan worden en voor dat geld krijg je heel wat. Een 5,5 inch groot full HD-scherm, een Snapdragon 810-processor en een optisch gestabiliseerde 13-megapixelcamera, bijvoorbeeld. En een deels metalen body, vingerafdrukscanner en USB-C-poort. De goedkoopste versie krijgt 16GB opslagruimte en 3GB werkgeheugen; voor €399 kun je straks een variant met 64GB opslagruimte en 4GB werkgeheugen krijgen.

Honor 7

Honor 7 koopwijzer

De Honor 7 is het nieuwe vlaggenschip van Honor en is net in China wereldkundig gemaakt. Inmiddels is het ook duidelijk dat de smartphone naar Nederland komt, hoewel de prijs en datum nog niet bekend zijn. De Honor 7 heeft een scherm met een formaat van 5,2 inch en een full HD-resolutie. Hij deelt zijn Kirin 930-processor met de Huawei P8. Dit is een 64bit-chipset met acht Cortex A53-kernen die aardig presteert. De batterij is met 3100mAh behoorlijk groot. De smartphone heeft twee camera’s die op papier in ieder geval goed zijn: met de camera aan de achterkant schiet je foto’s in 21 megapixel en de selfiecamera maakt 8-megapixelfoto’s. Laatste opvallende onderdeel van deze Honor 7 is zijn vingerafdrukscanner, die net als bij de grotere Huawei Ascend Mate 7 aan de achterkant van de volledig metalen body zit.

Motorola Moto X Style

Motorola Moto X Style koopwijzer

De Motorola Moto X Style is de meest geavanceerde van het nieuwe duo Moto X’en. De smartphone heeft een 5,7-inch QHD-scherm, een Snapdragon 808-processor en een 21-megapixelcamera. Net als zijn voorganger is hij gebaseerd op een verrassend kale versie van Android. Aan de voorkant zit een 5-megapixelcamera met selfieflits, zodat je ook tijdens het uitgaan nog leuke selfies kunt schieten. De naam Moto X Style komt van het feit dat de telefoon in allerlei varianten leverbaar is. De rand van het toestel is van metaal, de achterkant is verkrijgbaar in plastic, hout of leer. De behuizing lijkt overigens erg op die van de Moto X van vorig jaar, inclusief het handige kuiltje aan de achterkant.

De Motorola Moto X Style zal vanaf september in Nederland beschikbaar zijn voor €499.

Tot slot

Deze koopwijzer is tot stand gekomen aan de hand van onze ideeën over de huidige smartphonemarkt. Hoewel we ons uiterste best doen om deze zo objectief mogelijk te houden, wordt deze lijst ook in zekere mate beïnvloed door de voorkeuren van onze redactie. Mocht je opmerkingen hebben over onze keuzes, dan horen wij dat graag in de reacties onder dit artikel. Ook suggesties voor de volgende versie van deze koopwijzer kun je daar kwijt.

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Telekoopwijzer uitgelicht

Telekoopwijzer: de beste smartphones van deze zomer lees verder

Android P 9.0

Deze smartphones krijgen allemaal Android P lees verder

Telekoopwijzer video uitgelicht

Telekoopwijzer: dit zijn de beste high-endsmartphones van deze zomer lees verder

Officieel: Samsung Galaxy Note 9 wordt op 9 augustus onthuld lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters