TeleWeek 7: Qualcomm in hoek waar klappen vallen

Het is alweer week zeven! Dikke kans dat Qualcomm snel weekend gaat vieren en snel doorgaat om deze week maar te verlaten. Want voor de Amerikanen was dit zacht gezegd een rotweek. Ondertussen is er goed nieuws voor de Nederlanders die de Honor Holly willen kopen en zijn er ontwikkelingen rondom Apple en roept Motorola iets stouts richting Samsung. Je leest het allemaal hieronder!

Einde verhaal voor Samsung, denkt Motorola

TeleWeek 7: badge teleweek

Samsung is nu dan nog wel de onbetwiste marktleider in de smartphonewereld, maar daar kan het beter nog maar even van genieten. Dit denkt Motorola-COO Rick Osterloh. “Elke zeven jaar is er een wisseling in het leiderschap van de markt geweest”, stelt hij. “We zien nu een fascinerende verschuiving, waarbij mensen zich beginnen te realiseren dat ze geen zeshonderd dollar hoeven te betalen voor een superphone om een goede smartphone-ervaring te beleven.”

Met andere woorden: Motorola denkt niet dat Samsung nog lang de grootste zal zijn. Hun telefoons kosten te duur en er zijn steeds meer alternatieven die een habbekrats kosten ten opzichte van de Samsung-telefoons. Mooi voorbeeld is natuurlijk de OnePlus One, die 300 euro kost en dezelfde specificaties als de Galaxy S5 heeft, die een jaar na zijn lancering nog altijd 450 euro kost.

Gaat Apple zijn homeknop verwijderen?

TeleWeek 7: patent

De iPhone. Je ziet gelijk wanneer een smartphone afkomstig is van Apple. De homeknop centraal onder het scherm is hiervoor vaak leidend. Het zou echter zomaar eens kunnen dat Apple de knop uit het ontwerp van toekomstige iPhones gaat slopen. En dat zou niet eens zo’n gek idee zijn.

De klant wil namelijk steeds grotere smartphones en daarin is niet meer plaats voor fysieke knoppen aan de voorkant van de telefoon. Hierdoor worden ze namelijk onnodig groot. Het beste voorbeeld is de iPhone 6 Plus. Er zijn wel meer telefoons met een scherm die een formaat heeft van 5,5 inch, maar geen een is zo groot als de iPhone 6 Plus.

Het blijft natuurlijk koffiedik kijken, maar het gerucht dat Apple een vingerafdruksensor in het scherm van een smartphone wil plaatsen, biedt ruimte voor speculatie. De vingerafdruksensor zit nu nog in de homeknop, maar daar moet dus verandering in komen, gezien de patentaanvraag van Apple.

Een week om snel te vergeten voor Qualcomm

'Qualcomm Snapdragon 810 komt tijdig beschikbaar' despite issues qualcomm will ship the snapdragon 810 to xiaomi and lg on time

Het zijn geen prettige tijden voor Qualcomm. Samsung wil zijn Snapdragon 810 niet gebruiken omdat deze zou oververhitten. Dit leidde al tot een daling in de aandelenkoers van het Amerikaanse Qualcomm, maar deze week kwam er nog meer slecht nieuws over de chipfabrikant.

Zo ontving het bedrijf een recordboete in China van ruim 900 miljoen euro. Waarom? Het vroeg expres teveel geld voor licenties en het gebruik van onderdelen door Chinese smartphonefabrikanten, zoals Huawei en Xiaomi. En dat mag dus niet. Morrend ging Qualcomm maar akkoord met de uitkomst van een onderzoek dat veertien maanden duurde.

Daarmee is de gifbeker voor Qualcomm nog niet leeg. In Zuid-Korea gaan de autoriteiten namelijk ook onderzoeken of Qualcomm wel lief is geweest. Het zou in het land hetzelfde kunstje hebben geflikt als in China, en dus kan de chipfabrikant dus alvast geld apart houden om de boete te betalen.

Bepaal zelf de prijs van de Honor Holly

Klant kan prijs nieuwe Honor Holly zelf omlaag halen screen shot 2015 02 11 at 152028
Honor Holly

Vanaf 23 februari kun je in Nederland de Holly kopen, de nieuwe telefoon van het Chinese Honor. Deze telefoon kost 139 euro, maar dat kan minder worden. Hier kun jij zelf iets gaan doen, door Honor te liken op Facebook, te volgen op Twitter en door ze te mailen. Waarschijnlijk kan er maximaal een twintigje van de originele toestelprijs worden gehaald.

Daarmee gaat de Holly dus 120 euro kosten. Voor dit geld krijg je een telefoon met HD-display en een 8-megapixelcamera. Het apparaatje krijgt 1GB ram en een quadcoreprocessor van MediaTek die 1,3 GHz klokt. Het opslaggeheugen bedraagt 8GB, maar dit kun je nog uitbreiden met een microSD-kaart.

Liken dus, die hap! Je bent niet verplicht de telefoon te kopen, maar liken mag dus wel. Dan wordt de Honor Holly helemaal een ‘prikkie’!

Telekoopwijzer uitgelicht

Telekoopwijzer: de beste smartphones van deze zomer lees verder

WANT is op zoek naar een nieuwe redactiestagiaire! lees verder

Telekoopwijzer september staat klaar lees verder

telekoopwijzer

Telekoopwijzer juli staat klaar lees verder

telekoopwijzer

Telekoopwijzer juni staat klaar lees verder

Telekoopwijzer mei staat klaar lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters