TeleVisie 3: De wereldheerschappijplannen van Alcatel

Later kan ik zeggen: daar ben ik toch maar mooi bij geweest. Het moment dat Alcatel in Berlijn in een oude energiecentrale bekendmaakte dat het de grootste smartphonefabrikant ter wereld gaat worden. Op 4 september ontvouwde Alcatels CEO zijn plannen met het bedrijf. En die zijn groots. Maar of Apple en Samsung daar nou bang van moeten worden…

In de TeleVisie geven de redacteuren van All About Phones hun mening over de telecomwereld. We zij natuurlijk ook hele benieuwd naar jouw mening. Laat ‘m horen! Hieronder vind je een overzicht van de TeleVisies die eerder werden geschreven:

TeleVisie 1: Laat die 16-kernige processor maar, geef mij een betere batterij!
Televisie 2: TeleVisie: Waarom telkens toch zo’n dure telefoon kopen?

Televisie 3 All About Phones

Als je op de IFA-beurs bent hoor je een paar dagen lang de namen van heel veel mensen voorbij komen. De naam van Alcatels CEO was ik na zijn perspraatje daarom eigenlijk al snel weer vergeten. Eerlijk toegegeven: ik was aan het bijkomen van een veel te lange, onverstaanbare toespraak van Huawei-CEO Richard Yu eerder die dag. De toespraak van Alcatels baas bleef wél in mijn hoofd zitten. Dus toen ik voor deze TeleVisie zijn naam even wilde opzoeken, surfte ik maar naar Google. En wat er toen gebeurde is eigenlijk iets dat wat mij betreft inmiddels prima omschreven kan worden als ‘typisch Alcatel’.

Je vindt namelijk bijna niets over de beste man. Kenmerkend voor het merk. Ik ben ervan overtuigd dat het merendeel van de lezers op onze site bekend is met Alcatel: dat jullie in ieder geval wel eens gehoord hebben van de naam. En dat het van oorsprong een Frans bedrijf is. Maar meer ook niet. Probeer maar eens via Google wat meer informatie te vinden over de smartphonefabrikant. Heel veel wijzer dan dat ze Idol- en Hero-telefoons maken word je niet.

TeleVisie: De wereldheerschappijplannen van Alcatel 1397119322 geroge
De ambitieuze CEO van Alcatel, George Guo

Datzelfde gaat op voor de zoektocht naar die ambitieuze, Chinese topman van Alcatel. Een halfuur, en heel wat aangepaste zoekinstellingen verder, kwam ik dan eindelijk terecht bij de website van TCL Communication Technology. Het bedrijf achter Alcatel. Alcatel is de merknaam waarvoor TCL van Alcatel-Lucent een licentie heeft gekregen om te gebruiken. George Guo heet de beste man dus, bleek op de site van TCL. Ik herkende ‘m op de foto. Hij wordt ook wel Aiping Guo genoemd. Googlend op George Guo kom je bij wat LinkedIn-profielen terecht en op de site van een advocaat uit Nieuw-Zeeland. Zelf heeft ‘ie ook een LinkedIn-profiel, met toch al twee connections.

“Alcatel wordt naar eigen zeggen de grootste omdat ze alles binnenshuis maken. Poe poe”

De gemiddelde schoonmoeder van zomaar een lezer op deze site is beter vindbaar. Maar George Guo is dus de man die met Alcatel wereldheerschappij gaat bereiken, zo liet hij weten in Berlijn. Daarvan is Guo overtuigd, want: “Wij maken alles binnenshuis.” Nou, poe poe. Om het eigenlijk niet verder toe te lichten. Het begin van zijn toespraak was trouwens ook mooi. “Ik weet dat jullie voor het feest komen. But first: let’s talk about business.” Over dat feest later in deze TeleVisie meer, trouwens.

Alles binnenshuis maken is dan wel leuk, een garantie voor goede smartphones is het natuurlijk helemaal niet. Bovendien zijn er andere fabrikanten die ook veel binnenshuis doen, zoals Samsung die ook processors bijvoorbeeld maakt. Bij Alcatel moet er nog heel veel gebeuren voor het ook maar in de schaduw van zo’n merk eigenlijk mag staan. Zoals het opschroeven van de smartphoneverkoop. In Berlijn beweerde Alcatel dat het dit jaar 50 miljoen smartphones verkoopt. In de kleine lettertjes stond echter vermeld dat ook andere producten in die schatting zijn meegeleverd. Zoals misschien dus oordopjes en opladers. Pijnlijk.

De Alcatel Hero 2 ziet er best mooi uit
De Alcatel Hero 2 is best een mooie telefoon

Maargoed: uit het niets een grote speler worden in de smartphonewereld is niet onmogelijk. Dat bewijzen Huawei en Xiaomi inmiddels wel. Dus daar hoeft Alcatel zich geen zorgen om te maken. Maar het moet wel wat doen aan het rommeltje dat het bedrijf nu van buitenaf lijkt. Bij die bedrijven klopt alles. Dat kan niet gezegd worden van Alcatel.

Bij de wat onbekendere, kleinere merken is het leuk om in een artikel achtergrondinformatie over zo’n bedrijf mee te geven. Zodat jij als lezer een beter beeld hebt van zo’n fabrikant. Met veel Chinese merken is dat geen probleem: alle info is prima beschikbaar. Dat kan niet worden gezegd van Alcatel. Wat achtergrondinformatie over het merk meegeven is eigenlijk onmogelijk.

Kijk maar op de website. Sinds 2013 is er geen nieuwsbericht meer op de site gezet, links zijn dood en er staat eigenlijk geen nuttige informatie op. Nee, ook niet op de Engelstalige pagina van de site. Je komt er niet achter wie de kopstukken van het bedrijf zijn. De site van eigenaar TCL Communication Technology is beter onderhouden. Daar prijkt het persbericht van de telefoons die Alcatel op IFA 2013 presenteerde bovenaan.

“Over Alcatel als smartphonemerk valt eigenlijk bijna niets op internet te vinden”

Ik ben toch wel benieuwd hoe Alcatel wereldheerschappij denkt te bereiken zoals het er nu voor staat. De Alcatel Idol Alpha is een mooie, maar matige telefoon en over de Hero 2 en Hero 8 die Alcatel in Berlijn presenteerde valt nog niet zoveel te zeggen. Zelf deed Alcatel dat overigens ook niet: tijdens zijn toespraak bij de release van de Hero 2 en Hero 8 repte Guo geen moment over deze phablet en tablet. Ook vergat Alcatel bij de tablet de kloksnelheid van de processor te vermelden en wisten we ook niet hoe duur de twee toestellen gaan worden en wanneer ze verkrijgbaar zijn. Daar heb je ‘m weer: typisch Alcatel.

Precies de dingen die ervoor kunnen zorgen dat sommige journalisten iets hebben van ‘laat maar, op naar het feest’. Onze hands-ons van de Hero 2 en Hero 8 kun je trouwens gewoon zowel lezen als bekijken. Feesten kunnen ze bij Alcatel trouwens wel. Het bedrijf heeft een partnership met Avicii, een van de populairste DJ’s van dit moment. En die stond toch maar mooi even anderhalf uur te draaien na de presentatie van de nieuwe Alcatel-telefoons. Maar over die dingen had eigenlijk niemand het meer. Te weinig info meegekregen, terwijl het best mooie toestellen zijn.

Hoog tijd dus dat Alcatel eens wat aan haar ‘image’ gaat doen. Ze kunnen best wel telefoons maken, al is het allemaal niet zo heel bijzonder wat ze doen, maar het bedrijf zet zichzelf al compleet buitenspel met haar presentatie. Een website die zo slecht is dat het Alcatel meer kwaad dan goed doet en een CEO die stoer wat dingen roept maar dat niet onderbouwt. Ik gok dat PR-mensen gelijk jeuk krijgen als ze zien hoe Alcatel bezig is. Er valt zoveel meer uit te halen. Misschien dat er dan ooit, heel misschien, toch nog die wereldheerschappij komt. Op haar Facebook-pagina laat Alcatel af en toe zien dat het het soms best wel snapt.

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Telekoopwijzer uitgelicht

Telekoopwijzer: de beste smartphones van deze zomer lees verder

Android P 9.0

Deze smartphones krijgen allemaal Android P lees verder

Telekoopwijzer video uitgelicht

Telekoopwijzer: dit zijn de beste high-endsmartphones van deze zomer lees verder

Officieel: Samsung Galaxy Note 9 wordt op 9 augustus onthuld lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters