Telekoopwijzer smartphones oktober 2014

Een nieuwe maand, een nieuwe koopwijzer. Ook in oktober geven we je weer een lijstje van de beste deals op smartphonegebied. Deze maand zijn de eerste invloeden van de IFA in de lijst te merken, de pre-ordercategorie blikt alvast vooruit op wat die beurs nog meer gaat brengen de komende tijd.

Telekoopwijzer intro 

Net als altijd laten we je weer zien wat de beste deals zijn in drie verschillende categorieën. Daarnaast hebben we een lijstje met een aantal goede deals voor toestellen met een abonnement en kijken we alvast vooruit op wat er komen gaat in de markt in de pre-ordercategorie. De koopwijzer is bedoeld om de keuze voor een telefoon te vergemakkelijken, als aanvulling op onze reviews, hands-ons en video’s.

Zoals altijd zijn de drie categorieën die we hanteren de compacte smartphones, smartphones en phablets. Echter hebben we deze maand de term compacte smartphone wat opgerekt, omdat ook de mini’s in de markt steeds groter worden en het aanbod aan toestellen onder de 4,3 inch steeds kleiner. Daarnaast worden de bezels over het algemeen kleiner, waardoor een 4,5-inch telefoon vaak net zo handelbaar is als een ouder toestel met een 4,3-inch scherm. De compacte smartphones hebben nu een schermdoorsnede van 4,6 inch of kleiner, de ‘gewone’ smartphones zitten tussen de 4,7 en 5,4 inch. Phablets zien we nog steeds als toestellen met een schermdoorsnede van 5,5 inch of groter. In alle categorieën worden in verschillende prijssegmenten kooptips gegeven, gesorteerd van laag naar hoog. Zo kun je dus aan de hand van het gewenste schermformaat en je budget eenvoudig bekijken welke telefoon voor jou het beste is. Alle toestellen in deze koopwijzer zijn goede deals in onze ogen, een beste toestel uitroepen is vanwege de uiteenlopende voorkeuren per persoon erg lastig en doen we dan ook niet.

Verder bespreken we toestellen die je met een zogenaamd ‘budget abonnement’ kunt kopen, waaronder we een abonnement van maximaal €25 inclusief internet verstaan. Tot slot is er de pre-ordercategorie waarin toestellen terecht komen die nog niet op de markt zijn, maar inmiddels wel aangekondigd zijn. Tablets nemen we niet mee in deze koopwijzer, die kun je vinden in de telekoopwijzer tablets.

Zoals jullie van ons gewend zijn zullen we al onze keuzes onderbouwen en waar mogelijk ook links geven naar onze review of hands-on van het betreffende toestel. Om het lekker overzichtelijk te maken komt elke categorie op een aparte pagina terecht en zullen in de loop van de tijd onder iedere categorie de bijbehorende filmpjes worden geplaatst. Kooplinks zijn te vinden bij elk toestel, zodat je een toestel makkelijk ook daadwerkelijk kunt kopen. Kortom, genoeg te lezen. Enjoy!

Compacte smartphones

De categorie van de compacte smartphones is er voor iedereen die wel een smartphone wil, maar niet met een gigantisch scherm in zijn broekzak wil lopen. We hebben deze categorie gedefinieerd tot een schermformaat van 4,6 inch. Toestellen met dat schermformaat zijn over het algemeen nog goed draagbaar en er is voldoende aanbod in dit segment.

Omdat we de categorie iets op gerekt hebben, is er een aantal nieuwe toestellen. Die zijn deels overgekomen van de gewone smartphonecategorie en deels nieuw. De belangrijkste toevoeging deze maand is de Sony Xperia Z3 Compact, het nieuwe compacte paradepaardje van Sony. Een toestel dat we waarschijnlijk nog lang terug gaan zien in deze lijst. Een toestel heeft de lijst verlaten deze maand: de BlackBerry Z10. Dit omdat de Androidconcurrentie steeds beter wordt en de Z10 de afgelopen tijd zo’n €50 in prijs is gestegen.

Nokia Lumia 530

Nokia Lumia 530 koopwijzer

De voorganger van deze Lumia 530, de Lumia 520, was een van de eerste echt goede goedkope smartphones en de Lumia 530 zet dat succes mooi voort. Met een iets modernere chipset, een wat verfijnder ontwerp en Windows Phone 8.1 voorgeïnstalleerd is de 530 weer lekker up-to-date en ook meteen de goedkoopste smartphone die wij je aanraden. Voor zo’n €100 krijg je een toestel met een 4-inch scherm, een 5-megapixelcamera en een quadcore Snapdragon 200-processor. Vanwege het vrij lichte Windows Phone werkt de telefoon soepel en heb je met deze Lumia 530 vooral een betrouwbare, eenvoudige smartphone. Een aanrader voor iedereen die wel een slimme telefoon wil, maar niet teveel wil betalen en ook niet teveel toeters en bellen hoeft. Overigens bestaat er voor de liefhebber ook een dualsim-versie van deze Nokia.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Motorola Moto E

Motorola Moto E koopwijzer

Motorola heeft de afgelopen tijd de Nederlandse markt opnieuw aangeboord en richt zich vooral op goede goedkope smartphones. Misschien wel het meest geslaagde toestel dat daarbij hoort is de Motorola Moto E. De dualcore 1,2GHz-processor, 5-megapixelcamera en 4,3″ qHD-scherm klinken misschien niet erg spannend, maar ondanks dat presteert de Moto E zeker niet verkeerd. Voor de prijs van zo’n €110 is het erg netjes. De Motorola Moto E biedt daarnaast een pure Android-ervaring en zal ook geüpdatet worden naar Android L, vooral dat laatste is voor een goedkope smartphone vrij uniek. De Motorola Moto E is kortom het beste Androidtoestel wat je kunt kopen met en budget van rond de €120 en ontving dan ook niet voor niets de volle vijf sterren in onze review.

Voor meer informatie over de Moto E kun je terecht in onze review van het apparaat.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Motorola Moto G 4G

Motorola Moto G koopwijzer

De Motorola Moto G is inmiddels vervangen, de Moto G 4G echter nog niet. En ondanks zijn leeftijd is deze Motorola Moto G 4G nog steeds een erg goede smartphone voor een lage prijs. Voor nog geen €200 heb je dan een uitstekende smartphone te pakken. De Moto G blinkt vooral uit met zijn 4,5 inch grote 720p-scherm, iets dat we in deze prijsklasse niet vaak tegenkomen. De processor begint inmiddels op zijn retour te raken, maar de Snapdragon 400-chip is nog steeds gewoon prima. De Moto G is verder ergonomisch ontworpen en ziet er prima uit. Verder is het prettig dat de smartphone gebaseerd is op een schone Androidbuild en door Motorola vaak geüpdatet wordt. Als we dan toch een minpunt moeten noemen dan is het de camera: die is met zijn 5-megapixelresolutie niet echt geweldig.

Voor meer informatie kun je terecht in onze review. Overigens is die van de niet-4G-versie. De enige verschillen zijn de toevoeging van 4G en een geheugenkaartlezer.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Sony Xperia V

Sony Xperia V koopwijzer

De Sony Xperia V is inmiddels al bijna twee jaar oud en dat betekent dat hij inmiddels in de herfst van zijn carrière zit. We verwachten ook niet dat hij nog lang verkrijgbaar zal zijn, wat we overigens al drie maanden roepen. Dus wanneer hij echt van de markt verdwijnt is de vraag. In ieder geval kun je er nu nog even mooi je voordeel mee doen. Ondanks zijn leeftijd is de Xperia V namelijk best goed uitgerust met zijn 720p-scherm, 13-megapixelcamera en redelijk snelle dualcore Krait-processor. Om het af te maken is de smartphone waterdicht, zodat je hem zonder zorgen overal mee naartoe kunt nemen. Dit alles krijg je voor zo’n €250, wat simpelweg een heel nette deal is.

Meer informatie over de Sony Xperia V kun je lezen in onze review.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Sony Xperia Z1 Compact

Sony Xperia Z1 Compact koopwijzer

De Sony Xperia Z1 Compact is inmiddels opgevolgd door de Xperia Z3 Compact, maar blijft dankzij zijn prijs een prima deal. Een Snapdragon 800-processor, 2GB ram, een 20-megapixelcamera en een 4,3-inch 720p-scherm zijn allemaal van de partij. Nadelen heeft het toestel eigenlijk maar weinig, het grootste probleem waar we tijdens onze review tegenaan liepen was dat de prestaties van de camera niet altijd even goed zijn. Al met al is deze Xperia Z1 Compact wat ons betreft een erg geslaagd toestel. De Xperia Z1 Compact kost iets meer dan €350 en is daarmee zo’n €150 goedkoper dan de Z3 Compact. Die laatste biedt een iets snellere Snapdragon 801-processor, groter 4,6-inch scherm in een evengrote body en een ontwerp dat vernieuwd is en nog waterdichter. Dat de Z3 Compact een beter toestel is, dat zullen we niet ontkennen. Maar als je op zoek bent naar een goede prijs-kwaliteitverhouding dan moet je zeker bij deze Z1 Compact zijn.

Meer informatie? Lees hier onze review van de Sony Xperia Z1 Compact.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Sony Xperia Z3 Compact

Sony Xperia Z3 Compact koopwijzer

Hoewel de Xperia Z1 Compact dus duidelijk de betere deal is op het moment, is ook deze Z3 Compact zeker de moeite waard. Dat zit zo: de Xperia Z3 Compact is de beste compacte Androidtelefoon die je op dit moment kan krijgen. De smartphone heeft een 4,6-inch scherm in een relatief kleine body. Zowel dat scherm als die body zien er ook nog eens erg goed uit. Onder de motorkap liggen een Snapdragon 801 ac-processor, 2GB werkgeheugen en Android KitKat. Dat zorgt ervoor dat de werking van het toestel bijna feilloos is. Het scherm heeft een 720p-resolutie, dat zal voor sommigen een nadeel zijn. De 20,7-megapixelcamera klinkt op papier leuk en schiet ook goede foto’s, maar behoort net niet tot de top van de markt. Hoe dan ook is het totaalplaatje van deze waterdichte smartphone erg goed.

De Xperia Z3 Compact kost net geen €500. We zijn nog bezig met onze review van het apparaat. Totdat die af is, zul je het even met onze hands-on moeten doen.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Apple iPhone 5s

Apple iPhone 5s koopwijzer

Hoewel de Apple iPhone 5s inmiddels opgevolgd is door de iPhone 6, is dit nog steeds een goede compacte smartphone. De iPhone 6 is een stuk groter en de iPhone 5s kan nog altijd goed meekomen. Hij heeft een snelle dualcoreprocessor, die ook met iOS 8 nog goed werkt. De vingerafdrukscanner is een handige manier om het toestel te beveiligen. Zoals we van Apple gewend zijn, bezit de iPhone 5s een erg goede camera, hoewel de resolutie met 8 megapixel wat aan de lage kant is. Het toestel is zoals alle recente iPhones uitgerust met een erg mooi Retina-scherm en het design is erg mooi en premium. iOS is wat beperkt, maar werkt wel heel erg prettig. Het grootste nadeel is dat de iPhone 5s erg duur is. Voor €550, zo’n zestig euro meer dan de Z3 compact, krijg je een toestel dat inmiddels een jaar oud is en met 16GB ook nog eens weinig geheugen heeft.

Meer informatie over de Apple iPhone 5s kun je vinden in onze review. De smartphone is het goedkoopste verkrijgbaar bij f-mobile.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Smartphones

In de smartphonecategorie komen alle smartphones uit het drukste gedeelte van de markt: die met een schermformaat tussen de 4,4 en 5,4 inch. Alles daaronder classificeren we als compacte smartphone, terwijl alles vanaf 5,5 inch in onze ogen een phablet is. In deze categorie brengen de meeste merken hun topmodellen uit en is er veel keuze in alle prijssegmenten. Het is dan ook niet voor niets de meest populaire categorie in de smartphonemarkt.

Omdat de compact-categorie wat opgerekt is, zijn in deze categorie van ‘normale’ smartphones een aantal toestellen verdwenen. De Moto G 4G en Nokia Lumia 630 pasten niet meer binnen deze lijst. Wel is er een flink aantal nieuwe toestellen de lijst binnenkomen. De Moto G 2014 neemt het stokje over van de oude versie, de Sony Xperia Z3 komt de lijst binnen als voorlopig beste Androidtelefoon en ook de nieuwe iPhone is van de partij.

Misschien zul je in de hogere regionen van deze lijst de Samsung Galaxy S5 en LG G3 missen. Deze hebben we bewust niet meegenomen omdat ze in onze ogen net wat teveel steekjes laten vallen. Dat neemt echter niet weg dat beide toestellen zeker de aankoop waard zijn.

Alcatel Pop C7

Alcatel One Touch Pop C7 koopwijzer

De Alcatel Pop C7 is al lang niet meer uniek met zijn grote 5-inch scherm voor weinig geld. Maar het is nog steeds wel de goedkoopste grote Androidtelefoon die wat ons betreft de moeite waard is. Voor zo’n €110 krijg je een telefoon met een quadcoreprocessor, 1GB ram, een 5″ wvga-scherm en een 5-megapixelcamera. Het ontwerp van de telefoon is niet bepaald creatief, maar de smartphone zit voor zijn lage prijs opvallend goed in elkaar en biedt al met al veel voor weinig. Overigens moet wel gezegd worden dat het display van de Alcatel Pop C7 niet erg goede beeldkwaliteit biedt en dat de smartphone op inmiddels verouderde software draait. Maar als je voor iets meer dan €100 een smartphone wilt dan zul je natuurlijk rekening moeten houden met hier en daar een nadeeltje.

In onze review van de Pop C7 kun je meer informatie vinden over het toestel.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Motorola Moto G 2014

Motorola Moto G 2014 koopwijzer

De Motorola Moto G 2014 is wat ons betreft de meest gebalanceerde Androidsmartphone in het lagere middensegment op het moment. De smartphone kost zo’n €180 en biedt daarvoor heel veel. De smartphone heeft bijvoorbeeld een 5 inch groot 720p-scherm, een 8-megapixelcamera, een 2-megapixel selfiecamera en een Snapdragon 400-processor. Daarnaast is de smartphone mooi en ergonomisch ontworpen en zitten er op de voorkant twee speakers die samen een goed geluid voortbrengen. De Motorola Moto G heeft daarnaast een schone Androidbuild en dat betekent ook dat het toestel snel en veel updates zal krijgen. Android L is bijvoorbeeld al gegarandeerd. De smartphone slikt standaard twee simkaarten en dat is erg handig, bijvoorbeeld op vakantie. De smartphone kent overigens ook zijn gebreken: de batterij is niet verwisselbaar en niet zo heel goed en de optimalisatie van de software had beter gekund. Daarnaast mist 4G-ondersteuning.

Meer informatie kun je lezen in onze review van de Motorola Moto G 2014.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

LG Optimus G

LG Optimus G koopwijzer

Hij is alweer wat ouder, maar de LG Optimus G biedt nog steeds veel smartphone voor vrij weinig geld. De smartphone gaat vanaf €240 over de toonbank en voor dat geld krijg je een erg complete smartphone. De Optimus G is voorzien van een inmiddels wat verouderde maar nog steeds relatief snelle Qualcomm Snapdragon S4 Pro-processor in de quadcorevariant en hij heeft een mooi design. De Optimus G van glas gemaakt aan zowel de voor- als achterkant en daardoor ziet hij er erg mooi uit. Verder is de Optimus G uitgerust met een erg mooi 720p HD-scherm en een dikke 13-megapixelcamera. Ook zaken als 4G en NFC zijn gewoon van de partij bij deze smartphone. Overigens draait de smartphone nog wel op de wat oudere interface van LG die grafisch niet zo mooi is en ook een hoop bloatware bevat.

In onze review over de Optimus G kun je meer informatie over dit toestel vinden.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

LG G2

LG G2 koopwijzer

De LG G2 is het voormalige vlaggenschip van fabrikant LG en is op het moment de goedkoopste smartphone die nog een high-end-ervaring biedt. De smartphone gaat voor zo’n €320 over de toonbank en daarvoor krijg je een smartphone met een groot, goed scherm, een snelle processor en een prima camera. Huidige topmodellen zijn net wat beter, maar ook een jaar na dato kan de G2 nog prima meekomen. Ondanks zijn erg goede specificaties kent de LG G2 wel een aantal nadelen, zo waren we niet erg tevreden met de knoppen op de achterkant en had ook het materiaalgebruik beter gekund. Verder missen we een MicroSD-ingang. De positieve punten zijn echter duidelijk in de meerderheid. De smartphone heeft een goede batterij, prachtig scherm en snelle Snapdragon 800-processor. Ook de 13-megapixelcamera met optische beeldstabilisatie kon ons erg bekoren en de filmfunctie van het toestel presteert eveneens prima.

Voor meer informatie over de LG G2 kun je terecht in onze review. De smartphone is op het moment los het goedkoopst bij Phoneshop.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Sony Xperia Z2

Sony Xperia Z2 koopwijzer

Eerder dit jaar door ons uitgeroepen tot de beste high-end smartphone op dat moment, maar inmiddels opgevolgd. De Xperia Z2 wordt nu dus overtroefd door zijn voorganger, maar is nog steeds een uitstekende smartphone. We gaven hem in onze review dan ook vijf sterren. Qua specificaties is de Xperia Z2 top. Het scherm is een 5,2″ groot ips-paneel met full HD-resolutie. De processor is een Snapdragon 801-chip, die lekker snel is. Op de achterkant is een 20,7-megapixelcamera te vinden, met een 4K-videofunctie. De Xperia Z2 is gebouwd van glas en aluminium en komt zodoende erg luxueus over. Als kers op de taart is de Xperia Z2 waterdicht tot 1,5 meter diep. Nadeel is wel dat de smartphone redelijk fors qua formaat en gewicht is. De Xperia Z3 is dus inmiddels verkrijgbaar, maar wel een stuk duurder en niet heel veel beter. Voor een goede prijs-kwaliteitverhouding moet je dus bij deze Xperia Z2 zijn.

De Xperia Z2 is voor €440 verkrijgbaar bij CastleTelecom.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Nokia Lumia 930

Nokia Lumia 930 koopwijzer

De Lumia 930 is het vlaggenschip van Microsoft Mobile en loopt natuurlijk op de nieuwste versie van Windows Phone, versie 8.1. Deze Lumia-smartphone is weer voorzien van een erg fraai en opvallend ontwerp. Bovendien zit er ook een uitstekende PureView-camera in de Lumia 930, die foto’s schiet in 20 megapixel. Het voordeel aan Windows Phone is onder andere dat je batterij zeer lang mee gaat. Zo ook bij deze smartphone. En het handige van Lumia’s is dat Nokia altijd zeer goede software meelevert, zoals de Here-suite. Met Here Drive beschik je over het beste gratis navigatiesysteem voor smartphones. Zijn er dan ook nadelen? Jazeker: het beperkte app-aanbod van Windows Phone, maar ook het zware gewicht. Alles bij elkaar is de Lumia 930 een mooie en capabele smartphone die een prima alternatief kan bieden voor de vele Androidtelefoons die het topsegment bevolken. De telefoon kost momenteel zo’n €460.

Als je meer wilt weten over de Lumia 930, kun je terecht in onze review.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

HTC One M8

HTC One M8 koopwijzer

De HTC One M8 gooit het vooral op design en premium gebruikservaring om de strijd met zijn concurrentie te winnen. Het toestel ziet er dan ook prachtig uit. Hij heeft net als zijn grote concurrenten een Snapdragon 801-processor en is voorzien van een 5″ groot 1080p-scherm. Het toestel heeft net als zijn voorganger een ultrapixelcamera en is zelfs uitgerust met een tweede camera om diepte-informatie aan een foto te hangen. Ook de boomsound-speakers zijn weer aanwezig en de One M8 moet het dus goed doen op multimediavlak. Al met al dus een erg interessante smartphone, die wij zeker boven veel van zijn concurrentie zouden verkiezen als het gaat om een prettige dagelijkse gebruikservaring en alle toeters en bellen wat minder belangrijk zijn. Die keuze zal uiteraard persoonlijk zijn, maar dat maakt de One M8 niet minder het aanraden waard.

Meer informatie over de HTC One M8 vind je in onze review. Het toestel is voor €530 verkrijgbaar bij Azerty.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Sony Xperia Z3

Sony Xperia Z3 koopwijzer

De Sony Xperia Z3 mag dan wel een slechtere deal zijn dan de Xperia Z2, het is wel een beter toestel. En het is in onze ogen ook direct de beste Androidtelefoon op het moment. Dat betekent dat hij zeker in deze lijst thuishoort. De Xperia Z3 heeft een wat eleganter ontwerp dan de Z2 en een verbeterde software. Natuurlijk is het nog steeds een erg goede telefoon. De Snapdragon 801-processor en 3GB werkgeheugen garanderen een snelle werking. En met een 5,2-inch full HD-scherm, 20,7-megapixelcamera en front facing speakers is de smartphone erg sterk op multimediavlak. De telefoon heeft natuurlijk weer een waterdichte body en is gebouwd van glas en aluminium, wat er erg goed uitziet. Leuk is ook de remote play-functie, waarmee je games van je PlayStation naar het scherm van de smartphone kunt streamen. Eventueel kun je het apparaat zelfs vastmaken aan een normale PlayStation-controller, zodat je een soort draagbaar game-toestel krijgt. Een goede smartphone dus, maar daar betaal je ook wel voor. De Xperia Z3 kost op het moment €599, onder andere bij Phoneshop.

Met onze review van de Xperia Z3 zijn we op het moment van schrijven nog hard bezig. Tot die tijd kun je meer info vinden in onze preview.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Apple iPhone 6

Apple iPhone 6 koopwijzer

De Apple iPhone 6 is het nieuwe paradepaardje van fabrikant Apple en brengt eindelijk een groter scherm naar de iPhone. De smartphone heeft een 4,7-inch scherm en dat zal voor velen een goed formaat zijn. Verder is het vooral een typische iPhone. Het apparaat heeft een erg goed scherm, een mooie camera en natuurlijk de gebruiksvriendelijkheid die we van iOS kennen. Het besturingssysteem, iOS 8, kent helaas ook zijn beperkingen, vooral op het gebied van flexibiliteit. Daarnaast is het instapgeheugen van de iPhone 6, 16GB, vrij beperkt en betaal je een flink bedrag om er meer opslag in te krijgen. Voor wie die twee punten geen probleem zijn, is de iPhone 6 een erg goede smartphone. Daar hangt trouwens wel een prijskaartje aan: €699 voor de goedkoopste versie.

De iPhone 6 is voor €699 verkrijgbaar bij Apple zelf. Onze uitgebreide review van de nieuwe iPhone komt binnenkort live, voorlopig moet je het even doen met deze preview.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Phablets

In de phabletcategorie bespreken we de grootste categorie van de smartphonemarkt. Hoewel er geen eenduidige definitie van een phablet is, gaat het duidelijk om toestellen met een groot scherm en met een belfunctie. Wij hebben deze categorie gedefinieerd als toestellen met een schermformaat tussen de 5,5 en 6,9 inch. Alles vanaf 7 inch is een tablet en komt in onze speciale tabletkoopwijzer terug.

Op het gebied van high-end phablets is het nodige gaande op het moment, hoewel we daar op het moment nog weinig van op de markt zien. Toestellen als de Huawei Ascend Mate 7 en Samsung Galaxy Note 4 komen binnenkort pas beschikbaar. Wel is de iPhone 6 Plus inmiddels op de markt verschenen en dat is, mits je genoeg geld hebt, een prima keuze. In de lagere regionen van de phabletmarkt is weinig gebeurd de afgelopen tijd.

Alcatel Pop C9

Alcatel Pop C9 koopwijzer

De Alcatel Pop C9 is eigenlijk weinig meer dan een grote uitvoering van de Pop C7, die we in het vorige hoofdstuk al aanraadden. Het scherm is gegroeid naar 5,5 inch en de resolutie is meegegroeid naar qHD. Ook de camera heeft een upgrade gekregen: dat is nu een 8-megapixel-exemplaar. Verder is het nog steeds gewoon een solide smartphone met een aardige 1,3GHz-quadcoreprocessor, 1GB werkgeheugen en een dualsim-optie. De telefoon ziet er niet erg spannend uit, maar is wel stevig gebouwd en dat is zeker wat waard. De verouderde Androidversie, Android 4.2 Jelly Bean, is wel een nadeel. Over het geheel genomen is de Pop C9 echter nog steeds een prima apparaat en het is met zijn €160 simpelweg de goedkoopste fatsoenlijke phablet die je op het moment kunt krijgen.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Huawei Ascend G750

Huawei Ascend G750 koopwijzer

De Huawei Ascend G750 is een voordelige phablet van Huawei die een erg net setje specs biedt. Zo is het toestel een van de weinigen in Nederland met een ‘echte’ octacoreprocessor. Deze chip van MediaTek heeft acht ARM Cortex A7-kernen die simultaan kunnen werken. Het scherm heeft een doorsnede van 5,5 inch en daarmee is de Ascend G750 een vrij compacte phablet. Op cameravlak kun je je lol op: aan de achterkant zit een 13-megapixelcamera en voorop is een 5-megapixelexemplaar beschikbaar. Voor net geen €250 biedt de smartphone een uitmuntende prijs-kwaliteitverhouding en daarmee is het een aanrader voor iedereen die een wat kleinere phablet voor niet al te veel geld zoekt.

In dit artikel kun je onze ervaringen met de Huawei Ascend G750 lezen.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Sony Xperia Z Ultra

Sony Xperia Z Ultra koopwijzer

De Xperia Z Ultra is zelfs in phablet-land een nogal opvallende verschijning. Het toestel heeft een gigantisch display met een diagonaal van 6,44 inch en heeft daar nog eens fikse randen omheen gekregen. De Z Ultra is dus een erg groot toestel, waar je maar net van moet houden. Als dat formaat geen probleem is, dan krijg je wel een relatief krachtig toestel terug voor niet zo heel veel geld. De Z Ultra heeft een Snapdragon 800-processor en 2GB werkgeheugen, wat voor de €280 die je voor dit toestel betaalt erg netjes is. Verder is het gewoon een erg goede smartphone die waterdicht is, een strak design heeft, een mooi scherm heeft dat met pennen en potloden te beschrijven is en een 8-megapixelcamera heeft die helaas een LED-flitser moet missen.

Voor meer informatie over de Xperia Z Ultra kun je in onze review terecht.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Samsung Galaxy Note 3

Samsung Galaxy Note 3 koopwijzer

De Galaxy Note 4 kan elk moment op de markt verschijnen, maar voorlopig is de Galaxy Note 3 nog even de beste Androidphablet op de markt. Dat is een knappe prestatie van Samsung. De smartphone heeft een 5,7″ full HD-amoledscherm, een dikke Qualcomm Snapdragon 800-processor en maar liefst 3GB ram. De camera heeft een resolutie van 13 megapixel en kan 4K-video’s opnemen. Natuurlijk is de Note 3 voorzien van de S Pen die karakteristiek is voor de Note-serie en is de functionaliteit daarvan opnieuw uitgebreid. Voor een ieder die op zoek is naar een goede phablet, is deze Note 3 nog even de beste keuze. Daarbij moet dus wel gezegd worden dat de Note 4 elk moment op de markt kan verschijnen. Die zal natuurlijk een stuk duurder worden, maar als je echt de beste Androidphablet wilt zouden we daar zeker nog even op wachten.

Meer informatie over het toestel kun je vinden in onze review. De Note 3 is voor €445 verkrijgbaar bij Topprice24.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Nokia Lumia 1520

Nokia Lumia 1520 koopwijzer

Voor alle Windows Phone-liefhebbers die een phablet willen is er de Nokia Lumia 1520. Deze smartphone biedt prima specificaties, erg uitgebreide software en een flink 6-inch scherm. Het toestel is natuurlijk weer gebouwd van een stevige polycarbonaat unibody zoals we van Nokia gewend zijn en heeft een aantal nuttige apps van Nokia standaard geïnstalleerd staan. De smartphone is uitgerust met een Snapdragon 800-processor, 2GB werkgeheugen, een full HD-display en een 20-megapixelcamera. Vooral dat laatste is een groot voordeel, want zoals we gewend zijn bij Nokia zet ook deze camera prima resultaten neer. Verder heeft het toestel prima Office-integratie, handige gratis offline Here Drive-navigatie en de eenvoudige interface van Windows Phone. Dat platform brengt echter meteen ook wat nadelen met zich mee: de Lumia 1520 heeft wat minder apps tot zijn beschikking dan veel Androidconcurrenten.

Meer informatie over de Lumia 1520 kun je vinden in onze uitgebreide review over de smartphone. De telefoon is voor €447 verkrijgbaar bij Topprice24.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Apple iPhone 6 Plus

Apple iPhone 6 Plus koopwijzer

De Apple iPhone 6 Plus is de eerste phablet van Apple en komt naast de iPhone 6 op de markt te staan. De smartphone heeft een 5,5-inch scherm en is daarmee een vrij kleine phablet. Overigens is hij door de flinke randen rond het scherm niet kleiner dan bijvoorbeeld een Note 3. Los van het formaat is het vooral een typische iPhone. Het apparaat heeft een erg goed scherm, een mooie camera en natuurlijk de gebruiksvriendelijkheid die we van iOS kennen. Het besturingssysteem, iOS 8, kent helaas ook zijn beperkingen, vooral op het gebied van flexibiliteit. Daarnaast is het instapgeheugen van de iPhone 6 Plus, 16GB, vrij beperkt en betaal je een flink bedrag om er meer opslag in te krijgen. Voor wie die twee punten geen probleem zijn, is de iPhone 6 Plus een erg goede smartphone. Daar hangt trouwens wel een prijskaartje aan: €799 voor de goedkoopste versie.

De iPhone 6 Plus is voor €799 verkrijgbaar bij Apple zelf. Onze uitgebreide review van de nieuwe iPhone komt binnenkort live, voorlopig moet je het even doen met deze preview.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Budget-abonnementen

Voor iedereen die een abonnement met internet erbij wil, kan het erg voordelig zijn om geen sim-only te nemen maar zijn toestel erbij te kopen. Voor een sim-only met internet ben je namelijk al snel 10 tot 15 euro kwijt en voor een tientje meer heb je een prima toestel erbij. Die toestellen bespreken we in deze categorie, uiteraard in combinatie met een abonnement. Het gaat dan om abonnementen tot 25 euro met een toestel erbij dat gratis is of maximaal vijftig euro kost.

Ook deze maand hebben we weer een aantal leuke budgetdeals in combinatie met een abonnement voor je uitgezocht. De Ascend G750 is nieuw, de BlackBerry Z10 is verdwenen omdat die aanbieding niet meer bestaat.

Als kleine disclaimer willen we graag kwijt dat deze lijst op 30 september voor het laatst gecontroleerd is voor publicatie op 1 oktober. Aanbiedingen lopen helaas per kalendermaand. Hoewel uit ervaring blijkt dat de aanbiedingen in deze lijst over het algemeen gewoon doorlopen, kan het dus zijn dat een hier opgenomen deal in oktober niet meer beschikbaar is.

Huawei Ascend G750

Huawei Ascend G750 koopwijzer

De Huawei Ascend G750 is een voordelige phablet van Huawei die een erg net setje specs biedt. Zo is het toestel een van de weinigen in Nederland met een ‘echte’ octacoreprocessor. Deze chip van MediaTek heeft acht ARM Cortex A7-kernen die simultaan kunnen werken. Het 720p-scherm meet 5,5 inch en de camera is voorzien van een 13-megapixelresolutie.

De Ascend G750 is verkrijgbaar bij een abonnement van Ben met 100 belminuten en 500MB data. Daarvoor betaal je €17,50 per maand en dan krijg je het apparaat er gratis bij. Die deal kun je hier kopen.

In dit artikel kun je onze ervaringen met de Huawei Ascend G750 lezen.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

LG G2

LG G2 koopwijzer

Als je echt een goede smartphone wilt bij een goedkoop abonnement, dan moet je bij de LG G2 zijn. De smartphone loopt qua specificaties maar net achter tegenover de huidige topmodellen en kreeg in onze review zelfs vijf sterren. Het toestel heeft een 13-megapixelcamera met optische beeldstabilisatie, een Snapdragon 800-processor en een 5,2 inch groot full hd-scherm. Daarbij komt een ontwerp met ontzettend dunne randen rond het scherm, waardoor het toestel toch redelijk compact is.

Dit alles kun je op de kop tikken voor €22,50 per maand. Voor het toestel zelf betaal je niets. Het genoemde abonnement is van Ben en combineert 100 minuten of sms’jes met 1GB data. Je kunt hem hier bestellen.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

HTC One M7

HTC One M7 koopwijzer

Technisch iets minder dan de LG G2, maar qua gebruikservaring net wat beter is de HTC One M7. Een groot voordeel van het toestel is de prachtige aluminium unibody en ook de interface van HTC is erg prettig. De One M7 is uitgerust met een Snapdragon 600-chip die ook anno 2014 nog lekker snel is. Daarnaast heeft het toestel een prachtig 4,7-inch full hd-scherm en prima speakers die boven en onder het scherm te vinden zijn. Een duidelijk nadeel van de smartphone is de camera: die is met zijn 4-megapixelresolutie ondanks de grote sensor en optische beeldstabilisatie niet echt top.

De HTC One M7 kost los nog zo’n €360, maar is in conbinatie met een abonnement erg voordelig verkrijgbaar. Bij een Tele2-abonnement met 150 minuten of sms’jes en 500MB data voor €25 euro per maand krijg je het toestel gratis. Deze deal is hier verkrijgbaar.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Pre-order

In de pre-ordercategorie bespreken we toestellen die wel aangekondigd zijn door hun fabrikant, maar nog niet in de winkels liggen. We bieden dus een kijkje in de toekomstige smartphonemarkt, met toestellen die de moeite waard zijn om in de gaten te houden. Als je abonnement dus binnenkort afloopt en je alvast op zoek bent naar een toestel, kun je hier wellicht iets leuks vinden. Overigens komen in deze categorie allerlei opvallende toestellen terecht en hoeft het niet per se zo te zijn dat een hier genoemd toestel ook daadwerkelijk de aankoop waard zal worden. Daarover kunnen we simpelweg nog geen definitief oordeel vellen voordat een smartphone op de markt is.

De pre-ordercategorie zit deze maand bomvol en dat heeft natuurlijk alles te maken met de IFA die begin september gehouden werd. Op deze beurs, waar je overigens hier alles over kunt lezen, werden veel interessante nieuwe toestellen aangekondigd die nog niet verkrijgbaar zijn. De meest interessante staan hieronder en worden vergezeld door de BlackBerry Passport, een bijzonder nieuw vlaggenschip van BlackBerry.

Nokia Lumia 830

Nokia Lumia 830

Nokia heeft de Lumia 830 aangekondigd als zijn eerste ‘voordelige vlaggenschip’. Hoewel we er niet helemaal van overtuigd zijn dat dat een goede benaming is, is de 830 wel een erg mooi toestel. De Windows Phone heeft een voor Lumia-begrippen erg dun ontwerp en wordt omgeven door een metalen rand. Het 5-inch scherm is erg mooi, ondanks dat de 720p-resolutie niet de hoogste is. De smartphone heeft 1GB werkgeheugen en een Snapdragon 400-processor. Niet de meest high-end specs, maar de kans is zeker aanwezig dat Windows Phone 8.1 er wel goed op draait. Interessant aan de Lumia 830 is de camera. Deze 10-megapixelcamera valt onder het PureView-merk en is voorzien van optische beeldstabilisatie. De camera heeft een aantal leuke functies, zoals Rich Capture. Daarmee kun je achteraf bepalen hoeveel invloed de flits op de foto moet hebben.

De Lumia 830 zal ergens begin deze maand op de markt komen voor ongeveer €400. Voor meer informatie over het toestel kun je in onze hands-on terecht.

Huawei Ascend Mate 7

Huawei Ascend Mate 7 koopwijzer

De Huawei Ascend Mate 7 is een flinke phablet met flinke specificaties. Het apparaat heeft een 6-inch scherm met een full HD-resolutie en dat ziet er erg goed uit. Misschien wel het meest kenmerkende is echter de batterij: die heeft een gigantische capaciteit van 4100mAh. Verder valt de smartphone op door zijn vingerafdrukscanner. Die zit op de achterkant en werkt voor de verandering eens wel goed. De Ascend Mate 7 wordt aangedreven door de Kirin 925-processor van Huawei zelf en heeft 2GB werkgeheugen. Huawei introduceerde op dit apparaat een nieuwe versie van zijn eigen Emotion UI: EMUI 3. Die ziet er een stuk beter uit dan de vorige versies van de interface.

De Ascend Mate 7 zal €500 gaan kosten en moet eind deze maand in de winkels liggen. We hebben hem alvast voor je getest en de bijbehorende review kun je hier lezen.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Motorola Moto X 2014

Motorola Moto X 2014 koopwijzer

De nieuwe Motorola Moto X is net als zijn oudere broertje ontworpen met de filosofie dat je zo veel mogelijk keuze moet hebben als gebruiker. In sommige landen vertaalt dat zich in de ‘Moto Maker’, waar je zelf je toestel kunt samenstellen. In Nederland zal die functie niet beschikbaar komen, maar komt het toestel wel in een tweetal interessante varianten op de markt: bamboe en leer. Combineer dat met een metalen frame en een ergonomisch design en je hebt een leuk ontworpen smartphone. Onder die mooie leren of bamboe achterkant zit het ook wel goed: daar ligt een Snapdragon 801-processor en 2GB werkgeheugen. Het scherm is 5,2 inch groot en is een full HD-amoledexemplaar. De Moto X 2014 draait op stock Android met een aantal leuke toevoegingen en zal snel geüpdatet worden.

De Motorola Moto X 2014 is nog deze maand verkrijgbaar voor zo’n €550. Hier kun je onze hands-on lezen.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

BlackBerry Passport

BlackBerry Passport koopwijzer

BlackBerry gooit het roer met de Passport helemaal om. De smartphone is voorzien van een groot vierkant display en daaronder een fysiek toetsenbord waar een touch-laag overheen ligt. De smartphone draait op BlackBerry OS 10.3, de nieuwste versie van BlackBerry’s besturingssysteem. Het apparaat wordt aangedreven door een Snapdragon 801-processor, heeft 3GB werkgeheugen en heeft een schermresolutie van 1440×1440 pixels. De camera schiet 13-megapixelfoto’s en heeft optische beeldstabilisatie. Specificaties waar je je niet bepaald voor hoeft te schamen, dus. Alleen het is de vraag in hoeverre het vreemde ontwerp in de praktijk goed gaat werken.

De BlackBerry Passport zal eind deze maand uitkomen tegen een prijs van €599.

Samsung Galaxy Note 4

Samsung Galaxy Note 4 koopwijzer

De Samsung Galaxy Note 4 zal het stokje overnemen van de Note 3 als, ongetwijfeld, de beste Androidphablet van het moment. Zijn voorganger heeft het een jaar volgehouden op de toppositie en we hebben dan ook hoge verwachtingen voor de Note 4. De smartphone is de eerste met een Snapdragon 805-processor en de eerste met een QHD-amoledscherm. Dat scherm is trouwens 5,7 inch groot en ziet er erg goed uit. De Galaxy Note 4 heeft een 16-megapixelcamera met optische beeldstabilisatie en aan de voorkant een 3,7-megapixel selfiecamera. De S Pen is weer aanwezig om het phablet-karakter van de smartphone nog wat kracht bij te zetten.

De Samsung Galaxy Note 4 zal halverwege oktober op de markt verschijnen voor een adviesprijs van €799. In onze hands-on lees je meer over het toestel.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Tot slot

Deze koopwijzer is tot stand gekomen aan de hand van onze ideeën over de huidige smartphonemarkt. Hoewel we ons uiterste best doen om deze zo objectief mogelijk te houden, wordt deze lijst ook in zekere mate beïnvloed door de voorkeuren van onze redactie. Mocht je opmerkingen hebben over onze keuzes, dan horen wij dat graag in de reacties onder dit artikel. Ook suggesties voor de volgende versie van deze koopwijzer kun je daar kwijt.

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Telekoopwijzer uitgelicht

Telekoopwijzer: de beste smartphones van deze zomer lees verder

Android P 9.0

Deze smartphones krijgen allemaal Android P lees verder

Telekoopwijzer video uitgelicht

Telekoopwijzer: dit zijn de beste high-endsmartphones van deze zomer lees verder

Officieel: Samsung Galaxy Note 9 wordt op 9 augustus onthuld lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters