TeleVisie 6: Chinese smartphone nog lang niet mainstream

Chinese smartphones; ze beginnen de gemoederen ook binnen de Nederlandse telecomwereld steeds meer bezig te houden. Even geleden had ik de kans om er vier te testen en daar kon ik maar één conclusie uit trekken: de Chinese smartphone is nog lang niet voor iedereen weggelegd.

TeleVisie 6 badge

Een select groepje enthousiastelingen is al jaren bezig met het importeren en uitproberen van onbekende Chinese smartphones, en heeft daar een leuke hobby aan. Maar de afgelopen tijd lijkt een veel groter publiek warm te lopen voor deze onbekende en vaak goedkope smartphones. Natuurlijk heb ik het dan niet over de gemiddelde Nederlander die denkt dat een smartphone een iPhone is en dat Android gelijkt staat aan Samsung, maar het zijn wel mensen die geen overdreven interesse in smartphones hebben. Via vrienden, grootgrutters als DealExtreme of omdat ze het toevallig tegenkwamen op het web weten veel mensen van het bestaan van dit soort toestellen. Gezien de gemiddelde Chinese telefoon nogal goedkoop is voor zijn specificaties en wij Nederlanders graag voor een duppie eerste rang zitten, is de interesse dan al snel gewekt.

Zoals Bouke al eerder eens in een TeleVisie betoogde, hoef je inmiddels ook helemaal geen fortuin meer uit te geven voor een goede smartphone. Hoog tijd om eens te checken of die vlieger ook opgaat voor het onbekendere spul, dus. Via Crazy Panda, één van de webshops die Chinese toestellen in Nederland invoert en met de voor ons gebruikelijke twee jaar garantie hier doorverkoopt, kon ik een viertal toestellen uitproberen en dat leek me een uitstekend idee. Dus ging ik een tijdje op pad met de Cubot P10, Cubot X6, Landvo L550 en THL 5000 om te kijken wat die toestellen te bieden hebben. Het resulteerde in deze review.

“Goede specificaties vertalen zich niet zelden in een slechte gebruikservaring”

Over één toestel was ik totaal niet te spreken, twee waren niet meer dan oké en maar één van de vier toestellen sprak me echt aan. Dat was ook meteen de duurste. Nou besef ik ook wel dat deze vier smartphones niet per se representatief zijn voor de vele honderden, misschien wel duizenden, modellen die in China verkrijgbaar zijn. Maar het zijn wel vier toestellen die je zomaar tegen zou kunnen komen als je naar een goedkope Chinees op zoek gaat. Daarmee wordt in mijn ogen meteen het grootste probleem van de Chinese smartphone geïllustreerd: je weet simpelweg niet goed wat je kunt verwachten. Goede specificaties vertalen zich niet zelden in een slechte gebruikservaring en dus is het maar gokken wat je krijgt. Betrouwbare reviews kunnen hier een houvast in bieden, maar die zijn nou net lang niet voor elk toestel beschikbaar.

Landvo L550 design 
Cubot X6 design 
Cubot P10 design 
THL 5000 design 

“Ik ben er wel van overtuigd dat de situatie vroeg of laat in het voordeel van de Chinezen zal veranderen”

Dat brengt mij meteen tot de voorlopige conclusie van mijn Chinese smartphone-avontuur: voor de consument die zonder al te veel moeite een goed werkend toestel wil vinden zijn deze smartphones simpelweg nog niet geschikt. De toestellen zijn vooral leuk voor de hobbyist die er een sport van maakt het kaf van het koren te scheiden. Want er zitten heus goede toestellen met een lage prijs tussen, maar je moet ze wel net kunnen vinden. En dat terwijl het voor de prijsbewuste smartphonekoper in Nederland helemaal niet zo lastig is om aan een goed toestel te komen voor weinig. Zoek bijvoorbeeld een Microsoft of een Motorola binnen jouw budget uit en je weet bijna zeker dat je goed zit.

Ik ben er wel van overtuigd dat de situatie vroeg of laat in het voordeel van de Chinezen zal veranderen. De fabrikanten leren snel en bedrijven als Xiaomi en Huawei laten zien dat er echt wel voldoende know-how in China aanwezig is. Beide bedrijven werden nog niet zo lang geleden ook gezien als een nietszeggende Chinese fabrikant en hebben het binnen een mum van tijd voor elkaar gekregen om goede, mooie en concurrerende smartphones neer te zetten. Ik twijfel er niet over dat China nog een heel aantal van dat soort pareltjes bevat. Het zou zomaar kunnen dat die de komende jaren het Nederlandse smartphonelandschap stevig gaan veranderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel achter gelaten. Ben jij de eerste?
Android P 9.0

‘Android P 9.0 omarmt notch en redesign moet iPhone-gebruikers overhalen’ 🔥 lees verder

Samsung heeft eindelijk zijn belabberde emoji gefixt lees verder

Smartphones samsung IDC vlaggenschepen smartphonemarkt phoneswap

Zo maak je je Android toestel net zo snel als een iPhone lees verder

OnePlus 5T review design

Contacten van oude naar nieuwe Android smartphone overzetten: zo werkt het lees verder

Android Oreo

Slechts 1.1 procent van Android smartphones draait op Android Oreo lees verder

Google Location History Android

Android verzamelt veel meer informatie over je dan je denkt lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters