Telekoopwijzer tablets winter 2015

De winter is weer aangebroken en dat betekent dat het tijd is voor een nieuwe tabletkoopwijzer. In deze koopwijzer laten we je de beste tablets op de markt zien zodat je een goede deal kunt vinden voor jezelf, of misschien wel voor onder de kerstboom.

Telekoopwijzer intro 

Zoals altijd laten we in deze tabletkoopwijzer zien wat de beste tablets op de markt zijn, waarbij we uiteraard rekening houden met de prijs-kwaliteitverhouding. Voor het overzicht hebben we de koopwijzer opgedeeld in drie categorieën aan de hand van het schermformaat van een tablet. Daarnaast hebben we de pre-ordercategorie, waarin we vooruit blikken naar wat op de markt gaat komen. De koopwijzer is bedoeld om de keuze voor een tablet te vergemakkelijken, als aanvulling op onze reviews, hands-ons en video’s.

Zoals gezegd hebben we de koopwijzer opgedeeld in drie categorieën: kleine tablets, midsize tablets en grote tablets. Dat wil zeggen: tablets met een schermdiagonaal tussen de 7 en 7,6 inch, tablets met een schermdiagonaal tussen de 7,7 en 9,3 inch en tablets met een schermdiagonaal van 9,4 inch of groter. In alle categorieën worden in verschillende prijssegmenten kooptips gegeven, gesorteerd van laag naar hoog. Zo kun je dus aan de hand van het gewenste schermformaat en je budget eenvoudig bekijken welke tablet voor jou het beste is. Alle toestellen in deze koopwijzer zijn goede deals in onze ogen, een beste toestel uitroepen is vanwege de uiteenlopende voorkeuren per persoon erg lastig en doen we dan ook niet.

Als aanvulling op de ‘gewone’ categorieën is er de pre-ordercategorie waarin tablets terecht komen die nog niet op de markt zijn, maar inmiddels wel aangekondigd zijn. Smartphones nemen we niet mee in deze koopwijzer, daarvoor kun je terecht in onze maandelijkse telekoopwijzer smartphones.

Zoals jullie van ons gewend zijn zullen we al onze keuzes onderbouwen en waar mogelijk ook links geven naar onze review of hands-on van het betreffende toestel. Om het lekker overzichtelijk te maken komt elke categorie op een aparte pagina terecht en zullen in de loop van de tijd onder iedere categorie de bijbehorende filmpjes worden geplaatst. Kortom, genoeg te lezen. Enjoy!

Kleine tablets

In de categorie van kleine tablets behandelen we tablets met een schermformaat tussen de 7″ en 7,6″. In de praktijk zijn dat bijna altijd 7,0″-apparaten, die natuurlijk vooral uitblinken in hun portabiliteit. Sommige tablets in deze categorie hebben een belfunctie, maar er zijn ook veel reguliere 4G-, 3G- en wifi-only-tablets.

De 7-inch-tablets bewegen zich steeds verder naar onderen in de markt, een apparaat boven de €200 dat nog goed verkrijgbaar is bestaat bijna niet. De meest geavanceerde tablet die we in de lijst hadden staan, de Nexus 7 2013 editie, is dan ook inmiddels van de markt verdwenen. Overigens heeft die in de vorm van de Asus Memo Pad 7 ME572C wel een goede opvolger gevonden: die tablet is relatief snel, heeft een hoge schermresolutie, is goed gebouwd en kost slechts €200.

Acer Iconia One 7

Acer Iconia One 7 koopwijzer

De Acer Iconia One 7, ook bekend als Iconia B1-730 HD, is wat ons betreft de goedkoopste tablet die nog de aankoop waard is. Het apparaat heeft een 7-inch scherm met een resolutie van 800×1280 pixels, wat ons betreft inmiddels wel een beetje de ondergrens op de markt. De pixeldichtheid is met 216ppi niet briljant, maar wel ruim voldoende. Verder is de tablet uitgerust met een vrij snelle dualcore Intel-processor geklokt op 1,6GHz en heeft hij 1GB werkgeheugen en 8GB intern geheugen. Dat laatste kun je met een geheugenkaartje uitbreiden. De 2-megapixelcamera wordt aangevuld door een eenvoudige vga-camera aan de voorkant, zodat je in ieder geval met het apparaat kunt skypen. Alles bij elkaar is de Iconia One 7 geen erg briljante tablet, maar wel goed genoeg en dat is voor een prijs van €99 al erg netjes.

De Acer Iconia One 7 is verkrijgbaar voor een prijs van €99 bij onder andere de MediaMarkt.

Asus Memo Pad 7 ME176CX

Asus Memo Pad 7 ME176CX koopwijzer

De Asus Memo Pad 7 ME176CX, die verwarrend genoeg bijna dezelfde naam heeft als de volgende tablet in deze lijst, heeft eigenlijk één groot voordeel tegenover de Acer Iconia One 7. Hij heeft namelijk geen dualcoreprocessor, maar is voorzien van vier rekenkernen. Dat zijn nog steeds relatief snelle Intel-kernen, nu geklokt op 1,3GHz. Ook de camera van de Memo Pad 7 is voor dit geld erg netjes met zijn 5-megapixelresolutie. Los van die twee zaken is het een vrij doorsnee tablet in de low-endmarkt. Hij heeft een wat saaie plastic behuizing, is voorzien van een 7 inch groot WXGA-scherm en heeft 1GB werkgeheugen. Het interne geheugen bedraagt 16GB en is uitbreidbaar met een micro sd-kaartje, waardoor je aan opslagruimte niet snel tekort zult komen. Een ander voordeel van de Memo Pad 7 ME176CX is dat hij op Android KitKat draait. Triest genoeg is dat eind 2014 nog steeds niet vanzelfsprekend op een goedkope tablet.

Iedereen die een goedkope tablet wil om alleen wat filmpjes te kijken, soms een document te lezen en een beetje te browsen kan bij de Iconia One 7 terecht. Maar als je iets meer wilt dan dat dan zouden we je toch adviseren deze Memo Pad 7 te kopen voor zo’n €30 meer. Daarvoor kun je onder andere terecht bij Bol.com, waar de tablet €129 moet opbrengen.

Asus Memo Pad 7 ME572C

Asus Memo Pad ME572C koopwijzer

De beste 7-incher op het moment is de Asus Memo Pad 7 ME572C, als je het ons vraagt. Deze Memo Pad 7 is net wat hoogwaardiger dan de vorige en dat merk je eigenlijk in alles. Het scherm heeft een hogere 1920×1200-resolutie meegekregen, de processor is een iets snellere quadcore Intel-chip geklokt op 1,9GHz en het werkgeheugen is verdubbeld naar 2GB. De Memo Pad 7 ME572C is daarnaast uitzonderlijk goed gebouwd voor een goedkope tablet. Het apparaat heeft een Lumia-achtige body die er leuk uitziet en stevig aanvoelt. Het interne geheugen bedraagt 16GB, de camera heeft een 5-megapixelresolutie en er is ook een 2-megapixel frontcamera aanwezig. De tablet draait op Android KitKat en er gaan geruchten over een update naar Lollipop.

De Asus Memo Pad 7 ME572C kost net geen €200 en is voor dat bedrag onder andere verkrijgbaar bij 4Launch.

Midsize tablets

De midsize tablets houden een midden tussen portabiliteit en functionaliteit. Door hun schermformaat van 7,7″ tot 9,3″ zijn ze nog goed geschikt om overal mee naartoe te nemen, maar ze bieden dankzij hun grotere scherm wel net wat extra mogelijkheden tegenover hun kleine broertjes.

In de categorie van de midsize tablets is het een en ander gebeurd de afgelopen tijd. Zo zette Apple de iPad mini 3 in de markt, wat vooral positief was omdat de iPad mini 2 daardoor in prijs daalde. Het verschil tussen de twee is zo klein dat de iPad mini 3 het niet tot de lijst geschopt heeft. Een aantal andere nieuwe toptablets hebben het wel tot de lijst geschopt. De Sony Xperia Z3 Tablet Compact en de Google Nexus 9, om precies te zijn. In de lagere regionen van de lijst is het een en ander veranderd, maar zijn niet echt noemenswaardige dingen gebeurd.

Acer Iconia One 8

Acer Iconia One 8 koopwijzer

De Acer Iconia One 8, verkrijgbaar voor zo’n €130, is op het moment de goedkoopste midsize-tablet die het aanraden waard is. Het apparaat, ook bekend als B1-810, blinkt vooral uit tegenover de nog goedkopere alternatieven door zijn processor. Die is met zijn vier op 1,3GHz geklokte Intel-kernen relatief snel, waardoor de gebruikservaring van deze tablet een stuk beter is dan die van veel andere goedkope tablets. Het 8-inch scherm met een resolutie van 1280×800 pixels is helaas een TFT-paneel, wat zorgt voor matige kijkhoeken. Maar voor de lage prijs moest natuurlijk ergens op bezuinigd worden. De Iconia One 8 is verder namelijk aardig uitgerust. Hij heeft twee camera’s, 1GB werkgeheugen en 16GB opslagcapaciteit, de accu meet 4420mAh en de tablet beschikt over Android 4.4 KitKat.

De Iconia One 8 is onder andere bij Pixmania voor €130 verkrijgbaar.

Acer Iconia Tab 8

Acer Iconia Tab 8 koopwijzer

De Acer Iconia Tab 8, ook bekend als Iconia A1-840 FHD, is zoals de naam doet vermoeden de opvolger van de Iconia A1-830. Een van de grootste voordelen tegenover die voorganger, en ook tegenover de rest van de markt, is het scherm. Het apparaat heeft nu een 8 inch groot 1920×1200-scherm. De processor is van Intel en voorzien van 4 kernen geklokt op 1,3GHz, wat een stuk beter is dan de quadcorechips van MediaTek die we vaak in goedkopere tablets tegenkomen. Het werkgeheugen van deze tablet bedraagt 2GB. De tablet heeft een 5-megapixelcamera aan de achterkant en een 2-megapixelcamera aan de voorkant, wat voor een tablet van €180 inmiddels aan de lage kant is. Dat is een nadeeltje van de Iconia Tab 8. Een duidelijk voordeel is de behuizing: die is van aluminium en voelt daardoor een stuk beter aan dan die van veel andere tablets in dit prijssegment.

De Iconia Tab 8 is voor €179 verkrijgbaar, onder andere bij BCC.

Samsung Galaxy Tab Pro 8.4

Samsung Galaxy Tab Pro 8.4 koopwijzer

De Samsung Galaxy Tab Pro 8.4 is als toptablet van Samsung inmiddels opgevolgd door de Galaxy Tab S 8.4, maar kost een stuk minder en is qua specs bijna hetzelfde. Het grootste verschil zit hem in het scherm, dat in het geval van de Tab S een amoled-exmplaar is. Als je dat wilt opgeven, dan kom je met de Tab Pro een stuk goedkoper uit. De tablet is voorzien van zo ongeveer de beste specs die je je momenteel in een tablet kunt wensen, zoals een Snapdragon 800-processor, WQXGA-scherm en een 8-megapixelcamera. De tablet is voorzien van 16GB of 32GB opslagruimte en ook uitbreidbaar met een geheugenkaart. Als je wilt is er ook een lte-variant van het apparaat beschikbaar, hoewel je daar een flinke meerprijs voor betaalt.

De Galaxy Tab Pro 8.4 is vanaf zo’n €260 verkrijgbaar, onder andere bij Redcoon. Voor meer info over het apparaat kun je terecht bij onze hands-on van het Galaxy Tab Pro-trio.

Apple iPad mini 2

Apple iPad mini 2 koopwijzer
De iPad mini 2

Nu de Apple iPad mini 3 op de markt is, is de iPad mini 2 een stuk goedkoper geworden. En daarmee is het meteen de meest verstandige compacte iPad om te kopen, want de iPad mini 3 kost bijna €100 meer en biedt als enige voordeel zijn vingerafdrukscanner. Los daarvan zijn de twee hardwarematig exact hetzelfde. Gelukkig heeft ook de iPad mini 2 nog steeds erg goede specificaties. Zo heeft het scherm een resolutie van 1536×2048 pixels en is de tablet voorzien van een snelle Apple A7-chip. Deze processor is uitgerust met ‘maar’ twee kernen, maar dat zijn wel razendsnelle 64bit-kernen waardoor de chip toch erg snel en soepel werkt. Qua camera heeft Apple de iPad mini 2 voorzien van een 5-megapixelcamera en de tablet heeft aan de voorkant nog eens een 1,2-megapixelcamera. De tablet is in vele varianten verkrijgbaar, met of zonder mobiel internet en variërend van 16GB tot 128GB. Een nadeel is wel dat je het geheugen niet middels een micro sd-kaart kunt uitbreiden en dat je een forse meerprijs betaalt voor de versies met meer geheugen.

De iPad mini 2 is het goedkoopst verkrijgbaar bij Redcoon, waar je ze hem voor €290 naar je opsturen. Je kunt onze review van het apparaat hier checken.

Sony Xperia Z3 Tablet Compact

Sony Xperia Z3 Tablet Compact koopwijzer

De Xperia Z3 Tablet Compact van Sony is de eerste compacte tablet van de fabrikant. Het apparaat is zoals we van Sony gewend zijn erg dun en licht. De body heeft een diepte van slechts 6,4 millimeter en weegt 270 gram. Twee indrukwekkende getallen die het gebruik van de tablet een stuk prettiger maken. Natuurlijk is het apparaat ook weer waterdicht, waardoor je hem eenvoudig in bad of in de keuken kunt gebruiken. De Xperia Z3 Tablet Compact heeft een mooi setje specs. Een Snapdragon 801-processor, 3GB werkgeheugen, 16GB opslag en een 8-megapixelcamera zijn allemaal aanwezig. Het scherm is 8 inch groot en heeft een resolutie die misschien een beetje tegenvalt: 1920×1200 pixels. De tablet slikt ook simkaartjes en is zodoende voorzien van LTE-ondersteuning. Daar komt bij dat je ermee kunt bellen, waardoor hij eventueel je smartphone kan vervangen.

We zijn de Xperia Z3 Tablet Compact momenteel aan het reviewen en kunnen je alvast verklappen dat we hem van harte kunnen aanbevelen. Voor meer informatie over de Xperia Z3 Tablet Compact kun je voorlopig nog even terecht in onze hands-on. De tablet is vanaf €390 verkrijgbaar bij Belsimpel.nl.

Google Nexus 9

Google Nexus 9 koopwijzer

De Google Nexus 9 is de eerste midsize-tablet die onder het Nexus-programma gemaakt wordt en met zijn formaat van 8,9 inch ook meteen erg bijzonder. Hij heeft een beeldverhouding van 4:3 in tegenstelling tot het voor Androidtablets gebruikelijke 16:9, waardoor hij bij uitstek geschikt is voor het lezen en schrijven van documenten. De Nexus 9 is het launch-device voor Android Lollipop, wat betekent dat je lekker up-to-date bent qua Androidversie. En omdat het een Nexus is zul je ook de komende tijd verzekerd zijn van snelle Androidupdates. De Nexus 9 is als eerste tablet voorzien van een 64bit nVidia Tegra K1-processor, die voor snelle prestaties zorgt. De chip is gekoppeld aan 2GB werkgeheugen. Het scherm van de Nexus 9 is dus 8,9 inch groot en heeft een hoge resolutie van 2048×1536 pixels. De Nexus 9 is voorzien van een 8-megapixelcamera aan de achterkant en een 1,6-megapixelcamera aan de voorkant. De tablet is solide gebouwd en wordt gemaakt door HTC. Nadeel van het apparaat is dat het geheugen niet uitbreidbaar is en dat de basisversie maar 16GB opslagruimte bevat. Voor 32GB moet je nog eens €90 extra uittrekken.

Of je beter een iPad Mini 2, Sony Xperia Z3 Tablet Compact of Google Nexus 9 kunt aanschaffen is erg afhankelijk van je voorkeuren. Voor zoveel mogelijk apps moet je bijvoorbeeld bij de iPad zijn, terwijl de twee Androidtablets beter aanpasbaar zijn. De Sony is compacter, lichter en waterdicht, terwijl de Nexus een hoge schermresolutie, recentere software en betere grafische processor heeft. In ieder geval is de Nexus 9, net als die andere twee tablets trouwens, een uitstekend apparaat. Je kunt hem voor €389,- bij Google zelf kopen.

Grote tablets

De categorie van grote tablets begint bij 9,4″ en loopt in principe door tot het einde van de tabletmarkt. In de praktijk zullen de grootste tablets die we aanraden niet groter zijn dan 10,1″, hoewel uitschieters natuurlijk mogelijk zijn. Dit zijn tablets die meer voor thuis op de bank of in een studie- of werkomgeving zijn, maar door hun formaat minder geschikt on-the-go.

Ook bij de grote tablets is er aan de top van de markt wat gebeurd: Apple introduceerde onlangs de iPad Air 2. Een nieuwe tablet-topper, wat ons betreft. Verder heeft Asus twee nieuwe tablets uitgebracht aan de onderkant van de markt die ons wel kunnen bekoren. De Transformer Pad TF103CX en TF303K bieden beiden een prima prijs-kwaliteitverhouding.

Asus Transformer Pad TF103CX

Asus Transformer Pad TF103CX koopwijzer

Goedkope grote tablets hebben allemaal één euvel gemeen: het display heeft een nogal lage resolutie van 1280×800 pixels, wat resulteert in een pixeldichtheid van nog geen 150ppi. Je kunt je wel voorstellen dat dat niet bepaald in een perfecte weergave resulteert. Het goede nieuws in het geval van deze Asus Transformer Pad TF103CX is echter dat dat meteen het enige is dat echt mis is met de tablet. Met zijn quadcore Intel-processor is hij bijvoorbeeld snel genoeg en de 1GB werkgeheugen is, hoewel niet heel ruim, gewoon voldoende. Het apparaat draait gewoon netjes op Android KitKat en heeft zelfs twee camera’s, hoewel de resolutie van beiden niet erg best is. Twee megapixel aan de achterkant, 0,3 megapixel aan de voorkant. Deze tablet heeft zelfs nog een extra voordeel tegenover veel andere goedkope tablets: omdat het een Transformer is, kun je hem ook met toetsenborddock krijgen, waardoor je in één klap ook een netbook hebt. Vanzelfsprekend moet je daar wel iets meer voor betalen.

De Transformer Pad TF103CX is vanaf €159 verkrijgbaar bij MediaMarkt.

Asus Transformer Pad TF303K

Asus Transformer Pad TF303K koopwijzer

Wil je wel een fatsoenlijke schermresolutie in je 10-inch tablet, dan kom je al snel uit rond de €250. Voor dat geld kun je het beste de Asus Transformer Pad TF303K kopen, net als de vorige tablet in deze lijst een Transformer. Toch hebben we hem op het plaatje hiernaast expres zonder toetsenbord afgebeeld: het toetsenbord-dock voor de tablet is in ieder geval op het moment niet goed in Nederland verkrijgbaar.

Ook zonder toetsenbord is de TF303K gelukkig een prima tablet. Het apparaat wordt aangedreven door de inmiddels wat belegen maar nog steeds vrij krachtige Snapdragon S4 Pro-chip van Qualcomm. Die heeft 4 Krait-kernen die geklokt zijn op 1,5GHz. Het 10,1-inch scherm heeft een resolutie van 1920×1200 pixels en is een IPS-paneel. De Transformer Pad TF303K heeft een 5-megapixelcamera aan de voorkant en een 1,2-megapixelcamera aan de achterkant, is voorzien van 2GB werkgeheugen en 16GB opslagruimte en draait op Android 4.4 KitKat.

Je kunt deze tablet voor zo’n €260 kopen bij Wehkamp.

Asus Transformer Book T100TA

Asus Transformer Book T100 koopwijzer

Hij valt eigenlijk al bijna niet meer onder de gewone tablets, maar hij is wel zo leuk dat we hem je niet willen onthouden. De Asus Transformer Book T100TA is een hybride tussen een netbook en een tablet en draait dus op Windows. Het gaat om de volledige versie van Windows 8.1 en daarmee kun je programma’s als Microsoft Office en zelfs Photoshop dus prima draaien. Als je het scherm uit zijn dock trekt houd je een Windowstablet over die je kunt gebruiken om onderweg lekker te browsen of een filmpje te pakken. De tablet is voorzien van een quadcore Intel Atom-processor geklokt op 1,3GHz en heeft 2GB werkgeheugen. Het scherm heeft een diagonaal van 10.1 inch en een resolutie van 1366×768 pixels. Groot nadeel voor het tabletgebruik is wel dat de Transformer Book T100 door zijn toegevoegde functionaliteit een beetje aan de lompe en zware kant is.

De Tansformer Book T100 kost zo’n €330 en is verkrijgbaar bij 4Launch. Let er overigens wel op dat je de T100TA-versie koopt: de T100TAF is maar 30 euro goedkoper maar qua specs wel duidelijk minder.

Samsung Galaxy Note 10.1 2014 editie

Samsung Galaxy Note 10.1 2014 editie koopwijzer

De Samsung Galaxy Note 10.1 2014 editie is de kleinste actuele Note-tablet, die als klein broertje van de Note Pro 12.2 fungeert. De Note 10.1 biedt ongeveer dezelfde specs maar is handzamer en goedkoper, waardoor het wat ons betreft de aanrader van de twee is. Samsung biedt ook nog de Galaxy Tab Pro 10.1, die heeft nagenoeg dezelfde specs maar mist de S Pen en is wat duurder. Lekker links laten liggen, dus.

De Note 10.1 2014 editie is inmiddels al een jaar oud, maar nog steeds voorzien van voor tabletbegrippen prima specificaties. Daarnaast is de tablet uiteraard voorzien van de S Pen die zeker op dit grote scherm het nodige toevoegt qua productiviteit van de tablet. Verder is vooral het scherm een speerpunt. Het WQXGA-display heeft een resolutie van 2560×1600 pixels en is daarmee lekker scherp. Verder heeft de tablet een aardige 8-megapixelcamera en is hij voorzien van een Snapdragon 800- of Exynos 5 Octa-processor, afhankelijk van of je de LTE- of wifiversie koopt. Hoewel de Note 10.1 2014 editie tegenwoordig niet meer de beste Androidtablet is, is het voor zo’n €350 wel een koopje.

Voor meer informatie over de tablet kun je in onze review terecht. De tablet is het goedkoopst verkrijgbaar voor ongeveer €350 bij Midimedia.

Apple iPad Air

Apple iPad Air koopwijzer

De iPad Air is inmiddels opgevolgd door de Apple iPad Air 2, maar geldt nog steeds als een van de beste tablets op de markt. Het grote voordeel van de tablet is natuurlijk dat hij een stuk goedkoper is. Met zijn €380 kost hij zo’n €100 minder dan de iPad Air 2.

Als het gaat om tablet OS’en blijft iOS nog altijd het besturingssysteem dat onze voorkeur geniet gezien het feit dat het wat volwassener is en meer echte tablet apps heeft. Het verschil wordt steeds kleiner, maar de iPad Air blijft een erg goede deal. Zo is de iPad Air bijvoorbeeld erg licht en dun, wat voor grote 10″-tablets een groot voordeel is in onze ogen. Het grote 9,7-inch retina-scherm ziet er erg mooi uit en de razendsnelle A7-processor die deze iPad Air meegekregen heeft zorgt ervoor dat hij op het gebied van prestaties helemaal prima is. Ook de 5-megapixelcamera is voor een tablet helemaal niet verkeerd.

Voor meer informatie over de iPad Air kun je terecht in onze uitgebreide review. De iPad Air kun je voor €380 kopen bij topdeals.nl.

Samsung Galaxy Tab S 10.5

Samsung Galaxy Tab S 10.5 koopwijzer

De Samsung Galaxy Tab S-lijn is Samsung’s nieuwe toplijn op tabletgebied. De Galaxy Tab S 10.5 is de grootste in de lijn. Hij is natuurlijk voorzien van de laatste specs, maar moet het vooral hebben van zijn scherm en design. Het 2560×1600 pixels tellende amoled-scherm is erg indrukwekkend en de tablet is slechts 6,6 millimeter dik. Ook de bezels zijn vrij klein, waardoor de tablet ondanks zijn 10,5-inch scherm niet veel groter is dan de meeste 10.1-inch tablets. De Tab S 10.5 heeft en Samsung Exynos 5 Octa-processor, 8-megapixelcamera en 3GB werkgeheugen. Ook leuk zijn de speciale covers met drie verschillende standen die je met heuse drukknopjes kunt vastmaken aan de tablet. In onze review riepen we het apparaat al uit tot de beste grote Androidtablet op het moment, en die positie heeft de tablet nog steeds.

Meer informatie over de Galaxy Tab S 10.5 kun je lezen in onze review. De tablet is vanaf zo’n €415 verkrijgbaar, onder andere bij MediaMarkt.

Apple iPad Air 2

Apple iPad Air 2 koopwijzer

Wat is er beter dan de iPad Air? Juist! De iPad Air 2. Deze nieuwe tablet van Apple heeft een aantal belangrijke verbeteringen meegekregen en dat maakt de tablet weer een stukje beter dan zijn voorganger. Ook hier geldt dat het app aanbod van iOS op tabletvlak nog steeds duidelijk het beste is, waar je met de iPad Air 2 uiteraard optimaal gebruik van kunt maken. De tablet is met 6,1 millimeter ontzettend dun en ook het gewicht van 437 gram is indrukwekkend. De iPad Air 2 heeft een Apple A8X-processor, die over drie 64bit-kernen beschikt. Daarnaast is ook de inmiddels bekende TouchID-sensor op deze tablet aanwezig, zodat veilig ontgrendelen erg makkelijk wordt. De camera heeft een resolutie van 8 megapixel en is voor tabletbegrippen erg goed en ook het 9,7-inch retina-scherm is een van de besten die je kunt krijgen in de tabletmarkt. Nadeel blijft, zoals bij alle Apple-apparaten, het niet uitbreidbare geheugen in combinatie met de flinke meerprijs die je voor extra opslag betaalt.

In onze review van de iPad Air 2 kun je meer lezen over de tablet. De tablet is verkrijgbaar vanaf zo’n €460 bij PhoneVillage.

Microsoft Surface Pro 3

Microsoft Surface Pro 3 koopwijzer

De Microsoft Surface Pro 3 is alweer de derde in de lijn van tablet-laptop-hybrides van Microsoft. De tablet is beter dan ooit en begint inmiddels een echte laptopvervanger te worden. Hoewel zeker niet iedereen zijn laptop zal kunnen vervangen door een Surface Pro 3, is er ook zeker een groep die dat wel kan. De Surface Pro is voorzien van een nieuwe kickstand zodat je hem eenvoudig neer kunt zetten en heeft een toetsenbordcover die je vast kunt klikken middels magneten zodat het geheel steviger wordt. De tablet is voorzien van Intel Core i3, i5 en i7 processoren zodat je, mits je genoeg geld uittrekt, een erg krachtig apparaat in handen hebt. De tablet draait op de volledige versie van Windows 8.1 en kan dus moeiteloos met programma’s als photoshop en office overweg. Uitbreiden kan eenvoudig met USB-apparaten en je kunt via de mini Display Port-aansluiting een externe monitor aan de Surface Pro 3 hangen.

Overigens moet je niet verwachten dat de Surface Pro 3 voor alleen tabletgebruik het beste apparaat is, laat staan zijn prijs waard is. Een beetje filmpjes kijken, browsen en eenvoudige apps gebruiken kun je veel beter doen op een van de andere tablets in deze lijst. De Surface Pro 3 is een goede keuze als je meer op zoek bent naar een laptopvervanger met tablet-functionaliteiten.

De Surface Pro 3 is verkrijgbaar vanaf €799 bij onder andere Bol.com.

Pre-order

In de pre-ordercategorie bespreken we tablets die wel aangekondigd zijn door hun fabrikant, maar nog niet in de winkels liggen. We bieden dus een kijkje in de toekomstige tabletmarkt, met toestellen die de moeite waard zijn om in de gaten te houden. Overigens komen in deze categorie allerlei opvallende apparaten terecht en hoeft het niet per se zo te zijn dat een hier genoemd toestel ook daadwerkelijk de aankoop waard zal worden.

In de pre-ordercategorie is het vrij stil dit jaargetijde. Bijna alle tablets van de IFA zijn inmiddels op de markt en de CES, waar nieuwe apparaten aangekondigd worden, duurt nog een paar weken. De enige opvallende aankondiging in de tabletmarkt de afgelopen tijd was de Nokia N1, de eerste tablet van het ‘nieuwe Nokia’. Overigens is het nog niet bekend of die naar Nederland komt.

Alcatel Hero 8

Alcatel Hero 8 koopwijzer

De Alcatel Hero 8 is de duurste tablet van Alcatel tot nu toe en biedt een leuk setje specs en mooi ontwerp. De prijs is nog even afwachten, maar mits die goed is dan zou de Alcatel nog weleens goede zaken kunnen gaan doen. De tablet heeft namelijk een erg mooie metalen body met een dikte van slechts 7,3 millimeter. Daardoor is de tablet met 310 gram ook niet de zwaarste en dat komt natuurlijk mooi uit in het dagelijks gebruik. De tablet wordt aangedreven door een octacoreprocessor van MediaTek en heeft een ruime twee gigabyte werkgeheugen. Ook leuk is dat de tablet kan bellen, zodat je hem eventueel ook als grote telefoon kunt gebruiken. De camera heeft een resolutie van 5 megapixel en aan de voorkant bevindt zich een 2-megapixelcamera. Het scherm van de Hero 8 is zoals de naam doet vermoeden 8 inch groot en heeft een resolutie van 1920×1200 pixels. Kortom: de Hero 8 is geen erg spannende tablet, maar kan mits goed geprijsd wel een mooi alternatief voor de bekende merken bieden.

In onze hands-on kun je meer lezen over de tablet. Overigens had de Hero 8 inmiddels al op de markt moeten zijn, maar zoals dat wel vaker het geval is bij Alcatel blijft het giswerk wanneer hij echt verkrijgbaar is. Dat kan morgen zijn, maar het zou ook nog maanden kunnen duren.

Nokia N1

Nokia N1 koopwijzer

De Nokia N1 werd aangekondigd als het eerste apparaat van Nokia los van Microsoft en is alleen daarom al interessant. De specificaties liegen er niet om en het design is erg mooi, hoewel het ons verdacht bekend voorkomt. De N1 heeft een 7,9 inch groot scherm met een resolutie van 2048×1536 pixels en heeft een aluminium unibody. Dat zou zomaar een omschrijving van de Apple iPad mini 3 kunnen zijn en je hebt dan ook het logo nodig om de twee uit elkaar te houden. Of je moet hem aanzetten, want intern is de N1 duidelijk anders. Hij draait op een 64bit quadcore-CPU van Intel, geklokt op 2,3GHz en gekoppeld aan 2GB werkgeheugen. Het besturingssysteem is, jawel, Android 5.0 en Nokia heeft zijn eigen Z-launcher meegeleverd op de tablet.

Helaas is er ook nog erg veel onduidelijk over deze tablet. Of en wanneer hij naar Nederland komt, bijvoorbeeld. En hoeveel hij daadwerkelijk met Nokia te maken heeft. De productie wordt in ieder geval uitbesteed en het design deels. Maar hoe dat precies zit weet niemand.

Tot slot

Deze koopwijzer is tot stand gekomen aan de hand van onze ideeën over de huidige tabletmarkt. Hoewel we ons uiterste best doen om deze zo objectief mogelijk te houden, wordt deze lijst ook in zekere mate beïnvloed door de voorkeuren van onze redactie. Mocht je opmerkingen hebben over onze keuzes, dan horen wij dat graag in de reacties onder dit artikel. Ook suggesties voor de volgende versie van deze koopwijzer kun je daar kwijt.

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Telekoopwijzer uitgelicht

Telekoopwijzer: de beste smartphones van deze zomer lees verder

Android P 9.0

Deze smartphones krijgen allemaal Android P lees verder

Telekoopwijzer video uitgelicht

Telekoopwijzer: dit zijn de beste high-endsmartphones van deze zomer lees verder

Officieel: Samsung Galaxy Note 9 wordt op 9 augustus onthuld lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters