TeleVisie: Waarom telkens toch zo'n dure telefoon kopen?

Samsung, Apple, HTC en Sony. Zomaar wat fabrikanten die de beste telefoons voor je in petto hebben. Voor de hoofdprijs. Maar waarom zou je zoveel geld betalen voor een telefoon als er alternatieven zijn waarmee je precies hetzelfde kan doen, die er goed uitzien en die je ook nog eens honderden euro’s besparen?

TeleVisie 2 All About Phones

Natuurlijk: met telefoons als de HTC One M8 en straks de iPhone 6 en de Galaxy Note 4 heb je telefoons die er prachtig uitzien en over de beste specificaties van dit moment beschikken. Daar betaal je dan ook naar. HTC gaf de One M8 in maart een adviesprijs mee van 699 euro. De iPhone 6 en Galaxy Note 4 zullen zo mogelijk een nog hoger prijskaartje krijgen.

We geven je het op een briefje: ze gaan massaal gekocht worden. Maar waarom eigenlijk? Waarom zoveel geld uitgeven aan een telefoon terwijl er alternatieven zijn die nog geen 150 euro kosten, en waarmee je dus zeker 500 euro bespaart? Reken even mee: met een gemiddeld Sim Only-abonnement van 20 euro per maand kun je op die manier 25 maanden, dus ruim twee jaar, ‘gratis’ bellen.

De Nokia Lumia 520 was de eerste goedkope telefoon die in zijn review vijf sterren kreeg
De Lumia 520 was de eerste goedkope telefoon die vijf sterren kreeg

Het enige dat je daarvoor hoeft te doen is er vrede mee nemen dat je niet met het beste en het nieuwste van het nieuwste loopt. Ook kun je twee jaar na aanschaf misschien niet meer de nieuwste games op je smartphone spelen omdat de specificaties van je telefoon daar te min voor zijn. Voor 150 euro kun je tegenwoordig echter prima telefoons kopen. Het niveau van de goedkopere smartphone wordt namelijk steeds beter. Liep zo’n goedkoop ding vroeger nog wel eens vast en haperde hij tijdens het typen; nu zijn er telefoons die nog geen 150 euro kosten en alle taken prima uitvoeren. Vorig jaar was de Nokia Lumia 520 de eerste telefoon uit het low-endsegment die van ons in de review met vijf sterren de maximale score kreeg. Nog geen maand geleden mocht ik de Moto E van Motorola een paar weken gebruiken voor een review. Wat een verademing is deze telefoon van nog geen 120 euro. Ik gaf ‘m daarom ook niet voor niets een beoordeling van vijf sterren. Dit ligt vooral aan de prijs-kwaliteitsverhouding van zo’n telefoon. Bij All About Phones testen we een telefoon enkele weken: we weten de staat van een telefoon niet na twee jaar. Hoeveel langzamer hij dus is geworden.

“Er zijn altijd mensen die een wedstrijdje wie de grootste heeft doen”

Wel durf ik te stellen dat de beste goedkope telefoons van nu op hetzelfde niveau zitten van de duurste smartphones van, pak ‘m beet, een jaar of twee, drie terug. Met de Lumia 520 en de Moto E dus als schoolvoorbeelden. Deze telefoons hebben bijvoorbeeld een 4- en 4,3-inch scherm. De processors zijn geklokt op 1 en 1,2 GHz. Het werkgeheugen loopt met 512MB om 1GB meer uiteen. Ze hebben één ding gemeen, en dat is dat ze allebei supersnel werken en niet crashen. Waarmee ze het niveau van de toptelefoons van weleer makkelijk evenaren.

Die toptelefoons van twee, drie jaar terug waren toch prima toestellen? Natuurlijk: er zijn heel veel mensen die altijd het nieuwste van het nieuwste willen hebben. En lang niet altijd omdat ze dat nodig hebben of de eigenschappen van de telefoon maximaal benutten. Die groep, die continu een wedstrijdje wie de grootste heeft doet, zal altijd de knip trekken voor een nieuwe iPhone. Moeten ze zelf weten.

Ook de Moto E van Motorola kreeg van ons vijf sterren
Ook de Moto E kreeg van ons vijf sterren

Er is alleen ook nog een groep die voornamelijk bereid is om zoveel geld te betalen om er maar zeker van te zijn dat ze een telefoon hebben die hen niet in de steek laat. Wakker worden… Er zijn inmiddels goedkopere alternatieven. Véél goedkopere.

Natuurlijk lever je wel in op wat zaken vergeleken met een superdure telefoon. Met een lowender is je camera bijna altijd slecht, is het ontwerp minder mooi, of zoals fabrikanten het graag noemen, minder ‘premium’. Dit kan soms ook gezegd worden van de bouwkwaliteit van een telefoon. Maar daar houden de grootste verschillen wel op. Het is aan jezelf om te bepalen of deze punten voor jou een reden zijn om 500 euro meer uit te geven voor een telefoon.

“Er zijn natuurlijk ook nog veel goedkope telefoons waar we niet vrolijk van worden”

Niet alle goedkope telefoons zijn even goed. Het is wel een beetje oppassen. Er zit aardig wat bagger tussen. Ik werd zelf niet heel vrolijk van de Huawei Ascend Y530. En deze Huawei is geen uitzondering. Zo zijn telefoons van Samsung vaak volgestopt met allerlei meegeleverde software die je toch niet gebruikt en hebben veel telefoons een user interface van de smartphonefabrikant. Meegeleverde apps en een sterk aangepaste UI zijn eigenlijk altijd aanwijzingen dat de telefoon niet zo snel is.

Met telefoons als de Lumia 520 (de 530 is inmiddels in aantocht) en de Moto E is de tijd er rijp voor om deze telefoons als volgende telefoon te overwegen. Van het geld dat je bespaart kun je op vakantie. Of twee jaar ‘gratis’ bellen. Natuurlijk: na twee jaar kun je een voormalig vlaggenschip altijd nog voor een leuk zakcentje tweedehands slijten terwijl je een lowranger misschien aan je opa geeft (als je ‘m al niet weggooit). Dit compenseert in mijn ogen alleen nooit het verschil met het geld dat je bespaart door een goede goedkope telefoon te kopen.

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Telekoopwijzer uitgelicht

Telekoopwijzer: de beste smartphones van deze zomer lees verder

Android P 9.0

Deze smartphones krijgen allemaal Android P lees verder

Telekoopwijzer video uitgelicht

Telekoopwijzer: dit zijn de beste high-endsmartphones van deze zomer lees verder

Officieel: Samsung Galaxy Note 9 wordt op 9 augustus onthuld lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters