TeleWeek week 36: iPhone 6 gepresenteerd en analisten niet enthousiast over Note 4

Laten we eerlijk wezen: echt moeilijk was het niet om de onderwerpen voor de Teleweek van deze week te bedenken. Het was Apple voor en Apple na, met de release van de iPhone 6, iPhone 6 Plus en de Apple Watch. Maar er gebeurde nog meer dan dat.

Eindelijk is daar dan de iPhone 6

TeleWeek week 36

Nee, op de redactie zaten we niet echt met open mond te kijken naar wat Apple presenteerde. Eigenlijk was alles wel bekend. Over de iPhone 6 zeker. Dat er twee varianten kwamen, dat ‘ie een NFC-chip kreeg en dat er een A8-processor in de telefoon zit. Na dinsdag wisten we ’t allemaal pas echt zeker. Gelukkig maar: van al die geruchten word je stiekem soms ook een beetje moe.

Toegegeven: de iPhone 6 ziet er weer prima uit. Het lijkt er alleen wel op dat Apple niet langer de voorloper is in smartphoneland, maar meer een van de volgers. Zo wilde het Amerikaanse bedrijf nooit beginnen aan phablets en was ook NFC niet geliefd in Cupertino. De iPhone 6 heeft het allebei. iOS 8 heeft net als Android nu eindelijk ook een notificatiecentrum. Ook een voorbeeld dat Apple niet langer dé partij bij uitstek is die met nieuwe dingen komt.

In ieder geval niet meer zozeer op smartphonevlak. Het ging wel weer kriebelen toen we de Apple Watch zagen. Hij ziet er op het eerste gezicht heel gaaf uit en als ‘ie echt goed is betekent het dat bedrijven als Samsung ‘als vanouds’ weer naar de tekentafel mogen om in de buurt van Apple te komen.

De Apple iPhone 6 naast de Apple iPhone 6 Plus
De iPhone 6 en 6 Plus: verrasend uiterlijk zeg!

De iPhone 6 zat dus niet echt vol met verrassingen. Toch springt er een app in het oog die voor een revolutie kan zorgen. Apple Pay. Hiermee is je portemonnee overbodig en kun je met je iPhone betalen. Je scant via Apple Pay je betaalpassen in en houdt die vervolgens je telefoon tegen een mobiel betaal-ding-apparaat. Visa, Mastercard en American Express doen al mee. Net als McDonalds en Starbucks.

Natuurlijk is het weer wachten tot Apple Pay naar Nederland komt. En het is natuurlijk de vraag of onze bankjes ook zin hebben om met Apple mee te doen. Waarschijnlijk mogen we later dit jaar met de iPhone 6 onze boodschappen gaan betalen. Kijken we best wel naar uit. Apple houdt trouwens een lekkere boterham over aan Apple Pay

Lees hier alles over de iPhone 6

De Note 4 wordt geen kaskraker

Koreaanse analisten zijn niet heel enthousiast over de Note 4

Koreaanse analisten zijn niet echt enthousiast over de Galaxy Note 4. Natuurlijk: het is een prima ding, maar voor de rest is ‘ie eigenlijk niet zo boeiend. ‘Gewoon’ een top-phablet. Dat is een beetje de moraal van dit verhaal. De Koreanen vinden zijn broertje, de Galaxy Note Edge, wel weer heel gaaf. Probleem is alleen dat dit ding niet echt in massaproductie kan omdat het nogal een karwei zou zijn om ‘m te maken. Eind december heeft Samsung er waarschijnlijk 1 miljoen van gemaakt.

Dat probleem speelt bij de Note 4 geen rol. Nog dit jaar maakt Samsung 11 miljoen toestellen daarvan. Daarmee lijkt het alsnog geen groter succes dan de Note 3 te gaan worden, die aan soortgelijke cijfers zat. Ook het metalen frame dat wij wel tof vinden aan de Note 4 zou niet voor een extra boost zorgen. “Andere fabrikanten hebben dat al lang”, zegt een van de Koreaanse analisten.

Lees hier alles over de Samsung Galaxy Note 4

Deze maand nog een nieuwe Nexus-tablet

HTC maakt de nieuwe Nexus-tablet

Het hele Nexus-gebeuren van Google vinden wij wel gaaf. Mooie apparaten zonder troep. Gewoon stock-Android en geen meegeleverde bloatware. Gooi daar een paar aardige specs bij en je hebt al snel een toptelefoon. Toch, Motorola? Google doet dat met de Nexus dus zelf ook. Ook met tablets.

En waarschijnlijk komt er dus weer een nieuwe tablet in de Nexus reeks. Een Nexus 9. Gemaakt door HTC, dat voor het eerst sinds 2011 weer zo’n ding maakt. Hij krijgt een 9-inch scherm en, veel belangrijker, Nvidia’s Tegra K1-processor. Het bruutste ding dat in je mobiele apparaat kan zitten.

Het is de krachtigste processor van dit moment. Is dus state of the art. Zo heeft ‘ie een 64-bit architectuur. Hiermee kan ‘ie meer dan 4GB werkgeheugen aan. HTC wil dat graag even bewijzen en daarom komt de Nexus 9 waarschijnlijk met 5GB (!!!) aan werkgeheugen. Nog deze maand. Onze handen kriebelen.

ING doet innovatief met de Mobiel Bankieren-app

Wij kunnen niet wachten op Inge van ING

In een paar jaar tijd is de mobiel bankieren-app voor veel smartphonegebruikers zo goed als onmisbaar geworden. ING, ABN Amro, Rabobank… Allemaal hebben ze goedwerkende apps. Maar het kan altijd beter. Dat vinden ze in ieder geval bij ING. En dus krijg je als ING-klant binnenkort Inge bij de app geleverd.

Inge is de spraakassistent. Zo kun je spraakgestuurd je betalingen verrichten. Een handige toevoeging aan ING’s Mobiel Bankieren-app. De bank bouwt Inge langzaam uit. Vanaf deze maand kun je pratend je saldo opvragen en een betaalopdracht geven.

Je moet dan nog wel je pincode gebruiken. Ook die wordt op een gegeven moment overbodig. Inge krijgt ook spraakherkenning, en kan dus analyseren of de stem die de opdracht tot betalen geeft echt de jouwe is. Deze toevoeging volgt later dit jaar en is ook weer een feature waar we graag mee aan de slag gaan.

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Telekoopwijzer uitgelicht

Telekoopwijzer: de beste smartphones van deze zomer lees verder

Android P 9.0

Deze smartphones krijgen allemaal Android P lees verder

Telekoopwijzer video uitgelicht

Telekoopwijzer: dit zijn de beste high-endsmartphones van deze zomer lees verder

Officieel: Samsung Galaxy Note 9 wordt op 9 augustus onthuld lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters