Telekoopwijzer tablets: winter 2016

Hoewel het aan het weer nog niet echt te zien is, is de winter toch echt begonnen. Dat betekent dat het weer tijd is voor een nieuwe tabletkoopwijzer. In deze koopgids vertellen we je wat de beste tablets van het moment zijn.

Telekoopwijzer intro 

Ben je van plan binnenkort een nieuwe tablet te kopen? Wij helpen jouw je nieuwe tablet te kiezen door in verschillende categorieën aan te geven wat de beste tablet is. We baseren onze keuze op de de losse prijzen van tablets in drie categorieën: kleine tablets, midsize tablets en grote tablets. Dat wil zeggen: tablets met een schermdiagonaal tussen de 7 en 7,6 inch, tablets met een schermdiagonaal tussen de 7,7 en 9,3 inch en tablets met een schermdiagonaal van 9,4 inch of groter. Als leuke extra behandelen we interessante verwachte tablets in de pre-ordercategorie.

De Telekoopwijzer is bedoeld om de keuze voor een tablet te vergemakkelijken, als aanvulling op onze reviews, hands-ons en video’s. Voor meer informatie kun je daar dus terecht, maar ook in de koopwijzer zelf proberen we je alvast te helpen. Dit doen we door bij iedere tablet een korte omschrijving te geven en te onderbouwen waarom we juist dat apparaat in de lijst opgenomen hebben. Goed om te weten is dat we smartphones niet meenemen in deze koopwijzer, die kun je vinden in de telekoopwijzer smartphones. Mocht je liever een video over de beste tablet kijken, dan kun je onze laatste telekoopwijzer-video vinden bij ons redactie video overzicht.

Kleine tablets

In de categorie van kleine tablets behandelen we tablets met een schermformaat tussen de 7″ en 7,6″. In de praktijk zijn dat bijna altijd 7,0″-apparaten, die natuurlijk vooral uitblinken in hun portabiliteit. Sommige tablets in deze categorie hebben een belfunctie, maar er zijn ook veel reguliere 4G-, 3G- en wifi-only-tablets.

Terwijl grote smartphones steeds meer populariteit winnen, wordt de rol van kleine tablets steeds minder groot. De apparaten bieden voor veel gebruikers simpelweg te weinig meerwaarde tegenover een goede phablet. En nu de Asus Memo Pad 7 ME572C niet meer verkrijgbaar is en er geen aantrekkelijke vervanging is gekomen, blijft er nog maar een tablet over die echt de moeite waard is in deze categorie.

Asus ZenPad C 7.0

Asus ZenPad C 7.0 koopwijzer

Voor krap €120 kun je de Asus ZenPad C 7.0 kopen. Deze tablet is, in tegenstelling tot veel andere apparaten in deze klasse, aardig up-to-date met zijn Android Lollipop-software. De tablet heeft een net ontwerp en is voorzien van een rappe 1,2GHz-Intelprocessor. In combinatie met 1GB werkgeheugen zorgt die processor ervoor dat de tablet ten alle tijden redelijk soepel loopt. Het scherm is met zijn resolutie van 1024×600 pixels niet bijzonder scherp, maar helaas is het niet mogelijk om in deze klasse een hogere displayresolutie te krijgen. Ook de cameraresolutie van deze ZenPad C 7.0 is niet bijzonder hoog: aan de achterkant vind je een 2-megapixelcamera en aan de voorkant is een 0,3-megapixelcamera te vinden. Mocht je dus veeleisend zijn op multimediagebied dan is het wellicht een goed plan om iets meer geld aan je nieuwe tablet uit te geven.

De Asus ZenPad C 7.0 is voor €118 verkrijgbaar bij onder andere MediaMarkt.

Midsize tablets

De midsize tablets houden een midden tussen portabiliteit en functionaliteit. Door hun schermformaat van 7,7″ tot 9,3″ zijn ze nog goed geschikt om overal mee naartoe te nemen, maar ze bieden dankzij hun grotere scherm wel net wat extra mogelijkheden tegenover hun kleine broertjes.

De Asus ZenPad 8.0 is wat in prijs gestegen en daarmee komt er ruimte aan de onderkant van de lijst voor een nieuwe inzending van Lenovo: de IdeaTab 2. Tegelijk valt iets hoger in de lijst de Acer Iconia Tab 8 weg; die is nauwelijks meer verkrijgbaar en bij de winkels die hem nog wel hebben behoorlijk duur. Helemaal bovenaan de lijst is er niets veranderd: daar zijn het nog steeds de iPad mini’s van Apple en de Galaxy Tab S2 van Samsung die de dienst uitmaken.

Lenovo IdeaTab 2

Lenovo IdeaTab 2 A8-50F koopwijzer

De Lenovo IdeaTab 2, voluit IdeaTab 2 A8-50F, is een vrij eenvoudige tablet die het moet hebben van zijn prijs-kwaliteitverhouding. Voor €125 krijg je een apparaat dat op de meeste vlakken goed scoort. Hij heeft een schermresolutie van 1280×800 pixels, draait op Android 5.0 Lollipop en heeft een nette 16GB opslagruimte. Het werkgeheugen bedraagt 1GB en dat is prima. Ook de camera’s zijn – voor instaptabletbegrippen – aardig. 5 megapixel aan de achterkant en 2 megapixel aan de voorkant. De wat verouderde MT8121-chipset, met vier processorkernen van 1,3GHz, zorgt er wel voor dat je qua apps en games niet teveel van deze tablet moet vragen. Het apparaat is dus vooral geschikt om multimedia op te consumeren. Filmpjes kijken, een beetje browsen, het nieuws lezen; dat soort werk. Maar voor dit geld mag je ook niet veel meer verwachten.

De IdeaTab 2 is onder andere te koop bij Bol.com.

Asus ZenPad 8.0

Asus ZenPad 8.0 koopwijzer

Als het allemaal iets duurder mag zijn of iets krachtiger moet, dan is de Asus ZenPad 8.0 een goede keuze. De ZenPad 8.0 heeft een quadcoreprocessor van Intel: de Atom x3. Deze is gekoppeld aan 2GB werkgeheugen en zorgt voor een behoorlijk snelle werking van de tablet. Het 8-inch display heeft een resolutie van 1280×800 pixels. Dat is niet bijzonder veel, maar wel voldoende voor een duidelijke weergave. Op softwarevlak heeft het apparaat het nodige te bieden: hij draait op Android 5.0 Lollipop met een aardige schil van Asus er overheen. Het ontwerp van de tablet voelt prettig aan en heeft een strakke, moderne look. Belangrijke nadelen heeft de ZenPad 8.0 eigenlijk niet en dat betekent dat je met dit apparaat voor ongeveer €140 een prima deal te pakken hebt.

De Asus ZenPad 8.0 is voor €159 verkrijgbaar bij Bol.com.

Asus ZenPad S 8.0

Asus ZenPad S 8.0 koopwijzer

De Asus ZenPad S 8.0 biedt behoorlijk goede specificaties voor een prijs die nog goed te doen is. Voor zo’n €250 krijg je een tablet met bijvoorbeeld een snelle 64bit-processor van Intel die uitgerust is met vier 2,3GHz-kernen. Gekoppeld met 2GB werkgeheugen zorgt die ervoor dat de prestaties van dit apparaat wel snor zitten. Het display is een 8-inch exemplaar met 2048×1536 pixels, lekker scherp dus. De tablet heeft een leuk ontwerp met metalen accenten en de bezels rond het scherm zijn niet al te groot. Hij draait op Android 5.0 Lollipop met daar overheen een nette interface van Asus. Leuk detail is dat het apparaat beschikt over een USB-C poort, waarmee hij voorloopt in de consumentenelektronicamarkt. De ZenPad S 8.0 is kortom een uitstekende compacte tablet.

De ZenPad S 8,0 is voor €249,- verkrijgbaar bij onder andere Paradigit.

Apple iPad mini 2

Apple iPad mini 2 koopwijzer

De Apple iPad mini 4 is inmiddels op de markt, maar dat betekent niet dat de iPad mini 2 een slecht apparaat is geworden. De tablet beschikt nog steeds over een leuk setje specs. Zo heeft het scherm een resolutie van 1536×2048 pixels en is de tablet voorzien van een aardige Apple A7-chip. Deze processor is uitgerust met ‘maar’ twee kernen, maar dat zijn wel rappe 64bit-kernen waardoor de chip toch nog behoorlijk mee kan komen. Qua camera heeft Apple de iPad mini 2 voorzien van een 5-megapixelcamera en de tablet heeft aan de voorkant nog eens een 1,2-megapixelcamera. De tablet is in vele varianten verkrijgbaar, met of zonder mobiel internet en variërend van 16GB tot 128GB. Een nadeel is wel dat je het geheugen niet middels een micro sd-kaart kunt uitbreiden en dat je een forse meerprijs betaalt voor de versies met meer geheugen.

De iPad mini 2 gaat vanaf €274 over de toonbank bij Klein. Je kunt onze review van het apparaat hier checken.

Samsung Galaxy Tab S2 8.0

Samsung Galaxy Tab S2 8.0 koopwijzer

De Samsung Galaxy Tab S2 8.0 is de toptablet van Samsung in het kleinere segment. De vernieuwde ontwerptaal van Samsung, waarin hoogwaardige materialen een centralere plek in nemen, is tot dit model doorgedrongen. Dat betekent dat de Tab S2 8.0 er goed uitziet en prettig aanvoelt. De specificaties van de tablet zijn daarnaast top. Hij heeft bijvoorbeeld een snelle Exynos 7 Octa-processor, 3GB werkgeheugen en een hoge schermresolutie van 1536×2048 pixels. Dat betekent dat het display een beeldverhouding van 4:3 heeft en dat vinden we voor het lezen van documenten wel zo prettig. Dat scherm is een amoledpaneel en dat staat garant voor mooie kleuren en een goede kijkhoek. Handige extra’s als een vingerafdrukscanner en een grote hoeveelheid beschikbare accessoires maken deze Tab S2 8.0 helemaal af.

De Samsung Galaxy Tab S2 8.0 is verkrijgbaar vanaf ongeveer €350 en kun je onder andere bij Belsimpel bestellen.

Apple iPad mini 4

Apple iPad mini 4 koopwijzer

De iPad mini 4 is Apple’s nieuwste kleine tablet die afgeleid is van de iPad Air 2. Dat is een aardige stap vooruit tegenover eerdere kleine Appletablets en betekent dat hij onder andere een snellere processor en extra werkgeheugen heeft. De tablet heeft en 8-megapixelcamera aan de achterkant en kan videobellen via zijn 1,2-megapixelcamera aan de voorkant. Het scherm is nog steeds 7,9 inch groot en heeft een resolutie van 1536×2048 pixels. Zoals je van en iPad mag verwachten zit het apparaat in een mooie aluminium behuizing. Hij draait op iOS 9, wat voor tablets een erg fijn besturingssysteem is. Helaas mist de iPad mini 4 3D touch-functionaliteit. Het apparaat beschikt wel over een vingerafdruksensor in de homeknop. Net als voor de iPad mini 2 geldt hier dat de opslagruimte niet uitbreidbaar is, de basisversie slechts 16GB heeft en je flink moet betalen voor extra opslag. Dat is jammer.

De Apple iPad mini 4 kost net geen €400 en is onder andere verkrijgbaar bij SiComputers.

Grote tablets

De categorie van grote tablets begint bij 9,4″ en loopt in principe door tot het einde van de tabletmarkt. In de praktijk zullen de grootste tablets die we aanraden niet groter zijn dan 10,1″, hoewel uitschieters natuurlijk mogelijk zijn. Dit zijn tablets die meer voor thuis op de bank of in een studie- of werkomgeving zijn, maar door hun formaat minder geschikt on-the-go.

Eigenlijk zijn wij van mening dat je in een grote tablet minimaal een full HD-scherm moet hebben voor een prettig dagelijks gebruik. Helaas zijn alle betaalbare full HD-tablets inmiddels niet meer verkrijgbaar, waardoor we voor iedereen met een krap budget toch een minder scherp exemplaar geselecteerd hebben: de Acer Iconia Tab 10. Mocht je de mogelijkheid hebben nog even door te sparen, bijvoorbeeld voor de Asus Transformer Pad TF303CL, dan raden we je dat zeker aan. Want een tablet gebruik je toch vooral om content te consumeren en dan is het wel zo prettig als die content een beetje scherp in beeld gebracht wordt.

Acer Iconia Tab 10

Acer Iconia Tab 10 B3-A10 koopwijzer

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: het grote nadeel van deze Acer Iconia Tab 10 (B3-A10) is dus dat hij niet zo’n scherp display heeft. Het schermformaat van 10,1 inch gecombineerd met de resolutie van 1280×800 pixels resulteert in een pixeldichtheid van zo’n 150ppi en dat is niet bijzonder fraai. Maar als je daar doorheen kunt kijken heb je met deze Iconia Tab 10 wel een complete tablet voor niet zoveel geld. Het apparaat heeft een 1,7GHz-octacoreprocessor waardoor hij snel werkt en is voorzien van recente software. Acer heeft Android 5.1 Lollipop op het apparaat gezet en daar bovendien geen zware schil bovenop gelegd. De camera heeft een resolutie van 5 megapixel en voorop zit een 0,3-megapixelcamera. Niets om over naar huis te schrijven, maar het betekent wel dat je soms een eenvoudig fotootje kunt schieten met het apparaat.

De Acer Iconia Tab 10 is verkrijgbaar vanaf €200 bij onder andere Wehkamp.

Asus Transformer Pad TF303CL

Asus Transformer Pad TF303CL koopwijzer

Hoewel deze Transformer Pad TF303CL een Transformer is, hebben we hem op het plaatje hiernaast expres zonder toetsenbord afgebeeld. Het toetsenbord-dock voor de tablet is namelijk niet goed in Nederland verkrijgbaar. Gelukkig is het ook zonder toetsenborddock een prima tablet. De processor is een Intel Atom z3745-chip en heeft vier kernen geklokt op 1,33GHz. Het 10,1-inch scherm van de tablet heeft een resolutie van 1920×1200 pixels en is een IPS-paneel. De Transformer Pad TF303CL heeft een 5-megapixelcamera aan de voorkant en een 1,2-megapixelcamera aan de achterkant, is voorzien van 2GB werkgeheugen en 16GB opslagruimte. Hij draait helaas nog wel op Android 4.4 KitKat. Voordeel van het apparaat is dat hij standaard 4G ondersteunt, zodat je met de tablet eenvoudig onderweg kunt internetten.

Je kunt deze tablet voor €305 kopen bij onder andere Levix Computers. Overigens is het apparaat bij steeds minder winkels te krijgen, dus moet je opschieten als je hem nog wilt kopen.

Apple iPad Air

Apple iPad Air koopwijzer

Als het gaat om tablet OS’en blijft iOS nog altijd het besturingssysteem dat onze voorkeur geniet gezien het feit dat het wat volwassener is en meer echte tablet apps heeft. Het verschil met Android word steeds kleiner, maar het OS spreekt nog steeds in het voordeel van deze iPad Air. En hoewel de Air inmiddels al een tijdje een opvolger heeft, is het nog steeds een prima ‘budget’ model met voldoende voordelen tegenover veel concurrenten in zijn prijsklasse. Zo is de iPad Air bijvoorbeeld erg licht en dun, wat voor grote tablets een belangrijk voordeel is in onze ogen. Het grote 9,7-inch retina-scherm ziet er erg mooi uit en de A7-processor die deze iPad Air meegekregen heeft kan ondanks zijn leeftijd nog aardig meekomen. Ook de 5-megapixelcamera presteert voor een tablet helemaal niet verkeerd.

Voor meer informatie over de iPad Air kun je terecht in onze uitgebreide review. De iPad Air kun je vanaf €359 kopen, bijvoorbeeld bij MediaMarkt.

Samsung Galaxy Tab S2 9,7

Samsung Galaxy Tab S2 9.7 koopwijzer

De Samsung Galaxy Tab S2 9.7 is de toptablet van Samsung. De vernieuwde ontwerptaal van Samsung, waarin hoogwaardige materialen een centralere plek in nemen, is tot dit model doorgedrongen. Dat betekent dat de Tab S2 9.7 er goed uitziet en prettig aanvoelt. De specificaties van de tablet zijn daarnaast top. Hij heeft bijvoorbeeld een snelle Exynos 7 Octa-processor, 3GB werkgeheugen en een hoge schermresolutie van 1536×2048 pixels. Dat betekent dat het display een beeldverhouding van 4:3 heeft en dat vinden we voor het lezen van documenten wel zo prettig. Dat scherm is een amoledpaneel en dat staat garant voor mooie kleuren en een goede kijkhoek. Handige extra’s als een vingerafdrukscanner en een grote hoeveelheid beschikbare accessoires maken deze Tab S2 9.7 helemaal af.

De Samsung Galaxy Tab S2 9.7 is verkrijgbaar vanaf ongeveer €415 bij NazTel. Voor meer informatie over de tablet kun je in onze review terecht.

Apple iPad Air 2

Apple iPad Air 2 koopwijzer

De Apple iPad Air 2 werd dit jaar niet opgevolgd door een iPad Air 3, waardoor het nog steeds de beste iOS-tablet met een ‘normaal’ formaat is. Het apparaat heeft een mooie behuizing die dun en licht is en is voorzien van een Apple A8X-processor, die over drie 64bit-kernen beschikt. Daarnaast is ook de inmiddels bekende TouchID-sensor op deze tablet aanwezig, zodat veilig ontgrendelen erg makkelijk wordt. De camera heeft een resolutie van 8 megapixel en is voor tabletbegrippen erg goed en ook het 9,7-inch retina-scherm is een van de besten die je kunt krijgen in de tabletmarkt. Het besturingssysteem iOS is op tabletgebied erg sterk en biedt een groot aanbod van goede tabletapplicaties. Nadeel blijft, zoals bij alle Apple-apparaten, het niet uitbreidbare geheugen in combinatie met de flinke meerprijs die je voor extra opslag betaalt.

In onze review van de iPad Air 2 kun je meer lezen over de tablet. De tablet is verkrijgbaar vanaf zo’n €450 bij onder andere Belsimpel.

Pre-order

In de pre-ordercategorie bespreken we tablets die wel aangekondigd zijn door hun fabrikant, maar nog niet in de winkels liggen. We bieden dus een kijkje in de toekomstige tabletmarkt, met toestellen die de moeite waard zijn om in de gaten te houden. Overigens komen in deze categorie allerlei opvallende apparaten terecht en hoeft het niet per se zo te zijn dat een hier genoemd toestel ook daadwerkelijk de aankoop waard zal worden.

In afwachting van de CES-beurs begin volgend jaar is er de afgelopen tijd maar weinig aangekondigd op tabletgebied. En dus komen we in deze pre-ordercategorie niet veel verder dan een van de tablets die er vorige maand ook al stond. De ander is namelijk inmiddels verkrijgbaar.

Acer Predator 8

Acer Predator 8 koopwijzer

De Acer Predator 8 is een tablet die zich speciaal richt op gamen. Dat is vooral te merken aan het ontwerp. Stoere rode lijnen op een agressief gevormde zwarte behuizing geven deze Predator 8 de uitstraling die we van gaming PCs kennen. Wel ontdekten we tijdens onze hands-on dat die behuizing een beetje goedkoop aanvoelt. Vier speakers aan de voorzijde zorgen dat het geluid tijdens het gamen goed overkomt. Intern ligt een Intel Atom x7-processor, die met zijn Intel HD Graphics voor voldoende grafische power moet zorgen. De tablet heeft een 8-inch display met een resolutie van 1200×1920 pixels en het apparaat draait op een redelijk schone build van Android Lollipop. Een nieuwe bestseller zal dit niet worden, maar Acer heeft met de Predator in ieder geval een unieke en veelbelovende tablet geïntroduceerd.

De Acer Predator 8 zal nog dit jaar verkrijgbaar zijn en krijgt een adviesprijs van €350.

Tot slot

Deze koopwijzer is tot stand gekomen aan de hand van onze ideeën over de huidige tabletmarkt. Hoewel we ons uiterste best doen om deze zo objectief mogelijk te houden, wordt deze lijst ook in zekere mate beïnvloed door de voorkeuren van onze redactie. Mocht je opmerkingen hebben over onze keuzes, dan horen wij dat graag in de reacties onder dit artikel. Ook suggesties voor de volgende versie van deze koopwijzer kun je daar kwijt.

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Telekoopwijzer uitgelicht

Telekoopwijzer: de beste smartphones van deze zomer lees verder

Android P 9.0

Deze smartphones krijgen allemaal Android P lees verder

Telekoopwijzer video uitgelicht

Telekoopwijzer: dit zijn de beste high-endsmartphones van deze zomer lees verder

Officieel: Samsung Galaxy Note 9 wordt op 9 augustus onthuld lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters