Telekoopwijzer smartphones juni 2015

In deze telekoopwijzer van de maand juni 2015 vertellen we je wat de beste smartphones zijn in verschillende categorieën. Daarbij letten we vooral op de prijs-kwaliteitverhouding van de toestellen.

Telekoopwijzer intro 

Ben je van plan binnenkort een nieuwe mobiel te kopen? Dan zit je goed bij deze Telekoopwijzer van All About Phones. Door in verschillende categorieën de beste smartphone voor verschillende prijzen te benoemen, helpen wij jouw je nieuwe smartphone te kiezen. In de eerste drie categorieën, namelijk die van de compacte smartphones, smartphones en phablets, kijken we naar de losse prijzen van toestellen. Hier kun je dus terecht als je een losse telefoon wilt kopen. Ben je op zoek naar een smartphone met abonnement, dan kun je terecht in de vierde categorie. Hier bespreken we verschillende budget-abonnementen waar je gratis of voor weinig een telefoon bij krijgt. Het limiet stellen we op €25 per maand en €50 voor de telefoon. Tot slot behandelen we interessante verwachte smartphones in de pre-ordercategorie.

De Telekoopwijzer is bedoeld om de keuze voor een telefoon te vergemakkelijken, als aanvulling op onze reviews, hands-ons en video’s. Je kunt eenvoudig in dit artikel een aantal telefoons uitkiezen die je wel wat lijken. Vervolgens kun je deze telefoons vergelijken met behulp van onze uitgebreide reviews en video’s. Ook in de koopwijzer zelf proberen we je alvast te helpen met wat de beste smartphone voor jou is, door bij ieder toestel een korte omschrijving te geven en te onderbouwen waarom we juist dat apparaat in de lijst opgenomen hebben. Bij alle telefoons zijn kooplinks te vinden, zodat je eenvoudig je favoriete telefoon kunt kopen.

Goed om te weten is dat we tablets niet meenemen in deze koopwijzer, die kun je vinden in de telekoopwijzer tablets. Mocht je liever een video over de beste smartphone kijken, dan kun je onze laatste telekoopwijzer-video vinden bij ons redactie video overzicht.

Compacte smartphones

De categorie van de compacte smartphones is er voor iedereen die wel een smartphone wil, maar niet met een gigantisch scherm in zijn broekzak wil lopen. We hebben deze categorie gedefinieerd tot een schermformaat van 4,6 inch. Toestellen met dat schermformaat zijn nog goed draagbaar en er is voorlopig voldoende aanbod in dit segment.

Bij de compacte smartphones nauwelijks verandering deze maand. Er zijn een aantal nieuwe toestellen die nog van het Mobile World Congress komen beschikbaar geworden, maar de ervaring leert dat het toch vaak de wat oudere toestellen zijn die een goede prijs-kwaliteitverhouding bieden. Wel aangepast tegenover vorige maand is dat de Nokia Lumia 530 zijn plaatsje kwijt is omdat de prijs te dicht op die van de Lumia 630 zit op het moment.

Nokia Lumia 630

Nokia Lumia 630 koopwijzer

De Nokia Lumia 630 is inmiddels al wat ouder, maar nog zeker een aanrader. Het toestel kost zo’n €85 en voor dat geld krijg je heel wat. De Lumia 630 is een vrij complete Windows Phone met een 4,5″-display, 5-megapixelcamera, Snapdragon 400-quadcoreprocessor en de bekende stevige Nokia-bouw. Hij draait nu nog op Windows Phone 8.1, maar zal ook versie 10 gaan zien later dit jaar. Een nadeel van het toestel is het beperkte werkgeheugen van 512MB, wat de multitask-skills van de smartphone niet ten goede komt. Maar los van het multitasken werkt Windows Phone er niet verkeerd op. Het OS is daarnaast prettig in gebruik en is voorzien van het bekende setje apps. Bijvoorbeeld een volledige versie van Here Drive met offline navigatie over de hele wereld en een fijne Office-suite.

Onze review van de Lumia 630 kun je hier lezen.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Motorola Moto E 2015

Motorola Moto E 2015 koopwijzer

De Motorola Moto E 2015 is voorzien van een goede batterij, prettige schone Android Lollipop-build en een relatief krachtige Snapdragon 410-processor. De prestaties daarvan vielen ons een beetje tegen in de Moto E, maar voor de €125 die dit toestel kost zijn ze nog steeds erg goed. De smartphone heeft verder een 4,5-inch qHD-display, 5-megapixelcamera en 1GB werkgeheugen. De opslagruimte, een groot manco van veel goedkope telefoons, bedraagt 8GB en is daarmee gewoon goed. Als kers op de taart ondersteunt de Moto E 2015 4G en heeft hij leuke verwisselbare zijkanten. Al met al een uitstekende deal voor zijn prijs. Iedereen die op zoek is naar een goedkope Androidtelefoon raden we aan zeker even naar deze Motorola te kijken.

Meer informatie over de Moto E 2015 kun je vinden in onze review.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Motorola Moto G 4G

Motorola Moto G koopwijzer

Ondanks zijn leeftijd is deze Motorola Moto G 4G nog steeds een erg goede smartphone voor een lage prijs. Voor €160 krijg je bij deze Moto G 4G heel wat. Hij blinkt vooral uit met zijn 4,5 inch grote 720p-scherm, dat een stuk scherper is dan het display van veel gelijk geprijsde smartphones. De Snapdragon 400-processor die in dit toestel zit begint inmiddels op zijn retour te raken, maar is nog steeds gewoon prima. De Moto G is verder ergonomisch goed ontworpen en ziet er prima uit. Ook is het prettig dat de smartphone gebaseerd is op een schone Androidbuild, waarvan de update naar Android Lollipop inmiddels aan de gang is. Als we dan toch een minpunt moeten noemen dan is het de camera: die is met zijn 5-megapixelresolutie niet echt geweldig.

Voor meer informatie kun je terecht in onze review. Overigens is die van de niet-4G-versie. De enige verschillen zijn de toevoeging van 4G en een geheugenkaartlezer.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Samsung Galaxy A3

Samsung Galaxy A3 koopwijzer

De Samsung Galaxy A3 is een van de eerste deels metalen telefoons van Samsung en blijkt een erg goede smartphone te zijn geworden. De specificaties zijn weliswaar niet top voor de prijs, maar de gebruikservaring is wel erg goed. De Galaxy A3 kost op het moment zo’n €240 en voor dat geld krijg je een smartphone met een Snapdragon 410-processor, 4,5-inch qHD-scherm dat gebruik maakt van super amoled-techonologie en een 8-megapixelcamera achter vergezeld door een 5-megapixelexemplaar voor. Samsung vertaalt dat naar de praktijk met een snelle werking, prima kleurweergave en behoorlijk mooie foto’s. Alleen bij de scherpte van het display en de capaciteit van de batterij hebben we onze bedenkingen. Maar mede door de hoogwaardig aanvoelende body is het totaalplaatje van deze Galaxy A3 ruim voldoende. Als het je te doen is om goede specs voor weinig kun je beter voor honderd euro minder de Motorola Moto E 2015 kopen. Maar als je iets meer geld over hebt en een erg fijne smartphone wilt is deze Galaxy A3 zeker de moeite waard.

In onze review kun je alles over de Galaxy A3 lezen.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Sony Xperia Z1 Compact

Sony Xperia Z1 Compact koopwijzer

Een Snapdragon 800-processor, 2GB ram, een 20-megapixelcamera en een 4,3-inch 720p-scherm in een waterdichte body. Dat is in een notendop wat de Sony Xperia Z1 Compact biedt voor ongeveer €265. Nadelen heeft het toestel eigenlijk maar weinig, het grootste probleem waar we tijdens onze review tegenaan liepen was dat de prestaties van de camera niet altijd even goed zijn. Dat maakt de Xperia Z1 Compact een prima deal en een goed voordelig alternatief voor de nieuwere Z3 Compact. Die laatste biedt een iets snellere Snapdragon 801-processor, groter 4,6-inch scherm in een evengrote body en een ontwerp dat vernieuwd is en nog waterdichter. Dat de Z3 Compact een beter toestel is, dat zullen we niet ontkennen. Maar als je op zoek bent naar een goede prijs-kwaliteitverhouding dan moet je zeker bij deze Z1 Compact zijn.

Meer informatie? Lees hier onze review van de Sony Xperia Z1 Compact.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Sony Xperia Z3 Compact

Sony Xperia Z3 Compact koopwijzer

De Sony Xperia Z3 Compact is de beste compacte Androidtelefoon die je op dit moment kan krijgen. De smartphone heeft een 4,6-inch scherm in een relatief kleine body. Zowel dat scherm als die body zien er ook nog eens erg goed uit. Onder de motorkap liggen een Snapdragon 801ac-processor, 2GB werkgeheugen en inmiddels Android Lollipop. Dat zorgt ervoor dat de werking van het toestel bijna feilloos is. Het scherm heeft een 720p-resolutie, dat zal voor sommigen een nadeel zijn. De 20,7-megapixelcamera klinkt op papier leuk en schiet ook goede foto’s, maar behoort net niet tot de top van de markt. Hoe dan ook is het totaalplaatje van deze waterdichte smartphone erg goed. Met zijn €360 is de Z3 Compact wel een stuk duurder dan de redelijk gelijkwaardige Z1 Compact, maar als je op zoek bent naar het beste van het beste moet je zeker hier zijn.

Voor meer informatie over het toestel kun je terecht in onze review.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Apple iPhone 5s

Apple iPhone 5s koopwijzer

De Apple iPhone 5s is een goed compact alternatief voor de iPhone 6. Hij is wat gedateerd, maar als je met een niet te grote iPhone wilt rondlopen wel de beste keuze. Hij heeft een snelle dualcoreprocessor, die ook met iOS 8 nog goed werkt. De vingerafdrukscanner is een handige manier om het toestel te beveiligen. Zoals we van Apple gewend zijn, bezit de iPhone 5s een erg goede camera, hoewel de resolutie met 8 megapixel wat aan de lage kant is. Het toestel is zoals alle recente iPhones uitgerust met een erg mooi Retina-scherm en het design is erg mooi en premium. iOS is wat beperkt, maar werkt wel heel erg prettig. Het grootste nadeel is dat de iPhone 5s erg duur is. De smartphone kost namelijk zo’n €535 en voor dat geld krijg je slechts 16GB opslagruimte. Voor extra opslag moet je flink lappen.

Meer informatie over de Apple iPhone 5s kun je vinden in onze review.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Smartphones

In de smartphonecategorie komen alle smartphones uit het drukste gedeelte van de markt: die met een schermformaat tussen de 4,7 en 5,4 inch. Alles daaronder classificeren we als compacte smartphone, terwijl alles vanaf 5,5 inch in onze ogen een phablet is. In deze categorie brengen de meeste merken hun topmodellen uit en is er veel keuze in alle prijssegmenten. Het is dan ook niet voor niets de meest populaire categorie in de smartphonemarkt.

Bij de grote smartphones is de Huawei P7 in de lijst opgenomen. Die was natuurlijk al langer verkrijgbaar, maar is nu dankzij een cashback van €50 erg aantrekkelijk geprijsd. Daarmee biedt Huawei een goed alternatief voor mensen die naar een smartphone van ongeveer €250 op zoek zijn. Los daarvan is er weinig veranderd op de smartphonemarkt de afgelopen maand.

Microsoft Lumia 535

Microsoft Lumia 535 koopwijzer

Wie voor weinig geld een goede smartphone wil, kan uitstekend bij Microsoft terecht. De Lumia 535 is een uitstekend ‘full size’ alternatief. Voor zo’n €100 krijg je een telefoon met een 5-inch scherm, een 1,2GHz-quadcoreprocessor en een 5-megapixelcamera aan de achter- én voorkant. De schermresolutie is met 960×540 pixels niet verkeerd en de combinatie van 1GB werkgeheugen en 8GB intern geheugen is ook prima voor deze prijsklasse. Het ontwerp is, zoals we dat gewend zijn van de Lumialijn, stevig en kleurrijk. Kortom: de Lumia 535 is een prima debuut van Microsoft en een goede deal voor iedereen die niet geeft om een oneindige keuze aan applicaties. Het beperkte app-aanbod van Microsoft is namelijk ook voor dit toestel weer een probleem. Kleine kanttekening op dit specifieke toestel is dat hij wat gevoeligheidsproblemen lijkt te hebben met zijn display. Die zouden inmiddels opgelost moeten zijn, maar we krijgen nog regelmatig reacties van mensen die er toch last van hebben.

Voor meer informatie over deze telefoon kun je terecht in onze review van de Lumia 535.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Huawei Ascend G620s

Huawei Ascend G620s koopwijzer

Op Androidvlak betaal je iets meer voor een goede goedkope smartphone, maar dan krijg je ook wel betere specs. De Huawei Ascend G620s is hier het toestel van onze keuze, dat voorzien is van een Snapdragon 410-processor, mét ondersteuning voor 4G. Ook de rest van de specificaties is netjes. Zo heeft hij een 5-inch HD-scherm, een 8-megapixelcamera aan de achterkant en dus een quadcoreprocessor. Het werkgeheugen bedraagt 1GB en de smartphone heeft 8GB opslagruimte. De software op dit toestel is Huawei’s Emotion UI over Android KitKat heen. Dat is oké, maar niet een van zijn sterkere punten. Dat neemt echter niet weg dat de G620s voor iedereen die naar een goedkope smartphone op zoek is een erg goede keuze is. Voor €145 krijg je simpelweg erg veel waar voor je geld.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Motorola Moto G 2014

Motorola Moto G 2014 koopwijzer

Qua specificaties redelijk gelijk aan de Ascend G620s, maar qua gebruikservaring onverslaanbaar is de Moto G 2014. Voor zo’n €175 biedt de telefoon een erg goed gebalanceerd pakket. De smartphone heeft een 5 inch groot 720p-scherm, een 8-megapixelcamera, een 2-megapixel selfiecamera en een Snapdragon 400-processor. Daarnaast is de smartphone mooi en ergonomisch ontworpen en zitten er op de voorkant twee speakers die samen een goed geluid voortbrengen. De Motorola Moto G heeft daarnaast een schone Androidbuild en draait inmiddels als een van de weinige goedkope smartphones op Android 5.0 Lollipop. De smartphone slikt standaard twee simkaarten en dat is erg handig, bijvoorbeeld op vakantie. De Moto G kent overigens ook zijn gebreken: de batterij is niet verwisselbaar en niet zo heel goed en de optimalisatie van de software had beter gekund. 4G-ondersteuning mist in dit model, maar als je wilt kun je voor €25 extra een 4G-variant kopen.

Meer informatie kun je lezen in onze review van de Motorola Moto G 2014.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Nokia Lumia 735

Nokia Lumia 735 koopwijzer

Wie geen Android wil, kan in de vorm van de Nokia Lumia 735 een erg goed alternatief krijgen voor niet al teveel geld. De smartphone kost zo’n €180 en voor dat geld krijg je een vrij compleet totaalplaatje in een leuke behuizing. De typische Lumia-bouw is ook hier weer aanwezig en het toestel komt in leuke kleurtjes. Nokia heeft de Lumia 735 voorzien van een oled-scherm, wat betekent dat de weergave van het display erg spetterend is. De Snapdragon 400-chipset is niet de nieuwste meer, maar zoals we gewend zijn van Windows Phone draait hij soepeltjes. De Lumia 735 heeft een 5-megapixelcamera aan de voorkant om mooie selfies mee te maken en is aan de achterkant voorzien van een cameraresolutie van 6,7 megapixel. Al met al een compleet pakket voor een goede prijs, maar je moet wel met de beperktere app-catalogus van Windows Phone kunnen leven. Voor de liefhebber is de Lumia 735 ook in dualsim-versie verkrijgbaar als de Lumia 730, die overigens geen LTE ondersteunt.

Meer informatie over de smartphone kun je vinden in onze hands-on.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Huawei Ascend P7

Huawei Ascend P7 koopwijzer

De Huawei Ascend P7 is het oude vlaggenschip van Huawei dat nu voor een nette prijs in de winkels ligt. Ongeveer €290, betaal je voor de smartphone. Omdat je daar achteraf nog €50 van terugkrijgt tot eind deze maand ligt de prijs effectief rond de €240 en voor dat geld bied hij heel wat.

De Ascend P7 heeft een dun en premium ontwerp en is voorzien van een mooi display. Dat betekent dat de smartphone meteen een goed gevoel geeft als je hem voor het eerst in handen krijgt en dat is mooi meegenomen. De camera van de Ascend P7 is prima en hetzelfde geldt voor de selfiecamera. De software is de Emotion UI 3.0, waar niet iedereen fan van is. Maar je kunt er wel lekker veel beheren en dat is in ieder geval fijn. Nadelen van het toestel zitten vooral op het gebied van prestaties. De Kirin 910-processor van de smartphone is niet heel snel en de accu had wat groter gemogen. Maar zeker die wat tragere processor willen we voor €240 wel door de vingers zien.

Meer informatie over de Huawei Ascend P7 kun je vinden in onze review. De €50 cashback kun je hier claimen.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

LG G2

LG G2 koopwijzer

De LG G2 blijft een van de sterkste aanbiedingen in het middensegment. Deze oude topper van LG is inmiddels uitgerust met Android Lollipop en kan qua specificaties nog aardig meekomen. De smartphone gaat voor zo’n €280 over de toonbank en daarvoor krijg je een smartphone met een groot, goed scherm, een relatief snelle processor en een prima camera. Toch kent de LG G2 wel een aantal nadelen. Zo had bijvoorbeeld het materiaalgebruik beter gekund en missen we een micro sd-ingang. De positieve punten zijn echter duidelijk in de meerderheid. De batterij springt eruit en ook de 13-megapixelcamera met optische beeldstabilisatie kon ons erg bekoren.

Voor meer informatie over de LG G2 kun je terecht in onze review.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Nokia Lumia 930

Nokia Lumia 930 koopwijzer

De Lumia 930 is het, inmiddels wat gedateerde, vlaggenschip van Microsoft Mobile. Hij loopt nu op Windows Phone 8.1 maar ook Windows 10 zal op dit toestel van de partij zijn tegen de tijd dat het uitkomt. De Lumia 930 is weer voorzien van een erg fraai en opvallend ontwerp. Het oled-scherm ziet er goed uit en de Snapdragon 800-processor is snel genoeg om het toestel soepel te laten werken. Bovendien zit er ook een uitstekende PureView-camera in de Lumia 930, die foto’s schiet in 20 megapixel. Een van de voordelen van Windows Phone is dat het goed met de batterij omgaat en die gaat in dit toestel inderdaad lang mee. Zijn er dan ook nadelen? Jazeker: het beperkte app-aanbod van Windows Phone, maar ook het flinke gewicht. Alles bij elkaar is de Lumia 930 een mooie en capabele smartphone die een prima alternatief kan bieden voor de vele Androidtelefoons die het topsegment bevolken. De telefoon kost momenteel zo’n €340.

Als je meer wilt weten over de Lumia 930, kun je terecht in onze review.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Sony Xperia Z2

Sony Xperia Z2 koopwijzer

In de tijd dat hij uitkwam was de Sony Xperia Z2 de beste Androidtelefoon en we gaven hem in onze review dan ook vijf sterren. Anno 2015 heeft hij die titel al lang op moeten geven, maar met de huidige prijs van zo’n €385 is het nog wel een erg goede aankoop. Het scherm is een 5,2 inch groot ips-paneel met full HD-resolutie. De processor is een Snapdragon 801-chip, die nog steeds lekker snel is. Op de achterkant is een 20,7-megapixelcamera te vinden, met een 4K-videofunctie. De Xperia Z2 is gebouwd van glas en aluminium en komt zodoende erg luxueus over. Als kers op de taart is de Xperia Z2 waterdicht tot 1,5 meter diep. Nadeel is wel dat de smartphone redelijk fors qua formaat en gewicht is. Ook de klepjes over de verschillende poorten om de smartphone waterdicht te maken zijn een beetje irritant.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Apple iPhone 6

Apple iPhone 6 koopwijzer

De Apple iPhone 6, de huidige lijsttrekker van fabrikant Apple, brengt eindelijk een groot scherm naar iOS. De smartphone heeft een 4,7-inch scherm en dat zal voor velen een goed formaat zijn. Verder is het vooral een typische iPhone. Het apparaat heeft een erg goed scherm, een mooie camera en natuurlijk de gebruiksvriendelijkheid die we van iOS kennen. Het besturingssysteem, iOS 8, kent helaas ook zijn beperkingen, vooral op het gebied van flexibiliteit. Daarnaast is het instapgeheugen van de iPhone 6, 16GB, vrij beperkt en betaal je een flink bedrag om er meer opslag in te krijgen. Voor wie die twee punten geen probleem zijn, is de iPhone 6 een erg goede smartphone. Daar hangt trouwens wel een prijskaartje aan: hij wordt verkocht vanaf zo’n €620 voor de goedkoopste versie.

Onze uitgebreide review van de nieuwe iPhone kun je hier lezen.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Samsung Galaxy S6

Samsung Galaxy S6 koopwijzer

Het duo Samsung Galaxy S6 en Galaxy S6 Edge staat op dit moment duidelijk bovenaan de Android-voedselketen. De Galaxy S6 is door zijn €150 lagere adviesprijs de betere deal, maar wie echt iets unieks wil kan ook prima bij de Edge terecht. Het duo wordt gekenmerkt door een sterk verbeterd ontwerp tegenover de vorige iteraties in de Galaxy S-lijn. Daarnaast is TouchWiz, wat nog steeds op deze smartphones draait, gestroomlijnd en van een facelift voorzien. De Galaxy S6 is voorzien van topspecificaties. Hij heeft een 64bit Exynos 7 Octa-chip van Samsung, een 5,1-inch QHD-scherm en heeft een optisch gestabiliseerde 16-megapixelcamera. Natuurlijk zijn er allerlei extra’s aanwezig, zoals een IR-blaster, vingerafdrukscanner, hartslagmeter en draadloze laadtechnologie. De telefoon kent twee flinke nadelen: het geheugen is niet uitbreidbaar en de batterij presteert niet bijzonder goed. Desondanks is dit de smartphone waar je moet zijn als je het beste Androidtoestel van het moment wilt. Het prijskaartje dat daaraan hangt is €655.

Onze review van de Samsung Galaxy S6 kun je hier lezen. Het Edge-model hebben we eveneens gereviewd.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Phablets

In de phabletcategorie bespreken we de grootste categorie van de smartphonemarkt. Hoewel er geen eenduidige definitie van een phablet is, gaat het duidelijk om toestellen met een groot scherm en met een belfunctie. Wij hebben deze categorie gedefinieerd als toestellen met een schermformaat tussen de 5,5 en 6,9 inch. Alles vanaf 7 inch is een tablet en komt in onze speciale tabletkoopwijzer terug.

LG heeft afgelopen maand zijn nieuwe vlaggenschip op de markt gezet en dat betekent dat deze lijst weer een nieuwe ‘compacte’ phablet rijker is. De LG G4 is een uitstekende smartphone en wat ons betreft zeker de moeite waard. Alle andere toestellen die we in mei aanraadden zijn nu nog steeds en goede keuze.

Honor 4X

Honor 4X koopwijzer

De Honor 4X is de eerste phablet van Honor en scoort, geheel zoals het de Huaweidochter betaamt, erg goed op prijs-kwaliteitverhouding. De smartphone kost €200 en voor dat geld krijg je een 64bit-octacoreprocessor, 13-megapixelcamera, 5,5-inch HD-scherm en flinke accu van 3000mAh. Als kers op de taart gaat het hier om een dualsimtelefoon, waardoor je flexibel bent met abonnementen of simkaartjes in het buitenland. Hoewel het 5,5-inch display voor phabletbegrippen niet zo groot is, is de Honor 4X wel een vrij lompe telefoon en dat is zeker een van zijn mindere punten. Ook de software is niet erg modern: de telefoon draait op Android KitKat en een update naar Lollipop zal in ieder geval voorlopig niet komen. Het totaalplaatje van de Honor 4X is echter erg goed en zodoende zien we deze telefoon als de goedkoopste goede phablet van dit moment.

Voor meer informatie over de Honor 4X kun je terecht in onze review, waar hij trouwens een nette 9 kreeg.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Microsoft Lumia 640 XL

Microsoft Lumia 640 XL koopwijzer

Microsoft lanceerde in de populaire 600-lijn niet één, maar twee nieuwe smartphones dit jaar. De komst van de Lumia 640 XL betekent dat er nu voor weinig geld een interessante phablet met Windows Phone beschikbaar is. Highlights zijn het 5,7 inch grote 720p-scherm en de 13-megapixelcamera met een Zeiss-lens. Ook het stevige en kleurrijke ontwerp is niet verkeerd, zoals we dat van de Lumia-lijn gewend zijn. De software is Windows Phone en dat kent zowel zijn goede als zijn slechte kanten. De software draait, ondanks de wat oudere Snapdragon 400-processor, soepel en werkt eenvoudig. Maar hij is slecht geoptimaliseerd voor het grote scherm van deze telefoon en biedt daarnaast een wat kleiner app-aanbod dan we van Android en iOS gewend zijn. Wat het geintje kost? €210 voor de dualsim-versie zonder 4G en €220 voor de singlesim-versie met 4G. Erg netjes.

Voor meer informatie over de Lumia 640 XL kun je terecht in onze hands-on.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Huawei Ascend G7

Huawei Ascend G7 koopwijzer

Je zou de Huawei Ascend G7 kunnen zien als een ‘premium broertje’ van de Honor 4X. De specificaties lijken op elkaar, maar de G7 heeft een aluminium unibody. Daardoor heeft de G7 voor zijn klasse een erg hoogwaardige uitstraling. De smartphone wordt aangedreven door een 64bit Snapdragon 410-processor. Dat is in dit segment allerminst lovenswaardig, maar zorgt wel voor een prettige en soepele werking in de dagelijkse praktijk. De 3000mAh-accu van de smartphone wist ons daarnaast positief te verrassen. Het 5,5-inch scherm van de G7 heeft geen erg hoge resolutie, maar ziet er in de praktijk wel goed uit. De Emotion UI van Huawei is inmiddels bij de derde versie beland en die ziet er een stuk beter uit dan voorheen, hoewel het nog steeds niet moeders mooiste is. De Ascend G7 kost ongeveer €230 en dat betekent dat het een prima deal is.

Meer informatie over de Huawei Ascend G7 is te vinden in onze review.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Sony Xperia Z Ultra

Sony Xperia Z Ultra koopwijzer

Inmiddels al wat ouder maar nog steeds erg goed is de Sony Xperia Z Ultra. Het toestel heeft een gigantisch display met een diagonaal van 6,44 inch en heeft daar nog eens fikse randen omheen gekregen. Daarmee is de Xperia Z Ultra een vreemde eend in de bijt en enigszins onhandig. Kun je door het grote formaat van deze phablet heen kijken, dan krijg je wel een gigantisch schermoppervlak voor weinig geld. En de specificaties liegen er niet om. De Z Ultra heeft een Snapdragon 800-processor en 2GB werkgeheugen, wat voor de €275 die je voor dit toestel betaalt erg netjes is. Verder is het gewoon een erg goede smartphone die waterdicht is, een strak design heeft, een mooi scherm heeft dat met pennen en potloden te beschrijven is en een 8-megapixelcamera heeft die helaas een LED-flitser moet missen.

Voor meer informatie over de Xperia Z Ultra kun je in onze review terecht.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

OnePlus One

OnePlus One koopwijzer

Je moet de OnePlus One via de site van OnePlus importeren, wat vooral met garantie net iets lastiger kan zijn. Maar dan heb je ook wat, want de telefoon is voor weinig geld een erg goede deal.

Voor €299 (€349 voor de 64GB versie) krijg je een smartphone die zich prima onder de topmodellen van vorig jaar kan scharen en dat is erg netjes. De smartphone draait standaard op CyanogenMod, een populaire custom rom voor Androidsmartphones. Hij is gebaseerd op een Snapdragon 801-processor, heeft een 5,5 inch groot full HD-scherm en op de achterkant prijkt een 13-megapixelcamera. Met 3GB werkgeheugen en een 3100mAh-batterij wordt het setje specs goed afgerond. De bouw van de One is netjes met een speciale finish aan de achterkant die erg goed aanvoelt.

Onze review van de OnePlus One kun je hier nalezen.

LG G3

LG G3 koopwijzer

Wat de LG G3 vooral uniek maakt in de phabletmarkt, is zijn formaat. Hoewel het toestel met zijn 5,5-inch scherm een echte phablet is, is hij net zo handzaam als sommige ‘gewone’ smartphones. De specs van het toestel zijn ook nog eens prima. De G3 was het eerste toestel met een QHD-scherm. Hij heeft wat moeten inleveren qua kleurweergave en contrast, maar het display is erg scherp en ziet er over het algemeen mooi uit. De telefoon heeft een snelle Snapdragon 801-processor, Android Lollipop en afhankelijk van de versie 2GB of 3GB werkgeheugen. De body is gebouwd van plastic, maar heeft een soort metallic coating waardoor hij wat beter aanvoelt dan de gemiddelde plastic telefoon. De 13-megapixelcamera heeft optische beeldstabilisatie en laser-autofocus en zet goede resultaten neer. Nadelen zijn er helaas ook, zoals bijvoorbeeld de wat mindere accu en prestaties die net niet top zijn. Maar dat willen we voor zijn prijs van €330 wel door de vingers zien.

In onze review kun je meer over de LG G3 lezen.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Huawei Ascend Mate 7

Huawei Ascend Mate 7 koopwijzer

Deze high-endphablet van Huawei wordt vooral gekenmerkt door zijn prachtige aluminium unibody en goede vingerafdrukscanner aan de achterkant. Het scherm en de processor kunnen niet meer mee komen met de huidige top van de markt, maar presteren zeker niet verkeerd. De Mate 7 heeft aan de achterkant een 13-megapixelcamera, aan de voorkant prijkt een 5-megapixelcamera. Die doen beiden prima hun ding, vooral met goed licht kun je mooie plaatjes schieten. De Ascend Mate 7 behoort eigenlijk op alle vlakke net niet tot de top van de markt. Je kunt hem dan ook het beste beschrijven als een erg goede net-niet-top-phablet. Dat zie je terug in het vriendelijke prijskaartje van zo’n €400.

In onze review van de Ascend Mate 7 kun je meer informatie vinden.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Samsung Galaxy Note 4

Samsung Galaxy Note 4 koopwijzer

De Samsung Galaxy Note 4 heeft een Snapdragon 805-processor en een verbluffend mooi 5,7 inch groot QHD-amoledscherm. Het spec-lijstje wordt aangevuld door een 16-megapixelcamera met optische beeldstabilisatie die goede resultaten neerzet en aan de voorkant een 3,7-megapixel selfiecamera. De S Pen is weer aanwezig om het phablet-karakter van de smartphone nog wat kracht bij te zetten. De software is zoals we van Samsung mogen verwachten ongekend uitgebreid en begint ook grafisch steeds meer ergens op te lijken. Het uiterlijk van het toestel is ook goed door onze keuring heen gekomen en het totaalplaatje van de Note 4 is daarmee erg goed. De Samsung Galaxy Note 4 kost tegenwoordig nog ongeveer €550 en dat is een nette prijs voor deze smartphone.

Naast de ‘reguliere’ Note 4 met typenummer N910F kun je bij sommige winkels tegen een kleine meerprijs de N910C krijgen. Die heeft een wat snellere maar minder zuinige processor. Wij zouden je aanraden dat geld lekker in je zak te houden en voor de N910F te gaan.

Voor meer informatie over de Galaxy Note 4 (N910F) kun je in onze review terecht.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

LG G4

LG G4 koopwijzer

De LG G4 is een bijzondere telefoon. Niet alleen omdat het een phablet is met afmetingen die niet veel groter zijn dan die van een gemiddelde grote smartphone, maar vooral ook omdat LG dit toestel levert met een leren achterkant. Als je bereid bent daar vijftig euro extra voor neer te tellen, tenminste. De specificaties zijn netjes: de G4 heeft een 5,5-inch quad HD-scherm, 3GB werkgeheugen en een Snapdragon 808-processor en draait al op Android 5.1 Lollipop. Én hij heeft uitbreidbaar geheugen en een verwisselbare batterij voor de liefhebber. Daarnaast valt vooral de camera op. De 16-megapixelcamera die je achterop de G4 kunt vinden is op dit moment de beste camera in een Androidtelefoon en presteert vooral in het donker bijzonder goed. Nadelen van de G4 zijn de wat mindere prestaties en de slechte accuduur, maar die punten nemen niet weg dat de G4 een uitstekende telefoon is.

De LG G4 is verkrijgbaar voor zo’n €650. In onze review kun je meer info over het toestel lezen.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Apple iPhone 6 Plus

Apple iPhone 6 Plus koopwijzer

De Apple iPhone 6 Plus is de eerste phablet van Apple en tevens de grote broer van de iPhone 6. De smartphone heeft een 5,5-inch scherm en is daarmee qua scherm een vrij kleine phablet. Het formaat van het toestel zelf is helaas nog steeds erg groot vanwege de grote randen rond het scherm. Los van het formaat is het vooral een typische iPhone. Het apparaat heeft een erg goed scherm, een mooie camera en natuurlijk de gebruiksvriendelijkheid die we van iOS kennen. Het besturingssysteem, iOS 8, kent helaas ook zijn beperkingen, vooral op het gebied van flexibiliteit. Daarnaast is het instapgeheugen van de iPhone 6 Plus, 16GB, vrij beperkt en betaal je een flink bedrag om er meer opslag in te krijgen. Voor wie die twee punten geen probleem zijn, is de iPhone 6 Plus een erg goede smartphone. De iPhone 6 Plus is met zijn prijs van ongeveer €740 trouwens wel duur.

Onze uitgebreide review van de iPhone 6 Plus kun je hier lezen.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Budget-abonnementen

Voor iedereen die een abonnement met internet erbij wil, kan het erg voordelig zijn om geen sim-only te nemen maar zijn toestel erbij te kopen. Voor een sim-only met internet ben je namelijk al snel 10 tot 15 euro kwijt en voor een tientje meer heb je een prima toestel erbij. Die toestellen bespreken we in deze categorie, uiteraard in combinatie met een abonnement. Het gaat dan om abonnementen tot 25 euro met een toestel erbij dat gratis is of maximaal vijftig euro kost.

De meest in het oog springende nieuwe aanbieding is de Sony Xperia M4 Aqua, die je bij een T-Mobile abonnement van €15 per maand kunt krijgen. Een uitstekende deal voor een leuke smartphone. Verder zijn zoals altijd weer de nodige prijzen veranderd, maar zijn de toestellen grotendeels hetzelfde gebleven. De Sony Xperia Z2 heeft de lijst verlaten omdat de abonnementen waarbij je hem kunt krijgen duurder zijn geworden afgelopen maand.

Microsoft Lumia 640 XL

Microsoft Lumia 640 XL koopwijzer

Dat je bij Windows Phone moet zijn als je goedkoop uit wilt zijn, geldt ook in combinatie met een abonnement. In dit geval krijg je een Microsoft Lumia 640 XL voor €50 bij een T-Mobile-abonnement van €13,50 waarbij je 500MB internet en 90 belminuten kunt gebruiken. Dat is ongeveer hetzelfde maandbedrag als wat je voor een sim-only zou betalen en een toestelkorting van bijna €200. Bestellen doe je bij Miky.

De Lumia 640 XL is een voordelige phablet van Microsoft. Highlights zijn het 5,7 inch grote 720p-scherm en de 13-megapixelcamera met een Zeiss-lens. Ook het stevige en kleurrijke ontwerp is niet verkeerd, zoals we dat van de Lumia-lijn gewend zijn. De software is Windows Phone en dat kent zowel zijn goede als zijn slechte kanten. De software draait, ondanks de wat oudere Snapdragon 400-processor, soepel en werkt eenvoudig. Het app-aanbod is echter wat beperkt.

Voor meer informatie over de Lumia 640 XL kun je terecht in onze hands-on.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Sony Xperia M4 Aqua

Sony Xperia M4 Aqua koopwijzer

Voor €15 per maand en een bijbetaling van €50 krijg je de Sony Xperia M4 Aqua. Dan heb je een T-Mobile-abonnement met 500MB en 150 minuten, wat voor de meeste gebruikers ruim voldoende zal zijn. Ook voor deze deal kun je bij Miky terecht.

De Sony Xperia M4 Aqua is zoals de naam doet vermoeden waterdicht en is mooi ontworpen en goed afgewerkt. Ook de specificaties van de telefoon zijn niet verkeerd. Hij heeft een Snapdragon 615-processor met acht kernen, is voorzien van 2GB werkgeheugen en heeft een 5-inch HD-scherm. De camera heeft een 13-megapixelresolutie en aan de voorkant zit een 5-megapixelcamera.

Voor meer informatie over de Xperia M4 Aqua kun je terecht in onze hands-on.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Sony Xperia Z1 Compact

Sony Xperia Z1 Compact koopwijzer

Wil je meer internet of een kleinere telefoon, dan moet je bij de Sony Xperia Z1 Compact zijn. Die kun je krijgen in combinatie met een abonnement van €18,50 per maand waar 1GB internet bij zit. Dat Ben-abonnement heeft met 300 belminuten ook ruim voldoende en kun je hier bestellen. Eventueel kun je in het blokje hieronder een ander goedkoop abonnement uitzoeken.

De Sony Xperia Z1 Compact is een prima smartphone met goede specificaties. Een Snapdragon 800-processor, 2GB ram, 20-megapixelcamera en 4,3-inch 720p-scherm bijvoorbeeld. Ze zorgen ervoor dat de smartphone prima werkt en nog vrij up to date is. Mooi meegenomen is verder dat de smartphone een mooi en waterdicht ontwerp heeft. De software is vrij minimalistisch en Sony heeft een update naar Android 5.0 al beloofd.

Meer informatie over het toestel? Lees hier onze review van de Sony Xperia Z1 Compact.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

LG G2

LG G2 koopwijzer

Een andere erg goede deal is de LG G2 in combinatie een abonnement van hollandsnieuwe. Voor 1000 minuten, sms’jes of MB’s betaal je €20 per maand en dan krijg je de G2 voor €19. Deze deal kun je hier aanschaffen. Eventueel kun je de G2 via het blokje hieronder ook voor €19 per maand zonder bijbetaling krijgen, maar dan lever je flink in op minuten en MB’s.

De LG G2 zelf doet qua specificaties nog altijd aardig mee en kreeg in onze review zelfs vijf sterren. Het toestel heeft een 13-megapixelcamera met optische beeldstabilisatie, een Snapdragon 800-processor en een 5,2 inch groot full hd-scherm. Daarbij komt een ontwerp met ontzettend dunne randen rond het scherm, waardoor het toestel toch redelijk compact is.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Acer Liquid Jade S en Iconia One 7

Acer Liquid Jade S koopwijzer

Wie een tablet én een smartphone bij zijn goedkope abonnement wil, moet bij Acer zijn. Bij Miky kun je voor €20 per maand de Acer Liquid Jade S en de Acer Iconia One 7 samen gratis krijgen. Het gaat om een Ben-abonnement met 100 minuten en 1GB internet.

De Jade S is een krachtige, dunne en lichte smartphone dat tevens het eerste 4G-model van Acer is. De specificaties zijn niet verkeerd met een 13-megapixelcamera, 64bit-octacoreprocessor en 5-inch HD-scherm. In de praktijk vallen vooral de camera en de batterij een beetje tegen, maar voor dit geld is de Acer Liquid Jade S zeer zeker een goede deal.

Voor meer informatie over de Acer Liquid Jade S kun je terecht in onze review.

LG G3

LG G3 koopwijzer

Wil je liever een phablet bij je goedkope abonnement, dan moet je bij de LG G3 zijn. Voor een erg schappelijke €23 per maand kun je die al kopen. Je hebt dan een abonnement van hollandsnieuwe met 1000 minuten, sms’jes of MB. De telefoon krijg je er gratis bij als je voor twee jaar een contract tekent en dat lijkt ons een erg goede deal.

De specs van de G3 zijn gewoon prima en dat maakt hem tot een fijne telefoon. Hij heeft een mooi QHD-scherm en verder heeft de smartphone een snelle Snapdragon 801-processor en 2GB werkgeheugen. De 13-megapixelcamera heeft optische beeldstabilisatie en laser-autofocus en zet goede resultaten neer. Nadelen zijn er helaas ook, zoals bijvoorbeeld de wat mindere accu en prestaties die net niet top zijn.

In onze review kun je meer over de LG G3 lezen.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Pre-order

In de pre-ordercategorie bespreken we toestellen die wel aangekondigd zijn door hun fabrikant, maar nog niet in de winkels liggen. We bieden dus een kijkje in de toekomstige smartphonemarkt, met toestellen die de moeite waard zijn om in de gaten te houden. Als je abonnement dus binnenkort afloopt en je alvast op zoek bent naar een toestel, kun je hier wellicht iets leuks vinden. Overigens komen in deze categorie allerlei opvallende toestellen terecht en hoeft het niet per se zo te zijn dat een hier genoemd toestel ook daadwerkelijk de aankoop waard zal worden. Daarover kunnen we simpelweg nog geen definitief oordeel vellen voordat een smartphone op de markt is.

Alle toestellen uit deze lijst van vorige maand zijn inmiddels verkrijgbaar, maar gelukkig zijn er een aantal nieuwe interessante smartphones aangekondigd. De Sony Xperia Z3+ bijvoorbeeld, het interim-vlaggenschip van Sony. LG kondigde de G4 Stylus aan, een midrange-phablet met stylus en wat trekjes van de G4.

LG G4 Stylus

LG G4 Stylus koopwijzer

De LG G4 Stylus is een soort goedkope variant van de G4 die uitgerust is met een speciale stylus. Daarmee kun je lekker tekenen op het scherm met wat meer precisie dan wanneer je dat met je vinger doet. De specificaties komen niet echt bij de G4 in de buurt. De G4 Stylus heeft een 5,7-inch HD-scherm, een 13-megapixelcamera en een 1,2GHz-quadcoreprocessor. Tenminste, als je de 4G-versie aanschaft. De 3G-versie heeft een 1,4GHz-octacoreprocessor en 8-megapixelcamera. De LG G4 Stylus moet €350 gaan kosten en in juli verkrijgbaar zijn. We zijn benieuwd of LG voor dat bedrag potten kan breken met deze smartphone, maar we vinden het in ieder geval leuk dat LG weer eens wat nieuws probeert. Dat je voor een smartphone-met-pennetje nu niet meer alleen bij Samsung terecht kunt is ook mooi meegenomen.

Huawei P8max

Huawei P8max koopwijzer

De Huawei P8max is een nogal bijzondere telefoon. Het toestel heeft namelijk een 6,8-inch scherm en zoekt daarmee de grenzen van de phabletmarkt op. Door de relatief kleine bezels is het formaat nog duidelijk anders dan dat van een 7-inch tablet en dus is de P8max wel echt een smartphone te noemen. Als je op zoek bent naar een zo groot mogelijk scherm dan is dit binnenkort simpelweg het toestel waar je moet zijn. De specificaties van de P8max liegen er niet om: de smartphone heeft een 2,2GHz-octacoreprocessor, een 13-megapixelcamera en een full HD-display. Dat alles zit in een dunne metalen behuizing die slechts 6,8 millimeter meet. De Huawei P8max zal €549 gaan kosten, maar het is nog niet bekend wanneer hij op de markt komt.

Voor meer informatie over de Huawei P8max kun je terecht in onze hands-on.

Sony Xperia Z3+

Sony Xperia Z3+ koopwijzer

De Xperia Z3+ zal binnenkort de beste smartphone in het portfolio van Sony zijn. Het is een kleine update van de Xperia Z3, nu met Snapdragon 810-processor. Dat is meteen een mogelijk pijnpunt van de smartphone, want die chip presteert in veel toestellen niet zoals dat zou moeten. Sony beweert daar uiteraard geen last van te hebben, we zijn benieuwd hoe dat in de praktijk gaat uitpakken. Een kleinere, maar erg welkome, update is het feit dat er geen klepje meer over de usb-poort zit. Je hoeft nu dus niet meer moeilijk te doen als je de Z3+ wilt opladen. De smartphone is iets dunner geworden dan de Xperia Z3 en levert daarbij wat batterijcapaciteit in, maar dat zou volgens Sony vanwege de nieuwe processor geen probleem zijn. Verder zijn de specificaties nagenoeg hetzelfde en heeft de Xperia Z3+ nog steeds hetzelfde waterdichte ontwerp als zijn voorganger.

De Xperia Z3+ zal nog deze maand verkrijgbaar zijn voor €699. In onze hands-on lees je meer over het toestel.

Tot slot

Deze koopwijzer is tot stand gekomen aan de hand van onze ideeën over de huidige smartphonemarkt. Hoewel we ons uiterste best doen om deze zo objectief mogelijk te houden, wordt deze lijst ook in zekere mate beïnvloed door de voorkeuren van onze redactie. Mocht je opmerkingen hebben over onze keuzes, dan horen wij dat graag in de reacties onder dit artikel. Ook suggesties voor de volgende versie van deze koopwijzer kun je daar kwijt.

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Telekoopwijzer uitgelicht

Telekoopwijzer: de beste smartphones van deze zomer lees verder

Android P 9.0

Deze smartphones krijgen allemaal Android P lees verder

Telekoopwijzer video uitgelicht

Telekoopwijzer: dit zijn de beste high-endsmartphones van deze zomer lees verder

Officieel: Samsung Galaxy Note 9 wordt op 9 augustus onthuld lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters