TeleVisie 8: Tijd voor de smartphone van de toekomst

Dat de ontwikkelingen in smartphoneland niet meer zo snel gaan als voorheen was al wel een tijdje bekend. Samsung’s Unpacked-evenement eerder deze week maakte dat wat mij betreft eens te meer duidelijk en ik voorzie binnenkort geen verbetering. Kortom: tijd voor de smartphone van de toekomst!

TeleVisie 8

Samsung is het bedrijf dat over het algemeen de grenzen van wat mogelijk is in een smartphone verlegt; soms lopen ze duidelijk voor op de concurrentie en zo nu en dan liggen ze ongeveer gelijk. Achterlopen heeft Samsung, in ieder geval in het topsegment, eigenlijk nog nooit gedaan. Daar is overigens voorlopig nog geen verandering in gekomen, maar de snelheid waarmee Samsung innoveert en de manier waarop veranderen wel. Was het tot voor kort nog gebruikelijk dat Samsung twee keer per jaar (met de nieuwe Galaxy S en nieuwe Galaxy Note) een mooie stap vooruit zette, bleek die stap nu eigenlijk verwaarloosbaar. De nieuwe Galaxy S6 Edge+ en Galaxy Note 5 zijn hardwarematig zo goed als gelijk aan de toestellen van begin dit jaar. Samsung had het tijdens de presentatie dan ook niet meer over hoe geweldig de hardware wel niet is, maar over allerhande software-snuisterijen. Live-streamen naar YouTube en een algoritme dat de muziekkwaliteit van je mp3’tjes verbetert, bijvoorbeeld. Leuk hoor, maar ik heb weleens iets innovatievers gehoord tijdens een persconferentie.

En Samsung is niet de enige. Sony bijvoorbeeld, dat altijd bekend stond om zijn twee vlaggenschepen per jaar, toonde dit jaar met de Xperia Z3+ wel een erg magere update. Overigens wil het bedrijf inmiddels ook van die twee-vlaggenschepen-per-jaar-strategie af. Eigenlijk is er met alle superphones van dit jaar wel in meer of mindere mate iets mis, zoals collega Bart een tijdje geleden al beschreef. Dat zorgt er in sommige gevallen voor dat de upgrade tegenover zijn voorganger helemaal niet zo groot is en er dus in een jaar weinig gebeurd is. Vroeger was een jaar in de smartphonewereld een eeuwigheid.

“In smartphones zoals we die nu kennen zie ik de komende tijd weinig significante innovaties”

In de smartphones zoals we die nu kennen zie ik de komende tijd weinig significante innovaties plaatsvinden. Natuurlijk, de Snapdragon 820 komt eraan en Samsung en Apple zitten ook niet stil, maar echt belangrijke verbeteringen zijn het niet. Op displayvlak is de boel ook wel een beetje uitontwikkeld en de huidige smartphonecamera’s zijn in veel omstandigheden voor het gros van de mensen genoeg. Op softwarevlak zullen fabrikanten ongetwijfeld blijven innoveren, maar veel van die verbeteringen kunnen ook op oude modellen geïnstalleerd worden. Het is te hopen dat fabrikanten op batterijgebied alle zeilen bij zetten, maar ik zie het eerlijk gezegd niet gebeuren. Draadloos laden, vingerafdrukscanners en mobiele betalen zijn leuk, maar zie ik niet als grote verandering.

Kortom, het is tijd voor een revolutionair nieuw concept. Zoiets als de iPhone toen hij in 2007 gelanceerd werd, dat ons idee over een telefoon – of liever gezegd draagbare computer – ingrijpend verandert. Project Ara? Misschien. Opvouwbare smartphones? Zou kunnen. Ik denk zelf eigenlijk dat we het meer in een wearable-achtig ding moeten zoeken. Hoe dat er dan uit gaat zien, vraag je je misschien af? Degene die het weet is een rijk man. Maar misschien zit ik er ook wel helemaal naast en lopen we over twintig jaar nog steeds met een glasplaatje van vijf tot zes inch aan ons oor. Ik hoor graag wat jullie ideeën hierover zijn in de reacties onder dit artikel.

Telekoopwijzer uitgelicht

Telekoopwijzer: de beste smartphones van deze zomer lees verder

WANT is op zoek naar een nieuwe redactiestagiaire! lees verder

Telekoopwijzer september staat klaar lees verder

telekoopwijzer

Telekoopwijzer juli staat klaar lees verder

telekoopwijzer

Telekoopwijzer juni staat klaar lees verder

Telekoopwijzer mei staat klaar lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters