TeleVisie 8: Tijd voor de smartphone van de toekomst

Dat de ontwikkelingen in smartphoneland niet meer zo snel gaan als voorheen was al wel een tijdje bekend. Samsung’s Unpacked-evenement eerder deze week maakte dat wat mij betreft eens te meer duidelijk en ik voorzie binnenkort geen verbetering. Kortom: tijd voor de smartphone van de toekomst!

TeleVisie 8

Samsung is het bedrijf dat over het algemeen de grenzen van wat mogelijk is in een smartphone verlegt; soms lopen ze duidelijk voor op de concurrentie en zo nu en dan liggen ze ongeveer gelijk. Achterlopen heeft Samsung, in ieder geval in het topsegment, eigenlijk nog nooit gedaan. Daar is overigens voorlopig nog geen verandering in gekomen, maar de snelheid waarmee Samsung innoveert en de manier waarop veranderen wel. Was het tot voor kort nog gebruikelijk dat Samsung twee keer per jaar (met de nieuwe Galaxy S en nieuwe Galaxy Note) een mooie stap vooruit zette, bleek die stap nu eigenlijk verwaarloosbaar. De nieuwe Galaxy S6 Edge+ en Galaxy Note 5 zijn hardwarematig zo goed als gelijk aan de toestellen van begin dit jaar. Samsung had het tijdens de presentatie dan ook niet meer over hoe geweldig de hardware wel niet is, maar over allerhande software-snuisterijen. Live-streamen naar YouTube en een algoritme dat de muziekkwaliteit van je mp3’tjes verbetert, bijvoorbeeld. Leuk hoor, maar ik heb weleens iets innovatievers gehoord tijdens een persconferentie.

En Samsung is niet de enige. Sony bijvoorbeeld, dat altijd bekend stond om zijn twee vlaggenschepen per jaar, toonde dit jaar met de Xperia Z3+ wel een erg magere update. Overigens wil het bedrijf inmiddels ook van die twee-vlaggenschepen-per-jaar-strategie af. Eigenlijk is er met alle superphones van dit jaar wel in meer of mindere mate iets mis, zoals collega Bart een tijdje geleden al beschreef. Dat zorgt er in sommige gevallen voor dat de upgrade tegenover zijn voorganger helemaal niet zo groot is en er dus in een jaar weinig gebeurd is. Vroeger was een jaar in de smartphonewereld een eeuwigheid.

“In smartphones zoals we die nu kennen zie ik de komende tijd weinig significante innovaties”

In de smartphones zoals we die nu kennen zie ik de komende tijd weinig significante innovaties plaatsvinden. Natuurlijk, de Snapdragon 820 komt eraan en Samsung en Apple zitten ook niet stil, maar echt belangrijke verbeteringen zijn het niet. Op displayvlak is de boel ook wel een beetje uitontwikkeld en de huidige smartphonecamera’s zijn in veel omstandigheden voor het gros van de mensen genoeg. Op softwarevlak zullen fabrikanten ongetwijfeld blijven innoveren, maar veel van die verbeteringen kunnen ook op oude modellen geïnstalleerd worden. Het is te hopen dat fabrikanten op batterijgebied alle zeilen bij zetten, maar ik zie het eerlijk gezegd niet gebeuren. Draadloos laden, vingerafdrukscanners en mobiele betalen zijn leuk, maar zie ik niet als grote verandering.

Kortom, het is tijd voor een revolutionair nieuw concept. Zoiets als de iPhone toen hij in 2007 gelanceerd werd, dat ons idee over een telefoon – of liever gezegd draagbare computer – ingrijpend verandert. Project Ara? Misschien. Opvouwbare smartphones? Zou kunnen. Ik denk zelf eigenlijk dat we het meer in een wearable-achtig ding moeten zoeken. Hoe dat er dan uit gaat zien, vraag je je misschien af? Degene die het weet is een rijk man. Maar misschien zit ik er ook wel helemaal naast en lopen we over twintig jaar nog steeds met een glasplaatje van vijf tot zes inch aan ons oor. Ik hoor graag wat jullie ideeën hierover zijn in de reacties onder dit artikel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 1. Arnold Jansma -

  Op de vlak van batterij ontwikkeling is nog een hoop winst te halen. Maar dat is niet alleen voor smartphone.

  Camera's kunnen nog steeds beter.

 2. PiejeyE -

  Het wordt tijd dat er op softwarevlak ook een paar veiligheidshalve vernieuwingen komen zoals:
  -Niet kunnen uitzetten van de telefoon wanneer die vergrendeld is,
  -Niet kunnen kijken via een computer (waarmee de smartphone verbonden is via kabel) in de bestanden wanneer de smartphone vergrendeld is,
  -Geen software updates kunnen doen via een pc door middel van een usb verbinding met de smartphone.

  Dit zijn zaken die dieven en andere mensen die de telefoons 'toevallig' in handen krijgen zullen tegenhouden. Ze kunnen zo de telefoon niet gebruiken. En hebben meer kennis nodig om in de telefoon te geraken ipv gewoon uitzetten, resetten, andere sim en hopla, ze hebben een nieuwe smartphone.

  Op vlak van innovatie is het voor mij belangrijk dat ze eens werk maken van nieuwe batterij technologieën. Dat een batterij eens langer dan 1 dag meegaat.

  Een volgende idee is inderdaad de oprolbare of uitvouwbare smartphones, zeker voor deze groter dan 5,5 inch. Maar ik zie de modulaire telefoon echter wel eerder op de markt komen.

  We staan op een keerpunt, want er is zoals je zei marktverzadiging. Vroeger kocht ik elk jaar een nieuwe samsung galaxy (s2-s3-s4) dan is het gestopt. De s4 vond ik de laatste deftige upgrade op vlak van mogelijkheden, hardware en camera. De s6 vind ik prachtig, net als de edge, maar wil ik hem? Neen niet direct alleszins…
  Ik ben er zeker van dat een underdog smartphone fabrikant het plots gaat doen met 1 toestel, en dan samsung of apple met het idee gaat lopen. Ik zou zeggen, om ter eerst, dan zullen ze snel meer markten veroveren.

 3. bjorn vt -

  Hallo,
  Naar mijn bescheiden mening is de markt een beetje verzadigd geraakt.
  De consument verlangde steeds meer en meer en nu heeft men een punt bereikt waarop men lijkt stil te staan in de ontwikkeling van smartphone 's.
  Laat ons eerlijk zijn, we zijn als consument erg verwend geweest de afgelopen jaren.
  Ikzelf gebruik nu nog dagelijks mijn Xperia z2 en ben hier nog steeds tevreden over. Dit toestel werd door jullie zeer positief ontvangen en ik kan jullie commentaren alleen maar beamen terwijl dan een z3+ eigenlijk door veel mensen word afgekraakt ondanks betere specs dan de z2.
  Dit enkel omdat het niet meer innovatief genoeg meer zou zijn.
  Het word eens tijd dat mensen naar hun smartphone gaan kijken en eens stil staan bij wat voor een mooi staaltje techniek ze in hun handen hebben.

  1. iRobot -

   "Het word eens tijd dat mensen naar hun smartphone gaan kijken en eens stil staan bij wat voor een mooi staaltje techniek ze in hun handen hebben."

   Dat doen ze best hoor. De markt wordt levendig gehouden door het abonnement systeem. Elke 2 jaar verlopen de abo's en zijn de mensen weer op zoek naar iets nieuws. Een SGS 4 vergelijken met een SGS 6 of een iPhone 5 met een 6 is toch een behoorlijke stap al zijn er weinig innovaties te bespeuren. Is het nodig? Nee helemaal niet, maar verandering van spijs doet eten.

Telekoopwijzer uitgelicht

Telekoopwijzer: Dit zijn de beste smartphones voor de feestdagen lees verder

WANT is op zoek naar een nieuwe redactiestagiaire! lees verder

Telekoopwijzer september staat klaar lees verder

telekoopwijzer

Telekoopwijzer juli staat klaar lees verder

telekoopwijzer

Telekoopwijzer juni staat klaar lees verder

Telekoopwijzer mei staat klaar lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters