TeleWeek 19: De verschillende camerasensoren in de Galaxy S6

Dankzij Bevrijdingsdag was het een lekker gebroken weekje. Aan het begin van de week was er dus niet al te veel nieuws, maar daarna kwam de telecomwereld lekker op stoom. In deze TeleWeek blikken we terug op een paar opmerkelijke nieuwsfeitjes, waaronder de camera’s van de Galaxy S6 en een app die levens kan redden…

Niet elke Galaxy S6 heeft dezelfde camera

TeleWeek 19

Samsung gebruikt voor de Galaxy S6 en Galaxy S6 Edge een camerasensor van Sony. Althans, dat dachten we. Waar het merendeel van deze telefoons de Sony-sensor gebruikt, blijkt een bepaald deel van de Galaxy S6’s uitgerust te zijn met Samsungs eigen ISOCELL-camera. Deze verschilt qua prestaties van de IMX240-sensor van Sony.

Vooral onder ‘normale’ omstandigheden zijn foto’s met de Sony-sensor detailrijker. Voordeel van de Samsung-sensor is dat deze het onder donkere omstandigheden iets beter lijkt te doen, maar over het algemeen lijkt Sony de betere camerasensor te hebben. Nadeel als klant is dat je niet van tevoren weet welke sensor je krijgt.

Beide camera’s maken prima foto’s in 16 megapixel, maar er is dus wel sprake van een klein kwaliteitsverschil.

KPN zal op termijn fusie overwegen

KPN CEO Eelco Blok
KPN-topman Eelco Blok

KPN is sinds dit jaar weer een compleet Nederlands bedrijf, nadat het provider Base in België verpatste aan Telenet. Leuk natuurlijk, maar dit betekent wel dat de provider iets kleiner is geworden. Terwijl de concurrentie moordend is. Deutsche Telekom en Telefonica: dat zijn grote jongens om tegen op te botsen in de wapenwedloop op het gebied van snellere netwerken.

KPN lijkt zich te beseffen dat het in zijn eentje nooit de strijd met dit soort grootmachten kan aangaan. CEO Eelco Blok liet daarom in een interview met het Financieele Daglbad weten dat een fusie op de lange termijn niet zo’n gek idee is. “Op termijn is dat een logische consequentie van wat er in de telecomindustrie aan de hand is. Maar dat zal dan wel gebeuren uit een positie van kracht”, zei hij woensdag.

Een mogelijke partner is Belgacom. “België en Nederland grenzen aan elkaar”, vertelt Blok. “Er is al een aantal keren naar gekeken, vijftien jaar geleden voor de eerste keer. Maar daar geldt wel voor dat de Belgische overheid nog voor 53 procent eigenaar is van Belgacom. Er zijn een aantal niet zo succesvolle Belgisch-Nederlandse combinaties uit het recente verleden. Dat zijn dingen die een rol spelen.”

App met meerwaarde: SOS Alarm

SOS Alarm

Leuk bericht om zeurpieten de mond te snoeren die zeggen dat smartphones onzin zijn en naar vroeger verlangen. Er is namelijk een app uitgebracht voor Android en iOS waarmee je hulpdiensten kan inschakelen. Handig natuurlijk, maar vervolgens moet je alsnog de hulpdiensten te woord staan om met meer informatie te komen.

Nee, de duidelijke meerwaarde zit ‘m in het feit dat vrijwillige hulpverleners, zoals mensen met een BHV-diploma of artsen, een melding krijgen als ze zich binnen een straal van een kilometer van het ongeval bevinden. Zo kan er nog sneller eerste hulp worden geboden. Nice one! Oh ja: er wordt zelfs aan een Windows Phone-app gewerkt, die binnen enkele weken klaar voor gebruik moet zijn.

Oepsie! Android M wordt eind deze maand aangekondigd

Android M

Google organiseert aan het einde van deze maand zijn ontwikkelaarsconferentie, I/O. Vorig jaar was dit het toneel van de aankondiging van Android L, wat later bekend zou worden als Lollipop en de grootste aanpassing bleek te zijn aan Android in drie jaar tijd. Dit jaar kondigt Google waarschijnlijk Android M aan.

Deze naam werd namelijk in de agenda genoemd van I/O, om later weer geschrapt te worden. Waarschijnlijk betekent dit maar een ding: Google gaat Android M inderdaad aankondigen, maar wil dat voorlopig nog niet aan het publiek weten.

Resteert nu de vraag: wat gaat Google allemaal met Android M doen? Hoe groot zijn de aanpassingen aan het besturingssysteem. Waarschijnlijk zal het niet zo ingrijpend zijn als bij Android L. Binnen een jaar wéér zo’n rigoureuze verandering: dat is niet aannemelijk. We zijn natuurlijk benieuwd waar de M voor staat. Milky Way, of een andere naam? Laat weten wat jij denkt dat de naam wordt!

Telekoopwijzer uitgelicht

Telekoopwijzer: de beste smartphones van deze zomer lees verder

WANT is op zoek naar een nieuwe redactiestagiaire! lees verder

Telekoopwijzer september staat klaar lees verder

telekoopwijzer

Telekoopwijzer juli staat klaar lees verder

telekoopwijzer

Telekoopwijzer juni staat klaar lees verder

Telekoopwijzer mei staat klaar lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters