TeleWeek 8: Kwakkelende bedrijven en uitklapbare telefoontjes

De uitklapbare telefoon is in Japan weer helemaal hot en in China is Samsung uit de mode. Ja, in deze Aziatische TeleWeek gebeurde weer het nodige. Verder passeren ook LG en Sony de revue en bespreken we de Galaxy Tab S2, Samsungs nieuwste top-tablet.

De uitklapbare telefoon is weer in opkomst

TeleWeek 8: Kwakkelende bedrijven en uitklapbare telefoontjes badge teleweek

Ken je ze nog? Die kleine, uitklapbare telefoontjes van weleer? Nou, die komen er dus weer in groten getale weer aan. In ieder geval in Japan dan. Daar nam de verkoop van de simpele, uitklapbare telefoon voor het eerst in zeven jaar weer toe. Dit resulteerde in 2014 in een totale verkoop van 10,58 miljoen stuks van die uitklapbare apparaatjes!

Niet zo gek, eigenlijk. De telefoons hebben een simpele vorm van internet en je kunt er mee mailen. Bovendien past een uitklapbare telefoon altijd in je broek- of jaszak en laat je hem niet zo snel uit je handen vallen. Hij ligt namelijk altijd goed in de hand. In Japan zijn ze er weer fan van, van die uitklapbare telefoons. Ondertussen daalde de smartphoneverkoop in het land van de Rijzende Zon.

27,7 miljoen smartphones werden er daar namelijk verkocht in 2014. Een daling van 5,3 procent. Dit komt omdat smartphones in Japan tot de duurste ter wereld behoren. Men is daar een beetje klaar met het feit dat ze elke twee jaar weer een klein fortuin voor zo’n ding moeten neerleggen, en dat is goed nieuws voor merken als NEC, Fujitsu en Sharp, die uitklapbare telefoons maken.

De Samsung Galaxy Tab S2 komt eraan

Samsung Galaxy Tab Pro 10.1 koopwijzer
De Galaxy Tab S, topmodel van dit jaar

Samsung lanceerde vorig jaar voor het eerst tablets in zijn high-end Galaxy S-lijn. Nu komen de opvolgers van de Samsung Galaxy Tab S eraan. Deze week kwam daar voor het eerst informatie naar buiten. En het was zelfs twee keer raak.

Zo werd bekend dat de Samsung Galaxy Tab S2-tablets superdun worden: maar 5,4 millimeter. Er komen twee varianten van de S2, met schermformaten van 8 en 9,7 inch. De eerste lichting Galaxy Tab S-tablets hadden nog een schermformaat van 8,4 en 10,5 inch. De resolutie gaat ook naar beneden. Was het eerst nog 2560×1600 pixels, nu is het 2048×1536 pixels. Dit komt omdat het scherm een andere ratio krijgt.

Beide tablets draaien op Android 5.0.2 Lollipop en krijgen waarschijnlijk de Exynos 5433-chipset. Misschien dat dit nog een Exynos 7420 wordt, wat een 64 bit-processor is. In de tablets komt 3GB ram en 32GB opslagcapaciteit. Dit is uitbreidbaar. Foto’s schieten de tablets in 8 en 2,1 megapixel.

Nog meer concurrentie voor Qualcomm

LG kondigt met G3 Screen eerste telefoon met eigen processor aan, de Nuclun

Oh jeej, na Samsung gaat nu ook LG een high end-processor maken. Deze moet vanaf 2016 worden gebruikt en komt waarschijnlijk dus in de G5 te zitten, wat in 2016 het vlaggenschip van de Zuid-Koreaanse fabrikant moet zijn. Nog meer concurrentie op de loer dus voor Qualcomm.

Samsung gebruikt de Snapdragon 810 niet voor zijn Galaxy S6, al lijkt het met de problemen van de Snapdragon 810 wel mee te vallen. En hoewel LG dat voor de G4 waarschijnlijk wel doet, en met de G Flex 2 al doet, lijkt het erop dat ook LG afscheid gaat nemen van Qualcomm als leverancier voor de chipsets van toptelefoons.

LG zou voor zijn nieuwe topprocessor acht kernen gebruiken. Vier hiervan zijn de Cortex A53-kernen, die ook in de Snapdragon 810 gebruikt worden. De vier andere zijn Cortex A72-kernen, die nieuw zijn en snel en efficiënt hun werk braaf zouden doen.

Dit nieuws weerhield Qualcomm er niet van om deze week vier nieuwe processors aan te kondigen.

Verval Samsung in China zet zich door

‘Galaxy S6 en Galaxy Edge te zien op persfoto’ Samsung

2014 was geen best jaar voor Samsung. De Galaxy S5 viel tegen en het marktaandeel van het bedrijf ging wereldwijd omlaag. Dit jaar moet alles beter gaan voor de Zuid-Koreaanse fabrikant, maar de start is niet sterk. Woensdag werd namelijk bekend dat Samsung 2014 in China afsluit als de vijfde speler. En dat is dan toch even slikken.

Bekend was al dat het bedrijf zijn koppositie in China kwijt was aan Xiaomi, maar nu zijn ook Apple, Huawei en Lenovo Samsung voorbij gestreefd. Het bedrijf heeft nog maar een marktaandeel van 7,9 procent, een daling van bijna 50 procent ten opzichte van 2013. In het hogere segment verslaat Apple Samsung, en in China zijn ook de goedkopere telefoons van andere merken dus populairder dan die van Samsung.

Toekomst smartphone-afdeling Sony nog steeds onduidelijk

‘Sony staat open voor verkopen smartphone-afdeling’ Sony

Hoewel er in het vierde kwartaal van 2014 een lichtpuntje was omdat er opeens meer telefoons werden verkocht, blijven de donkere wolken boven de smartphone-afdeling van Sony hangen. Even het geheugen opfrissen: Sony loopt als bedrijf op zich wel aardig, maar vooral dankzij de smartphone-afdeling draait de Japanse fabrikant toch verlies. En dus ging vorig jaar al het gerucht dat Sony de afdeling mogelijk wil verkopen.

En die mogelijkheid ligt nu nog steeds op tafel. “Die mogelijkheden moeten we in ons achterhoofd houden”, zei Sony-CEO Kazuo Hirai donderdag over het afsplitsen of verkopen van de smartphone- en televisie-afdelignen. Tenzij de Xperia Z4 natuurlijk als een tierelier gaat verkopen en andere Sony-telefoons ook beter gaan verkopen.

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Telekoopwijzer uitgelicht

Telekoopwijzer: de beste smartphones van deze zomer lees verder

Android P 9.0

Deze smartphones krijgen allemaal Android P lees verder

Telekoopwijzer video uitgelicht

Telekoopwijzer: dit zijn de beste high-endsmartphones van deze zomer lees verder

Officieel: Samsung Galaxy Note 9 wordt op 9 augustus onthuld lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters