TeleWeek 5: Apple is de grootste smartphonefabrikant wereldwijd

Wereldheerschappij voor Apple in deze TeleWeek! Het Amerikaanse bedrijf heeft zijn beste kwartaal ooit achter de rug, met gigantische winsten tot gevolg. Leuke bijzaak: het verkocht de afgelopen maanden 74,5 miljoen iPhones. Daarmee is Apple de grootste smartphonefabrikant van dit moment. Meer hierover in de TeleWeek, veel leesplezier!

Apple is de wereldwijde nummer één

TeleWeek 5: Apple is de grootste smartphonefabrikant wereldwijd badge teleweek

We zeiden het net al eventjes: Apple is weer de grootste smartphonefabrikant ter wereld. In de laatste drie kwartalen verpatste het Amerikaanse bedrijf namelijk de bizarre hoeveelheid van 74,5 miljoen smartphones. We wisten het al, maar weten het nu zeker: de iPhone 6 en iPhone 6 Plus zijn ‘unaniem een belachelijk succes’. We lenen deze quote even van Ivo Niehe, trouwens. Merci, Grazi, Spassiba, Ivo!

Die 74,5 miljoen verkochte smartphones is een nieuw verkooprecord voor Apple. Het eerste kwartaal van het financiële boekjaar 2015 is sowieso een kwartaal van records voor de fabrikant. De omzet lag met 74,5 miljard dollar nog nooit zo hoog en ook maakte Apple nog nooit zoveel winst. In drie maanden tijd 18 miljard dollar op je rekening bijschrijven: hoe lekker is dat?

Het is niet alleen maar feest bij Apple, want de iPad-divisie blijft het lastig hebben. In de afgelopen drie maanden verkocht Apple 21,4 miljoen iPads. Niet slecht natuurlijk, maar in dezelfde periode vorig jaar waren dat er nog 26 miljoen. Een forse daling, dus. Maar of ze daar in Cupertino slechter van zullen slapen…

Mag Meizu alsjeblieft ook naar Nederland komen?

Meizu-telefoon van nog geen 100 euro heeft 2GB ram mi5

Xiaomi, Micromax, Yu en Meizu. Wij vinden het allemaal wel stoere merken, uit China en India. Goede telefoons voor een dumpprijs. Deze week dook er weer een pareltje op, de Meizu m1. Kost omgerekend nog niet eens 100 euro. 97 euro om precies te zijn. Nu zijn er wel meer smartphones inmiddels voor die prijs te koop, maar niet met de specificaties van de Meizu m1.

Deze telefoon heeft een HD-scherm met een resolutie van 1280×720 pixels en een formaat van 5 inch. De pixeldichtheid ligt daarmee op ongeveer 300 ppi. Zeker niet slecht. Daar houdt het niet bij op. In de telefoon zit een 64 bit-chipset van MediaTek. Deze MT6732-processor heeft een kloksnelheid van 1,5 GHz en heeft vier Cortex A53-kernen.

Daarnaast heeft de Meizu m1 2GB aan werkgeheugen, wat de telefoon uniek maakt in zijn prijscategorie. Het opslaggeheugen valt met 8GB een beetje tegen, maar dit geheugen is dan wel weer uitbreidbaar. Dit willen we Meizu wel vergeven. Foto’s schiet de telefoon in 13 en 5 megapixel, wat ook bijzonder goed is voor een telefoon van zijn prijs.

Grootste nadeel is dat de telefoon door Meizu is gemaakt. En die verkoopt hier geen telefoons. Mag daar alsjeblieft verandering in komen?

KPN en Vodafone beboet door de ACM

KPN verhoogt internetbundels voor nieuwe én bestaande klanten Kpn

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft deze week van zich laten horen. De ACM controleert onder andere of iedereen zich aan de netneutraliteit houdt. Niet iedereen is altijd even lief, zoals Vodafone en KPN. De providers kregen daardoor van de ACM een boete van respectievelijk 250 en 200 duizend euro. Geen kattenpis, maar wel een bedrag waar de providers niet écht van wakker zullen liggen.

KPN blokkeerde op zijn wifi-hotspots een paar diensten, zoals een paar apps voor gratis internetbellen. En dat mag dus niet. Voor aanbieders van internet is het door de netneutraliteit verboden om te bepalen wat klanten op internet wel en niet kunnen doen.

Vodafone deed ongeveer hetzelfde. Als extra dienst bood het via een app betaalzender HBO aan. Hier kunnen Vodafone-klanten naar kijken zonder dat het ten koste gaat van hun databundel. Heel fijn natuurlijk, maar ook dat is in strijd met de netneutraliteit. “De wetgeving vereist dat aanbieders van internet niet met blokkades of tarieven de keuzes van consumenten beïnvloeden”, aldus de ACM.

Microsoft zaagt aan Google’s stoelpoten van Android

CyanogenMod, van Cyanogen, draait op de OnePlus One

Android is een open source-besturingssysteem. Dit betekent dat iedereen kan bepalen hoe het eruit ziet. Toch is de greep van Google op Android ijzersterk. Dit komt omdat de apps die iedereen wil gebruiken, zoals Gmail, YouTube en de Play Store, in bezit van Google zijn. En als je die apps wil gebruiken, moet je van Google aan een paar voorwaarden voldoen.

Dat zorgt voor irritatie bij anderen. De macht van Google is te groot, vinden fabrikanten zoals Samsung. Daarom ontwikkelt de Koreaanse fabrikant zijn eigen besturingssysteem, Tizen. Microsoft gaat zich nu ook mengen in de strijd om Android. Het neemt namelijk een belang in Cyanogen, ongeveer de enige serieuze concurrent op Android-gebied van Google.

Er schijnen nog meer fabrikanten in het bedrijf te willen investeren, om zo de machtspositie van Google in Android-land te verkleinen. We gaan afwachten hoe het met deze ‘oorlog’ verder zal verlopen. En we zijn benieuwd wat Microsofts plannen met Cyanogen zijn, al is de Amerikaanse fabrikant slechts een kleine investeerder in Cyanogen.

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Telekoopwijzer uitgelicht

Telekoopwijzer: de beste smartphones van deze zomer lees verder

Android P 9.0

Deze smartphones krijgen allemaal Android P lees verder

Telekoopwijzer video uitgelicht

Telekoopwijzer: dit zijn de beste high-endsmartphones van deze zomer lees verder

Officieel: Samsung Galaxy Note 9 wordt op 9 augustus onthuld lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters