TeleWeek week 44: Honor debuteert en Sony is de schlemiel

Als er een nieuw smartphonemerk wordt aangekondigd weet je het wel: er is dan genoeg gebeurd. Het kostte ons daarom ook geen moeite om de TeleWeek van deze week weer te vullen. Hier lees je in vogelvlucht het interessantste nieuws van de afgelopen week.

Honor: Huawei’s antwoord op de OnePlus One?

TeleWeek week 44: Honor debuteert en Sony is de schlemiel badge teleweek

Zonder twijfel is de OnePlus One de verrassing van de smartphonemarkt in de eerste helft van dit jaar. Dezelfde specificaties als de Samsung Galaxy S5 en dan voor maar 300 euro. OnePlus bewijst met de One dat het mogelijk is. Nadeel van de telefoon is alleen dat hij zo moeilijk te verkrijgen is. Een goed alternatief is er nu ook.

Huawei kondigde dinsdag in Berlijn namelijk een dochterbedrijf aan: Honor. Honor gaat zich alleen online manifesteren en kan, omdat er geen grote bedragen worden uitgetrokken aan marketing, de prijzen van haar telefoons laag houden. Honor kondigde in Berlijn gelijk twee telefoons aan.

De Honor 3C is voor zijn 139 euro al best redelijk, maar van de Honor 6 zijn we helemaal gecharmeerd. Een 5-inch full HD-scherm met de Kirin 920-processor die met acht kernen maximaal 1,7 GHz klokt. Daarbij komt 3GB ram en uitbreidbaar geheugen. En dat voor 299 euro. Het alternatief voor de OnePlus is daar!

De telefoon is exclusief bij Bol.com te koop. Er zijn er nu maximaal 1000, maar andere ladingen zullen volgen. Later zal de telefoon ook te koop zijn bij andere grote webwinkels, zoals CoolBlue. Je kunt onze review van de Honor 6 in ieder geval al bekijken.

Sony maakt er een potje van

Wat is dat toch nou met Sony? Het bedrijf maakt prima telefoons, en toch loopt het voor geen meter. Eerder vandaag werden de kwartaalcijfers bekend van de Japanse fabrikant. Is dat even schrikken geblazen… Elke afdeling van Sony maakt winst, behalve de smartphonedivisie. Die maakt zelfs zoveel verlies dat het complete Sony-concern in het derde kwartaal even 1,2 miljard euro mocht afschrijven.

Dat is knap. Zo bijzonder veel telefoons maakt Sony niet. Het zijn in ieder geval geen Samsung-taferelen. De cijfers zijn pijnlijk. Een wereldwijd bekend merk als Sony verkoopt per kwartaal 9,9 miljoen smartphones. Relatief is dat weinig. Maar hoe dat verlies van dik een miljard knaken toch mogelijk is.

Het heeft in ieder geval consequenties. De topman van Sony’s smartphone-afdeling kan zijn biezen pakken en Sony mindert ook met het maken van midrangetelefoons. Ondertussen gaat het bedrijf ook niet meer elk half jaar een nieuw vlaggenschip maken.

Succes, of moeten we sterkte zeggen?

TeleWeek week 44: Honor debuteert en Sony is de schlemiel screen shot 2014 10 31 at 123622 
De pijnlijke kwartaalcijfers van Sony

Smartphones worden steeds veelzijdiger

De Apple iPhone 6 en iPhone 6 Plus slaan aan in Zuid-Korea ten opzichte van de Samsung Galaxy Note 4

De grap bij telefoons met nieuwe gadgets is inmiddels klassiek: ‘kun je er ook mee bellen?’. Vriendelijk lach je dan meestal mee, maar met die grap kan je eigenlijk niet zoveel. De grap is een gevolg van de steeds uitgebreidere mogelijkheden die je met een smartphone hebt. Video’s kijken, gamen, internetten, berichten sturen, sporten. De mogelijkheden zijn al eindeloos en de mogelijkheden worden nog steeds veel uitgebreider.

Zo bleek maandag dat smartphones prima kunnen dienen als fijnstofmeter. Polaroidfolietje voor je camera en gaan met die banaan. Op die manier kan de luchtkwaliteit in dichtbevolkte gebieden als Nederland beter worden gemonitord. Scheelt weer miljardeninvesteringen in gevoelige meetapparatuur en satellieten die vanuit de ruimte net niet goed genoeg werken!

In 2016 weer Nokia-telefoons?

TeleWeek week 44: Honor debuteert en Sony is de schlemiel Nokia

Even een momentje stilte alstublieft: Nokia verdwijnt als smartphonefabrikant. Wisten we vorige week al, maar toch het blijft jammer. Of toch niet? Nokia mag van Microsoft namelijk tot 2016 geen telefoons op de markt brengen. Dat zou betekenen dat vanaf 1 januari 2016 Nokia weer een smartphone op de markt mag brengen. En het lijkt erop dat ze alweer aan een telefoon werken.

Onder de radar natuurlijk. Een nieuw bedrijfje werkt nu in Nokia’s oude R&D-centrum in Helsinki aan een nieuwe telefoon. Ondertussen erkent Nokia dat het nog altijd een sterke merknaam is op het gebied van telefoons. Dat is in 2016 ook ongetwijfeld nog het geval. Het zou dus zomaar kunnen dat Nokia dan een comeback maakt, na een welverdiende pauze.

Wat ons betreft gaan ze dan eens goed aan de slag met Android. Nokia heeft inmiddels zelf aan den lijve ondervonden hoe lastig het is om met een klein besturingssysteem als Windows Phone te overleven. Wij zijn reuze benieuwd wat Nokia kan als het losgaat op Android. En dan alsjeblieft niet met Nokia X-achtige telefoons komen.

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Telekoopwijzer uitgelicht

Telekoopwijzer: de beste smartphones van deze zomer lees verder

Android P 9.0

Deze smartphones krijgen allemaal Android P lees verder

Telekoopwijzer video uitgelicht

Telekoopwijzer: dit zijn de beste high-endsmartphones van deze zomer lees verder

Officieel: Samsung Galaxy Note 9 wordt op 9 augustus onthuld lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters