TeleWeek 22: Android M is een feit

We kunnen lang en kort praten over wat het belangrijkste nieuws was van de week, maar als puntje bij paaltje komt is dat gewoon Android M. De nieuwe versie van Google’s besturingssysteem werd donderdagavond op I/O aangekondigd. In deze TeleWeek blikken we terug op de nieuwe functies van Android, maar bespreken we uiteraard ook ander nieuws.

Android M brengt geen schokkende vernieuwingen met zich mee

TeleWeek 22

Android M komt er dus aan! Op I/O gaf Google alvast een voorproefje. Je kunt straks zelf bepalen welke rechten je een app geeft en er komen ‘custom’ tabbladen van Chrome. Open je binnen een app de browser, dan kun je van de gebruikelijke mogelijkheden van Chrome gebruikmaken. Verder komt er ingebouwde ondersteuning voor vingerafdruksensors, zodat fabrikanten dat niet zelf meer hoeven te ontwikkelen.

Een ander punt is dat Google werkt aan nieuwe software om de batterij te ontlasten. Ligt je smartphone op tafel? Dan merkt hij dat op een gegeven moment en schiet hij in een spaarstand. Wel ontvang je dan nog notificaties. ‘Dozing’ noemt Google de nieuwe functie om de batterij langer mee te laten gaan. Tot slot is er Google’s antwoord op Apple Pay: Android Pay, dat op iedere NFC-telefoon kan werken volgens Google.

Mooie toevoegingen allemaal, maar niet echt verrassend. Was natuurlijk ook wel te verwachten, want vorig jaar was Android L met Material Design natuurlijk een gigantische verandering. Dat Google nu weer het roer omgooit, zou gek zijn geweest.

Lenovo presenteert virtueel toetsenbord in smartphone

Lenovo toetsenbord

Goed, de innovatieve dingen werden dus niet op I/O gepresenteerd. Nee, daarvoor moet je bij Lenovo zijn. De Chinese fabrikant kondigde donderdag een innovatieve smartphone en smartwatch aan. Eerste de smartphone. Deze heet de Smart Cast. Zijn specificaties zijn onbekend. Het enige dat we eigenlijk weten is het feit dat hij met een laser een toetsenbord kan projecteren. Deze kun je vervolgens ook gebruiken. Een techniek die we verwelkomen!

Dan is er nog de smartwatch van Lenovo, dat een conceptversie is. Of ‘ie de markt haalt, is dus de grote vraag. Het horloge beschikt natuurlijk over een gewoon aanraakscherm, maar ook over een klein extra schermpje. Deze beschikt over een techniek die ervoor zou zorgen dat het twintig keer zo groot wordt geprojecteerd als je er van dichtbij met je oog in kijkt. Handig voor wanneer je op openbare locaties privacygevoelige informatie wilt bekijken. Van ons mogen deze James Bond-gadgets wel naar Nederland komen!

Twee nieuwe Nexus-smartphones op komst

Google Nexus 6 by Motorola design

De Nexus 6 van Motorola is dan wel een heel gaaf ding, echt een unaniem belachelijk groot succes is het niet. Vooral omdat hij te groot is. Aan een opvolger wordt nu gewerkt. Niet één, maar twee! De ene maakt Huawei, de andere LG. Eentje krijgt een scherm van 5,7 inch, de andere van 5,2 inch.

LG maakt de kleinste van de twee. Deze smartphone, met codenaam Angler, krijgt een Snapdragon 808-chipset, die ook in de G4 zit, en een batterij met een inhoud van 2700 mAh. De Bullhead is de andere Nexus, die door Huawei wordt ontwikkeld. Deze krijgt de Snapdragon 810-chipset en een batterij met een inhoud van 3500 mAh.

Waarschijnlijk worden de Nexus-telefoons in de tweede helft van dit jaar aangekondigd en zijn ze ergens rond december verkrijgbaar.

Jony Ive maakt ‘promotie’

Apple’s hoofdontwerper haalt uit naar concurrentie ive hero20110204
Jony Ive

Apple heeft voor zijn topontwerper, Jony Ive, een nieuwe functie gecreëerd: Chief Design Officer. Klinkt heel plechtig en verantwoordlijk, maar er zit meer achter de promotie. Ive wil namelijk niet meer in de Verenigde Staten wonen, zo gaat het gerucht, en wil dat zijn kinderen in Groot-Brittannië naar school kunnen. In Amerika gaan twee mensen die aan Ive rapporteren de dagelijkse leiding nemen over de twee afdelingen die gaan over het ontwerp van Apple-producten en het functioneren van de user interface.

Ive dreigde een paar jaar geleden Apple te verlaten omdat ‘ie wegwilde uit de VS. Dat kon de fabrikant toen met een flinke salarisverhoging voorkomen. Nu wordt er een soort compromis geschreven. Ive is te waardevol om te laten gaan voor Apple, maar de fabrikant vindt nu een soort tussenweg.

De Xperia Z4 heet buiten Japan de Sony Xperia Z3+

Sony Xperia Z3+

Vanaf eind juni kun je in Nederland de Sony Xperia Z4 krijgen, die laatst in Japan werd gepresenteerd. Hier heet hij alleen, net als in alle andere landen behalve Japan, de Xperia Z3+. Die naam is zo gek nog niet, want om een vlaggenschip die zó weinig afwijkt van de Xperia Z3 een hele nieuwe naam te geven: dat gaat wat ons betreft wat ver. Gelukkig beseffen ze dat bij Sony ook.

De Xperia Z3+ is iets dunner en lichter dan de gewone Z3, maar is verder nagenoeg hetzelfde. Op de processor na dan. In de smartphone zit de Snapdragon 810-chipset van Qualcomm en het wordt interessant om te zien of die processor zichzelf goed weet te koelen. De Xperia Z3+ is exclusief verkrijgbaar bij Sony, maar niet voor een aantrekkelijke prijs: 699 euro. Heb jij dat er voor over?

Telekoopwijzer uitgelicht

Telekoopwijzer: de beste smartphones van deze zomer lees verder

WANT is op zoek naar een nieuwe redactiestagiaire! lees verder

Telekoopwijzer september staat klaar lees verder

telekoopwijzer

Telekoopwijzer juli staat klaar lees verder

telekoopwijzer

Telekoopwijzer juni staat klaar lees verder

Telekoopwijzer mei staat klaar lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters