Telekoopwijzer smartphones februari 2015

De maand februari is aangebroken en dat betekent dat het tijd is voor een nieuwe koopwijzer. In dit artikel raden we je aan welke smartphone je het beste kunt kopen deze maand.

Telekoopwijzer intro 

De telekoopwijzer is een koopgids met informatie over de huidige telecommarkt. Deze koopwijzer verschijnt maandelijks en laat zien welke toestellen wij de beste vinden in de drie verschillende categorieën. Daarnaast hebben we een lijstje met een aantal goede deals voor toestellen met een abonnement en kijken we alvast vooruit op wat er komen gaat in de markt in de pre-ordercategorie. De koopwijzer is bedoeld om de keuze voor een telefoon te vergemakkelijken, als aanvulling op onze reviews, hands-ons en video’s.

In afwachting op het Mobile World Congress is er niet bijzonder veel gebeurd in de lijst. Echter zijn er een aantal prijsveranderingen die wat verschuivingen teweeg hebben gebracht en natuurlijk zijn de goedkope abonnementen weer een beetje veranderd. Als je echter op zoek bent naar het nieuwste van het nieuwste dan kunnen we je aanraden nog een maandje te wachten. Dan zullen er op het Mobile World Congress een aantal nieuwe topmodellen bekend gemaakt worden die waarschijnlijk zeker de moeite waard zijn.

Om het allemaal lekker overzichtelijk te houden, hebben we de koopwijzer opgedeeld in drie categorieën: compacte smartphones, smartphones en phablets. Dat wil zeggen: toestellen met een schermdiagonaal van 4,6 inch of kleiner, toestellen met een schermdiagonaal tussen de 4,7 en 5,4 inch en toestellen met een schermdiagonaal van 5,5 inch of groter. In alle categorieën worden in verschillende prijssegmenten kooptips gegeven, gesorteerd van laag naar hoog. Zo kun je dus aan de hand van het gewenste schermformaat en je budget eenvoudig bekijken welke telefoon voor jou het beste is. Alle toestellen in deze koopwijzer zijn goede deals in onze ogen, een beste toestel uitroepen is vanwege de uiteenlopende voorkeuren per persoon erg lastig en doen we dan ook niet.

Verder bespreken we toestellen die je met een zogenaamd ‘budget abonnement’ kunt kopen, waaronder we een abonnement van maximaal €25 inclusief internet verstaan. Tot slot is er de pre-ordercategorie waarin toestellen terecht komen die nog niet op de markt zijn, maar inmiddels wel aangekondigd zijn. Tablets nemen we niet mee in deze koopwijzer, die kun je vinden in de telekoopwijzer tablets.

Zoals jullie van ons gewend zijn zullen we al onze keuzes onderbouwen en waar mogelijk ook links geven naar onze review of hands-on van het betreffende toestel. Om het lekker overzichtelijk te maken komt elke categorie op een aparte pagina terecht. Kooplinks zijn te vinden bij elk toestel, zodat je een toestel makkelijk ook daadwerkelijk kunt kopen. Kortom, genoeg te lezen. Enjoy!

Compacte smartphones

De categorie van de compacte smartphones is er voor iedereen die wel een smartphone wil, maar niet met een gigantisch scherm in zijn broekzak wil lopen. We hebben deze categorie gedefinieerd tot een schermformaat van 4,6 inch. Toestellen met dat schermformaat zijn nog goed draagbaar en er is voorlopig voldoende aanbod in dit segment.

De enige noemenswaardige verandering in deze categorie is het feit dat de Huawei Ascend Y550 goedkoper is geworden, waarmee hij de Motorola Moto E uit de lijst verdrongen heeft. De twee kosten nu bijna net zo veel en de Y550 is een stuk krachtiger en tevens uitgerust met een selfiecamera en 4G.

Nokia Lumia 630

Nokia Lumia 630 koopwijzer

De Lumia 630 is een van de grote hits van Microsoft Mobile op het moment. Het toestel kost nog maar ongeveer €80 en voor dat geld krijg je heel wat. De Lumia 630 is een vrij complete Windows Phone met een 4,5″-display, 5-megapixelcamera, Snapdragon 400-quadcore-processor en de bekende stevige Nokia-bouw. Leuk is dat je de achterkant van de Lumia 630 eenvoudig kunt vervangen om zo het toestel in een nieuwe kleur te hullen. Het Windows Phone-besturingssysteem is eenvoudig in gebruik, werkt soepel en blijft ook soepel werken na verloop van tijd. Daar komt het bekende setje Nokia-software bovenop, met bijvoorbeeld een volledige versie van Here Drive met offline navigatie over de hele wereld. Nadeel is wel dat de Lumia 630 maar 512MB werkgeheugen heeft, waardoor multitasken soms wat lastiger gaat en een update naar Windows 10 onzeker is.

De smartphone is voor €82,45 verkrijgbaar bij BCC. Onze review van de Lumia 630 kun je hier lezen.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Huawei Ascend Y550

Huawei Ascend Y550 koopwijzer

De Huawei Ascend Y550 is een vrij complete Androidtelefoon voor een prijs van slechts €100. Het toestel is niet met de meest hoogwaardige componenten in elkaar gezet, maar op de plaats waar het er toe doet zit hij goed in elkaar. Dan hebben we het vooral over de processor: de Snapdragon 410-chip is met zijn 64bit-architectuur helemaal klaar voor de toekomst en presteert voor deze prijs erg goed. Deze chipset is ook uitgerust met lte-ondersteuning en dat betekent dat de Y550 een van de goedkoopste 4G-telefoons is. Verder heeft de Ascend Y550 een 4,5-inch scherm met WVGA-resolutie, 1GB werkgeheugen en een 5-megapixelcamera. Allemaal vrij standaard dus, maar daarmee zeker niet slecht. Wel moet gezegd worden dat de interne opslag van 4GB niet erg ruim is, waardoor de smartphone ongeschikt is voor mensen die heel veel apps willen gebruiken. Dat geldt echter voor bijna ieder toestel in deze prijsklasse.

De Huawei Ascend Y550 is voor €102,34 verkrijgbaar bij BCC.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Motorola Moto G 4G

Motorola Moto G koopwijzer

Ondanks zijn leeftijd is deze Motorola Moto G 4G nog steeds een erg goede smartphone voor een lage prijs. Voor ongeveer €180 krijg je bij deze Moto G 4G heel wat. Hij blinkt vooral uit met zijn 4,5 inch grote 720p-scherm, nog steeds een zeldzaam hoge resolutie voor dit geld. De Snapdragon 400-processor die in dit toestel zit begint inmiddels op zijn retour te raken, maar is nog steeds gewoon prima. De Moto G is verder ergonomisch goed ontworpen en ziet er prima uit. Ook is het prettig dat de smartphone gebaseerd is op een schone Androidbuild, die gegarandeerd een update naar Android Lollipop zal krijgen. Als we dan toch een minpunt moeten noemen dan is het de camera: die is met zijn 5-megapixelresolutie niet echt geweldig.

Voor meer informatie kun je terecht in onze review. Overigens is die van de niet-4G-versie. De enige verschillen zijn de toevoeging van 4G en een geheugenkaartlezer.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Sony Xperia Z1 Compact

Sony Xperia Z1 Compact koopwijzer

De Sony Xperia Z1 Compact is inmiddels opgevolgd door de Xperia Z3 Compact, maar blijft dankzij zijn prijs een prima deal. Een Snapdragon 800-processor, 2GB ram, een 20-megapixelcamera en een 4,3-inch 720p-scherm zijn allemaal van de partij. Nadelen heeft het toestel eigenlijk maar weinig, het grootste probleem waar we tijdens onze review tegenaan liepen was dat de prestaties van de camera niet altijd even goed zijn. Al met al is deze Xperia Z1 Compact wat ons betreft een erg geslaagd toestel. De Xperia Z1 Compact kost zo’n €300 en is daarmee flink goedkoper dan de Z3 Compact. Die laatste biedt een iets snellere Snapdragon 801-processor, groter 4,6-inch scherm in een evengrote body en een ontwerp dat vernieuwd is en nog waterdichter. Dat de Z3 Compact een beter toestel is, dat zullen we niet ontkennen. Maar als je op zoek bent naar een goede prijs-kwaliteitverhouding dan moet je zeker bij deze Z1 Compact zijn.

Meer informatie? Lees hier onze review van de Sony Xperia Z1 Compact.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Sony Xperia Z3 Compact

Sony Xperia Z3 Compact koopwijzer

Hoewel de Xperia Z1 Compact dus duidelijk de betere deal is op het moment, is ook deze Z3 Compact zeker de moeite waard. Dat zit zo: de Xperia Z3 Compact is de beste compacte Androidtelefoon die je op dit moment kan krijgen. De smartphone heeft een 4,6-inch scherm in een relatief kleine body. Zowel dat scherm als die body zien er ook nog eens erg goed uit. Onder de motorkap liggen een Snapdragon 801 ac-processor, 2GB werkgeheugen en Android KitKat. Dat zorgt ervoor dat de werking van het toestel bijna feilloos is. Het scherm heeft een 720p-resolutie, dat zal voor sommigen een nadeel zijn. De 20,7-megapixelcamera klinkt op papier leuk en schiet ook goede foto’s, maar behoort net niet tot de top van de markt. Hoe dan ook is het totaalplaatje van deze waterdichte smartphone erg goed.

De Xperia Z3 Compact kost momenteel €419 bij f-mobile.be. Voor meer informatie over het toestel kun je terecht in onze review.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Apple iPhone 5s

Apple iPhone 5s koopwijzer

Hoewel de Apple iPhone 5s inmiddels opgevolgd is door de iPhone 6, is dit nog steeds een goede compacte smartphone. De iPhone 6 is een stuk groter en de iPhone 5s kan nog altijd goed meekomen. Hij heeft een snelle dualcoreprocessor, die ook met iOS 8 nog goed werkt. De vingerafdrukscanner is een handige manier om het toestel te beveiligen. Zoals we van Apple gewend zijn, bezit de iPhone 5s een erg goede camera, hoewel de resolutie met 8 megapixel wat aan de lage kant is. Het toestel is zoals alle recente iPhones uitgerust met een erg mooi Retina-scherm en het design is erg mooi en premium. iOS is wat beperkt, maar werkt wel heel erg prettig. Het grootste nadeel is dat de iPhone 5s erg duur is. Voor €530, zo’n honderdtien euro meer dan de Z3 compact, krijg je een toestel dat inmiddels een jaar oud is en met 16GB ook nog eens weinig geheugen heeft. Wil je extra geheugen, dan betaal je zo honderd euro extra.

Meer informatie over de Apple iPhone 5s kun je vinden in onze review.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Smartphones

In de smartphonecategorie komen alle smartphones uit het drukste gedeelte van de markt: die met een schermformaat tussen de 4,4 en 5,4 inch. Alles daaronder classificeren we als compacte smartphone, terwijl alles vanaf 5,5 inch in onze ogen een phablet is. In deze categorie brengen de meeste merken hun topmodellen uit en is er veel keuze in alle prijssegmenten. Het is dan ook niet voor niets de meest populaire categorie in de smartphonemarkt.

In deze categorie is de Honor 3C de lijst binnengestroomd. De smartphone is al even op de markt en we zouden eerder voor de Huawei Ascend G620s kiezen, maar gezien het prijsverschil tussen de twee en het feit dat de Honor 3C in onze review erg goed beviel hebben we ook die smartphone in de lijst opgenomen. Los daarvan is het vooral wachten op het Mobile World Congress dat de bovenkant van de lijst waarschijnlijk flink zal veranderen.

Microsoft Lumia 535

Microsoft Lumia 535 koopwijzer

De Lumia 535 is een wat voorzichtige keuze van Microsoft als debuut op de smartphonemarkt onder eigen naam. Het is namelijk een typische Lumiatelefoon, in het segment waar de toestellen de meeste populariteit kennen. Niet erg spannend dus, maar het voordeel is dat de telefoon net als veel andere goedkope Lumia’s een prima deal is. Voor zo’n €100 krijg je een telefoon met een 5-inch scherm, een 1,2GHz-quadcoreprocessor en een 5-megapixelcamera aan de achter- én voorkant. De schermresolutie is met 960×540 pixels niet verkeerd en de combinatie van 1GB werkgeheugen en 8GB intern geheugen is ook prima voor deze prijsklasse. Het ontwerp is, zoals we dat gewend zijn van de Lumialijn, stevig en kleurrijk. Kortom: de Lumia 535 is een prima debuut van Microsoft en een goede deal voor iedereen die niet geeft om een oneindige keuze aan applicaties. Het beperkte app-aanbod van Microsoft is namelijk ook voor dit toestel weer een probleem.

We zijn inmiddels bezig met onze review van het toestel, dus binnenkort kun je daarin meer informatie vinden.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Honor 3C by Huawei

Honor 3C koopwijzer

De Honor 3C van Huawei is op het moment een van de beste keuzes in het low-endsegment. De smartphone heeft een net setje specificaties en kwam ook nog eens goed door onze review heen. Hij is voorzien van een 1,3GHz-quadcoreprocessor, 2GB werkgeheugen en een 5 inch groot HD-scherm. De camera aan de achterkant schiet plaatjes in een 8-megapixelresolutie, terwijl aan de voorkant een 5-megapixelcamera zit. De telefoon kan daarnaast twee simkaarten slikken en heeft voor dit segment vrij uitgebreide software. Het apparaat heeft wel een aantal nadelen, waarvan de verouderde Android Jelly Bean-software misschien wel de grootste is. Los daarvan ontbreekt 4G-ondersteuning en is de telefoon erg saai ontworpen. Maar dat zijn allemaal nadelen waarmee wij voor de prijs van €140 goed kunnen leven.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Huawei Ascend G620s

Huawei Ascend G620s koopwijzer

Als je wel 4G-ondersteuning wilt in je goedkope smartphone, dan moet je bij de Huawei Ascend G620s zijn. Die smartphone is voorzien van een snelle en toekomstbestendige Snapdragon 410-processor, mét ondersteuning voor 4G. Ook de rest van de specificaties zijn netjes en hebben eigenlijk veel van de Honor 3C weg. Zo heeft hij een 5-inch HD-scherm, een 8-megapixelcamera aan de achterkant en dus een quadcoreprocessor, die iets beter is dan die van de Honor. Ook de nieuwere Android KitKat-software spreekt voor deze Huawei. Aan de andere kant heeft de Honor 3C meer werkgeheugen, 2GB tegenover 1GB in deze G620s. Ook de selfiecamera van de Honor is beter: 5 megapixel tegenover 2 megapixel in deze Huawei. Tel daar de hogere prijs van €160 voor de G620s bij op en je staat voor een lastige keuze. Wij zouden zelf voor de G620s gaan vanwege de 4G-ondersteuning en wat krachtigere chipset, maar beide smartphones zijn de moeite waard.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Motorola Moto G 2014

Motorola Moto G 2014 koopwijzer

De Motorola Moto G 2014 is wat ons betreft de meest gebalanceerde Androidsmartphone in het lagere middensegment op het moment. De smartphone kost zo’n €175 en biedt daarvoor heel veel. De smartphone heeft bijvoorbeeld een 5 inch groot 720p-scherm, een 8-megapixelcamera, een 2-megapixel selfiecamera en een Snapdragon 400-processor. Daarnaast is de smartphone mooi en ergonomisch ontworpen en zitten er op de voorkant twee speakers die samen een goed geluid voortbrengen. De Motorola Moto G heeft daarnaast een schone Androidbuild en dat betekent ook dat het toestel snel en veel updates zal krijgen. Android Lollipop is bijvoorbeeld al gegarandeerd. De smartphone slikt standaard twee simkaarten en dat is erg handig, bijvoorbeeld op vakantie. De smartphone kent overigens ook zijn gebreken: de batterij is niet verwisselbaar en niet zo heel goed en de optimalisatie van de software had beter gekund. 4G-ondersteuning mist in dit model, maar een 4G-versie is inmiddels aangekondigd.

Meer informatie kun je lezen in onze review van de Motorola Moto G 2014.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Nokia Lumia 735

Nokia Lumia 735 koopwijzer

Wie geen Android wil, kan in de vorm van de Nokia Lumia 735 een erg goed alternatief krijgen voor niet al teveel geld. De smartphone kost zo’n €220 en voor dat geld krijg je een vrij compleet totaalplaatje in een leuke behuizing. De typische Lumia-bouw is ook hier weer aanwezig en komt in leuke kleurtjes. Nokia heeft de Lumia 735 voorzien van een oled-scherm, wat betekent dat de weergave van het display erg spetterend is. De Snapdragon 400-chipset is niet de nieuwste meer, maar zoals we gewend zijn van Windows Phone draait hij soepeltjes. De Lumia 735 heeft een 5-megapixelcamera aan de voorkant om mooie selfies mee te maken en is aan de achterkant voorzien van een cameraresolutie van 6,7 megapixel. Al met al een compleet pakket voor een goede prijs, maar je moet wel met de beperktere app-catalogus van Windows Phone kunnen leven.

Meer informatie over de smartphone kun je vinden in onze hands-on.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

LG G2

LG G2 koopwijzer

De LG G2 is het voormalige vlaggenschip van fabrikant LG. Hoewel hij al ruim een jaar oud is, kan hij nog goed meekomen. De smartphone gaat voor zo’n €300 over de toonbank en daarvoor krijg je een smartphone met een groot, goed scherm, een snelle processor en een prima camera. Ondanks zijn goede specificaties kent de LG G2 wel een aantal nadelen. Zo waren we niet erg tevreden met de knoppen op de achterkant en had ook het materiaalgebruik beter gekund. Verder missen we een MicroSD-ingang. De positieve punten zijn echter duidelijk in de meerderheid. De smartphone heeft een goede batterij, prachtig scherm en snelle Snapdragon 800-processor. Ook de 13-megapixelcamera met optische beeldstabilisatie kon ons erg bekoren en de filmfunctie van het toestel presteert eveneens prima.

Voor meer informatie over de LG G2 kun je terecht in onze review.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Sony Xperia Z2

Sony Xperia Z2 koopwijzer

Halverwege vorig jaar door ons uitgeroepen tot de beste high-end smartphone op dat moment, maar inmiddels opgevolgd. De Xperia Z2 wordt nu overtroefd door zijn opvolger, maar is nog steeds een uitstekende smartphone. We gaven hem in onze review dan ook vijf sterren. Qua specificaties is de Xperia Z2 top. Het scherm is een 5,2 inch groot ips-paneel met full HD-resolutie. De processor is een Snapdragon 801-chip, die lekker snel is. Op de achterkant is een 20,7-megapixelcamera te vinden, met een 4K-videofunctie. De Xperia Z2 is gebouwd van glas en aluminium en komt zodoende erg luxueus over. Als kers op de taart is de Xperia Z2 waterdicht tot 1,5 meter diep. Nadeel is wel dat de smartphone redelijk fors qua formaat en gewicht is. Groot voordeel tegenover de Xperia Z3 is dat deze Z2 een stuk goedkoper is, namelijk ongeveer €380.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Nokia Lumia 930

Nokia Lumia 930 koopwijzer

De Lumia 930 is het vlaggenschip van Microsoft Mobile en loopt natuurlijk op de nieuwste versie van Windows Phone, versie 8.1. Ook Windows 10 zal op dit toestel van de partij zijn, tegen de tijd dat het uitkomt. De Lumia 930 is weer voorzien van een erg fraai en opvallend ontwerp. Het oled-scherm ziet er goed uit en de Snapdragon 800-processor is snel genoeg om het toestel soepel te laten werken. Bovendien zit er ook een uitstekende PureView-camera in de Lumia 930, die foto’s schiet in 20 megapixel. Het voordeel aan Windows Phone is onder andere dat je batterij zeer lang mee gaat. Zo ook bij deze smartphone. Zijn er dan ook nadelen? Jazeker: het beperkte app-aanbod van Windows Phone, maar ook het flinke gewicht. Alles bij elkaar is de Lumia 930 een mooie en capabele smartphone die een prima alternatief kan bieden voor de vele Androidtelefoons die het topsegment bevolken. De telefoon kost momenteel zo’n €380.

Als je meer wilt weten over de Lumia 930, kun je terecht in onze review.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Sony Xperia Z3

Sony Xperia Z3 koopwijzer

De Sony Xperia Z3 mag dan wel een slechtere deal zijn dan de Xperia Z2, het is wel een beter toestel. En het is in onze ogen ook direct de beste Androidtelefoon in deze categorie op het moment. Dat betekent dat hij zeker in deze lijst thuishoort. De Xperia Z3 heeft een wat eleganter ontwerp dan de Z2 en een verbeterde software. Andere sterke punten zijn gebleven. De Snapdragon 801-processor en 3GB werkgeheugen garanderen een snelle werking. En met een 5,2-inch full HD-scherm, 20,7-megapixelcamera en front facing speakers is de smartphone erg sterk op multimediavlak. De telefoon heeft natuurlijk weer een waterdichte body en is gebouwd van glas en aluminium, wat er erg goed uitziet. Een goede smartphone dus, maar daar betaal je ook wel voor. De Xperia Z3 kost op het moment zo’n €540.

Onze review van de Xperia Z3 kun je hier vinden.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Apple iPhone 6

Apple iPhone 6 koopwijzer

De Apple iPhone 6 is het nieuwe paradepaardje van fabrikant Apple en brengt eindelijk een groter scherm naar de iPhone. De smartphone heeft een 4,7-inch scherm en dat zal voor velen een goed formaat zijn. Verder is het vooral een typische iPhone. Het apparaat heeft een erg goed scherm, een mooie camera en natuurlijk de gebruiksvriendelijkheid die we van iOS kennen. Het besturingssysteem, iOS 8, kent helaas ook zijn beperkingen, vooral op het gebied van flexibiliteit. Daarnaast is het instapgeheugen van de iPhone 6, 16GB, vrij beperkt en betaal je een flink bedrag om er meer opslag in te krijgen. Voor wie die twee punten geen probleem zijn, is de iPhone 6 een erg goede smartphone. Daar hangt trouwens wel een prijskaartje aan: hij wordt verkocht vanaf zo’n €680 voor de goedkoopste versie.

Onze uitgebreide review van de nieuwe iPhone kun je hier lezen.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Phablets

In de phabletcategorie bespreken we de grootste categorie van de smartphonemarkt. Hoewel er geen eenduidige definitie van een phablet is, gaat het duidelijk om toestellen met een groot scherm en met een belfunctie. Wij hebben deze categorie gedefinieerd als toestellen met een schermformaat tussen de 5,5 en 6,9 inch. Alles vanaf 7 inch is een tablet en komt in onze speciale tabletkoopwijzer terug.

In deze categorie is alleen een smartphone verdwenen deze maand: de Nokia Lumia 1520. Door een flinke prijsstijging is de smartphone wat ons betreft niet meer interessant en dat betekent dat Windows Phone niet meer vertegenwoordigd wordt in de phabletcategorie. Mocht je toch een Windows-phablet willen dan moet je bij de Lumia 1320 of Lumia 1520 zijn, maar de Androidalternatieven zijn op dit moment een betere keuze wat ons betreft.

Huawei Ascend G7

Huawei Ascend G7 koopwijzer

Hoewel de Huawei Ascend G7 op papier niet de meest geweldige telefoon is, waren we in de praktijk erg van het apparaat gecharmeerd. Dat zit hem vooral in de aluminium unibody, waardoor de G7 voor zijn klasse een erg hoogwaardige uitstraling heeft. De smartphone wordt aangedreven door een 64bit Snapdragon 410-processor. Dat is in dit segment allerminst lovenswaardig, maar zorgt wel voor een prettige en soepele werking in de dagelijkse praktijk. De 3000mAh-accu van de smartphone wist ons daarnaast positief te verrassen. Het 5,5-inch scherm van de G7 heeft geen erg hoge resolutie, maar ziet er in de praktijk wel goed uit. De Emotion UI van Huawei is inmiddels bij de derde versie beland en die ziet er een stuk beter uit dan voorheen, hoewel het nog steeds niet moeders mooiste is. De Ascend G7 kost ongeveer €260 en dat betekent dat het een prima deal is.

Meer informatie over de Huawei Ascend G7 is te vinden in onze review.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Sony Xperia Z Ultra

Sony Xperia Z Ultra koopwijzer

De Xperia Z Ultra is zelfs in phablet-land een nogal opvallende verschijning. Het toestel heeft een gigantisch display met een diagonaal van 6,44 inch en heeft daar nog eens fikse randen omheen gekregen. De Z Ultra is dus een erg groot toestel, waar je maar net van moet houden. Als dat formaat geen probleem is, dan krijg je wel een relatief krachtig toestel terug voor niet zo heel veel geld. De Z Ultra heeft een Snapdragon 800-processor en 2GB werkgeheugen, wat voor de €275 die je voor dit toestel betaalt erg netjes is. Verder is het gewoon een erg goede smartphone die waterdicht is, een strak design heeft, een mooi scherm heeft dat met pennen en potloden te beschrijven is en een 8-megapixelcamera heeft die helaas een LED-flitser moet missen.

Voor meer informatie over de Xperia Z Ultra kun je in onze review terecht.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

LG G3

LG G3 koopwijzer

Wat de LG G3 vooral uniek maakt in de phabletmarkt, is zijn formaat. Ondanks dat het toestel met zijn 5,5-inch scherm een echte phablet is, is hij net zo handzaam als sommige ‘gewone’ smartphones. De specs van het toestel zijn ook nog eens uitstekend. De G3 is een van de weinige toestellen met een QHD-scherm, wat trouwens op papier mooier klinkt dan het in de praktijk is. Hoe dan ook is het scherm gewoon erg mooi. Verder is de smartphone voorzien van een nieuwe modernere interface, inmiddels over Android Lollipop. De G3 heeft een snelle Snapdragon 801-processor en afhankelijk van de versie 2GB of 3GB werkgeheugen. De body is gebouwd van plastic, maar heeft een soort metallic coating meegekregen waardoor hij beter aanvoelt dan de gemiddelde plastic telefoon. De 13-megapixelcamera heeft optische beeldstabilisatie en laser-autofocus en zet goede resultaten neer. Nadelen zijn er helaas ook, zoals bijvoorbeeld de wat mindere accu en prestaties die net niet top zijn. Maar dat willen we voor zijn prijs van €370 wel door de vingers zien.

In onze review kun je meer over de LG G3 lezen. De telefoon is voor net iets meer dan €370 verkrijgbaar bij Afuture.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Huawei Ascend Mate 7

De Galaxy Note 4 van Samsung en de iPhone 6 Plus van Apple voeren de phabletmarkt aan, maar ook Huawei’s Ascend Mate 7 doet leuk mee. De topsmartphone van Huawei heeft geen Snapdragon 805-processor of QHD-display, maar dat betekent wel dat je in de prijs flink kunt besparen tegenover de Note 4 van Samsung. En de Mate 7 heeft zeker ook zijn eigen positieve punten. De goed werkende vingerafdrukscanner aan de achterkant bijvoorbeeld en de mooie aluminium unibody. En hoewel het scherm en de processor op papier niet de besten zijn, presteren ze in de praktijk gewoon erg goed. De Mate 7 heeft aan de achterkant een 13-megapixelcamera, aan de voorkant prijkt een 5-megapixelcamera. Die doen beiden goed hun ding, hoewel ze niet tot de top van de markt behoren. Dat geldt eigenlijk voor alles aan de Ascend Mate 7, waardoor het apparaat het beste te omschrijven is als een erg goede net-niet-top-phablet. Dat zie je terug in het vriendelijke prijskaartje van zo’n €430.

In onze review van de Ascend Mate 7 kun je meer informatie vinden. Bij Phonemarket betaal je €432,99 voor het toestel.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Samsung Galaxy Note 4

Samsung Galaxy Note 4 koopwijzer

De Samsung Galaxy Note 4 heeft het stokje overgenomen van de Galaxy Note 3 als de beste Androidphablet van het moment. Qua specificaties is de Note 4 eigenlijk simpelweg de beste smartphone van dit moment. Het is de eerste met een Snapdragon 805-processor en de eerste met een QHD-amoledscherm. Dat scherm is trouwens 5,7 inch groot en ziet er erg goed uit. De Galaxy Note 4 heeft een 16-megapixelcamera met optische beeldstabilisatie die goede resultaten neerzet en aan de voorkant een 3,7-megapixel selfiecamera. De S Pen is weer aanwezig om het phablet-karakter van de smartphone nog wat kracht bij te zetten. De software is zoals we van Samsung mogen verwachten ongekend uitgebreid en begint ook grafisch steeds meer ergens op te lijken. Het uiterlijk van het toestel is ook goed door onze keuring heen gekomen en het totaalplaatje van de Note 4 is daarmee erg goed.

Er zijn momenteel twee versies van de Note 4 in omloop: de N910F en de N910C. De eerste is de officieel in Nederland geleverde versie met een Snapdragon 805-processor, de tweede wordt geleverd met een Exynos 7 Octa processor, die iets minder zuinig maar wel wat sneller is volgens informatie op verschillende fora. De N910F gaat momenteel over de toonbank vanaf zo’n €635, voor de N910C tel je minimaal €660 neer.

Voor meer informatie over de Galaxy Note 4 kun je in onze review terecht.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Apple iPhone 6 Plus

Apple iPhone 6 Plus koopwijzer

De Apple iPhone 6 Plus is de eerste phablet van Apple en wordt als alternatief voor de iPhone 6 gezien. De smartphone heeft een 5,5-inch scherm en is daarmee qua scherm een vrij kleine phablet. Het formaat van het toestel zelf is helaas nog steeds erg groot vanwege de grote randen rond het scherm. Los van het formaat is het vooral een typische iPhone. Het apparaat heeft een erg goed scherm, een mooie camera en natuurlijk de gebruiksvriendelijkheid die we van iOS kennen. Het besturingssysteem, iOS 8, kent helaas ook zijn beperkingen, vooral op het gebied van flexibiliteit. Daarnaast is het instapgeheugen van de iPhone 6 Plus, 16GB, vrij beperkt en betaal je een flink bedrag om er meer opslag in te krijgen. Voor wie die twee punten geen probleem zijn, is de iPhone 6 Plus een erg goede smartphone. De iPhone 6 Plus is met zijn prijs van ongeveer €740 trouwens wel duur.

Onze uitgebreide review van de iPhone 6 Plus kun je hier lezen.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Budget-abonnementen

Voor iedereen die een abonnement met internet erbij wil, kan het erg voordelig zijn om geen sim-only te nemen maar zijn toestel erbij te kopen. Voor een sim-only met internet ben je namelijk al snel 10 tot 15 euro kwijt en voor een tientje meer heb je een prima toestel erbij. Die toestellen bespreken we in deze categorie, uiteraard in combinatie met een abonnement. Het gaat dan om abonnementen tot 25 euro met een toestel erbij dat gratis is of maximaal vijftig euro kost.

In deze categorie zijn momenteel alleen de abonnementen bij de toestellen die er al waren veranderd. Wel hebben we de afgelopen maand een aantal goede deals voorbij zien komen, die nu helaas niet meer verkrijgbaar zijn. Dat ging vooral om de Sony Xperia Z2 in combinatie met een aantal goedkope abonnementen. Als je interesse hebt in dat toestel kan het nog steeds de moeite waard zijn om daarnaar op zoek te gaan, wellicht komt een van de aanbiedingen terug. Zo niet, dan zijn er nog altijd een aantal goede deals in combinatie met die smartphone verkrijgbaar die net buiten onze definitie van een budget-abonnement vallen.

Motorola Moto G 2014

Motorola Moto G 2014 koopwijzer

De Motorola Moto G 2014 heeft een 5 inch groot 720p-scherm, een 8-megapixelcamera, een 2-megapixel selfiecamera en een Snapdragon 400-processor. Daarnaast is de smartphone mooi en ergonomisch ontworpen en zitten er op de voorkant twee speakers die samen een goed geluid voortbrengen. Daarnaast is Motorola goed met updaten, ook van goedkope toestellen. Android Lollipop is bijvoorbeeld al gegarandeerd voor de Moto G en de uitrol hier en daar al begonnen. De smartphone kent overigens ook zijn gebreken: de batterij is niet verwisselbaar en niet zo heel goed en de optimalisatie van de software had beter gekund. Daarnaast mist 4G-ondersteuning.

Je kunt de Moto G 2014 al gratis krijgen bij een abonnement van €15 per maand. Het gaat om een abonnement van Ben, met 100 minuten of sms’jes en 500MB data. Dat kun je hier aanschaffen.

Meer informatie kun je lezen in onze review van de Motorola Moto G 2014.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Sony Xperia Z1 Compact

Sony Xperia Z1 Compact koopwijzer

De Sony Xperia Z1 Compact is een prima smartphone met een goede prijs. De Snapdragon 800-processor, 2GB ram, 20-megapixelcamera en het 4,3-inch 720p-scherm zorgen ervoor dat de smartphone prima werkt en nog vrij up to date is. Mooi meegenomen is verder dat de smartphone een mooi en waterdicht ontwerp heeft. De software is vrij minimalistisch en Sony heeft een update naar Android 5.0 al beloofd.

De Xperia Z1 Compact kun je nu in combinatie met een Ben-abonnement met 1GB data en 300 minuten of sms’jes kopen. Dan betaal je €22 per maand, wat een erg nette prijs is voor een dergelijk abonnement met zo’n goed toestel. Als je deze deal wilt kopen, kun je hier terecht.

Meer informatie over het toestel? Lees hier onze review van de Sony Xperia Z1 Compact.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

LG G2

LG G2 koopwijzer

Een andere erg goede deal is de LG G2. De smartphone loopt qua specificaties maar net achter tegenover de huidige topmodellen en kreeg in onze review zelfs vijf sterren. Het toestel heeft een 13-megapixelcamera met optische beeldstabilisatie, een Snapdragon 800-processor en een 5,2 inch groot full hd-scherm. Daarbij komt een ontwerp met ontzettend dunne randen rond het scherm, waardoor het toestel toch redelijk compact is. Het is kortom gewoon een erg goede telefoon, ook al is hij inmiddels zo’n anderhalf jaar oud.

De LG G2 is momenteel goedkoop verkrijgbaar in combinatie met een hollandsnieuwe-abonnement van €22 per maand. Dan krijg je 275 minuten of sms’jes, 500MB data en een gratis G2. Je kunt hem hier bestellen.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

HTC One M7

HTC One M7 koopwijzer

Technisch iets minder dan de LG G2, maar qua gebruikservaring net wat beter is de HTC One M7. Een groot voordeel van het toestel is de prachtige aluminium unibody en ook de interface van HTC is erg prettig. De One M7 is uitgerust met een Snapdragon 600-chip die nog steeds snel genoeg is. Daarnaast heeft het toestel een prachtig 4,7-inch full HD-scherm en prima speakers die boven en onder het scherm te vinden zijn. Een duidelijk nadeel van de smartphone is de camera: die is met zijn 4-megapixelresolutie ondanks de grote sensor en optische beeldstabilisatie niet echt top.

Bij een Tele2-abonnement met 150 minuten of sms’jes en 500MB data voor €25 euro per maand krijg je deze One M7 cadeau. Deze deal is hier verkrijgbaar.

Meer informatie over de HTC One M7 kun je vinden in onze review.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Pre-order

In de pre-ordercategorie bespreken we toestellen die wel aangekondigd zijn door hun fabrikant, maar nog niet in de winkels liggen. We bieden dus een kijkje in de toekomstige smartphonemarkt, met toestellen die de moeite waard zijn om in de gaten te houden. Als je abonnement dus binnenkort afloopt en je alvast op zoek bent naar een toestel, kun je hier wellicht iets leuks vinden. Overigens komen in deze categorie allerlei opvallende toestellen terecht en hoeft het niet per se zo te zijn dat een hier genoemd toestel ook daadwerkelijk de aankoop waard zal worden. Daarover kunnen we simpelweg nog geen definitief oordeel vellen voordat een smartphone op de markt is.

Ondanks het aankomende Mobile World Congress, zijn er de afgelopen tijd wel een aantal interessante smartphones aangekondigd. Zo kwam Microsoft met zijn tweede setje eigen smartphones en kondigde Samsung toestellen als de E5, E7, A7 en J1 aan. Ook staan er nog een aantal toestellen die al langer bekend zijn te wachten om op de markt te komen. Hieronder hebben we de meest interessante geselecteerd.

Microsoft Lumia 435

Microsoft Lumia 435 koopwijzer

De Microsoft Lumia 435 wordt de goedkoopste Windows Phone tot nu toe en zelfs een van de goedkoopste smartphones überhaupt. De smartphone heeft niet echt goede specificaties, maar vanwege de soepele werking van Windows Phone verwachten we dat hij nog steeds aardig zal presteren. De smartphone heeft een dualcore Snapdragon 200-processor, 1GB werkgeheugen en 8GB intern geheugen. Die laatste twee zijn erg netjes voor een goedkope smartphone: ze zorgen ervoor dat je veel applicaties kunt installeren en dat die ook goed naast elkaar draaien. Dat is iets dat bij goedkopere smartphones vaak ontbreekt. Verder is de Lumia 435 duidelijk een budgetmodel, met bijvoorbeeld een 4-inch WVGA-scherm en een camera die een resolutie van slechts 2 megapixel heeft. Het ontwerp is zoals altijd bij Microsoft kleurrijk en stevig.

De Lumia 435 zal waarschijnlijk deze maand nog op de markt komen voor een prijs die waarschijnlijk ver onder de €100 zal liggen.

Honor 4X by Huawei

Honor 4X koopwijzer

Honor kondigde ter ere van zijn eerste verjaardag net voor kerst de Honor 4X aan. De smartphone, die net als de andere Honor-toestellen door Huawei gemaakt wordt, belooft een interessant toestel te worden. Hij bezit een 5,5-inch scherm met een resolutie van 720×1280 pixels, heeft een 13-megapixelcamera aan de achterkant en een 5-megapixelcamera aan de voorkant en is uitgerust met Huawei’s eigen Kirin 620-chip. Die is opgebouwd uit acht 64bit-kernen, wat een snelle combinatie zou moeten zijn. Hoeveel werkgeheugen het toestel krijgt is nog even afwachten: er is zowel een versie met 1GB als een met 2GB in omloop en we weten niet welke in Nederland terecht gaat komen. Maar in beide gevallen zal de Honor 4X veel waar voor zijn geld bieden. De verwachte prijs van het toestel ligt namelijk onder de €200 en daarmee wordt het een erg goed geprijsde phablet.

Archos 50 Diamond

Archos 50 Diamond koopwijzer

Een 5-inch full HD-scherm, een octacore 64bit-processor en een 16-megapixelcamera achter en 8-megapixelcamera voor. Als je die specificaties leest dan zul je daar al snel een prijs van zo’n €350 bij denken. Toch belooft Archos het binnenkort voor een adviesprijs van €200 op de markt te zetten in de vorm van de Archos 50 Diamond. De telefoon wordt gebaseerd op de Snapdragon 615-processor, voorzien van 4 1GHz Cortex A53-kernen en 4 1,7GHz Cortex A53-kernen. Hoe goed die echt presteert moet nog blijken, maar op papier klinkt het veelbelovend. Dat kan eigenlijk ook voor de rest van de Archos 50 Diamond gezegd worden. De hoge camerarersoluties, de 2GB werkgeheugen, de accu van 2700mAh, de hoge schermresolutie; het klinkt allemaal veelbelovend. Of Archos die verwachtingen waar kan maken is de vraag, maar deze 50 Diamond is er in ieder geval eentje om in de gaten te houden.

LG G Flex 2

LG G Flex 2 koopwijzer

Hoewel de originele G Flex van LG niet echt een goede smartphone was, was hij wel erg interessant. Of de nieuwe G Flex 2 een goed toestel is moeten we nog zien, maar interessant is hij zeker. Zo is het de eerste smartphone met een Snapdragon 810-processor en is hij net als zijn voorganger weer gebogen en voorzien van een zelfhelende achterkant. Het wat onhandige en slechte 6-inch scherm van de G Flex is vervangen door een wat handzamer scherm van 5,5-inch formaat dat eveneens een hogere resolutie heeft gekregen: full HD. Het apparaat heeft een 13-megapixelcamera en een 2,1-megapixelcamera aan de voorkant. Overigens lijkt de G Flex 2 niet veel buigbaarder of krommer te zijn dan zijn voorganger, hoewel we dat na een jaar ontwikkeling eigenlijk wel verwacht hadden.

De LG G Flex 2 zal waarschijnlijk nog deze maand op de Nederlandse markt komen voor een nog onbekende verkoopprijs.

Tot slot

Deze koopwijzer is tot stand gekomen aan de hand van onze ideeën over de huidige smartphonemarkt. Hoewel we ons uiterste best doen om deze zo objectief mogelijk te houden, wordt deze lijst ook in zekere mate beïnvloed door de voorkeuren van onze redactie. Mocht je opmerkingen hebben over onze keuzes, dan horen wij dat graag in de reacties onder dit artikel. Ook suggesties voor de volgende versie van deze koopwijzer kun je daar kwijt.

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Telekoopwijzer uitgelicht

Telekoopwijzer: de beste smartphones van deze zomer lees verder

Android P 9.0

Deze smartphones krijgen allemaal Android P lees verder

Telekoopwijzer video uitgelicht

Telekoopwijzer: dit zijn de beste high-endsmartphones van deze zomer lees verder

Officieel: Samsung Galaxy Note 9 wordt op 9 augustus onthuld lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters