Telekoopwijzer tablets herfst 2015

De herfst is aangebroken en dat betekent dat het tijd is voor een nieuwe editie van onze tabletkoopwijzer. In deze telekoopwijzer bespreken we de beste tablets in een drietal segmenten.

Telekoopwijzer intro 

Ben je van plan binnenkort een nieuwe tablet te kopen? Door in verschillende categorieën de beste tablet voor verschillende prijzen te benoemen, helpen wij jouw je nieuwe tablet te kiezen. We kijken naar de losse prijzen van tablets in drie categorieën: kleine tablets, midsize tablets en grote tablets. Dat wil zeggen: tablets met een schermdiagonaal tussen de 7 en 7,6 inch, tablets met een schermdiagonaal tussen de 7,7 en 9,3 inch en tablets met een schermdiagonaal van 9,4 inch of groter. Als leuke extra behandelen we interessante verwachte tablets in de pre-ordercategorie.

De Telekoopwijzer is bedoeld om de keuze voor een tablet te vergemakkelijken, als aanvulling op onze reviews, hands-ons en video’s. Voor meer informatie kun je daar dus terecht, maar ook in de koopwijzer zelf proberen we je alvast te helpen. Dit doen we door bij iedere tablet een korte omschrijving te geven en te onderbouwen waarom we juist dat apparaat in de lijst opgenomen hebben. Goed om te weten is dat we smartphones niet meenemen in deze koopwijzer, die kun je vinden in de telekoopwijzer smartphones. Mocht je liever een video over de beste tablet kijken, dan kun je onze laatste telekoopwijzer-video vinden bij ons redactie video overzicht.

Kleine tablets

In de categorie van kleine tablets behandelen we tablets met een schermformaat tussen de 7″ en 7,6″. In de praktijk zijn dat bijna altijd 7,0″-apparaten, die natuurlijk vooral uitblinken in hun portabiliteit. Sommige tablets in deze categorie hebben een belfunctie, maar er zijn ook veel reguliere 4G-, 3G- en wifi-only-tablets.

De markt voor kleine tablets wordt steeds beperkter en de enige inzendingen die de moeite waard zijn deze maand komen van Asus. De trend is duidelijk dat tablets wat groter worden, terwijl het segment van de 7-inch tablets overgenomen wordt door de steeds groter wordende smartphones.

Asus ZenPad C 7.0

Asus ZenPad C 7.0 koopwijzer

Voor krap €140 kun je de Asus ZenPad C 7.0 kopen. Deze tablet is, in tegenstelling tot veel andere apparaten in deze klasse, aardig up-to-date met zijn Android Lollipop-software. De tablet heeft een net ontwerp en is voorzien van een rappe 1,2GHz-Intelprocessor. In combinatie met 1GB werkgeheugen zorgt die processor ervoor dat de tablet ten alle tijden redelijk soepel loopt. Het scherm is met zijn resolutie van 1024×600 pixels niet bijzonder scherp, maar helaas is het niet mogelijk om in deze klasse een hogere displayresolutie te krijgen. Ook de cameraresolutie van deze ZenPad C 7.0 is niet bijzonder hoog: aan de achterkant vind je een 2-megapixelcamera en aan de voorkant is een 0,3-megapixelcamera te vinden. Mocht je dus veeleisend zijn op multimediagebied dan is het wellicht een goed plan om iets meer geld aan je nieuwe tablet uit te geven.

De Asus ZenPad C 7.0 is voor €138 verkrijgbaar bij onder andere Bobshop.

Asus Memo Pad 7 ME572C

Asus Memo Pad ME572C koopwijzer

De beste 7-incher op het moment is de Asus Memo Pad 7 ME572C, als je het ons vraagt. Deze Memo Pad 7 is net wat hoogwaardiger dan de vorige en dat merk je eigenlijk in alles. Het scherm heeft een hogere 1920×1200-resolutie meegekregen, de processor is een iets snellere quadcore Intel-chip geklokt op 1,9GHz en het werkgeheugen is verdubbeld naar 2GB. De Memo Pad 7 ME572C is daarnaast uitzonderlijk goed gebouwd voor een goedkope tablet. Het apparaat heeft een Lumia-achtige body die er leuk uitziet en stevig aanvoelt. Het interne geheugen bedraagt 16GB, de camera heeft een 5-megapixelresolutie en er is ook een 2-megapixel frontcamera aanwezig. De tablet heeft inmiddels een update naar Android Lollipop gehad, dat is natuurlijk mooi meegenomen.

De Asus Memo Pad 7 ME572C kost krap €190 en is voor dat bedrag onder andere verkrijgbaar bij Klein.

Midsize tablets

De midsize tablets houden een midden tussen portabiliteit en functionaliteit. Door hun schermformaat van 7,7″ tot 9,3″ zijn ze nog goed geschikt om overal mee naartoe te nemen, maar ze bieden dankzij hun grotere scherm wel net wat extra mogelijkheden tegenover hun kleine broertjes.

Een aantal van de tablets uit de vorige lijst is inmiddels uit de gratie geraakt, waardoor we een flink aantal nieuwe apparaten in de lijst hebben. Opvallende inzendingen zijn de geavanceerde maar toch niet al te dure ZenPad S 8.0 van Asus en de stijlvolle en krachtige Galaxy Tab S2 8.0 van Samsung. Ook de Apple iPad mini 4 komt nieuw de lijst binnen.

Asus ZenPad 8.0

Asus ZenPad 8.0 koopwijzer

De Asus ZenPad 8.0 is een moderne budgettablet in het midsize-segment. De tablet heeft een 8-inch display met een resolutie van 1280×800 pixels. Dat is niet bijzonder veel, maar wel voldoende voor een duidelijke weergave. De ZenPad 8.0 heeft een quadcoreprocessor van Intel: de Atom x3. Deze is gekoppeld aan 1GB werkgeheugen en zorgt voor een behoorlijk snelle werking van de tablet. Op softwarevlak heeft het apparaat het nodige te bieden: hij draait op Android 5.0 Lollipop met een aardige schil van Asus er overheen. Het ontwerp van de tablet voelt prettig aan en heeft een strakke, moderne look. Belangrijke nadelen heeft de ZenPad 8.0 eigenlijk niet en dat betekent dat je met dit apparaat voor ongeveer €140 een prima deal te pakken hebt.

De Asus ZenPad 8.0 is voor €139 verkrijgbaar bij Bol.com.

Acer Iconia Tab 8

Acer Iconia Tab 8 koopwijzer

De Acer Iconia Tab 8, ook bekend als Iconia A1-840 FHD, is een relatief goedkope midsize tablet met een hoge schermresolutie. Het apparaat heeft nu 8 inch groot 1920×1200-scherm. De processor is van Intel en voorzien van 4 kernen geklokt op 1,3GHz, wat een stuk beter is dan de quadcorechips van MediaTek die we vaak in goedkopere tablets tegenkomen. Het werkgeheugen van deze tablet bedraagt 2GB. De tablet heeft een 5-megapixelcamera aan de achterkant en een 2-megapixelcamera aan de voorkant, wat voor een tablet van €180 inmiddels aan de lage kant is. Dat is een nadeeltje van de Iconia Tab 8. Een duidelijk voordeel is de behuizing: die is van aluminium en voelt daardoor een stuk beter aan dan die van veel andere tablets in dit prijssegment.

De Iconia Tab 8 is voor €199 verkrijgbaar, onder andere bij Hardware Outlet.

Asus ZenPad S 8.0

Asus ZenPad S 8.0 koopwijzer

De Asus ZenPad S 8.0 biedt behoorlijk goede specificaties voor een prijs die nog goed te doen is. Voor een kleine €300 krijg je een tablet met bijvoorbeeld een snelle 64bit-processor van Intel die uitgerust is met vier 2,3GHz-kernen. Gekoppeld met 2GB werkgeheugen zorgt die ervoor dat de prestaties van dit apparaat wel snor zitten. Het display is een 8-inch exemplaar met 2048×1536 pixels, lekker scherp dus. De tablet heeft een leuk ontwerp met metalen accenten en de bezels rond het scherm zijn niet al te groot. Hij draait op Android 5.0 Lollipop met daar overheen een nette interface van Asus. Leuk detail is dat het apparaat beschikt over een USB-C poort, waarmee hij voorloopt in de consumentenelektronicamarkt. De ZenPad S 8.0 is kortom een uitstekende compacte tablet.

De ZenPad S 8,0 is voor €279,- verkrijgbaar bij onder andere Afuture.

Apple iPad mini 2

Apple iPad mini 2 koopwijzer

De Apple iPad mini 4 is inmiddels op de markt, maar dat betekent niet dat de iPad mini 2 een slecht apparaat is geworden. De tablet beschikt nog steeds over een leuk setje specs. Zo heeft het scherm een resolutie van 1536×2048 pixels en is de tablet voorzien van een snelle Apple A7-chip. Deze processor is uitgerust met ‘maar’ twee kernen, maar dat zijn wel razendsnelle 64bit-kernen waardoor de chip toch erg snel en soepel werkt. Qua camera heeft Apple de iPad mini 2 voorzien van een 5-megapixelcamera en de tablet heeft aan de voorkant nog eens een 1,2-megapixelcamera. De tablet is in vele varianten verkrijgbaar, met of zonder mobiel internet en variërend van 16GB tot 128GB. Een nadeel is wel dat je het geheugen niet middels een micro sd-kaart kunt uitbreiden en dat je een forse meerprijs betaalt voor de versies met meer geheugen.

De iPad mini 2 gaat vanaf €285 over de toonbank, onder andere bij Komplett. Je kunt onze review van het apparaat hier checken.

Samsung Galaxy Tab S2 8.0

Samsung Galaxy Tab S2 8.0 koopwijzer

De Samsung Galaxy Tab S2 8.0 is de toptablet van Samsung in het kleinere segment. De vernieuwde ontwerptaal van Samsung, waarin hoogwaardige materialen een centralere plek in nemen, is tot dit model doorgedrongen. Dat betekent dat de Tab S2 8.0 er goed uitziet en prettig aanvoelt. De specificaties van de tablet zijn daarnaast top. Hij heeft bijvoorbeeld een snelle Exynos 7 Octa-processor, 3GB werkgeheugen en een hoge schermresolutie van 1536×2048 pixels. Dat betekent dat het display een beeldverhouding van 4:3 heeft en dat vinden we voor het lezen van documenten wel zo prettig. Dat scherm is een amoledpaneel en dat staat garant voor mooie kleuren en een goede kijkhoek. Handige extra’s als een vingerafdrukscanner en een grote hoeveelheid beschikbare accessoires maken deze Tab S2 8.0 helemaal af.

De Samsung Galaxy Tab S2 8.0 is verkrijgbaar vanaf ongeveer €350 bij NazTel.

Apple iPad mini 4

Apple iPad mini 4 koopwijzer

De Apple iPad mini 4 is eerder deze maand door Apple aangekondigd en heeft ten opzichte van zijn voorganger een flinke upgrade gekregen. Waar de iPad mini 3 nog gebaseerd was op de iPad Air, is de iPad mini 4 afgeleid van de iPad Air 2. Dat betekent dat hij onder andere een snellere processor en extra werkgeheugen heeft. De tablet heeft en 8-megapixelcamera aan de achterkant en kan videobellen via zijn 1,2-megapixelcamera aan de voorkant. Het scherm is nog steeds 7,9 inch groot en heeft een resolutie van 1536×2048 pixels. Zoals je van en iPad mag verwachten zit het apparaat in een mooie aluminium behuizing. Hij draait op iOS 9, wat voor tablets een erg fijn besturingssysteem is. Helaas mist de iPad mini 4 3D touch-functionaliteit. Het apparaat beschikt wel over een vingerafdruksensor in de homeknop.

De Apple iPad mini 4 kost net geen €400 en is onder andere verkrijgbaar bij Centralpoint.

Grote tablets

De categorie van grote tablets begint bij 9,4″ en loopt in principe door tot het einde van de tabletmarkt. In de praktijk zullen de grootste tablets die we aanraden niet groter zijn dan 10,1″, hoewel uitschieters natuurlijk mogelijk zijn. Dit zijn tablets die meer voor thuis op de bank of in een studie- of werkomgeving zijn, maar door hun formaat minder geschikt on-the-go.

Helaas is de Kobo Arc 10 HD inmiddels niet meer goed verkrijgbaar, waardoor deze resolutietopper uit onze lijs verdwenen is. De Lenovo Tab 2 A10-70F is nu de goedkoopste grote tablet die de moeite waard is wat ons betreft. Ook aan de bovenkant van de lijn is er een interessante toevoeging: de Samsung Galaxy Tab S2 9.7.

Lenovo Tab 2 A10-70F

Lenovo Tab 2 A10-70F

De Lenovo Tab 2 A10-70F is de goedkoopste grote tablet met een hoge schermresolutie. Het 1200×1920-scherm is een must in onze ogen, omdat dat het lezen op het apparaat een stuk prettiger maakt. Los daarvan is de Lenovo Tab 2 ook niet verkeerd. Hij heeft een 1,5GHz 64-bit processor van MediaTek, 2GB werkgeheugen en een 8-megapixelcamera. Aan de voorkant zit een 5-megapixelcamera, waardoor je ook aardig kunt Skypen met dit apparaat. De tablet heeft één duidelijk nadeel: de software. De Tab 2 is nog gebaseerd op Android 4,4 KitKat en voor een nieuw apparaat is dat inmiddels wel een beetje karig. Maar als je daarmee kunt leven heb je aan deze tablet wel een fijn apparaat waar je prettig documenten op kunt lezen en video’s op kunt kijken.

De Lenovo Tab 2 A10-70F is voor ongeveer €175 verkrijgbaar bij Afuture.

Asus Transformer Pad TF303CL

Asus Transformer Pad TF303CL koopwijzer

Hoewel deze Transformer Pad TF303CL een Transformer is, hebben we hem op het plaatje hiernaast expres zonder toetsenbord afgebeeld. Het toetsenbord-dock voor de tablet is namelijk niet goed in Nederland verkrijgbaar. Gelukkig is het ook zonder toetsenborddock een prima tablet. De processor is een Intel Atom z3745-chip en heeft vier kernen geklokt op 1,33GHz. Hij is gebaseerd op de snelle 64bit Silvermont-architectuur. Het 10,1-inch scherm van de tablet heeft een resolutie van 1920×1200 pixels en is een IPS-paneel. De Transformer Pad TF303CL heeft een 5-megapixelcamera aan de voorkant en een 1,2-megapixelcamera aan de achterkant, is voorzien van 2GB werkgeheugen en 16GB opslagruimte. Hij draait helaas nog wel op Android 4.4 KitKat. Voordeel van het apparaat is dat hij standaard 4G ondersteunt, zodat je met de tablet eenvoudig onderweg kunt internetten.

Je kunt deze tablet voor zo’n €300 kopen bij onder andere Wehkamp.

Apple iPad Air

Apple iPad Air koopwijzer

Als het gaat om tablet OS’en blijft iOS nog altijd het besturingssysteem dat onze voorkeur geniet gezien het feit dat het wat volwassener is en meer echte tablet apps heeft. Het verschil met Android word steeds kleiner, maar het OS spreekt nog steeds in het voordeel van deze iPad Air. Ook los van de software is het een uitstekende tablet. Zo is de iPad Air bijvoorbeeld erg licht en dun, wat voor grote tablets een belangrijk voordeel is in onze ogen. Het grote 9,7-inch retina-scherm ziet er erg mooi uit en de razendsnelle A7-processor die deze iPad Air meegekregen heeft zorgt ervoor dat hij op het gebied van prestaties helemaal prima is. Ook de 5-megapixelcamera is voor een tablet helemaal niet verkeerd.

Voor meer informatie over de iPad Air kun je terecht in onze uitgebreide review. De iPad Air kun je vanaf €350 kopen, bijvoorbeeld bij Klein.

Samsung Galaxy Tab S2 9.7

Samsung Galaxy Tab S2 9.7 koopwijzer

De Samsung Galaxy Tab S2 9.7 is de toptablet van Samsung. De vernieuwde ontwerptaal van Samsung, waarin hoogwaardige materialen een centralere plek in nemen, is tot dit model doorgedrongen. Dat betekent dat de Tab S2 9.7 er goed uitziet en prettig aanvoelt. De specificaties van de tablet zijn daarnaast top. Hij heeft bijvoorbeeld een snelle Exynos 7 Octa-processor, 3GB werkgeheugen en een hoge schermresolutie van 1536×2048 pixels. Dat betekent dat het display een beeldverhouding van 4:3 heeft en dat vinden we voor het lezen van documenten wel zo prettig. Dat scherm is een amoledpaneel en dat staat garant voor mooie kleuren en een goede kijkhoek. Handige extra’s als een vingerafdrukscanner en een grote hoeveelheid beschikbare accessoires maken deze Tab S2 9.7 helemaal af.

De Samsung Galaxy Tab S2 9.7 is verkrijgbaar vanaf ongeveer €440 bij NazTel.

Apple iPad Air 2

Apple iPad Air 2 koopwijzer

De Apple iPad Air 2 werd dit jaar niet opgevolgd door een iPad Air 3, waardoor het nog steeds de beste iOS-tablet is. Het apparaat heeft een mooie behuizing die dun en licht is en is voorzien van een Apple A8X-processor, die over drie 64bit-kernen beschikt. Daarnaast is ook de inmiddels bekende TouchID-sensor op deze tablet aanwezig, zodat veilig ontgrendelen erg makkelijk wordt. De camera heeft een resolutie van 8 megapixel en is voor tabletbegrippen erg goed en ook het 9,7-inch retina-scherm is een van de besten die je kunt krijgen in de tabletmarkt. Het besturingssysteem iOS is op tabletgebied erg sterk en biedt een groot aanbod van goede tabletapplicaties. Nadeel blijft, zoals bij alle Apple-apparaten, het niet uitbreidbare geheugen in combinatie met de flinke meerprijs die je voor extra opslag betaalt.

In onze review van de iPad Air 2 kun je meer lezen over de tablet. De tablet is verkrijgbaar vanaf zo’n €450 bij onder andere Belsimpel.

Pre-order

In de pre-ordercategorie bespreken we tablets die wel aangekondigd zijn door hun fabrikant, maar nog niet in de winkels liggen. We bieden dus een kijkje in de toekomstige tabletmarkt, met toestellen die de moeite waard zijn om in de gaten te houden. Overigens komen in deze categorie allerlei opvallende apparaten terecht en hoeft het niet per se zo te zijn dat een hier genoemd toestel ook daadwerkelijk de aankoop waard zal worden.

Begin deze maand vond de IFA-beurs plaats, de grootste consumentenelectronicabeurs van Europa. Daar worden traditioneel veel nieuwe tablets aangekondigd en dat was dit jaar niet anders. In dit hoofdstuk hebben we de twee meest interessante apparaten uitgekozen.

Acer Predator 8

Acer Predator 8 koopwijzer

De Acer Predator 8 is een tablet die zich speciaal richt op gamen. Dat is vooral te merken aan het ontwerp. Stoere rode lijnen op een agressief gevormde zwarte behuizing geven deze Predator 8 de uitstraling die we van gaming PCs kennen. Vier speakers aan de voorzijde zorgen dat het geluid tijdens het gamen goed overkomt. Intern ligt een Intel Atom x7-processor, die met zijn Intel HD Graphics voor voldoende grafische power moet zorgen. De tablet heeft een 8-inch display met een resolutie van 1200×1920 pixels en het apparaat draait op een redelijk schone build van Android Lollipop. Een nieuwe bestseller zal dit niet worden, maar Acer heeft met de Predator in ieder geval een unieke en veelbelovende tablet geïntroduceerd.

De Acer Predator 8 zal vanaf november verkrijgbaar zijn en krijgt een adviesprijs van €350.

Lenovo Yoga Tab 3 Pro

Lenovo Yoga Tab 3 Pro koopwijzer

Een andere bijzondere tablet is de Lenovo Yoga Tab 3 Pro. Net als de rest van de Yoga-lijn kan deze tablet in een aantal verschillende standen gebruikt worden. Via een draaibaar standaardje kun je de tablet neerzetten of onder een kleine hoek op tafel leggen. Dat standaardje is uitgerust met een heuse beamer, waardoor je foto’s en video’s ook op groot scherm kunt laten zien. Deze kan tot 70 inch groot op de muur projecteren, hoewel de ruimte daar wel behoorlijk donker voor moet zijn. Het display van de Yoga Tab 3 Pro heeft een resolutie van 1600×2560 pixels en is 10,1 inch groot. Onder de motorkap ligt een Intel Atom x5-processor en 2GB werkgeheugen. De tablet heeft een 13-megapixelcamera en werkt op Android 5,1 Lollipop.

De Lenovo Yoga Tab 3 Pro zal binnenkort op de markt komen en €350 gaan kosten.

Tot slot

Deze koopwijzer is tot stand gekomen aan de hand van onze ideeën over de huidige tabletmarkt. Hoewel we ons uiterste best doen om deze zo objectief mogelijk te houden, wordt deze lijst ook in zekere mate beïnvloed door de voorkeuren van onze redactie. Mocht je opmerkingen hebben over onze keuzes, dan horen wij dat graag in de reacties onder dit artikel. Ook suggesties voor de volgende versie van deze koopwijzer kun je daar kwijt.

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Telekoopwijzer uitgelicht

Telekoopwijzer: de beste smartphones van deze zomer lees verder

Android P 9.0

Deze smartphones krijgen allemaal Android P lees verder

Telekoopwijzer video uitgelicht

Telekoopwijzer: dit zijn de beste high-endsmartphones van deze zomer lees verder

Officieel: Samsung Galaxy Note 9 wordt op 9 augustus onthuld lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters