TeleWeek week 43: Het einde van Nokia zoals wij het kennen

Samsung maakt een geinig uitklapbaar telefoontje, OnePlus gaat eindelijk de One echt goed verkopen en het is definitief afgelopen met Nokia. Ja, er gebeurde deze week stilaan weer het nodige. In deze TeleWeek lichten we een aantal interessante ontwikkelingen van de afgelopen week nog maar eens voor je uit. Veel leesplezier en een fijn weekend toegewenst!

Sony gaat toch maar stoppen met halfjaarlijkse vlaggenschepen

TeleWeek week 35 badge teleweek

Het is wat met Sony. De Japanse fabrikant komt om het half jaar met een nieuw vlaggenschip, maar echt werken doet dat niet. Sony is in de smartphonebusiness nog altijd een kleine speler en daar komt voorlopig ook geen verandering in. Sterker nog: Sony gaat minder telefoons maken, vooral minder midrangers. Maar dat is oud nieuws.

Sony gaat, zo bleek deze week, nu ook minder toptelefoons maken. Die tactiek van elk half jaar weer een nieuw vlaggenschip slaat niet voldoende aan en leidt ook tot onvrede. Koop je in mei een redelijk nieuwe Xperia Z2, dan is deze in september alweer ‘oud’. En de Xperia Z3, het huidige vlaggenschip, is vooral qua design een verbetering ten opzichte van de Z2. Echt logisch is het dus allemaal niet.

Dat lijkt Sony nu ook te beseffen. De Xperia Z4 volgt in februari op het Mobile World Congress in Barcelona de Xperia Z3 op als vlaggenschip en blijft dan ook een jaar de toptelefoon van Sony. Op de IFA-beurs in Berlijn presenteert Sony dan geen opvolger.

Samsung werkt aan geinig uitklapbaar telefoontje

TeleWeek week 35 Samsung Galaxy Golden

Tja, Samsung. Het is dan wel de grootste smartphoneproducent ter wereld, maar om nou te zeggen dat het allemaal prachtig is wat ze maken: nee, wij vinden van niet. De meest Samsung-smartphones zijn redelijk nietszeggend, saai en soms ook een beetje lomp. Maar ja, wat wil je als je 80 smartphones per jaar maakt, voor alle soorten mensen. Het schrijven van een nieuwsbericht over een nieuw Samsung-toestel wordt bij ons op de redactie dan ook wel eens gezien als ‘een moetje’.

Nu komt Samsung echter met iets heel aardigs. Herinner je je die uitklapbare telefoontjes van begin dit millenium nog? Samsung gaat er weer zo’n eentje maken. Dat deed het vorig jaar trouwens al met de Galaxy Golden. Dat was niet veel soeps. Zijn opvolger, de Galaxy Golden 2, is op het oog heel wat beter.

Hij krijgt twee touchscreens en ook fysieke toetsen. De displays zijn allebei 3,9 inch groot en hebben een resolutie van 768×1280 pixels. De processor, waarschijnlijk een Snapdragon 801, klokt 2,5 GHz en de telefoon heeft 2GB ram. Foto’s maak je ook met de Galaxy Golden. In 16 en 3,7 megapixel welteverstaan.

Minpuntje is weer dat de Galaxy Golden 2 door Samsung waarschijnlijk alleen in Zuid-Korea en China op de markt komt. Onbekend is ook nog wanneer, maar van ons mag de telefoon ook gerust naar Nederland komen. Leuk ding om te testen, denken wij!

Rust zacht, Nokia, of toch niet?

Nokia's gaan definitief Microsoft Lumia heten

De herinneringen blijven, maar het is nu toch echt over met Nokia als smartphonemerk. Microsoft kocht de smartphonetak van het Finse bedrijf eerder dit jaar en gaat de telefoons niet langer als Nokia’s op de markt brengen, maar als Microsoft Lumia. En daarmee komt er een einde aan een roemruchtig merk, met prachtige telefoons als de 3310, 7110 en 1100.

Nokia is daarmee niet helemaal weg. Het Finse bedrijf bestaat nog steeds, maar maakt alleen geen telefoons meer. Dat mag niet van Microsoft. Voorlopig niet in ieder geval. Misschien dat er ooit nog wel een comeback komt van de Finnen. Stiekem wel stoer: eerst je smartphonetak verkopen en dan een paar jaar later doodleuk zelf het ook weer gaan doen.

Je smartphone als OV-vervoerskaart gebruiken, in Friesland gebeurt het

Arriva doet gave dingen met smartphones

Het is wat met de OV-chipkaart. De kaart werd gemaakt door Trans Link Systems en het systeem was uiteindelijk veel en veel duurder dan verwacht om te maken. En nu zijn er maar weinig mensen tevreden mee. Zo moet je behoorlijk wat geld op de pas zetten om ook daadwerkelijk te kunnen reizen en als je vergeet uit te checken ben je helemaal de sjaak.

Vandaar dat er nu alweer geroepen wordt om een alternatief van de OV-chipkaart. Bij de NS zien ze wel wat zitten in de smartphone als vervanger en Arriva denkt daar net zo over. In Friesland testte die vervoerder al een systeem waarmee de smartphone als vervoersbewijs werd gebruikt. Aan de hand van de GPS in de telefoons kon de afgelegde route worden bepaald, en dus de kosten van een kaartje. Daarna wordt dat afgeschreven. Vooraf hoeft er dus niet betaald te worden. Ideaal.

Ga maar snel zo’n systeem uitrollen, Arriva. Zou mooi zijn als Connexxion en de NS ook meelezen.

Noteren in je agenda: 27 oktober 16:00 uur

OnePlus One gaat 27 oktober in de vrije verkoop

De OnePlus One is misschien wel de verrassendste telefoon van dit jaar. Topspecificaties, die hoeven we je niet meer te vertellen, voor een bodemprijs (299 euro). Enige nadeel: je kunt bijna niet aan de telefoon komen. Dat invitesysteem wordt door OnePlus nog steeds gebruikt. Nog wel. 27 oktober niet meer, voor een uurtje dan.

De OnePlus One wordt dan een uur lang, tussen 16.00 en 17.00 uur, in de vrije verkoop gedaan. Geen invitecode, gewoon geld overmaken en de telefoon binnenkrijgen. Dat betekent dat het goed gaat met het bedrijf, dat ook gaat uitbreiden naar India en zelfs al aan een OnePlus 2 werkt. Wij zijn nu al benieuwd wat voor telefoon dat gaat worden.

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Telekoopwijzer uitgelicht

Telekoopwijzer: de beste smartphones van deze zomer lees verder

Android P 9.0

Deze smartphones krijgen allemaal Android P lees verder

Telekoopwijzer video uitgelicht

Telekoopwijzer: dit zijn de beste high-endsmartphones van deze zomer lees verder

Officieel: Samsung Galaxy Note 9 wordt op 9 augustus onthuld lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters