TeleWeek week 37: Telefoons die je nooit koopt en Apple's nieuwe inkomstenbron

Hij vloog weer voorbij, deze week. Er gebeurde ook genoeg waardoor de tijd voorbij vloog. Zoals Apple’s nieuwe verdienmodel dankzij NFC, bijvoorbeeld. Of wat te denken van een paar telefoons die veel te veel geld kosten en te weinig kunnen? Deze week werden ze aangekondigd. Lees snel verder welke het zijn, maar in deze TeleWeek behandelen we natuurlijk veel meer belangrijk nieuws van de afgelopen week.

Apple heeft er weer een mooie inkomstenbron bij

Teleweek week 37

Jaja, heel leuk natuurlijk dat ook Apple een keer een NFC-chip in haar telefoons heeft gepropt. Met frisse tegenzin weliswaar, maar ook niet zonder reden. Het lijkt er namelijk op dat Apple een leuk zakcentje dankzij haar NFC-chip gaat verdienen. En dat allemaal dankzij Apple Pay. Als het mobiele betalingssysteem een beetje aanslaat, natuurlijk.

Per transactie mag Apple namelijk 0,15 procent van het totaalbedrag op haar rekening bijschrijven. Voor elke honderd euro is dat dus vijftien cent. Apple Pay hoeft maar massaal aan te slaan en Apple heeft weer een andere inkomstenbron gevonden waarmee het nog schathemeltje rijker van wordt.

Apple liet zich met haar NFC-chip trouwens ook nog van haar meest ‘Apple-achtige’ kant zien. Hebben ze eindelijk zo’n chip in hun telefoon gezet, zeggen ze dat niemand dat ding mag gebruiken. Alleen voor Apple Pay dus. Kassa!

Drie Indiase Android One-telefoons aangekondigd

De Android One-telefoons van Karbonn, Spice en Micromax

We schreven al eens wat over goedkope telefoontjes. Dat ze veel beter zijn dan vroeger en dat je je kunt afvragen waarom je telkens een paar honderd euro neertelt voor een smartphone als er ook goed spul is voor honderd piek. Zoals de Lumia 530 en Moto E. Met het Android One-project van Google komen daar nog meer telefoons bij.

Maandag werden er namelijk drie telefoons onthuld in de Android One-lijn. Gemaakt door Karbonn, Micromax en Spice. Bestemd voor de Indiase markt. De telefoontjes kosten allemaal een euro of tachtig en hebben redelijke specs, zoals een 1,3 GHZ quadcoreprocessor, 1GB ram en een 4,5-inch scherm. Combineer dat met stock-Android en je hebt prima telefoons.

Met Android One wil Google de miljarden mensen zonder smartphone in de gelegenheid brengen ook zo’n telefoontje te nemen. Dit goede begin lijkt het halve werk te zijn. India is dit jaar nog als eerste aan de beurt. Andere landen zoals de Filipijnen, Indonesië, Bangladesh, Pakistan, Sri Lanka en Nepal volgen ook dit jaar nog.

Deze telefoons ga je nooit kopen

De BlackBerry Porsche Design P'9983 kost 1650 euro

Bijna elke week worden er wel telefoons aangekondigd door fabrikanten. Vaak is het grauwe middenmoot, zoals de zoveelste dertien-in-een-dozijn Samsung. Deze week zaten er echter een paar pareltjes tussen. Dikke kans dat bijna niemand ze gaat kopen.

Zoals de nieuwe BlackBerry P’9983, die het samen met Porsche Design maakte. Kost 1650 euro, maar dan heb je ook niets. Een 3,1-inch 720p-scherm, 2GB ram en een dualcoreprocessortje die 1,5 GHz klokt. En met de 8- en 2-megapixelcamera’s maak je niet mooiere foto’s dan een willekeurige midranger. Het design is opvallend, maar daarmee niet gelijk mooi. Het is ook nog eens een dikzak van 10,6 millimeter.

De koelkast van Panasonic gaat 899 euro kosten

Een ander pareltje is een Panasonic. Ja, dat merk maakt dus ook weer smartphones. Is een smartphonecamera: de Lumix Smart Camera CM1. Schiet foto’s in 20 megapixel en filmt in 4K. Meer dan prima. Heeft een Snapdragon 801-processor en loopt daarmee dus een beetje achter. Hij klokt 2,3 GHz. De Panasonic heeft 2GB ram en 16GB uitbreidbaar geheugen. Op het 4,7-inch full HD-scherm is niet af te dingen.

Op de prijs hopelijk wel. Want 899 euro is toch wel aan de bizar dure kant. Zelfs de Galaxy Note 4 is nog goedkoper. En die zal, gezien de Note 3, toch ook wel aardige kiekjes kunnen maken? Maar goed: eerst maar eens afwachten of ‘ie in Nederland op de markt komt. Panasonic wil eerst even kijken hoe ‘ie het in Frankrijk en Duitsland gaat doen. Viel erfolg/bonne chance!

Sony’s smartphone-afdeling gaat op de schop

Sony zal minder telefoons als de Xperia M2 gaan maken

Het gaat niet zo lekker bij Sony. Deze week werd bekend dat het verlies veel hoger uitvalt dan eerder verwacht. In dit financiële boekjaar verwachten de Japanners eerst nog 360 miljoen te verliezen. Is opeens gestegen naar 1,7 miljard euro. Dankzij de smartphone-afdeling, die eigenlijk voor geen meter loopt.

De Xperia Z-reeks schijnt het wel aardig te doen, maar niemand wil die midrange Xperia’s hebben. Sony gooit het roer ook gelijk om. Het bedrijf gaat minder midrangers maken en deze ook in minder gebieden te koop aanbieden. In plaats daarvan gaat er meer aandacht uit naar Sony’s premiummodellen. Wij zijn benieuwd. Oh ja: 1500 mensen verliezen door het verlies hun baan bij Sony.

Er was in ieder geval nog wel wat geld om een gek brilletje aan te kondigen.

Apple rolt iOS 8 uit, alleen niet zoveel mensen nemen het

Het loopt nog niet echt storm met de uitrol van iOS 8

September is weer een prachtige maand voor de Apple-fanboys. Vorige week werden de iPhone 6, iPhone 6 Plus en de Apple Watch aangekondigd en woensdag gaf Apple iOS 8 vrij. Wisten we natuurlijk al het nodige over, vanwege de betaversie. Nu is ‘ie dus echt af.

En de klant gelooft het eigenlijk wel. Het besturingssysteem wordt niet zo vaak gedownload als iOS 7, dat in de aanloop van haar release veel meer aandacht kreeg door de vernieuwde userinterface. Aan iOS 8 verandert eigenlijk niet zo veel, behalve dat er een notificatiescherm komt en Apple het toetsenbord vrijgeeft voor ontwikkelaars. Alleen ontwikkelaars zullen een duidelijk verschil merken in hun mogelijkheden.

Telekoopwijzer uitgelicht

Telekoopwijzer: de beste smartphones van deze zomer lees verder

WANT is op zoek naar een nieuwe redactiestagiaire! lees verder

Telekoopwijzer september staat klaar lees verder

telekoopwijzer

Telekoopwijzer juli staat klaar lees verder

telekoopwijzer

Telekoopwijzer juni staat klaar lees verder

Telekoopwijzer mei staat klaar lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters