TeleWeek 4: Windows 10 komt naar je smartphone

Ontelbare ‘leaks’ over vooral de HTC One M9, maar ook de Samsung Galaxy S6. Leuk en interessant natuurlijk, maar het boeiendste wat afgelopen week gebeurde is in onze ogen de presentatie die Microsoft gaf van Windows 10. Ook bij WhatsApp was er leuk nieuws, maar Windows 10 is het onderwerp waarmee we TeleWeek 4 aftrappen. Veel leesplezier!

Windows 10 moet een oud probleem van Windows Phone oplossen

TeleWeek 4: Windows 10 komt naar je smartphone badge teleweek

We wisten al een beetje hoe Windows 10 eruit kwam te zien, maar woensdag ontvouwde Microsoft zijn plannen wat nauwkeuriger. En het is nu definitief. Dat wil zeggen dat Microsoft van Windows 10 een besturingssysteem voor al zijn platformen maakt. Windows 10 zit straks dus op je computer, maar ook op je smartphone.

Apps moeten werken op zowel de computer als smartphone. Gaaf natuurlijk, en ook heel handig. Maar het is ook enorm slim. Het app-aanbod, of het gebrek daaraan, is het grote minpunt van Windows Phone. Dit is een fijn besturingssysteem dat niet veel energie vreet, maar kan door het gebruik aan apps nooit echt opboksen tegen iOS en Android. Met Windows 10 moet daar verandering in komen, want wereldwijd gebruiken ongeveer anderhalf miljard mensen Windows op hun computer. Die meeste mensen gaan uiteindelijk dus Windows 10 gebruiken. Zo wordt het voor app-ontwikkelaars veel interessanter om voor Windows 10 apps te maken. Wordt 2015 het jaar van Microsoft? We gaan het zien.

WhatsApp wordt eindelijk wakker

WhatsApp maakt oversteek naar de pc webwhatsapp

WhatsApp is ideaal. Gratis berichtjes sturen en het maakt niet uit wat voor telefoon je hebt. Android, iOS, BlackBerry, Windows 10: het maakt geen moer uit. Zelfs Nokia’s besturingssysteem voor dumbphones heeft een WhatsApp-app. Maar inmiddels is de innovativiteit bij WhatsApp ver te zoeken.

Zo zijn de meeste berichten-apps op meerdere manieren te gebruiken: op de smartphone, tablet en computer. Maar niet WhatsApp, dat maar aan één apparaat tegelijkertijd kan worden gekoppeld. Irritant natuurlijk, maar nu komt daar eindelijk een oplossing voor. Al is die wel een beetje halfbakken. Op je computer kun je nu WhatsApp ook gebruiken, maar dan alleen als je een telefoon hebt die op Android, BlackBerry of Windows draait. Apple lijkt weer eens moeilijk te doen. Zucht.

Het lijkt erop dat het ‘uit’ is tussen Samsung en Qualcomm

Samsung Galaxy S6 concept

De Galaxy S6 van Samsung komt eraan. Waarschijnlijk presenteert de Zuid-Koreaanse fabrikant zijn nieuwe vlaggenschip op 2 maart in Barcelona. Dan is daar het Mobile World Congress en daarbij is All About Phones natuurlijk aanwezig. Wij kunnen niet wachten, maar waarschijnlijk is het dan niet echt meer een verrassing hoe de Galaxy S6 eruit ziet en hoe hij in elkaar zit.

Want hierover komt steeds meer informatie naar buiten. Natuurlijk is het afwachten of deze informatie ‘legit’ is, maar we kunnen er inmiddels wel van uitgaan dat de telefoon een QHD-scherm krijgt met waarschijnlijk een formaat van 5,5 inch. In de telefoon stopt Samsung als het goed is 4GB ram, wat natuurlijk uitzonderlijk wat is.

Dit betekent wel dat de Galaxy S6 een 64 bit-processor moet krijgen. Het ligt voor de hand dat dit de Snapdragon 810 is, maar er lijkt iets aan de hand te zijn tussen Qualcomm en Samsung. Volgens Samsung kampt de Snapdragon 810 met oververhittingsproblemen, maar andere fabrikanten maken al dankbaar van de chipset gebruikt en zeggen geen problemen te hebben. Wordt ongetwijfeld vervolgd. Samsung gaat nu waarschijnlijk voor al zijn Galaxy S6’s zijn eigen Exynos-chipset gebruiken. Ook prima.

Het is weer hetzelfde liedje bij HTC

Nog meer foto's van HTC One M9 en info over frontcamera htc one m9 edited 1

Vorig jaar wisten ‘we’, de pers, al ruim van tevoren precies hoe de HTC One M8 eruit kwam te zien en wat zijn specificaties zijn. Waarschijnlijk omdat de beveiliging op het HTC-terrein zo lek als een mandje is. Na een jaar lijkt het erop dat deze gaten nog niet zijn gedicht. Het regent inmiddels ‘leaks’ rondom de One M9, het nieuwe vlaggenschip van HTC.

De Taiwanese smartphonefabrikant kondigt hem waarschijnlijk op 1 maart op het Mobile World Congress aan. Waarschijnlijk is de verrassing er dan wel vanaf dat de telefoon bijvoorbeeld een Snapdragon 810-processor krijgt en 3GB ram. HTC gaat voorlopig niet mee in de QHD-hype, want de One M9 krijgt ‘gewoon’ een full HD-scherm met een formaat van 5 inch.

Dikke prima, want een FHD-scherm in combinatie met de krachtigste processor van dit moment zorgt er waarschijnlijk voor dat de One M9 als de brandweer gaat. Bovendien zou HTC die UltraPixel-camera van de One M8 aan de achterkant hebben geschrapt en schiet de One M9 waarschijnlijk foto’s in 20 megapixel. Heel wat beter dan 4 UltraPixel.

HTC heeft dit waar waarschijnlijk meer in zijn mars dan alleen de One M9. Er zou ook een phabletvariant van het vlaggenschip komen, de One M9 Plus. Deze heeft ongeveer dezelfde specificaties als de gewone One M9 maar krijgt een scherm met een formaat van 5,5 inch. Dit scherm krijgt wél een QHD-resolutie van 2560×1440 pixels. Wij gaan nu hopen dat ‘ie er ook echt komt, want het uiterlijk belooft heel wat te worden als hij op de One M8 lijkt. En dat ligt wel in de lijn der verwachting. Kom maar op!

Telekoopwijzer uitgelicht

Telekoopwijzer: de beste smartphones van deze zomer lees verder

WANT is op zoek naar een nieuwe redactiestagiaire! lees verder

Telekoopwijzer september staat klaar lees verder

telekoopwijzer

Telekoopwijzer juli staat klaar lees verder

telekoopwijzer

Telekoopwijzer juni staat klaar lees verder

Telekoopwijzer mei staat klaar lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters