Telekoopwijzer tablets lente 2014

Het is tijd voor de eerste tablet-koopwijzer van All About Phones. De Telekoopwijzer tablets zal je ieder seizoen updaten over de beste kopen in de tabletmarkt.

Telekoopwijzer intro 

De telekoopwijzer is een koopgids met informatie over de huidige telecommarkt. De tabletversie van deze telekoopwijzer verschijnt één keer per seizoen en laat zien wat wij de beste tablets vinden in de drie verschillende categorieën. Daarnaast hebben we de pre-ordercategorie, waarin we vooruit blikken naar wat op de markt gaat komen. De koopwijzer is bedoeld om de keuze voor een tablet te vergemakkelijken, als aanvulling op onze reviews, hands-ons en video’s.

Om het allemaal lekker overzichtelijk te houden, hebben we de koopwijzer opgedeeld in drie categorieën: kleine tablets, midsize tablets en grote tablets. Dat wil zeggen: tablets met een schermdiagonaal tussen de 7 en 7,6 inch, tablets met een schermdiagonaal tussen de 7,7 en 9,3 inch en tablets met een schermdiagonaal van 9,4 inch of groter. In alle categorieën worden in verschillende prijssegmenten kooptips gegeven, gesorteerd van laag naar hoog. Zo kun je dus aan de hand van het gewenste schermformaat en je budget eenvoudig bekijken welke tablet voor jou het beste is. Alle toestellen in deze koopwijzer zijn goede deals in onze ogen, een beste toestel uitroepen is vanwege de uiteenlopende voorkeuren per persoon erg lastig en doen we dan ook niet.

Als aanvulling op de ‘gewone’ categorieën is er de pre-ordercategorie waarin tablets terecht komen die nog niet op de markt zijn, maar inmiddels wel aangekondigd zijn. Smartphones nemen we niet mee in deze koopwijzer, daarvoor kun je terecht in onze maandelijkse telekoopwijzer smartphones.

Zoals jullie van ons gewend zijn zullen we al onze keuzes onderbouwen en waar mogelijk ook links geven naar onze review of hands-on van het betreffende toestel. Om het lekker overzichtelijk te maken komt elke categorie op een aparte pagina terecht en zullen in de loop van de tijd onder iedere categorie de bijbehorende filmpjes worden geplaatst. Kortom, genoeg te lezen. Enjoy!

Kleine tablets

In de categorie van kleine tablets behandelen we tablets met een schermformaat tussen de 7″ en 7,6″. In de praktijk zijn dat bijna altijd 7,0″-apparaten, die natuurlijk vooral uitblinken in hun portabiliteit. Sommige tablets in deze categorie hebben een belfunctie, maar er zijn ook veel reguliere 4G-, 3G- en wifi-only-tablets.

Acer Iconia B1-710

Acer Iconia B1-710 koopwijzer

De Acer Iconia B1-710 is de goedkoopste tablet in deze lijst en ook meteen de goedkoopste tablet die nog een aankoop waard is in onze ogen. Hoewel je voor een aantal tientjes minder dan de €100 die je voor deze tablet kan uittrekken al een 7″-tablet kan kopen, zijn dat toestellen die op een of meer vlakken toch wel redelijk achterlopen. Hoewel de Iconia B1-710 zeker niet de meest geavanceerde tablet op de markt is, zijn alle belangrijke vlakken wel voldoende. De tablet heeft 1GB RAM, een redelijk scherm, een dualcoreprocessor geklokt op 1,2GHz en een simpele camera. Verder is het prettig dat er, in tegenstelling tot bij veel tablets in deze prijscategorie, 16GB intern geheugen beschikbaar is. Daarvoor betaal je wel iets meer in sommige gevallen dan voor de 8GB-versie, maar die meerprijs is vaak minimaal. Overigens kun je het geheugen ook uitbreiden met een micro sd-kaartje.

De 16GB-versie van de Iconia B1-710 kun je momenteel het goedkoopste krijgen bij Wehkamp.

Samsung Galaxy Tab 3 7.0

Samsung Galaxy Tab 3 7.0 koopwijzer

Voor zo’n €130 kun je Samsung’s goedkoopste tablet krijgen: de Galaxy Tab 3 7.0. Dan hebben we het wel over de wifi-versie, voor de 3G-versie moet je zo’n €80 extra neertellen. Maar als dat geen must is, dan is deze tablet best een goede deal. Voor €130 krijg je een tablet van een betrouwbaar en bekend merk met redelijke specificaties. Het apparaat heeft een 7″-scherm met 600×1024-resolutie, 1GB werkgeheugen en een 3,2-megapixelcamera. We hebben het dan wel over een 8GB-versie, de 16GB-variant is tegen een meerprijs beschikbaar. De processor die alles aanstuurt is een 1,2GHz-dualcoreprocessor, die op zich snel genoeg loopt voor het dagelijkse gebruik. De interface is zoals bekend van Samsung erg uitgebreid en het design van de tablet is zoals we van Samsung gewend zijn.

De Galaxy Tab 3 7.0 is op het moment van schrijven het goedkoopst verkrijgbaar bij Belsimpel.

Google Nexus 7 2013 editie

Google Nexus 7 2013

De Google Nexus 7 was de eerste tablet van Google die het hele tabletgebeuren voor Android een broodnodig steuntje in de rug heeft gegeven. Inmiddels is er een tweede versie die eveneens Nexus 7 heet, de 2013 editie om precies te zijn. Die Nexus 7 brengt een aantal mooie updates ten opzichte van zijn oude broer en is eveneens erg goed geprijsd. Zodoende is de Nexus 7 voor iedereen die op zoek is naar een wat kleinere tablet in onze ogen de beste keuze. De tablet is uitgerust met een snelle S4 Pro-processor van Qualcomm en heeft een Full HD-scherm meegekregen. Verder heeft de Nexus 7 een 5-megapixelcamera, een nette bouw en omdat het een Nexus-product is natuurlijk altijd de nieuwste Androidversie. Het grootste nadeel is een bekende bij Nexus-producten: het geheugen is niet uitbreidbaar. Dat heeft ermee te maken dat Google zijn cloud-diensten wil promoten, maar daar kunnen we in Nederland nog altijd niet volledig gebruik van maken.

De Nexus 7 2013 editie is verkrijgbaar in de Google Play Store.

Midsize tablets

De midsize tablets houden een midden tussen portabiliteit en functionaliteit. Door hun schermformaat van 7,7″ tot 9,3″ zijn ze nog goed geschikt om overal mee naartoe te nemen, maar ze bieden dankzij hun grotere scherm wel net wat extra mogelijkheden tegenover hun kleine broertjes.

Acer Iconia A1-810

Acer Iconia A1-810 koopwijzer

Hoe groter de tablet, hoe duurder hij is en zo beginnen we deze categorie dus iets duurder dan de vorige. Als je een redelijk goede tablet in de midsize-categorie wilt, kun je het beste terecht bij de Iconia A1-810. Die kost zo’n €150 en daarvoor krijg je een tablet met en 7,9″-scherm met 786×1024-resolutie. Dat is een IPS-paneel, maar ondanks dat kwalitatief niet geweldig. De tablet heeft verder 16GB intern geheugen, 1GB werkgeheugen en ondersteuning voor geheugenkaartjes. Achterop prijkt een 5-megapixelcamera en onder de motorkap vinden we een 1,2GHz-dualcoreprocessor van MediaTek. Allemaal voldoende voor een prettige werking dus, maar niet veel meer dan dat. Voor de prijs van €150 kun je echter ook niet al te veel wensen en zit je met deze tablet wel goed. Meer informatie over de tablet kun je lezen in onze hands-on.

De Iconia A1-810 is op het moment van schrijven het meest voordelig bij MyCom.

LG G Pad 8.3

LG G Pad 8.3 koopwijzer

In onze review waren we lovend over de LG G Pad 8.3 en dat is niet zonder reden. Het apparaat is met zijn prijs van zo’n €290 relatief betaalbaar en toch erg geavanceerd. De G Pad heeft een mooie aluminium body en is erg licht en handzaam. Het gebruikte 8,3″-scherm is een kwalitatief goed IPS-paneel en heeft een redelijk hoge resolutie van 1200×1920 pixels. Verder heeft de tablet een snelle Snapdragon 600-processor, 2GB werkgeheugen en 16GB opslagruimte. Die 16GB kun je uitbreiden met een micro sd-kaartje en de tablet heeft een 5-megapixelcamera. De software is door LG zelf aangepast en is misschien niet de mooiste software in een tablet, maar wel redelijk functioneel. Een mooi totaalplaatje dus al met al en door zijn scherpe prijs zeker een aanrader.

De tablet is op het moment het goedkoopst verkrijgbaar bij de MediaMarkt.

Apple iPad mini 2

Apple iPad mini 2 koopwijzer

De Apple iPad mini 2, ook wel bekend als Apple iPad mini met Retina scherm, is eigenlijk een exacte kopie van de iPad Air maar dan kleiner. De tablet is met zijn 7,9″-scherm een typische midsize-tablet, maar dan wel met heel erg goede specificaties. Zo heeft het scherm een resolutie van 1536×2048 pixels en is de tablet voorzien van een snelle Apple A7-chip. Deze processor is uitgerust met ‘maar’ twee kernen, maar dat zijn wel razendsnelle 64bit-kernen waardoor de chip toch erg snel en soepel werkt. Qua camera heeft Apple de iPad mini 2 voorzien van een 5-megapixelcamera en de tablet heeft aan de voorkant nog eens een 1,2-megapixelcamera. De tablet is in vele varianten verkrijgbaar, met of zonder mobiel internet en variërend van 16GB tot 128GB. Een nadeel is wel dat je het geheugen niet middels een micro sd-kaart kunt uitbreiden en dat je een forse meerprijs betaalt voor de versies met meer geheugen. De goedkoopste versie, de wifi-versie met 16GB opslagruimte, kost zo’n €360. De prijs loopt op tot zo’n €750 voor een 128GB-versie met lte-ondersteuning.

De iPad mini 2 in zijn goedkoopste versie is het goedkoopst verkrijgbaar bij de MediaMarkt. Je kunt onze review van het apparaat hier checken.

Samsung Galaxy Tab Pro 8.4

Samsung Galaxy Tab Pro 8.4 koopwijzer

Als je het hebt over de beste specificaties in een midsize-tablet, dan kom je bij deze Samsung Galaxy Tab Pro 8.4 uit. De tablet is voorzien van zo ongeveer de beste specs die je je momenteel in een tablet kunt wensen en biedt een nieuwe ‘Magazine UX’ die vooral actualiteiten makkelijk moet ontsluiten. De keuze in het topsegment van de tablets is er vooral een tussen Android en iOS. Als je voor iOS kiest kom je bij de iPad mini 2 uit, op Androidgebied is deze tablet van Samsung de way to go. Het apparaat heeft een Snapdragon 800-processor, een 8-megapixelcamera en een indrukwekkend 8,4″-scherm met een resolutie van 1600×2560 pixels. Er is 2GB werkgeheugen aanwezig, de tablet is voorzien van 16GB of 32GB opslagruimte en ook uitbreidbaar met een geheugenkaart. Simpel gezegd zit alles wat je je op een tablet kunt wensen in deze Tab Pro van Samsung en dat is een indrukwekkende prestatie.

De goedkoopste variant van de Galaxy Tab Pro 8.4 is verkrijgbaar bij BCC. Voor meer info over het apparaat kun je terecht bij onze hands-on van het Galaxy Tab Pro-trio.

Grote tablets

De categorie van grote tablets begint bij 9,4″ en loopt in principe door tot het einde van de tabletmarkt. In de praktijk zullen de grootste tablets die we aanraden niet groter zijn dan 10,1″, hoewel uitschieters natuurlijk mogelijk zijn. Dit zijn tablets die meer voor thuis op de bank of in een studie- of werkomgeving zijn, maar door hun formaat minder geschikt on-the-go.

Samsung Galaxy Tab 3 10.1

Samsung Galaxy Tab 3 10.1 koopwijzer

De goedkoopste fatsoenlijke grote tablet deze lente is de Samsung Galaxy Tab 3 10.1. Deze tablet zit redelijk in de middenmoot qua specificaties en is met zijn €220 lekker goedkoop. Voor die prijs krijg je een tablet met het bekend ontwerp en de bekende TouchWiz-interface van Samsung. De tablet is voorzien van een 10.1″-scherm met een resolutie van 1280×800 pixels, een dualcore Intelprocessor geklokt op 1,6GHz en 1GB werkgeheugen. De camera op de achterkant is een 3,2-megapixelexemplaar dat 720p-video’s kan opnemen. De wifiversie is vekrijgbaar voor €220, als je €70 meer uittrekt kun je zelfs ook nog bellen met het apparaat.

De Galaxy Tab 3 10.1 is op het moment van schrijven het goedkoopste bij Phoneshop. Voor meer prijzen van de tablet, ook in combinatie met een abonnement, kun je hieronder terecht.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Asus Transformer Book T100

Asus Transformer Book T100 koopwijzer

Hij valt eigenlijk al bijna niet meer onder de gewone tablets, maar hij is wel zo leuk dat we hem je niet willen onthouden. De Asus Transformer Book T100 is een hybride tussen een netbook en een tablet en draait dus op Windows. Het gaat om de volledige versie van Windows 8.1 en daarmee kun je programma’s als Microsoft Office en zelfs Photoshop dus prima draaien. Als je het scherm uit zijn dock trekt houd je een Windowstablet over die je kunt gebruiken om onderweg lekker te browsen of een fimpje te pakken. De tablet is voorzien van een quadcore Intel Atom-processor geklokt op 1,3GHz en heeft 2GB werkgeheugen. Het scherm heeft een diagonaal van 10.1 inch en een resolutie van 1366×768 pixels. Groot nadeel voor het tabletgebruik is wel dat de Transformer Book T100 door zijn toegevoegde functionaliteit een beetje aan de lompe en zware kant is.

De Tansformer Book T100 kost zo’n €340 en is verkrijgbaar bij Internetshop.

Apple iPad Air

Apple iPad Air koopwijzer

Als het gaat om tablet OS’en blijft iOS nog altijd het besturingssysteem dat onze voorkeur geniet gezien het feit dat het wat volwassener is en meer echte tablet apps heeft. Het verschil wordt steeds kleiner, maar de iPad Air blijft een erg goede deal. Zo is de iPad Air bijvoorbeeld erg licht en dun, wat voor grote 10″-tablets een groot voordeel is in onze ogen. Het scherm is weliswaar niet verbeterd ten opzichte van de vorige iPad, maar nog steeds verbluffend. En de razendsnelle A7-processor die deze iPad Air meegekregen heeft zorgt ervoor dat hij op het gebied van prestaties weer aan de top van de tabletmarkt staat. Ook de 5-megapixelcamera is voor een tablet helemaal niet verkeerd.

Voor meer informatie over de iPad Air kun je terecht in onze uitgebreide review.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Samsung Galaxy Note 10.1 2014 editie

Samsung Galaxy Note 10.1 2014 editie

De Samsung Galaxy Note 10.1 2014 editie is de kleinste actuele Note-tablet, die als klein broertje van de Note Pro 12.2 fungeert. De Note 10.1 biedt ongeveer dezelfde specs maar is handzamer en goedkoper, waardoor het wat ons betreft de aanrader van de twee is. De Note 10.1 2014 editie is voorzien van de beste specificaties die een tablet op dit moment kan hebben, die overigens hetzelfde zijn als de Note 3-telefoon van Samsung. Daarnaast is de tablet uiteraard voorzien van de S Pen die zeker op dit grote scherm het nodige toevoegt qua productiviteit van de tablet. Ook het nieuwe design van de Note 10.1 is netjes, met een nep lederen achterkant die prettig aanvoelt en een vrij compacte en lichte behuizing. Een ander speerpunt van de tablet is het scherm, die met zijn wqxga-resolutie erg scherp is en ook verder goed beeld weergeeft. Dat maakt de Galaxy Note 10.1 2014 editie tot een van de beste Android-tablets op het moment.

Voor meer informatie over de tablet kun je in onze review terecht. De tablet is het goedkoopst verkrijgbaar voor €430 bij de MediaMarkt.

Sony Xperia Z2 Tablet

Sony Xperia Tablet Z2 koopwijzer

De nieuwste tablet in deze lijst en daarmee ook de duurste is de Sony Xperia Z2 Tablet. Dit is, zoals de naam doet vermoeden, de tabletversie van Sony’s vlaggenschip op smartphonegebied. De Z2 Tablet heeft een net setje specificaties met 3GB werkgeheugen, een Snapdragon 801-processor en een 8,1-megapixelcamera. Nadeeltje is het scherm dat met zijn full hd-resolutie niet een van de scherpere displays voor een grote tablet is, maar nog steeds wel een goede weergave kent. De Xperia Z2 Tablet is verder waterdicht waardoor je hem bijvoorbeeld in bad kunt gebruiken om een film te kijken. Ook het formaat van de tablet is indrukwekkend: de tablet is slechts 6,4 millimeter dik en met 439 gram ook lekker licht.

Meer informatie over de tablet kun je vinden in onze hands-on en de tablet voordelig aanschaffen kan bij de MediaMarkt.

Pre-order

In de pre-ordercategorie bespreken we tablets die wel aangekondigd zijn door hun fabrikant, maar nog niet in de winkels liggen. We bieden dus een kijkje in de toekomstige tabletmarkt, met toestellen die de moeite waard zijn om in de gaten te houden. Overigens komen in deze categorie allerlei opvallende apparaten terecht en hoeft het niet per se zo te zijn dat een hier genoemd toestel ook daadwerkelijk de aankoop waard zal worden.

Samsung Galaxy Tab 4 7.0

Samsung Galaxy Tab 4 7.0 koopwijzer

De Samsung Galaxy Tab 3 7.0 is inmiddels doorgedrongen tot onze koopwijzer als goede koop in het segment van de kleine tablets, maar de vierde generatie is alweer onderweg. De Galaxy Tab 4 7.0 zal waarschijnlijk net als zijn voorganger een goede prijs-kwaliteitverhouding bieden als hij binnenkort op de markt komt. Groot verschil tussen de twee is het design, de Galaxy Tab 4 7.0 ziet er een stuk volwassener uit en heeft een prettige matte achterkant. De tablet is voorzien van een 7-inch-scherm met een resolutie van 800×1280 pixels, heeft een 1,2GHz-quadcoreprocessor en is uitgerust met een 16-megapixelcamera. Het opslaggeheugen bedraagt 8 of 16 gigabyte en de tablet heeft 1,5GB werkgeheugen. De tablet is zeker niet het meest indrukwekkende apparaat in zijn soort, maar als de prijs goed is en Samsung de tablet goed in de markt zet hoeft dat zeker geen probleem te zijn.

Samsung Galaxy Tab 4 10.1

Samsung Galaxy Tab 4 10.1 koopwijzer

De Samsung Galaxy Tab 4 10.1 is de grote versie van de hierboven genoemde 7″-tablet. De tablet belooft vooral een goede prijs-kwaliteitverhouding te krijgen en is voorzien van weinig spannende specificaties. De 3,2-megapixelcamera, 1,2GHz-quadcoreprocessor en 1,5GB werkgeheugen zijn netjes. Dat de tablet op Android KitKat draait is mooi meegenomen en dat er ook een 4G-versie met belfunctie is, is leuk. Bij een ding hebben we wel onze bedenkingen: het scherm. Dat heeft een resolutie van 1280×800 pixels en dat is anno 2014 toch wel wat beperkt voor een 10″-scherm. Dat zou met een goede prijs opgelost kunnen worden, maar het is de vraag of Samsung dat direct bij de release al voor elkaar krijgt. Hoe dan ook is de Tab 4 10.1 een interessant apparaat om in de gaten te houden.

Huawei MediaPad X1 7.0

Huawei MediaPad X1 7.0 koopwijzer

Huawei zet binnenkort in de vorm van de MediaPad X1 7.0 een interessant maar ook wel een beetje apart apparaat op de markt. Huawei zelf noemt het een phablet met oog op de belfunctie die het apparaat heeft. Wij vinden het gewoon een tablet, maar zijn wel benieuwd hoe Huawei het apparaat in de markt gaat zetten. De specificaties hebben in ieder geval een streepje voor tegenover de meeste 7″-tablets. De MediaPad X1 7.0 heeft een schermresolutie van 1200×1920 pixels en de tablet is voorzien van 2GB werkgeheugen. De processor is een 1,6GHz-quadcorechip maar is wel voorzien van wat oudere processorkernen. Het ontwerp is voorzien van kleine schermranden en een mooie aluminium achterkant. De tablet heeft daarnaast een 13-megapixelcamera en frontcamera met 5-megapixelreslutie, wat voor een tablet indrukwekkend is.

In onze hands-on van de MediaPad X1 kun je meer lezen over de tablet.

Tot slot

Deze koopwijzer is tot stand gekomen aan de hand van onze ideeën over de huidige tabletmarkt. Hoewel we ons uiterste best doen om deze zo objectief mogelijk te houden, wordt deze lijst ook in zekere mate beïnvloed door de voorkeuren van onze redactie. Mocht je opmerkingen hebben over onze keuzes, dan horen wij dat graag in de reacties onder dit artikel. Ook suggesties voor de volgende versie van deze koopwijzer kun je daar kwijt.

Dit was de eerste keer dat we tablets in een apart artikel behandelen, dat net als de smartphone-versie een nieuwe opzet heeft gekregen. Het is de bedoeling om hiermee zoveel mogelijk mensen van een goed advies te kunnen voorzien, in verschillende prijsklassen en schermformaten. Feedback op de nieuwe opzet en tips om hier eventueel nog iets aan te veranderen zijn welkom in de reacties op dit artikel.

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Telekoopwijzer uitgelicht

Telekoopwijzer: de beste smartphones van deze zomer lees verder

Android P 9.0

Deze smartphones krijgen allemaal Android P lees verder

Telekoopwijzer video uitgelicht

Telekoopwijzer: dit zijn de beste high-endsmartphones van deze zomer lees verder

Officieel: Samsung Galaxy Note 9 wordt op 9 augustus onthuld lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters