Telekoopwijzer smartphones december 2014

December is aangebroken en dat betekent tijd voor een nieuwe Telekoopwijzer. December is natuurlijk dé gadgetmaand en in deze koopwijzer kun je uitzoeken welk toestel je onder de kerstboom wilt leggen of misschien wel vinden.

Telekoopwijzer intro 

De telekoopwijzer is een koopgids met informatie over de huidige telecommarkt. Deze koopwijzer verschijnt maandelijks en laat zien welke toestellen wij de beste vinden in de drie verschillende categorieën. Daarnaast hebben we een lijstje met een aantal goede deals voor toestellen met een abonnement en kijken we alvast vooruit op wat er komen gaat in de markt in de pre-ordercategorie. De koopwijzer is bedoeld om de keuze voor een telefoon te vergemakkelijken, als aanvulling op onze reviews, hands-ons en video’s.

Om het allemaal lekker overzichtelijk te houden, hebben we de koopwijzer opgedeeld in drie categorieën: compacte smartphones, smartphones en phablets. Dat wil zeggen: toestellen met een schermdiagonaal van 4,6 inch of kleiner, toestellen met een schermdiagonaal tussen de 4,7 en 5,4 inch en toestellen met een schermdiagonaal van 5,5 inch of groter. In alle categorieën worden in verschillende prijssegmenten kooptips gegeven, gesorteerd van laag naar hoog. Zo kun je dus aan de hand van het gewenste schermformaat en je budget eenvoudig bekijken welke telefoon voor jou het beste is. Alle toestellen in deze koopwijzer zijn goede deals in onze ogen, een beste toestel uitroepen is vanwege de uiteenlopende voorkeuren per persoon erg lastig en doen we dan ook niet.

Verder bespreken we toestellen die je met een zogenaamd ‘budget abonnement’ kunt kopen, waaronder we een abonnement van maximaal €25 inclusief internet verstaan. Tot slot is er de pre-ordercategorie waarin toestellen terecht komen die nog niet op de markt zijn, maar inmiddels wel aangekondigd zijn. Tablets nemen we niet mee in deze koopwijzer, die kun je vinden in de telekoopwijzer tablets.

Zoals jullie van ons gewend zijn zullen we al onze keuzes onderbouwen en waar mogelijk ook links geven naar onze review of hands-on van het betreffende toestel. Om het lekker overzichtelijk te maken komt elke categorie op een aparte pagina terecht. Kooplinks zijn te vinden bij elk toestel, zodat je een toestel makkelijk ook daadwerkelijk kunt kopen. Kortom, genoeg te lezen. Enjoy!

Compacte smartphones

De categorie van de compacte smartphones is er voor iedereen die wel een smartphone wil, maar niet met een gigantisch scherm in zijn broekzak wil lopen. We hebben deze categorie gedefinieerd tot een schermformaat van 4,6 inch. Toestellen met dat schermformaat zijn nog goed draagbaar en er is voorlopig voldoende aanbod in dit segment.

De komst van de eerste toestellen met Snapdragon 410-processoren, in dit geval de Huawei Ascend Y550, heeft ervoor gezorgd dat de low-endmarkt een stukje toekomstbestendiger is geworden. Wil je een goedkope telefoon die waarschijnlijk lang meegaat, dan moet je dus daar zijn. Los van dat toestel is de categorie van de compacte smartphones eigenlijk nauwelijks veranderd.

Nokia Lumia 630

Nokia Lumia 630 koopwijzer

De Lumia 630 wordt door Microsoft Mobile als de opvolger van de razendpopulaire Lumia 520 gezien en is inmiddels voor zo’n €95 verkrijgbaar. Voor die prijs krijg je een erg complete Windows Phone met een 4,5″-display, 5-megapixelcamera, Snapdragon 400-quadcore-processor en de bekende stevige Nokia-bouw. Leuk is dat je de achterkant van de Lumia 630 eenvoudig kunt vervangen om zo het toestel in een nieuwe kleur te hullen. Het Windows Phone-besturingssysteem is eenvoudig in gebruik, werkt soepel en blijft ook soepel werken na verloop van tijd. Daar komt het bekende setje Nokia-software bovenop, met bijvoorbeeld een volledige versie van Here Drive met offline navigatie over de hele wereld.

Onze review van de Lumia 630 kun je hier lezen.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Motorola Moto E

Motorola Moto E koopwijzer

Motorola heeft de afgelopen tijd de Nederlandse markt opnieuw aangeboord en richt zich vooral op goede goedkope smartphones. Een van de goed geslaagde pogingen die Motorola daartoe gedaan heeft, is de Moto E. De dualcore 1,2GHz-processor, 5-megapixelcamera en 4,3″ qHD-scherm klinken misschien niet erg spannend, maar ondanks dat presteert de Moto E zeker niet verkeerd. Voor de prijs van zo’n €100 is het erg netjes. De Motorola Moto E biedt daarnaast een pure Android-ervaring en zal ook geüpdatet worden naar Android 5.0, vooral dat laatste is voor een goedkope smartphone vrij uniek. Een groot nadeel is de opslagruimte van 4GB, waardoor je flink beperkt wordt in de hoeveelheid apps die je kunt installeren. Desondanks is de Motorola Moto E het beste Androidtoestel wat je kunt kopen met en budget van rond de €100.

Voor meer informatie over de Moto E kun je terecht in onze review van het apparaat.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Huawei Ascend Y550

Huawei Ascend Y550 koopwijzer

De Huawei Ascend Y550 is een vrij complete Androidtelefoon voor een prijs van slechts €125. Het toestel is niet met de meest hoogwaardige componenten in elkaar gezet, maar op de plaats waar het er toe doet zit hij goed in elkaar. Dan hebben we het vooral over de processor: de Snapdragon 410-chip is met zijn 64bit-architectuur helemaal klaar voor de toekomst en presteert voor deze prijs erg goed. Deze chipset is ook uitgerust met lte-ondersteuning en dat betekent dat de Y550 een van de goedkoopste 4G-telefoons is. Verder heeft de Ascend Y550 een 4,5-inch scherm met WVGA-resolutie, 1GB werkgeheugen en een 5-megapixelcamera. Allemaal vrij standaard dus, maar daarmee zeker niet slecht. Het grootste minpunt van de telefoon is waarschijnlijk dat hij maar 4GB opslagruimte heeft, waardoor je niet echt veel applicaties op de telefoon kwijt kunt.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Motorola Moto G 4G

Motorola Moto G koopwijzer

De Motorola Moto G is inmiddels vervangen, de Moto G 4G echter nog niet. En ondanks zijn leeftijd is deze Motorola Moto G 4G nog steeds een erg goede smartphone voor een lage prijs. Voor ongeveer €180 heb je dan een uitstekende smartphone te pakken. De Moto G blinkt vooral uit met zijn 4,5 inch grote 720p-scherm, iets dat we in deze prijsklasse niet vaak tegenkomen. De processor begint inmiddels op zijn retour te raken, maar de Snapdragon 400-chip is nog steeds gewoon prima. De Moto G is verder ergonomisch ontworpen en ziet er prima uit. Verder is het prettig dat de smartphone gebaseerd is op een schone Androidbuild, die gegarandeerd een update naar Android Lollipop zal krijgen. Als we dan toch een minpunt moeten noemen dan is het de camera: die is met zijn 5-megapixelresolutie niet echt geweldig.

Voor meer informatie kun je terecht in onze review. Overigens is die van de niet-4G-versie. De enige verschillen zijn de toevoeging van 4G en een geheugenkaartlezer.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Nokia Lumia 925

Nokia Lumia 925 koopwijzer

Voor iedereen die geen Android wil of op zoek is naar een wat betere camera in een goedkope smartphone, is de Lumia 925 van Nokia een goede keuze. Hoewel we in onze review niet zo tevreden waren over de smartphone vanwege zijn prijs, is die nu met zo’n €245 erg netjes. Daarvoor krijg je een smartphone uitgerust met een 8,7-megapixel-PureView-camera, een mooi 720p-display en een dualcore Snapdragon S4 Pro-processor. De smartphone ziet er verder erg goed uit met zijn aluminium randen en polycarbonaat achterkant. Inmiddels draait de Lumia 925 op Windows Phone 8.1 en daarmee is de functionaliteit vrij uitgebreid, een stuk beter dan bij eerdere Windows Phone-versies waaronder versie 8.0 waarmee deze smartphone gelanceerd werd.

Voor meer info over de Lumia 925 kun je in onze review terecht. De smartphone is voor €245 verkrijgbaar bij Midimedia.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Sony Xperia Z1 Compact

Sony Xperia Z1 Compact koopwijzer

De Sony Xperia Z1 Compact is inmiddels opgevolgd door de Xperia Z3 Compact, maar blijft dankzij zijn prijs een prima deal. Een Snapdragon 800-processor, 2GB ram, een 20-megapixelcamera en een 4,3-inch 720p-scherm zijn allemaal van de partij. Nadelen heeft het toestel eigenlijk maar weinig, het grootste probleem waar we tijdens onze review tegenaan liepen was dat de prestaties van de camera niet altijd even goed zijn. Al met al is deze Xperia Z1 Compact wat ons betreft een erg geslaagd toestel. De Xperia Z1 Compact kost zo’n €300 en is daarmee flink goedkoper dan de Z3 Compact. Die laatste biedt een iets snellere Snapdragon 801-processor, groter 4,6-inch scherm in een evengrote body en een ontwerp dat vernieuwd is en nog waterdichter. Dat de Z3 Compact een beter toestel is, dat zullen we niet ontkennen. Maar als je op zoek bent naar een goede prijs-kwaliteitverhouding dan moet je zeker bij deze Z1 Compact zijn.

Meer informatie? Lees hier onze review van de Sony Xperia Z1 Compact.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Sony Xperia Z3 Compact

Sony Xperia Z3 Compact koopwijzer

Hoewel de Xperia Z1 Compact dus duidelijk de betere deal is op het moment, is ook deze Z3 Compact zeker de moeite waard. Dat zit zo: de Xperia Z3 Compact is de beste compacte Androidtelefoon die je op dit moment kan krijgen. De smartphone heeft een 4,6-inch scherm in een relatief kleine body. Zowel dat scherm als die body zien er ook nog eens erg goed uit. Onder de motorkap liggen een Snapdragon 801 ac-processor, 2GB werkgeheugen en Android KitKat. Dat zorgt ervoor dat de werking van het toestel bijna feilloos is. Het scherm heeft een 720p-resolutie, dat zal voor sommigen een nadeel zijn. De 20,7-megapixelcamera klinkt op papier leuk en schiet ook goede foto’s, maar behoort net niet tot de top van de markt. Hoe dan ook is het totaalplaatje van deze waterdichte smartphone erg goed.

De Xperia Z3 Compact kost momenteel €430. Voor meer informatie over het toestel kun je terecht in onze review.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Apple iPhone 5s

Apple iPhone 5s koopwijzer

Hoewel de Apple iPhone 5s inmiddels opgevolgd is door de iPhone 6, is dit nog steeds een goede compacte smartphone. De iPhone 6 is een stuk groter en de iPhone 5s kan nog altijd goed meekomen. Hij heeft een snelle dualcoreprocessor, die ook met iOS 8 nog goed werkt. De vingerafdrukscanner is een handige manier om het toestel te beveiligen. Zoals we van Apple gewend zijn, bezit de iPhone 5s een erg goede camera, hoewel de resolutie met 8 megapixel wat aan de lage kant is. Het toestel is zoals alle recente iPhones uitgerust met een erg mooi Retina-scherm en het design is erg mooi en premium. iOS is wat beperkt, maar werkt wel heel erg prettig. Het grootste nadeel is dat de iPhone 5s erg duur is. Voor €510, zo’n tachtig euro meer dan de Z3 compact, krijg je een toestel dat inmiddels een jaar oud is en met 16GB ook nog eens weinig geheugen heeft. Wil je extra geheugen, dan betaal je zo honderd euro extra.

Meer informatie over de Apple iPhone 5s kun je vinden in onze review. De smartphone is voor €513,20 verkrijgbaar bij f-mobile.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Smartphones

In de smartphonecategorie komen alle smartphones uit het drukste gedeelte van de markt: die met een schermformaat tussen de 4,7 en 5,4 inch. Alles daaronder classificeren we als compacte smartphone, terwijl alles vanaf 5,5 inch in onze ogen een phablet is. In deze categorie brengen de meeste merken hun topmodellen uit en is er veel keuze in alle prijssegmenten. Het is dan ook niet voor niets de meest populaire categorie in de smartphonemarkt.

De introductie van twee nieuwe toestellen, de Nokia Lumia 735 en de Huawei Ascend G620s, heeft voor de nodige verandering in deze lijst gezorgd. Beide zijn prima telefoons voor niet al teveel geld, waarbij de Lumia 735 vooral een goed alternatief biedt voor al het Androidgeweld. Verder is de Acer Liquid Z500 door zijn wat verhoogde prijs uit de lijst verdwenen en heeft deze weer ruimte gemaakt voor een inmiddels oudgediende: de Alcatel Pop C7.

Alcatel Pop C7

Alcatel One Touch Pop C7 koopwijzer

De Alcatel Pop C7 is al lang niet meer uniek met zijn grote 5-inch scherm voor weinig geld. Maar het is nog steeds wel de goedkoopste grote Androidtelefoon die wat ons betreft de moeite waard is. Voor zo’n €110 krijg je een telefoon met een quadcoreprocessor, 1GB ram, een 5″ wvga-scherm en een 5-megapixelcamera. Het ontwerp van de telefoon is niet bepaald creatief, maar de smartphone zit voor zijn lage prijs opvallend goed in elkaar en biedt al met al veel voor weinig. Overigens moet wel gezegd worden dat het display van de Alcatel Pop C7 niet erg goede beeldkwaliteit biedt en dat de smartphone op inmiddels verouderde software draait. Maar als je voor iets meer dan €100 een smartphone wilt dan zul je natuurlijk rekening moeten houden met hier en daar een nadeeltje.

In onze review van de Pop C7 kun je meer informatie vinden over het toestel.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Huawei Ascend G620s

Huawei Ascend G620s koopwijzer

Wat de Ascend Y550 is voor het segment van de compacte smartphones, is de Ascend G620s voor de klasse van de wat grotere toestellen. De smartphone is voorzien van dezelfde snelle en toekomstbestendige Snapdragon 410-processor maar nu zelfs gekoppeld aan nog betere specificaties. Denk aan een 5 inch groot HD-scherm en een 8-megapixelcamera. In tegenstelling tot veel goedkope smartphones, heeft deze Ascend G620s 8GB opslagruimte, waardoor je op deze smartphone wel gewoon lekker veel apps kunt installeren. Ook hier is 4G-ondersteuning weer van de partij en de telefoon heeft ook nog eens een aardige selfiecamera die 2-megapixelplaatjes schiet. Dat alles krijg je voor een prijs van slechts €150, een erg goede deal wat ons betreft.

De Ascend G620s is voor €149 verkrijgbaar bij Pixmania.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Motorola Moto G 2014

Motorola Moto G 2014 koopwijzer

De Motorola Moto G 2014 is wat ons betreft de meest gebalanceerde Androidsmartphone in het lagere middensegment op het moment. De smartphone kost zo’n €180 en biedt daarvoor heel veel. De smartphone heeft bijvoorbeeld een 5 inch groot 720p-scherm, een 8-megapixelcamera, een 2-megapixel selfiecamera en een Snapdragon 400-processor. Daarnaast is de smartphone mooi en ergonomisch ontworpen en zitten er op de voorkant twee speakers die samen een goed geluid voortbrengen. De Motorola Moto G heeft daarnaast een schone Androidbuild en dat betekent ook dat het toestel snel en veel updates zal krijgen. Android Lollipop is bijvoorbeeld al gegarandeerd. De smartphone slikt standaard twee simkaarten en dat is erg handig, bijvoorbeeld op vakantie. De smartphone kent overigens ook zijn gebreken: de batterij is niet verwisselbaar en niet zo heel goed en de optimalisatie van de software had beter gekund. Daarnaast mist 4G-ondersteuning.

Meer informatie kun je lezen in onze review van de Motorola Moto G 2014.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Nokia Lumia 735

Nokia Lumia 735 koopwijzer

Wie geen Android wil, kan in de vorm van de Nokia Lumia 735 een erg goed alternatief krijgen voor niet al teveel geld. De smartphone kost slechts €230, voor dat geld krijg je een vrij compleet totaalplaatje in een leuke behuizing. De typische Lumia-bouw is ook hier weer aanwezig en komt in leuke kleurtjes. Nokia heeft de Lumia 735 voorzien van een oled-scherm, wat betekent dat de weergave van het display erg spetterend is. De Snapdragon 400-chipset is niet de nieuwste meer, maar zoals we gewend zijn van Windows Phone draait hij soepeltjes. De Lumia 735 heeft een 5-megapixelcamera aan de voorkant om mooie selfies mee te maken en is aan de achterkant voorzien van een cameraresolutie van 6,7 megapixel. Al met al een compleet pakket voor een goede prijs, maar je moet wel met de beperktere app-catalogus van Windows Phone kunnen leven.

Meer informatie over de smartphone kun je vinden in onze hands-on.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

LG G2

LG G2 koopwijzer

De LG G2 is het voormalige vlaggenschip van fabrikant LG en is op het moment de goedkoopste smartphone die nog een high-end-ervaring biedt. De smartphone gaat voor zo’n €300 over de toonbank en daarvoor krijg je een smartphone met een groot, goed scherm, een snelle processor en een prima camera. Huidige topmodellen zijn net wat beter, maar ook een jaar na dato kan de G2 nog prima meekomen. Ondanks zijn erg goede specificaties kent de LG G2 wel een aantal nadelen, zo waren we niet erg tevreden met de knoppen op de achterkant en had ook het materiaalgebruik beter gekund. Verder missen we een MicroSD-ingang. De positieve punten zijn echter duidelijk in de meerderheid. De smartphone heeft een goede batterij, prachtig scherm en snelle Snapdragon 800-processor. Ook de 13-megapixelcamera met optische beeldstabilisatie kon ons erg bekoren en de filmfunctie van het toestel presteert eveneens prima.

Voor meer informatie over de LG G2 kun je terecht in onze review.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Sony Xperia Z2

Sony Xperia Z2 koopwijzer

Eerder dit jaar door ons uitgeroepen tot de beste high-end smartphone op dat moment, maar inmiddels opgevolgd. De Xperia Z2 wordt nu dus overtroefd door zijn opvolger, maar is nog steeds een uitstekende smartphone. We gaven hem in onze review dan ook vijf sterren. Qua specificaties is de Xperia Z2 top. Het scherm is een 5,2 inch groot ips-paneel met full HD-resolutie. De processor is een Snapdragon 801-chip, die lekker snel is. Op de achterkant is een 20,7-megapixelcamera te vinden, met een 4K-videofunctie. De Xperia Z2 is gebouwd van glas en aluminium en komt zodoende erg luxueus over. Als kers op de taart is de Xperia Z2 waterdicht tot 1,5 meter diep. Nadeel is wel dat de smartphone redelijk fors qua formaat en gewicht is. Groot voordeel tegenover de Xperia Z3 is dat deze Z2 een stuk goedkoper is.

De Xperia Z2 is voor zo’n €385 verkrijgbaar bij Castle.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Nokia Lumia 930

Nokia Lumia 930 koopwijzer

De Lumia 930 is het vlaggenschip van Microsoft Mobile en loopt natuurlijk op de nieuwste versie van Windows Phone, versie 8.1. Deze Lumia-smartphone is weer voorzien van een erg fraai en opvallend ontwerp. Bovendien zit er ook een uitstekende PureView-camera in de Lumia 930, die foto’s schiet in 20 megapixel. Het voordeel aan Windows Phone is onder andere dat je batterij zeer lang mee gaat. Zo ook bij deze smartphone. Zijn er dan ook nadelen? Jazeker: het beperkte app-aanbod van Windows Phone, maar ook het flinke gewicht. Alles bij elkaar is de Lumia 930 een mooie en capabele smartphone die een prima alternatief kan bieden voor de vele Androidtelefoons die het topsegment bevolken. De telefoon kost momenteel zo’n €400.

Als je meer wilt weten over de Lumia 930, kun je terecht in onze review.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Sony Xperia Z3

Sony Xperia Z3 koopwijzer

De Sony Xperia Z3 mag dan wel een slechtere deal zijn dan de Xperia Z2, het is wel een beter toestel. En het is in onze ogen ook direct de beste Androidtelefoon in deze categorie op het moment. Dat betekent dat hij zeker in deze lijst thuishoort. De Xperia Z3 heeft een wat eleganter ontwerp dan de Z2 en een verbeterde software. Andere sterke punten zijn gebleven. De Snapdragon 801-processor en 3GB werkgeheugen garanderen een snelle werking. En met een 5,2-inch full HD-scherm, 20,7-megapixelcamera en front facing speakers is de smartphone erg sterk op multimediavlak. De telefoon heeft natuurlijk weer een waterdichte body en is gebouwd van glas en aluminium, wat er erg goed uitziet. Leuk is ook de remote play-functie, waarmee je games van je PlayStation naar het scherm van de smartphone kunt streamen. Eventueel kun je het apparaat zelfs vastmaken aan een normale PlayStation-controller, zodat je een soort draagbaar game-toestel krijgt. Een goede smartphone dus, maar daar betaal je ook wel voor. De Xperia Z3 kost op het moment zo’n €500.

Onze review van de Xperia Z3 kun je hier vinden. De telefoon is voor €499 verkrijgbaar bij Phonevillage.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Apple iPhone 6

Apple iPhone 6 koopwijzer

De Apple iPhone 6 is het nieuwe paradepaardje van fabrikant Apple en brengt eindelijk een groter scherm naar de iPhone. De smartphone heeft een 4,7-inch scherm en dat zal voor velen een goed formaat zijn. Verder is het vooral een typische iPhone. Het apparaat heeft een erg goed scherm, een mooie camera en natuurlijk de gebruiksvriendelijkheid die we van iOS kennen. Het besturingssysteem, iOS 8, kent helaas ook zijn beperkingen, vooral op het gebied van flexibiliteit. Daarnaast is het instapgeheugen van de iPhone 6, 16GB, vrij beperkt en betaal je een flink bedrag om er meer opslag in te krijgen. Voor wie die twee punten geen probleem zijn, is de iPhone 6 een erg goede smartphone. Daar hangt trouwens wel een prijskaartje aan: hij wordt verkocht vanaf zo’n €660 voor de goedkoopste versie.

Onze uitgebreide review van de nieuwe iPhone kun je hier lezen.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Phablets

In de phabletcategorie bespreken we de grootste categorie van de smartphonemarkt. Hoewel er geen eenduidige definitie van een phablet is, gaat het duidelijk om toestellen met een groot scherm en met een belfunctie. Wij hebben deze categorie gedefinieerd als toestellen met een schermformaat tussen de 5,5 en 6,9 inch. Alles vanaf 7 inch is een tablet en komt in onze speciale tabletkoopwijzer terug.

De introductie van twee goede Huawei-phablets heeft ervoor gezorgd dat onze lijst met aanraders in phabletland flink gegroeid is. De Ascend G7 en Ascend Mate 7 zijn beiden prima toestellen die wat ons betreft zeker aan te raden zijn. Het betekent nu ook dat de lijst behoorlijk door Huawei gedomineerd wordt, wat vooral met de goede prijs-kwaliteitverhouding van de phablets van de fabrikant te maken heeft. Overigens blijft Samsung met de Galaxy Note 4 ook deze maand de onbetwiste winnaar van de phabletcategorie.

Huawei Ascend G750

Huawei Ascend G750 koopwijzer

De Huawei Ascend G750 is een voordelige phablet van Huawei die een erg net setje specs biedt. Zo is het toestel voorzien van een rappe octacoreprocessor. Deze chip van MediaTek heeft acht ARM Cortex A7-kernen, waardoor het niet de meest geavanceerde processor is maar hij de telefoon soepel laat draaien. Het scherm heeft een diagonaal van 5,5 inch en daarmee is de Ascend G750 een vrij compacte phablet. Op cameravlak kun je je lol op: aan de achterkant zit een 13-megapixelcamera en voorop is een 5-megapixelexemplaar beschikbaar. Voor zo’n €230 biedt de smartphone een uitmuntende prijs-kwaliteitverhouding en daarmee is het een aanrader voor iedereen die een wat kleinere phablet voor niet al te veel geld zoekt.

In dit artikel kun je onze ervaringen met de Huawei Ascend G750 lezen.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Huawei Ascend G7

Huawei Ascend G7 koopwijzer

Hoewel de Huawei Ascend G7 op papier niet de meest geweldige telefoon is, waren we in de praktijk erg van het apparaat gecharmeerd. Dat zit hem vooral in de aluminum unibody, waardoor de G7 een uitstraling heeft waar de gemiddelde midrangetelefoon nog een puntje aan kan zuigen. De smartphone wordt aangedreven door een 64bit Snapdragon 410-processor. Dat is in deze prijsklasse allerminst lovenswaardig, maar zorgt wel voor een prettige en soepele werking in de dagelijkse praktijk. De 3000mAh-accu van de smartphone wist ons daarnaast positief te verrassen. Het 5,5-inch scherm van de G7 heeft geen erg hoge resolutie, maar ziet er in de praktijk wel goed uit. De Emotion UI van Huawei is inmiddels bij de derde versie beland en die ziet er een stuk beter uit dan voorheen, hoewel het nog steeds niet moeders mooiste is. De Ascend G7 kost ongeveer €265 en dat betekent dat het een prima deal is.

Onze review van de smartphone zal zeer binnenkort online komen, tot die tijd kun je hier onze hands-on lezen.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Sony Xperia Z Ultra

Sony Xperia Z Ultra koopwijzer

De Xperia Z Ultra is zelfs in phablet-land een nogal opvallende verschijning. Het toestel heeft een gigantisch display met een diagonaal van 6,44 inch en heeft daar nog eens fikse randen omheen gekregen. De Z Ultra is dus een erg groot toestel, waar je maar net van moet houden. Als dat formaat geen probleem is, dan krijg je wel een relatief krachtig toestel terug voor niet zo heel veel geld. De Z Ultra heeft een Snapdragon 800-processor en 2GB werkgeheugen, wat voor de €275 die je voor dit toestel betaalt erg netjes is. Verder is het gewoon een erg goede smartphone die waterdicht is, een strak design heeft, een mooi scherm heeft dat met pennen en potloden te beschrijven is en een 8-megapixelcamera heeft die helaas een LED-flitser moet missen.

Voor meer informatie over de Xperia Z Ultra kun je in onze review terecht.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

LG G3

LG G3 koopwijzer

Wat de LG G3 vooral uniek maakt in de phabletmarkt, is zijn formaat. Ondanks dat het toestel met zijn 5,5-inch scherm een echte phablet is, is hij net zo handzaam als sommige ‘gewone’ smartphones. Daarnaast zijn de specs van het toestel ook nog eens uitstekend. De G3 is een van de weinige toestellen met een QHD-scherm, wat trouwens vooral voor de spec-fanaten onder ons een voordeel is. Hoe dan ook is het scherm gewoon erg mooi. Verder is de smartphone voorzien van een nieuwe modernere interface en heeft hij een snelle Snapdragon 801-processor. De LG G3 is gebouwd van plastic, maar heeft een soort metallic coating meegekregen waardoor hij beter aanvoelt dan de gemiddelde plastic telefoon. Verder leuk is de camera: die heeft een 13-megapixelresolutie en optische beeldstabilisatie, waardoor hij goede resultaten neerzet. Vanwege de razendsnelle laser-autofocus is hij ook nog eens prettig in gebruik. Nadelen zijn er helaas ook, zoals bijvoorbeeld de wat mindere accu en prestaties die net niet top zijn. Maar dat willen we voor zijn prijs van €390 wel door de vingers zien.

In onze review kun je meer over de LG G3 lezen. Tot 31 december loopt er en cashback-actie van €50 op dit toestel, waardoor hij netto nog maar ongeveer €350 kost.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Nokia Lumia 1520

Nokia Lumia 1520 koopwijzer

Voor alle Windows Phone-liefhebbers die een phablet willen is er de Nokia Lumia 1520. Deze smartphone biedt prima specificaties, erg uitgebreide software en een flink 6-inch scherm. Het toestel is natuurlijk weer gebouwd van een stevige polycarbonaat unibody zoals we van Nokia gewend zijn en heeft een aantal nuttige apps van Nokia standaard geïnstalleerd staan. De smartphone is uitgerust met een Snapdragon 800-processor, 2GB werkgeheugen, een full HD-display en een 20-megapixelcamera. Vooral dat laatste is een groot voordeel, want zoals we gewend zijn bij Nokia zet ook deze camera prima resultaten neer. Verder heeft het toestel prima Office-integratie, handige gratis offline Here Drive-navigatie en de eenvoudige interface van Windows Phone. Dat platform brengt echter meteen ook wat nadelen met zich mee: de Lumia 1520 heeft wat minder apps tot zijn beschikking dan veel Androidconcurrenten.

Meer informatie over de Lumia 1520 kun je vinden in onze uitgebreide review over de smartphone. De telefoon kost op het moment van schrijven €420.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Huawei Ascend Mate 7

Huawei Ascend Mate 7 koopwijzer

De Galaxy Note 4 van Samsung en de iPhone 6 Plus van Apple voeren de phabletmarkt aan, maar ook Huawei’s Ascend Mate 7 doet leuk mee. De nieuwe topsmartphone van Huawei heeft geen Snapdragon 805-processor of QHD-display, maar dat betekent wel dat je zo €230 kunt besparen tegenover de Note 4 van Samsung. En de Mate 7 heeft zeker ook zijn eigen positieve punten. De goed werkende vingerafdrukscanner aan de achterkant bijvoorbeeld en de mooie aluminium unibody. En hoewel het scherm en de processor op papier niet de besten zijn, presteren ze in de praktijk gewoon erg goed. De Mate 7 heeft aan de achterkant een 13-megapixelcamera, aan de voorkant prijkt een 5-megapixelcamera. Die doen beiden goed hun ding, hoewel ze niet tot de top van de markt behoren. Dat geldt eigenlijk voor alles aan de Ascend Mate 7, waardoor het apparaat het beste te omschrijven is als een erg goede net-niet-top-phablet. Dat zie je terug in het vriendelijke prijskaartje van zo’n €435.

In onze review van de Ascend Mate 7 kun je meer informatie vinden.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Samsung Galaxy Note 4

Samsung Galaxy Note 4 koopwijzer

De Samsung Galaxy Note 4 heeft het stokje overgenomen van de Galaxy Note 3 als de beste Androidphablet van het moment. Qua specificaties is de Note 4 eigenlijk simpelweg de beste smartphone van dit moment. Het is de eerste met een Snapdragon 805-processor en de eerste met een QHD-amoledscherm. Dat scherm is trouwens 5,7 inch groot en ziet er erg goed uit. De Galaxy Note 4 heeft een 16-megapixelcamera met optische beeldstabilisatie die goede resultaten neerzet en aan de voorkant een 3,7-megapixel selfiecamera. De S Pen is weer aanwezig om het phablet-karakter van de smartphone nog wat kracht bij te zetten. De software is zoals we van Samsung mogen verwachten ongekend uitgebreid en begint ook grafisch steeds meer ergens op te lijken. Het uiterlijk van het toestel is ook goed door onze keuring heen gekomen en het totaalplaatje van de Note 4 is daarmee erg goed. De Galaxy Note 4 is met zijn prijs van ongeveer €670 wel erg duur.

Voor meer informatie over de Galaxy Note 4 kun je in onze review terecht.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Apple iPhone 6 Plus

Apple iPhone 6 Plus koopwijzer

De Apple iPhone 6 Plus is de eerste phablet van Apple en komt naast de iPhone 6 op de markt te staan. De smartphone heeft een 5,5-inch scherm en is daarmee qua scherm een vrij kleine phablet. Het formaat van het toestel zelf is helaas nog steeds erg groot vanwege de grote randen rond het scherm. Los van het formaat is het vooral een typische iPhone. Het apparaat heeft een erg goed scherm, een mooie camera en natuurlijk de gebruiksvriendelijkheid die we van iOS kennen. Het besturingssysteem, iOS 8, kent helaas ook zijn beperkingen, vooral op het gebied van flexibiliteit. Daarnaast is het instapgeheugen van de iPhone 6 Plus, 16GB, vrij beperkt en betaal je een flink bedrag om er meer opslag in te krijgen. Voor wie die twee punten geen probleem zijn, is de iPhone 6 Plus een erg goede smartphone. Daar hangt trouwens wel een prijskaartje aan: zo’n €770 voor de goedkoopste versie.

Onze uitgebreide review van de iPhone 6 Plus kun je hier lezen.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Budget-abonnementen

Voor iedereen die een abonnement met internet erbij wil, kan het erg voordelig zijn om geen sim-only te nemen maar zijn toestel erbij te kopen. Voor een sim-only met internet ben je namelijk al snel 10 tot 15 euro kwijt en voor een tientje meer heb je een prima toestel erbij. Die toestellen bespreken we in deze categorie, uiteraard in combinatie met een abonnement. Het gaat dan om abonnementen tot 25 euro met een toestel erbij dat gratis is of maximaal vijftig euro kost.

Al onze aanraders in deze categorie liggen normaliter tussen de €18 en €25 per maand, simpelweg omdat je voor dat geld een leuke telefoon kunt krijgen terwijl goedkopere toestellen vaak een stuk minder zijn. Maar soms komen we een deal tegen die zo goedkoop is dat we hem niet kunnen laten liggen. Dat is deze maand de Lumia 630, een prima smartphone die je al vanaf €9 per maand gratis kunt krijgen. Los daarvan is de categorie hetzelfde als vorige maand, behalve dat er hier en daar een prijs net wat anders is.

Als kleine disclaimer willen we graag kwijt dat deze lijst op 30 november voor het laatst gecontroleerd is voor publicatie op 1 december. Aanbiedingen lopen helaas vaak per kalendermaand. Hoewel uit ervaring blijkt dat de aanbiedingen in deze lijst over het algemeen gewoon doorlopen, kan het dus zijn dat een hier opgenomen deal in november niet meer beschikbaar is.

Nokia Lumia 630

Nokia Lumia 630 koopwijzer

Wie echt goedkoop wil bellen inclusief telefoon moet bij deze Lumia 630 van Nokia zijn. De smartphone is tegenwoordig in combinatie met een abonnement van slechts €9 per maand verkrijgbaar, dan krijg je 275 minuten, sms’jes of MB’s van Hollandsnieuwe. Voor €3 extra krijg je er 500MB internet bij, een nog betere deal in onze ogen. Die deal kun je hier kopen, het abonnement van €9 per maand is in het blokje hieronder te vinden.

Voor dat geld krijg je een erg complete Windows Phone met een 4,5″-display, 5-megapixelcamera, Snapdragon 400-quadcore-processor en de bekende stevige Nokia-bouw. Leuk is dat je de achterkant van de Lumia 630 eenvoudig kunt vervangen om zo het toestel in een nieuwe kleur te hullen. Het Windows Phone-besturingssysteem is eenvoudig in gebruik, werkt soepel en blijft ook soepel werken na verloop van tijd. Daar komt het bekende setje Nokia-software bovenop, met bijvoorbeeld een volledige versie van Here Drive met offline navigatie over de hele wereld.

Onze review van de Lumia 630 kun je hier lezen.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Huawei Ascend G750

Huawei Ascend G750 koopwijzer

De Huawei Ascend G750 is een voordelige phablet van Huawei die een erg net setje specs biedt. Zo heeft de smartphone een octacoreprocessor met acht ARM Cortex A7-kernen. Het 720p-scherm meet 5,5 inch en de camera is voorzien van een 13-megapixelresolutie. Aan de voorkant zit bovendien een 5-megapixelcamera gemonteerd.

De Ascend G750 is verkrijgbaar bij een abonnement van Hollandsnieuwe met 275 minuten, sms’jes of MB’s. Daarvoor betaal je €16 per maand en dan krijg je het apparaat er gratis bij. Dat betekent dat je voor niet teveel geld een prima telefoon en all-in abonnement hebt. Deze deal kun je hier kopen.

In dit artikel kun je onze ervaringen met de Huawei Ascend G750 lezen.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Sony Xperia Z1 Compact

Sony Xperia Z1 Compact koopwijzer

De Sony Xperia Z1 Compact is een prima smartphone met een goede prijs. De Snapdragon 800-processor, 2GB ram, 20-megapixelcamera en het 4,3-inch 720p-scherm zorgen ervoor dat de smartphone prima werkt en nog vrij up to date is. Mooi meegenomen is verder dat de smartphone een mooi en waterdicht ontwerp heeft. De software is vrij minimalistisch en Sony heeft een update naar Android 5.0 al beloofd.

De Xperia Z1 Compact kun je nu in combinatie met een Ben-abonnement met 1GB data en 300 minuten of sms’jes kopen. Dan betaal je €22 per maand, wat een erg nette prijs is voor een dergelijk abonnement met zo’n goed toestel. Als je deze deal wilt kopen, kun je hier terecht.

Meer informatie over het toestel? Lees hier onze review van de Sony Xperia Z1 Compact.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

LG G2

LG G2 koopwijzer

Net zo’n goede deal als de Xperia Z1 Compact, maar dan met een scherm dat een stuk groter is, is de LG G2. De smartphone loopt qua specificaties maar net achter tegenover de huidige topmodellen en kreeg in onze review zelfs vijf sterren. Het toestel heeft een 13-megapixelcamera met optische beeldstabilisatie, een Snapdragon 800-processor en een 5,2 inch groot full hd-scherm. Daarbij komt een ontwerp met ontzettend dunne randen rond het scherm, waardoor het toestel toch redelijk compact is.

Dit alles kun je op de kop tikken voor €22,50 per maand. Voor het toestel zelf betaal je niets. Het genoemde abonnement is van Ben en combineert 100 minuten of sms’jes met 1GB data. Je kunt hem hier bestellen. Overigens kun je het toestel ook voor 21 euro per maand al gratis krijgen, maar dan heb je minder datategoed. Mocht je die deal willen kopen, dan kan dat via het linkje hieronder.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

HTC One M7

HTC One M7 koopwijzer

Technisch iets minder dan de LG G2, maar qua gebruikservaring net wat beter is de HTC One M7. Een groot voordeel van het toestel is de prachtige aluminium unibody en ook de interface van HTC is erg prettig. De One M7 is uitgerust met een Snapdragon 600-chip die ook anno 2014 nog lekker snel is. Daarnaast heeft het toestel een prachtig 4,7-inch full hd-scherm en prima speakers die boven en onder het scherm te vinden zijn. Een duidelijk nadeel van de smartphone is de camera: die is met zijn 4-megapixelresolutie ondanks de grote sensor en optische beeldstabilisatie niet echt top.

De HTC One M7 kost los nog zo’n €360, maar is in conbinatie met een abonnement erg voordelig verkrijgbaar. Bij een Tele2-abonnement met 150 minuten of sms’jes en 500MB data voor €23 euro per maand krijg je het toestel voor €32. Deze deal is hier verkrijgbaar.

Meer informatie over de HTC One M7 kun je vinden in onze review.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Pre-order

In de pre-ordercategorie bespreken we toestellen die wel aangekondigd zijn door hun fabrikant, maar nog niet in de winkels liggen. We bieden dus een kijkje in de toekomstige smartphonemarkt, met toestellen die de moeite waard zijn om in de gaten te houden. Als je abonnement dus binnenkort afloopt en je alvast op zoek bent naar een toestel, kun je hier wellicht iets leuks vinden. Overigens komen in deze categorie allerlei opvallende toestellen terecht en hoeft het niet per se zo te zijn dat een hier genoemd toestel ook daadwerkelijk de aankoop waard zal worden. Daarover kunnen we simpelweg nog geen definitief oordeel vellen voordat een smartphone op de markt is.

Alle interessante toestellen van de IFA zijn inmiddels verkrijgbaar, maar gelukkig zijn er afgelopen tijd wel een aantal nieuwe aankondigingen geweest. De Nexus 6 komt binnenkort op de markt en stond vorige maand ook al in de lijst, de Galaxy A3 van Samsung en 50 Diamond van Archos zijn nieuw deze maand.

Archos 50 Diamond

Archos 50 Diamond koopwijzer

Een 5-inch full HD-scherm, een octacore 64bit-processor en een 16-megapixelcamera achter en 8-megapixelcamera voor. Als je die specificaties leest dan zul je daar al snel een prijs van zo’n €350 bij denken. Toch belooft Archos het begin volgend jaar voor een adviesprijs van €200 op de markt te zetten in de vorm van de Archos 50 Diamond. De telefoon wordt gebaseerd op de Snapdragon 615-processor, voorzien van 4 1GHz Cortex A53-kernen en 4 1,7GHz Cortex A53-kernen. Hoe goed die echt presteert moet nog blijken, maar op papier klinkt het veelbelovend. Dat kan eigenlijk ook voor de rest van de Archos 50 Diamond gezegd worden. De hoge camerarersoluties, de 2GB werkgeheugen, de accu van 2700mAh, de hoge schermresolutie; het klinkt allemaal veelbelovend. Of Archos die verwachtingen waar kan maken is de vraag, maar deze 50 Diamond is er in ieder geval eentje om in de gaten te houden begin volgend jaar.

Samsung Galaxy A3

Samsung Galaxy A3 koopwijzer

Het heeft even geduurd, maar Samsung lijkt nu eindelijk door te hebben dat in ieder geval een deel van zijn consumenten telefoons wil die vervaardigd zijn van hoogwaardige materialen. De Galaxy Alpha was daar de voorbode van, de Galaxy A-lijn moet het echte begin van een tijdperk van aluminium Samsungtelefoons zijn. De lijn wordt afgetrapt door de Galaxy A3 en Galaxy A5, twee flinterdunne telefoons met een aluminium body. De eerste vinden we de meest interessante. De specificaties zijn weliswaar iets minder, dat zullen we waarschijnlijk ook in de prijs terug gaan zien. Die is trouwens nog niet bekend gemaakt door Samsung, maar de verwachting is dat de Galaxy A3 een adviesprijs van rond de €280 gaat krijgen. Daarvoor krijg je een smartphone met een Snapdragon 410-processor, 4,5-inch qHD-scherm dat gebruik maakt van super amoled-techonologie en een 8-megapixelcamera achter vergezeld door een 5-megapixelexemplaar voor. Geen briljante specs, maar Huawei liet onlangs met de Ascend G7 al zien dat dat geen belemmering hoeft te zijn. We zijn benieuwd hoe dat bij de Galaxy A-lijn gaat uitpakken.

Google Nexus 6

Google Nexus 6 koopwijzer

Met de Nexus 6 gooit Google het over een andere boeg met zijn Nexuslijn. De smartphone, die dit keer door Motorola gebouwd wordt, is niet meer goedkoop maar wel erg geavanceerd. Dit lanceringstoestel van Android 5.0 Lollipop gaat ruim €600 kosten, maar daar krijg je wel een goed setje specs voor. Een QHD-scherm van 6 inch groot en een Snapdragon 805-processor bijvoorbeeld, waarmee deze smartphone tot de top van de markt behoort. De optisch gestabiliseerde 13-megapixelcamera is ook dik in orde en de accu heeft met zijn capaciteit van 3220mAh in ieder geval de potentie om lang genoeg mee te gaan. Een nadeel van de Nexus 6 is, zoals bij iedere Nexus, dat het geheugen niet uitbreidbaar is. Er komt gelukkig wel een 64GB-versie beschikbaar.

De Nexus 6 zal nog deze maand op de Nederlandse markt komen. Voor meer informatie kun je terecht in onze hands-on.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Tot slot

Deze koopwijzer is tot stand gekomen aan de hand van onze ideeën over de huidige smartphonemarkt. Hoewel we ons uiterste best doen om deze zo objectief mogelijk te houden, wordt deze lijst ook in zekere mate beïnvloed door de voorkeuren van onze redactie. Mocht je opmerkingen hebben over onze keuzes, dan horen wij dat graag in de reacties onder dit artikel. Ook suggesties voor de volgende versie van deze koopwijzer kun je daar kwijt.

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Telekoopwijzer uitgelicht

Telekoopwijzer: de beste smartphones van deze zomer lees verder

Android P 9.0

Deze smartphones krijgen allemaal Android P lees verder

Telekoopwijzer video uitgelicht

Telekoopwijzer: dit zijn de beste high-endsmartphones van deze zomer lees verder

Officieel: Samsung Galaxy Note 9 wordt op 9 augustus onthuld lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters