Tien dingen die je moet weten over de iPhone 6

Vrijwel onbreekbaar glas, een opgefrist uiterlijk, een veel groter scherm en mogelijk zelfs een phablet. Dat wordt allemaal verwacht van de iPhone 6, die op 9 september door Apple wordt onthuld. Wat zijn de belangrijkste tien dingen die wij van de iPhone 6 verwachten?

1: twee telefoons

Tien dingen die je moet weten over de iPhone 6 imgres

Apple zou volgens sterke geruchten niet een, maar twee telefoons presenteren. Net als vorig jaar overigens, toen de iPhone 5C en de iPhone 5S gelijktijdig werden gepresenteerd. Toen was de een van plastic en de ander van metaal, maar nu gooit Apple het over een andere boeg.

Er zouden nu twee telefoons worden gepresenteerd, de iPhone 6 en de iPhone 6L. Die laatste is echt nieuw voor Apple, want het zou om een phablet gaan met een schermdiameter van 5,5 inch. Net zo groot als de grootste Androidsmartphones dus. En de iPhone 6 wordt zelf ook wat groter dan de iPhones die we al kennen. Hierover meer in punt 2.

Tien dingen die je moet weten over de iPhone 6 iphone6 sizes 800x636 

2: groter scherm

Over het scherm van de iPhone 6L is behalve het vermoedelijke formaat nog weinig uitgelekt. Over het scherm van de iPhone 6 des te meer. Dat zou een diameter krijgen van 4,7 inch, waarmee het ongeveer zo groot is als bijvoorbeeld de LG Nexus 4 of de Samsung Galaxy S3. Daarmee voegt Apple zich naar de wens van consumenten, die steeds grotere schermen willen. De iPhone 5S en de 5C zijn met hun schermdiameter van 4 inch inmiddels kleintjes op de hedendaagse smartphonemarkt. En daarmee een reden voor veel consumenten om naar een Androidtelefoon over te stappen. Door grotere telefoons uit te brengen, hoopt Apple die klanten weer terug te winnen.

3: saffierglas

Tien dingen die je moet weten over de iPhone 6 schermafbeelding 2014 08 29 om 111709

Over het scherm van de iPhone 6 valt nog meer te vertellen. Het zou niet alleen groter zijn, maar ook gemaakt worden van een nieuw materiaal, waarin saffier is verwerkt. Saffier is een van de hardste materialen die er bestaan. Het wordt wel gebruikt voor horloges.

Apple heeft niet lang geleden een bedrijf opgekocht dat saffier verwerkt tot industriële producten. Met behulp van die kennis zou de iPhone 6 worden uitgerust met een scherm dat weliswaar niet zo hard is als puur saffier, maar wel een stuk harder dan het Gorilla Glass dat nu in de iPhone wordt gebruikt. Het zou in ieder geval een hele kunst worden om bij normaal gebruik krasjes op het scherm te krijgen. Maar onbreekbaar is het niet.

De laatste verhalen vermelden dat de iPhone 6 nog niet met dit materiaal wordt uitgerust, maar dat dit pas in de daaropvolgende generatie gebeurt. Ook kan het dat alleen de allerduurste iPhonevariant ermee wordt uitgerust. Daarover is het geruchtencircuit niet eensluidend.

Overigens wordt er nu al een klein stukje saffier gebruikt in de huidige iPhones: het stukje glas voor de lens van de camera is daarvan gemaakt. Het zou echter te duur worden om het hele scherm van dit materiaal te maken.

4: een stuk duurder

De nieuwe iPhones zijn groter, en het scherm is van een vrij duur materiaal gemaakt. Dat is voor Apple volgens de geruchten reden om de prijs met honderd dollar per toestel omhoog te gooien. Het toch al niet goedkope toestel komt daarmee in zijn duurste variant boven de duizend dollar uit. Of dit echt gebeurt, valt nog te bezien, want hiermee zou Apple zich voor een groot aantal consumenten flink uit de markt prijzen. Dus dat blijft nog afwachten.

Tien dingen die je moet weten over de iPhone 6 iphone6assembled2 

5: eindelijk NFC?

Tien dingen die je moet weten over de iPhone 6 iphone6 render midjul2014

Al jaren voorspellen Apple-kenners dat de fabrikant met NFC zou beginnen. Het chipje waardoor je in winkels kunt betalen door een tikje met je telefoon tegen een betaalautomaat te geven. En waarmee je overigens nog veel meer dingen kunt doen.

Tot dusver is het er echter nog niet van gekomen, en omdat medewerking van Apple aan de ontwikkeling van NFC tot dusver is uitgebleven, is dat meteen een belangrijke reden waarom een betaalplatform met NFC nog altijd niet van de grond is gekomen.

Nu gaan er weer geruchten rond over een NFC-chip in de iPhone 6, ditmaal gekoppeld met een compleet betaalplatform. Daarvoor zou Apple echter afspraken moeten maken met talrijke winkelketens, om dit op een goede manier van de grond te krijgen. En over dat laatste is nog bitter weinig uitgelekt. Dus of ditmaal NFC in de iPhone 6 zit, het blijft afwachten.

6: Apple A8-processor, quadcore?

Tien dingen die je moet weten over de iPhone 6 apple a8

Alle voorgaande iPhonegeneraties kregen een nieuwe Apple-processor. De iPhone 5S loopt op een Apple A7-chip, en het ligt voor de hand dat de iPhone 6 dus op een Apple A8 loopt. De A7 is overigens nog een dualcore processor, die weliswaar bloedsnel is en zich goed kan meten met de meeste quadcoreprocessors van een jaar geleden. Maar een quadcore was het niet. Wellicht dat de A8 wel vier processorkernen heeft. Of dat zo is, blijft nog even in de toekomst verscholen. Wat wel zeker lijkt, is dat het weer een 64-bit processor wordt, net als de A7. En de kloksnelheid van de Apple A8 is meerdere malen genoemd; die zou 2,6Ghz bedragen. Hoe dan ook, het lijkt in ieder geval meer dan goed te zitten met de prestaties van de iPhone 6.

7: betere camera

Tien dingen die je moet weten over de iPhone 6 camera icon

De iPhone 5S heeft een 8-megapixelcamera. Die presteert weliswaar goed, maar het is geen 13- of 16-megapixelcamera waar Androidconcurrenten allang mee pochen in hun topmodellen.

Apple zou in de iPhone 6 nu ook een 13-megapixelcamera willen stoppen. Maar er zijn ook hardnekkige geruchten die melden dat Apple het ook in de iPhone 6 op een 8-megapixelcamera zou willen houden, en in plaats daarvan de fotokwaliteit drastisch zou willen verhogen op een andere manier. Namelijk door grotere pixels te introduceren. De pixelgrootte in de iPhone 5S is 1,5 um, die in de iPhone 6 zou 1,75 um groot worden. Daardoor zouden de foto’s er zo prachtig uit komen te zien, dat niemand nog acht zou slaan op het aantal megapixel dat de camera zou bieden. Vooral foto’s in wat slechtere lichtomstandigheden zouden drastisch beter worden door de veranderingen die Apple in de camera van de iPhone 6 zou doorvoeren. Dus foto’s die binnen worden gemaakt, of in het halfduister tijdens festivals.

8: meer opslaggeheugen

De iPhone is er al sinds het begin der tijden in varianten met meer of minder opslaggeheugen. Het maximum opslaggeheugen dat nu te krijgen valt, is 64GB in de iPhone 5S. Apple zou dit willen opkrikken in de iPhone 6. Gesproken wordt over een opslaggeheugen van 128GB in de duurste variant van het toestel. En die versie wordt dan ook ongetwijfeld heel duur.

9: de iWatch

Tien dingen die je moet weten over de iPhone 6 schermafbeelding 2014 08 29 om 113007
De health app van Apple

Eigenlijk hoort de iWatch niet helemaal in dit rijtje thuis, want een horloge vormt natuurlijk geen onderdeel van de telefoon. Maar als die iWatch op 9 september zij aan zij met de iPhone 6 wordt gepresenteerd, zal Apple er ongetwijfeld de nadruk op leggen hoe fijn dat slimme horloge samenwerkt met de iPhone.

Een afgeslankte versie van iPhone-besturingssysteem iOS zou de iWatch aandrijven. De smartwatch zal waarschijnlijk e-mails en andere berichten en notificaties tonen die op de iPhone binnenkomen; dat is een functie die alle smartwatches die nu op de markt zijn, met elkaar gemeen hebben.

De iWatch zou daarnaast veel doen met ‘health’ en fitness. Apple heeft reeds aangekondigd dat in iOS 8 een health-app zit die gegevens over bloeddruk, hartslag en beweging vastlegt, en de iWatch zou daar naadloos op aansluiten.

Financieel analisten hebben het verhaal de wereld ingeholpen dat Apple al in het eerste jaar maar liefst vijftig miljoen iWatches wil verkopen. Dat geeft aan dat het horloge ook moet kunnen samenwerken met oudere generaties van de iPhone, want dat verkoopcijfer gaat dat van de iPhone te boven.

10: nieuwe oplaadkabel

Tien dingen die je moet weten over de iPhone 6 laadkabel iphone 6 tweezijdig te gebruiken reversible usb lightning 578 80

De usb-laadkabel die bij de nieuwe iPhone 6 wordt geleverd, zou aan beide zijden te gebruiken zijn. Dat kan al aan de kant van de telefoon, en straks ook aan de zijde van de computer.

Dat is al een tijdje geledemn met foto en al onthuld door Sonny Dickson, die een reputatie hoog te houden heeft op het gebied van Apple-lekken: vorig jaar onthulde hij voortijdig de iPhone 5C.

De lightning-kabel voorkomt dat de gebruiker aan de computerzijde zit te prutsen om de usb-connector op de juiste wijze in het gat te krijgen. Je hebt met de usb-kabels namelijk vijftig procent kans om dat fout te doen. Apple heeft een soort zwevende connector in het midden van de kabelaansluiting gemaakt, waardoor die nooit meer andersom in het gat kan worden gestoken.

Dat moet een uitkomst zijn voor mensen die er een beetje zat van worden dat ze altijd met die usb-connectoren zitten te prutsen aan de kant van de computer. Aan de kant van de iPhone hoeft dat sinds de komst van de lightning-connector al niet meer; die is eveneens tweezijdig te gebruiken.

Overigens is er een nieuwe usb-standaard in de maak die eveneens tweezijdig gebruik bevat. Apple loopt dus voor op deze ontwikkeling.

Apple iPhone 6 render 
Bron: Martin Hajek
Apple iPhone 6 render 
Apple iPhone 6 render 
Apple iPhone 6 render 
Telekoopwijzer uitgelicht

Telekoopwijzer: de beste smartphones van deze zomer lees verder

Telekoopwijzer video uitgelicht

Telekoopwijzer: dit zijn de beste high-endsmartphones van deze zomer lees verder

iOS 12 design

iOS 12 concept: ziet jouw iPhone er binnenkort zo uit? lees verder

iOS Android

Waarom de keuze tussen iOS en Android nog steeds belangrijk is lees verder

Google Assistant

Concurrentie voor Siri: Google Assistant nog dit jaar naar Nederland lees verder

iPhone crash karakter

Pas op: Indisch karakter doet elke iPhone crashen lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters