Telekoopwijzer smartphones december 2015

Op zoek naar de beste smartphone voor onder de kerstboom? Of misschien wel gewoon voor een goede nieuwe smartphone voor jezelf? In deze nieuwe Telekoopwijzer vertellen we je wat deze maand de beste toestellen op de markt zijn.

Telekoopwijzer intro 

De telekoopwijzer is een koopgids met informatie over de huidige telecommarkt. Deze koopwijzer verschijnt maandelijks en laat zien welke toestellen wij de beste vinden in de drie verschillende categorieën. Daarnaast hebben we een lijstje met een aantal goede deals voor toestellen met een abonnement en kijken we alvast vooruit op wat er komen gaat in de markt in de pre-ordercategorie. De koopwijzer is bedoeld om de keuze voor een telefoon te vergemakkelijken, als aanvulling op onze reviews, hands-ons en video’s.

Om het allemaal lekker overzichtelijk te houden, hebben we de koopwijzer opgedeeld in drie categorieën: compacte smartphones, smartphones en phablets. Dat wil zeggen: toestellen met een schermdiagonaal van 4,6 inch of kleiner, toestellen met een schermdiagonaal tussen de 4,7 en 5,4 inch en toestellen met een schermdiagonaal van 5,5 inch of groter. In alle categorieën worden in verschillende prijssegmenten kooptips gegeven, gesorteerd van laag naar hoog. Zo kun je dus aan de hand van het gewenste schermformaat en je budget eenvoudig bekijken welke telefoon voor jou het beste is. Alle toestellen in deze koopwijzer zijn goede deals in onze ogen, een beste toestel uitroepen is vanwege de uiteenlopende voorkeuren per persoon erg lastig en doen we dan ook niet.

Verder bespreken we toestellen die je met een zogenaamd ‘budget abonnement’ kunt kopen, waaronder we een abonnement van maximaal €25 inclusief internet verstaan. Tot slot is er de pre-ordercategorie waarin toestellen terecht komen die nog niet op de markt zijn, maar inmiddels wel aangekondigd zijn. Tablets nemen we niet mee in deze koopwijzer, die kun je vinden in de telekoopwijzer tablets.

Zoals jullie van ons gewend zijn zullen we al onze keuzes onderbouwen en waar mogelijk ook links geven naar onze review of hands-on van het betreffende toestel. Om het lekker overzichtelijk te maken komt elke categorie op een aparte pagina terecht. Kooplinks zijn te vinden bij elk toestel, zodat je een toestel makkelijk ook daadwerkelijk kunt kopen. Kortom, genoeg te lezen. Enjoy!

Compacte smartphones

De categorie van de compacte smartphones is er voor iedereen die wel een smartphone wil, maar niet met een gigantisch scherm in zijn broekzak wil lopen. We hebben deze categorie gedefinieerd tot een schermformaat van 4,6 inch. Toestellen met dat schermformaat zijn nog goed draagbaar en er is voorlopig voldoende aanbod in dit segment.

We hebben deze maand een nieuwe binnenkomer bij de compacte smartphones: de Kazam Trooper 445L. Dat toestel is vanwege een cashback-actie lekker goedkoop op het moment en qua specificaties nog wel de moeite waard. De Microsoft Lumia 435 is uit de lijst verdwenen: die is wat duurder geworden en daardoor is de Lumia 532 nu een beter alternatief.

Kazam Trooper 445L

Kazam Trooper 445L koopwijzer

De Trooper 445L van Kazam is niet de meest moderne of spannende telefoon, maar doet wel gewoon goed zijn ding. Het toestel heeft een 1,3GHz-quadcoreprocessor en 1GB werkgeheugen. De opslagruimte bedraagt 8GB wat betekent dat je voldoende apps op het toestel kwijt kunt. Het 4,5-inch display heeft en resolutie van 854×480 pixels. Niet bijzonder scherp, maar wel voldoende. De Kazam Trooper 445L ondersteunt LTE en is meteen een van de goedkoopste toestellen die met die snelle netwerktechniek overweg kan. Een groot voordeel van de Trooper 445L is dat hij geleverd wordt met drie jaar garantie en dat Kazam in het eerste jaar je display een keer kosteloos vervangt als je hem kapot laat vallen. De Trooper 445L heeft een 5-megapixelcamera aan de achterkant en een VGA-camera voorop. Een nadeel is dat het toestel nog op Android KitKat draait en de kans dat er ooit een update naar Lollipop gaat komen erg klein is. De Kazam Trooper 445L kost eigenlijk €105, maar wordt tot begin 2016 aangeboden met een cashback van €20. Dat betekent dat je dit toestel al voor €85 kunt kopen en voor dat geld is het een prima deal.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Microsoft Lumia 532

Microsoft Lumia 532 koopwijzer

Wie op zoek is naar een erg prettige gebruikerservaring voor weinig geld, kan het beste bij Windows Phone terecht. De Microsoft Lumia 532 is het goedkoopste toestel dat de moeite waard is op het moment. Voor ongeveer €90 heb je daarmee een opvallend leuke smartphone. Het toestel draait op Windows Phone 8.1 en zal binnenkort een update naar Windows 10 Mobile krijgen. Het toestel heeft een 1,2GHz-quadcoreprocessor van Qualcomm die de interface vloeiend over het scherm laat bewegen. Met 1GB werkgeheugen en 8GB opslagruimte kun je behoorlijk wat apps op de telefoon kwijt en is multitasken tot op zekere hoogte geen probleem. Verder heeft de Lumia 532 een 4-inch FWVGA-display en een 5-megapixelcamera. Aan de voorkant zit een eenvoudig VGA-cameraatje om selfies te maken. En zo is de Lumia 532 bijzonder compleet voor een nette prijs. De ideale smartphone voor iemand die weinig wil uitgeven en vooral moet kunnen WhatsAppen, bellen en soms een fotootje schieten met zijn toestel.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Motorola Moto E 2015

Motorola Moto E 2015 koopwijzer

Wie een goedkope compacte Androidtelefoon wil hebben moet bij de Motorola Moto E 2015 zijn. Die is voorzien van een goede batterij, prettige schone Android Lollipop-build en een relatief krachtige Snapdragon 410-processor. De prestaties daarvan vielen ons een beetje tegen in de Moto E, maar voor €130 zijn ze zeker acceptabel. Overigens is een update naar Marshmallow voor dit toestel uitgesloten. Dat hadden we niet verwacht van Motorola, maar is in deze prijsklasse gelukkig geen schande. De smartphone heeft verder een 4,5-inch qHD-display, een 5-megapixelcamera en 1GB werkgeheugen. De opslagruimte, een groot manco van veel goedkope telefoons, bedraagt 8GB en is daarmee gewoon goed. Als kers op de taart ondersteunt de Moto E 2015 4G en heeft hij leuke verwisselbare zijkanten. Al met al een uitstekende deal voor zijn prijs.

Meer informatie over de Moto E 2015 kun je vinden in onze review.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Samsung Galaxy A3

Samsung Galaxy A3 koopwijzer

De Galaxy A3 van Samsung is een van de populairdere toestellen van dit moment en dat is niet zonder reden. Voor €195 biedt hij niet de beste specificaties, maar scoort hij wel goed met zijn gebruikservaring. Samsung vertaalt de Snapdragon 410-processor, het 4,5-inch qHD-amoledscherm en de 8-megapixelcamera naar de praktijk met een snelle werking, prima kleurweergave en behoorlijk mooie foto’s. Alleen bij de scherpte van het display en de capaciteit van de batterij hebben we onze bedenkingen. Die laatste meet 1900mAh en dat is maar net genoeg om de dag mee door te komen. De Galaxy A3 heeft een dunne body die deels van metaal is en er strak uitziet. In de praktijk is deze Galaxy A3 dus een erg geslaagde telefoon voor niet al teveel geld; een aanrader wat ons betreft.

In onze review kun je alles over de Galaxy A3 lezen.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Sony Xperia Z3 Compact

Sony Xperia Z3 Compact koopwijzer

De Sony Xperia Z3 Compact is een goede smartphone met een 4,6-inch scherm in een relatief kleine body. Die body is mooi, waterdicht en verkrijgbaar in een aantal leuke kleuren. Onder de motorkap liggen een Snapdragon 801ac-processor, 2GB werkgeheugen en Android Lollipop. Die combinatie zorgt voor een soepele werking. Het scherm heeft een wat lage 720p-resolutie, maar ziet er wel goed uit. Bij de camera werkt het andersom: die heeft een hoge 20,7-megapixelresolutie maar behoort niet tot de top van de markt. Toch biedt de Xperia Z3 Compact een erg goed totaalplaatje en kunnen we hem zeker aanbevelen.

De Sony Xperia Z3 Compact is verkrijgbaar vanaf ongeveer €400. Voor meer informatie over het toestel kun je terecht in onze review.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Sony Xperia Z5 Compact

Sony Xperia Z5 Compact koopwijzer

De Sony Xperia Z5 Compact volgt de Z3 Compact op en doet alles net wat beter. Het ontwerp van de smartphone is vernieuwd en valt vooral op door zijn mat glazen achterkant, die er goed uitziet en prettig aanvoelt. Natuurlijk is het toestel weer waterdicht, wat Sony ditmaal zonder klepjes heeft weten te bereiken. De telefoon heeft verder een nieuwe Snapdragon 810-processor en is voorzien van een hogere cameraresolutie. 23 megapixel, om precies te zijn. Het display is 4,6 inch groot en heeft helaas nog steeds een 720p-resolutie, maar ziet er wel gewoon netjes uit. Ook het werkgeheugen van 2GB valt ons een beetje tegen, maar zorgt gelukkig in de praktijk niet voor grote problemen. De Xperia Z5 Compact kan eenvoudig ontgrendeld worden met zijn vingerafdrukscanner, die aardig werkt maar niet tot de top behoort.

De Xperia Z5 Compact is verkrijgbaar vanaf ongeveer €450. Voor meer informatie over het toestel kun je terecht in onze review.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Smartphones

In de smartphonecategorie komen alle smartphones uit het drukste gedeelte van de markt: die met een schermformaat tussen de 4,7 en 5,4 inch. Alles daaronder classificeren we als compacte smartphone, terwijl alles vanaf 5,5 inch in onze ogen een phablet is. In deze categorie brengen de meeste merken hun topmodellen uit en is er veel keuze in alle prijssegmenten. Het is dan ook niet voor niets de meest populaire categorie in de smartphonemarkt.

Ook in de categorie van de gewone smartphones heeft een toestel van Kazam het tot onze lijst geschopt. Dat heeft alles met de prijs te maken: inclusief cashback is de Tornado 348 nu verkrijgbaar voor €150 en dat is een mooi bedrag voor een mooie smartphone. De Moto X 2014 is vanwege slechtere verkrijgbaarheid en stijgende prijzen uit de lijst verdwenen; van de Moto G 2015 hebben we dit keer de 16GB versie ook opgenomen omdat die wat toekomstbestendiger is en eindelijk goed verkrijgbaar. De 8GB-variant heeft tegelijk de Huawei G Play Mini verdrongen vanwege een mooie cashback.

Wiko Rainbow Jam

Wiko Rainbow Jam koopwijzer

De Wiko Rainbow Jam is de goedkoopste grote Androidtelefoon die wij de moeite waard vinden op het moment. Dat heeft voor een groot deel te maken met het geheugen: 1GB werkgeheugen en 8GB opslagruimte zorgen ervoor dat je met het installeren en draaien van applicaties een tijdje uit de voeten kunt. Een ander groot voordeel van de Wiko Rainbow Jam is het scherm. Dat is 5 inch groot, heeft een 720p-resolutie en ziet er best aardig uit. Intern is het toestel ook in orde: het draait op een quadcoreprocessor en is voorzien van Android 5.1 Lollipop. Er zijn twee varianten van de Rainbow Jam: een 3G-versie en een 4G-versie. Die eerste kost €100 en heeft een MediaTek MT6582-processor. De tweede kost €130 en heeft een Qualcomm Snapdragon 210-processor met ondersteuning voor snel 4G-internet. Beide versies kunnen overweg met twee simkaarten en beiden zijn wat ons betreft de moeite waard.

Voor meer informatie over de Wiko Rainbow Jam 4G kun je terecht in onze hands-on.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Microsoft Lumia 535

Microsoft Lumia 535 koopwijzer

Als je niet zoveel waarde hecht aan het ecosysteem van Android, kun je beter bij de Microsoft Lumia 535 terecht. Dat heeft alles te maken met het feit dat Windows Phone, wat op deze Lumia draait, sneller werkt met eenvoudige hardware. Bovendien is de Lumia 535 ook los daarvan helemaal geen verkeerd toestel. Voor zo’n €110 krijg je een 5-inch scherm, een 1,2GHz-quadcoreprocessor en een 5-megapixelcamera aan de achter- én voorkant. De schermresolutie is met 960×540 pixels niet verkeerd en de combinatie van 1GB werkgeheugen en 8GB intern geheugen is ook prima voor deze prijsklasse. Het ontwerp is, zoals we dat gewend zijn van de Lumialijn, stevig en kleurrijk.

Voor meer informatie over deze telefoon kun je terecht in onze review van de Lumia 535.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Kazam Tornado 348

Kazam Tornado 348 koopwijzer

De Kazam Tornado 348 is op een haar na de dunste smartphone van Nederland en dat geeft hem een bijzondere uitstraling. Met zijn 5,15 millimeter dikte – of liever gezegd dunte – en gewicht van 95,5 gram is het toestel bijzonder handzaam en glijdt hij probleemloos in iedere broekzak, borstzak of handtas. De specificaties van het toestel zijn aardig: hij heeft een 1,7GHz-octacoreprocessor en een 4,8 inch groot amoledscherm met 720p-resolutie. Het werkgeheugen bedraagt 1GB en de opslagruimte is 16GB, helaas zonder uitbreidmogelijkheid. De Tornado 348 heeft een aantal nadelen die hem voor de poweruser minder geschikt maken, zoals het gebrek aan 4G-ondersteuning, de matige batterij en de verouderde Android KitKat-software. Maar als je een wat lichtere gebruiker bent heb je aan de Tornado 348 een erg mooie, fijne en bovendien goedkope telefoon. Net als bij de andere toestellen van Kazam, krijg je bij deze Tornado 348 drie jaar garantie en een gratis schermreparatie in het eerste jaar.

De Kazam Tornado 348 wordt verkocht vanaf ongeveer €200, waar nog €50 cashback vanaf gaat tot begin 2016. Daardoor betaal je netto €150 voor het toestel. Voor meer informatie over de Tornado 348 kun je terecht in onze review.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Motorola Moto G 2015

Motorola Moto G 2015 koopwijzer

De Motorola Moto G-lijn staat al een tijdje bekend om zijn uitstekende prijs-kwaliteitverhouding en bij de Moto G 2015 is dat niet anders. Het toestel heeft nog steeds een ijzersterk basisconcept. Om het 5-inch HD-display is een ergonomische body gebouwd waarin een rappe Snapdragon 410-processor ligt. Het besturingssysteem is Android 5.1 Lollipop, relatief snelle updates zijn gegarandeerd en Motorola heeft slechts minimale aanpassingen gedaan aan de software. Er zijn twee varianten: een met 8GB opslagruimte en 1GB werkgeheugen en een met 16GB opslagruimte en 2GB werkgeheugen. Beiden zijn de moeite waard; de laatste is wat toekomstbestendiger en kost €40 meer. De telefoon ondersteunt standaard 4G, heeft een 13-megapixelcamera en is waterdicht.

Voor meer informatie over de telefoon kun je terecht in onze review. De Moto G 2015 1GB is verkrijgbaar vanaf €200 en de Moto G 2015 2GB gaat voor €240 over de toonbank. Op beide varianten kun je tot 31 december een cashback van €30 krijgen, waardoor ze effectief maar €170 en €210 kosten.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Honor 7

Honor 7 koopwijzer

Honor heeft met de 7 een erg voordelige maar toch goede telefoon in handen. De Honor 7 heeft een scherm met een formaat van 5,2 inch en een full HD-resolutie. Onder de motorkap ligt een 64bit-chipset met acht Cortex A53-kernen die aardig presteert: de Kirin 935. De batterij is met 3100mAh behoorlijk groot en kan de smartphone van je vrienden opladen als dat nodig is. De smartphone heeft twee camera’s die op papier in ieder geval goed zijn: met de camera aan de achterkant schiet je foto’s in 20 megapixel en de selfiecamera maakt 8-megapixelfoto’s. Aan de achterkant prijkt een vingerafdrukscanner, die prettig werkt en tot op zekere hoogte als bedieningselement gebruikt kan worden. Als klap op de vuurpijl heeft de Honor 7 ondersteuning voor twee simkaarten. Handig voor op vakantie.

De Honor 7 is verkrijgbaar voor €350. Voor meer informatie kun je terecht in onze review.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Samsung Galaxy S6

Samsung Galaxy S6 koopwijzer

Het duo Samsung Galaxy S6 en Galaxy S6 Edge behoort tot de beste Androidtelefoons van het moment. De Galaxy S6 is door zijn €150 lagere adviesprijs de betere deal, maar wie echt iets unieks wil kan ook prima bij de Edge terecht. Het duo wordt gekenmerkt door een sterk verbeterd ontwerp tegenover de vorige iteraties in de Galaxy S-lijn. Daarnaast is TouchWiz, wat nog steeds op deze smartphones draait, gestroomlijnd en van een facelift voorzien. De Galaxy S6 is voorzien van topspecificaties. Hij heeft een 64bit Exynos 7 Octa-chip van Samsung, een 5,1-inch QHD-scherm en heeft een optisch gestabiliseerde 16-megapixelcamera. Natuurlijk zijn er allerlei extra’s aanwezig, zoals een IR-blaster, vingerafdrukscanner, hartslagmeter en draadloze laadtechnologie. De telefoon kent twee flinke nadelen: het geheugen is niet uitbreidbaar en de batterij presteert niet bijzonder goed.

De softwareproblemen, waar we in deze Telewiki meer over vertellen, lijken steeds minder aanwezig te zijn bij de S6. Hoewel we nog steeds verhalen horen van mensen die problemen hebben, horen we ook steeds vaker positieve geluiden. Dat lijkt dus steeds minder een probleem te zijn.

Onze review van de Samsung Galaxy S6 kun je hier lezen. Het Edge-model hebben we eveneens gereviewd. De Galaxy S6 is verkrijgbaar vanaf zo’n €470.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Apple iPhone 6s

Apple iPhone 6s koopwijzer

De Apple iPhone 6s is het nieuwe topmodel van Apple dat qua design hetzelfde is als de iPhone 6. De smartphone heeft toch een aantal belangrijke upgrades gekregen, zoals de 12-megapixelcamera aan de achterkant en de snellere Apple A9-processor. Het toestel draait op iOS 9, maar dat geldt inmiddels ook voor de oudere smartphones van Apple. De iPhone 6s heeft hetzelfde 4,7-inch retina-scherm als zijn voorganger, maar is wel uitgerust met een nieuwe functie genaamd 3D touch. Met 3D touch kan het scherm ‘voelen’ hoe hard je erop drukt en dat brengt weer allerlei nieuwe mogelijkheden met zich mee in de interface. Natuurlijk maakt de vingerafdrukscanner weer zijn opwachting, waardoor je de iPhone 6s eenvoudig kunt beveiligen.

De Apple iPhone 6s is momenteel vanaf zo’n €660 verkrijgbaar. Voor meer informatie over de smartphone kun je terecht in onze review.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Phablets

In de phabletcategorie bespreken we de grootste categorie van de smartphonemarkt. Hoewel er geen eenduidige definitie van een phablet is, gaat het duidelijk om toestellen met een groot scherm en met een belfunctie. Wij hebben deze categorie gedefinieerd als toestellen met een schermformaat tussen de 5,5 en 6,9 inch. Alles vanaf 7 inch is een tablet en komt in onze speciale tabletkoopwijzer terug.

De phabletcategorie is deze maand, ondanks de komst van een aantal hoogvliegers als de Google Nexus 6P en Sony Xperia Z5 Premium, hetzelfde gebleven. Dat heeft er alles mee te maken dat er al een erg sterke lijst stond. Zeker in het middensegment zijn er goede koopjes te vinden als je het niet erg vind om met een groot scherm rond te lopen.

Honor 4X

Honor 4X koopwijzer

De Honor 4X is de eerste phablet van Honor en scoort, geheel zoals het de Huaweidochter betaamt, erg goed op prijs-kwaliteitverhouding. De smartphone kost €190 en voor dat geld krijg je een 64bit-octacoreprocessor, 13-megapixelcamera, 5,5-inch HD-scherm en flinke accu van 3000mAh. Als kers op de taart gaat het hier om een dualsimtelefoon, waardoor je flexibel bent met abonnementen of simkaartjes in het buitenland. Hoewel het 5,5-inch display voor phabletbegrippen niet zo groot is, is de Honor 4X wel een vrij lompe telefoon en dat is zeker een van zijn mindere punten. Ook de software is niet erg modern: de telefoon draait op Android KitKat en een update naar Lollipop zal in ieder geval voorlopig niet komen. Het totaalplaatje van de Honor 4X is echter erg goed en zodoende zien we deze telefoon als de goedkoopste goede phablet van dit moment.

Voor meer informatie over de Honor 4X kun je terecht in onze review, waar hij trouwens een nette 9 kreeg.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Microsoft Lumia 640 XL

Microsoft Lumia 640 XL koopwijzer

Wie liever Windows Phone op zijn phablet wil kan in het budgetsegment bij de Microsoft Lumia 640 XL terecht. Net als de Honor 4X een goede phablet voor weinig geld. Highlights zijn het 5,7 inch grote 720p-scherm en de 13-megapixelcamera met een Zeiss-lens. Ook het stevige en kleurrijke ontwerp is niet verkeerd, zoals we dat van de Lumia-lijn gewend zijn. De software is Windows Phone en dat kent zowel zijn goede als zijn slechte kanten. De software draait, ondanks de wat oudere Snapdragon 400-processor, soepel en werkt eenvoudig. Nadelen heeft de telefoon ook: Windows Phone is niet zo goed aangepast op grote schermen en biedt nog altijd minder applicaties dan Android en iOS. Maar voor de €210 die je voor de Lumia 640 XL betaalt kunnen we dat wel door de vingers zien. Overigens is er ook een dualsimvariant zonder 4G verkrijgbaar voor ongeveer hetzelfde bedrag.

Voor meer informatie over de Lumia 640 XL kun je terecht in onze review.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

LG G Flex 2

LG G Flex 2 koopwijzer

High-endspecificaties voor een bodemprijsje. Hoewel OnePlus heel hard roept dat het de baas is op dat vlak, doet LG het stiekem nog beter met zijn G Flex 2. Voor €260 krijg je specificaties die we nog steeds in veel topsmartphones terugvinden tegenwoordig. De telefoon heeft een 5,5-inch full HD-scherm, een Snapdragon 810-processor, 2GB werkgeheugen en een goede 13-megapixelcamera. Hij wordt aangedreven door Android Lollipop met een aardige schil van LG er overheen. De Snapdragon 810-processor van dit toestel is snel, maar wordt bij zware belasting warm en vertraagt dan stevig. Voor een vlaggenschip van €600 onacceptabel, maar voor de prijs van deze G Flex 2 kunnen we het wel door de vingers zien. Een groter probleem is wellicht de accu: die scoort niet bijzonder goed. Twee leuke extra’s van deze G Flex 2 zijn dat hij licht gekromd en zelfs buigbaar is en dat hij een zelfhelende plastic achterkant heeft. De G Flex 2 is dus niet zonder gebreken, maar scoort overall bijzonder goed voor een toestel van €260.

Meer informatie over de LG G Flex 2 kun je vinden in onze hands-on.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Google Nexus 6

Google Nexus 6 koopwijzer

Hoewel phablets steeds populairder worden, zijn toestellen met een echt groot scherm aan het uitsterven. Wie toch een gigantisch 6-inch scherm in zijn smartphone wil kan bij de Google Nexus 6 van Motorola terecht. Het toestel kost €370 en daarvoor krijg je nette specificaties. Een QHD-scherm van 6 inch groot en een Snapdragon 805-processor bijvoorbeeld. De optisch gestabiliseerde 13-megapixelcamera is ook in orde. Een nadeel van de Nexus 6 is, zoals bij iedere Nexus, dat het geheugen niet uitbreidbaar is. Ook vinden we de 3220mAh-batterij een beetje krap. Positief is dan weer dat het toestel vanwege zijn Nexus-bloed altijd snelle Androidupdates krijgt en een snelle en schone Androidervaring biedt.

Voor meer informatie over de Nexus 6 kun je in onze review terecht.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

LG G4

LG G4 koopwijzer

De LG G4 is een bijzondere telefoon. Niet alleen omdat het een phablet is met afmetingen die niet veel groter zijn dan die van een gemiddelde grote smartphone, maar vooral ook omdat LG dit toestel optioneel levert met een leren achterkant. De specificaties zijn netjes: de G4 heeft een 5,5-inch quad HD-scherm, 3GB werkgeheugen en een Snapdragon 808-processor. De smartphone draait op Android 5.1 Lollipop met prettige software van LG er bovenop. Bovendien zal hij snel een update naar Android Marshmallow krijgen en heeft hij uitbreidbaar geheugen en een verwisselbare batterij. Misschien wel het grootste pluspunt van deze LG is zijn camera. De 16-megapixelcamera die je achterop de G4 kunt vinden is op dit moment de beste camera in een Androidtelefoon en presteert vooral in het donker bijzonder goed. Nadelen van de G4 zijn de wat mindere prestaties en de matige accuduur, maar die punten nemen niet weg dat de G4 een uitstekende telefoon is.

De LG G4 is verkrijgbaar voor zo’n €420. In onze review kun je meer info over het toestel lezen.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Samsung Galaxy S6 Edge+

Samsung Galaxy S6 Edge+ koopwijzer

De Samsung Galaxy S6 Edge+ is de beste phablet die Samsung te bieden heeft. Hij valt vooral op door zijn zogenaamde ‘dual edge display’. Dat scherm loopt een beetje krom over de twee zijkanten van het toestel, wat hem een unieke en futuristische uitstraling geeft. Functioneel voegt het niet zoveel toe. De behuizing van de smartphone is verder ook mooi, met een metalen frame en een glazen voor- en achterkant. De specificaties van de Galaxy S6 Edge+ zijn uitstekend. De smartphone heeft een 5,7-inch QHD-scherm, een 16-megapixelcamera met optische beeldstabilisator en een snelle Exynos 7 Octa-processor gekoppeld aan 4GB werkgeheugen. Samsung heeft ook aan een aantal handige extra’s gedacht, zoals een vingerafdrukscanner en de mogelijkheid om de smartphone draadloos op te laden.

De Galaxy S6 Edge+ is verkrijgbaar vanaf ongeveer €680. Voor meer informatie over het toestel kun je in onze review terecht.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Apple iPhone 6s Plus

Apple iPhone 6s Plus koopwijzer

De Apple iPhone 6s Plus is een klassieke iPhone met een groot scherm. Dat betekent dat de smartphone een mooi design, een goede camera, een fraai display en een fijne gebruikerservaring biedt, maar wel erg duur een gesloten is. Upgrades tegenover zijn voorganger omvatten de 12-megapixelcamera aan de achterkant en de snellere Apple A9-processor. Het toestel draait op iOS 9, maar dat geldt inmiddels ook voor de oudere smartphones van Apple. De iPhone 6s Plus heeft hetzelfde 5,5-inch full HD-scherm als zijn voorganger, maar is wel uitgerust met een nieuwe functie genaamd 3D touch. Met 3D touch kan het scherm ‘voelen’ hoe hard je erop drukt en dat brengt weer allerlei nieuwe mogelijkheden met zich mee in de interface. Natuurlijk maakt de vingerafdrukscanner weer zijn opwachting, waardoor je de iPhone 6s Plus eenvoudig kunt beveiligen. Een nadeel is het grote formaat, dat vooral komt door de flinke schermranden die de iPhone 6s Plus heeft.

De Apple iPhone 6s Plus is momenteel vanaf zo’n €800 verkrijgbaar.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Budget-abonnementen

Voor iedereen die een abonnement met internet erbij wil, kan het erg voordelig zijn om geen sim-only te nemen maar zijn toestel erbij te kopen. Voor een sim-only met internet ben je namelijk al snel 10 tot 15 euro kwijt en voor een tientje meer heb je een prima toestel erbij. Die toestellen bespreken we in deze categorie, uiteraard in combinatie met een abonnement. Het gaat dan om abonnementen tot 25 euro met een toestel erbij dat gratis is of maximaal vijftig euro kost.

Weinig nieuws onder de zon in de categorie van de budgetabonnementen deze maand. Alle toestellen zijn hetzelfde gebleven; de bijbehorende bundels hier en daar een beetje veranderd. Daar is overigens weinig mis mee: het zijn stuk voor stuk prima deals.

Sony Xperia M4 Aqua

Sony Xperia M4 Aqua koopwijzer

De Sony Xperia M4 Aqua is zoals de naam doet vermoeden waterdicht en is mooi ontworpen en goed afgewerkt. Ook de specificaties van de telefoon zijn niet verkeerd. Hij heeft een Snapdragon 615-processor met acht kernen, is voorzien van 2GB werkgeheugen en heeft een 5-inch HD-scherm. De camera heeft een 13-megapixelresolutie en aan de voorkant zit een 5-megapixelcamera.

Het toestel is vanaf €15 per maand verkrijgbaar. Dan heb je een tweejarig Ben-abonnement met 1GB en 100 minuten, wat voor de meeste gebruikers ruim voldoende zal zijn. Deze aanbieding kun je hier kopen.

Voor meer informatie over de Xperia M4 Aqua kun je terecht in onze review.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

LG G3

LG G3 koopwijzer

De G3 is het voormalige topmodel van fabrikant LG dat tegenwoordig hoge ogen gooit in het middensegment. De specificaties zijn nog steeds prima en het toestel ziet er goed uit. Hij heeft een 5,5-inch QHD-scherm in een compacte body en wordt aangedreven door een Snapdragon 801-processor en 2GB werkgeheugen. De 13-megapixelcamera heeft optische beeldstabilisatie en laser-autofocus en zet goede resultaten neer. Het geheugen is gewoon uitbreidbaar en de batterij van de G3 kun je verwisselen. Dat is trouwens maar goed ook, want de batterijprestaties zijn niet zo geweldig.

Voor een erg schappelijke €19,50 per maand kun je die al kopen. Je hebt dan een abonnement van Ben met 1000MB en 100 minuten of sms’jes. De telefoon krijg je er gratis bij als je voor twee jaar een contract tekent.

In onze review kun je meer over de LG G3 lezen.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Honor 7

Honor 7 koopwijzer

De Honor 7 heeft een scherm met een formaat van 5,2 inch en een full HD-resolutie. Onder de motorkap ligt een 64bit-chipset met acht Cortex A53-kernen die aardig presteert: de Kirin 935. De batterij is met 3100mAh behoorlijk groot en gaat redelijk lang mee. Foto’s maak je met de 20- en 8-megapixelcamera die aardige resultaten neerzetten. Aan de achterkant van het aluminium ontwerp prijkt een vingerafdrukscanner, die prettig werkt.

In combinatie met een Hollandsnieuwe-abonnement kun je de Honor 7 goedkoop krijgen. Voor €23 per maand krijg je het toestel en 500 minuten, MB of sms’jes. Die deal kun je hier bestellen.

Voor meer informatie over de Honor 7 kun je terecht in onze review.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Sony Xperia Z3 Compact

Sony Xperia Z3 Compact koopwijzer

De Sony Xperia Z3 Compact is een van de betere compacte Androidtelefoons. Hij biedt een 4,6-inch display in een relatief kleine body en is daarmee lekker handzaam. Zowel dat scherm als die body zien er ook nog eens erg goed uit. Onder de motorkap liggen een Snapdragon 801ac-processor, 2GB werkgeheugen en inmiddels Android Lollipop. Dat zorgt ervoor dat de werking van het toestel bijna feilloos is. De 20,7-megapixelcamera klinkt op papier leuk en schiet ook goede foto’s, maar behoort net niet tot de top van de markt. Hoe dan ook is het totaalplaatje van deze waterdichte smartphone erg goed.

Een mooie bijkomstigheid is dat de Z3 Compact in combinatie met een abonnement erg voordelig is. Voor €22,50 per maand heb je hem in combinatie met een Ben-abonnement met een bijbetaling van slechts een tientje. Dat abonnement is inclusief 500MB en 300 belminuten en kun je hier bestellen.

Voor meer informatie over het toestel kun je terecht in onze review.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Pre-order

In de pre-ordercategorie bespreken we toestellen die wel aangekondigd zijn door hun fabrikant, maar nog niet in de winkels liggen. We bieden dus een kijkje in de toekomstige smartphonemarkt, met toestellen die de moeite waard zijn om in de gaten te houden. Als je abonnement dus binnenkort afloopt en je alvast op zoek bent naar een toestel, kun je hier wellicht iets leuks vinden. Overigens komen in deze categorie allerlei opvallende toestellen terecht en hoeft het niet per se zo te zijn dat een hier genoemd toestel ook daadwerkelijk de aankoop waard zal worden. Daarover kunnen we simpelweg nog geen definitief oordeel vellen voordat een smartphone op de markt is.

Microsoft Lumia 550

Microsoft Lumia 550 koopwijzer

Zeer binnenkort verkrijgbaar en ongetwijfeld erg goed voor zijn prijs is de Microsoft Lumia 550. Deze goedkope Lumia is een van de eerste smartphones met Windows 10 erop en zal ongeveer €120 gaan kosten als hij later deze maand uitkomt. Het toestel biedt voor dat geld geen verkeerde specificaties en omdat Windows voor smartphones goed geoptimaliseerd is gaan we er vanuit dat hij erg snel zal werken. Het toestel heeft een Snapdragon 210-processor, 1GB werkgeheugen, 8GB opslagruimte en een 4,7-inch HD-scherm. De camera heeft een resolutie van 5 megapixel en de Lumia 550 schiet 2-megapixelselfies. Het ontwerp van de smartphone is ouderwets stevig en strak.

We krijgen de Lumia 550 binnenkort binnen voor een review en zullen er dan natuurlijk meer over melden. De smartphone zal waarschijnlijk binnen een week verkrijgbaar zijn.

Huawei Shot X

Huawei Shot X koopwijzer

We kennen deze Huawei Shot X al een tijdje als de Honor 7i, maar Honor zag er in Nederland blijkbaar geen brood in. Huawei gelukkig wel. De Shot X is een midrangetelefoon met een prijs van €349 en heeft als bijzondere functie een draaibare camera. Met die 13-megapixelcamera kun je dus zowel normale foto’s als selfies maken, waardoor de Shot X een bijzonder goede selfiecamera heeft. Met zijn 7,2 millimeter is de Shot X erg dun en ziet hij er elegant uit. De telefoon heeft een 5,2-inch full HD-scherm, 2GB werkgeheugen en 16GB opslagruimte. Over Android Lollipop ligt de Emotion UI en de boel wordt aangedreven door een Snapdragon 616-processor; een 1,7GHz sterke octacorechip. De 3100mAh-accu ziet er op papier veel belovend uit, maar we moeten nog zien hoe die het in de praktijk zal doen.

BlackBerry Priv

BlackBerry Priv koopwijzer

Misschien wel de meest bijzondere smartphone van 2015 is de BlackBerry Priv. En dat komt niet alleen door zijn bijzondere naam, die volgens BlackBerry staat voor ‘the privilege of privacy’. Belangrijker dan dat is dat dit een van de weinige smartphones met een fysiek toetsenbord is en het de eerste BlackBerrytelefoon met Android is. De specificaties zijn goed, maar daar is de prijs ook naar. De telefoon heeft een 5,4-inch quad HD-scherm, een Snapdragon 808-processor, 3GB werkgeheugen en een 18-megapixelcamera. BlackBerry’s genen zijn nog duidelijk aanwezig in de vorm van allerlei op beveiliging gerichte software. Voor dat alles betaal je €779 als het toestel binnenkort in Nederland uitkomt en dat is niet niks. De eerste internationale reviews zijn niet bijzonder lovend, maar desondanks is de Priv een interessant toestel dat een mooi eigen plekje op de markt zal krijgen.

Tot slot

Deze koopwijzer is tot stand gekomen aan de hand van onze ideeën over de huidige smartphonemarkt. Hoewel we ons uiterste best doen om deze zo objectief mogelijk te houden, wordt deze lijst ook in zekere mate beïnvloed door de voorkeuren van onze redactie. Mocht je opmerkingen hebben over onze keuzes, dan horen wij dat graag in de reacties onder dit artikel. Ook suggesties voor de volgende versie van deze koopwijzer kun je daar kwijt.

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Telekoopwijzer uitgelicht

Telekoopwijzer: de beste smartphones van deze zomer lees verder

Android P 9.0

Deze smartphones krijgen allemaal Android P lees verder

Telekoopwijzer video uitgelicht

Telekoopwijzer: dit zijn de beste high-endsmartphones van deze zomer lees verder

Officieel: Samsung Galaxy Note 9 wordt op 9 augustus onthuld lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters