TeleWeek 6: De Galaxy S6 is er op 1 maart

Qualcomm zit niet bij de pakken neer en verdedigt via andere fabrikanten de geplaagde Snapdragon 810. WhatsApp heeft een handige nieuwe functie en de Galaxy S6 wordt op 1 maart gepresenteerd. Genoeg materiaal om deze TeleWeek, van week 6 alweer, te vullen. Veel leesplezier en een fijn weekend!

Qualcomm gaat in de tegenaanval voor geplaagde Snapdragon 810-processor

TeleWeek 6: badge teleweek

De al dan niet grote problemen rondom de Snapdragon 810-processor houdt de gemoederen bezig. Eerst maar even de boel opfrissen. De nieuwe top-processor van Qualcomm zou kampen met oververhittingsproblemen, waardoor Samsung waarschijnlijk de chipset niet gaat gebruiken voor zijn nieuwe vlaggenschip, de Galaxy S6.

Ondertussen gaan andere fabrikanten de processor wel gebruiken. Niet zo gek, want in tegenstelling tot Samsung hebben fabrikanten als LG niet een high end-processor tot hun beschikking zoals de Exynos 7420 van Samsung. In de G Flex 2 van LG zit de Snapdragon 810-processor al, en waarschijnlijk krijgen ook toekomstige toptelefoons van Micrsosoft, LG (met de G4), en Chinese merken als Xiaomi en Meizu de Qualcomm-processor.

De Amerikaanse chipfabrikant is niet echt te spreken over het feit dat het gedumpt is door Samsung. Het kost Qualcomm veel geld en ook is het niet erg positief voor de aandelenkoers van het bedrijf. Daarom ging Qualcomm deze week in de tegenaanval.

Microsoft, LG, Sony: allemaal scharen ze zich achter de nieuwe chipset. Ook Sony zal de Snapdragon 810 waarschijnlijk dus gaan gebruiken voor de Xperia Z4. Motorola noemt de chipset een processor die het bedrijf in staat stelt ‘nieuwe grenzen te verkennen’. We zijn benieuwd wat dat betekent. De ‘damage control’-machine van Qualcomm draait in ieder geval op volle toeren.

Samsung-fans kunnen 1 maart in hun agenda omcirkelen

TeleWeek 6: screen shot 2015 02 06 at 105427

Samsung organiseert op 1 maart in Barcelona tijdens het Mobile World Congress een Unpacked-evenement. De kenners weten wat hiermee bedoeld wordt: De Zuid-Koreaanse fabrikant presenteert dan de Galaxy S6, het nieuwe vlaggenschip van het bedrijf. Waarschijnlijk wordt tegelijkertijd de Galaxy Edge gepresenteerd. Dit is een S6, maar dan met een scherm die aan de zijkanten over de rand van het toestel heen valt.

Ook deze week kwam er weer de nodige informatie over de Galaxy S6 en zijn gebogen broertje naar buiten. Zo zou het scherm van de Galaxy S6 met een formaat van 5 inch iets kleiner zijn dan dat van de Galaxy S5, dat een schermformaat heeft van 5,1 inch. Geruchten dat de Galaxy S6 een scherm van 5,2 of 5,5 inch doen echter ook de ronde.

Het is zo goed als zeker dat de Galaxy S6 een scherm met een QHD-resolutie krijgt van 2560×1440 pixels. Verder krijgt de telefoon dus de Exynos 7420-chipset, en niet de Snapdragon 810-processor van Qualcomm. De Exynos heeft acht kernen en is een 64 bit-chipset. Het is nog onbekend of de telefoon 3GB of 4GB werkgeheugen krijgt.

Prijzen over de Samsung Galaxy S6 zijn al wel uitgelekt, en je mag diep in de buidel gaan tasten als je ‘m wilt kopen. Hij is straks vanaf 749 euro verkrijgbaar. Hiervoor krijg je de 32GB-variant, de 64GB-uitgave is 100 euro duurder en de 128Gb-uitvoering zelfs 200 euro duurder. Elke Galaxy Edge is 100 euro duurder dan zijn equivalent van de S6.

Tot slot is er ook een persfoto uitgelekt waarop de S6 en Edge te zien zijn. Die zie je schuin hierboven.

De tijd om gratis te bellen met WhatsApp is daar!

WhatsApp zette telecomwereld op zijn kop images

Kijk, dit is een gevalletje ‘lekker hoor’. De bel-functie van WhatsApp is klaar en wordt nu langzaam uitgerold naar mensen die de app hebben. Er verandert weinig aan de app, behalve dat je in een conversatie met iemand ook op een telefoonhoorn kunt klikken zodat je gratis met diegene kunt bellen. Kost je alleen maar data, dus via de wifi bel je gewoon gratis.

Hoe lekker is dat? Zat er wel al een tijdje aan te komen hoor, maar wie gebruikt er in Nederland nou echt Viber of Bolt? Deze apps bieden gratis internetbellen al langer aan, maar het was dus wachten op WhatsApp. Dit is de app die iedereen heeft. Of je nou een iPhone of Android-telefoon hebt, of Windows Phone of BlackBerry in je bezit hebt.

Hoe gaat het met iOS 8 en Android 5.0 Lollipop?

Android is nog steeds de grootste, ondanks iOS 8 en de iPhone 6 van Apple

iOS 8 en Android 5.0 Lollipop zijn de grote noviteiten op dit moment op besturingssysteemgebied. De besturingssystemen voor smartphones en tablets van Apple en Google werden vorig jaar aangekondigd, maar nu kan de balans op worden gemaakt van de groei die de besturingssystemen doormaken. Feit is dat iOS 8 als een tierelier gaat en dat Android 5.0 Lollipop wat langzamer opstart.

Heel gek is dat niet. De iPhone 6 en iPhone 6 Plus verkopen als een tierelier. Apple is door de 74,5 miljoen verkochte smartphones in het vierde kwartaal van 2014 zelfs de grootste smartphonefabrikant van dit moment. Inmiddels is iOS 8 in de Verenigde Staten Android voorbij gestreefd. Er werden meer iOS-apparaten dan Android-toestellen verkocht in de VS.

Met Android 5.0 Lollipop gaat het allemaal wat minder snel. Inmiddels heeft 1,8 procent van alle Android-apparaten de nieuwste versie. Het gaat hier vooral om Nexus-telefoons en wat vlaggenschepen. Dit heeft voor fabrikanten de prioriteit tegenover telefoons die wat ouder of goedkoper zijn. Die volgen later wel. Op dit moment is Android Jelly Bean gewoon nog de grootste Android-versie, terwijl KitKat tweede staat. Lollipop zal vanzelf wel groter worden.

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Telekoopwijzer uitgelicht

Telekoopwijzer: de beste smartphones van deze zomer lees verder

Android P 9.0

Deze smartphones krijgen allemaal Android P lees verder

Telekoopwijzer video uitgelicht

Telekoopwijzer: dit zijn de beste high-endsmartphones van deze zomer lees verder

Officieel: Samsung Galaxy Note 9 wordt op 9 augustus onthuld lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters