Telekoopwijzer smartphones oktober 2015

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Gewoon benieuwd naar de recente ontwikkelingen in de smartphonemarkt? In deze telekoopwijzer zetten we de beste smartphones voor je op een rijtje.

Telekoopwijzer intro 

Ben je van plan binnenkort een nieuwe mobiel te kopen? Dan zit je goed bij deze Telekoopwijzer van All About Phones. We helpen je met het kiezen van je nieuwe smartphone door in verschillende categorieën de beste smartphones te benoemen. In de eerste drie categorieën, namelijk die van de compacte smartphones, smartphones en phablets, kijken we naar de losse prijzen van toestellen. Hier kun je dus terecht als je een losse telefoon wilt kopen. Ben je op zoek naar een smartphone met abonnement, dan kun je terecht in de vierde categorie. Hier bespreken we verschillende budget-abonnementen waar je gratis of voor weinig geld een telefoon bij krijgt. Het limiet stellen we op €25 per maand en €50 voor de telefoon. Tot slot behandelen we interessante verwachte smartphones in de pre-ordercategorie.

De Telekoopwijzer is bedoeld om de keuze voor een telefoon te vergemakkelijken, als aanvulling op onze reviews, hands-ons en video’s. Je kunt eenvoudig in dit artikel een aantal telefoons uitkiezen die je wel wat lijken. Vervolgens kun je deze telefoons vergelijken met behulp van onze uitgebreide reviews en video’s. Ook in de koopwijzer zelf proberen we je alvast te helpen met wat de beste smartphone voor jou is, door bij ieder toestel een korte omschrijving te geven en te onderbouwen waarom we juist dat apparaat in de lijst opgenomen hebben. Bij alle telefoons zijn kooplinks te vinden, zodat je eenvoudig je favoriete telefoon kunt kopen.

Goed om te weten is dat we tablets niet meenemen in deze koopwijzer, die kun je vinden in de telekoopwijzer tablets. Mocht je liever een video over de beste smartphone kijken, dan kun je onze laatste telekoopwijzer-video vinden bij ons redactie video overzicht.

Compacte smartphones

De categorie van de compacte smartphones is er voor iedereen die wel een smartphone wil, maar niet met een gigantisch scherm in zijn broekzak wil lopen. We hebben deze categorie gedefinieerd tot een schermformaat van 4,6 inch. Toestellen met dat schermformaat zijn nog goed draagbaar en er is voorlopig voldoende aanbod in dit segment.

Hoewel er geen belangrijke nieuwe toestellen uitgebracht zijn in dit segment, is de lijst flink veranderd. Dat heeft er enerzijds mee te maken dat een aantal oude toestellen niet goed meer verkrijgbaar is of vanwege ouderdom niet meer de moeite waard is. Anderzijds heeft het te maken met een aantal prijswijzigingen, waardoor toestellen die al eerder in de lijst stonden maar verdwenen waren een comeback gemaakt hebben.

Microsoft Lumia 435

Microsoft Lumia 435 koopwijzer

De Lumia 435 is een Windows Phone voor een bodemprijsje en dat betekent twee dingen. Enerzijds dat het een van de goedkoopste smartphones is, anderzijds dat hij ondanks zijn beperkte specificaties nog best goed werkt. De smartphone heeft een dualcore Snapdragon 200-processor, 1GB werkgeheugen en 8GB intern geheugen. Die laatste twee zijn erg netjes voor een goedkope smartphone: ze zorgen ervoor dat je veel applicaties kunt installeren en dat basaal multitasken geen probleem is. Dat is iets dat bij goedkopere smartphones vaak ontbreekt. Verder is de Lumia 435 duidelijk een budgetmodel, met bijvoorbeeld een 4-inch WVGA-scherm en een camera die een resolutie van slechts 2 megapixel heeft. Het ontwerp is zoals altijd bij Microsoft kleurrijk en stevig.

Voor meer informatie over de Lumia 435 kun je terecht in onze review. De smartphone is verkrijgbaar vanaf €59.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Microsoft Lumia 532

Microsoft Lumia 532 koopwijzer

Als je iets meer wilt dan de Lumia 435 maar toch niet teveel wilt betalen, dan moet je bij de Lumia 532 zijn. Voor ongeveer €90 heb je daarmee een opvallend leuke smartphone. Het toestel draait op Windows Phone 8.1 en dat zorgt voor een soepele gebruikservaring, ook met de wat minder briljante specificaties van dit toestel. De 1,2GHz-quadcoreprocessor van Qualcomm laat de interface vloeiend over het scherm bewegen. Net als bij de Lumia 435 is het geheugen van de smartphone in orde. Met 1GB werkgeheugen en 8GB opslagruimte kun je behoorlijk wat apps op de telefoon kwijt en is multitasken tot op zekere hoogte geen probleem. Verder heeft de Lumia 532 een 4-inch FWVGA-display en een 5-megapixelcamera. Aan de voorkant zit een eenvoudig VGA-cameraatje om selfies te maken. En zo is de Lumia 532 bijzonder compleet voor een nette prijs. De ideale smartphone voor iemand die weinig wil uitgeven en vooral moet kunnen WhatsAppen, bellen en soms een fotootje schieten met zijn toestel.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Motorola Moto E 2015

Motorola Moto E 2015 koopwijzer

Wie een goedkope compacte Androidtelefoon wil hebben moet bij de Motorola Moto E 2015 zijn. Die is voorzien van een goede batterij, prettige schone Android Lollipop-build en een relatief krachtige Snapdragon 410-processor. De prestaties daarvan vielen ons een beetje tegen in de Moto E, maar voor €130 zijn ze nog steeds erg goed. De smartphone heeft verder een 4,5-inch qHD-display, een 5-megapixelcamera en 1GB werkgeheugen. De opslagruimte, een groot manco van veel goedkope telefoons, bedraagt 8GB en is daarmee gewoon goed. Als kers op de taart ondersteunt de Moto E 2015 4G en heeft hij leuke verwisselbare zijkanten. Al met al een uitstekende deal voor zijn prijs. Iedereen die op zoek is naar een goedkope Androidtelefoon raden we aan zeker even naar deze Motorola te kijken.

Meer informatie over de Moto E 2015 kun je vinden in onze review.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Samsung Galaxy A3

Samsung Galaxy A3 koopwijzer

De Samsung Galaxy A3 kost zo’n €215 en biedt voor dat geld niet de beste specificaties. Waar het toestel wel goed op scoort is de gebruikservaring. Samsung vertaalt de Snapdragon 410-processor, het 4,5-inch qHD-amoledscherm en de 8-megapixelcamera naar de praktijk met een snelle werking, prima kleurweergave en behoorlijk mooie foto’s. Alleen bij de scherpte van het display en de capaciteit van de batterij hebben we onze bedenkingen. Die laatste meet 1900mAh en dat is maar net genoeg om de dag mee door te komen. De Galaxy A3 heeft een dunne body die deels van metaal is en er strak uitziet. Die behuizing zorgt voor een hoogwaardig gevoel in de hand. In de praktijk is deze Galaxy A3 dus een erg geslaagde telefoon voor niet al teveel geld; een aanrader wat ons betreft.

In onze review kun je alles over de Galaxy A3 lezen.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Sony Xperia Z3 Compact

Sony Xperia Z3 Compact koopwijzer

De Sony Xperia Z3 Compact is de beste compacte Androidtelefoon die je op dit moment kan krijgen. Niet voor lang meer trouwens: de Xperia Z5 Compact staat al in de startblokken. Hoe dan ook, de Z3 Compact is een goede smartphone met een 4,6-inch scherm in een relatief kleine body. Die body is ook nog eens mooi én waterdicht. Onder de motorkap liggen een Snapdragon 801ac-processor, 2GB werkgeheugen en Android Lollipop. Die combinatie zorgt voor een soepele werking. Het scherm heeft een wat lage 720p-resolutie, maar ziet er wel goed uit. Bij de camera werkt het andersom: die heeft een hoge 20,7-megapixelresolutie maar behoort niet tot de top van de markt. Toch biedt de Xperia Z3 Compact een erg goed totaalplaatje en kunne we hem zeker aanbevelen.

De Sony Xperia Z3 Compact is verkrijgbaar vanaf ongeveer €360. Voor meer informatie over het toestel kun je terecht in onze review.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Smartphones

In de smartphonecategorie komen alle smartphones uit het drukste gedeelte van de markt: die met een schermformaat tussen de 4,7 en 5,4 inch. Alles daaronder classificeren we als compacte smartphone, terwijl alles vanaf 5,5 inch in onze ogen een phablet is. In deze categorie brengen de meeste merken hun topmodellen uit en is er veel keuze in alle prijssegmenten. Het is dan ook niet voor niets de meest populaire categorie in de smartphonemarkt.

In de categorie van de grote smartphones is er deze maand niet zoveel veranderd. Dat heeft er alles mee te maken dat smartphones als de Apple iPhone 6s, Sony Xperia Z5 en Google Nexus 5X nog even nodig hebben om op de markt te komen, waardoor er nog weinig vernieuwing is. Toch is er één nieuwe binnenkomer: de Wiko Rainbow Jam. Een goedkope Androidtelefoon met een aardige processor en bovenal een hoge schermresolutie en voldoende geheugen.

Microsoft Lumia 535

Microsoft Lumia 535 koopwijzer

Wie voor weinig geld een goede smartphone wil, kan uitstekend bij Microsoft terecht. De Lumia 535 is een uitstekende ‘full size’ optie. Voor zo’n €110 krijg je een telefoon met een 5-inch scherm, een 1,2GHz-quadcoreprocessor en een 5-megapixelcamera aan de achter- én voorkant. De schermresolutie is met 960×540 pixels niet verkeerd en de combinatie van 1GB werkgeheugen en 8GB intern geheugen is ook prima voor deze prijsklasse. Het ontwerp is, zoals we dat gewend zijn van de Lumialijn, stevig en kleurrijk. Kortom: de Lumia 535 is een goede deal voor iedereen die niet geeft om een oneindige keuze aan applicaties. De belangrijkste apps zijn voor Windows Phone beschikbaar, maar het aanbod loopt helaas nog steeds achter.

Voor meer informatie over deze telefoon kun je terecht in onze review van de Lumia 535.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Wiko Rainbow Jam

Wiko Rainbow Jam koopwijzer

De Wiko Rainbow Jam is de goedkoopste Androidtelefoon die wij de moeite waard vinden op het moment. Dat heeft voor een groot deel te maken met het geheugen: 1GB werkgeheugen en 8GB opslagruimte zorgen ervoor dat je met het installeren en draaien van applicaties een tijdje uit de voeten kunt. Een ander groot voordeel van de Wiko Rainbow Jam is het scherm. Dat is 5 inch groot, heeft een 720p-resolutie en ziet er best aardig uit. Intern is het toestel ook in orde: het draait op een quadcoreprocessor en is voorzien van Android 5.1 Lollipop. Er zijn twee varianten van de Rainbow Jam: een 3G-versie en een 4G-versie. Die eerste kost €100 en heeft een MediaTek MT6582-processor. De tweede kost €130 en heeft een Qualcomm Snapdragon 210-processor met ondersteuning voor snel 4G-internet. Beide versies kunnen overweg met twee simkaarten en beiden zijn wat ons betreft de moeite waard.

Voor meer informatie over de Wiko Rainbow Jam 4G kun je terecht in onze hands-on.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Nokia Lumia 735

Nokia Lumia 735 koopwijzer

Wie geen Android wil, kan in de vorm van de Nokia Lumia 735 een erg goed alternatief krijgen voor niet al teveel geld. De smartphone kost zo’n €195 en voor dat geld krijg je een vrij compleet totaalplaatje in een leuke behuizing. De typische Lumia-bouw is ook hier weer aanwezig en het toestel komt in leuke kleurtjes. Nokia heeft de Lumia 735 voorzien van een oled-scherm, wat betekent dat de weergave van het display erg spetterend is. De Snapdragon 400-chipset is niet de nieuwste meer, maar zoals we gewend zijn van Windows Phone draait hij soepeltjes. De Lumia 735 heeft een 5-megapixelcamera aan de voorkant om mooie selfies mee te maken en is aan de achterkant voorzien van een cameraresolutie van 6,7 megapixel. Al met al een compleet pakket voor een goede prijs, maar je moet wel met de beperktere app-catalogus van Windows Phone kunnen leven. Voor de liefhebber is de Lumia 735 ook in dualsim-versie verkrijgbaar als de Lumia 730, die overigens geen LTE ondersteunt.

Meer informatie over de smartphone kun je vinden in onze hands-on.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Motorola Moto G 2015

Motorola Moto G 2015 koopwijzer

De Motorola Moto G-lijn staat al een tijdje bekend om zijn uitstekende prijs-kwaliteitverhouding en bij de Moto G 2015 is dat niet anders. Het toestel heeft nog steeds een ijzersterk basisconcept. Om het 5-inch HD-display is een ergonomische body gebouwd waarin een rappe Snapdragon 410-processor ligt. Het besturingssysteem is Android 5.1 Lollipop, relatief snelle updates zijn gegarandeerd en Motorola heeft slechts minimale aanpassingen gedaan aan de software. Op dit moment kun je alleen een versie met 1GB werkgeheugen en 8GB interne opslag krijgen, binnenkort zal er ook een versie met 2GB werkgeheugen en 16GB opslag uitkomen. De telefoon ondersteunt standaard 4G, heeft een 13-megapixelcamera en is waterdicht.

Voor meer informatie over de telefoon kun je terecht in onze review.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Motorola Moto X 2014

Motorola Moto X 2014 koopwijzer

De Motorola Moto X 2014 is wederom in prijs verlaagd en inmiddels onverslaanbaar qua prijs-kwaliteitverhouding. Voor nog geen €250 krijg je een smartphone die op alle vlakken nog erg goed meekan. Binnenin de telefoon ligt een rappe Snapdragon 801-processor en 2GB werkgeheugen. Het 5,2-inch display is een mooi full HD-amoledexemplaar. De telefoon draait inmiddels op Android Lollipop en heeft een aantal leuke toevoegingen gekregen in de software. Spraakbediening bijvoorbeeld, waarmee je het apparaat allerlei dingen kunt vragen zonder hem te ontgrendelen of ook maar aan te raken. Verder leuk is dat de Moto X 2014 ook in leer en bamboe beschikbaar is; de bamboe versie kost hetzelfde als de basisvariant, de leren versie is helaas nog maar slecht verkrijgbaar. Groot nadeel van het toestel is dat de opslagruimte beperkt is: 16GB en niet uitbreidbaar. Ook de batterij is niet bijzonder goed. Daar moet je mee kunnen leven, maar als dat zo is heb je met de Moto X 2014 wel een erg goede smartphone te pakken voor weinig geld.

Voor meer informatie over de smartphone kun je terecht in onze review. De smartphone is voor €240 verkrijgbaar bij Redcoon.

Honor 7

Honor 7 koopwijzer

Honor heeft met de 7 een erg voordelige maar toch goede telefoon in handen. De Honor 7 heeft een scherm met een formaat van 5,2 inch en een full HD-resolutie. Onder de motorkap ligt een 64bit-chipset met acht Cortex A53-kernen die aardig presteert: de Kirin 935. De batterij is met 3100mAh behoorlijk groot en kan de smartphone van je vrienden opladen als dat nodig is. De smartphone heeft twee camera’s die op papier in ieder geval goed zijn: met de camera aan de achterkant schiet je foto’s in 20 megapixel en de selfiecamera maakt 8-megapixelfoto’s. Aan de achterkant prijkt een vingerafdrukscanner, die prettig werkt en tot op zekere hoogte als bedieningselement gebruikt kan worden. Als klap op de vuurpijl heeft de Honor 7 ondersteuning voor twee simkaarten. Handig voor op vakantie.

De Honor 7 is verkrijgbaar voor €350. Voor meer informatie kun je terecht in onze review.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Samsung Galaxy S6

Samsung Galaxy S6 koopwijzer

Het duo Samsung Galaxy S6 en Galaxy S6 Edge staat op dit moment duidelijk bovenaan de Android-voedselketen. De Galaxy S6 is door zijn €150 lagere adviesprijs de betere deal, maar wie echt iets unieks wil kan ook prima bij de Edge terecht. Het duo wordt gekenmerkt door een sterk verbeterd ontwerp tegenover de vorige iteraties in de Galaxy S-lijn. Daarnaast is TouchWiz, wat nog steeds op deze smartphones draait, gestroomlijnd en van een facelift voorzien. De Galaxy S6 is voorzien van topspecificaties. Hij heeft een 64bit Exynos 7 Octa-chip van Samsung, een 5,1-inch QHD-scherm en heeft een optisch gestabiliseerde 16-megapixelcamera. Natuurlijk zijn er allerlei extra’s aanwezig, zoals een IR-blaster, vingerafdrukscanner, hartslagmeter en draadloze laadtechnologie. De telefoon kent twee flinke nadelen: het geheugen is niet uitbreidbaar en de batterij presteert niet bijzonder goed.

De softwareproblemen, waar we in deze Telewiki meer over vertellen, lijken steeds minder aanwezig te zijn bij de S6. Hoewel we nog steeds verhalen horen van mensen die problemen hebben, horen we ook steeds vaker positieve geluiden. Dat lijkt dus steeds minder een probleem te zijn.

Onze review van de Samsung Galaxy S6 kun je hier lezen. Het Edge-model hebben we eveneens gereviewd. De Galaxy S6 is, inclusief de cashback-actie die momenteel loopt, verkrijgbaar vanaf zo’n €475.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Apple iPhone 6

Apple iPhone 6 koopwijzer

De Apple iPhone 6s staat op het punt om in de winkels te komen, maar dat betekent niet dat de iPhone 6 een slechte keuze is geworden. Het apparaat heeft nog steeds een erg goed scherm, een mooie camera en natuurlijk de gebruiksvriendelijkheid die we van iOS kennen. Het besturingssysteem, iOS 9 inmiddels, kent helaas ook zijn beperkingen, vooral op het gebied van flexibiliteit. Daarnaast is het instapgeheugen van de iPhone 6, 16GB, vrij beperkt en betaal je een flink bedrag om er meer opslag in te krijgen. Voor wie die twee punten geen probleem zijn, is de iPhone 6 een erg goede smartphone. Tegenover de iPhone 6s zijn vooral de processor en de camera wat minder, maar als je bereid bent dat voor lief te nemen kun je flink wat geld besparen. Niet dat de iPhone 6 goedkoop is trouwens: je betaalt nog altijd €580 voor het apparaat. Maar dat is minder dan de €750 die de iPhone 6s gaat kosten.

Onze uitgebreide review van de Apple iPhone 6 kun je hier lezen.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Phablets

In de phabletcategorie bespreken we de grootste categorie van de smartphonemarkt. Hoewel er geen eenduidige definitie van een phablet is, gaat het duidelijk om toestellen met een groot scherm en met een belfunctie. Wij hebben deze categorie gedefinieerd als toestellen met een schermformaat tussen de 5,5 en 6,9 inch. Alles vanaf 7 inch is een tablet en komt in onze speciale tabletkoopwijzer terug.

De meeste veranderingen deze maand zijn in de phabletcategorie. De Sony Xperia Z Ultra is bijvoorbeeld verdwenen omdat hij inmiddels nauwelijks meer verkrijgbaar is. De LG G Flex 2 heeft met zijn verlaagde prijs de OnePlus One verdrongen en de Huawei Ascend Mate 7 is terug in de lijst vanwege zijn grote scherm. Aan de bovenkant van de markt is de Samsung Galaxy S6 Edge+ de lijst binnengekomen. Dat is wat ons betreft de beste Androidphablet op het moment.

Honor 4X

Honor 4X koopwijzer

De Honor 4X is de eerste phablet van Honor en scoort, geheel zoals het de Huaweidochter betaamt, erg goed op prijs-kwaliteitverhouding. De smartphone kost €200 en voor dat geld krijg je een 64bit-octacoreprocessor, 13-megapixelcamera, 5,5-inch HD-scherm en flinke accu van 3000mAh. Als kers op de taart gaat het hier om een dualsimtelefoon, waardoor je flexibel bent met abonnementen of simkaartjes in het buitenland. Hoewel het 5,5-inch display voor phabletbegrippen niet zo groot is, is de Honor 4X wel een vrij lompe telefoon en dat is zeker een van zijn mindere punten. Ook de software is niet erg modern: de telefoon draait op Android KitKat en een update naar Lollipop zal in ieder geval voorlopig niet komen. Het totaalplaatje van de Honor 4X is echter erg goed en zodoende zien we deze telefoon als de goedkoopste goede phablet van dit moment.

Voor meer informatie over de Honor 4X kun je terecht in onze review, waar hij trouwens een nette 9 kreeg.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Microsoft Lumia 640XL

Microsoft Lumia 640 XL koopwijzer

Wie liever Windows Phone op zijn phablet wil kan in het budgetsegment bij de Microsoft Lumia 640 XL terecht. Net als de Honor 4X een goede phablet voor weinig geld. Highlights zijn het 5,7 inch grote 720p-scherm en de 13-megapixelcamera met een Zeiss-lens. Ook het stevige en kleurrijke ontwerp is niet verkeerd, zoals we dat van de Lumia-lijn gewend zijn. De software is Windows Phone en dat kent zowel zijn goede als zijn slechte kanten. De software draait, ondanks de wat oudere Snapdragon 400-processor, soepel en werkt eenvoudig. Maar Windows Phone is slecht geoptimaliseerd voor het grote scherm van deze telefoon en biedt daarnaast een wat kleiner app-aanbod dan we van Android en iOS gewend zijn. Wat dit alles kost? Iets meer dan €220. Erg netjes.

Voor meer informatie over de Lumia 640 XL kun je terecht in onze review.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

LG G Flex 2

LG G Flex 2 koopwijzer

De speerpunten van de LG G Flex 2 zijn vooral zijn gebogen design en zelfhelende achterkant. Belangrijker is echter dat de G Flex 2 uitstekende specificaties voor een spotprijsje biedt. Voor €300 krijg je specificaties die we nog steeds in veel topsmartphones terugvinden tegenwoordig. De telefoon heeft een 5,5-inch full HD-scherm, een Snapdragon 810-processor, 3GB werkgeheugen en een goede 13-megapixelcamera. Hij wordt aangedreven door Android Lollipop met een fijne schil van LG er overheen. Hoewel de Snapdragon 810-processor modern en razendsnel is, heeft hij wel de nodige problemen. Hij wordt snel warm, waardoor de kloksnelheid teruggeschroefd wordt en de prestaties regelmatig teruglopen. Voor een vlaggenschip van €600 onacceptabel, maar voor de prijs van deze G Flex 2 kunnen we het wel door de vingers zien.

Meer informatie over de LG G Flex 2 kun je vinden in onze hands-on.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Huawei Ascend Mate 7

Huawei Ascend Mate 7 koopwijzer

Echt grote schermen worden steeds zeldzamer in de smartphonemarkt; alle belangrijke phablets lijken op 5.5 of maximaal 5.7 inch uit te komen. Als je graag meer wilt dan dat, dan is de Huawei Ascend Mate 7 een prima keuze. Deze phablet van Huawei heeft een 6-inch full HD-scherm en verder aardige specificaties tegen een zacht prijsje. De processor van de smartphone is een Kirin 925-chip met acht kernen. Die wordt aangevuld door 2GB werkgeheugen. De Mate 7 heeft aan de achterkant een 13-megapixelcamera, aan de voorkant prijkt een 5-megapixelcamera. Die doen beiden prima hun ding, vooral met goed licht kun je mooie plaatjes schieten. Een andere blikvanger van het toestel is de mooie aluminium behuizing met kleine randen rond het scherm. Ook de vingerafdrukscanner die we achterop de telefoon vinden is een goede toevoeging. Een duidelijk nadeel is dat de Ascend Mate 7 nog steeds draait op Android 4.4 KitKat, dat kan inmiddels echt niet meer. Een update naar Lollipop is in de maak, maar wanneer die uitkomt is een raadsel.

In onze review van de Ascend Mate 7 kun je meer informatie vinden. De smartphone kost tegenwoordig nog ongeveer €350.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

LG G4

LG G4 koopwijzer

De LG G4 is een bijzondere telefoon. Niet alleen omdat het een phablet is met afmetingen die niet veel groter zijn dan die van een gemiddelde grote smartphone, maar vooral ook omdat LG dit toestel optioneel levert met een leren achterkant. De specificaties zijn netjes: de G4 heeft een 5,5-inch quad HD-scherm, 3GB werkgeheugen en een Snapdragon 808-processor. De smartphone draait op Android 5.1 Lollipop met prettige software van LG er bovenop. Én hij heeft uitbreidbaar geheugen en een verwisselbare batterij voor de liefhebber. Daarnaast valt vooral de camera op. De 16-megapixelcamera die je achterop de G4 kunt vinden is op dit moment de beste camera in een Androidtelefoon en presteert vooral in het donker bijzonder goed. Nadelen van de G4 zijn de wat mindere prestaties en de slechte accuduur, maar die punten nemen niet weg dat de G4 een uitstekende telefoon is.

De LG G4 is verkrijgbaar voor zo’n €450. In onze review kun je meer info over het toestel lezen.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Apple iPhone 6 Plus

Apple iPhone 6 Plus koopwijzer

De komst van de Apple iPhone 6s Plus zal deze iPhone 6 Plus binnenkort degraderen tot ‘budgetphablet’ van Apple. Maar dat neemt niet weg dat het een prima toestel is. De smartphone heeft een 5,5-inch full HD-scherm dat er erg goed uitziet. Los van dat grotere scherm is het vooral een standaard iPhone. Hij heeft een goede optisch gestabiliseerde 8-megapixelcamera, een prachtig ontwerp en natuurlijk de gebruiksvriendelijkheid die we van iOS kennen. Het besturingssysteem, iOS 9, kent helaas ook zijn beperkingen. Vooral op het gebied van flexibiliteit zijn die merkbaar. Daarnaast is het instapgeheugen van de iPhone 6 Plus, 16GB, vrij beperkt en betaal je een flink bedrag om er meer opslag in te krijgen. Voor wie die twee punten geen probleem zijn, is de iPhone 6 Plus een erg goede smartphone. De iPhone 6 Plus is met zijn prijs van ongeveer €690 trouwens wel duur.

Onze uitgebreide review van de iPhone 6 Plus kun je hier lezen.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Samsung Galaxy S6 Edge+

Samsung Galaxy S6 Edge+ koopwijzer

De Samsung Galaxy S6 Edge+ is de beste phablet die Samsung te bieden heeft. Hij valt vooral op door zijn zogenaamde ‘dual edge display’. Dat scherm loopt een beetje krom over de twee zijkanten van het toestel, wat hem een unieke en futuristische uitstraling geeft. Functioneel voegt het niet zoveel toe. De behuizing van de smartphone is verder ook mooi, met een metalen frame en een glazen voor- en achterkant. De specificaties van de Galaxy S6 Edge+ zijn uitstekend. De smartphone heeft een 5,7-inch QHD-scherm, een 16-megapixelcamera met optische beeldstabilisator en een snelle Exynos 7 Octa-processor gekoppeld aan 4GB werkgeheugen. Samsung heeft ook aan een aantal handige extra’s gedacht, zoals een vingerafdrukscanner en de mogelijkheid om de smartphone draadloos op te laden.

De Galaxy S6 Edge+ kost inclusief de cashback-actie die nu loopt ongeveer €700. Voor meer informatie over het toestel kun je in onze review terecht.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Budget-abonnementen

Voor iedereen die een abonnement met internet erbij wil, kan het erg voordelig zijn om geen sim-only te nemen maar zijn toestel erbij te kopen. Voor een sim-only met internet ben je namelijk al snel 10 tot 15 euro kwijt en voor een tientje meer heb je een prima toestel erbij. Die toestellen bespreken we in deze categorie, uiteraard in combinatie met een abonnement. Het gaat dan om abonnementen tot 25 euro met een toestel erbij dat gratis is of maximaal vijftig euro kost.

De Microsoft Lumia 640XL is uit deze lijst van budget-abonnementen verdwenen omdat hij iets duurder geworden is, terwijl het volgende toestel in de lijst juist goedkoper werd. De Sony Xperia M4 Aqua is nu verkrijgbaar voor €15 per maand en wat ons betreft de beste optie voor iedereen die goedkoop wil bellen, sms’en en internetten met een aardig toestel. Nieuw in de lijst is de Honor 7, die in combinatie met een Hollandsnieuwe-abonnement erg goedkoop is.

Sony Xperia M4 Aqua

Sony Xperia M4 Aqua koopwijzer

De Sony Xperia M4 Aqua is zoals de naam doet vermoeden waterdicht en is mooi ontworpen en goed afgewerkt. Ook de specificaties van de telefoon zijn niet verkeerd. Hij heeft een Snapdragon 615-processor met acht kernen, is voorzien van 2GB werkgeheugen en heeft een 5-inch HD-scherm. De camera heeft een 13-megapixelresolutie en aan de voorkant zit een 5-megapixelcamera.

Het toestel is vanaf €15 per maand verkrijgbaar. Dan heb je een tweejarig Ben-abonnement met 1GB en 100 minuten, wat voor de meeste gebruikers ruim voldoende zal zijn. Deze aanbieding kun je hier kopen.

Voor meer informatie over de Xperia M4 Aqua kun je terecht in onze review.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

LG G3

LG G3 koopwijzer

De G3 is het voormalige topmodel van fabrikant LG die tegenwoordig hoge ogen gooit in het middensegment. De specificaties zijn nog steeds prima en het toestel ziet er goed uit. Hij heeft een 5,5-inch QHD-scherm in een compacte body en wordt aangedreven door een Snapdragon 801-processor en 2GB werkgeheugen. De 13-megapixelcamera heeft optische beeldstabilisatie en laser-autofocus en zet goede resultaten neer. Het geheugen is gewoon uitbreidbaar en de batterij van de G3 kun je verwisselen. Dat is trouwens maar goed ook, want de batterijprestaties zijn niet zo geweldig.

Voor een erg schappelijke €18 per maand kun je die al kopen. Je hebt dan een abonnement van Hollandsnieuwe met 500MB, minuten of sms’jes. De telefoon krijg je er gratis bij als je voor twee jaar een contract tekent.

In onze review kun je meer over de LG G3 lezen.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Honor 7

Honor 7 koopwijzer

De Honor 7 heeft een scherm met een formaat van 5,2 inch en een full HD-resolutie. Onder de motorkap ligt een 64bit-chipset met acht Cortex A53-kernen die aardig presteert: de Kirin 935. De batterij is met 3100mAh behoorlijk groot en gaat redelijk lang mee. Foto’s maak je met de 20- en 8-megapixelcamera die aardige resultaten neerzetten. Aan de achterkant van het aluminium ontwerp prijkt een vingerafdrukscanner, die prettig werkt.

In combinatie met een Hollandsnieuwe-abonnement kun je de Honor 7 goedkoop krijgen. Voor €21 per maand als je aan 300 minuten, MB of sms’jes genoeg hebt. Wij zouden echter eerder voor de 500min/sms/MB-optie gaan. Daar betaal je namelijk maar €1 per maand extra voor. Die deal kun je hier bestellen. In beide gevallen krijg je de Honor 7 gratis als je voor twee jaar tekent.

Voor meer informatie over de Honor 7 kun je terecht in onze review.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Sony Xperia Z3 Compact

Sony Xperia Z3 Compact koopwijzer

De Sony Xperia Z3 Compact is een van de betere compacte Androidtelefoons. Hij biedt een 4,6-inch display in een relatief kleine body en is daarmee lekker handzaam. Zowel dat scherm als die body zien er ook nog eens erg goed uit. Onder de motorkap liggen een Snapdragon 801ac-processor, 2GB werkgeheugen en inmiddels Android Lollipop. Dat zorgt ervoor dat de werking van het toestel bijna feilloos is. De 20,7-megapixelcamera klinkt op papier leuk en schiet ook goede foto’s, maar behoort net niet tot de top van de markt. Hoe dan ook is het totaalplaatje van deze waterdichte smartphone erg goed.

Een mooie bijkomstigheid is dat de Z3 Compact in combinatie met een abonnement erg voordelig is. Voor €23 per maand heb je hem in combinatie met een Hollandsnieuwe-abonnement met 500 minuten, sms’jes of MB. Dat abonnement kun je hier bestellen.

Voor meer informatie over het toestel kun je terecht in onze review.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Pre-order

In de pre-ordercategorie bespreken we toestellen die wel aangekondigd zijn door hun fabrikant, maar nog niet in de winkels liggen. We bieden dus een kijkje in de toekomstige smartphonemarkt, met toestellen die de moeite waard zijn om in de gaten te houden. Als je abonnement dus binnenkort afloopt en je alvast op zoek bent naar een toestel, kun je hier wellicht iets leuks vinden. Overigens komen in deze categorie allerlei opvallende toestellen terecht en hoeft het niet per se zo te zijn dat een hier genoemd toestel ook daadwerkelijk de aankoop waard zal worden. Daarover kunnen we simpelweg nog geen definitief oordeel vellen voordat een smartphone op de markt is.

De afgelopen maand was qua aankondigingen misschien wel de drukste maand van dit jaar. Apple presenteerde zijn nieuwe iPhones, Google liet twee nieuwe Nexus-toestellen zien en op de IFA-beurs pakte veel fabrikanten uit met nieuwe smartphones. We hebben dan ook flink moeten filteren om tot een lijstje interessante aankomende smartphones te komen dat niet al te groot is.

Google Nexus 5X

Google Nexus 5X koopwijzer

Google kondigde dit jaar twee Nexustelefoons aan, de Nexus 5X en Nexus 6P. De 5X is het kleinere allround-model dat door LG gemaakt wordt. De telefoon is een logische opvolger van de Nexus 5 met wat verbeterde specificaties en een iets ronder ontwerp. Aan de achterkant valt meteen de vingerafdrukscanner op, die volgens Google zelflerend is en daardoor steeds beter gaat werken. Onderop is een nieuwe usb-c poort te vinden die sneller opladen mogelijk maakt. De Nexus 5X is natuurlijk voorzien van Android 6.0 Marshmallow, de nieuwste Androidvariant die op deze smartphone geïntroduceerd wordt. Verder is Google vooral trots op de camera: de 12,3-megapixelsensor aan de achterkant heeft grote pixels en een groot diafragma waardoor hij in alle omstandigheden goed moet presteren. De Nexus 5X is voorzien van een hexacore Snapdragon 808-processor en heeft 2GB werkgeheugen. Zoals we dat inmiddels gewend zijn van Nexustelefoons is het geheugen niet uitbreidbaar. Dat is jammer.

De Nexus 5X zal op 9 november op de Nederlandse markt komen voor een prijs van €480 voor het 16GB-model. Voor meer informatie over het toestel kun je terecht in onze hands-on.

Motorola Moto X Style

Motorola Moto X Style koopwijzer

De Motorola Moto X Style is de meest geavanceerde smartphone van Motorola op het moment. De smartphone heeft een 5,7-inch QHD-scherm, een Snapdragon 808-processor en een 21-megapixelcamera. Net als zijn voorganger is hij gebaseerd op een verrassend kale versie van Android. Aan de voorkant zit een 5-megapixelcamera met selfieflits, zodat je ook tijdens het uitgaan nog leuke selfies kunt schieten. De naam Moto X Style komt van het feit dat de telefoon in allerlei varianten leverbaar is. De rand van het toestel is van metaal, de achterkant is verkrijgbaar in plastic, hout of leer. De behuizing lijkt overigens erg op die van de Moto X van vorig jaar, inclusief het handige kuiltje aan de achterkant.

De Motorola Moto X Style zal binnenkort in Nederland beschikbaar zijn voor €499.

Apple iPhone 6s

Apple iPhone 6s koopwijzer

De Apple iPhone 6s is het nieuwe topmodel van Apple dat qua design hetzelfde is als de iPhone 6. De smartphone heeft toch een aantal belangrijke upgrades gekregen, zoals de 12-megapixelcamera aan de achterkant en de snellere Apple A9-processor. Het toestel draait op iOS 9, maar dat geldt inmiddels ook voor de oudere smartphones van Apple. De iPhone 6s heeft hetzelfde 4,7-inch retina-scherm als zijn voorganger, maar is wel uitgerust met een nieuwe functie genaamd 3D touch. Met 3D touch kan het scherm ‘voelen’ hoe hard je erop drukt en dat brengt weer allerlei nieuwe mogelijkheden met zich mee in de interface. Natuurlijk maakt de vingerafdrukscanner weer zijn opwachting, waardoor je de iPhone 6s eenvoudig kunt beveiligen.

De Apple iPhone 6s zal op 9 oktober in de winkels verschijnen met een vanafprijs van €749.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Sony Xperia Z5 Premium

Sony Xperia Z5 Premium koopwijzer

Sony kondigde begin september de Xperia Z5 Premium aan en wist daarmee de telecomwereld behoorlijk te verrassen. De smartphone beschikt namelijk over een 4K-display dat met zijn diagonaal van 5,5 inch extreem scherp is. Of je daar wat aan hebt valt nog te bezien trouwens, maar het is in ieder geval een primeur voor Sony. Het ontwerp van de smartphone is duidelijk geïnspireerd op eerdere Xperia’s. Toch heeft Sony ook hier iets unieks weten toe te voegen: de achterkant van de zilveren variant is letterlijk een spiegel. Handig als je onderweg nog even je make-up wilt checken. Los van dit alles is de Z5 Premium een Xperiatelefoon zoals we dat mogen verwachten. Hij is waterdicht, heeft een mooi ontwerp en is voorzien van een hoge cameraresolutie. 23 megapixel, om precies te zijn. Onder de motorkap ligt een Snapdragon 810-processor gekoppeld aan 3GB werkgeheugen.

De Xperia Z5 Premium zal in november op de markt komen met een adviesprijs van €799. Voor meer informatie over het toestel kun je terecht in onze hands-on.

Tot slot

Deze koopwijzer is tot stand gekomen aan de hand van onze ideeën over de huidige smartphonemarkt. Hoewel we ons uiterste best doen om deze zo objectief mogelijk te houden, wordt deze lijst ook in zekere mate beïnvloed door de voorkeuren van onze redactie. Mocht je opmerkingen hebben over onze keuzes, dan horen wij dat graag in de reacties onder dit artikel. Ook suggesties voor de volgende versie van deze koopwijzer kun je daar kwijt.

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Telekoopwijzer uitgelicht

Telekoopwijzer: de beste smartphones van deze zomer lees verder

Android P 9.0

Deze smartphones krijgen allemaal Android P lees verder

Telekoopwijzer video uitgelicht

Telekoopwijzer: dit zijn de beste high-endsmartphones van deze zomer lees verder

Officieel: Samsung Galaxy Note 9 wordt op 9 augustus onthuld lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters