TeleVisie: Laat die 16-kernige processor maar, geef mij een betere batterij!

Vandaag beginnen we met iets nieuws: de TeleVisie. Onze visie op de telecomwereld. Hier ons eerste onderwerp: batterijduur. Een nijpend probleem voor veel smartphonebezitters.

Daar zit je dan met je prachtige smartphone, met een scherm van pakweg 5 inch, fantastische resolutie, superdun, achtkernige processor en volgeladen met apps die je leven moeten vergemakkelijken. Alleen, het ding doet het niet. Want de batterij is zo dood als een pier.

Televisie 3 All About phones

Smartphones zijn de laatste vijf jaar op vele manieren verbeterd. Ze zijn sneller geworden, groter, de schermen zijn veel beter en aangenamer om naar te kijken. Er zitten tegenwoordig camera’s in die een compactcamera naar de kroon steken. En de hoeveelheid apps is zo gigantisch dat bijna niemand meer door het leven kan zonder zo’n minicomputer in de zak. Vele malen per dag haalt iedereen de smartphone te voorschijn om facebook te checken, een mailtje te lezen, een spelletje te spelen of een selfie te maken.

Wat echter nauwelijks is verbeterd, is de batterijduur. Dankzij al die nieuwe ontwikkelingen op andere gebieden verstoken smartphones juist veel sneller hun acculading dan hun voorgangers, de dumbphones met de toetsjes en de kleine monochrome schermpjes. Die dingen gingen zeker een week mee, en soms wel een maand. Maar een hypermoderne smartphone haalt soms het eind van de dag niet eens.

Omdat smartphones ook nog eens veel dunner zijn geworden, is er ook steeds minder ruimte voor een flink formaat batterij. Want dat is ontegenzeggelijk inmiddels het dikste onderdeel van de hele telefoon. En fabrikanten helpen ook niet echt door smartphones op de markt te brengen waarbij de batterij niet verwisseld kan worden. Je moet het maar doen met die ene, gebrekkige batterij die erin zit.

Consumenten zijn dus in de loop der jaren maar zelf manieren gaan verzinnen om hun smartphone wat langer in leven te houden. Allerlei niet echt nodige verbindingen buitenshuis uitzetten, bijvoorbeeld. Bluetooth en wifi, wie heeft ze nodig als je in de trein zit? Dat scheelt weer een paar minuten. Het eerste wat iedereen doet als hij ’s avonds thuis is, is de smartphone in de lader steken. Dan kan ie er weer een paar uurtjes tegen. En ’s nachts ligt elke smartphone aan een lader, anders weet je zeker dat je de volgende dag ineens geen telefoon meer hebt. Maar een dood stuk plastic.

Je kunt je als consument ook een beetje wapenen tegen een dode telefoon door draagbare accu’s op zak te hebben of een speciale batterijcover eromheen te doen, waardoor je dunne designtelefoon ineens op een tien jaar oude pda lijkt.

BlackBerry Bold 9900 batterij 

“Fabrikanten komen met lapmiddelen”

Consumenten en ook app-ontwikkelaars zijn inmiddels behoorlijk inventief geworden om de batterijduur te verlengen. Er zijn apps beschikbaar met namen als Juice Defender die de batterijduur bewaken. Maar dat heeft wel een prijs. Zo’n app schakelt zoveel zaken uit om die batterij te sparen, dat je niet echt lekker kunt werken met je smartphone. Ook fabrikanten doen een duit in het zakje. Sony kent de stamina-modus, die hetzelfde doet als Juice Defender: zaken uitschakelen en daarmee de functionaliteit van het apparaat beperken. Samsung heeft onlangs bekendgemaakt te werken aan een zuiniger processor, die de batterij enigszins spaart.

Het blijven lapmiddelen, want aan de batterij zelf verandert niets. Die blijft leeglopen in een verontrustend snel tempo, en het laden ervan neemt zeker een vol uur in beslag.

“Nederwiet kan de oplossing worden voor de gebrekkige batterijduur”

De fabrikant die erin slaagt om een smartphone op de markt te brengen die niet al te lelijk is (lees: dik), en toch een batterijduur van meer dan een week garandeert op één acculading, kan een stormloop van het publiek verwachten. Dat zit allang niet meer te wachten op nog snellere processoren, die nauwelijks voordelen bieden maar absoluut wél het nadeel opleveren dat de batterij nog sneller leeg is.

Al een jaar of twee zijn er bemoedigende ontwikkelingen op het gebied van de ontwikkeling van batterijen. Grafeen, het wondermiddel van de toekomst, lijkt bijzonder geschikt te zijn om tot batterijen in smartphones te worden verwerkt. Het is supergeleidend, dus snel op te laden, en het spul – een laagje grafiet van slechts één atoom dun – kan de batterijduur theoretisch vijftig tot honderd keer verbeteren.

Maar het schiet helaas niet erg op met dat spul. Wetenschappers hebben er spectaculaire tests mee uitgevoerd, maar in consumentenelektronica hebben we het nog niet gezien. Schijnbaar is grafeen nogal moeilijk te produceren en met een miljard nieuwe smartphones per jaar is er een behoorlijke industrie nodig om die allemaal van grafeenaccu’s te voorzien.

Er is echter nóg een bemoedigende ontwikkeling, en die heet hennep. Ons eigen goeie ouwe nederwiet blijkt prima in staat te zijn om als batterij dienst te doen.

Samsung Galaxy S 2 batterij 
Samsung Galaxy S 2 batterij 

“Met grafeen of bewerkt hennep opladen in minder dan een minuut”

Hennep is door onderzoekers verwerkt tot een supergeleidend spulletje dat goedkoper en sneller te produceren valt dan grafeen, en het is nog goedkoper ook. Het opladen van je telefoon zou in minder dan een minuut kunnen, en het duurt dagen voordat het toestel weer aan de lader moet.

Als ik Samsung of Apple heette, zou ik die onderzoekers direct voorzien van de nodige fondsen om hun research te bespoedigen. De eerste fabrikant die op de markt komt met een mooie smartphone die langer dan een week meegaat op één acculading, kan rekenen op miljoenen nieuwe klanten. Want een smartphone kan nog zo mooi glimmen, als ie dood is, is er niks meer aan.

Laat die 12-kernige processor maar, geef me een betere batterij nederwiet 67 906878851 
Nederwiet in (illegale) productie. Foto: Bart Vuijk
Telekoopwijzer uitgelicht

Telekoopwijzer: de beste smartphones van deze zomer lees verder

WANT is op zoek naar een nieuwe redactiestagiaire! lees verder

Telekoopwijzer september staat klaar lees verder

telekoopwijzer

Telekoopwijzer juli staat klaar lees verder

telekoopwijzer

Telekoopwijzer juni staat klaar lees verder

Telekoopwijzer mei staat klaar lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters