Terugblik: dit was het telecomjaar 2016

Kerst ligt achter ons; oud en nieuw is bijna aangebroken. Dat betekent dat 2016 op zijn laatste pootjes loopt en het hoog tijd is om eens terug te blikken op het afgelopen telecomjaar. Zaken als de opkomst van de Chinezen, het exploderende topmodel van Samsung, de langzame afgang van traditionele smartphonemerken en de moeilijke positie van Apple komen allemaal langs.

Incrementele updates

De grote fabrikanten deden het dit jaar een beetje rustig aan. Echte innovatie is natuurlijk al een tijdje ver te zoeken in de smartphonemarkt en de Apple’s en Samsung’s van deze wereld leken dat dit jaar wel even best te vinden. De iPhone SE, iPhone 7 en iPhone 7 Plus waren eigenlijk vooral uitgebreide updates van de iPhone 5s, iPhone 6s en iPhone 6s Plus. Wat dat betreft was 2016 dus een beetje een tussenjaar, zoals ik ook in mijn iPhone 7 Plus review concludeerde. Het verhaal bij Samsung was eigenlijk hetzelfde: de Galaxy S7 en Galaxy S7 Edge zijn niet veel meer dan verbeterde versies van de S6-serie en ook de 2016-versies van de Galaxy A-lijn en Galaxy J-lijn waren niet bepaald verrassend. Huawei ging wat voortvarender te werk, maar deed dat vooral in de vorm van samenwerkingen met Leica en Porsche Design. Op cameragebied werd er wat geïnnoveerd (net als Apple dat deed, trouwens), maar verder bleef Huawei vooral aan zijn oude recept vasthouden. Sony deed een beetje hetzelfde en hoewel HTC zichzelf met de HTC 10 goed wist te herpakken was het toestel niet bepaald verrassend.

Apple iPhone 7 Plus
De Apple iPhone 7 Plus is een relatief kleine verbetering tegenover de iPhone 6s Plus

Drie belangrijke uitzonderingen op de regel waren LG, Xiaomi en Motorola, maar daarover later meer. Die fabrikanten spelen echter een rol in de marge en weten voorlopig niet echt de hele markt vooruit te trekken met hun innovaties.

2016 was een beetje een tussenjaar voor veel belangrijke smartphones

Samsung Galaxy Note 7
Samsung’s Galaxy Note 7 maakte indruk, maar kwam triest aan zijn einde

Een andere potentiële innovator was Samsung. De Galaxy Note 7 deed behalve zijn irisscanner weliswaar geen echt nieuwe dingen; de sublieme integratie van verschillende componenten als het dual edge-scherm en de s pen zorgden er wel voor dat de telefoon een stuk moderner aanvoelde dan veel andere toestellen. Hij verdiende dan ook als een van de weinigen een maximale score in onze review. Helaas bleek Samsung iets té ambitieus geweest te zijn, wat leidde tot de grootste terugroepactie in de telecomwereld ooit.

Explosiegevaar

De reden dat de Galaxy Note 7 teruggeroepen werd? Hij bleek soms spontaan te exploderen. En dat is natuurlijk niet de bedoeling. Dat zorgde voor vervelende situaties en zelfs een algeheel verbod om met de smartphone in het vliegtuig te stappen in de Verenigde Staten. Zo’n algeheel verbod is er in Europa niet, maar wie de afgelopen maanden heeft gevlogen zal ongetwijfeld weleens een dringend verzoek gehoord hebben om alle Galaxy Note 7s die aan boord zijn in ieder geval uit te schakelen. Enfin, iedereen die alles wil weten over Samsung’s Galaxy Note 7 debacle kan in dit blog van collega Imre of de onderstaande Telewiki terecht.

Voor Samsung waren de problemen met de Galaxy Note 7 natuurlijk een grote domper en ook mensen die dit najaar op zoek waren naar een high-end phablet zullen er niet erg over te spreken zijn geweest. Toch zou het zomaar kunnen dat de problemen van Samsung voor de algehele telecommarkt positief zijn. De grote dominantie van Samsung werd een beetje ingeperkt en dat geeft andere spelers wat meer de ruimte. Bovendien zullen de gebeurtenissen rond de Note 7 er ongetwijfeld voor gezorgd hebben dat Samsung de interne processen nog eens goed onder de loep neemt en extra zijn best zal doen in 2017 om het vertrouwen van consumenten weer te winnen.

De Galaxy Note 7 werd teruggeroepen omdat hij spontaan bleek te exploderen

Stoelendans

De stoelendans die het afgelopen jaar sowieso al aan de gang was in smartphoneland heeft dus nog een extra impuls gekregen. Die stoelendans was ook een van de dingen die het afgelopen jaar toch interessant maakten ondanks het overwegende gebrek aan innovatie.

De struggle van traditionele merken als HTC, LG en Sony was natuurlijk al langer aan de gang en ook de opkomst van de Chinezen is niet nieuw. Maar het afgelopen jaar lijkt het allemaal in een stroomversnelling geraakt te zijn. HTC wist zichzelf te herpakken als het gaat om de uitgebrachte smartphones, maar kan op financieel vlak nog altijd geen potten breken. Daarmee wordt de fabrikant ondanks een kleine omzetstijging afgelopen najaar steeds meer richting de marge gedrukt. Ook LG schreef tegenvallende resultaten, vooral met betrekking tot de G5. Sony schreef voor het eerst sinds jaren weer zwarte cijfers in de boeken van de mobiele divisie, maar blijft met zijn marktaandeel nog altijd achter.

OnePlus 3T
De OnePlus 3T was een van de meest bejubelde toestellen van 2016

Hoe anders ging dat bij de Chinezen. Huawei zag de verkopen en het marktaandeel stijgen en het Chinese BBK nam in het derde kwartaal van dit jaar Apple over als nummer twee op de smartphonemarkt qua marktaandeel. Deels omdat Apple niet echt een lekker jaar draaide en voor het eerst sinds tijden een terugval in de smartphoneverkoop noteerde. Maar vooral ook omdat BBK zelf gigantische groei neerzette. Van zo’n 22,5 miljoen verkochte toestellen in Q3 2015 naar 45,5 miljoen exemplaren in Q3 2016. Mocht je BBK trouwens niet kennen: dat is niet zo raar. Ondanks de gigantische afzet van dit bedrijf is het niet onder eigen naam actief en zijn de merken die het wel voert in het westen relatief onbekend. Oppo en Vivo zijn de belangrijkste merken van BBK; via die eerste heeft het bedrijf ook een groot aandeel in OnePlus. Vooral dat laatste merk gooide ook in Nederland hoge ogen met de OnePlus 3 en OnePlus 3T afgelopen jaar.

Op besturingssysteem-niveau kun je wel stellen dat we dit jaar de derde speler verloren zijn. Het wereldwijde marktaandeel van Windows Phone dook dit jaar onder de 1% en daarmee is het derde grote mobiele ecosysteem nauwelijks meer een serieuze speler. Het app-aanbod lijkt eerder af- dan toe te nemen en ook het aantal Windows Phones waaruit je kunt kiezen wordt steeds minder. De Microsoft Lumia 550, Lumia 650, Lumia 950, Lumia 950 XL, Acer Liquid Jade Primo en HP Elite x3 zijn de enige toestellen die nog goed verkrijgbaar zijn en ze zijn allemaal minimaal een half jaar oud. Wellicht weet Microsoft volgend jaar met de Surface Phone het tij te keren, maar ik heb er weinig vertrouwen in.

Een laatste belangrijke ontwikkeling in de grote smartphonemerken-stoelendans het afgelopen jaar was de komst van Google’s eigen smartphone. De Google Pixel en Pixel XL zijn de eerste toestellen die onder het Google-merk verkocht worden en grotendeels door Google zelf ontworpen zijn. Het grote verschil met de Nexus-telefoons is dat de Pixels volledig op de consumentenmarkt gericht zijn en in het high-endsegment opereren. Ze concurreren dus voor het eerst direct met de iPhones van Apple en de dure Galaxy’s van Samsung. Voorlopig is de impact daarvan op de markt nog niet zo groot (zeker in Nederland waar de Pixels nog niet verkrijgbaar zijn), maar daar zou komend jaar zomaar verandering in kunnen komen.

Gerommel in de marge

Wiko Fever
De Wiko Fever deed het bijzonder goed in het budgetsegment

Ook onder de kleinere spelers gebeurde er dit jaar veel. Dan heb ik het over fabrikanten als Wiko, Alcatel, Wileyfox en General Mobile. Die hebben in absolute zin een erg klein marktaandeel, maar worden vooral in de losse verkoop een belangrijke rol. Ze specialiseren zich in budgetsmartphones met een goede prijs-kwaliteitverhouding en doen in die klasse goede zaken. Wiko wist ons bijvoorbeeld begin dit jaar positief te verrassen met de Fever en Wileyfox sleepte onlangs met de Swift 2 nog een TelecomAward in de wacht. Voor Alcatel stond het jaar vooral in het teken van een grote herstructurering. Het hele merkimago werd vernieuwd, de wildgroei aan modellen werd ingeperkt en in Nederland kreeg het merk een heel nieuw team.

Het zou goed kunnen dat de vraag naar budgetsmartphones in Nederland binnenkort flink aantrekt

Een ander merk dat indruk wist te maken in 2016 was Lenovo. Dat is natuurlijk eigenlijk geen kleine speler; met hun laptops zijn ze erg groot en met hun Motorola-smartphones horen ze ook op de smartphonemarkt tot de gevestigde namen. Maar de eigen Lenovo-toestellen zijn relatief onbekend. Toch deden smartphones als de Lenovo K5, Lenovo P2 en Lenovo K6 het erg goed. Dat succes zal trouwens voor korte duur zijn: alle nieuwe Lenovo-smartphones zullen onder het Moto-merk gaan vallen.

Een leuke opsteker voor deze merken is dat de Wet op het financieel toezicht binnenkort van toepassing zal worden op smartphones van €250 of duurder met een abonnement. Daardoor wordt minder aantrekkelijk om een abonnement met ‘gratis’ smartphone af te sluiten en zullen er naar verwachting meer mensen voor een sim-only in combinatie met een los toestel gaan. Het zou goed kunnen dat de vraag naar budgetsmartphones in Nederland daardoor flink aantrekt en dat is goed nieuws voor deze fabrikanten.

Op zoek naar innovatie

Ik begon dit artikel met innovatie en daar zal ik ook mee eindigen. Maar nu met een wat positievere noot. Hoewel je dus kunt stellen dat de innovatie in de ‘mainstream smartphonemarkt’ een beetje zoek is, zijn er wel fabrikanten die hun best doen om toch innovatieve producten neer te zetten. De belangrijkste ontwikkeling op dat vlak was dit jaar in de richting van de modulariteit. Het volledig modulaire Project Ara van Google werd helaas stopgezet, maar minder uitgebreide vormen van modulariteit vonden dit jaar eindelijk hun weg naar de markt.

Fairphone 2
Fairphone bracht met de Fairphone 2 de eerste modulaire smartphone uit

LG probeerde hoge ogen te gooien met de deels modulaire LG G5, maar werd daarbij gehinderd door een matige uitwerking die een negatieve invloed had op het ontwerp van de telefoon. Lenovo deed het wat dat betreft een stuk beter en ontwierp met de Moto Mods een soort accessoires die als verlengstuk van de Motorola Moto Z werkten. Daarmee kun je eenvoudig een achterkantje met extra batterij, projector, speaker of betere camera aan je telefoon klikken zonder dat het grote impact heeft op het basisontwerp van de telefoon. Het Nederlandse Fairphone ging met de Fairphone 2 nog een stapje verder. Het deelde de smartphone op in een aantal aparte modules die de reparatie van het toestel erg makkelijk maken. Die aanpak is vooral gericht op het verlengen van de levensduur en daarmee het verminderen van de milieu-impact van het toestel. Maar het biedt ook mogelijkheden tot uitbreiding van de functionaliteiten of features van het toestel.

Een andere interessante innovatie kwam van Xiaomi. Dat liet met de Mi Mix zien dat je wel degelijk bijzondere dingen kunt doen met het ontwerp van een telefoon met groot touchscreen. Hoewel de Mi Mix zelf niet het meest briljante toestel was, kon het randloze scherm van de telefoon op veel lof rekenen en is de verwachting dat we in 2017 meer van dit soort concepten gaan zien.

Er werd wel geïnnoveerd in 2016, maar de innovaties zijn nog niet echt doorgebroken

Er werd dus wel het een en ander geïnnoveerd in 2016, alleen de innovaties zijn nog niet echt doorgebroken naar het grote publiek. Dat betekent misschien dat er niet zoveel vraag naar is, maar de overwegend positieve reacties suggereren dat we wel degelijk meer van dit soort dingen gaan zien de komende tijd. En als grote merken als Apple en Samsung ermee aan de slag gaan zou het zomaar kunnen dat deels modulaire toestellen of randloze schermen binnenkort wel gemeengoed zijn in de smartphonemarkt. Laten we het hopen.

Dan rest mij alleen nog om je een mooie laatste anderhalve dag van 2016 en een gelukkig 2017 te wensen. Laat vooral ook even weten wat jouw hoogte- en dieptepunten van 2016 waren op telecomgebied; ik ben benieuwd. Morgen blikt Noah nog voor jullie vooruit op de vier belangrijkste vlaggenschepen van 2017; mocht je benieuwd zijn wat onze favoriete smartphones van 2016 waren dan kun je terecht in deze video. En vergeet ook zeker niet ons All About Phones jaaroverzicht te checken.

Xiaomi Mi Mix
Xiaomi maakte indruk met het randloze ontwerp van de Mi Mix
OnePlus 6

We zijn verhuisd naar WANT.nl ⚠︎ lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters