TeleWeek 13: Bye bye Hi

Studenten worden blijkbaar ook volwassen en dat was reden genoeg voor KPN om provider Hi de nek om te draaien. Een nieuwe TeleWeek vol nieuwe gebeurtenissen. WhatsApp, TomTom, HTC en 4G komen allemaal aan bod.

So long Hi!

TeleWeek 13: Bye bye Hi

Het heeft even geduurd maar afgelopen week was het dan eindelijk zover; provider Hi bestaat vanaf 1 mei niet meer. KPN was er klaar mee, stiekem al een jaar of twee. Hi was een typische jongerenprovider die vroeger studenten wist aan te spreken met studentenkorting, toffe acties, gratis festivals en leuke commercials. In de loop der tijd was het originele marketingteam van Hi uit elkaar gevallen en dat luidde gelijk het begin van het einde van Hi in.

Ongeveer 18 maanden geleden gaf KPN Hi de opdracht om zich zelf beter te onderscheiden tegenover KPN. De lijn tussen KPN en Hi was dun; dezelfde diensten, dezelfde toestellen en bijna de zelfde abonnementen en voorwaarden. Hi moest weer onderscheidend worden; het kannibaliseerde nu te veel op het hoofdmerk KPN. De eerste Hi-winkels werden een jaar geleden al gesloten en nu blijkt dat het Hi niet gelukt is om zich zelf duidelijker te onderscheiden van KPN. Gevolg: so long hi!

Hi zal vanaf 1 mei stoppen en alle klanten zullen overgaan naar KPN. Sommige consumenten krijgen voor hetzelfde geld meer data bij KPN, andere moeten wat extra bijbetalen. Hi; het was mooi je gekend te hebben!

TomTom denk dat mensen per kilometer willen betalen

TomTom Go Mobile

TomTom is een typisch voorbeeld van een Nederlands bedrijf dat niet mee kon, of wilde, gaan met zijn tijd. Terwijl gratis navigatie-apps als Google Maps als paddenstoelen uit de grond schoten, hield TomTom vast aan het oude vertrouwde model. Vooraf een flink bedrag betalen voor de app en als het kan nog even wat extra per maand voor flitspalen en verkeersinformatie. Nee, TomTom wilde vooral veel geld verdienen en was koppig genoeg om concurrenten dood te negeren.

Inmiddels meent TomTom toch opnieuw de markt te moeten uitvinden. En hoe: consumenten kunnen de app van TomTom gratis downloaden. Ze kunnen er ook gratis mee navigeren, met alle toeters en bellen die TomTom rijk is. Het addertje onder het gras: je kunt slechts 75 kilometer per maand gratis gebruik maken van de app. Daarna moet je ervoor betalen. Een upgrade naar onbeperkt gebruik van de app kost 19,99 euro voor één jaar en 44,99 euro voor drie jaar. Wat de gek ervoor geeft, zullen we maar zeggen…

WhatsApp komt eindelijk met nieuwe functionaliteit

Bellen via WhatsApp snel een realiteit gsmarena 001

WhatsApp is niet erg scheutig met nieuwe functionaliteit en wordt inmiddels in Azië links en rechts ingehaald door apps zoals WeChat. De CEO van WhatsApp zag de teloorgang vast al aankomen en dus wist hij slim genoeg voor veel geld zijn app te verkopen aan Facebook. Maar sinds WhatsApp bij Facebook zit gaat het allemaal niet veel sneller, zo lijkt. Behalve een beperkte PC-integratie en de beruchte blauwe vinkjes hebben we de afgelopen tijd weinig nieuws gezien.

Toch heeft WhatsApp een aantal nieuwe functies op de plank liggen. Allereerst wordt het binnenkort mogelijk om te bellen via WhatsApp, nu ook voor iOS. Dat is niets nieuws. Nieuw is wel dat WhatsApp eindelijk ook backups voor Android mogelijk gaat maken. Dit gaat volgens nieuwe informatie via Google Drive. Als je dan overstapt naar een nieuwe smartphone, heb je weer je hele geschiedenis terug op je telefoon staan. Wel zo handig en helemaal 2015, WhatsApp!

Tot slot kun je binnenkort op iOS de leesbevestiging van WhatsApp uitzetten. Wanneer alle nieuwe functies beschikbaar zijn voor iedereen, is zoals bijna altijd, nog onbekend.

Leegloop bij HTC: wanneer stopt het?!

De top van HTC ontwerpers

HTC maakt een ware leegloop mee. Ze zeggen wel eens; de ratten verlaten het zinkende schip. Nou is dat bij HTC niet helemaal aan de orde, maar het is duidelijk dat het zo niet langer door kan gaan. De lauwe ontvangst van de One M9 helpt daar zeker niet aan mee. Dat er onrust heerst bij HTC moge inmiddels duidelijk zijn. Nadat vorige week de CEO van HTC aan de kant werd gezet, is het nu tijd voor een andere belangrijke manager om het veld te ruimen. Of, nog erger, zelf gewoon lekker te vertrekken. Jonah Becker was een jaar geleden benoemd tot hoofd product design bij HTC. Hij vertrekt nu na slechts 11 maanden aan het roer te hebben gestaan bij de ontwerpafdeling van HTC.

Becker werd zes jaar geleden ingelijfd door HTC toen het ontwerpbureau One & Co door HTC werd overgenomen. Het ontwerpbureau werd sindsdien verantwoordelijk voor al het ontwerp binnen HTC en was onder meer verantwoordelijk voor de aluminium One-serie. Blijkbaar is Becker er inmiddels helemaal klaar mee en hij is nu “op zoek naar een nieuwe uitdaging”. Dan vragen wij ons hardop af; wat kan er nou uitdagender zijn dan HTC er boven te helpen?!

De Consumentenbond is stiekem best wel tevreden over 4G In Nederland

De Consumentenbond is kritisch, heel erg kritisch. Dat weten we allemaal en dat is ook hun bestaansrecht. Afgelopen week kwam de vereniging met een nieuwsbericht naar buiten dat ze vast met veel pijn en moeite de wereld in hebben geholpen. Conclusie van het onderzoek: 4G is best goed geregeld in Nederland. Maar dergelijke positiviteit is de bond niet gewend en dus was het hoogst noodzakelijk om daar een wat kritischer inhoud en titel aan te geven. Gevolg: “4G-aanbieders komen beloftes deels na”.

4G in Nederland is gewoon goed. Het is niet top, het is niet slecht het is gewoon wat het is. De dekking is zoals je het zou verwachten en op drukke plekken is het soms wat trager, aldus de bond. In veel gevallen werd een snelheid van minstens 3 megabit per seconde gehaald. Dit gebeurde bij KPN 95 procent van de keren, bij T-Mobile 84 procent en bij Vodafone 93 procent. Geen slechte cijfers, zou je zeggen. Blijkbaar kon het de bond niet bekoren en vandaar de pragmatische conclusie; providers leveren wat ze beloven. Halleluja.

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Telekoopwijzer uitgelicht

Telekoopwijzer: de beste smartphones van deze zomer lees verder

Android P 9.0

Deze smartphones krijgen allemaal Android P lees verder

Telekoopwijzer video uitgelicht

Telekoopwijzer: dit zijn de beste high-endsmartphones van deze zomer lees verder

Officieel: Samsung Galaxy Note 9 wordt op 9 augustus onthuld lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters