Telekoopwijzer smartphones mei 2015

Er is weer een nieuwe maand aangebroken. Tijd voor onze nieuwe Telekoopwijzer, dus. In deze koopgids voorzien we je van de laatste kooptips in de telecommarkt, met een aantal belangrijke nieuwe binnenkomers in de lijst dit keer.

Telekoopwijzer intro 

De Telekoopwijzer van All About Phones is een koopgids met informatie over de smartphonemarkt. Deze koopwijzer verschijnt maandelijks en laat zien welke toestellen wij de beste vinden in de drie verschillende categorieën. Daarnaast hebben we een lijstje met een aantal goede deals voor toestellen met een abonnement en kijken we alvast vooruit op wat er komen gaat in de markt in de pre-ordercategorie. De koopwijzer is bedoeld om de keuze voor een telefoon te vergemakkelijken, als aanvulling op onze reviews, hands-ons en video’s. Voor de liefhebber is er ook een video met de highlights uit deze lijst, die je kunt vinden bij onze redactie video’s.

Om het allemaal lekker overzichtelijk te houden, hebben we de koopwijzer opgedeeld in drie categorieën: compacte smartphones, smartphones en phablets. Dat wil zeggen: toestellen met een schermdiagonaal van 4,6 inch of kleiner, toestellen met een schermdiagonaal tussen de 4,7 en 5,4 inch en toestellen met een schermdiagonaal van 5,5 inch of groter. In alle categorieën worden in verschillende prijssegmenten kooptips gegeven, gesorteerd van laag naar hoog. Zo kun je dus aan de hand van het gewenste schermformaat en je budget eenvoudig bekijken welke telefoon voor jou het beste is. Alle toestellen in deze koopwijzer zijn goede deals in onze ogen, een beste toestel uitroepen is vanwege de uiteenlopende voorkeuren per persoon erg lastig en doen we dan ook niet.

Verder bespreken we toestellen die je met een goedkoop abonnement kunt kopen, waaronder we een abonnement van maximaal €25 inclusief internet verstaan. Tot slot is er de pre-ordercategorie waarin toestellen terecht komen die nog niet op de markt zijn, maar inmiddels wel aangekondigd zijn. Tablets nemen we niet mee in deze koopwijzer, die kun je vinden in de telekoopwijzer tablets.

Zoals jullie van ons gewend zijn zullen we al onze keuzes onderbouwen en waar mogelijk ook links geven naar onze review of hands-on van het betreffende toestel. Om het lekker overzichtelijk te maken komt elke categorie op een aparte pagina terecht. Kooplinks zijn te vinden bij elk toestel, zodat je een toestel makkelijk ook daadwerkelijk kunt kopen. Kortom, genoeg te lezen. Enjoy!

Compacte smartphones

De categorie van de compacte smartphones is er voor iedereen die wel een smartphone wil, maar niet met een gigantisch scherm in zijn broekzak wil lopen. We hebben deze categorie gedefinieerd tot een schermformaat van 4,6 inch. Toestellen met dat schermformaat zijn nog goed draagbaar en er is voorlopig voldoende aanbod in dit segment.

Deze maand weinig wijzigingen bij de compacte smartphones. De enige telefoon die geherintroduceerd is in de lijst, is de Motorola Moto G 4G. Dat heeft er alles mee te maken dat we enigszins teleurgesteld waren in de prestaties van de Moto E 2015, wat overigens nog steeds een uitstekende deal is, waardoor de Moto G 4G toch nog bestaansrecht in de lijst heeft. Verder valt nog steeds het overwicht aan de bovenkant van Sony’s compacte smartphones op, omdat de concurrentie het opgegeven lijkt te hebben met de compacte high-enders.

Nokia Lumia 530

Nokia Lumia 530 koopwijzer

Voor wie een goedkope smartphone wil zonder daar al teveel mee te willen doen, is de Lumia 530 een uitstekende keuze. Voor zo’n €80 krijg je een toestel met een 4-inch scherm, een 5-megapixelcamera en een quadcore Snapdragon 200-processor. Vanwege het vrij lichte Windows Phone werkt de telefoon soepel en heb je met deze Lumia 530 vooral een betrouwbare, eenvoudige smartphone. Nadelen zijn er ook: het apparaat heeft 512MB werkgeheugen en 4GB interne opslag. In combinatie met het wat beperkte app-aanbod betekent dat dat deze Lumia 530 zeker niet geschikt is voor mensen die een uitgebreide set apps op hun toestel willen zetten. Maar als je dat niet wilt, heb je met de Lumia 530 wel een prettig werkende telefoon waarmee je prima kunt WhatsAppen, Facebooken en browsen. Overigens bestaat er voor de liefhebber ook een dualsim-versie van deze Nokia.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Nokia Lumia 630

Nokia Lumia 630 koopwijzer

Net iets boven de Lumia 530 staat de Lumia 630; ook zeker een aanrader. Het toestel kost zo’n €100 en voor dat geld krijg je heel wat. De Lumia 630 is een vrij complete Windows Phone met een 4,5″-display, 5-megapixelcamera, Snapdragon 400-quadcoreprocessor en de bekende stevige Nokia-bouw. Tegenover de Lumia 530 heeft hij met 8GB meer interne opslag, is het scherm groter en kwalitatief beter en heeft hij een snellere processor. Nadeel dat blijft is het beperkte werkgeheugen van 512MB, wat de multitask-skills van het toestel niet ten goede komt. Maar los van het multitasken werkt Windows Phone er niet verkeerd op. Het OS is daarnaast prettig in gebruik en is voorzien van het bekende setje apps. Bijvoorbeeld een volledige versie van Here Drive met offline navigatie over de hele wereld en een fijne Office-suite.

Onze review van de Lumia 630 kun je hier lezen.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Motorola Moto E 2015

Motorola Moto E 2015 koopwijzer

De Motorola Moto E 2015 is voorzien van een goede batterij, prettige schone Android Lollipop-build en een relatief krachtige Snapdragon 410-processor. De prestaties daarvan vielen ons een beetje tegen in de Moto E, maar voor €125 zijn ze nog steeds erg goed. De smartphone heeft verder een 4,5-inch qHD-display, 5-megapixelcamera en 1GB werkgeheugen. De opslagruimte, een groot manco van veel goedkope telefoons, bedraagt 8GB en is daarmee gewoon goed. Als kers op de taart ondersteunt de Moto E 2015 4G en heeft hij leuke verwisselbare zijkanten. Al met al een uitstekende deal voor zijn prijs. Iedereen die op zoek is naar een goedkope Androidtelefoon raden we aan zeker even naar deze Motorola te kijken.

Meer informatie over de Moto E 2015 kun je vinden in onze review.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Motorola Moto G 4G

Motorola Moto G koopwijzer

Ondanks zijn leeftijd is deze Motorola Moto G 4G nog steeds een erg goede smartphone voor een lage prijs. Voor €165 krijg je bij deze Moto G 4G heel wat. Hij blinkt vooral uit met zijn 4,5 inch grote 720p-scherm, dat een stuk scherper is dan het display van veel gelijk geprijsde smartphones. De Snapdragon 400-processor die in dit toestel zit begint inmiddels op zijn retour te raken, maar is nog steeds gewoon prima. Laat je trouwens niet verleiden tot de hierboven genoemde Moto E 2015 door die chip: die voelt in de praktijk trager met zijn Snapdragon 410-processor. De Moto G is verder ergonomisch goed ontworpen en ziet er prima uit. Ook is het prettig dat de smartphone gebaseerd is op een schone Androidbuild, die gegarandeerd een update naar Android Lollipop zal krijgen. Als we dan toch een minpunt moeten noemen dan is het de camera: die is met zijn 5-megapixelresolutie niet echt geweldig.

Voor meer informatie kun je terecht in onze review. Overigens is die van de niet-4G-versie. De enige verschillen zijn de toevoeging van 4G en een geheugenkaartlezer.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Samsung Galaxy A3

Samsung Galaxy A3 koopwijzer

De Samsung Galaxy A3 is een van de eerste deels metalen telefoons van Samsung en blijkt een erg goede smartphone te zijn geworden. De specificaties zijn weliswaar niet top voor de prijs, maar de gebruikservaring is wel erg goed. De Galaxy A3 kost op het moment zo’n €235 en voor dat geld krijg je een smartphone met een Snapdragon 410-processor, 4,5-inch qHD-scherm dat gebruik maakt van super amoled-techonologie en een 8-megapixelcamera achter vergezeld door een 5-megapixelexemplaar voor. Samsung vertaalt dat naar de praktijk met een snelle werking, prima kleurweergave en behoorlijk mooie foto’s. Alleen bij de scherpte van het display en de capaciteit van de batterij hebben we onze bedenkingen. Maar mede door de hoogwaardig aanvoelende body is het totaalplaatje van deze Galaxy A3 ruim voldoende. Als het je te doen is om goede specs voor weinig kun je beter voor honderd euro minder de Motorola Moto E 2015 kopen. Maar als je iets meer geld over hebt en een erg fijne smartphone wilt is deze Galaxy A3 zeker de moeite waard.

In onze review kun je alles over de Galaxy A3 lezen.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Sony Xperia Z1 Compact

Sony Xperia Z1 Compact koopwijzer

Een Snapdragon 800-processor, 2GB ram, een 20-megapixelcamera en een 4,3-inch 720p-scherm in een waterdichte body. Dat is in een notendop wat de Sony Xperia Z1 Compact biedt voor ongeveer €270. Nadelen heeft het toestel eigenlijk maar weinig, het grootste probleem waar we tijdens onze review tegenaan liepen was dat de prestaties van de camera niet altijd even goed zijn. Dat maakt de Xperia Z1 Compact een prima deal en een goed voordelig alternatief voor de nieuwere Z3 Compact. Die laatste biedt een iets snellere Snapdragon 801-processor, groter 4,6-inch scherm in een evengrote body en een ontwerp dat vernieuwd is en nog waterdichter. Dat de Z3 Compact een beter toestel is, dat zullen we niet ontkennen. Maar als je op zoek bent naar een goede prijs-kwaliteitverhouding dan moet je zeker bij deze Z1 Compact zijn.

Meer informatie? Lees hier onze review van de Sony Xperia Z1 Compact.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Sony Xperia Z3 Compact

Sony Xperia Z3 Compact koopwijzer

De Sony Xperia Z3 Compact is de beste compacte Androidtelefoon die je op dit moment kan krijgen. De smartphone heeft een 4,6-inch scherm in een relatief kleine body. Zowel dat scherm als die body zien er ook nog eens erg goed uit. Onder de motorkap liggen een Snapdragon 801ac-processor, 2GB werkgeheugen en inmiddels Android Lollipop. Dat zorgt ervoor dat de werking van het toestel bijna feilloos is. Het scherm heeft een 720p-resolutie, dat zal voor sommigen een nadeel zijn. De 20,7-megapixelcamera klinkt op papier leuk en schiet ook goede foto’s, maar behoort net niet tot de top van de markt. Hoe dan ook is het totaalplaatje van deze waterdichte smartphone erg goed. Met zijn €380 is de Z3 Compact wel een stuk duurder dan de redelijk gelijkwaardige Z1 Compact, maar als je op zoek bent naar het beste van het beste moet je zeker hier zijn.

Voor meer informatie over het toestel kun je terecht in onze review.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Apple iPhone 5s

Apple iPhone 5s koopwijzer

De Apple iPhone 5s is een goed compact alternatief voor de iPhone 6. Hij is wat gedateerd, maar als je met een niet te grote iPhone wilt rondlopen wel de beste keuze. Hij heeft een snelle dualcoreprocessor, die ook met iOS 8 nog goed werkt. De vingerafdrukscanner is een handige manier om het toestel te beveiligen. Zoals we van Apple gewend zijn, bezit de iPhone 5s een erg goede camera, hoewel de resolutie met 8 megapixel wat aan de lage kant is. Het toestel is zoals alle recente iPhones uitgerust met een erg mooi Retina-scherm en het design is erg mooi en premium. iOS is wat beperkt, maar werkt wel heel erg prettig. Het grootste nadeel is dat de iPhone 5s erg duur is. De smartphone kost namelijk zo’n €520 en voor dat geld krijg je slechts 16GB opslagruimte. Voor extra opslag moet je flink lappen.

Meer informatie over de Apple iPhone 5s kun je vinden in onze review.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Smartphones

In de smartphonecategorie komen alle smartphones uit het drukste gedeelte van de markt: die met een schermformaat tussen de 4,7 en 5,4 inch. Alles daaronder classificeren we als compacte smartphone, terwijl alles vanaf 5,5 inch in onze ogen een phablet is. In deze categorie brengen de meeste merken hun topmodellen uit en is er veel keuze in alle prijssegmenten. Het is dan ook niet voor niets de meest populaire categorie in de smartphonemarkt.

De belangrijkste nieuwe binnenkomer van de lijst, en misschien wel van het seizoen, zit in deze categorie. We hebben het dan natuurlijk over de Samsung Galaxy S6, die met stip de beste Androidtelefoon van het moment is. Dat toestel heeft ook meteen de Sony Xperia Z3 uit de lijst verdreven, die er puur in stond omdat het de beste Androidtelefoon was. De veel goedkopere en bijna gelijkwaardige Z2 is nu de betere deal en staat nog wel in de lijst. Los daarvan is het aantal veranderingen tot een minimum gebleven en zijn er vooral wat prijzen heen en weer geschoven.

Microsoft Lumia 535

Microsoft Lumia 535 koopwijzer

Wie voor weinig geld een goede smartphone wil, kan uitstekend bij Microsoft terecht. De Lumia 535 is een uitstekend ‘full size’ alternatief. Voor zo’n €110 krijg je een telefoon met een 5-inch scherm, een 1,2GHz-quadcoreprocessor en een 5-megapixelcamera aan de achter- én voorkant. De schermresolutie is met 960×540 pixels niet verkeerd en de combinatie van 1GB werkgeheugen en 8GB intern geheugen is ook prima voor deze prijsklasse. Het ontwerp is, zoals we dat gewend zijn van de Lumialijn, stevig en kleurrijk. Kortom: de Lumia 535 is een prima debuut van Microsoft en een goede deal voor iedereen die niet geeft om een oneindige keuze aan applicaties. Het beperkte app-aanbod van Microsoft is namelijk ook voor dit toestel weer een probleem.

Voor meer informatie over deze telefoon kun je terecht in onze review van de Lumia 535.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Huawei Ascend G620s

Huawei Ascend G620s koopwijzer

Op Androidvlak betaal je iets meer voor een goede goedkope smartphone, maar dan krijg je ook wel betere specs. De Huawei Ascend G620s is hier het toestel van onze keuze, dat voorzien is van een Snapdragon 410-processor, mét ondersteuning voor 4G. Ook de rest van de specificaties is netjes. Zo heeft hij een 5-inch HD-scherm, een 8-megapixelcamera aan de achterkant en dus een quadcoreprocessor. Het werkgeheugen bedraagt 1GB en de smartphone heeft 8GB opslagruimte. De software op dit toestel is Huawei’s Emotion UI over Android KitKat heen. Dat is prima, maar niet een van zijn sterkere punten. Dat neemt echter niet weg dat de G620s voor iedereen die naar een goedkope smartphone op zoek is een erg goede keuze is. Voor €150 krijg je simpelweg erg veel waar voor je geld.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Motorola Moto G 2014

Motorola Moto G 2014 koopwijzer

Qua specificaties redelijk gelijk aan de Ascend G620s, maar qua gebruikservaring onverslaanbaar is de Moto G 2014. Voor zo’n €175 biedt de telefoon een erg goed gebalanceerd pakket. De smartphone heeft een 5 inch groot 720p-scherm, een 8-megapixelcamera, een 2-megapixel selfiecamera en een Snapdragon 400-processor. Daarnaast is de smartphone mooi en ergonomisch ontworpen en zitten er op de voorkant twee speakers die samen een goed geluid voortbrengen. De Motorola Moto G heeft daarnaast een schone Androidbuild en draait inmiddels als een van de weinige goedkope smartphones op Android 5.0 Lollipop. De smartphone slikt standaard twee simkaarten en dat is erg handig, bijvoorbeeld op vakantie. De Moto G kent overigens ook zijn gebreken: de batterij is niet verwisselbaar en niet zo heel goed en de optimalisatie van de software had beter gekund. 4G-ondersteuning mist in dit model, maar als je wilt kun je voor €25 extra een 4G-variant kopen.

Meer informatie kun je lezen in onze review van de Motorola Moto G 2014.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Nokia Lumia 735

Nokia Lumia 735 koopwijzer

Wie geen Android wil, kan in de vorm van de Nokia Lumia 735 een erg goed alternatief krijgen voor niet al teveel geld. De smartphone kost zo’n €195 en voor dat geld krijg je een vrij compleet totaalplaatje in een leuke behuizing. De typische Lumia-bouw is ook hier weer aanwezig en het toestel komt in leuke kleurtjes. Nokia heeft de Lumia 735 voorzien van een oled-scherm, wat betekent dat de weergave van het display erg spetterend is. De Snapdragon 400-chipset is niet de nieuwste meer, maar zoals we gewend zijn van Windows Phone draait hij soepeltjes. De Lumia 735 heeft een 5-megapixelcamera aan de voorkant om mooie selfies mee te maken en is aan de achterkant voorzien van een cameraresolutie van 6,7 megapixel. Al met al een compleet pakket voor een goede prijs, maar je moet wel met de beperktere app-catalogus van Windows Phone kunnen leven.

Meer informatie over de smartphone kun je vinden in onze hands-on.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

LG G2

LG G2 koopwijzer

De LG G2 is het voormalige vlaggenschip van fabrikant LG en hoewel hij al ruim een jaar oud is, kan hij nog goed meekomen. De smartphone gaat voor zo’n €280 over de toonbank en daarvoor krijg je een smartphone met een groot, goed scherm, een snelle processor en een prima camera. Ondanks zijn goede specificaties kent de LG G2 wel een aantal nadelen. Zo had bijvoorbeeld het materiaalgebruik beter gekund en missen we een micro sd-ingang. De positieve punten zijn echter duidelijk in de meerderheid. De smartphone heeft een goede batterij, prachtig scherm en snelle Snapdragon 800-processor. Ook de 13-megapixelcamera met optische beeldstabilisatie kon ons erg bekoren en de filmfunctie van het toestel presteert eveneens prima.

Voor meer informatie over de LG G2 kun je terecht in onze review.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Nokia Lumia 930

Nokia Lumia 930 koopwijzer

De Lumia 930 is het, inmiddels wat gedateerde, vlaggenschip van Microsoft Mobile. Hij loopt nu op Windows Phone 8.1 maar ook Windows 10 zal op dit toestel van de partij zijn tegen de tijd dat het uitkomt. De Lumia 930 is weer voorzien van een erg fraai en opvallend ontwerp. Het oled-scherm ziet er goed uit en de Snapdragon 800-processor is snel genoeg om het toestel soepel te laten werken. Bovendien zit er ook een uitstekende PureView-camera in de Lumia 930, die foto’s schiet in 20 megapixel. Een van de voordelen van Windows Phone is dat het goed met de batterij omgaat en die gaat in dit toestel inderdaad lang mee. Zijn er dan ook nadelen? Jazeker: het beperkte app-aanbod van Windows Phone, maar ook het flinke gewicht. Alles bij elkaar is de Lumia 930 een mooie en capabele smartphone die een prima alternatief kan bieden voor de vele Androidtelefoons die het topsegment bevolken. De telefoon kost momenteel zo’n €350.

Als je meer wilt weten over de Lumia 930, kun je terecht in onze review.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Sony Xperia Z2

Sony Xperia Z2 koopwijzer

Hoewel de Xperia Z2 inmiddels niet meer de nieuwste is, is het wel nog steeds een erg goede telefoon. In de tijd dat hij uitkwam was het in onze ogen de beste Androidtelefoon en we gaven hem in onze review dan ook vijf sterren. Sindsdien is de markt niet heel sterk vooruit gegaan en dus kan de Z2 nog lekker meekomen. Het scherm is een 5,2 inch groot ips-paneel met full HD-resolutie. De processor is een Snapdragon 801-chip, die lekker snel is. Op de achterkant is een 20,7-megapixelcamera te vinden, met een 4K-videofunctie. De Xperia Z2 is gebouwd van glas en aluminium en komt zodoende erg luxueus over. Als kers op de taart is de Xperia Z2 waterdicht tot 1,5 meter diep. Nadeel is wel dat de smartphone redelijk fors qua formaat en gewicht is. Groot voordeel is weer de prijs: die ligt nu rond de €385 en dat is erg schappelijk.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Apple iPhone 6

Apple iPhone 6 koopwijzer

De Apple iPhone 6, de huidige lijsttrekker van fabrikant Apple, brengt eindelijk een groot scherm naar iOS. De smartphone heeft een 4,7-inch scherm en dat zal voor velen een goed formaat zijn. Verder is het vooral een typische iPhone. Het apparaat heeft een erg goed scherm, een mooie camera en natuurlijk de gebruiksvriendelijkheid die we van iOS kennen. Het besturingssysteem, iOS 8, kent helaas ook zijn beperkingen, vooral op het gebied van flexibiliteit. Daarnaast is het instapgeheugen van de iPhone 6, 16GB, vrij beperkt en betaal je een flink bedrag om er meer opslag in te krijgen. Voor wie die twee punten geen probleem zijn, is de iPhone 6 een erg goede smartphone. Daar hangt trouwens wel een prijskaartje aan: hij wordt verkocht vanaf zo’n €620 voor de goedkoopste versie.

Onze uitgebreide review van de nieuwe iPhone kun je hier lezen.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Samsung Galaxy S6

Samsung Galaxy S6 koopwijzer

Het duo Samsung Galaxy S6 en Galaxy S6 Edge staat op dit moment duidelijk bovenaan de Android-voedselketen. De Galaxy S6 is door zijn €150 lagere adviesprijs de betere deal, maar wie echt iets unieks wil kan ook prima bij de Edge terecht. Het duo wordt gekenmerkt door een sterk verbeterd ontwerp tegenover de vorige iteraties in de Galaxy S-lijn. Daarnaast is TouchWiz, wat nog steeds op deze smartphones draait, gestroomlijnd en van een facelift voorzien. Los daarvan is de Galaxy S6 voorzien van topspecificaties. Hij heeft een 64bit Exynos 7 Octa-chip van Samsung, een 5,1-inch QHD-scherm en heeft een optisch gestabiliseerde 16-megapixelcamera. Natuurlijk zijn er allerlei extra’s aanwezig, zoals een IR-blaster, vingerafdrukscanner, hartslagmeter en draadloze laadtechnologie. De telefoon kent twee flinke nadelen: het geheugen is niet uitbreidbaar en de batterij presteert niet bijzonder goed. Desondanks is dit de smartphone waar je moet zijn als je het beste Androidtoestel van het moment wilt. Het prijskaartje dat daaraan hangt is €685.

Onze review van de Samsung Galaxy S6 kun je hier lezen. Het Edge-model hebben we eveneens gereviewd.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Phablets

In de phabletcategorie bespreken we de grootste categorie van de smartphonemarkt. Hoewel er geen eenduidige definitie van een phablet is, gaat het duidelijk om toestellen met een groot scherm en met een belfunctie. Wij hebben deze categorie gedefinieerd als toestellen met een schermformaat tussen de 5,5 en 6,9 inch. Alles vanaf 7 inch is een tablet en komt in onze speciale tabletkoopwijzer terug.

De phabletlijst is deze maand flink veranderd, wat vooral met een verbeterd aanbod in het lagere segment te maken heeft. De Honor 4X en Microsoft Lumia 640 XL zijn de eerste echt goede aanbiedingen aan de onderkant van de phabletmarkt sinds tijden en daar zijn we erg blij mee. Verder heeft de Sony Xperia Z Ultra zijn herintrede gedaan, omdat hij toch beter verkrijgbaar is gebleven dan we dachten. Voor zijn prijs is het nog altijd een uitstekende phablet.

Honor 4X

Honor 4X koopwijzer

De Honor 4X is de eerste phablet van Honor en scoort, geheel zoals het de Huaweidochter betaamt, erg goed op prijs-kwaliteitverhouding. De smartphone kost €200 en voor dat geld krijg je een 64bit-octacoreprocessor, 13-megapixelcamera, 5,5-inch HD-scherm en flinke accu van 3000mAh. Als kers op de taart gaat het hier om een dualsimtelefoon, waardoor je flexibel bent met abonnementen of simkaartjes in het buitenland. Hoewel het 5,5-inch display voor phabletbegrippen niet zo groot is, is de Honor 4X wel een vrij lompe telefoon en dat is zeker een van zijn mindere punten. Ook de software is niet erg modern: de telefoon draait op Android KitKat en een update naar Lollipop zal in ieder geval voorlopig niet komen. Het totaalplaatje van de Honor 4X is echter erg goed en zodoende zien we deze telefoon als de goedkoopste goede phablet van dit moment.

We zijn momenteel bezig met een review van de Honor 4X, ondertussen kun je hier alvast onze eerste ervaringen lezen.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Microsoft Lumia 640 XL

Microsoft Lumia 640 XL koopwijzer

Microsoft lanceerde in de populaire 600-lijn niet één, maar twee nieuwe smartphones dit jaar. De komst van de Lumia 640 XL betekent dat er nu voor weinig geld een interessante phablet met Windows Phone beschikbaar is. Highlights zijn het 5,7 inch grote 720p-scherm en de 13-megapixelcamera met een Zeiss-lens. Ook het stevige en kleurrijke ontwerp is niet verkeerd, zoals we dat van de Lumia-lijn gewend zijn. De software is Windows Phone en dat kent zowel zijn goede als zijn slechte kanten. De software draait, ondanks de wat oudere Snapdragon 400-processor, soepel en werkt eenvoudig. Maar hij is slecht geoptimaliseerd voor het grote scherm van deze telefoon en biedt daarnaast een wat kleiner app-aanbod dan we van Android en iOS gewend zijn. Wat het geintje kost? €230 ongeveer op het moment, en dat is heel netjes.

Voor meer informatie over de Lumia 640 XL kun je terecht in onze hands-on.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Huawei Ascend G7

Huawei Ascend G7 koopwijzer

Hoewel de Huawei Ascend G7 op papier niet de meest geweldige telefoon is, waren we in de praktijk erg van het apparaat gecharmeerd. Dat zit hem vooral in de aluminium unibody, waardoor de G7 voor zijn klasse een erg hoogwaardige uitstraling heeft. De smartphone wordt aangedreven door een 64bit Snapdragon 410-processor. Dat is in dit segment allerminst lovenswaardig, maar zorgt wel voor een prettige en soepele werking in de dagelijkse praktijk. De 3000mAh-accu van de smartphone wist ons daarnaast positief te verrassen. Het 5,5-inch scherm van de G7 heeft geen erg hoge resolutie, maar ziet er in de praktijk wel goed uit. De Emotion UI van Huawei is inmiddels bij de derde versie beland en die ziet er een stuk beter uit dan voorheen, hoewel het nog steeds niet moeders mooiste is. De Ascend G7 kost ongeveer €245 en dat betekent dat het een prima deal is.

Meer informatie over de Huawei Ascend G7 is te vinden in onze review.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Sony Xperia Z Ultra

Sony Xperia Z Ultra koopwijzer

We dachten dat hij van de markt zou verdwijnen, maar hij is nog steeds goed verkrijgbaar en daarom weer terug in de lijst: de Sony Xperia Z Ultra. Dat is zelfs in phablet-land een nogal opvallende verschijning. Het toestel heeft een gigantisch display met een diagonaal van 6,44 inch en heeft daar nog eens fikse randen omheen gekregen. De Z Ultra is dus een erg groot toestel, waar je maar net van moet houden. Als dat formaat geen probleem is, dan krijg je wel een relatief krachtig toestel terug voor niet zo heel veel geld. De Z Ultra heeft een Snapdragon 800-processor en 2GB werkgeheugen, wat voor de €275 die je voor dit toestel betaalt erg netjes is. Verder is het gewoon een erg goede smartphone die waterdicht is, een strak design heeft, een mooi scherm heeft dat met pennen en potloden te beschrijven is en een 8-megapixelcamera heeft die helaas een LED-flitser moet missen.

Voor meer informatie over de Xperia Z Ultra kun je in onze review terecht.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

OnePlus One

OnePlus One koopwijzer

Je moet de OnePlus One via de site van OnePlus moeten importeren wat vooral met garantie net iets lastiger kan zijn. Maar dan heb je ook wat, want de telefoon is voor weinig geld een erg goede deal. Fijne bijkomstigheid is dat OnePlus het invite-systeem voor de One opgeheven heeft.

Voor €299 (€349 voor de 64GB versie) krijg je een smartphone die zich prima onder de topmodellen van vorig jaar kan scharen en dat is erg netjes. De smartphone draait standaard op CyanogenMod, een populaire custom rom voor Androidsmartphones. Hij is gebaseerd op een Snapdragon 801-processor, heeft een 5,5 inch groot full HD-scherm en op de achterkant prijkt een 13-megapixelcamera. Met 3GB werkgeheugen en een 3100mAh-batterij wordt het setje specs goed afgerond. De bouw van de One is netjes met een speciale finish aan de achterkant die erg goed aanvoelt.

Onze review van de OnePlus One kun je hier nalezen.

LG G3

LG G3 koopwijzer

Wat de LG G3 vooral uniek maakt in de phabletmarkt, is zijn formaat. Hoewel het toestel met zijn 5,5-inch scherm een echte phablet is, is hij net zo handzaam als sommige ‘gewone’ smartphones. De specs van het toestel zijn ook nog eens uitstekend. De G3 was het eerste toestel met een QHD-scherm en heeft daar wat aan kleurweergave voor moeten inleveren, maar voor de prijs is het scherm niet verkeerd. De G3 heeft een snelle Snapdragon 801-processor, Android Lollipop en afhankelijk van de versie 2GB of 3GB werkgeheugen. De body is gebouwd van plastic, maar heeft een soort metallic coating meegekregen waardoor hij beter aanvoelt dan de gemiddelde plastic telefoon. De 13-megapixelcamera heeft optische beeldstabilisatie en laser-autofocus en zet goede resultaten neer. Nadelen zijn er helaas ook, zoals bijvoorbeeld de wat mindere accu en prestaties die net niet top zijn. Maar dat willen we voor zijn prijs van €345 wel door de vingers zien.

In onze review kun je meer over de LG G3 lezen.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Huawei Ascend Mate 7

Huawei Ascend Mate 7 koopwijzer

De Huawei Ascend Mate 7 is niet de meest bekende telefoon, maar daarmee zeker geen slecht toestel. De high-endphablet van Huawei wordt vooral gekenmerkt door zijn prachtige aluminium unibody en goede vingerafdrukscanner aan de achterkant. Het scherm en de processor bevinden zich wat onder de top van de phabletmarkt, maar presteren in de praktijk wel goed. De Mate 7 heeft aan de achterkant een 13-megapixelcamera, aan de voorkant prijkt een 5-megapixelcamera. Die doen beiden prima hun ding, hoewel ze niet tot de top van de markt behoren. Dat geldt eigenlijk voor alles aan de Ascend Mate 7, waardoor het apparaat het beste te omschrijven is als een erg goede net-niet-top-phablet. Dat zie je terug in het vriendelijke prijskaartje van zo’n €400.

In onze review van de Ascend Mate 7 kun je meer informatie vinden.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Samsung Galaxy Note 4

Samsung Galaxy Note 4 koopwijzer

De Samsung Galaxy Note 4 heeft een Snapdragon 805-processor en een verbluffend mooi 5,7 inch groot QHD-amoledscherm. Hij heeft verder een 16-megapixelcamera met optische beeldstabilisatie die goede resultaten neerzet en aan de voorkant een 3,7-megapixel selfiecamera. De S Pen is weer aanwezig om het phablet-karakter van de smartphone nog wat kracht bij te zetten. De software is zoals we van Samsung mogen verwachten ongekend uitgebreid en begint ook grafisch steeds meer ergens op te lijken. Het uiterlijk van het toestel is ook goed door onze keuring heen gekomen en het totaalplaatje van de Note 4 is daarmee erg goed.

Er zijn momenteel twee versies van de Note 4 in omloop: de N910F en de N910C. De eerste is de officieel in Nederland geleverde versie met een Snapdragon 805-processor, de tweede wordt geleverd met een Exynos 5 Octa processor, die iets minder zuinig maar wel wat sneller is volgens informatie op verschillende fora. De N910F gaat momenteel over de toonbank vanaf zo’n €535, voor de N910C tel je ongeveer €600 neer.

Voor meer informatie over de Galaxy Note 4 (N910F) kun je in onze review terecht. De smartphone is voor €535 verkrijgbaar bij The Phone Store.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Apple iPhone 6 Plus

Apple iPhone 6 Plus koopwijzer

De Apple iPhone 6 Plus is de eerste phablet van Apple en tevens de grote broer van de iPhone 6. De smartphone heeft een 5,5-inch scherm en is daarmee qua scherm een vrij kleine phablet. Het formaat van het toestel zelf is helaas nog steeds erg groot vanwege de grote randen rond het scherm. Los van het formaat is het vooral een typische iPhone. Het apparaat heeft een erg goed scherm, een mooie camera en natuurlijk de gebruiksvriendelijkheid die we van iOS kennen. Het besturingssysteem, iOS 8, kent helaas ook zijn beperkingen, vooral op het gebied van flexibiliteit. Daarnaast is het instapgeheugen van de iPhone 6 Plus, 16GB, vrij beperkt en betaal je een flink bedrag om er meer opslag in te krijgen. Voor wie die twee punten geen probleem zijn, is de iPhone 6 Plus een erg goede smartphone. De iPhone 6 Plus is met zijn prijs van ongeveer €745 trouwens wel duur.

Onze uitgebreide review van de iPhone 6 Plus kun je hier lezen.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Budget-abonnementen

Voor iedereen die een abonnement met internet erbij wil, kan het erg voordelig zijn om geen sim-only te nemen maar zijn toestel erbij te kopen. Voor een sim-only met internet ben je namelijk al snel 10 tot 15 euro kwijt en voor een tientje meer heb je een prima toestel erbij. Die toestellen bespreken we in deze categorie, uiteraard in combinatie met een abonnement. Het gaat dan om abonnementen tot 25 euro met een toestel erbij dat gratis is of maximaal vijftig euro kost.

Mede door de gewijzigde tariefstructuur van Hollandsnieuwe, dat altijd een goede leverancier van koopjes in deze categorie is, zijn er de nodige prijzen veranderd. Soms in jouw voordeel en soms niet, maar in ieder geval zijn de aanbiedingen ook deze maand zeker niet verkeerd. De enige nieuwe smartphone die we in de lijst mogen verwelkomen is trouwens de Microsoft Lumia 640 XL, die voor een erg scherp bedrag de deur uit gaat.

Microsoft Lumia 640 XL

Microsoft Lumia 640 XL koopwijzer

Dat je bij Windows Phone moet zijn als je goedkoop uit wilt zijn, geldt ook in combinatie met een abonnement. In dit geval krijg je een Microsoft Lumia 640 XL voor €50 bij een T-Mobile-abonnement van €13,50 waarbij je 500MB internet en 90 belminuten kunt gebruiken. Dat is ongeveer hetzelfde maandbedrag als wat je voor een sim-only zou betalen en een toestelkorting van bijna €200. Bestellen doe je bij Miky.

De Lumia 640 XL is een voordelige phablet van Microsoft. Highlights zijn het 5,7 inch grote 720p-scherm en de 13-megapixelcamera met een Zeiss-lens. Ook het stevige en kleurrijke ontwerp is niet verkeerd, zoals we dat van de Lumia-lijn gewend zijn. De software is Windows Phone en dat kent zowel zijn goede als zijn slechte kanten. De software draait, ondanks de wat oudere Snapdragon 400-processor, soepel en werkt eenvoudig. Het app-aanbod is echter wat beperkt.

Voor meer informatie over de Lumia 640 XL kun je terecht in onze hands-on.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

LG G2

LG G2 koopwijzer

Een andere erg goede deal is de LG G2 in combinatie een abonnement van hollandsnieuwe. Voor 300 minuten, sms’jes of MB’s betaal je €18 per maand en dan krijg je de G2 cadeau. Deze deal kun je hier aanschaffen. Het is vooral een aanrader als je tegen lage maandlasten een goede telefoon wilt en niet zoveel onderweg op internet hoeft.

De LG G2 zelf doet qua specificaties nog altijd leuk mee en kreeg in onze review zelfs vijf sterren. Het toestel heeft een 13-megapixelcamera met optische beeldstabilisatie, een Snapdragon 800-processor en een 5,2 inch groot full hd-scherm. Daarbij komt een ontwerp met ontzettend dunne randen rond het scherm, waardoor het toestel toch redelijk compact is.

Voor de liefhebbers is de LG G2 ook verkrijgbaar in combinatie met een aantal andere goedkope abonnementen die meer MB’s bieden. Die kun je via het blokje hieronder bekijken.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Sony Xperia Z1 Compact

Sony Xperia Z1 Compact koopwijzer

Wil je meer internet of een kleinere telefoon, dan moet je bij de Sony Xperia Z1 Compact zijn. Die kun je krijgen in combinatie met een abonnement van €18,50 per maand waar 1GB internet bij zit. Dat Ben-abonnement heeft met 300 belminuten ook ruim voldoende en kun je hier bestellen.

De Sony Xperia Z1 Compact is een prima smartphone met goede specificaties. Een Snapdragon 800-processor, 2GB ram, 20-megapixelcamera en 4,3-inch 720p-scherm bijvoorbeeld. Ze zorgen ervoor dat de smartphone prima werkt en nog vrij up to date is. Mooi meegenomen is verder dat de smartphone een mooi en waterdicht ontwerp heeft. De software is vrij minimalistisch en Sony heeft een update naar Android 5.0 al beloofd.

Meer informatie over het toestel? Lees hier onze review van de Sony Xperia Z1 Compact.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Acer Liquid Jade S en Iconia One 7

Acer Liquid Jade S koopwijzer

Wie een tablet én een smartphone bij zijn goedkope abonnement wil, moet bij Acer zijn. Bij Miky kun je voor €20 per maand de Acer Liquid Jade S en de Acer Iconia One 7 samen gratis krijgen. Het gaat om een Ben-abonnement met 100 minuten en 1GB internet.

De Jade S is een krachtige, dunne en lichte smartphone dat tevens het eerste 4G-model van Acer is. De specificaties zijn niet verkeerd met een 13-megapixelcamera, 64bit-octacoreprocessor en 5-inch HD-scherm. In de praktijk vallen vooral de camera en de batterij een beetje tegen, maar voor dit geld is de Acer Liquid Jade S zeer zeker een goede deal.

Voor meer informatie over de Acer Liquid Jade S kun je terecht in onze hands-on. Een review volgt binnenkort.

Sony Xperia Z2

Sony Xperia Z2 koopwijzer

Een andere bijzonder goede deal is de Sony Xperia Z2, die Miky aanbiedt bij een abonnement van €22,50 per maand. Dat is een abonnement van Ben met 1000MB en 100 minuten of sms’jes. Als je voor twee jaar tekent doen ze je de Xperia Z2 cadeau.

De Xperia Z2 werd halverwege vorig jaar door ons uitgeroepen tot de beste high-end smartphone op dat moment. De beste smartphone is de Xperia Z2 al lang niet meer, maar erg goed is hij nog altijd wel. We gaven hem in onze review dan ook vijf sterren. Het scherm is een 5,2 inch groot ips-paneel met full HD-resolutie. De processor is een Snapdragon 801-chip, die lekker snel is. Op de achterkant is een 20,7-megapixelcamera te vinden, met een 4K-videofunctie. De Xperia Z2 is gebouwd van glas en aluminium en komt zodoende erg luxueus over.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

LG G3

LG G3 koopwijzer

Wil je liever een phablet bij je goedkope abonnement, dan moet je bij de LG G3 zijn. Voor een erg schappelijke €23 per maand kun je die al kopen. Je hebt dan een abonnement van Tele2 met daarbij 150 minuten of sms’jes en 500MB data. De telefoon krijg je er gratis bij als je voor twee jaar een contract tekent en dat lijkt ons een erg goede deal.

De specs van de G3 zijn gewoon prima en dat maakt hem tot een fijne telefoon. Hij heeft een mooi QHD-scherm en verder heeft de smartphone een snelle Snapdragon 801-processor en 2GB werkgeheugen. De 13-megapixelcamera heeft optische beeldstabilisatie en laser-autofocus en zet goede resultaten neer. Nadelen zijn er helaas ook, zoals bijvoorbeeld de wat mindere accu en prestaties die net niet top zijn.

In onze review kun je meer over de LG G3 lezen.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Pre-order

In de pre-ordercategorie bespreken we toestellen die wel aangekondigd zijn door hun fabrikant, maar nog niet in de winkels liggen. We bieden dus een kijkje in de toekomstige smartphonemarkt, met toestellen die de moeite waard zijn om in de gaten te houden. Als je abonnement dus binnenkort afloopt en je alvast op zoek bent naar een toestel, kun je hier wellicht iets leuks vinden. Overigens komen in deze categorie allerlei opvallende toestellen terecht en hoeft het niet per se zo te zijn dat een hier genoemd toestel ook daadwerkelijk de aankoop waard zal worden. Daarover kunnen we simpelweg nog geen definitief oordeel vellen voordat een smartphone op de markt is.

De maand april was het toneel van twee belangrijke aankondigingen, die we in deze lijst terugzien. Huawei bracht de P8 en LG kwam met de G4; beide interessante smartphones die als het goed is nog deze maand in de winkels liggen. Ook de Honor 6+, al wat ouder maar onverminderd interessant, komt nog een keertje in de lijst terug.

Honor 6+

Honor 6+ koopwijzer

De Honor 6+ is een soort premium phabletversie van de Honor 6 die een aantal nieuwigheden met zich meebrengt. De belangrijkste daarvan is de camera. Of liever gezegd: zijn de camera’s. De Honor 6+ heeft namelijk een tweetal lenzen en sensoren achterop zitten, beiden goed voor 8 megapixels. Samen levert dat 13-megapixelplaatjes op en moet het onder andere resulteren in betere foto’s in het donker. Het ontwerp van de Honor 6+ is van glas en metaal en de smartphone is voorzien van een 5,5 inch groot full HD-scherm. Onder de motorkap ligt de Kirin 925-chip van Huawei gekoppeld aan 3GB werkgeheugen. De Honor 6+ is voorzien van de EMUI 3.0 over Android KitKat heen.

Het apparaat moet nog deze maand beschikbaar worden voor een adviesprijs van €399.

In onze hands-on kun je meer lezen over de Honor 6+.

Huawei P8

Huawei P8 koopwijzer

De Huawei P8 werd twee weken geleden bekendgemaakt als de nieuwe vlagdrager van Huawei. De smartphone zou direct beschikbaar zijn volgens Huawei, maar is tot op heden nog niet in de winkels verschenen. En dus hoort hij in de pre-ordercategorie thuis. Een plekje in de lijst verdient hij in ieder geval zeker, want de Huawei P8 is een mooie en capabele telefoon die net wat onder de top van de markt gepositioneerd is. Met zijn prijs van €500 is hij wat goedkoper dan de andere nieuwe vlaggenschepen, wat ons zijn iets mindere specificaties doet vergeven. De Huawei P8 heeft een 5,2-inch full HD-scherm, octacore Kirin 930-processor en 3GB werkgeheugen. Verzonken in de achterkant ligt een 13-megapixelcamera met optische beeldstabilisatie en volgens Huawei erg geavanceerde technologie. Op de voorkant prijkt een 8-megapixelcamera.

Aan onze review van de Huawei P8 wordt momenteel hard gewerkt, een hands-on kun je hier alvast lezen.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

LG G4

LG G4 koopwijzer

De LG G4 is een bijzondere telefoon. Niet alleen omdat het een phablet is met afmetingen die niet veel groter zijn dan die van een gemiddelde grote smartphone, maar vooral ook omdat LG dit toestel levert met een leren achterkant. Als je bereid bent daar vijftig euro extra voor neer te tellen, tenminste. Nadruk legt LG bij zijn nieuwe paradepaardje vooral op de camera, die met zijn 16-megapixelresolutie en f1.8-diafragma indrukwekkende plaatjes moet schieten. OIS 2.0, een color spectrum sensor en laser autofocus maken het plaatje compleet, voor wat die marketingtermen waard zijn. De rest van de specificaties zijn netjes: de G4 heeft een 5,5-inch quad HD-scherm, 3GB werkgeheugen en een Snapdragon 808-processor en draait al op Android 5.1 Lollipop. Én hij heeft uitbreidbaar geheugen en een verwisselbare batterij voor de liefhebber.

De LG G4 zal eind deze maand uitkomen met een adviesprijs van €649 voor de plastic versie en €699 voor de leren versie. Onze eerste ervaring met het toestel kun je hier lezen.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Tot slot

Deze koopwijzer is tot stand gekomen aan de hand van onze ideeën over de huidige smartphonemarkt. Hoewel we ons uiterste best doen om deze zo objectief mogelijk te houden, wordt deze lijst ook in zekere mate beïnvloed door de voorkeuren van onze redactie. Mocht je opmerkingen hebben over onze keuzes, dan horen wij dat graag in de reacties onder dit artikel. Ook suggesties voor de volgende versie van deze koopwijzer kun je daar kwijt.

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Telekoopwijzer uitgelicht

Telekoopwijzer: de beste smartphones van deze zomer lees verder

Android P 9.0

Deze smartphones krijgen allemaal Android P lees verder

Telekoopwijzer video uitgelicht

Telekoopwijzer: dit zijn de beste high-endsmartphones van deze zomer lees verder

Officieel: Samsung Galaxy Note 9 wordt op 9 augustus onthuld lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters