TeleWeek 40: Apple mag dokken en een opvolger van de OnePlus

Het was misschien niet de meest tumultueuze week in de smartphonewereld. Toch gebeurden er een paar opmerkelijke dingen. Zoals de miljardenboete die Apple boven het hoofd hangt. En er was goed nieuws voor de OnePlus-groupies: de One 2 komt er aan! Al is het nog even wachten.

De Europese Unie vindt Apple en Ierland niet lief

TeleWeek 40: Apple mag dokken en een opvolger van de OnePlus

Op de redactie moeten we er inmiddels voor waken het Apple Pay-logo niet te misbruiken voor verhalen die niets met de mobiele betaaldienst te maken hebben. Toch halen we ‘m nu weer van stal. Want wat bleek dinsdag: Apple ontving staatssteun van Ierland.

En dat mag niet. Eigenlijk is staatssteun een verkeerd wordt. Belastingvoordeel onder dreiging van vertrek. Dat dekt meer de lading. Apple is officieel al een paar decennia officieel gevestigd in Ierland. Niet vanwege de gezelligheid daar, maar vanwege de centjes. Ierland is namelijk, net als bijvoorbeeld Nederland, een belastingparadijsje voor multinationals.

De Ierse overheid brengt daar langzamerhand wel verandering in, door te kappen met belastingkortingen voor bedrijven als Apple. Maar Apple dreigt dan doodleuk te vertrekken uit het land, wat voor een behoorlijk verlies aan banen zorgt. En dus geniet Apple nog steeds een belastingvoordeel. Mag niet, oordeelt de Eurocommissaris voor Concurrentie. Er hangt dus een boete van miljoenen, zo niet miljarden euro’s boven Apple’s hoofd. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

We halen Apple Pay maar weer van stal 

OnePlus One krijgt een opvolger

Dit maar dan wat kleiner, de OnePlus One 2

Een opvolger voor de OnePlus One. Die gaat er dus komen. In Q2 of Q3 van volgend jaar. Wij kunnen nu al niet wachten. Gokje: Snapdragon 810-processor van 2,7 GHz, 4GB ram en een QHD-scherm. Dat worden de specificaties van de telefoon. Het invitesysteem nemen we wel weer voor lief. Zeker als de telefoon 300 euro gaat kosten (hopen wij).

Het nieuws werd woensdag bevestigd door OnePlus in een Q&A-sessie op Reddit. Heel veel meer is er over de telefoon nog niet bekend. OnePlus overweegt ‘m wat kleiner te maken dan de OnePlus One, want dat was nogal een joekel van een smartphone. Van ons mogen ze.

Nexus-perikelen

Google-liefhebber? Noteer dan 15 en 16 oktober in je agenda. Op een van die dagen presenteert het bedrijf als het goed is de Nexus 6 van Motorola. Inmiddels liggen er al wat specs van deze smartphone op straat. Zo lijkt hij veel op de Motorola Moto X van dit jaar en krijgt hij een scherm van 5,9 inch met QHD-resolutie.

Waarschijnlijk krijgt hij de Snapdragon 805-processor van Qualcomm. Dat betekent dat de kans groot is dat hij meer dan 2,5 GHz klokt. We zijn benieuwd hoe snel een kale Android L-versie daarmee draait. De 3GB ram helpt ook mee. 15 en 16 oktober: onthoudt die data!

De Nexus 6 is bijna af 
De vermeende Nexus 6 naast de LG G3

Nokia Here alleen voor Samsung, o wacht

Nokia Here Drive+ krijgt realtime file-informatie na update screenshot-0

Bij All About Phones zijn we wel een beetje fan van Nokia Here Drive. Geen datakosten, perfecte navigatie en dat allemaal gratis. Het leuke is: de app komt naar Android! Dat alleen Samsung-telefoons Here van Nokia krijgen is natuurlijk lichtelijk dramatisch.

De SDK-file ligt nu alleen al op straat. En wat blijkt: alle telefoons die op Android 4.0 of hoger draaien kunnen de app gebruiken. Dus veel plezier met dit prima navigatiesysteem. Je kunt gratis alle wegenkaarten downloaden. Navigeren kost dus geen data en werkt bovendien heel precies. Zeker gratis is er geen beter navigatiesysteem en ook betaalde apps zijn niet veel beter dan Here Drive.

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Telekoopwijzer uitgelicht

Telekoopwijzer: de beste smartphones van deze zomer lees verder

Android P 9.0

Deze smartphones krijgen allemaal Android P lees verder

Telekoopwijzer video uitgelicht

Telekoopwijzer: dit zijn de beste high-endsmartphones van deze zomer lees verder

Officieel: Samsung Galaxy Note 9 wordt op 9 augustus onthuld lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters